2023-05-15 864 views
母親節食飯、已經預早訂位、訂餐、食到尾冇咗個龍蝦湯泡飯、求其炒個蛋白炒飯頂、又冇預早同我講、同服務員理論、仲要俾佢黑面、食到一肚氣⋯⋯以後唔會再幫襯、👎👎👎👎👎
2023-05-14 1054 views
好認真咁講,母親節餐飯晨早已經Book咗位,安排啲唔知咩位黎,景睇唔到都算,個位我估係全場最暗,同夜晚啲小夜燈咁嘅款。Ok,入正題,六個人坐落黎,大概隔咗五分鐘,即時上咗湯,望落啲湯渣真係熟口熟面,同平時大排檔188啲例湯係完全一樣嘅嘢,螺肉雞腳山藥湯,真係得啖笑。第二樣係兩樣嘢一齊上,一碟酸梅粉番石榴同冷盤鮑魚,我想講嘅係,冷盤呢啲唔係應該先上咩?咁就算啦,啲擺盤亂亂七八糟,連啲碟周圍啲汁都唔抹下,味道更加係毫無特色可言,最多就係切到一條條。第三樣係生菜包和牛粒,不功不過。第四樣全場最難食嘅涼瓜花膠,誇張到咩地步呢,係淨係想食入面嘅炒紅椒,其他都需要硬著頭皮去食。第五樣係乳鴿,同大排檔一樣嘅嘢,毫無記憶點。第六樣應該係全場唯一值錢嘅蟹,等咗唔知猴年馬月先到嘅菜,蟹腳還可以叫做鮮甜,下面燉蛋食唔出蟹味,總嘅黎講最貴就係呢區區幾條珊瑚蟹嘅腳。第七樣係泡飯,湯➕飯焦➕零零碎碎嘅肉菜,我想講六點入場,你八點先俾主食有邊間餐廳係咁上菜?成屋人一直係度等,最後啲服務員仲問返我地轉頭,仲差啲咩未上???第八樣真係唔提好過提,呢幾碗桃膠紅棗圓肉糖水就好似廚房賣曬啲精緻甜品,臨時緊急用材料煲出黎濫竽充
第三樣係生菜包和牛粒,不功不過。
第五樣係乳鴿,同大排檔一樣嘅嘢,毫無記憶點。
第八樣真係唔提好過提,呢幾碗桃膠紅棗圓肉糖水就好似廚房賣曬啲精緻甜品,臨時緊急用材料煲出黎濫竽充數,入面嘅嘢價值應該連二十蚊都無。
總嘅黎講,就係要賣相無賣相,要服務都要三催四請人地過黎換碟,加茶水,連有咩未出齊都唔知,仲好意思收加一,要景色更加無景色,要味道仲不如路邊大排檔,呢個餐你同我講值三千幾,都唔知點幫你地搵理由砌夠佢,一餐飯六點食到八點半,大人細路都辛苦,寧願俾五千幾食有素質嘅餐廳好過。
2023-04-22 763 views
南海一號吃過好幾遍,份屬同一集團、位於對面岸的南海二號,開業數個月,我仍未有機會到訪。幸慶在忙到九彩既日子,也可跟久未露面的朋友夾到時間,來到這店子一聚。這裡與對岸的南海一號同樣有著豐富的粵菜選擇,不過是夜更加特別,因為我們遇上了期間限定,只做到本月尾的斯里蘭卡特色菜,包括我超級喜歡的斯里蘭卡蟹。難得碰面,加上食啖啖肉既巨蟹,定必要開枝酒盡興一番。高檔次的中餐館自會有待酒師推介恰當既美酒,佢今次介紹左枝澳洲嘢,粗略既個性與巨蟹真的匹配。先來幾款富當地風情的前菜,分別有斯里蘭卡香葉沙律、椰子沙律、秋葵咖喱,與及黃扁豆咖喱。我個人吃法,是將四款的東西撈埋香蒜飯,又香又惹味,分不清你我的美味,很是吸引。有時不用分得那麼細的。接下來是兩款小菜,乾咖喱羊肉,感覺與印尼的巴東羊,頗為相近。還有醒胃的甜酸蝦,除了平日嚐到的酸甜味外,再多一份像錫蘭茶的香氣,當然蝦肉本身亦是夠大隻,又爽彈。蟹有份大和珍寶Size,完全不用猶疑,肯定係珍寶蟹吧!糾結左好耐,最終都係要左兩隻,分別係咖喱,與及香蒜辣椒的做法。蟹鉗一人一隻唔好爭,朋友的是香蒜辣椒,而我分到的蟹鉗,係咖喱。咖喱惹味之餘,亦唔會過份地辣,沒有搶去

