Restaurant: Neptune’s Restaurant
Info:

2017-07-27 2051 views
上週五我們一家去了海洋公園夏水禮,玩得非常盡興!當日由昇空奇遇望完海景下來,我們決定到海龍王餐廳,於地下海景用餐;反正,由 Hotel Jen 得到餐廳折扣優惠劵,一於吃好點吧! 本來,不斷游來游去魚群,就是海龍王餐廳最美的驚喜;但這晚卻變成了驚嚇:食物上檯前,玩到又累又超餓的囝囝忍不住了,指著魔鬼魚說「我要食左佢!」可惜爸爸未能錄下他的狂言,太搞笑了~ 還好他的 夏日深海兒童餐 ($198) 很快上檯了,內容包括味道不錯的日式炸雞球、健康清新的雜錦蔬菜,以及飽肚的南瓜雞絲長通粉,還配上經典鴨仔香芒芭菲及果汁,很豐富收貨了~ 兩口子就分別點了 海龍王精選晚餐 ($352-$468) 以及 仲夏清新套餐 ($368),各有4道菜式,份量及味道都令人滿意。以鬆軟熱暖麵包配油醋汁開胃後,首先是海龍王餐的 凱撒沙律配煙三文魚,凱撒沙律很新鮮,煙三文魚又是兩兄妹所愛,很快清光~ 然後是仲夏套餐的 牛油果香芒蝦沙律,完熟的牛油果非常好吃,襯上香芒熱情醬更加醒胃,再加上鮮蝦及無花果,組合沒得輸啦~ 然後是仲夏餐的 蟹肉忌廉粟米湯,這湯相當足料,湯中真有蟹肉成梳;但粟米湯部分對媽媽來講甜了點,Ma

然後是仲夏餐的 蟹肉忌廉粟米湯,這湯相當足料,湯中真有蟹肉成梳;但粟米湯部分對媽媽來講甜了點,Matthew卻挺喜歡,就讓給他吧~兩口子都專注喝海龍王餐的 龍蝦濃湯,湯有一點苦味,但勝在夠鮮夠濃,很快就KO了。

仲夏餐的主菜有三款,其中珍寶帶子黑菌南瓜長通粉與兒童餐的主食有點似,在蜜核烤排骨伴甜薯,以及香煎雪花鱸魚配西柚牛油汁中,選了後者,一點沒有後悔,因為雪花鱸魚鮮甜豐腴,煎至外脆內嫩、非常好吃!

牛魔爸爸就是看中 美國肉眼扒配黑松露菌汁,才點的海龍王餐,結果對成數、肉質、調味及份量也很滿意; 連為食的Matthew,也忍不住要來分一杯羹!

海龍王餐的甜品雲石芝士餅,實而不華挺好吃的,但當仲夏餐及兒童餐的甜品一來到,就被遺忘沒有拍照... 沒辦法,經典鴨仔香芒芭菲 都夠得意了,熊貓造型的Haagen Dazs士多啤梨雪糕伴上牛油曲奇 更是超可愛又香甜清新好吃,很推介啊!

無論是仲夏清新套餐,還是海龍王餐,最後還有咖啡/茶,咖啡水準更不錯呢。三百多元在美景下吃份晚餐,收費很合理呢,加上優惠就更抵了!

最後在夢幻水都看了尾段的雙龍奇緣表演,也是時間回酒店梳洗了~十分開心的一天,下次再來玩吧!

