鍾情Intercon嘅餐廳,因為service真係好貼心。Server笑容滿面,令你每次泥都好開心。再加上大海景,每次都唔捨得走。今日lunch time 快食Nobu。今日唔知乜事所有野都好濃味,有啲可惜。前菜點咗三文魚脆米,有啲失望,chef落左太多沙律醬,好咸,蓋過左三文魚嘅味同香口嘅脆米。主菜有牛肋肉石鍋飯,伴有味噌湯。先講味噌湯,又係好咸,完。牛肋骨石鍋飯以燒熱咗嘅小石碗上菜,靚得泥仲可以keep住半個鐘都熱!飯焦香口,牛肋肉香軟,帶有Smokey味,好好食,好彩個飯只有少少咸味,中和番!甜品有cappuccino mousse, 係用whisky foam, vanilla ice cream, coffee beans 同coffee panna cotta一層層咁,有層次,不過偏甜。

主菜有牛肋肉石鍋飯,伴有味噌湯。
先講味噌湯,又係好咸,完。
牛肋肉石鍋飯

牛肋肉石鍋飯
2019-09-17 885 views
老公飛左 係最好既時間同朋友仔去HIGH TEA 唔想排隊又唔想過海又唔想食咁甜一兩年前食過都好難忘 無敵既海景 台同台中間又唔係好近都真係一個傾計既好地方但TEA 最唔好既地方係得5 點要還台 如果想傾耐D就要早D到囉~~TEA SET 基本上得一款 唔同既價錢只係配有酒精同無酒精飲品既分別網上有MENU可以先睇左有無邊款食品有敏感 可以BOOK 既時侯預早同店員講佢地都好樂意咁為你提供alternativeTEA SET 包一杯飲品 綠茶都係利招園既出品味香濃 而唔澀  仲有D甘甜味我叫左鮮奶抹茶個鮮奶好企身 抹茶都好香 好味好 重點黎啦~TEA SET 分3部份第一PART 係咸點我無遂粒遂粒影啦 粒粒都幾好食既最出色係個龍蝦野菜撻個撻仲係脆既 龍蝦肉下面有個用左柚子汁伴既沙律菜絲味道好夾第二PART 係甜點醋栗胡麻泡芙好好食~中間個芝麻醬好香~ 又唔太甜個泡芙本身個質感都好好 Q軟既另外抹茶蜂蜜旦卷都係好好味!!個抹茶MOUSE 又滑又香同蜂蜜旦卷好配~~第三PART 係SCONE 同埋WAFFLE 好細心咁等我地食完頭個2 PART 先SERVE黎到既時候仲係熱辣辣佢有3個配
老公飛左 係最好既時間同朋友仔去HIGH TEA

最出色係個龍蝦野菜撻
個撻仲係脆既 龍蝦肉下面有個用左柚子汁伴既沙律菜絲
味道好夾

第二PART 係甜點
醋栗胡麻泡芙好好食~
中間個芝麻醬好香~ 又唔太甜
個泡芙本身個質感都好好 Q軟既
另外抹茶蜂蜜旦卷都係好好味!!
個抹茶MOUSE 又滑又香同蜂蜜旦卷好配~~

第三PART 係SCONE 同埋WAFFLE

都建議大家留肚去試下個WAFFLE

NOBU 都係保持一貫既高水準
午餐晚餐HIGH TEA 都唔會失望
2019-09-01 1166 views
RestaurantWeek只需網上預約就可以用超值的價格我就揀選了,位於洲際酒店2樓,以創意<新派>日本菜式享譽國際的<NOBU InterContinental Hong Kong >品嚐其午市套餐具前菜有三款可選其一,🍴<鴨胸沙律配和風醬汁>,清新開胃,🍴<牛油果沙律配胡麻醬汁>,胡麻醬汁香濃,🍴<脆米伴香辣免治三文魚及山葵莎莎>,有驚喜脆米香脆,口感煙靭,配上香辣免治三文魚,山葵莎莎,多重的豐富口感。主菜有三款可選其一,🍴<香辣蒜蓉蔬菜丼>,十分惹味,簡單配上白飯,都已足夠。🍴<海蝦及櫻花蝦御好燒>,餡料足,大大隻🦐食得到🍴<煙牛肋骨石頭飯>,上枱時還聽到咋咋聲,煙牛肋肉,口感嫩滑,飯的顏色好靚,且更有卜卜脆的飯焦正。甜品有兩款可選擇,視乎每日情況而定,我這天挑選了,🍴<大豆奶酪>,大豆味濃,加入了雲呢拿籽,加上了意大利醋的關係,減少了甜膩感。🍴<凍威士忌咖啡杯>,由於我太好奇的關係,食前忘記幫它影相,上邊是一層白色牛奶
RestaurantWeek只需網上預約就可以用超值的價格

