2024-02-24 151 views
天氣凍就想食d暖笠笠既,銅鑼灣登龍街最高人氣小店,d客真系唔誇張系陸續有來,坐無虛位!好彩幸運地唔需要排好耐🫶🏻成年人不作選擇·藥膳刀削麵冇錯啊!唔想做選擇就要食尼個啦,入面有雞+牛+豬全齊滿足曬今餐唔知食乜好既我!想講d雞好滑嫩仲要系雞髀肉!我d最愛😍,藥膳湯真系好適合冬天進補!刀削麵好有嚼勁~五香鹵水豆腐乾必吃!估唔到豆腐干系滑嫩到咁,五香入曬味道~芫荽藥膳刀削麵 + 麻辣牛展刀削麵中透著淡淡芫荽味,鐘意芫荽既一定會好鐘意,配上辣牛展,真系無敵。香酥炸小雲吞(10粒)迷你可愛酥脆雲吞,食多d冇負擔

成年人不作選擇·藥膳刀削麵
冇錯啊!唔想做選擇就要食尼個啦,
刀削麵好有嚼勁~

五香鹵水豆腐乾
必吃!估唔到豆腐干系滑嫩到咁,五香入曬味道~

芫荽藥膳刀削麵 + 麻辣牛展

香酥炸小雲吞(10粒)
迷你可愛酥脆雲吞,食多d冇負擔

2024-02-13 37 views
麵館皇 地址: 銅鑼灣登龍街32號地舖=====================初一至初三大部份餐廳都唔開,終於等到初四啦,市面上都多了人流,家中糧草己盡,出街行下食野先上海麵食,佢麵底多選擇,由刀削麵,米線米粉,飯,年糕都有。qr 落單 ,方便清晰$62 豬軟骨菜飯(菜飯加$3) 仲加了隻藥膳糖心蛋,隻蛋帶淡淡藥湯味,幾好食,一夾開蛋黃做徐徐流出豬軟骨在於軟骨位要有爽口同膠質,肉與脂肪則煮到入口即溶,一塊肥美肉就包含索了湯汁的肉,脂肪位置同骨膠原糾纏的3層口感。醬汁小油沒有負膽 汁用來撈飯很下飯見家鄉祖傳值得一試呢!
麵館皇

地址: 銅鑼灣登龍街32號地舖

=====================

上海麵食,佢麵底多選擇,由刀削麵,米線米粉,飯,年糕都有。

qr 落單 ,方便清晰

見家鄉祖傳值得一試呢!
2024-02-06 30 views
天氣仲係涼涼地想食個好熱嘅麵,見到呢間出名藥膳湯底又有自家制刀削麵,店舖又好企理,價錢貼地,就入左黎食lu😛我係嗌左花雕醉雞($68),配刀削麵。好欣賞呢度啲雞好嫩滑,帶微微酒香,斬件又唔會好多碎骨咁,一碟仲有成8-9舊,好抵😍藥膳湯底食得出冇味精,加上彈牙嘅自家制刀削麵,真心好食又健康!小唐菜係我另外嗌嘅,只係加$20~另外想一讚呢度嘅店員雖然個個年紀輕輕但非常有耐性👍👍聽到有位店員同食客耐心解釋不同款麵底嘅口感、粗幼度,提到另一款又係自家制嘅手擀麵,聽完我都好想下次再黎試埋呢款麵呀🤩
2024-02-06
$97 (Dinner)
2024-02-03 61 views
突然好想食刀削麵,記得喺銅鑼灣登龍街出名的一家”麵館皇”,八點來到都已經排隊了,座無虛席,等左一會就入得啦。看看Menu,主打招牌藥膳灌湯麵,自家製,堅持新鮮製造無添加,另有飯定食、餃子、小食等等,選擇多。我揀左“成年人不作選擇”$80,真係唔洗揀,豬牛雞都有,招牌香滑落湯雞、家鄉祖傳豬軟骨、特級手切牛頸脊,一次試曬,正。湯底清又滋潤,麵底再揀芫荽刀削麵 +$5,我喜歡麵口感煙韌,另再追加蒸大白菜(2粒) +$12,餡料飽滿,好滿足。花雕醉雞 $68花雕醉雞份量好足,全部都係雞肶位,十分香嫩,酒味香濃,配刀削麵。蒸鮮肉北京水餃兩粒 +$12白灼時菜 +$20大大碟好抵食。

