2024-11-08 406 views
前排喺附近食飯時發現呢度新開咗純白cafe😆今日專登過嚟試吓,發現係間以越南為主題嘅Cafe😍原來Non係草帽👒除咗有越南必備法包同湯河外,滴漏咖啡同埋蛋咖啡都係越南嘅特色飲品☕️🥖越式五花腩肉燥法包 (Full$98 Half$58)法包可以揀半份或者全份,都幾好😌就算一個人都仲有胃口可以食吓其他野😆法包香脆,但都出現一般法包有嘅缺點,偏硬同靭,食起嚟有啲吃力😅不過有肝醬同肉燥為法包提供濕潤,而且調味惹味,好吸引人食哂佢😋🍜越式牛丸湯河粉 ($68)喺Cafe以呢個價錢食到咁大碗湯河都幾抵🤭湯底濃郁,河粉口感唔錯,唔會好淋👍🏻牛丸高質,爽彈爆汁,牛肉味濃🤤🍰越式斑蘭蛋糕 ($58)蛋糕好有心思,會烘返熱先上枱🥰蛋糕熱辣辣,斑斕味更突出更香😌蛋糕內裏濕潤,表皮香脆,多重口感👍🏻☕️越式滴漏咖啡 ($42)🍫單品越南朱古力 ($50)餐廳環境佈置都充滿越南特色🤩燈飾、掛畫同擺設,處處都係打卡位😙😙

越式五花腩肉燥法包
🥖越式五花腩肉燥法包 (Full$98 Half$58)

越式牛丸湯河粉
🍜越式牛丸湯河粉 ($68)

越式斑蘭蛋糕
🍰越式斑蘭蛋糕 ($58)

越式滴漏咖啡
☕️越式滴漏咖啡 ($42)
單品越南朱古力
🍫單品越南朱古力 ($50)

越式牛丸湯河粉
越式斑蘭蛋糕
越式滴漏咖啡
單品越南朱古力
朋友同我一齊喺呢間咖啡店/餐廳坐低飲杯咖啡☕️食個休閒午餐🍱🤣呢度廚師係越南🇻🇳姐姐,喺越南🇻🇳嘅越南🇻🇳料理我不嬲都話好好食😋$60「河內蛋咖啡 Ha Noi Egg Coffee ☕️」:有蛋香,雞蛋層好滑,咖啡非常濃郁😋$75「越式濾壺 Vietnamese Filter」:用咗嚟自 哥斯達黎加🇨🇷嘅咖啡豆 Producer 係 Diego Robelo 烘焙就係喺 西班牙🇪🇸 巴塞隆拿 POBLENOU 嘅 Nomad Coffee;特別之處係用越南🇻🇳滴漏方式炮製咖啡🤩;咖啡有非常清晰又清新嘅檸檬香同檸檬酸,仲有幾內斂嘅朱古力香味😋$98「越式五花腩肉燥法包 Vietnamese Kho Quet Bread」:法包外邊焗到脆脆哋,裏邊材料包越南🇻🇳蝦米、五花肉、越南肝酱、蛋黃醬、青瓜、芫荽、酸菜,真係幾豐富😋,真係幾好食😋$98「煙三文魚沙律」:沙律菜非常新鮮好爽脆,煙三文魚就當然有少少 smoky,仲加有洋蔥同車厘茄,撈埋酸酸哋嘅沙律汁,簡單、開胃、好食😋

$165 (Lunch)
6 day(s) ago 0 views
以越南為主題嘅Cafe,裝潢以淡色系為主,環境清新舒適。餐廳內有唔少越南風格嘅裝飾,令你一踏入就感受到濃厚嘅越南風情🇻🇳。⭐️越式牛丸湯河粉🍜⭐️湯底濃郁,牛丸爽彈爆汁,每一啖都充滿牛肉嘅鮮味。👍🏻。⭐️越式安格斯牛肉湯河粉🍜⭐️安格斯牛肉鮮嫩多汁,湯底濃郁而且冇味精,飲得出係用心熬製嘅。河粉滑溜,配上鮮嫩嘅牛肉😋。⭐️⭐️摩卡咖啡(越南單品朱古力)☕️🍫⭐️ 摩卡咖啡用上越南單品朱古力,味道非常濃郁。可以一試🤩。⭐️越南班蘭茶🍵⭐️ 越南班蘭茶清香怡人,味道獨特。班蘭嘅香氣非常突出,茶底清爽☀️
以越南為主題嘅Cafe,裝潢以淡色系為主,環境清新舒適。