前菜有三款可選其一,
🍴<鴨胸沙律配和風醬汁>,清新開胃,
🍴<牛油果沙律配胡麻醬汁>,胡麻醬汁香濃,
🍴<脆米伴香辣免治三文魚及山葵莎莎>,有驚喜

主菜有三款可選其一,
🍴<香辣蒜蓉蔬菜丼>,十分惹味,簡單配上白飯,都已足夠。
🍴<海蝦及櫻花蝦御好燒>,餡料足,大大隻🦐食得到
甜品有兩款可選擇,視乎每日情況而定,
我這天挑選了,

🍴<凍威士忌咖啡杯>,由於我太好奇的關係,食前忘記幫它影相,上邊是一層白色牛奶泡沫,中間有朱古力脆米,加上陣陣酒香味,陣間就已經食完了
2019-08-28 1429 views
 NOBU InterContinental Hong Kongpass曬CPA exam所有required既papers,有q pay拎,同一時間又有新工offer,緊係要慶祝下。同男朋友黎左NOBU食日式fushion菜,咁啱係chope book檯仲可以enjoy chope exclusive menu for buy 1 get 1 free,計返落都幾抵食。-Tuna Tataki with Tosazu @ $220刺身好新鮮,切既厚薄適中,肉質唔算太肥美,冇咩油脂。反而咁樣同霜降燒最夾。Tosau係醋醬油汁,刺身有帶些少酸味都幾特別,幾清爽既感覺,唔會食落好膩既感覺-Soft shell crab cut roll @ $175軟殻蟹卷都幾特別,面頭唔係紫菜,係蘿蔔卷住,食落有少少食緊爽口越南米紙卷既感覺,好清新,去除左d油益味。軟殻蟹烤得酥脆,入面仲有紅蘿蔔絲,好健康-Toban yaki US prime beef with yuzu soy (100g) @ $368呢個係chosen from chope BOYO menu,小妹覺得最好食既dish。最驚喜係

呢個係chosen from chope BOYO menu,小妹覺得最好食既dish。最驚喜係佢個陶板燒好熱,但牛肉切開係perfect既medium rare。肉質好嫩,完全冇筋,會有種入口即化既感覺。缺點係個柚子醬油太鹹,冇左柚子既酸酸甜甜既味。

Black cod miso 鱈魚西京燒 @ $368
呢個都係from chope menu。男朋友係鱈魚粉絲,都估到佢一定會嗌呢個。呢個西京燒係店方既招牌菜之一。鱈魚燒得有微微焦香, 肉質細緻嫩滑 ,魚油香加上燒汁醬,入口帶有淡淡味噌的甘甜味,好惹味。唯一有少少遺憾係炭香味唔夠。
鱈魚西京燒

Suntory Whisky Iced Cappuccino凍威士忌咖啡杯 @ $148
杯面係用威士忌打成的雪白泡沫,下層係可可脆粒和咖啡忌廉,味道有d似Tiramisu ,不過係加左威士忌,唔係一般既rum,令咖啡味比較甘香濃郁,同時帶點苦澀,比普通出面食既tiramisu層次更豐富,係幾有特色既。
地址:尖沙咀梳士巴利道18號香港洲際酒店2樓
推介指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
抵食指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
(5個👍🏻為滿分)
2019-08-24
$650 (Dinner)
2019-08-20 5849 views
自從有了小朋友之後,生日飯多選擇食午餐來慶生。一來吻合小朋友一起進食的時間,二來易於控制整個流程。洲際酒店是慶生的熱門之選之一:Lobby Lounge、Steak House、buffet,甚至乎Rech早已品嚐過,今趟慶生就選擇我最愛的日本料理:由店主Nobu San 以其名開設的新派日式fusion餐廳 - NOBU。 木飾面牆的入口襯托著招牌,簡約的和式風格。走到裡頭卻是另一番景象:先是穿過華麗的酒吧區; 內堂雖然沒有高樓底的優勢,焦點落在一列玻璃窗外壯麗的維港景色。室內設計的重點莫過於要說是由過萬個海膽殻切成的天花了! 平日午市席上的食客挺多,不過未至滿席,加上HSBC最近有8折優惠,為確保可以享受窗外維港美景,還是先訂座較為妥當。餐廳佔地甚廣,壽司吧檯、卡座、圓形散檯等,最搶手的當然是靠窗的座位。亦有給小朋友的highchair提供。 Lunch menu大致由4款套餐組成:招牌便當盒 $388、自選便當午餐 $408、瞬食午餐 $368 和早月小滿特選午市套餐 $668。除此之外還有:9款丼定食、冷盤熱盤、陶板燒、壽司刺身、天婦羅,亦有麵類、湯和飯供應,選擇十分之

