2024-08-23 0 views
1️⃣熟成牛柳玉子配燒魂丼🐄套餐(配甜品大福、凍咖啡)肉質軟嫩多汁,有牛味,肥而不膩~啖啖肉大量紫菜 超滿足,可撈成碗飯2️⃣吉列朱扒日式咖喱讚岐烏冬 (配甜品大福、凍宇治抹茶)豬扒外脆肉嫩,皮肉唔會分離,唔油膩,唔乾柴,肉質口感ok結實,唔會淋pat pat日式咖喱唔 spicy胡麻椰菜沙律 新鮮凍宇治抹茶 偏奶味3️⃣廿一香蔥漬燒牛丼(配甜品大福、熱檸檬柚子蜜)味道滋味,但牛有些筋,影響口感熱檸檬柚子蜜 足味4️⃣牛肉溫泉肉子讚岐烏冬(蕃茄湯底)(配昆布漬物、熱奶茶)加配:北海道帆立貝漬物整體 味道ok,冇乜特別帆立貝細細粒,肉質ok甜品大福喜 外皮煙韌,內裏有cream,偏甜
1️⃣熟成牛柳玉子配燒魂丼🐄套餐
(配甜品大福、凍咖啡)

肉質軟嫩多汁,有牛味,肥而不膩~啖啖肉
大量紫菜 超滿足,可撈成碗飯

2️⃣吉列朱扒日式咖喱讚岐烏冬
(配甜品大福、凍宇治抹茶)

日式咖喱唔 spicy

胡麻椰菜沙律 新鮮
凍宇治抹茶 偏奶味

3️⃣廿一香蔥漬燒牛丼
(配甜品大福、熱檸檬柚子蜜)
味道滋味,但牛有些筋,影響口感
熱檸檬柚子蜜 足味

4️⃣牛肉溫泉肉子讚岐烏冬(蕃茄湯底)
(配昆布漬物、熱奶茶)
加配:北海道帆立貝漬物

整體 味道ok,冇乜特別

帆立貝細細粒,肉質ok
甜品大福喜 外皮煙韌,內裏有cream,偏甜
  • 熟成牛柳玉子配燒魂丼
2024-08-10 144 views
早上時間經過樂富,正在思考食什麼早餐好呢~ 就看到這間廿一堂,門口是沒有人的,有2個自助售賣機,以及一個無人既櫃位,可能繁忙時間會有收銀員收款吧~ 今朝早未看見😆 正在看早餐時,有2個人在背後也在預備買早餐,聽到言談中(不是偷聽,但很近),聽到後相信這家店都幾好食,就決定食一個早餐試試吧~ 🤗反正都是3x or 4x左右,我看到沙爹牛肉或沙嗲雞扒類的早餐,平時喜歡食牛的我,今次我想試食沙嗲雞扒36蚊包一杯飲品,另外+4蚊可以轉烏冬(其實我都幾敗家🤪,另外有一個腐皮烏冬早餐35蚊,就不用加4蚊便有烏冬😁 好了,買好早餐便進去~ 地方都幾大,時間已經是早上9點幾,所以都無乜人了,選好位置坐下,等候自取早餐~ 自助水是免費提供的,沙嗲雞扒烏冬 個湯底唔錯,我竟然想飲曬個湯🤪🤪不錯,下次會再來,畢竟40蚊有沙嗲雞扒太陽蛋和厚餐肉,真係好抵,味道又好食
2024-05-13 288 views
廿一燒牛丼+大福+汽水:HK$72(晚餐套餐)可能是被火燒烤,所以牛肉咬起來有脆的口感。對於大福有些好奇,成為吸引我嘗試這間餐廳的因素之一。內餡好似是忌廉?共消費HK$72。個人評價是除了脆香的牛肉沒有深刻的印象,是日式餐廳會提供的食物。該店舖是自助式餐廳(自行取餐、自行歸還)且不收取服務費。
廿一燒牛丼+大福+汽水:HK$72
(晚餐套餐)

可能是被火燒烤,所以牛肉咬起來有脆的口感。

該店舖是自助式餐廳(自行取餐、自行歸還)且不收取服務費。

2024-05-04 202 views
一朝早食早餐,想試下新野,但又唔知食乜好,諗住都係要食返超大型美式連鎖店嫁la喺樂富商場行緊去嘅時候,路過廿一堂,見佢門口d menu圖介紹,又好似幾吸引咁喎,仲要有大把位,一於試下佢佢係自助點餐,入到去自己揀位,到你個號碼就會顯示,就自己出去取餐,食完就自己還返d盤成個早餐好出色,蛋好滑,炸魚好滑,炸雞唔會老,牛角包都好食加左個蕃茄湯嘅螺絲粉,都好食

