2020-12-30 976 views
中環搵外賣多選擇 但價錢係一個考慮咁啱經過廿一堂 見有二人套餐 $118 幾抵有得揀丼飯/烏冬 六選二然後有小食同飲品揀 每人三選一要咗個鰹魚湯牛肉溫泉蛋烏冬+九州豚湯野菜煮 + 麵豉湯 等咗10分鐘左右放得幾好 冇漏瀉鰹魚湯牛肉溫泉蛋烏冬烏冬同湯分開放 啲麵冇淋/爛拎到返屋企仲熱辣辣一開勁香!!! 而且份量大好多牛肉同烏冬 (尤其牛肉 出奇意外地多 正)雖然分開放 不過原先烏冬已經有味 鹹鹹地溫泉蛋超流心 似未熟 但係撈烏冬好正牛肉半肥瘦 有牛肉味 食落又腍 冇根烏冬質感好彈牙 滑碌碌 又索汁 超入味👍🏻好食過吉XX 好多鰹魚湯反而清清地 同時幾香 全部野好夾九州豚湯野菜煮同樣分量多個湯都濃味 似麵豉湯 係旺菜 好食麵豉湯都超濃醇😋夠鹹-味道好味👍🏻勁有日本味道服務好環境大 (雖然唔係堂食)CP值算高 $59 主餐份量足 又多野食 又高質中環搵食好選擇
中環搵外賣多選擇 但價錢係一個考慮
放得幾好 冇漏瀉

烏冬同湯分開放 啲麵冇淋/爛
拎到返屋企仲熱辣辣

一開勁香!!! 而且份量大
好多牛肉同烏冬 (尤其牛肉 出奇意外地多 正)
雖然分開放 不過原先烏冬已經有味 鹹鹹地

個湯都濃味 似麵豉湯 係旺菜 好食
麵豉湯都超濃醇😋夠鹹
味道好味👍🏻勁有日本味道
服務好
環境大 (雖然唔係堂食)
CP值算高 $59 主餐份量足 又多野食 又高質
中環搵食好選擇
TakeAway
2020-12-24 620 views
Beef rice bowl - typical local working class experience!!if you don't have high expectation, then the food may ended up tasting just fine!  if there is a long queue, then don't waste your time... (you need to check the queue inside where order is being prepared and not just at the check-out, because the queue there can be misleading!!)  the place was quite packed during lunch hour too! good thing - they have phone charging station where you can plug in usb cable !

Well

2020-11-24
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2020-12-21 597 views
廿一咖喱唐揚雞井 $68都大大件,肉又嫩身,咖喱汁黎講不會太濃,但配埋日本米好食,有啲口感!呢個算抵食,都幾多塊雞。追加上北海道牛乳薯餅小食 +8係香口好食既,無乜特別。餐都包左飲品同甜品~甜點係大福。個大福真係好有驚喜,煙韌得黎仲會爆啲cream出黎,好似食緊雪米糍咁,呢個真係好正。
廿一咖喱唐揚雞井 $68

追加上北海道牛乳薯餅小食 +8
係香口好食既,無乜特別。

餐都包左飲品同甜品
甜點係大福。
2020-12-21
2020-11-26 931 views
講咗成年一直想試,今天終於試到,因為有人陪。中環食飯時間係好多人,搵位難,無人陪真係好難搵位。外賣要加$3。店內有部機如果自己收盤可以按一張票第二日再光顧$2優惠。服務態度:自助式,先購票,後取餐,姐姐收盤都快手,搵位不太難。環境方面:坐位多,比一般快餐店乾淨,比較嘈雜。食物質素:2號餐燒牛肉飯好味,牛燒軟,偏肥但口感好,有酸蘿白中和油膩感,佩塔相當唔錯。厚牛舌飯,牛舌相當日厚,有咬感,軟軟的。性價比:高總結:應該早啲嚟,一定有下次。好味指數