花雕醉雞 $68
蒸鮮肉北京水餃兩粒 +$12

白灼時菜 +$20
大大碟好抵食。
2024-02-02
Type of Meal
Dinner
2024-02-02 46 views
“秘製麻辣口水雞藥膳灌湯麵”($68+$5芫荽刀削麵)“香酥炸豬排定食”($60+$3升級菜飯)“香煎蔥油餅”($29)麵館皇喺銅鑼灣登龍街已經開業多年最近餐廳由第二代接班人接手餐廳重新裝修過,menu都更新咗當中最出名嘅一定係藥膳灌湯麵咁第一次嚟到當然要試試啦點咗秘製麻辣口水雞🐔配新出嘅芫荽刀削麵藥膳湯底十分清甜,飲完超暖胃☺️芫荽刀削麵呈青綠色,散發出淡淡嘅芫荽香口水雞更係不得了🤤肉質嫩滑而且愈食愈辣好過癮🌶另外點咗份香酥炸豬排定食🐷豬排大大件,食落十分腍滑配埋菜飯簡直一流😋小食就點咗好多人推介號香煎蔥油餅蔥油餅煎到微微金黃,外酥內煙韌真係令人忍唔住一塊接一塊咁食😛
“秘製麻辣口水雞藥膳灌湯麵”($68+$5芫荽刀削麵)
“香酥炸豬排定食”($60+$3升級菜飯)
“香煎蔥油餅”($29)

麵館皇喺銅鑼灣登龍街已經開業多年
最近餐廳由第二代接班人接手
餐廳重新裝修過,menu都更新咗
當中最出名嘅一定係藥膳灌湯麵
咁第一次嚟到當然要試試啦
點咗秘製麻辣口水雞🐔配新出嘅芫荽刀削麵
藥膳湯底十分清甜,飲完超暖胃☺️
芫荽刀削麵呈青綠色,散發出淡淡嘅芫荽香
口水雞更係不得了🤤肉質嫩滑
而且愈食愈辣好過癮🌶
另外點咗份香酥炸豬排定食🐷
豬排大大件,食落十分腍滑
配埋菜飯簡直一流😋
小食就點咗好多人推介號香煎蔥油餅
蔥油餅煎到微微金黃,外酥內煙韌
真係令人忍唔住一塊接一塊咁食😛
2024-02-01 30 views
今日行過登龍街,見到開咗好多間新嘅餐廳,大部份都係日式餐廳,不過今晚想食中式嘢,所以就嚟咗麵館皇嗌咗兩個主食:花雕醉雞菜飯、酸辣湯韭菜雲吞、凍豆漿、炸小雲吞、滷水豆腐乾花雕醉雞食得出醃咗好耐,因為好入味,連雞翼尖都有花雕味,非常出色;酸辣湯雲吞少少辣又熱辣辣,啱晒冬天食,韭菜雲吞好食過灣仔碼頭多多聲,除咗韭菜非常新鮮仲係綠色之外,豬肉都肥瘦適中,而且餡料大大嚿,非常飽肚至於小食炸小雲吞幾有特色,細細粒幾得意,而豆漿好難得地唔會過甜,好香嘅豆味,滷水豆腐同花雕醉雞一樣好入味,非常開胃呢間中菜雖然舖頭細細地,不過勝在嘢食好味又抵食,價錢喺物價高昂嘅銅鑼灣之中相當便宜,值得推薦#麵館皇