蟹鉗一人一隻唔好爭,朋友的是香蒜辣椒,而我分到的蟹鉗,係咖喱。咖喱惹味之餘,亦唔會過份地辣,沒有搶去蟹肉本身的鮮味。啖啖肉又鮮甜,真心讚!
至於香蒜辣椒,我就食左佢個蟹蓋。這款肉騰騰的蟹,蟹羔是不會超爆的了,不過佢都仍是甘香。再來一件蟹身,蒜香加上辣椒之惹味,令人欲罷不能。
甜品也是滿有風味的水牛乳酪配棕櫚紅糖醬,酸香之乳酪結合甜美之紅糖,原來是如斯吸引,頂頭的松子也是豐富口感的好配搭。

單是兩隻巨型的斯里蘭卡蟹,已教我萬分滿足~
2023-04-20 575 views
想不到要改幾次時間至約到呢餐飯,朋友好介紹,諗住係尖沙咀南海一號,不過呢間係南海二號。上到嚟環境優雅,門口就放咗隻船,特別嘅中餐裝修有個酒吧。除咗無敵維港海景,今次差啲可以睇埋怡和禮炮。講返點心想食幾款,無跟套餐個貴妃飯。先嚟筍尖鮮蝦餃、帶子燒賣皇,燒賣來者不拒,朋友戒蝦我食埋。花膠竹笙灌湯餃足料,夠熱好味道。怕唔夠飽叫咗酥皮焗菠蘿叉燒包、雜菌荔芋酥、蜜汁叉燒腸粉,感覺中規中矩。斑肉魚湯西施粉出色,分碗上份量啱啱好。同朋友一齊試埋甜品,蝶豆花冰涼粉唔好食都好睇,楊枝甘露丸子正常,我點咗冰花蛋球就等咗好耐,不過無投訴。後記小插曲,上西施粉期間跌筷子,識睇朋友臉色一沉,半情急打圓場問佢:「黑褸、藍色、黑白間條上衣同紫色制服嘅職員咁多有咩唔同?」佢答分別係經理、主任、部長同傳菜員咁話喎。最後,大家如果有需要記得問職員要濕紙巾,佢俾咗一包我哋。仲要提佢用蝦片茗茶感覺幾好,夠茶味,蝦片無乜油嘅,好開心增見識

酥皮焗菠蘿叉燒包、雜菌荔芋酥
斑肉魚湯西施粉
花膠竹笙灌湯餃
蝶豆花冰涼粉、楊枝甘露丸子
冰花蛋球
2023-04-08
$300 (Lunch)
斑肉魚湯西施粉
花膠竹笙灌湯餃
2023-04-19 499 views
昨夜再訪南海二號因為我跟好友要啟航去斯里蘭卡,吃我最喜歡的斯里蘭卡大肉蟹,還有超多款斯里蘭卡的特色菜,大家準備好未我們一起出發。如果上次沒有看過我來午餐文章不打緊,我再為大家介紹多一次這兒的特色和靚景,南海二號位於銅鑼灣世貿中心12樓,打開升降機門便見到極具代表性的帆船。然後這個星空下的靚靚美景,絕對是來南海二號必打卡的地方,大家來捧場的同時千萬別錯過啊!步入主用餐區地方非常寬敞,更有一列落地玻璃窗將無敵海景盡收眼底。還有海洋一般Cool的標準酒吧,喜歡輕酌的朋友來到必定會很滿意,皆因這兒有經驗豐富的Sommelier為客人侍酒。我們這夜便是衝著大廚精心炮製的斯里蘭卡特色菜而來,一於來過斯里蘭卡菜之夜。侍酒師先為我們送上Cava Augustí Torelló Mata "Reserva"$480,用Sparkling Wine來配前菜享用非常適合。我們將餐牌內四款前菜盡點了上檯,每一款都各有特色口味感覺像到了馬爾代夫一樣。第一款是斯里蘭卡香葉沙津$138,香菜加上椰子蓉及少許辣椒,便成就出這個沙律前菜,可以淨吃亦可配特色飯或其它菜式一起品嚐。然後是香氣滿盈的椰子沙津$138,材料有椰

