Restaurant: Neptune’s Restaurant
Info:

2018-04-08 409 views
從來未試過正日生日去海洋公園,由於要留港,男友為我慶祝,特意安排了這間餐廳。餐廳環境絕對不容質疑,與海洋共餐感覺猶如到了外國,當中最令我驚訝的就是火焰雪山,藍藍的火焰,冰冷甜美的雪糕混合着冧酒的香氣及雪糕蛋糕及果肉,濃郁嘅味道一試難忘!坊間傳說果然名不虛傳!其他的餐牌上菜色亦非想像中的高昂,價格合理!
從來未試過正日
坊間傳說果然名不虛傳!
其他的餐牌上菜色亦非想像中的高昂,價格合理!
2018-04-07
2018-04-03 397 views
偷懶了兩天沒出文事關車爸爸放假我們連續玩了兩天!勞動後小腿痛到不行呢老人家真冇用!星期六先跟車爸爸踏了不知多少級樓梯到西環日落觀瀾亭看日落,再有星期天海洋公園歌酒節之旅!今天先來分享昨天快樂的愚人節吧!!現在港鐵通了車到海洋公園真的方便了不少呢!中午十二時到達了人不算太多,須然氣溫有點高但有風挺舒服的天氣!這趟來主要是為了享受歌酒節的熱鬧氣氛,那麼難得便早點入場跟車爸爸暢遊久違了的樂園,於歌酒節期間只需購買$50可兌換餐飲之電子飲食代幣或音樂會套票,即可於晚上6時30分至11時免費進場穿梭於歌酒節和特色美酒佳餚攤檔! 先到海龍王餐廳醫肚先!不須多介紹大家都知餐廳特色是能置身於「海洋奇觀」水族館巨型觀賞屏前,享用以環保海鮮入饌的各國美食佳餚, 同時欣賞超過5,000條珍貴魚類暢游的無敵景觀,所以這天餐廳也十分旺場呢! 今天來要品嚐米芝蓮餐廳總廚陳國強師傅,設計限時供應的嚐味菜單$688/位! 彷如置身深海中的環境令人有種寧靜的感覺,讓我們好好用眼睛跟嘴巴來享受這頓美味佳餚吧! 先來小鴨子麵包籃,放上五件新鮮微暖的軟熟麵包頗慷慨耶!加點油醋吃絕對是滋味,如跟牛油我更加歡迎哦! 是因

是因為置身可愛的主題樂園的關係?連油醋也化身成ET模樣哈哈哈..........

第一道菜是四色頭盤,由牛油果阿拉斯加長腳蟹沙律、燒汁日本帶子、果木煙燻鴨蛋及麻辣澳洲鮑角組合而成。

先品嚐煎得頗香口的燒汁日本帶子,肥美肉厚質素沒得輸!帶子味道外香內鮮熟度恰好,口感軟綿絕對是好開始!

牛油果阿拉斯加長腳蟹沙律是帶點芒果香氣的沙律很清新,更搶去不少阿拉斯加長腳蟹的風頭呢,牛油果非用全熟貨色這樣須味道不濃但口感更佳,足以令沙律更見清爽可口!

果木煙燻鴨蛋賣相實在太迷人了!蛋白充斥煙燻香氣吃罷真的齒頰留香,糖心的蛋黃傾國傾城的模樣令人癡迷,鴨蛋黃香氣比雞蛋更香濃吃罷滿嘴芳香精彩非常!

最後的麻辣澳洲鮑角更有驚喜!彈牙鮮味的澳洲鮑角用上麻辣來炮製,令平常不太愛吃鮑魚的我一刻戀上!陳師傅手藝真的心思不凡啊~

第二道菜是京燒泰國老虎大蝦,西餐般擺盤的中菜經常會有伏感!但試了美味的頭盤後偏見即全消了!

泰國老虎大蝦肉質爽彈很新鮮,配上以京式的烹調方法以四川郫縣豆瓣醬及蘇州酒釀來調味,惹味的汁醬令鮮爽大蝦味道層次更豐盛!

湯品是滋潤的黑虎掌菌羊肚菌配竹笙桃膠燉烏雞湯,足料明火燉湯內精選了羊肚菌配搭黑虎掌菌、竹笙、桃膠和精肉,湯頭清澈每一口都是鮮菌的清香好滋潤呢!

芙蓉金湯意式風乾火腿鱸魚卷,鱸魚用低溫油泡來保持魚肉的嫩滑,而湯汁則以味道香甜的南瓜濃湯取代傳統的中式上湯夠創意喔!墊底的蒸蛋白更是滑溜勝雪可口非常呢!

最後主菜是鹿兒島豚肉叉燒拼宮廷茶香法國春雞,是充滿感動的一道菜!!法國春雞皮香肉嫩得媲美嬰兒肌膚還貼心哋去了骨!吃下去濃郁茶香和蜜香讓味道更上一層樓!