#麵館皇
2024-02-01
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
Dining Offer
  • 口水雞刀削麵
  • 麻辣口水雞刀削麵
  • 寧波醉雞罐湯拉麵
  • 刀削麵
餐廳:麵館皇 (銅鑼灣)地址:銅鑼灣登龍街32號地舖由1994年到依家已經有30年歷史,銅鑼灣登龍街呢間麵館皇最近由第二代接班人接手,重新裝修個餐廳同更新咗餐牌,繼續將刀削麵嘅精粹發揮得淋漓盡致。餐廳基本上手工整到嘅食物都喺自家製,包括麵底、餃子🥟、雲吞、小籠包等,而佢哋嘅藥膳湯底更加喺招牌,唔少人食過都大讚👍,平日午市過嚟仲成日大排長龍㗎老闆堅持每日一早就返到餐廳開始熬製湯底👨🏼‍🍳,真材實料唔落味精,希望食客可以品嘗得到濃郁真味道;配埋佢哋自己整嘅麵條,加上大份夾抵食嘅價錢,試問又有邊個抵擋得到😋✝️成年人不作選擇 $80叫咗刀削麵,手工刀削每條粗幼都不一,口感食落煙韌彈牙,配上新鮮豬骨清湯🐷,連埋超足料嘅香滑落湯雞、家鄉祖傳豬軟骨同特級手切牛頸脊,豬牛雞樣樣齊唔洗揀😌,雞件多肉唔會得啲骨同皮,豬軟骨原件上唔會碎濕濕,牛頸脊更加帶有陣陣牛羶香🐮,份量幾乎多到兩個人Share食都夠飽✝️羊腩煲灌湯麵 $98咁凍嘅天氣緊喺要叫返個秘製羊腩手擀麵暖暖胃❄️,手擀麵有啲似我哋平時食嘅千層麵同闊條麵合體版,口感比較爽滑軟身,浸喺加咗紅棗、杞子、當歸、黨參等材料熬製而成嘅藥膳湯底,補氣補血又益身💪,
餐廳:麵館皇 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣登龍街32號地舖

✝️成年人不作選擇 $80
叫咗刀削麵,
雞件多肉唔會得啲骨同皮,
豬軟骨原件上唔會碎濕濕,

✝️羊腩煲灌湯麵 $98
咁凍嘅天氣緊喺要叫返個秘製羊腩手擀麵暖暖胃❄️,
手擀麵有啲似我哋平時食嘅千層麵同闊條麵合體版,口感比較爽滑軟身,浸喺加咗紅棗、杞子、當歸、黨參等材料熬製而成嘅藥膳湯底,補氣補血又益身💪,男女老少都好啱,
羊肉份量都足,但比起另一碗麵感覺份量就有啲少,羊羶香加上腐乳嘅配搭真喺無敵。
加$12叫多咗個蒸鮮肉大白菜同小棠菜雲吞,皮薄餡料勁足,差啲撐爆塊皮咁濟,試完一次搞到我好想下次過嚟食佢哋啲雲吞同餃子🥟

食完嘢飲埋餐廳自己整嘅無糖冷泡茶🍵,定時會用唔同茶葉🌱,今次我飲嘅喺鴨屎香,清新甘香,解膩解渴一流
2024-01-24
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
2024-01-29 22 views
呢幾日真係太凍,一定要食一啲湯麵暖暖身至得,喺時代廣場後面嘅登龍街,有一間小店專食藥膳湯麵蔥油餅🫓($29)呢度嘅蔥油餅就比較薄身,都有幾香嘅蔥油味,作為小食都OK藥膳灌湯麵 (成年人不作選擇)🍜($80)呢度嘅嘢係用砂鍋上,可以長時間保溫,冬天咁樣食真係非常之舒服,成年人不作選擇有三個配料,豬軟骨,牛肩脊,雞🐷🐮🐔夠晒豐富,味道都唔錯。藥膳灌湯好好飲,有輕微嘅藥材味,紅棗味係超級甜,冇咩味精飲完都唔會好頸渴,今日唔想食麵,佢可以轉其他選擇,揀咗年糕,煙煙韌韌又可以吸收到藥膳湯嘅湯汁,食完成個人暖粒粒🥰豆漿🥛($9)幾香香豆味,又唔太甜