然後是香氣滿盈的椰子沙津$138,材料有椰子蓉、辣椒和洋蒽等,加上清香啲青檸調味吃下口感好清爽。

然後這客是我很喜歡的秋葵咖喱$138,香口不辣的咖喱碰上清新的秋葵味道很好匹配。

最後是口感滿滿的黃扁豆咖喱$138,豆蓉口感綿密充斥濃郁的咖喱香味,不用配任何食物淨吃已經非常吸引。

以上的前菜大可以配紅米飯或香蒜飯各$28一起品嚐,而我個人則喜歡充滿香蒜味的飯多一點。

稍作休息時來一杯冰凍的斯里蘭卡薑茶$48解一解膩再繼續航行,香濃茶底配上幽幽薑的香氣不需加入糖漿已經好好喝。

接下來是兩個斯里蘭卡特色小菜,其中一客是乾咖哩羊肉$268,不吃羊的我沒法為大家品嚐,但聽聞味道非常香濃愛吃羊的朋友不坊一試。

第二款是色澤吸引的錫蘭甜酸蝦$288,新鮮爽口的大蝦伴酸甜的醬汁很惹味怎會不好吃呢。

這一刻找來侍酒師為我們選來一支來自澳洲的佳釀,這枝Domaine Tournon Shays Flat Vineyard Shiraz2015風格偏向粗獷,單寧適中不會太甜而且酸度挺柔和,是我難得喜歡喝的一款紅酒。

然後便緊張了因為到今晚的主角出場喇!正是斯里蘭卡大活蟹的菜式,有三款口味可供選擇包括黑椒、咖喱及香蒜辣椒大蟹,售價分兩個份量大蟹$780/900g、珍寶蟹$1250/約1.2kg,我們都是蟹癡當然點珍寶蟹來享受啦。

我們更瘋狂地點上兩款口味的蟹來嘆,今晚真的可以勁滿足我的蟹胃子了!率先上檯的是咖喱珍寶斯里蘭卡大活蟹,這隻蓋大得能遮蓋我塊面的大肉蟹,用了斯里蘭卡招牌咖喱來炮製。

香濃咖喱的味道調校得恰到好處,沒有遮蓋肉蟹鮮味之餘更能提升香氣,而辣度對我來講則比較溫柔,如果可以再辣一點就更加正喇。

另一隻珍寶大肉蟹我們選了以香蒜辣椒味來炮製,這個香香辣辣的味道吃下更加惹味,加上鮮甜紮實的蟹肉真的吃到我欲罷不能!