據聞以秘製醬汁烹調的鹿兒島豚肉是陳師傅的得意之作,今天得以一試好吃得感動非常,鹿兒島豚肉幼嫩多汁,那彈牙的質感在咀嚼間擦出花火真的精彩絕倫。

甜品以中西合璧奉上包括有紅桑子奶凍、流沙金球及滿族傳統小吃驢打滾,用北海道3.6牛奶製作的紅桑子奶凍香滑不膩,流沙金球熱烘烘的香口又滋味!!陳師傅的嚐味菜單由下午四時半起供應至6月尾咋,小貼士晚上6時30分後來餐廳晚餐是免費入場喔!!
2018-04-01
2018-03-18 418 views
上週末在海洋公園歌酒節玩了一個愉快晚市,更趁機來到海洋公園夢幻水都海洋奇觀區的海龍王餐廳吃了一頓精緻美味的晚餐。海洋公園的海龍王餐廳應該是全香港首間及唯一設有水族館的餐廳。面對無敵水族館景觀,各款魚在面前游來游去,對大朋友與小朋友來說都是有趣的用餐體驗。由今年3月份起至六月底,海洋公園邀得米芝蓮餐廳總廚及顧問陳國強師傅為海龍王餐廳設計共六道菜的新派中西融合「嚐味菜單」,由下午4時30分起供應,每位$688。如果加點wine pairing葡萄酒配搭的話,每位另加$300。第一道菜是賣相精緻的頭盤拼盤,包括燒汁日本帶子、牛油果阿拉斯加長腳蟹沙律、果木煙燻鴨蛋及麻辣澳洲角鮑共4款。其中果木煙燻鴨蛋的燻香味突出,加上軟滑的溜心蛋黃,是我的最愛。第二道菜是京燒泰國老虎大蝦,肥美爽彈的大虎蝦配上四川豆板醬醬汁,味道濃郁而不過鹹。接著是黑虎掌菌牛肚菌配竹笙桃膠燉烏雞湯。以養生健康食材如黑虎掌菌、牛肚菌、竹笙、桃膠與烏雞等燉煮,湯頭清又甜。芙蓉金湯意式風乾火腿鱸魚卷,魚肉鮮嫩。魚肉卷下的滑溜燉蛋白,亦同樣美味。第五道菜是鹿兒島豚肉叉燒拼宮廷茶香法國春雞。我們尤其喜歡以法國春雞炮製的茶香雞,大家都吃得

第五道菜是鹿兒島豚肉叉燒拼宮廷茶香法國春雞。我們尤其喜歡以法國春雞炮製的茶香雞,大家都吃得滋味。

最後是一客3款的甜品拼盤。流沙金球煎堆仔外脆內熱,而滿族傳統小吃「驢打滾」及酸酸甜甜的紅桑子奶凍,味道也很不錯。

陳師父這「嚐味菜單」融入了川、魯、粵及淮揚中國菜四大菜系概念,以西餐精緻擺盤吃中菜。在主題樂園水族館內,坐得舒舒服服、品嚐精緻美食,真是難精彩的體驗呢~
$760 (Dinner)
因為有年票,都已經去過海龍王好多次,食Lunch,食鳥籠Tea Set;今次就去試下普通的Tea Set。諗住之前個Lunch都好味,鳥籠都叫OK,係份量少D。點知普通既Tea的係好唔掂囉;冇下次,唔會再食普通Tea,一係就去午飯晚飯,去Tea就要食鳥籠;其他,真係衰過麥當勞一坐底比左3張餐牌,2張係Tea Set,1張係鳥籠Set的。睇睇下,2張Tea Set,唔同價錢的,應該係岩岩加價冇耐換漏左?每個餐加價10蚊;好心佢比人發現左就比番個Discount人啦。好似係超市買野,客發現錯價,超市都要比個客用平既價錢買野啦。佢咁樣都要收番我貴果個價,個心即時覺得唔抵。福建炒飯,係婆婆點的;其實都冇乜點,但就完全唔岩我同仔仔口味;而且188得個一碗仔,真係好少好貴。炸雞薯條,仔仔點的,原本都有期望會有好食炸雞,點知原來係麥當勞既麥樂雞一D都唔好味,係D薯條就OK既。可惜我唔記得睇英文,如果睇到佢係麥樂雞就唔會點佢啦...只係仔仔話炸雞就點左。3個人食2個Tea,其實都OK夠,因為薯條好飽,另外重有2杯雪糕。如果計番雪糕(哈記)20蚊杯,再加飲品又當佢20蚊。咁計自己個心會好過D,冇咁唔抵食

福建炒飯
香炸雞塊
3個人食2個Tea,其實都OK夠,因為薯條好飽,另外重有2杯雪糕。如果計番雪糕(哈記)20蚊杯,再加飲品又當佢20蚊。咁計自己個心會好過D,冇咁唔抵食。
但點都好,海龍王既Tea Set真係好搵笨,細份又唔好食又貴!重要有金卡85折左,3個人食2個Tea Set都重要過百一位。早知個Tea Set咁唔掂,係熊貓餐廳食2個兒童餐(有漢堡,有甜品,有飲品,有薯條,有餅乾),第二個餐有半價,計落168+(168/2)=252。可能重好食,起碼個賣相吸引D。下次都係去熊貓餐廳食兒童餐好過。
2018-03-18
$100 (Tea)
2018-03-17 1298 views
今日係我老公生日知道佢一直有個願望想望住個海洋食午餐所以兩個星期前打來訂枱想要對住魚缸位食飯因為老公生日是星期日所以最靚既位已經有人book左不過都幸好都係靠魚缸位食飯因為係新年既關係餐牌都係新年餐單午餐時間只有兩款揀西式餐單♥️中式餐單♥️同樣都係$380一位不過生日有8折優惠卷可用襯靚位未有人到叫職員幫我同老公影左相未食已經好開心啦尼個位就係我地果到其實都近魚的不過隔左一個距離我地中西式各叫一份西式前菜係 香草麵包配《火風乾火腿蘆筍田園沙律》中式前菜係 笑口棗配《胡麻篙筍翡翠螺》其實兩個好似樣同分吾到邊個係中邊個係西式個沙拉😂😂而個香草麵包同笑口棗都好好食麵包好重香草味同鬆軟同好多片😚笑口棗夠脆同香芝麻味兩個沙拉螺同火腿麵都無咩特別 普普通通之後桃兩個餐湯西式係《加拿大海蔘野菌湯》其實吾覺有海蔘,不過好重忌廉野菌味 ,味道係正既中式係《黑松露雪耳上素豆腐羹》黑松露不多但個豆腐羹同冬菇都夠多夠入味中西式也不錯之後中西式都有既《黃金炸蝦🍤》真係炸得好脆 自己就覺得一般般到主菜西式《烤美國西冷牛扒配香煎老虎蝦》個扒無問要幾成熟 上碟過熟啦都食唔到而隻老虎就夠大食入味中式《薑蔥豆豉雞》配《彩椒
今日係我老公生日知道佢一直有個願望想望住個海洋食午餐