⭐️越式牛丸湯河粉🍜⭐️
湯底濃郁,牛丸爽彈爆汁,每一啖都充滿牛肉嘅鮮味。👍🏻。

⭐️越式安格斯牛肉湯河粉🍜⭐️
河粉滑溜,配上鮮嫩嘅牛肉😋。

⭐️⭐️摩卡咖啡(越南單品朱古力)☕️🍫⭐️
摩卡咖啡用上越南單品朱古力,味道非常濃郁。可以一試🤩。

⭐️越南班蘭茶🍵⭐️
越南班蘭茶清香怡人,味道獨特。
班蘭嘅香氣非常突出,茶底清爽☀️
6 day(s) ago 0 views
越南style cafe 貼心又有水準尖沙咀開咗間靚靚裝修好別緻嘅cafe, 坐得舒服,service好好! 因為帶左小朋友去越南店主仲專登將house music 轉左播kid song~好貼心呀! 大家都聽住baby shark咁食tea~so cute!cafe menu係越南style~ 有大愛的越南咖啡同法包!仲有pho食架!快啲黎試吓!越式五花腩肉燥法包 法包冇想像中咁硬崩崩,完全係越式風味。五花腩肉燥質地好軟味道夠多汁惹味,酥脆的法包外層酥脆,內裡鬆軟。煙三文魚牛油果牛角包食牛角包最愛真係配煙三文魚同牛油果係100分的配搭!牛角包夠香脆,牛油果熟度剛好,好香濃!。煉奶Latte平時cafe好少有煉奶Latte,味道比用鮮奶沖更香滑順口,奶啡層次更加豐富。咖啡苦澀煉奶甜香好平衡。推薦咖啡愛好者必試!Affagatoespresso coffee + vanilla ice cream 當做甜品作結~espresso coffee好濃郁炭焙香氣,雪糕絲滑~ yummy!
越南style cafe 貼心又有水準
快啲黎試吓!

煙三文魚牛油果牛角包

煉奶Latte

Affagato
尖沙咀可謂多國菜嘅集中地😛男朋友今次發現咗間新開嘅越式Cafe同我去食~環境裝修幾靚,以白色為主調店內用咗越南特色掛畫、草帽同擺設點綴📷影相打卡都幾靚🥰我哋嗌左碗生牛肉河、越式五花腩肉燥法包、喜馬拉亞越式朱古力蛋糕🍹蛋椰可可、喜馬拉亞粉鹽忌廉咖啡牛肉河湯頭濃郁,飲得出係冇味精嘅出品🥰飲哂個湯底都冇問題👍 河粉軟硬適中而生牛肉都幾大塊鮮嫰滑溜。越式五花腩肉燥法包,包身焗到脆卜卜而五花肉燥頗香口惹味配肝醬同微酸嘅蘿蔔、青瓜、酸菜同芫茜食落唔會覺得好膩😋喜馬拉亞越式朱古力蛋糕同Brownie有異曲同工之妙😆一樣咁濃郁,香濃朱古力味配埋綿滑又微微咸嘅cream口感一流👍👍蛋椰可可😍香港相對少見嘅飲品🍸濃郁可可朱古力上面舖滿一層厚厚綿滑口感嘅黃色奶泡。飲落有微微蛋香同椰香又不失可可味,幾口味~喜馬拉亞粉鹽忌廉咖啡,有啲似奶蓋遇上咖啡🤤面層係帶有咸咸地嘅忌廉奶油飲落口感順滑而且又唔會冚咗咖啡嘅味道,幾唔錯。 雖然Menu唔算話超多選擇但品種還是多唔少選擇的,整體一個小悠閒感又幾好味。btw 店內嘅越南咖啡豆香很不錯一路食仲一路聞到店內有陣陣啡香🥰🥰
尖沙咀可謂多國菜嘅集中地😛
男朋友今次發現咗間新開嘅越式Cafe同我去食~