Lunch menu大致由4款套餐組成:招牌便當盒 $388、自選便當午餐 $408、瞬食午餐 $368 和早月小滿特選午市套餐 $668。除此之外還有:9款丼定食、冷盤熱盤、陶板燒、壽司刺身、天婦羅,亦有麵類、湯和飯供應,選擇十分之多,花多繚亂且豐儉由人。
鹹味主食選擇外,估不到甜品也有便當,三款精選甜品的便當為$110;無限暢飲清酒都只是加$200/位,最適合愛酒之人。
自選便當比招牌便當多付一點點就有多好多選擇,更是吸引,其中一個選擇自然落在這項上 - 自選便當午餐 $408
便當有冷盤熱盤之分,各有6項選取其中的三項。冷盤選擇了:霜降燒金槍魚腩刺身配山葵醬汁、鯛魚刺身伴XO莎莎、雜錦魚生飯。
自選便當午餐
既然說是便當,理所當然地用木製的盒子盛載,不要少看這三格的份量啊,而且午餐附有味噌湯及白飯,吃下挺是飽足。
霜降燒金槍魚腩刺身配山葵醬汁
驟眼看燒過的金槍魚有點似半熟的牛肉,魚腩入口口感細緻,伴隨的山葵醬汁不單沒有搶喉的刺激,配上大蔥同吃反而更添惹味,不錯的冷盤。
鯛魚刺身伴XO莎莎
切得厚薄適中的鯛魚口感輕盈,鯛魚的鮮味跟自家製的XO莎莎鹹香鮮味非常搭配!味道調和融洽,創新的配搭,最討歡心的一道!
雜錦魚生飯
絕不欺場的雜錦魚生:三文魚、魚籽、吞拿魚、魷魚、鮮蝦和蛋粒等,色彩繽紛份量亦十分多,每款魚生也挺新鮮。
雜錦魚生飯
冷盤已是很不俗,令人期待熱盤的到來。熱盤方面選擇了:鱈魚西京燒、燒帆立貝及海蝦半南美式味噌醬、燒帆立貝及海蝦半南美式味噌醬。
鱈魚西京燒
店方的招牌菜之一,如2/3隻手掌大的鱈魚燒得帶微微焦香,魚肉十分嫩滑肥美,魚油香加上略甜的燒醬汁,確是惹味非常!
燒帆立貝及海蝦半南美式味噌醬
雖然置於便當一格中,但擺盤也很講究細緻,以蘆筍和粟米點綴,多份fusion味道。帆立貝和海蝦肉質新鮮,爽口彈牙,輕輕燒過後更添鮮味,沒有深究南美式的味噌醬是怎樣一回事,只知令帆立貝和海蝦肉更相得益彰。
櫻花蝦椰菜炒烏冬
烏冬份量多,櫻花蝦也下得慷慨,加上鰹魚片、黑芝麻等食材,美味得連小朋友也很愛吃這烏冬,不斷地索求呢!
櫻花蝦椰菜炒烏冬
另外一個午餐選擇了有頭盤、主菜和甜品的 - 瞬食午餐 $368 。頭盤和主菜均是6選1,大多數以魚類和壽司刺身為主,亦有沙律和美國牛肉提供。

頭盤:新派三文魚刺身
猶如西餐的擺盤,視覺先行的一碟。三文魚刺身吸盡醬油調味的精華,加上芝麻粒和蔥段,十分香口。
瞬食午餐 - 新派三文魚刺身
主菜選擇了:雜錦天婦羅
炸得金黃的天婦羅有:炸蝦、南瓜、鮮菇、蕃薯,當然不少得紫蘇葉的份兒。脆薄的炸漿咬下鬆香可口,沒有油膩的負擔,除炸漿的調配、師傅的手勢外,新鮮的食材也記一功!
瞬食午餐 - 雜錦天婦羅
甜品:凍威士忌咖啡杯
杯面是一層用威士忌打成的雪白泡沫,下層卻是隱藏了味道猶如Tiramisu 般的可可脆粒和咖啡忌廉。或許是加了威士忌關係,令咖啡味比一般甘濃,同時亦帶點苦澀,挺有特色的小甜品
瞬食午餐 - 凍威士忌咖啡杯
餐牌內有迷你定食供12歲以下的小朋友選擇,考慮到小朋友未可享受刺身的美味,於是單點了碟 - 蛋卷 $30
單是觀看文字時以為是類似煎蛋甜蛋的慣常,到呈上時外型極像蛋糕般,非常有驚喜的一碟!吃下口感似是梳乎厘,輕盈柔軟之餘帶少許濕潤,蛋味亦挺香濃,蛋卷創新的演繹手法,莫說是非常討小朋友歡心,就連大人也很愛吃呢!
蛋卷
到最後當然是慶生甜品出場:Hanakotoba 蓬萊·花見 $148
由玫瑰荔枝慕絲、荔枝焦糖布甸、海綿蛋糕和燒酌沙冰組成。
Hanakotoba 蓬萊·花見
名字漂亮的一道創作甜品,賣相卻是造出冷酷的一面,完全顛覆了玫瑰和荔枝本身的美,更見驚喜,感覺十分特別。荔枝的清甜、玫瑰的幽香,整體甜度不高,加上燒酌的濃醇,味道平衡得很。
Nobu San曾到南美學藝,將南美手法融入菜式中,因此新派的日式料理亦是店方賣點之一。具新意的便當菜式;服務到家的殷勤有禮;最後還送上生日即影即有照片,留下浮光掠影飛舞,令人稱心滿意的慶生選擇。
$380 (Lunch)
瞬食午餐 - 雜錦天婦羅
瞬食午餐 - 凍威士忌咖啡杯
蛋卷
2019-08-09 972 views
Nobu 作為全球知名的日本餐廳,估唔到佢既Afternoon Tea Set 比其他普通級數酒店既價錢差唔多($548 for two),所以決定同好姊妹黎慶祝生日!環境方面,個人覺得裝橫有D舊同埋檯與檯之間好逼,可能樓底矮既關係,整個餐廳好嘈,不過佢既海境真係無得輸佢下午茶其實都主要係以綠茶為主打,有別於一般afternoon tea只有茶或咖啡,佢地有好多特色抹茶飲品!所有既茶點都好好食,乎合五星級酒店既水準佢地既lunch set 價錢其實都好合理,會再去。

