2021-11-02 355 views
食完晚飯朋友想食蕨餅,想起附近有一間甜品舖,即管睇吓有冇蕨餅,好幸運竟然有呀😊,二話不說走入去食!! 🔘 木子一號 $33內有仙草、芋泥、芋圓、白玉,好幾年前呢碗糖水係賣緊廿幾蚊,價錢升幅驚人,但加咗價依舊覺得佢抵食,食咗咁多年都keep到唔錯嘅水準,特別鍾意芋圓同芋泥,另外仙草唔會有好多糖水浸住,所以整體食落唔會太有罪惡感!! 🔘黃豆蕨餅 $29蕨餅煙韌度啱啱好,唔算太甜,朋友食得好開心,話下次要試埋另一個味道-綠茶味蕨餅!! 一次過食到台灣同日本嘅味道!! 🤤🤤🤤

🔘 木子一號 $33

🔘黃豆蕨餅 $29

一次過食到台灣同日本嘅味道!! 🤤🤤🤤
2021-10-22 325 views
🏀很久以前曾在路德圍廝殺,後來在悅來酒店旁的荃薈商場經營好幾年了,晚上吃進熱量時,可以看旁邊籃球場的男人打球,增加內疚罪惡快感。🍵開心去吃碗芋圓慶祝,不開心也去轉換心情。喜歡綠茶和豆腐雪泥口味,加上紅豆和粉紫嫩黃的芋圓,放在碗中如此繽紛,好像生活也沒那麼灰暗了。▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️🥰很足料、擺盤也漂亮😄價錢親民💥從前太晚去,商場會關掉了中央空調,現在反正只能堂食到十時,就沒關係吧。宇治仙草芋圓💲3️⃣0️⃣

▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️

🥰很足料、擺盤也漂亮

😄價錢親民

宇治仙草芋圓💲3️⃣0️⃣

宇治仙草芋圓
宇治仙草芋圓
2021-09-28 233 views
抵食平民芋圓糖水🤩木子甜品呢間係以前學生時期好鍾意食嘅一間糖水,款式多,咩都有!你想食凍嘅丶熱嘅丶豆腐花丶沙冰丶雪糕,布甸,你講得出嘅幾乎都有!最緊要係價錢好抵食好平🥰🥰而且,店裏面嘅老闆同侍應都好好,好熱情,好有人情味嘅舖頭😍👍🏻抹茶仙草芋圓 $28抹茶雪糕好大嚿,雖然唔係啲咩好有茶味嘅嗰種,係平價嘅雪糕,不過呢個價錢好收貨,都算好食,重奶味多啲!芋圓雖然唔算特別煙韌,但係都做得好軟身,唔會係好硬嗰種,不過我今次食呢一款剩係得番薯同芋頭,就冇紫薯啦~另外,佢紅豆都俾得好足料,味道都唔錯仙草一樣都,好大兜,味道不過不失正常,發揮!唔好睇佢咁樣$28,其實真係好大碗,成碗台灣菜飯碗嗰啲Size🤣🤣🤣所以真係食完好有滿足感
抵食平民芋圓糖水🤩
最緊要係價錢好抵食好平🥰🥰

抹茶仙草芋圓 $28
另外,佢紅豆都俾得好足料,味道都唔錯
仙草一樣都,好大兜,味道不過不失正常,發揮!
抹茶仙草芋圓
抹茶仙草芋圓
  • 宇治仙草芋圓
2021-09-24 177 views
▷椰汁紫米芋圓 $𝟥𝟢◁喺咁多款糖水入面~👧🏻最鍾意食就喺紫米系列😍呢碗紫米好足料~每啖都食到好多紫米~煙煙韌韌好有咬口❤️椰汁香濃突出紫米嘅米香~除咗平時見到正正方方細細粒嘅芋圓之外~仲有大大粒包心芋圓(有芋頭蓉喺入面)~雙重口感雙重感受🥰今次叫咗份暖嘅~其實係用凍嘅椰汁紫米加上熱嘅芋圓~下次👧🏻一定會試下熱嘅❤️⁡𖤘木子甜品 (荃灣)❥荃灣荃華街𝟣𝟨號荃薈商場地下𝖦𝟥𝟣-𝟥𝟥號舖
▷椰汁紫米芋圓 $𝟥𝟢◁

𖤘木子甜品 (荃灣)
❥荃灣荃華街𝟣𝟨號荃薈商場地下𝖦𝟥𝟣-𝟥𝟥號舖
2021-07-07 371 views
由中學開始已經成日食,呢度嘅芋圓咁多年嚟都保持到水準!份量多,口感好,有咬口好煙韌,不過後來食多咗唔同地方嘅芋圓有比較之後,就略嫌芋頭味唔夠出,不過都好好食。我通常嚟木子會食芒果雪泥芋圓,呢款係用紅豆沙做底,同芋圓都幾夾!另外個芒果雪泥嘅芒果味好重,亦同成個甜品配合得好好。呢個價錢嚟講絕對係超值!除此之外,我仲試過芒果仙草冰,夏天去飲嘅真係好降溫!啲冰好沙,好重芒果味,而上面有個椰子味嘅雪泥,亦都係好重椰子味,而且質感都好滑!個底係仙草凍,令到成杯飲品唔係淨係得冰咁單調,亦都增加口感!