🍹蛋椰可可、喜馬拉亞粉鹽忌廉咖啡

生牛肉湯河
喜馬拉亞越式朱古力蛋糕
越式五花腩肉燥法包,
生牛肉湯河
喜馬拉亞越式朱古力蛋糕
越式五花腩肉燥法包,
約朋友聚舊,打算在尖沙咀找間 Cafe 咖啡店坐下慢慢傾談。見到這間「Non Cafe」,環境非常舒服,正合我們心意。Non Cafe 果然不單純是Cafe,亦是一間越南菜餐廳。知道餐廳的食材幾乎全部來自越南,令我們對食物亦非常期待。▰ 1. 越式札肉湯河粉越式湯河的湯底是精髓之在,湯底用上多種香料慢火熬製而成,味道濃郁不油膩。河粉的口感滑順,搭配札肉,非常好食。▰ 2. 越式牛展湯河粉牛展肉質軟嫩,與札肉相比,牛展的口感更為扎實,配上河粉一流。▰ 3. 越式五花腩肉燥法包(半份)半份的份量剛好適合想要小試的我們。法包外皮酥脆,內餡的五花腩肉燥則非常香口,再搭配瓜類,既有嚼勁又可以中和油膩,整個配搭不錯。▰ 4. 越式滴漏式黑咖啡配煉奶越式滴漏咖啡以其香純濃烈的風味而聞名,滴漏過程中釋放出的香氣讓人醒神,我們可以按照自己接受齋啡的程度再加入煉奶,咖啡的甘苦味與煉奶的甜味平衡,非常好入口。▰ 5. 越式煉奶咖啡在越南黑咖啡的基礎上,加入了更多的煉奶,口感更加順滑,在濃濃的黑咖啡之中亦能嚐到甜滑風味。想在尖沙咀找間Cafe,不如去Non Cafe吧。
咖啡
▰ 1. 越式札肉湯河粉
▰ 2. 越式牛展湯河粉
越式牛展湯河粉
▰ 3. 越式五花腩肉燥法包(半份)
▰ 4. 越式滴漏式黑咖啡配煉奶
越式滴漏式黑咖啡配煉奶
▰ 5. 越式煉奶咖啡
越式煉奶咖啡
想在尖沙咀找間Cafe,不如去Non Cafe吧。
越式湯河
2024-11-17
$100 (Lunch)
咖啡
越式滴漏式黑咖啡配煉奶
越式湯河
2024-11-24 94 views
NON CAFE (尖沙咀)尖沙咀亞士厘道24-38號天星大樓地下C號舖呢一間越南口味嘅咖啡店,每一道飲品同甜品都係精心製作嘅佳品。越式札肉法包 - 香脆嘅法包,內餡豐富,夾住越南札肉,每一口都係濃郁嘅味道,簡直係美味嘅享受。越式牛丸肉湯河粉 - 鮮嫩嘅牛丸配上香濃嘅湯底,再加上Q彈嘅河粉,每一口都係極致嘅享受。喜馬拉亞越式朱古力蛋糕 - 濃郁嘅朱古力香氣,加上喜馬拉亞嘅獨特風味,每一口都係極致嘅甜蜜享受。喜馬拉亞粉鹽忌廉咖啡 - 香濃嘅咖啡配上獨特嘅喜馬拉亞粉鹽,再加上濃滑嘅忌廉,每一口都係唔一樣嘅味道體驗。煉奶咖啡 - 濃郁嘅咖啡同甜美嘅煉奶完美結合,每一口都係極致嘅享受,令人一試難忘。
NON CAFE (尖沙咀)
尖沙咀亞士厘道24-38號天星大樓地下C號舖

尖沙咀亞士厘道新開咗一間越南菜嘅cafe, 餐廳以白色為主體,室內好多植物做裝飾🪴🌿,充滿住田園風味,感覺清新、乾淨又舒服!'Non'係越南話,解草帽👒嘅意思,餐廳有多款特色嘅越南咖啡,例如有滴漏咖啡、蛋咖啡等。。。全都係當地嘅特色飲品☕✨我今日就同兩位朋友一齊嚟食lunch,叫咗3️⃣個套餐!🥐🫒牛油果煙三文魚牛角包+田園沙律 $78☕越式滴漏式配煉奶 (半價$21)🍜單併生牛肉 $88☕喜馬拉亞粉鹽忌廉咖啡 (半價$30)🍜越式札肉撈檬 $68☕河內蛋咖啡 (半價$30)食物質素都唔錯,而且賣相仲好精美👍🏻。每個套餐都可以半價配特色嘢飲,我哋都試咗三款特色嘅越南咖啡!味道正統又好味,真係有瞬間去咗越南嘅感覺😃

我今日就同兩位朋友一齊嚟食lunch,叫咗3️⃣個套餐!