所有既茶點都好好食,乎合五星級酒店既水準

佢地既lunch set 價錢其實都好合理,會再去。
2019-08-01 974 views
簡單快捷午餐🥣味道沒有什麼特別但服務態度是真的很好今天剛好下大雨 連靚景也被掩蓋姐妹生日,訂位時提早安排甜品上寫上生日快樂🎂埋單時用優惠券 沒有任何難色感受完美 吃完趕回公司上班📍
簡單快捷午餐🥣
味道沒有什麼特別
但服務態度是真的很好

今天剛好下大雨 連靚景也被掩蓋
姐妹生日,訂位時提早安排甜品上寫上生日快樂🎂

埋單時用優惠券 沒有任何難色
感受完美 吃完趕回公司上班📍
2019-07-31 8356 views
老婆剛剛完成一個為期3天嘅實習,面對一啲特殊兒童,真喺需要花唔少心力,故此,帶佢嚟到洲際酒店以創意「新派」日本菜式享譽國際嘅「NOBU」食餐高質素嘅日本菜,以示慰勞兼鼓勵一下佢。是日天氣非常好,到嚟呢一類「有景」嘅餐廳食晏,自然其附加價值更能突顯。踏入餐廳,先喺俾客人淺酌嘅酒吧區,除日本清酒,其實依家日本出嘅威士忌都幾有名,不過,始終喺午市時段,非飲幾杯嘅黃金時間。但整體裝修得幾有有氣派,如果夜晚嚟肯定頗有氣氛。再走入啲,就喺用餐區,裝修無話好重日本風,相反,就走摩登路線,加上地方寬敞,服務又好熨貼,予人感覺會喺輕鬆寫意啲。整個用餐區都喺面向維港,180度維港景盡入眼簾,當然近窗口嘅枱喺「最佳觀景」位置啦,偌大嘅玻璃窗,讓陽光透入嚟,尤其是今日咁好陽光,個人感覺都清爽啲。餐廳中央嘅天花,亦都甚有特色,初時望上去都唔覺,細心啲睇喺一串串長形嘅貝殼物,之後,據店方介紹,原來喺海膽刺嚟,真喺長知識,仲用咗成45萬支咁多,真喺唔知咁整法要花幾多個小時。一黑一紅嘅餐牌,前者喺食物餐牌,後者則喺飲品餐牌。打開食物餐牌,頭幾頁就喺較多人會揀嘅套餐菜式,基本上有3大類別,分別喺「招牌便當盒」($388
一黑一紅嘅餐牌,前者喺食物餐牌,後者則喺飲品餐牌。
打開食物餐牌,頭幾頁就喺較多人會揀嘅套餐菜式,基本上有3大類別,分別喺「招牌便當盒」($388)、「自選便當午餐」($408)、「瞬食午餐」($368)、「文月大暑午市套餐」($888)、「迷你定食」(兒童餐$300)、「丼」($240 - $688)。「自選便當午餐」及「暖食午餐」睇落就最高性價比,當中以「暖食午餐」感覺划算啲
,一份餐已包頭盤、主菜(配味噌湯及白飯)、甜品,故此,我哋都喺選咗呢一款套餐嚟共享。
再翻開後幾頁,就喺散點菜式,分類為冷盤、熱盤、陶板燒、刺身壽司壽司卷、天婦羅、麵類、湯品。
飲品餐牌方面,主要就喺以酒品為主,如清酒、烈酒、雞尾酒……等等,選擇超多,喜歡飲酒嘅客人一定滿心歡喜,其實,當入門口睇見一樽樽不同種類嘅靚酒,好酒嘅朋友已經可能心花怒放。但由於小弟都唔多識飲酒,所以,就無咩點影相。反而,影咗啲非酒精飲品作個人記錄。
南美式蕃茄牛油果沙律(瞬食午餐)

上過官網睇過其簡介,主廚松久信幸先生結合日本東京傳統的壽司訓練,亦晌南美秘魯、阿根廷,以及在世界各地遊歷,創出新派別嘅日本菜式,而呢一道沙律,就添加咗南美元素。賣相紅紅綠綠,感覺清爽,除牛油果,仲有南美嘅青蕃茄、紅蕃茄、紫洋蔥及藜麥,味道酸爽,令人越食越開胃,喺一道清新嘅頭盤。
南美式蕃茄牛油果沙律
雜錦刺身(瞬食午餐)