蔥油餅🫓($29)
呢度嘅蔥油餅就比較薄身,都有幾香嘅蔥油味,作為小食都OK

藥膳灌湯麵 (成年人不作選擇)🍜($80)

豆漿🥛($9)
幾香香豆味,又唔太甜
2024-01-29 25 views
銅鑼灣登龍街不嬲多野食😆呢日黎到呢間主打麵既麵館皇食砂鍋手製刀削麵🤩佢地仲有新創既芫荽手製刀削麵🤗好特別!💫 成年人不作選擇 $80因為樣樣餸都想試下🤣所以就揀左唔使做選擇既成年人不作選擇!😚包括有香滑落湯雞、家鄉祖傳豬軟骨同特級手切牛頸脊,豬牛雞都可以試哂!😎湯底可以揀藥膳、太子湯(小、中、大)或者豬骨清湯😆而麵底就可以揀拉麵、刀削麵、手檊麵、年糕、湯飯等,款式多樣,而K就加左5蚊要左店家創新既芫荽刀削麵!一黎到個砂鍋刀削麵就冒哂泡泡夠哂熱辣辣!🔥配料包括芫荽同粟米,湯底聞落有好香既酒香~仲有雞既鮮甜味🐥雞件幾嫩滑、牛頸脊大大片、豬軟骨肉質軟腍、筋位帶彈牙口感~芫荽刀削麵係淡綠色,食落帶點嚼勁,而且幾掛湯!食完暖笠笠🌟 藥膳溏心蛋 $12🌟 蒸鮮肉北京水餃 $12💫 黃金豆沙鍋餅 $48一份有6件,即炸脆卜卜,外脆內香甜!😆

💫 成年人不作選擇 $80

🌟 藥膳溏心蛋 $12

🌟 蒸鮮肉北京水餃 $12

💫 黃金豆沙鍋餅 $48
一份有6件,即炸脆卜卜,外脆內香甜!😆

2024-01-28 23 views
銅鑼灣登龍街美食多,今次介紹呢間餐廳雖然冇華麗嘅裝修,但係勁好生意,今日專登黎試下佢~一黎到呢度既服務態度好好,好有禮貌👍👍👍見天氣咁凍我地就揀左食刀削麵,分別叫左花雕雞,糖醋魚,再加藥膳溫泉蛋同埋黃金豆沙鍋做甜品。🍽️🤭先講吓刀削麵,我就叫左一個芫荽刀削麵😆芫荽味勁正,如果鍾意芫荽嘅朋友,一定要試!佢個花雕雞好滑身,雞肉都充滿花雕味,證明好有心機整。👍糖醋魚外面炸得啱啱好👍唔會好厚粉,入面又可以食到魚肉嘅滑,加埋酸酸甜甜嘅糖醋,越食越開胃😆真係無點錯。藥膳溫泉蛋都係第一次食,藥膳味唔會太重,入邊嘅流心蛋帶有少少藥膳味,比起普通嘅溫泉蛋更加特別。👏🏻至於黃金豆沙鍋餅真係超好食,必點!口感煙靭,甜度適中,外面層皮係軟身,入口之黎啲豆沙慢慢溶化,好幸福☺️呢度裝修雖然唔算好華麗,但係人來人往,勁好生意,加上服務態度好好,好有禮貌,食物質素有8.5分,真心值得推介。😁😁