2017-07-21
Dining Offer
Coupon
2017-07-21 803 views
原先約定的朋友到主題公園玩樂一番,誰知竟臨時有事未能出現。不打緊,一場到來,小人玩轉一輪機動遊戲之後,自家吃飯。特意走進水族館,特意在此晉餐。麵包是甜的,但亮點是背景的水族館,麵包好食與否已不是一個是問題,但背景的水族館就不可不拍了。薄罉本非小人所好,配手撕豬頸肉有點不倫不類,怪怪的。可能因為專食平嘢的小人大愛碗仔翅,所以特別鍾愛這味龍蝦翅湯。龍蝦有兩粒,翅湯加些酸醋是和味的,如果杰些會更好。主菜燴牛面肉配煎腸粉,不中不西,賣相矜貴,但就小人而言,混醬或XO醬腸粉遠比它吸引。來到甜品,雪糕、馬仔、大菜糕本已不是甚麼矜貴之物,再加塊麥芽糖克力架,hea到不能再hea,用隻長方形碟幾精美地上都無用。食的時候還看見有潛水員餵魚,很享受。食的是環境,勝在在香港別無他處。

麵包
薄罉本非小人所好,配手撕豬頸肉有點不倫不類,怪怪的。
中式薄罉配煙燻手撕豬肩肉
龍蝦碗仔素翅
燴牛仔面頰肉配煎腸粉
麥牙糖夾餅配雲呢拿雪糕、黑椒蜜糖馬仔 + 金泊大菜糕
Type of Meal
Dinner
龍蝦碗仔素翅
2017-07-18 805 views
真心覺得呢間服務有相當多的改善空間。上星期去左海馬公園玩,想坐得舒服點,所以揀左全公園最好的餐廳(網上聲稱)。由於推住bb車,要搵升降機,但都搵左好一陣子,指示牌老遠先見到一個,最後還是要請工作人員幫忙帶路,工作人員著我地推開門就會見到升降機,但我環掃周遭都見唔到有指示牌indicate 可以去到餐廳希望管理層能改善此不足之處。甫入餐廳,侍應們都不是預期的以禮招待,感覺似入左澳牛。點菜,埋單,過程中想要點暖水,服務水平都不是很好,似乎training dept需要多下苦功,改善整個working culture 同員工工作mindset.先送上麵包一籃,凍冰冰的,本人想請服務員幫忙翻熱,但之前請他們幫忙拿bb椅已感覺被責怪,多一事不如少一事,硬咽凍麵包算了。龍蝦湯微熱,沒什麼特別。三文魚扒配胡蘿蔔,煎得剛剛好,配上酸菜,好味。蟹肉黑菌忌廉長通粉,足蟹肉,味道配得很好,可是大約每兩啖就有一啖食到有蟹殻,根本唔敢俾小朋友食用食到尾會成口爛,都係第一次。兩杯飲品,rainbow runner 同lemon soda 好飲。埋單$770。總結,如果黎呢間餐廳係欣賞魚樂無窮,你可以照黎,但如果你
希望管理層能改善此不足之處。
先送上麵包一籃,凍冰冰的
龍蝦湯微熱,沒什麼特別。
三文魚扒配胡蘿蔔,煎得剛剛好,配上酸菜,好味。
食到尾會成口爛,都係第一次。
埋單$770。總結,如果黎呢間餐廳係欣賞魚樂無窮,你可以照黎,但如果你想當佢係一間餐廳,而你又對服務同食品質素有少少要高,那麼本人並不推介。
這里平時訂位很容易滿座,唯有早上11:00一開店到達,提出要WaIk-in有水族箱的位置。然後就点了兩份海龍王精選午餐和招牌海龍王炒飯。食物味道很一般不算好但能和魔鬼魚、深海魚們共餐景觀的確值回票價(生日正日可享八折)媽媽生日快樂…不過明天才是,但爸爸就不到,后天星期一我又要坐飛機去海南。咁能夠人齊食一頓也不易,非常不錯的體驗。
Other Info. : (P.S.煙三文魚蘆筍田園沙律略欠新鮮…有待改善)
2017-04-22
$260 (Lunch)
Celebration
Birthday
Dining Offer
Coupon
麵包
煙三文魚蘆筍田園沙律
南瓜湯 & 豆腐羹
招牌海龍王炒飯/醬燒三文鱼配有機奇雅籽沙沙/美國安格斯西冷牛扒伴紅酒汁(全熟)
雲石芝士餅
  • 招牌海龍王炒飯
2017-04-11 1532 views
意外地得到免費到海洋公園半天遊的機會,因此帶同2歲的以娚生一起到樂園逛逛..但由於外面天氣太熱,.改為到海龍王廳吃下午茶..因為未有預先訂檯..靠水族箱位置大概等20-30分鐘..而普通位置就無需等候可即時入座..是日下午茶有7款, 當中輕食類有沙津, 正巡類有炒飯/意粉/湯麵, 甜品類有蛋糕等等..價錢由98-180左右..下午茶截單為4:30前..我選擇了龍蝦福建炒飯, 日式肥牛湯烏冬...坦白講食物外表屬於普通...而味道方面炒飯屬於普通水準..肥牛湯烏冬有點過咸..下午茶餐除了餐飲外, 包一杯75 ml haagen dazs 雪糕一杯..加分!!而環境方面亦是一大加分位! 面對住深海世界食下午茶..絕對是一大享受..連愛跑愛跳的小朋友會被水族箱的魚群迷著...乖乖地欣賞..雖然下午茶價錢有點偏貴而食物味道亦普普通通..但氹到小朋友這一點已經值回票價...**值得一讚是餐廳內有升降機, 帶bb車的朋友可使用升降機..比較安全**
意外地得到免費到海洋公園半天遊的機會,