環境方面:坐位多,比一般快餐店乾淨,比較嘈雜。

性價比:高

總結:應該早啲嚟,一定有下次。

好味指數
燒牛肉丼飯(2號餐)
2020-11-26
$60 (Lunch)
燒牛肉丼飯(2號餐)
  • 2號餐牛肉丼飯
//食物 🌕🌕🌕🌗🌑1️⃣廿一炭燒鳥丼 $58D雞係用炭火即叫即燒既,所以會有陣焦香。個雞加咗少少燒汁去燒,鹹鹹地幾好食,可惜肉質略乾,而且個飯無汁,所以食耐咗就會覺得好dry😣2️⃣鐵板角切和牛 配燒魂丼 $80D和牛好大粒,咬落去一D筋都無,好鮮嫩,仲有少少粉紅色,再加埋D炸蒜片簡直一流!淋埋D燒肉汁上個飯到,話咁快就食曬😛3️⃣大福 跟餐加$10本身Menu個大福係綠色既,我就以為係抹茶紅豆大福,點知完全貨不對辦,係淺啡色既,個餡都只係普通cream,完全唔值$10。//價錢 🌕🌕🌕🌑🌑價錢中規中矩,以中環區嚟講算係唔錯。//位置 🌕🌕🌕🌗🌑唔算近鐵站,隔離就係Donki,而排隊入Donki條龍就係正餐廳門口-//環境 🌕🌕🌕🌗🌑呢間餐廳係自助形式,自己攞餐,自己回收,有D人食完無回收到,雖然間中都見到有姐姐收返D托盤,不過衛生都未去到特別好🤔-//員工 🌕🌕🌗🌑🌑因為係自助形式,所以其實成個過程都無接觸過D員工,所以不予置評😶-//總分 🌕🌕🌕🌗🌑-野食質素正正常常,行完Donki想搵個地方坐下食下野,都可以考慮下😂

//食物 🌕🌕🌕🌗🌑
1️⃣廿一炭燒鳥丼 $58

2️⃣鐵板角切和牛 配燒魂丼 $80

3️⃣大福 跟餐加$10

//價錢 🌕🌕🌕🌑🌑
價錢中規中矩,以中環區嚟講算係唔錯。

//位置 🌕🌕🌕🌗🌑
//環境 🌕🌕🌕🌗🌑
//員工 🌕🌕🌗🌑🌑
//總分 🌕🌕🌕🌗🌑

黎到中環,想食平啲,又坐得舒服,💡發現係donki 附近有間幾抵食又多位既日式餐廳,係吉野家以外既選擇~🤓價錢幾實惠,五六十蚊就有成個lunch set 🐓唐揚雞配蕃茄湯讚歧烏冬 $68本來係咖喱,原來可以免費轉鰹魚或蕃茄湯底,🍅蕃茄湯都有唔少蕃茄,海帶同煮到甜既洋蔥🍗好大件唐揚炸雞,外皮都夠香脆,咬入去唔會好乾😍隨餐附送大福,好鐘意佢外面煙靭既表皮,咬入去都係滿滿既cream!原本lunch set 可揀玄米茶或汽水,今次黎飲品可以免費升級做🌿宇治抹茶,🤔不過抹茶味有點欠奉

🤓價錢幾實惠,五六十蚊就有成個lunch set

🐓唐揚雞配蕃茄湯讚歧烏冬 $68

🍗好大件唐揚炸雞,外皮都夠香脆,咬入去唔會好乾

$68 (Lunch)
2020-11-04 601 views
午飯時間,這裡成日好多人,今日更加full,在門口買完餐,好不容易終於搵到位,今日叫了個新產品,生薑汁煮豚軟骨丼,第一次食這個丼,幾好味,飯上有我最鍾意的溫泉蛋,用來撈飯一流,豚軟骨好淋身,唔韌,而且好入味,餸的份量也充足,豚軟骨上有葱花,賣相不錯.
2020-11-01 520 views
係中環食餐飯閑閑哋都要過百未計加一,如果以60蚊左右黎講叫做不過不失CP值算高,當然佢都有啲款式接近100蚊,餐廳環境闊落,位置又坐得舒服,我見到單人位有埋叉電插頭,如果想一個人靜靜地食飯都唔錯,對住牆食又無咁尷尬。7/10條鯖魚都好入味又大條,個醬汁味道唔錯,加少少檸檬汁就更開胃,溫泉蛋紫菜撈飯係無敵唔會輸🤣送咗一粒糯米糍,不過我試左一啖就無食,因為太飽了朋友叫的,佢對食無咩要求🤣呢個唔評啦

7/10

朋友叫的,佢對食無咩要求🤣呢個唔評啦

2020-10-30 443 views
今日友人介紹新餐廳 中環新開既日式快餐店 就開左係donki後面 好開心搵到一間價錢合理既日式快餐店 因為好耐都無得去旅行 所以好掛住日本 🇯🇵好想食日本菜一解鄉愁 哈哈午市友人叫左個牛舌飯送大福會員升級凍抹茶 🍵加埋先$58 我就要左個蕃茄烏冬配炸雞送大福面鼓湯加配炸薯餅先$76 呢個份量絕對係cp值高!好欣賞佢有個自助飲水吧同調味料吧 佢唔係一包包既調味料 而係一樽樽既調味料俾你拎返去台上任你加 超大方!座位方面,有8成都係4人卡座 比較寛闊舒適 食物方面,味道中上 用料飯粒係圓滾滾既日本米 烏冬用上讚期烏冬絕對係誠意之作