🥐🫒牛油果煙三文魚牛角包+田園沙律 $78
☕越式滴漏式配煉奶 (半價$21)

🍜單併生牛肉 $88
☕喜馬拉亞粉鹽忌廉咖啡 (半價$30)

🍜越式札肉撈檬 $68
☕河內蛋咖啡 (半價$30)

味道正統又好味,真係有瞬間去咗越南嘅感覺😃
2024-11-20
$100 (Lunch)
街上食肆林立,大部份以遊客為對象嘅港式茶餐廳 。唯一一間以白色簡約裝修嘅餐廳很注目,🫰🏻簡直係沙漠中嘅綠洲。😎座位不多,但空間感十足,以開放式廚房處理粵式咖啡及食物 。➡️越式生牛肉湯河粉 $88湯底標榜冇味精,飲一啖鮮甜惹味,配上河粉及生牛肉,完美表現越南湯河精髓👍🏻➡️越式五花腩肉燥法包 $98半份及一份選擇,兩個人可以選擇一份試吓☺️因為足嘉料又大份 。法包經典肝醬加上爽甜紅蘿蔔絲及青瓜,再配上充滿油香豬腩肉碎,清新有口感🥰➡️越式煉奶滴漏式 $42/熱越南飲過滴漏咖啡,90%還原越南風味😆咖啡香濃,偏堅果味,煉奶係靈魂所在 。➡️檸檬鬆餅,朱古力鬆餅 $36咖啡配蛋糕是必須的,鬆軟味道突出,配一杯黑啡一流👍🏻👍🏻
街上食肆林立,大部份以遊客為對象嘅港式茶餐廳 。

➡️越式生牛肉湯河粉 $88

➡️越式五花腩肉燥法包 $98

➡️越式煉奶滴漏式 $42/熱

➡️檸檬鬆餅,朱古力鬆餅 $36
咖啡配蛋糕是必須的,鬆軟味道突出,配一杯黑啡一流👍🏻👍🏻
越南生牛肉湯河
越南生牛肉湯河
2024-11-09 190 views
今日到訪這家cafe, 裝修素雅,主要供應牛肉粉和越式法包。午餐由$78-$108,包黑咖啡或茶,改其他咖啡加$10。 生牛肉牛丸河$98生牛肉肉質軟身,唔會太肥,但有少少筋,質量是幾ok的,牛丸幾鬆化,滿有牛味,而湯底幾清甜無油,味道鮮美淡淡然的,河粉口感順滑。Flat white oat milk這咖啡味道甘香,口感順滑,唔會太苦太澀,燕麥奶香滑,不錯。
今日到訪這家cafe, 裝修素雅,
主要供應牛肉粉和越式法包。

午餐由$78-$108,
包黑咖啡或茶,改其他咖啡加$10。

生牛肉牛丸河$98

Flat white oat milk

這咖啡味道甘香,口感順滑,唔會太苦太澀,燕麥奶香滑,不錯。
2024-11-08
2024-11-09 135 views
❤️喜歡食越南菜🇻🇳最近無意之中發現咗呢間裝修好清新又坐得舒服嘅小店😌杯越式滴漏式煉咖啡仲唔錯添💯🍜越式安格斯牛肉湯河粉:超嫰滑嘅安格斯牛肉超正👍湯底濃郁而且個味道好正宗👅我地全部湯都飲光光喔💯🫔越式札肉法包:超推介呢個越式札肉法包🥖包體新鮮又軟熟🔥材料豐富❤️入面有芫荽🌿紅蘿蔔絲🥕白蘿蔔絲🥕肉鬆🐽豬肉🐷法包入面個汁嘅味道特別又好味🤤下次都一定會再食呀🥳☕️越式滴漏式煉奶咖啡:我今次揀咗加埋煉奶🥛望住咖啡慢慢濾完☕️之後我就再加小小煉奶🥛呢個口味我好鍾意❤️味道純正又香濃🔥正呀喂🥳🥑牛油果沙冰:牛油果控一定要試吓呀💯果然係真材實料✅入口味道非常之濃郁👅口感層次感好豐富呀🥳

今晚放工係尖沙咀試新嘢 …一間主打越南式嘅咖啡室,餐廳以純白設計,空間十足感覺寬敞舒適。河內蛋咖啡Hanoi Eggs Coffee好開心嘗試到越南雞蛋咖啡。店長話我知呢杯咖啡係用日本蛋黃加蜜糖打成起泡再配以越南Robusta expresso。 口感獨特嘅蛋奶泡,好香好綿滑。味道有啲似tiramisu… 係我嘅Must Try! 越式生牛肉湯河粉 Vietnamese Noodles with Raw Beef餐牌寫明冇MSG嘅湯底係用牛骨豬骨熬煮六個鐘,味道濃郁略帶甜味。生牛肉肉質鮮嫩可口。今晚嚟得遲,佢哋特別研製嘅Himalayan Vietnamese Cacao Cake喜馬拉亞越式朱古力蛋糕同Vietnamese Pandan Cake越式班蘭蛋糕都賣晒,下次一定要試埋佢…
今晚放工係尖沙咀試新嘢 …

