3 day(s) ago
食完「很得輝」嘅炸雞髀,向前行多兩個街口,買外賣。話說呢間餐廳係前排睇「空肚講宵夜」,有一集講大角咀,其中一樣嘢食就係鵝肝,我見到都好吸引喎,即刻上網摷吓係邊間,終於比我搵到,就係「尚御潮滷居」。酒香鵝肝,半份($110)因為淺嚐,無要一份,半份已經足夠了(大約有十數片)。師傅切好後,會倒入大約兩三湯匙嘅酒浸住鵝肝,拎到返屋企,打開個盒,酒香味仍有。鵝肝口感十分軟滑,除外層稍稍無咁滑,裡面幾乎入口即溶。因為鵝肝本身浸煮時已經有底味,再加上酒,層次再豐富啲,整體不錯。滷水鵝頭頸,例牌($68)屬於「外賣優惠專區」餐牌,睇住師傅斬,一直斬,繼續斬,咁多嘅,足足斬咗成個鵝頭+成條鵝頸,真係好大份(諗住例牌,都唔會好多啫)。至於味道,滷水味唔咸(初頭覺得可以再咸少少,味再濃丁丁就好,但食吓食吓,又幾夠味喎),香料味亦有。鵝頸皮滑,接近無肥膏,但鵝頸肉好有咬口,都要有番咁上下牙力先咬得開,但慢慢噒吓骨,嘆下啤酒,都幾疏肝。
酒香鵝肝,半份($110)
滷水鵝頭頸,例牌($68)
Other Info. :
只收現金