另一道頭盤就揀咗雜錦刺身,既然嚟食日本菜,當然食刺身就最能知道食材嘅用料喺點啦。話外話,既為高級餐廳,尤其日本菜,啲盛器都好賞心悅目,就好似頭盤呢兩隻碟,都非常有雅氣,而呢一道刺身三點,賣相精緻亮麗,有甜蝦、三文魚及金槍魚(吞拿魚),每一款刺身都色澤光亮,新鮮度十足,而甜蝦入口肉質黏黏哋卻又有啲爽身;三文魚鎅咗花,寧舍靚仔,十分油潤;金槍魚肉質柔軟且細緻,既鮮甜,魚味又濃。
味噌湯及白飯

食完啲頭盤,先飲啖味噌湯回暖番個胃先,個湯嘅麵豉味濃郁而不濁,湯內嘅豆腐粒非常嫩滑。日本米向來都出名,睇過一套日劇「下町火箭2」,更能感受到日農嘅堅持同誠意,而碗白飯確喺好有米香,口感黏糯軟熟。
味噌湯及白飯
雜錦天婦羅(瞬食午餐)

刺身就可以知啲食材用料有幾鮮,而食天婦羅就可以知道師傅手勢有幾耍家,所以,小弟主菜就揀咗雜錦天婦羅,包括有兩隻海老、翠玉瓜、冬菇、紫蘇菜、西蘭花、蕃薯,以日本辣椒仔伴碟。唔單止炸得好靚,粉漿夠晒薄,而且,香脆得嚟半點油膩都無,如披上薄薄金黃外衣,盡顯功架。此外,海老肉鮮且爽,鮮蝦味突出,幾款野菜都好食,食出食材嘅原味,尤其啲冬菇同蕃薯,前者肉厚卻爽身,後者則又粉又甜,可見用料亦不賴。
雜錦天婦羅
鱈魚西京燒(瞬食午餐)

老婆一向喺銀鱈魚嘅死粉,所以,晌主菜一欄,佢完全無懸念就選上鱈魚西京燒,賣相無太多花巧,但勝在件鱈魚份量十足,好有睇頭。除咗燒得焦香之外,肉質細緻嫩滑,極富油香,絕對喺高質素嘅貨色,再佐以點點甜味噌,味道更具層次。雖然個套餐已包頭盤,若然上主菜時,再附加少少冷鉢、漬物、先付之類,就變得更加相得益彰。
鱈魚西京燒
凍威士忌咖啡杯(瞬食午餐)

如果你單睇中文菜名就比較難意會,若留意英文菜名用上Cappuccino一詞,你就明白點解個甜品表面有咁多「泡」,真喺做到成杯意大利泡沫咖啡咁,而表面嘅泡泡幼滑如絲,口感輕柔,最得意喺帶有陣陣酒香;而最底層喺咖啡奶凍,非常香滑,並晌奶凍面鋪上唔少朱古力脆米,增加其口感,整體嚟講有驚喜。
凍威士忌咖啡杯
朱古力便當盒(瞬食午餐)

另一款甜品又喺唔知咩葫蘆賣咩藥,初時以為喺有幾款朱古力甜品拼湊埋一齊,啊!原來喺朱古力心太軟伴抹茶雪糕。雖然,切開個心太軟時,裡面嘅朱古力漿唔喺澎湃咁流出,但亦做到流心嘅效果,此外,整個心太軟嘅朱古力味喺超香濃,面頭又糝咗少少果仁碎,好食;而抹茶雪糕既有抹茶嘅幽香,又有牛奶嘅奶香味,質感挺實而柔滑,兩款甜品都叫人食得稱心滿意。
朱古力便當盒
朱古力便當盒
「NOBU」 不愧為一家享譽國際、全球知名嘅日本餐廳,雖然食個午餐都唔喺平,但論及環境、服務、食材用料,確喺物有所值。講到服務一環,都想補充多句,每一類別嘅菜式,都會同步上枱,做足基本;由於侍應都知我倆會共享所有菜式,故此,每一輪都幫忙換上新碟,亦稍稍清潔一下枱面,保持整潔度。「瞬食」一詞,有快速、便捷嘅一餐之意,由於窗外風景好,用餐完畢,我哋都多坐一會享受吓燦爛嘅日光,當然唔會急急腳咁走啦
$350 (Lunch)
2019-07-30 811 views
#fridayla_tst⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀洲際酒店出曬名個景勁靚😍可以飽覽維多利亞港(後面有日夜景相🌃)好多人都鍾意黎食個飯兼打個卡🙆🏻‍♀️⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀之前試過母親節係lobby既下午茶set亦試過每款小食同酒都只需$68既Happy Hour(超級抵)😍試過2次都相當滿意😌擺係story仲好多朋友仔有興趣tim⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀今次就試埋係香港得一間既創新日本菜nobu🇯🇵估唔到係五星級酒店都有咁抵既野食🌟最深刻係有靚到不得了既甜品可以瘋狂打卡下次會試埋米芝蓮二星既星級中菜欣圖軒⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀到時會再同大家講下😝⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣NOBU InterContinental Hong Kong 是全球最知名的日本餐廳,以創意「新派」日本菜式享譽國際。主廚松久信幸先生結合日本東京傳統的壽司訓練、在南美秘魯及阿根廷的生活點滴,以及在世界各地的遊歷經驗,創出全新派別的日本菜餚。NOBU為2019年<<福布斯旅遊指南>>四星餐廳。⠀⠀⠀
#fridayla_tst
洲際酒店出曬名個景勁靚😍
可以飽覽維多利亞港(後面有日夜景相🌃)
好多人都鍾意黎食個飯兼打個卡🙆🏻‍♀️
下次會試埋米芝蓮二星既星級中菜欣圖軒
到時會再同大家講下😝
💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1⃣鰻魚丼 💲310
💭d鰻魚超級肥美
💭份量仲要勁多
💭燒得香得黎仍然好juicy😍
💭最鍾意呢d多汁既鰻魚
💭配埋粒粒分明既珍珠米😌
💭火速ko!