笑口棗夠脆同香芝麻味

兩個沙拉螺同火腿麵都無咩特別 普普通通

之後桃兩個餐湯
西式係《加拿大海蔘野菌湯》
其實吾覺有海蔘,不過好重忌廉野菌味 ,味道係正既

中式係《黑松露雪耳上素豆腐羹》

最後仲有餐飲普通咖啡奶茶☕️
整體食物一般
只係環境氣氛不錯👍🏻
2018-02-25
$340 (Lunch)
Birthday
Dining Offer
Coupon
前菜沙律
甜品
2018-03-13 1200 views
一直覺得海洋公園是伴隨大家成長的公園,每次入園,都有種熟悉的感覺。 近日海洋公園推出了《 海洋公園歌酒節2018》 ,既有美酒佳餚,又有勁歌熱舞的節目,就趁星期天放假,跟太太來個二人世界。 見距離表演尚有一段時間,便先醫醫肚。 園內餐廳差不多全光顧過了,但最愛去的,還是海龍皇餐廳。 置身海龍皇餐廳,身邊有魔鬼魚、鯊魚及大量海洋生物在身旁跟大家用膳,的確是個令人有趣的體驗。 其實最欣賞餐廳多年來,都是選用環保海鮮,雖然成本可能加重了,但大家生活在這個地球,若果我們不去珍惜,受害的只會是我們的下一代。 既然在能力範圍內,多付一點也無妨吧! 今次餐廳邀請了米芝蓮星級大廚陳國強師傅設計餐單,當然地用上不同的環保海鮮。 牛油果阿拉斯加長腳蟹沙律、燒汁日本帶子、果木煙燻鴨蛋及麻辣澳洲鮑角 先由帶子品嚐,原隻帶子肥大肉厚,烤得兩邊微焦,多了一份香氣,而內裡肉質保持嫩滑,挺好的一個前奏。 隨後是牛油果阿拉斯加長腳蟹沙律,質感滑溜,口感清新,長腳蟹肉甜美,的確是個上佳的組合。 再來是煙燻

近日海洋公園推出了 海洋公園歌酒節2018 ,既有美酒佳餚,又有勁歌熱舞的節目,就趁星期天放假,跟太太來個二人世界。

見距離表演尚有一段時間,便先醫醫肚。

園內餐廳差不多全光顧過了,但最愛去的,還是海龍皇餐廳。

既然在能力範圍內,多付一點也無妨吧!

再來是煙燻鴨蛋,流心蛋黃,火喉控制上極之出色,蛋香豐盈,正。

四款餐前小食,由淡而濃,由軟滑至柔韌,都呈獻出不同的風味及口感,尤其是麻辣鮑角,入口一陣辛香,麻而不辣,鮑角又有嚼口,的確吸引。

京燒泰國老虎大蝦

同樣選用可持續海鮮,泰國老虎蝦夠大隻,煎得連蝦殼都脆卜卜,澆上泰式甜酸汁,就更惹味,汁醬中夾雜了脆米,令口感更佳。

黑虎掌菌羊肚菌配竹笙桃膠燉烏雞湯

充滿了菇菌類的幽香,桃膠是近年新寵,經常會在中式甜品出現,今次轉了新貌,依然有出色的表現,整個湯清新可口,鮮甜味美,加上烏雞的滋補作用,喝畢感到暖洋洋的,說不出的舒服,晚飯後在公園內溜覽,都不怕著涼。

芙蓉金湯意式風乾火腿美國鱸魚卷

幾個菜色,太太最喜歡的一款,墊底的蛋白嫩滑,蓋上薄紗一層的南瓜汁更添味美,鱸魚肉卷中間夾有金華火腿及蘆筍片,帶來了一陣咸香,再放上一小片松露,傳來淡淡的幽香,整體配搭完美。

鹿兒島豚肉叉燒拼宮廷茶香法國春雞

叉燒甜度適中,絕不過火,選用了脢頭肉有嚼口,真的想加碗白飯拌食,春雞早已褪骨,的確是啖啖肉,肉質細緻嫩滑,處理得相當好,略嫌伴碟的迷你椰菜苗灼得未夠淋,一戳之下,飛了落街。

甜品拼盤

三式甜品是流沙金球、驢打滾、紅桑子奶凍。

金球其實是煎堆仔,撲上了芝麻好香口,而且脆卜卜,好味;驢打滾是京菜甜點,沾上了黃豆粉,煙煙韌韌,甜而不膩;紅桑子奶凍很喜歡紅桑子汁的微勁,令人精神為之一振,只是奶凍有點結實,還可以更好。