2021-06-09 264 views
#木子甜品 💫1.抺茶沙冰$28 呢間台式d甜品算又便又大份!呢杯沙冰黎講抹茶味好得,唔會變淡👏,都好大杯,係冰粒唔夠幼細,不過呢個價錢算係咁了。粒雲尼那雪葩就冇咩味😅。平時係食開佢既抹茶味&豆腐味雪葩,夠味好refresh~岩哂中意食冰感既🧏🏻‍♀️💕 2. 朱古力心太軟 $42心太軟個朱古力夠濃,唔會太甜,但個雪葩又係雲呢那味唔好食,所以美中不足!
#木子甜品 💫
1.抺茶沙冰$28
 呢間台式d甜品算又便又大份!

2. 朱古力心太軟 $42
2021-05-23 250 views
因為天氣熱 同朋友去附近糖水店飲野 但唔係真系咁如願 今次叫雪泥 黎到成碗野好似水咁 完全冇泥狀feel 而且仲要30 蚊 都真系唔平 朋友就叫奶茶沙冰 都真系好普通 真系冰咁 唔太推介
2021-05-16 230 views
1. 食物10分美味2. 點餐及取餐時員工也很友善地對待我們, 還細心地跟我們說明每道菜的特色3. 給人留下好印象4. 環境乾淨, 沒有任何污跡或蟲子5. 地方處於明顯位置, 容易找出
1. 食物10分美味
3. 給人留下好印象
4. 環境乾淨, 沒有任何污跡或蟲子
5. 地方處於明顯位置, 容易找出

TakeAway
  • 宇治豆花芋圓
2021-03-24 403 views
木子甜品🍨記得仲讀緊書個陣除左出Mk之外放假仲會去荃灣行街食野🤓木子甜品係荃灣甜品店必食之選👍我第一次食芋圓都係呢度食咁耐無黎緊係試返D基本野先🤪木子壹號同二號係必須叫的😎芋圓!白玉!芋泥!簡直係最佳組合两碗分別在於仙草/豆腐花豆腐花滑溜不在話下芋圓好煙韌 芋頭同蕃薯味好出😍撩下個底仲有好多紫米芋泥大大舊 好飽滿 好香芋頭味 夾住豆腐花食Per9fect😋其實佢仲有好多滋補養生糖水肥仔建議情人節可以約女仔去😂包你唔會Dry🥰🥰
木子甜品🍨

肥仔建議情人節可以約女仔去😂
包你唔會Dry🥰🥰
2020-11-09
2021-01-23 604 views
曾經瘋魔一時的木子甜品,現在分店越來越少,在荃灣到處走走時,有啲攰就想搵個地方hea,見到木子就入去了。周末的下午茶時段也很冷清,只有兩三台客。店家熱情地送上餐牌,上面的選擇非常多,睇左好耐決定點仙草系列。一黎到,個心嘩左一聲,乜咁大碗同咁多芋圓,比一般糖水店多好多。芋圓海底椰仙草(椰子雪泥),朋友點左呢碗,個雪泥有驚喜,好重椰子味,其他一般。木子一號(芋泥芋圓白玉),自己點左呢樣,個芋泥波係好有芋頭味,仲有芋頭粒層加口味,芋圓則同惠x買的急凍貨送不多,仙草無乜味,糖水底甜得黎總係差啲野咁,整體好一般。呢個價錢咁大碗係抵食嘅,對味道無乜要求又想食糖水可以黎喎。

呢個價錢咁大碗係抵食嘅,對味道無乜要求又想食糖水可以黎喎。
2021-01-16
$32 (Tea)
2021-01-17 315 views
叫左個芋圓仙草入面有芋圓 芋泥 蜜豆 同仙草每種材料都好足料最鍾意佢地個芋泥 夠綿夠芋頭味芋圓比較實正 唔係軟糯煙韌嗰種丸子成碗芋圓嘅甜味就係黎自個蜜豆仙草唔錯都幾好食冇乜糖水 比較乾身 感覺每畢一樣都係固體 唔太似食緊糖水食完會覺得成件事好實在 好飽肚匙羹唔好用 太平 好難畢畢完啲仙草左冼右冼冼返晒落個碗度 食得好辛苦
叫左個芋圓仙草