回味著那斯里蘭卡大肉蟹的一剎那,侍應隨即送上我們的甜品,這個是椰汁吉士$68用上小豆蔻加椰汁來炮製而成,口感綿綿的不過吃起來竟然有點香蕉和玉桂的味道很獨特的甜品

最後這一客甜品中正我心水,它是水牛乳酪配棕櫚紅糖醬$68,原味的水牛乳酪味道酸香非常醒胃,配襯甜蜜的棕櫚紅糖漿一起享用,即時起了美味的化學作用令我再三回吃。
這個斯里蘭卡美食巡禮菜單由即日起至4月30日於南海二號供應,想品嚐獨特斯里蘭卡菜式的朋友要趕緊訂位喇。
2023-04-18
Type of Meal
Dinner
許多年前曾到斯里蘭卡旅行,自此便對斯里蘭卡的咖喱菜式念念不忘,特別是咖喱蟹!沒想到竟在一中菜廳品嚐得到真正的斯里蘭卡蟹,而每隻蟹均由斯里蘭卡空運到港,厚肉又多汁,配合斯里蘭卡的烹調風格,集鮮味與惹味共冶一爐,水準的確是很不俗,多謝友人的好介紹!坐上「南海二號」,穿過星光大道及兩旁的圓桌和卡座,繼續向前進發。便來到猶如海景船艙的用餐區。我們預訂的海景餐檯,桌上早備有兩籃蝦片。有香脆蝦片,總不能沒有酒吧!於是乎要來了「南海二號」專為配搭斯里蘭卡菜而挑選的 Cava Augusti Torello Mata"Reserva" HK$480/支,讓輕柔跳脫的氣泡打開胃納。斯里蘭卡美食巡禮主題下,備有散叫和套餐的選擇,考慮到蟹癡們的龐大需求,我們決定散叫,以蟹為主!以上是四款前菜,每款一小碟、份量不多!斯里蘭卡香葉沙律 HK$138椰子沙律 HK$138黃扁豆咖喱 HK$138秋葵咖喱 HK$138斯里蘭卡香葉沙律和椰子沙律口味清爽,當中不乏斯里蘭卡菜香料運用的一大特點!兩款沙律用來平衡其他菜式或拌飯便剛剛好!而我則較喜歡黃扁豆咖喱及秋葵咖喱,兩款前菜帶有咖喱香氣,調味不算太濃,光吃不配飯,也甚

便來到猶如海景船艙的用餐區。

以上是四款前菜,每款一小碟、份量不多!

斯里蘭卡香葉沙律 HK$138
椰子沙律 HK$138
黃扁豆咖喱 HK$138
秋葵咖喱 HK$138

而我則較喜歡黃扁豆咖喱及秋葵咖喱,兩款前菜帶有咖喱香氣,調味不算太濃,光吃不配飯,也甚為恰好!

可是吃咖喱,缺不了澱粉,似乎已是定律,特別是油香俱誘人的香蒜飯 HK$28。至於紅米飯 HK$28 的飯質較鬆散,但可取之處是來得健康!

一點點的前菜來配米飯,少吃卻多滋味!
 Devil 令人聯想到邪惡,吃辣的我,心目中的第一大邪惡代表必然就是辣,但其實 Devilled Prawns 一點也不辣!爽彈的中蝦配上彩椒同炒,湊出甜酸的味道,足以證明中文菜名 — 錫蘭甜酸蝦 HK$288 較為老實!
乾咖喱羊肉 HK$268 沒有預期兩隻辣椒的辣度,羊肉燜得彈牙腍軟,但咖喱香和辣度均偏向溫和,相信多少也為遷就香港人的口味而調節!
還未吃到戲肉,大家情緒已十分高漲,於是乎另一支紅酒來了! Crozes-Hermitage "Les Meysonniers" M. Chapoutier 2019, France HK$488/支,Cheers!難得大家一呷後也表示很喜歡這紅酒啊!
千呼萬喚,主角斯里蘭卡珍寶咖喱蟹 HK$1,250 終於出台了!

「南海二號」分別準備了大和珍寶兩款活蟹的選擇,會建議吃得多的蟹癡,選擇珍寶類型。然而在三款黑椒、咖喱和香蒜辣椒口味方面,則強烈推介咖喱是必吃,吃得辣的話,更務必要求重辣味,這樣才吃得過癮!
啖啖肉的肥美大蟹鉗,教人欲罷不能!一咬鮮嫩多汁、沾上濃厚咖喱汁的蟹肉,不單具有足夠的惹味度,叫嘴巴停不了之餘,又恰好讓人嚐到蟹肉本身的鮮甜味,做到咖喱與蟹肉平衡共存的優點,不是死辣死濃可取代之,讚!