成個早餐好出色,蛋好滑,炸魚好滑,炸雞唔會老,牛角包都好食
加左個蕃茄湯嘅螺絲粉,都好食

2024-05-02
$50 (Breakfast)
2024-05-01 253 views
廿一堂原來有多間分店,今日到樂富工作完,肚子餓,但大雨天又唔想四處貢,於是就在商場內解決⋯⋯用自助機,方便落單,很快取餐,方便快靚正⋯⋯番茄濃湯豚肉溫泉蛋$75~大大碗,番茄味令食慾大增,大大碗,要來填飽是一個不錯的選擇。豚肉餃子$24~加推餃子,但炸得過火,太硬。麵豉湯跟餐不用加錢,但味道扁淡,加埋餃子$99,一佰元大大份,夠晒飽。整體來說一個人唔使煩,眼見有幾張枱是一個男士到來壽喜燒,味道中規中矩,但大大碗,一個人的晚餐算是一個不錯的選擇。

用自助機,方便落單,很快取餐,方便快靚正⋯⋯
番茄濃湯豚肉溫泉蛋$75~

豚肉餃子$24~
加推餃子,但炸得過火,太硬。

整體來說
2024-04-23
2023-11-29 629 views
上星期去左呢間廿一堂食晚飯,見到門口有新餐牌係熟成牛柳玉子配燒魂丼鐵板定食,好吸引🤩 即刻叫返份先! .原來成個set係包括有一份熟成牛柳,煎蛋、紫菜飯、小食同湯或飲品,我地兩個人都叫左呢個set,一份配麵豉湯同小食,一份就配甜品同汽水。熟成牛柳好好食,肉味濃郁,肉質軟腍多汁,加埋醬汁好惹味,每一口都好好味! 然後將蛋放入紫菜飯,讓蛋汁流入紫菜飯一齊撈來食,好滋味! 特別要講下,紫菜飯係勁多紫菜,呢個真係好好食!.小食係荀,而甜品係大福,裡面有忌廉,好香甜👍🏻 整體來講很不錯👍🏻
2023-11-23
  • 熟成牛柳鐵板定食
2023-11-12 401 views
今日嚟食火鍋,食到中途發現湯底有小昆蟲,用筷子撩咗出嚟睇,之後通知店員,但店員態度好Hea,好嫌麻煩咁同廚房講個客話個鍋有舊嘢,只係high到小小粟米,跟住換舊粟米就完,其實店員冇清楚了解件事,昆蟲係係湯底入面,唔係痴住係粟米度,咁嘅態度真係唔會再幫襯!
2023-11-12
2023-09-02 635 views
#樂富美食 街坊之選 @nijuuichidon 2️⃣1️⃣打完風終於可以落街食嘢 我哋嗌咗#牛肉 #壽喜燒 🥘有娃娃菜🥬粟米🌽金菇冬菇🍄蟹棒🦀芝士竹輪🧀️年糕福袋👝連汽水🥤我哋加咗$8轉讚歧 #烏冬 🍝同$29加購豬肉🐖好耐冇食過芝士竹輪😭咬入口射晒出嚟😭😭好芝味呀牛肉同豬肉都唔會太瘦同乾珍珍 重有雞蛋配合返個壽喜燒湯 而且唔會太甜🥰#天婦羅 虎蝦野菜烏冬🍤呢個比 #邊爐 重貴🤑不過感覺健康啲佢嘅烏冬係凍烏冬😍 因為澱粉食物冷藏後會產生抗性澱粉 相對熱量同卡路里都會低咗😆天婦羅有2隻虎蝦🦐2隻茄子🍆兩隻虎蝦都好大隻 雖然我哋掛住影相 但啲天婦羅冇咁熱都依然好食同唔油瀝😉感覺上佢啲食物口味都偏健康清淡 成日擔心出街食會油膩重口嘅人可以放心啦😌📍 廿一堂樂富聯合道198號樂富廣場A區1樓1161-1162號舖#香港美食 #香港 #美食 #平民 #hkig #hk #ig #foodie #foodstagram #樂富 #樂富廣場 #打邊爐 #日本 #日式
#樂富美食
街坊之選 @nijuuichidon 2️⃣1️⃣