整個套餐並不包含飲品,建議可另行 order 中式茶,今次點了普洱,喝起來質感順滑,舌底生津,正好去去油膩感。

整個套餐供應期去到6月,若果想好好欣賞海洋生物的美態,海龍皇餐廳的確是個獨一無二的選擇。
2018-03-12 1627 views
昨天是久違了兩口子游海洋公園日子,抵達第一站,就是海龍王餐廳吃飯順便看看魚~ 海龍王餐廳 其實間景觀異常漂亮的餐廳,不過由於位處非常合家歡的海洋公園之內,每次到訪總是一家三口(當時未有妹妹)或四口,爆笑多於浪漫。這天,終於可以兩口子靜靜享受那份寧靜了~ 不知是否心情靜了下來的關係,這天兩口子特別的幸運,見到很多平時看不到的情景,例如水族缸的魚群開餐!圖中小小閃閃的應該是大魚們的魚毛糧食,遲一些更有蔬菜供應呢~ 正當魚兒愉快開餐,兩口子也開始品嚐米芝蓮餐廳總廚陳國強師傅,全新設計的嚐味餐單 ($688/位):一開首是 四色頭盤,包括清鮮的 牛油果阿拉斯加長腳蟹沙律、碩大鮮嫩的 燒汁日本帶子、香氣十足的 果木煙燻鴨蛋,以及充滿刺激辣香的 麻辣澳洲鮑角! 接著有 京燒泰國老虎大蝦,大蝦先經油炸以保持鮮味,以京式的烹調方法處理食材,醬汁則用上四川郫縣豆瓣醬及蘇州酒釀,味道很是豐富,好喜歡的! 接著的 黑虎掌菌羊肚菌配竹笙桃膠燉烏雞湯 賣相非常精緻,足料明火燉湯精選法國的羊肚菌配搭黑虎掌菌,口味清鮮又滋補,加入竹笙、桃膠更添矜貴及健康! 接下來的 芙蓉金湯意式風乾火腿鱸魚卷 賣相極美,低溫

接下來的 芙蓉金湯意式風乾火腿鱸魚卷 賣相極美,低溫油泡的鱸魚非常嫩滑及富有肉汁,以西式南瓜濃湯加蛋白清蒸,比傳統中式上湯更帶出鮮甜味,綴以黑松露點更添幽香!

還有 鹿兒島豚肉叉燒拼宮廷茶香法國春雞:鹿兒島豚肉叉燒脂肪不多,肉質卻充滿彈性,配以秘製醬汁味道討好;而法國春雞肉嫩味鮮,加上濃郁茶香,滋味更上一層樓,很讚的!

最後 甜品拼盤 也充滿驚喜:要小心隨時爆到一嘴都是的 流沙金球,皮薄餡香很惹人愛,選用北海道3.6牛奶製作的 紅桑子奶凍 也很清新又滑溜,最後 驢打滾 也清香有口感,大滿足矣~

這款嚐味套餐味道的確上乘,所有魚類及海鮮又用上可持續發展海鮮,令人吃得更放心;特別日子到訪想要歡慶,還有加配三杯餐酒的選項 ($988/位),暫定供應至6月底。

幸運的我們,離開前還看到了潛水員的餵食表演;在他的身型對比之下,更覺得缸內的魔鬼魚身型好巨大啊!之後又是時間離開,探探更多的動物了!
2018-03-11
2018-02-25 363 views
由換左金卡第一次入場,婆婆就已經話要食個Tea Set架啦;但之前既時間都唔係咁岩。今日團拜飲完茶,因為都係港島區,就入去海洋公園行個轉,食個Tea先回家啦。一開始我地係搭左纜車上山頂,想係冰極餐廳度食Tea的;因為上次去左海龍王啦嘛,今次咪去睇企鵝囉。點知企鵝餐廳今日冇Tea食喎佢話今日得海龍王有TeaSet食咋,早知就唔駛上山頂啦;今日重要又熱又晒。去到海龍王餐廳,完全唔駛等位,直入,重要有得揀可以坐魚缸邊或卡位。咁去得海龍王餐廳,就當然都係坐近缸邊邊睇魚邊食Tea啦。婆婆想食左好耐既Tea Set,其實,係個籠好靚囉;實在個Tea Set內容得好少,份量好少。食環境多D,298一個Tea Set出面好多餐廳Cafe都做得好過佢好多,內容同份量都會多好多囉。而且炸雞係凍的,少少暖都冇;實在麻麻。成個Set最好味我覺得係件朱古力蛋糕。凍檸茶,熱檸水;冇得彈,重好環保,飲管係紙造的。唔好處係,小朋友咬完支飲管真係飲唔到囉。因為有金卡,折實再加一大約280左右,唯起一個人140蚊囉。係唔貴,不過亦都真係唔抵。Tea Set冇下次,過左癮就算。
Tea Set
凍檸茶/熱檸水
2018-02-25
$140 (Tea)
Tea Set
凍檸茶/熱檸水
2018-02-07 434 views
2月婆婆生日,佢本來話想生日正日入海洋公園,拎禮物同埋食下午茶的。但佢自己忽然有事唔去得就改左今日去啦。因為有年票,我地都好hea咁中午先出發入場。入到去先去海龍王餐廳用左張生日優惠主菜買一送一卷先,其實今日個公園都唔算多人,但好多餐廳都有人包場囉。我地去到海龍王時,都有人包完場,要等,又因為想坐係魚缸邊,又等得再耐DD啦。一邊等,當然一邊諗食乜啦;本來想叫牛扒,羊扒加長通粉,計黎計去好似都唔夠抵,因牛扒最貴要328,羊扒288,長通粉只係228左右;係要比最貴的同Free最平的。左諗右諗,最平叫法叫個Lunch Set再加用優惠買一送一最抵。一個Lunch Set用金卡有85折,包左餐湯,餐包,餐飲,沙律,主菜同甜品,主菜叫最貴的牛扒;388蚊85折後再加一,埋單363左右,平過原價重要勁多野食。跟住買一送一卷就叫羊扒送長通粉。咁平來要比677.6得3個主菜,依家679.6一樣有3個主菜,重多左餐湯,餐包,餐飲,沙律同甜品。忽然覺得自己好慳家應該係Lunch Set的餐包,但婆婆話見到枱枱都有,有D人都未Order就有麵包;所以又可能係坐底就會有的。Lunch Set的沙律,一個人份