其實加了辣的咖喱蟹,也未及斯里蘭卡當地的一半辣度,大家大可放心吃!
咖喱蟹吃到一半,大家認為仍未達滿足程度,於是追加了另一隻斯里蘭卡珍寶香蒜辣椒蟹 HK$1,250
大家也認為這一隻珍寶蟹要比前一隻更加甜美,因此而吃得更加不亦樂乎!
難度開心會不知飽?吃過兩隻大蟹後,我們將對斯里蘭卡甜品的好奇化成實際行動!兩款甜品也各具特式,喜歡酸的朋友,水牛乳酪配棕櫚紅糖醬 HK$68 會是不錯的選擇。滑溜的酸乳酪配上獨有的棕櫚糖醬,既能中和酸度又不會太甜,有助腸道消化!

至於另一款椰汁吉士 HK$68,有點像帶有輕輕玉桂味的布丁,挺有個性的!

不管晴天或陰天,只要於四月底前搭乘「南海二號」,便可以引領味蕾「出發」到斯里蘭卡,品嚐各款口味的大泥蟹及一系列斯里蘭卡菜式!
2023-04-18
$942 (Dinner)
  • 斯里蘭卡珍寶咖喱蟹
  • 秋葵咖喱
  • 水牛乳酪配棕櫚紅糖醬
  • 香蒜飯
2023-03-13 673 views
今日3月13日中午请内地客人食饭,大家3年冇见,諗住食好啲,订咗南海2号V 3包厢,一行13人,点咗鱼翅套餐580/位,结果令人大跌眼镜、大失所望,冇一个人食得满意。食物味道好一般,唔是太甜就是太咸,食物质素不佳就算了,服务生态度质素更差,一开始就漏单,冇人来服务,直到我发现后主动揾经理先落单,为咗冇俾客人傻等,又散点咗几个点心食住等,等咗差不多一个小时、期间我出去追咗几次,竟然冇一个人主动来同我解释,等咗好耐啲餸来咗,啲野又难食,剩低2个餸基本冇食,大家食得差唔多准备走啦,出来房门口见到一大碗糖水在枱面,服务员行过嚟话仲有糖水没上,我话你哋服务员咁少、冇时间上,留俾你哋食啦,讲完走人。这就是我今日花了9500港币请客出人意料的经历,出街食饭几十年,从来冇写过评论,价格贵唔紧要,服务和食物起码有一样俾人感觉好啲,唔该改善一下啦。
2023-03-12 413 views
服務真係一流,幾位中年服務生,態度親切,見到他們主動細心詢問鄰桌2位先到來的老人家,未入座的小朋友幾多歲,主動設計,如何擺設小朋友座位♥️週末好多客人,但他們非常有耐性。另一桌說不吃辣,但又想吃炒米粉,服務生立即介紹一款,然後話幫你走辣,上菜後,仲主動問隔離枱客人,廚房有冇走辣,好貼心
服務真係一流,幾位中年服務生,態度親切
2023-03-11 456 views
約咗在這裏開年。 世貿中心裝修之後第一次上來。 當然係阿媽話事,佢一早已叫咗個”好友暢聚餐”。我第一個上到來,其實已經肚餓,見有一碟蝦餅,馬上吃了一塊。但是明顯地是炸了很久,已經淋左。同夥計講,佢馬上給我玩了一碟新炸起的,非常爽脆,爭得遠。四小碟,味道不錯。其他的小菜也很好。只是多寶魚,調味過重,太鹹。魚翅份量很充足,味道也很好,非常杰身,不是加了粉那種感覺,而是很像30年前,在西環吃魚翅的老店的濃烈味道,現在已很少地方能夠做到。人手不足之下服務選單快手了。加上有無敵海景,吃蝦片,等待屋企人其實也不算差。只是啤酒沒有 happy hour , 未加一,都差不多$80杯,我不敢叫⋯⋯
但是明顯地是炸了很久,已經淋左。
同夥計講,佢馬上給我玩了一碟新炸起的,非常爽脆,爭得遠。
四小碟,味道不錯。
其他的小菜也很好。
只是多寶魚,調味過重,太鹹。
人手不足之下服務選單快手了。
加上有無敵海景,吃蝦片,等待屋企人其實也不算差。
2023-02-25 4493 views
🌹週日行完山,突然想吃中菜,在收藏夾揀了銅鑼灣新開無耐的《南海二號》,12點時訂13:30有位,急急腳行落山。世貿中心近來裝修完成,有不少新食肆加入,我已經收起數間餐廳準備去探店。🌹餐廳在高樓層,由於當天大霧有微雨,景觀不好,相信好天來是不錯的。星期日午飯時間,很多食客,服務員亦很繁忙,遲訂位坐不到好位置,有點失望,惟有寄望食物,本來想住單點點心,但套餐很豐富吸引,最後點了套餐。午市套餐$238/位筍尖鮮蝦餃不過不失蝴蝶蘿蔔絲酥皮與餡比例不相稱,致酥皮較軟身滋補燉湯湯濃料足,湯料給享用薑蔥花雕炆斑腩稍微咸茶燻乳鴿茶香,鴿肉嫩野菌腐皮時菜砂鍋鹹肉菜飯足料菜飯,香口南海二號食物做得不錯,味道較咸,減輕少少較合適!在繁忙時間沒有感受到優質服務。小吃蝦餅強制要付款,不吃的我們覺得無奈!炸物不是健康食品,食完喉嚨痛囉!😂😂😂