因此帶同2歲的以娚生一起到樂園逛逛..

但由於外面天氣太熱,.改為到海龍王廳吃下午茶..

因為未有預先訂檯..靠水族箱位置大概等20-30分鐘..

而普通位置就無需等候可即時入座..

價錢由98-180左右..下午茶截單為4:30前..

我選擇了龍蝦福建炒飯, 日式肥牛湯烏冬...

連愛跑愛跳的小朋友會被水族箱的魚群迷著...乖乖地欣賞..

雖然下午茶價錢有點偏貴而食物味道亦普普通通..

但氹到小朋友這一點已經值回票價...

2017-04-08
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$200 (Tea)
2017-03-29 1355 views
去 ocean park ge 海龍王餐廳食飯有真正 ge sea view 呢 而且價錢比我想像中平 wor~麵包普普通通, 都係暖 ge餐湯賣相都係一般, 味道稍稍過酸沙律好似 cafe gum ge 質素 不過都 d 菜都算新鮮 ge~ 麵包糠就太硬 la三文魚好大塊, 感覺抵番少少dessert 係全餐飯最靚 ge~~但係味道就麻麻地 la, 成個都實的的 gum同埋調味過酸main dish ge 羊架都 ok最重要係呢度可以同 d 海洋生物近距離 gum 食飯!!!淨係呢樣就值得我比 所以如果 book 唔到坐近水族箱就唔使 o黎食 la
去 ocean park ge 海龍王餐廳食飯
有真正 ge sea view 呢
而且價錢比我想像中平 wor~
麵包普普通通, 都係暖 ge
餐湯賣相都係一般, 味道稍稍過酸
沙律好似 cafe gum ge 質素