坐底就有的麵包
一人LUNCH的沙律
Lunch Set的沙律,一個人份量,都有3片煙三文魚,真係唔算少;反而菜就真係少左D啦。
一人LUNCH的南瓜湯
Lunch Set的南瓜湯,我只係沾過麵包同飲左啖,都幾Creamy,仔話好飲。
一人LUNCH的凍檸茶
Lunch Set的凍檸茶,一般唔難飲,又唔算好好飲。
一人LUNCH的牛扒
Lunch Set的牛扒,係冇單叫主菜既咁正咁,不過都唔差;只係同羊扒一比,羊扒真係好食好多。
生日優惠主菜買一送一的羊扒
買一送一的主菜羊扒,我其實麻麻地羊,係仔仔同婆婆鍾意,平時羊我都係只食扒的,如果係羊煲果D我真係少少都唔掂;依個我試左一啖,幾好味,好味過牛扒

生日優惠主菜買一送一的長通粉
最後先黎既長通粉,唔記得係乜名啦;都幾好食架,但係有D漏。仔仔平來話咁少野唔夠食,點知佢一個人食完半碟通粉後話好漏,好飽。
一人LUNCH的甜品
最後上的甜品,芝士餅,好味。
之前表妹話企鵝餐廳好味D,我同婆婆仔仔就覺得海龍王好味好多啦。雖然表妹詁海龍王貴D,但同上次比其實差唔多姐。大家都差唔多,我鍾意海龍王多D囉。
2018-02-04
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$230 (Lunch)
Birthday
生日優惠主菜買一送一的羊扒
生日優惠主菜買一送一的長通粉
一人LUNCH的甜品
2018-01-14 2643 views
繼喺海洋天地食完下午茶之後,我們再喺海洋公園園內嘅新景點玩!玩到傍晚時份,我們就去咗較早前已預訂咗嘅「海龍皇餐廳」食晚飯!一入到去就見到我們較早時間喺夢幻水都海洋奇觀入面睇到嘅超巨型魚缸,有各式各樣嘅魚類喺我們面前游嚟游去,感覺自己好似置身海底世界咁!由於店員同我們講話呢個龍蝦濃湯原價$88,但喺下午4:30後做緊半價優惠,所以我們就叫咗嚟食,湯底嘅味道相當鮮味濃郁,而且有好濃烈嘅龍蝦鮮味,濃稠度亦調教得恰到好處,唔會過稠或過稀,而龍蝦肉亦好爽甜彈牙!乾蔥豆豉鷄嘅鑊氣十足,鷄肉嘅肉質好鬆軟嫩滑,乾蔥同豆豉爆香咗之後嘅香氣滲透晒入啲鷄肉入面,令到味道更加惹味!蟹肉黑菌忌廉長通粉嘅長通粉質感好煙煙韌韌,但蟹肉嘅份量就唔係好多,甚至唔係好多覺有,至於忌廉汁雖然都幾濃郁,但就感覺有啲膩!香煎三文魚配椰菜花蓉胡蘿蔔沙律嘅三文魚表面煎得都幾金黃香口,肉質係外脆內嫩,沙律菜亦好清甜爽脆!招牌海龍皇炒飯炒得都幾乾身同粒粒分明,至於材料嘅帶子粒份量都幾多,而且好鮮味彈牙!總括:可以一邊對著個超大超巨型嘅魚缸睇著啲魚游嚟游去兼一邊食飯,感覺真係好正同好舒服,所以我們問店員如果下次想再坐返呢張喺正中央嘅檯係
有各式各樣嘅魚類喺我們面前游嚟游去,
感覺自己好似置身海底世界咁!
而且有好濃烈嘅龍蝦鮮味,
乾蔥豆豉鷄嘅鑊氣十足,鷄肉嘅肉質好鬆軟嫩滑,
甚至唔係好多覺有,
至於忌廉汁雖然都幾濃郁,但就感覺有啲膩!
肉質係外脆內嫩,沙律菜亦好清甜爽脆!