午市套餐
$238/位

筍尖鮮蝦餃

不過不失

蝴蝶蘿蔔絲酥

皮與餡比例不相稱,致酥皮較軟身

滋補燉湯

湯濃料足,湯料給享用

薑蔥花雕炆斑腩

足料菜飯,香口

炸物❌
2023-02-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$602 (Lunch)
2023-02-14 420 views
蜜糖燒鱔非難食,服務態度一般,價錢貴唔緊要,但食物質素非常不佳。環境尚算可以,砂礓雞及魚頭煲簡直冇你味道,出餸菜非常遲,所以評論一次這間南海2號我唔會再嚟,因為實在啲嘢非常難食,唔該改善一下。
偏好中餐的媽咪生日,今年搵左南海二號慶祝,感謝獲餐廳安排海景位置。因為媽咪口味問題未有叫優惠套餐,但餐牌上仍有好多選擇,味道亦十分對胃。至於員工們亦十分勤力添茶服務,對於唔係成日出門用餐既我們一家留下了不錯的用餐體驗~
金銀脆米班肉炒飯
南海煎蠔餅
金銀蒜蒸蟶子皇
化皮乳豬件
燒汁香煎元貝皇
🧨新正頭🐰行大運🧧專誠由將軍澳去WorldTrade飲啖茶食海景…開個好年坐定定後👀環顧四週…鋪上「甲板」…有啲坐漁船feel古雅茶壺、懷舊望遠鏡…滿滿漁港風情用上印有自家logo玻璃杯飲茶🍵比傳統酒樓時尚雅致同食明輝只有一種分別…比佢貴一倍細細隻、入口熱辣辣、粒粒爽口、黑松露味唔突出上枱瀰漫蒸氣、燒賣自身入口結實飽滿有肉味、帶子只係收貴啲嘅陪襯品春卷香脆、蝦肉爽彈、但腸粉唔夠滑溜做型可愛、有黑椒味、口感微辣脆糯menu寫鮮冬菇…上枱變杏包菇杏包菇、鮮腐竹、蕃茄仔吸滿濃厚湯汁軟腍適中、蕃茄味濃厚…餸白飯一流湯頭濃厚有海鮮味!上枱先落脆米啖啖飯粒、蝦粒、肉碎、菜粒…濕脆豐富口感預早訂枱都未必有海景位今日見到兩張海景枱過咗成個鐘先有客入坐…估計留畀熟客🤔——用餐體驗一定要book海景枱…becoz主要食海景 漁船主題裝修設計人手尚算充裕、服務態度可以一般酒樓可以食到嘅味道同星級中菜廳相差無幾嘅價錢——P.S. 女廁🚾其中一格塞咗!竟然冇封到!客人打開廁板先知瀨嘢
🧨新正頭🐰行大運🧧
專誠由將軍澳去WorldTrade飲啖茶食海景…開個好年