2⃣鰻魚鴨肝丼💲368(推介👍🏻)
💭呢個非常推薦👍🏻

💭可能係因為選用既部位
💭牛味濃之餘油香都剛剛好
💭熟度都perfect💯
💭唔會韌

4⃣油甘魚刺身配南美辣椒💲230(推介👍🏻)
💭係必試既招牌!
💭因為秘魯好鍾意用citrus一類黎入菜
💭因此食既時候會有柚子既清香
💭油甘魚好鮮甜
💭辣椒超級辣,好惹味🔥

5⃣招牌便當盒💲388
💭有招牌霜降燒金槍魚刺身沙律,酸酸甜甜
💭壽司都有好多舊,有吞拿魚三文魚等
💭全部都好新鮮👍🏻
💭熱盤有nobu先生創出既鱈魚西京燒
💭非常鮮甜😚
💭仲有美國牛柳同蝦天婦羅🦐
💭一個便當可以試曬一系列招牌菜色
💭份量多到勁飽啊

6⃣軟殼蟹天婦羅壽司卷💲175(推介👍🏻)
💭同外面餐廳食到既好唔同😍
💭用左蘿蔔去包個壽司
💭好清新同去除油炸既油膩
💭軟殼蟹超脆勁yummy ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
7️⃣蓬萊– 花見 Hanakotoba💲148(推介👍🏻)
💭外型好似石頭咁,個皮好煙韌
💭原來裡面係玫瑰荔枝慕絲🌹
💭仲食到荔枝果肉😚
💭配埋燒酎沙冰,食落有淡淡既酒香
💭好清新香甜😘
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
8️⃣冰凍芝士蛋糕球 Round n’ Round💲148(推介👍🏻)
💭有陣陣仙氣飄出😇
💭靚到似藝術品😍
💭真相其實係芝士蛋糕🧀
💭個芝士蛋糕口感偏日式
💭裡面係酸酸甜甜既紅桑子梳打
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
9️⃣碧敍-芳言 Matcha Garden💲148(推介👍🏻)
💭個抹茶流心蛋糕熱辣辣
💭採用既係正宗京都抹茶粉🍵
💭香濃而帶有回甘
💭一切開抹茶流心蜂湧而出😍
💭旁邊既芝麻朱古力好濃厚
💭連樹枝都係食得既朱古力🍫 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔘NOBU 同lobby一樣,於每日晚上6至8時推出「Tanoshi Hour」(歡樂時光) ,都有超級抵既$68雞尾酒。
🔘Lobby就只得星期一至四有歡樂時光,大家可以試下 ⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
◤ NOBU InterContinental Hong Kong◥ ⠀ ⠀
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
🗺∶ 尖沙咀梳士巴利道18號香港洲際酒店2樓
🍟Food:🔥🔥🔥🔥🔥
🎆Mood:🔥🔥🔥🔥🔥
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
#fridayla_japanese
#hkig #hkigfood #hk #hkfood #hk852 #hkgirl #hkgirls #hkboy #hkcouple #hkfoodie #foodporn #foodie #like #likesforlikes #intercontinentallife #afternoontea #hkrestaurant #dessert #香港甜品 #atasteofinterconhk #cheesecake #interconhk #intercontinentalhotel #intercontinentalhk #洲際酒店 #洲際香港 #nobu #nobuhk
2019-07-12 1021 views
慶祝老公生日,去酒店食個靚午餐。預早打電話去book定就會有個靚海景位。有指定匯豐信用卡就送蛋糕一個 ,有得揀朱古力定綠茶味。我哋一人嗌咗一個瞬食午餐($368)。有頭盤,主菜(配飯及味噌湯)及甜品各一款。同侍應講係share食,食物就會放中間。油甘魚刺身配南美辣椒。白身魚一向味道無咁濃,所以餐廳配咗柚子豉油汁同辣椒就變得好惹味。脆米伴香辣免治金槍魚。脆米炸到好似薯餅咁,配埋撈咗辣辣地嘅沙律醬嘅金槍魚,好有驚喜。雜錦天婦羅。有八件。除咗傳統嘅兩隻蝦,番薯,翠玉瓜,冬菇,青椒,仲有少見嘅大葉同西蘭花。粉漿偏厚,但食材新鮮搭夠。鱈魚西京燒。不愧為主打菜,肉質嫩滑,配埋偏甜嘅日本口味醬汁,送飯一流。不過如果自己一個人食曬一件會比較膩。大豆奶酪。見到有雲呢拿籽響入面就知道係誠意之作。配埋酸味味嘅生果就可以平衡到呢個甜品。朱古力便當盒。原來係心太軟配綠茶雪糕。朱古力心太軟超甜,配埋苦苦哋嘅綠茶雪糕都係太甜。如果係慶祝生日,餐廳會送一張即影即有相。不過個送嘅綠茶蛋糕就有啲失望,完全食唔出係酒店級數。綠茶味唔夠,手工亦未見超卓。總結係,食物質素同服務無得輸,但如果坐滿時會比較嘈。