不過都 d 菜都算新鮮 ge~ 麵包糠就太硬 la
三文魚好大塊, 感覺抵番少少
dessert 係全餐飯最靚 ge~~
但係味道就麻麻地 la, 成個都實的的 gum
同埋調味過酸
main dish ge 羊架都 ok
最重要係呢度可以同 d 海洋生物近距離 gum 食飯!!!
淨係呢樣就值得我比
所以如果 book 唔到坐近水族箱就唔使 o黎食 la
2017-03-19 1187 views
今次因為團體嘅活動去海洋公園,更有機會進海洋館吃午餐,心情興奮未吃先看看大魚缸,大大條魚游到我面前先吃三文魚沙律,可惜混合了我不愛的火箭菜,實在不配唯有吃麵包喝湯吧。十分滿意這個竹苼豆腐羹,用料十足,豆腐夠滑牛朳太熟,但薯蓉好香同好滑,汁的味道也很配合
未吃先看看大魚缸,大大條魚游到我面前
先吃三文魚沙律,可惜混合了我不愛的火箭菜,實在不配
牛朳太熟,但薯蓉好香同好滑,汁的味道也很配合
2017-03-17 1005 views
海洋公園入面有好多間餐廳今次因為慶祝特別日子特意揀左一間最有特色係海龍王餐廳食午餐訂左位坐正巨型魚缸旁邊望住好多不同種類嘅魚係旁邊游過尤其是魔鬼魚,真係有俾佢嚇親環境100分食物方面其實無咩期望始終海洋公園入面食嘢當然不便宜兩個人叫左一個lunch set ,加埋之前向餐廳訂嘅蛋糕南瓜湯無咩南瓜味煙三文魚沙律返而有驚喜,個汁不錯肉眼扒,七成熟,有牛味下次有機會再試下其他海洋公園內餐廳
海洋公園入面有好多間餐廳
今次因為慶祝特別日子
特意揀左一間最有特色
係海龍王餐廳食午餐
訂左位坐正巨型魚缸旁邊
望住好多不同種類嘅魚係旁邊游過
尤其是魔鬼魚,真係有俾佢嚇親
環境100分
食物方面其實無咩期望
始終海洋公園入面食嘢當然不便宜
兩個人叫左一個lunch set ,加埋之前向餐廳訂嘅蛋糕
南瓜湯無咩南瓜味
煙三文魚沙律返而有驚喜,個汁不錯
肉眼扒,七成熟,有牛味
下次有機會再試下其他海洋公園內餐廳
2016-10-15 3950 views
海洋公園入面既海龍王餐廳, 可以邊欣賞巨型魚缸入面既海洋生物, 邊慢慢嘆住食...而今年去 #海洋公園哈囉喂全日祭 , 當然要食下佢地既期間限定 Halloween既主題下午茶set啦! 今期係以 Ghostbusters 做主題吸引左我地去試, 點知就中左伏了!------------------------------【捉鬼敢死隊下午茶拼盤套餐】HK$298/兩位供應時間:下午2:30-4:30套餐包括: 迷你煙三文魚三文治- 正常, 冇咩特別迷你竹炭牛肉漢堡- 漢堡包好硬, 唔係鬆軟...入面件牛肉略為乾, 一D都唔juicy! 牛油果醬及莎莎醬伴芝士墨西哥玉米片- 最伏既一層, 玉米片本身唔係伏, 出面普通十幾蚊都可以買一包, 伏在上面既芝士, 應該倒左落去一段時間, 芝士完全係形固哂, 無拉絲既芝士都算, 仲要成Pat杰芝士將玉米片痴成一舊~令部分玉米片韌! 牛油曲奇- 第二伏! 上面印有Ghostbusters既卡通, 咬落去完全係好似食緊開封左兩日潮左既曲奇咁!朱古力慕絲- 最上一層係最正常既一層! 呢款食到好濃既朱古力味...迷你朱古力杯子蛋糕伴青檸醬- 杯子蛋糕鬆軟

【捉鬼敢死隊下午茶拼盤套餐】HK$298/兩位

供應時間:下午2:30-4:30

套餐包括:

迷你煙三文魚三文治

- 正常, 冇咩特別

迷你竹炭牛肉漢堡

牛油果醬及莎莎醬伴芝士墨西哥玉米片

牛油曲奇

朱古力慕絲

- 最上一層係最正常既一層! 呢款食到好濃既朱古力味...