2020-09-29 913 views
今天香港暴雨不斷,經過這里馬上進去吃午飯。中午時候人客非常多。這店分開兩部份,一邊為廿一屋吃普通日式丼和烏東。另一邊楊食屋吃蛋包飯和咖喱。最后友人迭了楊食屋。點了漢堡咖喱蛋包飯+牛肉腸+昆布湯。朋友點了吉列咖喱豬扒飯+溫泉蛋+昆布湯。我的漢堡咖喱蛋包飯味道還不錯,咖喱汁很香甜。日式咖喱一般都不辣。但漢堡扒的肉質有點奇怪,沒有漢堡的質感,感覺像用素做的假漢堡扒一樣。牛肉腸和昆布湯就中規中矩。朋友的吉列咖喱豬扒飯賣相不錯,應該口感不太差。

朋友的吉列咖喱豬扒飯賣相不錯,應該口感不太差。

2020-09-29
$70 (Lunch)
2020-09-29 529 views
日本野一向貴,呢間走日本快餐路線既廿一堂就比較平,今日叫左個日本牛丼$59,送一件大福,仲包飲品。牛丼好香黑椒薑蔥味,少少鹹但好味,牛肉都大大片,有5-6塊,好好食,大福係芒果味,甜甜地冇酸味,飲品叫左忌廉梳打,唔使加錢,仲送左個口罩夾,成餐又高質又抵食。
牛丼
芒果大福
忌廉梳打
TakeAway
牛丼
芒果大福
忌廉梳打
2020-09-23 522 views
午餐快靚正必食牛舌飯中環午飯時間通常都好多人,想搵個地方坐得舒服,食得輕鬆真係唔容易。最近經過廿一堂,發現$60左右就可以買到美味牛舌飯,還配餐飲及甜品,真係非常之唔錯!牛舌嘅厚度非常之適中,再配埋珍珠米,一個人分量剛剛好!餐飲選擇都唔錯,我最喜歡配日本玄米茶,幫助消化!甜品方面:飯後一點甜,味道適中唔會太甜。通常午飯時間都係一個鐘頭,比較趕!呢一度落單非常之方便,而且很快可以拿到食物,整個吃飯過程非常之迅速快捷,午餐快靚正必食推介!
午餐快靚正必食牛舌飯

甜品方面:飯後一點甜,味道適中唔會太甜。

2020-08-04 946 views
係附近返工,都經常食廿一堂,食過燒豚肉飯,豚肉燒得好香,夠淋,好食過吉野家,仲有送芒果大福甜品,淡淡既芒果味,入面舊cream都好正。另外仲食過關東煮烏冬,下午茶價錢抵過午餐,關東煮既湯係似鯛魚湯,少少鹹,似係冇味精,舊蘿蔔都好淋,吸哂d湯好好食。

同同事喺中環放工,但又唔想食太貴,哩間算係唔錯嘅選擇😂餐廳環境裝修主要係木,感覺樸素、乾淨,而且座位寬敞👍🏻廿一燒牛丼 & 廿一燒雞丼肉份量正常,不過飯可以再多啲就更好😂牛肉唔錯,不過有少少難咬想喺中環食便啲日本野都OK!
同同事喺中環放工,但又唔想食太貴,哩間算係唔錯嘅選擇😂

餐廳環境裝修主要係木,感覺樸素、乾淨,而且座位寬敞👍🏻

廿一燒牛丼 & 廿一燒雞丼

肉份量正常,不過飯可以再多啲就更好😂
牛肉唔錯,不過有少少難咬

想喺中環食便啲日本野都OK!

今天路經中環去我最喜愛的廿一堂吃午飯。每次來這裏一般我都是吃烏冬麵,但今天見到他們的咖哩飯賣相做得很好,於是點了吉列咖喱蛋包飯,包一杯peach tea和小食才74元,算是合理價錢。這裏環境坐得蠻舒服。平時工作日午飯時間一定爆滿。難得今天星期天可以安靜的享受一個午餐。咖哩蛋包飯的賣相實在非常漂亮。日本咖哩吃著吃著令你齒夾流香,炸豬扒的味道還可以,但是稍然不夠juicy。但整體來說實在非常美味。再配上一碟日本酸蘿蔔小菜,絕對滿分之作。

2020-07-12
$74 (Lunch)
  • 日式咖哩蛋包飯