總結係,食物質素同服務無得輸,但如果坐滿時會比較嘈。

Birthday
男友的生日飯,目標是日本菜,之前做咗功課,我見到呢間日本餐廳食物拎獎,又有靚景,於是一於來試試。我哋兩人叫咗一個tasting set, 一個omakase, +2杯飲品。每個set有大概七至八個菜,侍應喺上每一道菜的時候都會介紹菜式和食法,款式多到我已經唔記得咗菜名同埋分唔到係邊個set(🤦🏻‍♀️真係失敗)。基本上兩個set嘅食物大都係對應,例如大家都會有一樣數目嘅前菜、肉同魚,但係種類以及煮法唔同。整體來說,刺身方面和優質日本壽司店相比就不突出,熟食(天婦羅、鱈魚和牛肉)我最為滿意,下次來我會選擇散叫😬環境同服務方面係屬於一百分, 我訂位是有同佢講係朋友生日,希望甜品寫上名字, 我去到之後都冇再特別提醒,諗住有就有、無就由佢,點知最尾上甜品嘅時候,真係有寫名,而且靚女侍應好熱心咁幫我地影相留念,好開心🥳

2019-06-22
$1500 (Dinner)
2019-07-08 1198 views
NOBU的晚餐一直是心目中很想試的名單之一,之前已經在這裡試過下午茶了,不是很大的驚喜,不過這次的晚餐就是一次很好很驚喜的體驗。預約了7點的位置,安排我們坐卡位的位置,旁邊一看就是水平線超廣的維港夜景,超驚喜,因為之前下午茶的時候,下午的景色沒什麼特別,可是夜景相比起來真的很美很浪漫。看了餐單很久,還是決定叫套餐,避免了選擇過久跟選錯的風險,不過套餐也有兩個,問了服務員說完一大輪還是不知道有什麼分別,只知道價錢上有分別(笑),這時服務員說不如各叫一個就不用煩惱了。好主意,所以我們分別叫了個Tasting set ($1,138)以及Chef’s seasonal set($1,488),因為只有兩個人的關係,wine pairing的話一定用不完,所以我們另外叫了瓶Plum Wine就算了。要值得一讚的是,每一道菜上來,服務員都很詳細的介紹是什麼食材什麼醬汁,只是我真的記不了全部,所以把記得的跟餐廳的菜單都配上了,其他有些是餐單上沒有的我就可能說不出個全名了。先來一個冷盤金槍魚腩刺身韃靼伴魚子醬(chef)秘魯風味刺身帆立貝(tasting)Toro Tartar真的是超級好吃,入口即

先來一個冷盤
金槍魚腩刺身韃靼伴魚子醬(chef)
秘魯風味刺身帆立貝(tasting)
Toro Tartar真的是超級好吃,入口即融的感覺配上魚子醬的提味,很鮮甜很提胃口,而帆立貝刺身也不錯,下面的湯是淡淡的甜香味,推介。
秘魯風味刺身帆立貝

金槍魚腩刺身韃靼伴魚子醬

第二個冷盤
白魚刺身、油甘魚刺身配南美辣椒及海膽韃靼(?) (chefs)
八爪魚薄片伴乾味噌及菠菜沙律伴乾味噌配霜降燒金槍魚剌身(tasting)
很對不起大家,因為我是個不吃海膽的人,所以我沒有留意聽那是什麼,其他的剌身也是好吃肥美的部位,挺高質素,不過對我來說兩道冷盤太多了,又那麼的肥美,實在太佔我肚子的位置啦鳴鳴鳴。
八爪魚薄片伴乾味噌及菠菜沙律伴乾味噌配霜降燒金槍魚剌身

