2017-06-04
昨晚當完夜班,做埋啲手尾已經十一點幾。雖然唔係太肚餓,但都是但搵咗間嘢食。行都呢間門口,老闆娘(好似係, 同MENU上既女人差唔多樣)就好熱情大叫"入嚟試試啦”。見咁就腳,就決定呢間。呢間麵館皇有幾間分店。謝斐道呢間好近地鐵站。銅鑼灣c出口過一條馬路就到。擺設係茶餐廳風,乾淨企理。而且門口寬敞,容易睇住自己架車。(頭盔:本人並非在此鼓勵違例泊車)食品主要係川滬菜為主。口水雞,紅油抄手,韭菜餃,刀削麵。今次點咗碟麻辣口水雞,藥膳湯底手擀麵,凍豆漿。口水雞味道不會太鹹,比其他川菜鋪出色嘅係選材。雞肉處理得恰到好處,連雞胸肉都覺得滑嫩。而且我見每碟都係雞胸加雞腿,唔會俾啲雞骨雞肋敷衍了事。手擀麵,又稱燴麵,製作手法好考師傅功力。上品係厚度闊度適中統一。上菜時個鍋仲滾緊,可見係湯麵一齊煮,令麵條更加入味。湯底只會散咗淡淡的藥材味,怕飲中藥的我也覺得份外滋味,把湯全部喝掉。埋單50幾,幾扺。開完夜,食個藥膳煮麵,好像補返身咁。
埋單50幾,幾扺。
開完夜,食個藥膳煮麵,好像補返身咁。