總括:可以一邊對著個超大超巨型嘅魚缸睇著啲魚游嚟游去兼一邊食飯,感覺真係好正同好舒服,所以我們問店員如果下次想再坐返呢張喺正中央嘅檯係幾號檯?店員話係74號檯,不過最好就記得預早打嚟預訂!
乾蔥豆豉鷄
乾蔥豆豉鷄
香煎三文魚配椰菜花蓉胡蘿蔔沙律
招牌海龍皇炒飯
2017-12-15 589 views
跟海洋公園的海洋動物一起午餐, 真是一個特別的體驗。 係海獅企鵝被餵飽的的同時、你也在餵飽你的相機、而你自己也ㄧ併被餐廳的侍應餵飽 ! 這可以算是三贏嗎? 午餐是西式的,有湯、頭盤,主菜等等。。。都是美心快餐的貨色,不過不失啦!因為大家的醉翁之意不在酒。。。是在乎水族館的風景之間也。所以也就沒有所謂了。。。雜菜湯的賣相普通,倒是盛湯的器皿有貼特色。Caesar salad 配煙三文魚,沙律菜都几新鮮爽囗,三文魚略鹹,用以帶起生菜的味道,不錯,是okay之選。在大水族缸下吃午餐,別有一番風味。 吃的 ,除了食物,還有風景 和 情調。雖然食物不怎麼樣,仍是值得一來的。。。推介ing
跟海洋公園的海洋動物一起午餐, 真是一個特別的體驗。

雜菜湯的賣相普通,倒是盛湯的器皿有貼特色。

雖然食物不怎麼樣,仍是值得一來的。。。
推介ing

Type of Meal
Lunch
Christmas
香港有兩間國際知名的主題樂園, 其中一間是遊客必到 一期一會 就是自己的生日, 大家都知道香港居民可以免費入場的特權吧。家中有八月壽星女,所以一家大細決定在海洋公園為她慶祝生日。大熱天時大家玩左大半天真係倦到不堪,好彩我地預早已經在海洋公園的 BOOK 好 枱,大家玩夠就可以立即去開餐。今期 提供 供應期七月至八月。一踏入餐廳彷彿進入水族館一樣,回想自己幾年前也到到日本沖繩水族館,感覺好震撼。而海洋公園的水族館雖然不及沖繩大, 但同樣會令人留下深刻印象。餐廳內配合柔和燈光,令到眾人眼球會轉移到水族館上 。而佈置也別具心思,餐廳內每一個角落也可清晰地看到各種不同的魚類在魚缸內盡情地游動 , 感覺就是在看 一樣。自助餐由晚上7時開始至10:30,按時客人魚貫地就坐。 海鮮區名為  當晚時令海鮮有 阿拉斯加皇帝蟹腳、青口和加拿大海螺等。雖然海鮮區被清空得快, 但也速被refill , 所以唔使急可以慢慢食。其他以海鮮入饌還有 日式蟹肉冷麵、鮑魚撻、香芒龍蝦酥盒、烤大蘑伴蟹肉沙律、脆炸蔗蝦、 意式海鮮沙律 、煙三文魚、鱈魚香辣魚蛋等。沙律有三款選擇;湯類 和  海鮮碗仔翅味道唔錯,
香港有兩間國際知名的主題樂園, 其中一間是遊客必到 [海洋公園]

一期一會 [海洋公園] 就是自己的生日, 大家都知道香港居民可以免費入場的特權吧。

家中有八月壽星女,所以一家大細決定在海洋公園為她慶祝生日。

大熱天時大家玩左大半天真係倦到不堪,好彩我地預早已經在海洋公園的 [海龍皇餐廳] BOOK 好

枱,大家玩夠就可以立即去開餐。

今期 [海龍王餐廳] 提供 [盛夏特選海鮮半自助晚餐] 供應期七月至八月。

餐廳內配合柔和燈光,令到眾人眼球會轉移到水族館上 。

而佈置也別具心思,餐廳內每一個角落也可清晰地看到各種不同的魚類在魚缸內盡情地游動 , 感覺就是在看 [魚樂無窮] 一樣。

自助餐由晚上7時開始至10:30,按時客人魚貫地就坐。

海鮮區名為 [環保海鮮區]

當晚時令海鮮有 阿拉斯加皇帝蟹腳、青口和加拿大海螺等。

式海鮮沙律 、煙三文魚、鱈魚香辣魚蛋等。

沙律有三款選擇;湯類 [龍蝦濃湯] 和 [海鮮碗仔翅]

海鮮碗仔翅味道唔錯, 入口鮮香,唔會稀溜溜, 如果可以Keep熱啲就更好 。

吃過頭盤後,見大廚在切  [烤美國安格斯牛扒] ,平時唔太吃肉的我也吃了一小片,牛肉味濃但口感較韌。

吃過海鮮及頭盤後客人可以在主菜中五選一,我當然選我的至愛魚類。

[醬燒雪花爐魚]