迷你朱古力杯子蛋糕伴青檸醬

- 杯子蛋糕鬆軟, 頂部以青檸醬扮做怪獸口水, 貼切到Halloween主題

棉花糖

- 其中一粒棉花糖支左個公仔樣, 上面吉上Ghostbusters帽子...賣相幾靚~

鮮磨咖啡/茶/汽水
Other Info. : 呢度既服務質素比較參次, 我地只係order左兩個tea-set+4杯飲品, 但都可以一錯再錯! 有待改善!
2016-10-14
$120 (Tea)
2016-10-08 2841 views
龍蝦福建炒飯188較好吃,有少少龍蝦粒,粟米紅蘿蔔雞粒同菇菇咁,汁都不錯,由於肚餓,兩下ko西西里肉醬意粉188熱辣辣仲有彈性,肉醬還可以,不過不便宜,凍奶茶少冰不少冰,茶味多而奶味少。朱古力雪糕呍呢拿雪糕食後感:主題餐廳當然不可能便宜,但對住d魚魚伴食,當場加曬分啦,好不寫意呀。
龍蝦福建炒飯188
西西里肉醬意粉188
熱辣辣仲有彈性,肉醬還可以,不過不便宜,
凍奶茶少冰
不少冰,茶味多而奶味少。
朱古力雪糕

呍呢拿雪糕
$414 (Tea)
2016-08-31 5895 views
今年生日,恰巧,媽咪剛剛滿 65 歲,持有長者咭,可以跟我一起免費遊海洋公園,事隔多年,我們兩母女終於重遊舊地!媽咪實在好多年無踏足海洋公園,覺得這裡已有八九成變化了!所以,有很多景點都想去!由早上 11:00 入場,玩到晚上 8:00 離場,佩服她精力充沛! 她似乎樂而忘返!幸好!當日天公造美又炎熱,藍天白雲下影相一流!今期,海洋公園以海綿寶寶作主題,<海龍王餐廳> 推出了海綿寶寶夏日狂歡美食套餐,一年一次來到,我當然不容錯過! 暑假期間,不接受訂枱,只好耐心等候!在<海龍王餐廳>內,有幸鄰近見到敞大的魚缸,成千上萬的魚類游來游去,令人目不暇給!我們不用等上半小時便安排入座, 還可以見到桌上的餐紙也印有海綿寶寶!餐牌餐包餐包有點乾身,而且鬆軟度一般!海綿寶寶夏日狂歡美食套餐 $348海綿寶寶菠蘿屋特飲以菠蘿汁、橙汁、雪碧及椰子果凍混合而成;有趣地用上菠蘿屋造型的玻璃杯盛載, 冰涼透心!酸酸甜甜,醒神解渴!頭盤 ~ 厚燒玉子黑松露蛋沙律沒有送上,埋單時才發現, 不過,媽咪叫我不要浪費時間追討!湯 ~ 有機粟米忌廉湯滿載粟米蓉纖維豐富! 入口甜美,質感濃稠

媽咪實在好多年無踏足海洋公園,覺得這裡已有八九成變化了!
所以,有很多景點都想去!
她似乎樂而忘返!

幸好!當日天公造美又炎熱,藍天白雲下影相一流!

暑假期間,不接受訂枱,只好耐心等候!
我們不用等上半小時便安排入座,
還可以見到桌上的餐紙也印有海綿寶寶!
餐牌
餐包
餐包有點乾身,而且鬆軟度一般!
餐包
海綿寶寶夏日狂歡美食套餐 $348
海綿寶寶菠蘿屋特飲

冰涼透心!酸酸甜甜,醒神解渴!
海綿寶寶菠蘿屋特飲
頭盤 ~ 厚燒玉子黑松露蛋沙律

沒有送上,埋單時才發現,
不過,媽咪叫我不要浪費時間追討!