河內蛋咖啡
Hanoi Eggs Coffee
好開心嘗試到越南雞蛋咖啡。

越式生牛肉湯河粉

2024-10-27
$150 (Dinner)
  • 河內蛋咖啡
2024-10-23 270 views
#fatchubelly尖沙咀📍NON CAFE (尖沙咀)💥越式扎肉法包越式法包配料好豐富有扎肉,肝醬,肉鬆,蔬菜口感好豐富💕而且麵包烘到脆卜卜💥越式牛腱湯河粉 + 牛丸湯河一上到枱香味十足好香越式香料味湯底亦都幾濃郁而牛腱本身有口感👍🏻而河粉亦都唔會太碎另外加嘅牛丸亦都有牛味而且有啲肉汁💥提子烤餅甜品叫咗Scone口感鬆脆而且入邊保持到濕潤食到牛油香😝而且因為烘到熱辣辣配咖啡一流💥flat white 💥Vietnam foam coffee Flat white味道唔錯🤩應該用越南嘅咖啡豆味道都幾特別有少少炭香味Vietnam foam coffee係打發咗嘅黑咖啡上面有啲泡沫入口順滑🙌餐廳而家買滿$180可以抽一次獎100%中獎當日中咗半個法包可以下次再去食NON CAFE (尖沙咀)尖沙咀亞士厘道24-38號天星大樓地下C號舖
#fatchubelly尖沙咀

📍NON CAFE (尖沙咀)

💥越式扎肉法包

越式法包配料好豐富
有扎肉,肝醬,肉鬆,蔬菜
口感好豐富💕

餐廳而家買滿$180可以抽一次獎
100%中獎
當日中咗半個法包
可以下次再去食

NON CAFE (尖沙咀)
尖沙咀亞士厘道24-38號天星大樓地下C號舖
出開尖沙咀竟然發現呢間新開以越南做主題嘅Cafe,環境寬敞舒適,幾鍾意佢簡潔嘅裝修風格。越式牛丸同生牛肉湯河粉份量十足,牛肉有五大塊,牛味濃,湯底清甜,加埋配菜同青檸一齊食,越食越開胃。叫左全份越式扎肉法包,店員好細心將辣醬分開上,法包香脆但唔會硬到戒口,餡料正宗,勁豐富!椰子雪糕咖啡椰子味好香,配埋濃郁嘅咖啡,味道唔會太甜,恰到好處。蛋咖啡真係好特別,充滿蛋香同飲落好香滑,飲完仲好提神!每食滿$180原來有得玩彈珠遊戲,重點係一定有獎中!玩咗兩次,有杯免費越式黑咖啡同半分越式法包,未試過食完一餐,仲有免費野送,又唔收加一!

• 河內蛋咖啡
  • 椰子雪糕咖啡
  • 生牛肉湯河
  • 扎肉法包
2024-10-07 444 views
今日帶親戚去尖沙咀度遊覽,之後去搵食係完咗有間新開嘅越南清新系cafe 白色簡約系裝修,空間感十足,坐落非常之舒服越式扎肉法包$88扎肉法包嘅材料非常之豐富,有扎肉、鵝肝醬、酸瓜、蘿蔔、青瓜同肉鬆,口感非常之順滑,鵝肝醬相當香濃,法包唔硬但好脆口越式生牛肉河粉$88生牛肉好粉嫩,河粉好滑好好食記得加左檸檬汁再飲個湯底,味道會昇華十倍越式煉奶咖啡$42越南咖啡比其他地方的咖啡更濃厚,味道偏酸,所以叫左煉奶底更好飲單品越南朱古力$50朱古力有少少苦澀,無平時飲的咁有奶味,更飲得出朱古力的香醇
白色簡約系裝修,空間感十足,坐落非常之舒服

越式扎肉法包$88

越式生牛肉河粉$88
生牛肉好粉嫩,河粉好滑好好食
記得加左檸檬汁再飲個湯底,味道會昇華十倍

越式煉奶咖啡$42

單品越南朱古力$50
朱古力有少少苦澀,無平時飲的咁有奶味,更飲得出朱古力的香醇