魚肉相當厚身,口感油潤,又香又滑。

吃罷主菜已飽飽,但也不忘要嚐點甜,甜品以One Bite size 為主,選擇唔算好多,亦唔太合我心意, 眾多甜品中比較喜歡朱古力蛋糕,

朱古力味濃郁,甜度適中。

小朋友最開心應該是 [甜品互動區], 大人和小朋友在pancake 上劃公仔 ,大家發揮天馬行空的創意, 大人和小朋友也一樣咁開心。

**** ****
成人 $520/位
小童及長者 $260 /位
2017-08-05
$572 (Dinner)
Anniversary
2017-08-09 3568 views
好耐冇去過「海洋公園」玩,更不要說在裏面吃飯;對上一次是舊年去了半天做義工,不算是玩。今次去海洋公園「夏水禮」,在餐廳吃海鮮自助餐。說實話,是有超越期望的感覺。 餐廳是面對着水族館,大型魚缸內有魔鬼魚、鯊魚、各種海洋生物等,感覺很醒神,似到了日本沖繩島的水族館: 溫馨提示,若果想坐在水族館旁邊的位置吃飯,方便影相,記得打電話定位時講低。 此半自助晚餐主要以海鮮作主打,我欣賞它是用可持續及環保海鮮入饌: 「時令海鮮盤」有阿拉斯加蟹腳、紐西蘭青口、 加拿大翡翠螺,堆到成座山咁,非常受食客歡迎: 三款我全部有吃,都新鮮的,翡翠螺爽甜,吃得最多。平心而論,蟹腳質素當然不能與頂級酒店超貴自助餐相比,都算肉厚多汁,絕對不伏,而且要一讚是侍應 refill 得海鮮很快,與食客又有講有笑,氣氛蠻歡樂的。 「日式蟹肉冷麵」配阿拉斯加蟹肉,加些冷麵汁、紫菜、wasabi,清涼爽口: 「鮮蝦沙律嗲咯」,泰國蝦一口一杯,酸酸咪咪的: 「脆炸蔗蝦」、「粒粒鮑魚撻」,後者用的澳洲鮑魚,蠻落本: 「挪威煙三文魚」和「水牛芝士伴鮮茄」都屬不錯吃的頭盤,尤其水牛芝士配 basil 醬,清新冷前菜:

「鮮蝦沙律嗲咯」,泰國蝦一口一杯,酸酸咪咪的:

「脆炸蔗蝦」、「粒粒鮑魚撻」,後者用的澳洲鮑魚,蠻落本:

任吃「意式風乾火腿」parma ham,熟成哈蜜瓜切成圓球狀,火腿的鹹香可以為味覺帶來鮮甜以外的衝擊:

「田園沙律」 :

切肉專區有「燒美國安格斯肉眼牛扒」,無限量供應,吃了半塊,肉味不遜:

主菜五選一,我挑的「龍蝦米多」

新鮮熱辣焗出來,龍蝦已經起肉,混上芝士、蘑菇、洋蔥再焗,肉爽,有拉絲效果,喜愛芝士的朋友不妨選這個。

「醬燒雪花爐魚」,魚來自英屬南橋治亞島,脂香油潤:

其餘三個主菜選擇是「避風塘炒澳洲大蝦」、「香煎澳洲羊扒」、「鮮茄蘆筍野菌意大利粉」,也可照顧到吃素的朋友。

自助餐枱出面有一個兒童玩樂區,裏面有一些曲奇餅、cup cake、糖果、食用顏料等,小朋友們都很歡樂地自己 DIY 甜品

其他甜品的選擇比想像中多。我沒有全吃,最開心是任吃 Haagen-Dazs 雪糕,我少有地吃了兩杯 XD

其他甜品隨影:

「美式芝士餅」

「朱古力餅」

「草莓慕絲餅」

「忌簾泡芙」

「黃梅杏仁撻」、「蜜餞合桃蘋果酥」

「鮮果拼盤」

「即製梳夫厘」

Other Info. : 供應日期:5-6,12-13,19-20,27 Aug 2017 時間:7pm-11pm 價錢:$520 (成人) / $260 (小童),設加一
2017-08-06
  • 時令海鮮盤
  • 鮮蝦沙律嗲咯
  • 意式風乾火腿
  • 龍蝦米多
  • 醬燒雪花爐魚
每年盛夏,皆會與家中小鬼們到海洋公園夏水禮玩玩水。今年的特色主題是「經典鴨仔 LT Duck」與「激 FUN 玩沙大派對」。下午時段與小鬼們玩過沙,嬉過水,探過鴨仔;晚上留在園內享用期間限定推出的「盛夏特選海鮮半自助晚餐」。 盛夏特選海鮮半自助晚餐:精選片段:晚餐的地點是「海洋奇觀」內的海龍王餐廳,最大的特色當然是望著巨型魚缸,以魔鬼魚和鯊魚相伴,享受豐富的海鮮盛宴!頭盤沙律總共有四款,包括有田園沙律、煙火雞蘆薈雜果沙律、水牛芝士伴鮮茄,以及意式風乾火腿。四款頭盤當中,特別喜愛擁有彈牙火雞粒的雜果沙律及甘香油潤的風乾火腿。 移步至海鮮專區,最吸睛的項目固然是時令海鮮盤。翡翠螺彈牙鮮香;青口肥美可口;阿拉斯加蟹腳夾雜鹹香的海水味道與蟹肉的清甜,加上結實的肉質,食味比預期出色。 意式海鮮沙律以龍蝦、帶子及青口拌勻製作,選料優質多樣化,推介! 粒粒鮑魚撻與香芒龍蝦酥盒的製作意念有點相像,出來的效果也差不多,不論鮑魚或龍蝦的味道皆覺有點不給力,撻皮酥盒的口感亦實了一點點。 無鬚鱈魚香辣魚蛋口感彈牙,醬汁調味佳,好吃! 龍蝦濃湯以澳洲龍蝦入饌,湯質稠度合適,蝦香濃郁。 烤美國安格斯肉

盛夏特選海鮮半自助晚餐:

精選片段:

頭盤沙律總共有四款,包括有田園沙律煙火雞蘆薈雜果沙律水牛芝士伴鮮茄,以及意式風乾火腿。四款頭盤當中,特別喜愛擁有彈牙火雞粒的雜果沙律及甘香油潤的風乾火腿。
田園沙律