熱盤來囉
帝王蟹天婦羅配甜醋醬油汁(chefs)以及天婦羅…
我不評論這一道,因為我不喜歡這種天婦羅,是超級多菜一起下來炸的,我知道日本傳統的也是這樣,不過我總是覺得為什麼不直給蟹的我吃呢?
帝王蟹天婦羅配甜醋醬油汁

第二道熱盤
兩邊都是鱈魚西京燒,不過食材質素應該有分別的,因為chefs那邊就明顯更勝一籌,外脆內嫩,肉質細緻嫩滑,入口帶有淡淡味噌的甘甜味,又不會過甜,伴酒一流。而tasting那邊的是不錯,不過對比起身肉質沒有那麼厚跟滑。

第三道熱盤
A5 級日本和牛牛柳(Chefs)
因為我只聽到chefs這邊的是A5級和牛,就趕快把手機拿出來拍,聽不到tasting那邊的那個國家的,只聽到都是和牛。不過其實這個時候我們已經是8成飽了,所以我們都只試了一塊Tasting那邊的,chefs這邊只有4塊,可是也不容小覷!入口即化甘甜,肉味豐厚,肉質鮮嫩,那種入口即化的感覺是一咬就咬出一堆肉汁肉油的感覺。我吃完兩塊我的能量BAR已經瞬間爆滿,達到100% 飽度了。
A5 級日本和牛牛柳

這個時候我們再問服務員有幾道還沒上,她跟我們說兩道,一道拉麵主食跟一道甜品,我們忍痛的取消了主食,因為連和牛我們都吃不完,真的沒有辦法能解決一道麵食了,所以直接叫了上甜品

甜品我沒有拍照,因為肚子已經撐到最大了,甜品分別是
凍威士忌咖啡杯(Chefs)
大豆奶酪(tatsing)
大豆那個我不吃不過朋友說是酸酸甜甜挺解膩,而我吃的凍威士忌咖啡杯,口感十分有層次,因為裹面放了很多配料像是雪糕、可可脆粒,有淡淡的whisky泡沫跟咖啡忌廉,難怪它英文名子叫Whisky Iced Cappuccino,怕酒味的人也不用怕,不是很重的酒味,反而是提取了whisky的酒香味,之前從沒吃過這類的甜品,大開眼界。

吃了甜品,基本已經喪失了一切的行動能力,要打車回家了。整晚的感覺不錯,是上菜慢了一點,我們晚上7點的預約,到了晚上9:45末能結帳離開,趕不了回家看醫生劇哈哈。

提醒一下,渣打信用卡好像有優惠喲!
2019-07-04
$1800 (Dinner)
金槍魚腩刺身韃靼伴魚子醬
A5 級日本和牛牛柳
  • 凍威士忌咖啡杯
The Japanese themed afternoon tea set for two at Nobu is up there when it comes to the quality of food. Four out of the five savoury canapes are seafood based, whilst the sweets are a combination of tarts, mousse and mini sponge cake. The waffle and scones are amongst the best I've had in HK! crispy and not too heavy. When the tea set is placed on the table, it is placed on top of dry ice, making a smoky entrance. the view of the harbour is great too.
NOBU既afternoon tea只係weekend供應個人認為以酒店黎講 價錢非常親民埋單每人三百左右 仲送一杯抹茶特飲 算係好味又抵食既high tea選擇之一.個set包括五款咸點:吉列牛肉丸子、龍蝦野菜撻(最好食)、雪鯣蟹脆包、親子三文魚球、海蝦紫薯杯.另有四款甜點:抹茶蜜蜂蛋卷、西柚可可蜜球、酒香焦糖布甸(最好食)、醋栗胡麻泡芙.上左個main set, 熱辣辣既柚子scone同啤酒waffle 會後上,不過個scone唔係幾食到柚子香,但個waffle值得一讚,食哂成個tea set最後個waffle仍然保持到鬆脆度👍🏻👍🏻草莓乳酪抹茶飲料 👍🏻😋
NOBU既afternoon tea只係weekend供應
個人認為以酒店黎講 價錢非常親民
埋單每人三百左右 仲送一杯抹茶特飲
算係好味又抵食既high tea選擇之一
個set包括五款咸點:
吉列牛肉丸子、
龍蝦野菜撻(最好食)、
雪鯣蟹脆包、
親子三文魚球、
海蝦紫薯杯
另有四款甜點:
抹茶蜜蜂蛋卷、
西柚可可蜜球、
酒香焦糖布甸(最好食)、
醋栗胡麻泡芙

草莓乳酪抹茶飲料 👍🏻😋

2019-05-12 1051 views
I started with the Tonimomo which was very good and then the Matsuei Sour, which was more sweet than sour. I also tried the grilled shishito peppers and the sashimi tacos. The grilled peppers were fantastic, the tacos were okay. The menu is very limited and a little pricey for what you get. Honestly, come for dinner but do happy hour in the hotel lobby. It's at the same time and the menu is much larger and everything is at the same price point.