湯 ~ 有機粟米忌廉湯

滿載粟米蓉纖維豐富!
入口甜美,質感濃稠,香甜卻算不上幼滑,還夾雜一些粟米衣,配上印有快達星的多士!
有機粟米忌廉湯
有機粟米忌廉湯
主菜 ~ 烤有機素菜配燒烤菇伴粟米脆薯餅及薯條

選用烤菇代替漢堡包,
烤菇口感微爽,肉厚多汁,口味清怡又夠飽!
夾住粟米脆薯餅,青瓜及菠蘿,配搭出不俗的火花!
脆薯餅則香口惹味!
烤有機素菜配燒烤菇伴粟米脆薯餅及薯條
烤有機素菜配燒烤菇伴粟米脆薯餅
甜品 ~ 芒果慕思伴雲呢拿雪糕及鮮果

以海綿寶寶造型的芒果慕思,賣相有趣!
芒果慕思軟身、酸甜有致,除了雲呢拿雪糕之外,還有紅桑子…!以玻璃杯盛載,充滿仲夏感覺!
芒果慕思伴雲呢拿雪糕及鮮
馳名美國紐約式 Nathan's 牛肉腸熱狗伴龍蝦沙律 $198

媽咪不想我太破費點兩個海綿寶寶套餐,而選擇這款!

龍蝦起肉切片配上色彩繽紛的沙律菜,啖啖肉之餘又口感清爽開胃,加上一個熱狗及一些脆薯餅,食得她非常滿足!
馳名美國紐約式 Nathan's 牛肉腸熱狗伴龍蝦沙律
牛肉腸熱狗
期間,有熊貓公司跟每枱食客影相留念,我也不例外啦!

生日惠顧滿 $200 或以上,可享用 8折優惠券!
2016-07-20
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$241 (Lunch)
Celebration
Birthday
馳名美國紐約式 Nathan's 牛肉腸熱狗伴龍蝦沙律
烤有機素菜配燒烤菇伴粟米脆薯餅
2016-07-22 4341 views
去玩去癲,黎open park但真係曬到爆炸,啲汗好像瀑布咁。。。係有小小誇張的說去親海洋公園,求其食個炸雞薯條,飲過汽水, 都要成百幾蚊。所以今次決定去入面餐廳食下野,決定豪一豪😆揀咗海龍王,等左一陣就好快有位。一個set lunch要三百幾蚊,但其實我覺得都ok,又唔係話真係咁貴。因為你向出邊曬住咁食,都要百幾蚊嘅時候。響海龍王呢度,你可以嘆住冷氣,舒舒服服咁食,仲要有人serve你。等緊嘢食嘅時候,又可以望住前面嘅一大魚游來游去。真係好正架😊咁多年都未試過佢海洋公園入邊咁嘆🤘🏻🤘🏻正呀坐到入去先發現,原來真係好靚。坐住係向大魚缸嘅正正中間,有好多不同種類嘅魚游來游去,仲有鯊魚tim。佢哋而家做緊海棉寶寶食物嘅推介。所以枱面都泡在海綿寶寶嘅餐紙。好cute☺️不過我今次都係食返佢嘅set lunch。因為感覺好像抵食啲😁首先先來一個沙律 - 煙三文魚蘆筍田園沙律。呢度個沙律都幾好食。有我鍾意食嘅火箭菜。同埋芝士。蔬菜既新鮮又爽脆。只可惜沙律醬太多了。我本身係一個重口味嘅人,食乜都要多醬多汁。但呢個沙律嘅沙律醬餐湯係帶子南瓜湯 或 野菌豆腐羹因為我鍾意飲南瓜湯,所以就梗係揀帶子南瓜湯啦
去玩去癲,黎open park
但真係曬到爆炸,啲汗好像瀑布咁。。。係有小小誇張的說