打完風終於可以落街食嘢 我哋嗌咗

好耐冇食過芝士竹輪😭咬入口射晒出嚟😭😭好芝味呀

📍 廿一堂
樂富聯合道198號樂富廣場A區1樓1161-1162號舖

2023-09-01 796 views
餐廳是自助形式,下單後等待叫號自行取餐~ 裝潢呈簡約日系風,以木色為主調,環境休閒舒適,好適合朋家庭聚會🥂 店員服務態度很好🤗食物方面主打丼飯、烏冬及火鍋,還有多款日式小食,價格合理,食物質素很不錯,好受街坊歡迎🤗 晚市三人消費:$246 🫧不設加一服務費🫧💖💖💖食評💖💖💖晚市二人套餐 ($138)✨好抵食!人均不需$70便食到飽~牛肉65°C溫泉玉子讚岐烏冬 配麵豉湯✨牛肉軟腍有咬口,質感鮮嫩多汁,搭配溫泉蛋及彈牙讚岐烏冬,好正呀🤤 麵豉湯味道適中不會鹹,有豐富海帶😚 廿一燒牛丼 配麵豉湯✨簡單又美味~ 牛肉經過燒烤,肉汁濃郁香甜,滲入飯粒中,還有著微微的焦香味,絕對是肉食愛好者的最愛 小食:豚肉野菜脆餃子(5隻)✨豬肉鮮嫩多汁,搭配豐富的蔬菜,外皮酥脆內餡鮮美,很不錯~滑蛋天婦羅虎蝦丼 配玄米茶 ($92)✨推薦,有驚喜!香嫩的滑蛋和酥脆的天婦羅虎蝦,絕配!一口咬下,口感豐富多層次,滑蛋的柔軟配虎蝦的香脆,再加上香噴噴的丼飯,真是美味至極🤤 九州豚湯野菜煮 (追加$16)✨健康之選~ 豚肉湯頭清甜濃郁,搭配豐富小白菜👍🏻

晚市三人消費:$246 🫧不設加一服務費🫧

💖💖💖食評💖💖💖

晚市二人套餐 ($138)✨
好抵食!人均不需$70便食到飽~

牛肉65°C溫泉玉子讚岐烏冬 配麵豉湯✨

廿一燒牛丼 配麵豉湯✨

小食:豚肉野菜脆餃子(5隻)✨
豬肉鮮嫩多汁,搭配豐富的蔬菜,外皮酥脆內餡鮮美,很不錯~

滑蛋天婦羅虎蝦丼 配玄米茶 ($92)✨

九州豚湯野菜煮 (追加$16)✨
健康之選~ 豚肉湯頭清甜濃郁,搭配豐富小白菜👍🏻

2023-08-27 346 views
🎪 廿一堂 (樂富)樂富廣場A區1樓1161-1162號舖休息的目的就是休息,唞左一個月返黎啦🥳繼續係樂富簡單食😋今晚去左一間日式燒丼專門店,主打即點即製丼飯及鐵板定食,提倡「自助點餐、自助取餐、自助回收」,自己搞掂☝️吾洗等人做既😎🌟天婦羅虎蝦野菜蕎麥麵(冷) $98✨+$10 巨峰乳酸疏打新登場menu😎連燒丼都無叫😂天婦羅有兩隻大蝦🍤和菇、菜,凍食蕎麥麵🍜好岩夏天吃,升糖指數低好岩減肥人士啊😛配埋wasabi好合襯🥰🌟牛肉壽喜湯 $88✨+$29 豚肉✨+$8日本讚岐烏冬✨+$10宇治抹茶壽喜湯入面有娃娃菜、冬菇、金菇、粟米、蟹棒、芝士竹輪、年糕福袋,高質食材☝️一啲不馬虎😋牛肉切成細片,擺碟用心,口感煙韌,豚肉都有成9片一碟🫶🏻配凍抹茶,甜度無得調,但好岩吾要甜既朋友,正正😀
🎪 廿一堂 (樂富)
樂富廣場A區1樓1161-1162號舖

🌟天婦羅虎蝦野菜蕎麥麵(冷) $98
✨+$10 巨峰乳酸疏打

🌟牛肉壽喜湯 $88
✨+$29 豚肉
✨+$8日本讚岐烏冬
✨+$10宇治抹茶

2023-08-27 245 views
廿一堂是間日式快餐店,是自助點餐,自助取餐及自助回收的,主打食日式燒丼,價錢平,質素亦不錯。豚肉65°C溫泉玉子讚岐烏冬,大大碗只是$64, 烏冬湯底可選蕃茄、鰹魚同咖哩,蕃茄香濃鮮甜,烏冬彈牙,豚肉份量亦不少,肉質滑嫩,將溫泉玉子撈勻來食,烏冬會變得更滑身。滑蛋天婦羅虎蝦丼 $82, 賣相吸引,3 隻天婦羅虎蝦炸得香脆不油膩,珍珠米跟滑蛋是超好送飯的配撘。另外追加一份北海道炸薯餅($12)及一份芝麻手羽($18), 十分抵食。跟餐附送麵豉湯,茶或汽水,亦可以加錢轉特飲。