• 刀削麵
2024-01-24 34 views
麵館皇位於銅鑼灣登龍街既中間位置,好容易搵,最出名係藥膳湯品同刀削麵,咁岩今日經過銅鑼灣,我又想食清清地,而且可以暖下個胃,就一於試下🥢 大白菜及小白菜雲呑刀削麵配藥膳湯 💰$76冬天食碗最好不過,用熱鍋熱辣辣送上,keep到食物既熱度,雲呑餡料豐富,菜同肉比例平均,刀削麵好厚身,份量夠多,湯底係藥膳味,但唔係好重味,容易入口🥢叔嫂傳珍糖醋魚飯 配菜飯 💰$74糖醋魚炸得香脆,酸酸甜甜,醬汁足夠,每啖都點到醬汁食,有得選擇+$3轉菜飯🥢 黃金豆沙鍋餅 💰$48鍋餅外皮炸得金黃色,紅豆份量好夠多,熱辣辣一到就即刻食晒🥤 檸檬可樂 💰$11🥛 凍即磨豆漿 💰$9豆漿係即磨,有豆香味,但同時唔會太甜

🥢 大白菜及小白菜雲呑刀削麵配藥膳湯 💰$76

🥢叔嫂傳珍糖醋魚飯 配菜飯 💰$74

🥢 黃金豆沙鍋餅 💰$48
鍋餅外皮炸得金黃色,紅豆份量好夠多,熱辣辣一到就即刻食晒

🥤 檸檬可樂 💰$11

🥛 凍即磨豆漿 💰$9
豆漿係即磨,有豆香味,但同時唔會太甜
2024-01-17 65 views
此為自費食評,無收任何優惠,酬勞平安夜的午餐,小絲選擇推薦我喜愛吃的刀削麵。由尖沙咀坐渡輪到中環碼頭再步行到銅鑼灣,到了這裡已經好攰,所以入到店已急不及待坐下點餐。麵館皇最出名就是藥膳湯底,所以平常不吃藥膳湯底的我都點來試試。花雕醉雞配藥膳湯底自家製米粉$68藥膳湯底清甜之餘,帶有淡淡的藥材味,容易入口,保身暖胃。自家製米粉比平常吃到的米粉更加幼更加滑,但不算很結實,所以彈性一般。主菜花雕醉雞有點失望,以這個價錢,雞的份量不多,雞肉同雞皮之間呈啫喱狀況。雞肉嫩滑程度一般,最可惜是花雕酒味存在感薄弱,再加上藥膳湯底互相抵觸,令花雕酒味蕩然無存。鮮肉北京水餃$12/2隻豬肉水餃餡料用上所有豬肉,無加入任何菜類。豬肉帶有胡椒同薑,所以味道同上海小籠包非常相似,水餃皮薄身,韌性欠奉。特級手切牛頸脊配芫茜刀削麵$85刀削麵麵芯富彈性,麵兩邊呈波浪形象,更容易掛湯,非常適合藥膳湯底,做到應刀削麵應有特徵之餘做附加芫茜味。手切牛頸脊形狀有點像打邊爐一片一片的肥牛,欠缺手切那種隨意感,當然牛味比普通肥牛重。份量都只是一般。另外就是要稱讚這點用來乘載食物的器皿有很好的保溫能力,吃完整碗麵,這個碗依然微暖