餐湯係帶子南瓜湯 或 野菌豆腐羹
因為我鍾意飲南瓜湯,所以就梗係揀帶子南瓜湯啦☺️湯方便我覺得唔係太夠濃。如果可以再去濃返少少,南瓜味再重d,那就perfect。湯入邊都有啲帶子粒粒仔。
Main course方便, 我呢個食肉獸就當然揀安格斯西冷牛扒😁快扒不是太大塊,不過佢煎得都幾好。沒有煎得過熟or太生。牛扒都無咩筋,尚算腍。但肉味就不太夠。
甜品方面,呢個餐有cheese cake or Haagen dazs 雪糕
由於我飲black coffee嘅關係,所以我揀咗cheese cake😁 cheese cake 有點生果點綴,不過啲生果真係幾新鮮同幾甜。好fresh👍🏻件cake 都唔係話太甜。芝士都尚算滑。
起初對杯咖啡冇乜期望,點知發現佢地杯即磨咖啡,真係幾香幾好飲。唔會太苦澀,但又大一點果香👍🏻👍🏻好like
總結,呢度嘅食物其實就真係一般。但呢度勝在環境。令你可以好舒適咁坐響度食下野,休息下,又可以觀賞下啲魚咁。即係幾好架。
2016-07-17
$400 (Lunch)
2016-04-27 3150 views
第一次光臨海龍王餐廳,一入餐廳場面十分壯觀,有如在觀賞Finding Nemo,搞笑內地譯名為<海底都是魚>的電影。第一次同鯊魚,魔鬼魚共同進餐,另有一番風味。海龍王餐廳選用可持續發展的魚類供客人用膳,理念值得欣賞。龍蝦湯,味道香濃,一入口就知道十分足料。Q版八爪魚造型的煙三文魚,賣相十分可愛 ,中間位置味道酸酸甜甜,十分開胃。主菜組合,有避風塘大蝦,醬燒三文魚及招牌海龍王炒飯,每款的份量都不會太大,不會太飽滯。三文魚燒得外皮香脆, 肉汁豐富,大蝦十分惹味。杏仁朱古力咖啡泡芙,都做得不錯。

第一次同鯊魚,魔鬼魚共同進餐,另有一番風味。

海龍王餐廳選用可持續發展的魚類供客人用膳,理念值得欣賞。
龍蝦湯,味道香濃,一入口就知道十分足料。

三文魚燒得外皮香脆, 肉汁豐富,大蝦十分惹味。
杏仁朱古力咖啡泡芙,都做得不錯。
大家認同海洋公園是香港人的公園嗎? 個人是認同的,只是不知道從何時開始多了很多國內人,不過這世上的所有事都是環環相扣,也許他們的貢獻不算很多,但也有一定的數量。這天,傍沱大雨,走到來海洋公園,為了看一看我喜歡的動物外,還在海龍王餐廳享用了午餐呢。雖然這個「親親動物月」已經結束,不過海洋公園定期都會推出不同的主題,大家記得勿切留意喔!這天我們十時便來到,來時天氣只是陰陰,但過了十分鐘後,便傾盆大雨,想避但又不想浪費時間,幸好看動物都是在室內,不會濕得太過火。我呢,就是喜歡企鵝,一來到海洋公園,便急不及待去看企鵝先生。樣子蠢蠢的,十分可愛喔。海洋公園是次推出「動物大富翁」活動,配合一系列春日限定「與動物親上加親」活動,讓一家大小從遊戲中學習保育知識。活動舉行期間,園內17個動物展館設置了動物大富翁大型展板,介紹相關動物大使,適合遊人拍照留念;遊人只需集齊一套相同顏色的大富翁展板合照,便有機會贏得大富翁遊戲及海洋公園門票等獎品。難得看到沒有在睡覺的大熊貓。特別喜歡這浣熊,真的超可愛喔!!既然有大富翁,當然要來嚐嚐大富翁,知道這是甚麼嗎?看完動物,我們便來到海龍王餐廳享用午餐,一邊看著海洋生物

樣子蠢蠢的,十分可愛喔。
難得看到沒有在睡覺的大熊貓。
特別喜歡這浣熊,真的超可愛喔!!
既然有大富翁,當然要來嚐嚐大富翁,知道這是甚麼嗎?
看完動物,我們便來到海龍王餐廳享用午餐,一邊看著海洋生物,一邊吃美味的食物,感覺不錯喔。