煙火雞蘆薈雜果沙律

水牛芝士伴鮮茄

意式風乾火腿

移步至海鮮專區,最吸睛的項目固然是時令海鮮盤翡翠螺彈牙鮮香;青口肥美可口;阿拉斯加蟹腳夾雜鹹香的海水味道與蟹肉的清甜,加上結實的肉質,食味比預期出色。
時令海鮮盤

青口

阿拉斯加蟹腳

意式海鮮沙律

煙三文魚

粒粒鮑魚撻香芒龍蝦酥盒的製作意念有點相像,出來的效果也差不多,不論鮑魚或龍蝦的味道皆覺有點不給力,撻皮酥盒的口感亦實了一點點。
粒粒鮑魚撻

香芒龍蝦酥盒

無鬚鱈魚香辣魚蛋口感彈牙,醬汁調味佳,好吃!

脆炸蔗蝦

鮮蝦沙律咯嗲

日式蟹肉冷麵

龍蝦濃湯以澳洲龍蝦入饌,湯質稠度合適,蝦香濃郁。

海鮮碗仔翅

烤美國安格斯肉眼牛扒是另一推介美食,肉眼鬆軟出味,肉色粉嫩肉汁豐盈。選取近邊略帶脂質的部份口味更佳。
烤美國安格斯肉眼牛扒

飯餐之所以稱為半自助餐,原因是主菜限量供應,每人自選一款。龍蝦米多與龍蝦濃湯一樣以澳洲龍蝦作食材,原條龍蝦尾足有手掌般長,肉量豐富。每啖鮮味彈牙的龍蝦肉皆掛滿半溶芝士,實在誘人!
龍蝦米多

香煎澳洲羊扒是第二道主菜。羊扒被烤至八成熟,肉色微微粉紅,切開時雖沒有肉汁溢出,但仍保留合理的鬆軟感。就味道而言,羊扒沒有令人不悦的羶味,個人覺得不錯。
香煎澳洲羊扒

醬燒雪花鱸魚用上英國鱸魚柳,肉質緊緻得來又不失細滑。因魚肉脂質相對豐富,加上醬汁的引味,所以甚為香口。
醬燒雪花鱸魚

避風塘炒澳洲大蝦用上港式避風塘炒煮方法處理,只可惜只見其型不見其實,鑊氣不足。
避風塘炒澳洲大蝦

甜品一向是自助餐另一重點項目。甜品款式多以糕餅為主,相對上比較滯膩,筆者只有能力淺嚐一兩款。推介即製梳夫厘,新鮮出品口感蓬鬆,入口溶化不過甜,讚!
即製梳夫厘

Häagen-Dazs™ 迷你雪糕杯不用多說是優質雪糕的保證。
Häagen-Dazs™ 迷你雪糕杯

朱古力噴泉一向是玩味十足的甜品,尤其喜歡配以大粒的綿花糖。平時遇上的朱古力醬通常很快冷卻凝結,但這次用上的醬料則比較薄身,較難凝固有點奇怪。
朱古力噴泉

鮮果拼盤是另一推介項目,生果選材普遍脆爽清甜。

美式芝士餅

草莓慕絲餅

黃梅杏仁撻及蜜餞合桃蘋果酥

芒果布甸及鮮果啫喱

對於小朋友而言,甜品往往是最吸引及流連時間最久的地方。現在餐廳多設一個童樂甜品 DIY 專區,更讓小朋友為之著迷,爭相發揮創意。細周生及魚仔也分別為自己做了一份自選甜品,吃得津津有味!
甜品枱

總結而言,海龍皇餐廳的水族館用餐環境的確夠特別。自助餐的食品款式雖然不算多,但絕對足夠享用。配合不俗的食材品質與富心思的甜品 DIY 安排,實屬物有所值。來開夏水禮不妨試試!

[5/8/2017; Sat]

盛夏特選海鮮半自助晚餐資訊:-

價錢 (不包門票):$520 (成人) / $260 (小童)
價錢 (包夜場門票):$628 (成人) / $319 (小童)
其他優惠:免費泊車 (需於 16:30 後進入停車場);免切餅費;免開瓶費
2017-08-05
$575 (Dinner)
煙火雞蘆薈雜果沙律
醬燒雪花鱸魚
即製梳夫厘
Häagen-Dazs™ 迷你雪糕杯
2017-07-30 2151 views
Was at Ocean Park and by the time we decided to leave it was quite late so decided to come here for the buffet since someone gave us the discount thing.Ocean Park is such an iconic attraction in Hong Kong so it makes sense they had some iconic dishes at the buffet like mock shark-fin soup and curry fishballs.Curry fish balls:Basically it was a semi buffet with a main included but the buffet has many good things to try.Abalone puffs:Roast beef:Smoked salmon and seafood:As a carbs lovers, I loved
Curry fish balls:
Abalone puffs:
Roast beef:
Smoked salmon and seafood:
As a carbs lovers, I loved the smiley potatoes which were starchy and crispy while the fishballs were soft and springy.
There is a corner for kids to decorate cookies and desserts.
For mains had the lamb and lobster thermidor.
The lamb was soft and succulent while the lobster was springy and cheesy.
It takes a while to come so it might be wise to order earlier.
The dessert selection was good and they had HD icecream and various other desserts.
The buffet includes tea and coffee which is located near the soups and desserts.