坐定定後👀環顧四週…

鋪上「甲板」…有啲坐漁船feel

古雅茶壺、懷舊望遠鏡…滿滿漁港風情

用上印有自家logo玻璃杯飲茶🍵
比傳統酒樓時尚雅致

炸蝦片

同食明輝只有一種分別…比佢貴一倍

黑松露素粉果

細細隻、入口熱辣辣、粒粒爽口、黑松露味唔突出

鮮蝦脆皮腸
春卷香脆、蝦肉爽彈、但腸粉唔夠滑溜

黑椒牛肉啤梨

做型可愛、有黑椒味、口感微辣脆糯

鮮冬菇腐竹煮蕃茄

menu寫鮮冬菇…上枱變杏包菇

杏包菇、鮮腐竹、蕃茄仔吸滿濃厚湯汁

軟腍適中、蕃茄味濃厚…餸白飯一流

湯頭濃厚有海鮮味!上枱先落脆米

啖啖飯粒、蝦粒、肉碎、菜粒…濕脆豐富口感

預早訂枱都未必有海景位

今日見到兩張海景枱過咗成個鐘先有客入坐…估計留畀熟客🤔
——
用餐體驗

一定要book海景枱…becoz主要食海景

漁船主題裝修設計

人手尚算充裕、服務態度可以

一般酒樓可以食到嘅味道

同星級中菜廳相差無幾嘅價錢

——

2023-01-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$300 (Lunch)
鮮冬菇腐竹煮蕃茄
1K
2023-01-22 452 views
讚1 環境好闊落2 上水換碟都好快手3 如果訂到海景果邊 真係好靚下彈1 點心真心唔合格 燒賣飲係機攪碎然後變左好似豬肉膠咁 帶子好薄又無味 酥皮超油 腸粉皮雖然唔厚。但餡料入面係無乜餡

1 環境好闊落
2 上水換碟都好快手
3 如果訂到海景果邊 真係好靚下

2023-01-18 385 views
朋友聚會話想吃中菜,但銅鑼灣區的中菜其實不算多,在Openrice找了一下,見到這間新開又有海景的南海2號,好像是個不錯的選擇!這裡環境舒適,座位寬闊,最正是有落地大玻璃,能夠飽覽維港夜景,望著海景吃飯令人心情愉快!我們點了兩個前菜:話梅石榴及頭抽雞軟骨前者吃起來很清新,後者香脆可口!滋補燉響螺湯味道很鮮甜,每一口都是精華!金榜醬煮大蝦十分惹味,帶濃香喇沙味道,還有椰子的香氣。蝦肉爽口彈牙,點著醬汁吃,令人回味無窮。還有一塊小炸饅頭可以點醬汁吃。茴香牛肩胛配手抓餅,吃起來咖喱味濃郁,手抓餅很酥香,這個配搭是不錯的。南海茶燻雞,味道十分好!雞肉嫩滑無比,雞皮外層充滿光澤,每啖雞肉都散發著清香茶味。龍蝦湯泡貴妃飯龍蝦湯鮮甜,整體味道都不錯!最後來個法式甜品,賣相相當精美,餐廳對甜品的製作都很有心思,喜歡吃甜品的朋友不容錯過!

我們點了兩個前菜:話梅石榴及頭抽雞軟骨
前者吃起來很清新,後者香脆可口!

滋補燉響螺湯味道很鮮甜,每一口都是精華!

龍蝦湯泡貴妃飯
龍蝦湯鮮甜,整體味道都不錯!