我們這天品嚐的是四道菜套餐,每位定價港幣468元,可以坐著舒服地看海洋生物,小朋友必定很喜歡吧!
Q版八爪魚造型呈現的芥末子香草醃三文魚

先來一份香草醃三文魚,看到這個八爪魚,你會捨得把它吃下嗎? 用來哄小朋友是最適合的;三文魚尚算新鮮,簡簡單單的也不錯喔。
龍蝦濃湯

吃過頭盤後,便來了一份龍蝦湯,龍蝦味頗濃郁的,湯頭亦濃稠,這天的天氣,喝碗龍蝦湯是最適合不過的。
迷你主菜組合 (脆米避風塘大蝦, 醬燒三文魚配有機奇雅籽沙沙, 招牌海龍王炒飯)

而主菜方面,都是以海鮮為主;三文魚的肉質出奇地好,有那種入口即化的感覺;而大蝦的肉質亦彈牙,就是炒飯有點兒乾身呢。
杏仁朱古力咖啡泡芙

最後還有一份甜點和咖啡/茶,這件泡芙的份量頗大的,我一個人實在吃不下呢。
「動物大富翁下午茶套餐」港幣298元(兩位用)

另外,我們還嚐了這裡的大富翁下午茶,十分有趣的下午茶,如果小朋友來到,會不會擲"骰仔"而不吃呢? 這個下午茶整體來說都算不錯,曲奇帶著牛油香,而美式芝士餅味道亦濃郁,可以吃之餘,吃完又可以玩大富翁,絕對是一舉兩得喔!

海龍王餐廳 Neptune’s Restaurant

香港仔海洋公園夢幻水都海洋奇觀

Tel: 3923 2161 / 3923 2162

www.oceanpark.com.hk

請支持一下小妹,給我一個like

Type of Meal
Lunch
2016-04-17 2323 views
每年也總有機會去海洋公園,是否我特別喜歡這個地方? 我依稀記得上一次自己到海洋公園應是十年前的事,來的原因只有一個,就是怕被人笑。來就是為了玩機動遊戲,不刺激變態的一概不玩,和朋友一起來,什麼也要頂硬上吧,否則會被人笑的。現在,能令我來這裡的原因也只有一個,就是小朋友!因為這裡有很多大小動物,是最好的活教材。可以帶他看熊貓,企鵝,還可以坐纜車,對他來說,節目實在太豐富了。一場來到,沒有理由不坐纜車吧!未出動,當然要先吃飽才有能量出動吧。就來海龍王餐廳品嚐「動物大富翁下午茶套餐」吧。選擇這裡的原因非常簡單,因為有一個巨型魚缸供欣賞,吃飯時絕對不會悶。這家餐廳是非常受家庭歡迎的,來過的就會明白了。只要$298元(兩位用),就可以品嚐多款造型趣緻美食包括龍蝦碎蛋三文治、芝士火腿三文治、煙三文魚、鮑魚芝士蛋批、酥皮腸仔卷、芒果慕絲餅、美式芝士餅、雜錦曲奇、迷你朱古力及鮮磨咖啡或茶。造型有趣的前菜。雜錦曲奇用上了大富翁的做型,賣相討好,味道方面是不過不失。鮑魚芝士蛋批-批皮鬆化,不油不膩,做得不錯。至於三文治方面,麵包是有點乾了。最近來杯咖啡,滿足了!芒果慕絲餅、美式芝士餅卻出乎意料的好吃,質感

每年也總有機會去海洋公園,是否我特別喜歡這個地方?

一場來到,沒有理由不坐纜車吧!
造型有趣的前菜。
雜錦曲奇用上了大富翁的做型,賣相討好,味道方面是不過不失。

最近來杯咖啡,滿足了!
芒果慕絲餅、美式芝士餅卻出乎意料的好吃,質感平衡,不會太豐厚,入味香滑,芝士味也見突出。
當普通一個早餐也索價$50之時,如果這個價錢這個環境來享用一頓豐富的下午茶,我認為絕對物有所值。
動物是很可愛的!

2016-04-09