跟餐附送麵豉湯,茶或汽水,亦可以加錢轉特飲。
2023-08-26
$100 (Lunch)
2023-08-26 182 views
今天和家人吃日式快餐店價錢親民,優質食材的廿一堂午餐。我們點左:廿一厚切燒牛舌丼$69配汽水另加$24餃子,牛舌厚切肉味和肉汁十分豐富,夠腍又有焦香味很正👍👍👍餃子皮🥟煎得香香,都不錯。滑蛋天婦羅虎蝦丼$82配汽水另加北海道炸薯餅$12,有三隻大蝦炸得鬆脆,🍤肉爽口,日本米飯香滑,薯餅香脆很美味😋😊滑蛋吉列豬扒丼$69配汽水,豬扒頗多,滑蛋撈埋飯一齊食,蛋味香又滑,食完很飽。吃完將用餐盤拿到"返却口",與日本快餐模式一樣。
今天和家人吃日式快餐店價錢親民,優質食材的廿一堂午餐。
我們點左:

吃完將用餐盤拿到"返却口",與日本快餐模式一樣。
2023-08-26 102 views
去廿一堂平時會食下佢哋嘅燒豚丼、燒牛丼。今次去到樂富分店,試吓佢哋啲新菜式先。🍅吉列豬扒蕃茄濃湯讚岐烏冬蕃茄濃湯烏冬入面加咗海帶,加咗啲日式風味。吉烈豬扒質素都幾好,都做到外脆內軟。生菜絲沙律,仲加埋杯凍咖啡,都唔洗$100。另外加咗個柚子漬帆立貝,加配有特價🍤天婦羅虎蝦野菜蕎麥麵天婦羅有兩隻大虎蝦、茄子、冬菇。除咗蕎麥麵仲有冷烏冬可以揀。大蝦脆皮加咗脆米,食起上嚟更加香脆,跟餐配熱茶或者味噌湯都唔洗加錢。

🍅吉列豬扒蕃茄濃湯讚岐烏冬

🍤天婦羅虎蝦野菜蕎麥麵
2023-08-25
2023-08-23 95 views
今日就去咗廿一堂食飯, 餐廳主打日式燒肉丼飯, 係先點餐之後再取餐, 幾方便🤣我就叫咗廿一燒豚丼(選配昆布漬物同麵豉湯), 豚肉即叫即燒, 燒得幾惹味, 面頭有d福神漬, 丼飯用左山形米, 飯粒索滿燒肉汁,麵豉湯味道清清地, 仲有大量昆布係入面👍滑蛋天婦羅虎蝦丼(選配大福同玄米茶)虎蝦幾大隻, 脆粉厚薄適中; 雞蛋嫩滑, 仲有d奶香味, 大福朱古力味濃郁, 外層煙韌😋另外我仲叫咗美國牛小排壽喜湯湯底比較清甜, 好快就滾, 牛肉肉質唔錯, 一人鍋都有唔少配料, 有齊蔬菜, 金菇同福袋🤣

丼飯用左山形米, 飯粒索滿燒肉汁,
麵豉湯味道清清地, 仲有大量昆布係入面👍

滑蛋天婦羅虎蝦丼(選配大福同玄米茶)

虎蝦幾大隻, 脆粉厚薄適中; 雞蛋嫩滑, 仲有d奶香味,
大福朱古力味濃郁, 外層煙韌😋

另外我仲叫咗美國牛小排壽喜湯

湯底比較清甜, 好快就滾, 牛肉肉質唔錯,
一人鍋都有唔少配料, 有齊蔬菜, 金菇同福袋🤣
🍤天婦羅虎蝦野菜蕎麥麵 $98見到係店長推介🌟天婦羅虎蝦比想像中大隻,外皮炸粉鬆脆,蝦肉保持彈性同水分,除左虎蝦,仲有冬菇同茄子,呢2款野菜天婦羅同樣炸得好有水準,火喉岩岩好,外脆內juicy👍🏻涼涼既蕎麥麵口感彈牙,將冷麵浸泡係湯汁食用啖啖清新,另外配上海苔絲、蔥花、生姜、芥末更增添不同層次既口感鰻重 $108鰻魚盒好有份量😍😍😍鰻魚大條厚肉,醬汁味道岩岩好,甜甜咸咸好惹味,滿滿既蛋絲同海苔絲佈滿飯面,蛋絲微微既甜味同蛋香同鰻魚好夾追加🥟豚肉野菜脆餃子(5隻)$24🐥芝麻手羽(2隻)$18追加左啲小食,價錢幾抵食,煎餃子煎得香脆,餡料十足,芝士手羽亦都脆到脆卜卜,好香口🐥
天婦羅虎蝦野菜蕎麥麵

🍤天婦羅虎蝦野菜蕎麥麵 $98