此為自費食評,無收任何優惠,酬勞
平安夜的午餐,小絲選擇推薦我喜愛吃的刀削麵。

花雕醉雞配藥膳湯底自家製米粉$68
花雕醉雞配藥膳湯底自家製米粉

藥膳湯底清甜之餘,帶有淡淡的藥材味,容易入口,保身暖胃。

鮮肉北京水餃$12/2隻
鮮肉北京水餃

鮮肉北京水餃

特級手切牛頸脊配芫茜刀削麵$85

特級手切牛頸脊配芫茜刀削麵

另外就是要稱讚這點用來乘載食物的器皿有很好的保溫能力,吃完整碗麵,這個碗依然微暖。

這個午餐人均$80,雖然不算得上抵食,但刀削麵+藥膳湯這個組合的確很少見。
2023-12-24
2023-12-17 83 views
去開銅鑼灣行街,見到間幾出名嘅刀削麵麵店,好想試佢嘅特色刀削麵🥘。面底選擇好多,有拉麵、手擀麵、自家製米粉、米線等。湯底🥣除咗清湯、藥膳湯,鍾意食辣嘅你都可以揀太子湯底(小辣/中辣/大辣),選擇繁多🙆🏻‍♂️ 想食飯嘅你都可以揀湯飯,跟餐仲可以用優惠🈹嘅價錢加小食同特色飲品🥤~總有一款啱你。*每個餐+$12 - $15 可以加配一個小食🥢.《叔嫂傳珍糖醋魚刀削麵》 🍜 $68糖醋魚好香口同多汁,酸酸甜甜嘅開胃👍🏻 咬落去魚塊幾脆,配健康嘅三色椒🫑!今次呢個刀削麵揀咗藥膳湯底,偏淡味,較健康。《五香鹵水豆腐乾》+$15有五大塊豆腐乾,豆腐軟身,有蔥花同豉油點綴。幾入味,香甜!《家郷祖傳豬軟骨刀削麵》 🍲 $68豬骨湯底清但入味,有豬軟骨肉🤩 好 juicy、多軟骨多肉!啖啖肉,有滷水味👍🏻 配椰菜。刀削麵比較厚身,飽肚。《黃金豆沙鍋餅》 🫘 $48六塊,豆沙鍋餅個皮幾脆😋 入面個餡都幾多紅豆🫘!好少係麵館食到呢個小食《零系可樂》🧃+$8

~總有一款啱你。
*每個餐+$12 - $15 可以加配一個小食🥢

《叔嫂傳珍糖醋魚刀削麵》 🍜 $68

《五香鹵水豆腐乾》+$15
有五大塊豆腐乾,豆腐軟身,有蔥花同豉油點綴。幾入味,香甜!

《家郷祖傳豬軟骨刀削麵》 🍲 $68

《黃金豆沙鍋餅》 🫘 $48

《零系可樂》🧃+$8
2023-12-03 81 views
這裡以其獨特的藥膳湯底和雞肉而聞名,我係點了一碗落湯雞米粉。這碗雞米粉的底湯清澈,卻擁有深厚藥膳味道。每一口都能品味到濃郁的雞肉風味,口感滑順。米粉本身軟嫩入味,與湯汁的結合完美無缺。除了鮮雞米粉,還點了一份鮮肉水餃/菜肉雲吞。雲吞皮薄而有彈性,每一口咬下去都能感受到細緻的口感。內餡則是由新鮮的豬肉和香料混合而成,味道鮮美。每個水餃和雲吞都相當豐滿,充滿了肉汁,搭配餐廳特製的醬汁,更能提升風味,十分美味。麵館皇提供了清淡口味的麵食又有濃郁風味小食,選擇多,質素也不錯。特別推介藥膳湯底,麵食入味,用料足,鮮味非常。

2023-12-03 35 views
今晚來到了一間地道平民小店,餐廳環境不大,樸素裝修,勝在員工親切友善,氛圍十分輕鬆自在~我點了白切雞,豬軟骨,肥牛藥膳砂鍋米粉,見到一上枱,砂鍋還是滾燙的,米粉好吸湯,要吃快點,湯底藥膳味濃郁👍🏻 配餸份量好足,豬軟骨好入味,而且好有口感。這個餐我們有額外加了蒸炸雲吞,北京水餃好吃,好推薦!男友點了特色口水雞芫荽刀削麵,口水雞份量非常多,十分惹味,刀削麵口感好好,滑溜溜,好特別,而且口味清新😋