匙羹唔好用 太平 好難畢
畢完啲仙草左冼右冼
冼返晒落個碗度 食得好辛苦

2021-01-08 303 views
//#pigna荃灣 #pigna甜品【花豬出巡】🪵木子甜品 📍荃灣荃華街16號荃薈商場地下G31-33號舖本身想食鮮芋仙!不過朋友想試呢間就嗌左啦😛————————————①芋圓豆花 💰43好多芋圓呀!!仲有紅豆 芋泥 豆花! 個人認為佢嘅芋圓都合格嘅😬咬落有啲彈牙 都有淡淡芋味 不過唔夠重 但係勝在份量多! 豆花好滑 芋泥比較扎實帶有顆粒口感 芋頭味都幾重☺️舔脷程度:👅👅👅👅 /5②芋圓黑白💰45依舊係好多芋圓! 沉唒係底😹😹有一大舊紫米 同一大舊芋泥 糖水底似紅豆湯 不過不失咁啦舔脷程度:👅👅 /5③椰汁西米仙草💰43當時想食仙草但友人們想食豆花 最後發現呢個仙草嘅糖水底比芋圓豆花好食 可能因為多左陣椰香 西米大大粒 仙草味道都正常 反而係個包餡芋圓有啲驚喜😳不過食到尾有啲膩舔脷程度:👅👅👅👅 /5—————————————外賣app嘅menu同堂食有唔同🧐得閒再發掘下唔同嘅芋圓店🥳🐽花豬點評🐽 (6分滿分)味道👅👅👅CP值💰💰💰💰再訪程度💯💯💯💯
//#pigna荃灣 #pigna甜品

舔脷程度:👅👅 /5

③椰汁西米仙草💰43
舔脷程度:👅👅👅👅 /5

—————————————

🐽花豬點評🐽 (6分滿分)
味道👅👅👅
CP值💰💰💰💰
再訪程度💯💯💯💯
2020-11-26 328 views
很久沒來,難得路過當然想食吓。點了一直吃開的宇治仙草,雪糕跟仙草的味道沒變,但當食的時候發現紅豆中間還沒煮熟,雖然外層都能壓開。。。我當是部分問題吧,但吃著吃著仍是如此,忍不住跟女店員說紅豆還沒煮熟,她回答:係咩,隨然飄走了。。。我心只是想通知你一聲,不是要什麼投訴,但女店員的回應太可笑其實只要說,不好意思,我會跟廚房反應就可以,但現實是。。。我想我日後再吃應該會到別的分店好了
很久沒來,難得路過當然想食吓。

我心只是想通知你一聲,不是要什麼投訴,但女店員的回應太可笑
其實只要說,不好意思,我會跟廚房反應就可以,但現實是。。。

我想我日後再吃應該會到別的分店好了
2020-11-23
$29 (Dinner)
2020-11-20 301 views
晚飯過後甜品癮又發作, 唔知荃灣邊度有糖水舖, 即興在網上搵到木子甜品, 剛剛我在附近, 所以就一試。 點了兩款紅豆湯蓮子芋圓$29 和宇治牛乳芋圓$32, 上枱的時候真是嚇我一跳, 超級大個碗, 但糖水和碗的比例不相同, 兩碗都非常稀, 水多過料。紅豆湯蓮子芋圓~芋圓只得兩三粒, 幸好蓮子都算腍, 但就水汪汪的口感。 宇治牛乳芋圓~ 餐牌上的號碼是1009, 根據餐牌就非常精美, 但送到上來的時候就是一碗奶水, 食到一半已經沒有吃了。原來木子甜品還有好幾間分店, 好想知道其他分店的質素是怎樣的? 昨晚就真是有點失望了 。

紅豆湯蓮子芋圓$29 和 宇治牛乳芋圓$32

2020-11-19
$31 (Last Night Supper)
2020-11-19 181 views
木子甜品係荃灣一早就出哂名甜品款式都好多選擇同老細簡黎簡去最後大家心有靈犀咁簡左芋圓木子壹號同二號兩個都有芋圓、白玉、芋泥唯一分別就係仙草同埋豆腐花豆腐花好滑 滑過滑嘟嘟個底仲加左紫米超好味呀芋圓咬落有淡淡既芋頭同蕃薯味白玉就超大粒又圓潤兩樣都咬落好煙韌而佢個芋泥好扎實又好香芋頭味堅係食到齒頰留香配埋滑滑既豆腐花食毫無違和感$32真係超大碗夾抵食好彩個日無食完飯先去食呢個當做晚餐已經好飽飽啦完全明白點解佢咁受歡迎甜品唔係得個「甜」字成個甜品其實唔會太甜係真係可以食到食物原味唔會食完覺得食咗幾斤糖落肚可以食甜品之餘又好似好健康其實佢仲有一個滋潤系列係食燉品飲完唔會湯既燉品是最好的港女大推呀呀呀
木子甜品係荃灣一早就出哂名
甜品款式都好多選擇
同老細簡黎簡去
最後大家心有靈犀咁簡左芋圓
木子壹號同二號
兩個都有芋圓、白玉、芋泥
唯一分別就係仙草同埋豆腐花
豆腐花好滑 滑過滑嘟嘟