2012-01-28 31 views
因爲附近K11 book咗果間遲遲都未有枱,唯有揀呢間睇落評價唔太差嘅又近嘅試試。去到已經九點後,啱啱有張吉枱。因為已經好晏,坐落一定想儘快嗌野食,但係坐咗成個幾兩個字都只係可以睇枱上面嘅酒牌(唔係drink menu, 係得四隻酒介紹吓味道果種)等完一輪,終於有個阿叔攞住隻玻璃杯俾我同斟熱水。btw, 全場所見只得兩男兩女四個待應。明顯地女士態度比較好,但係一位只係幫咗我哋埋單,另一個我見到佢幫其他枱上菜,然後只係我哋走果陣同我哋講bye-bye. 其中一個男待應答完我哋餐甜品係咩之後就走都走唔切,結果全程係一個無表情嘅阿叔serve我哋。斟完水,佢終於攞menu俾我哋一飲完杯水就知有問題,有陣腥味。三個人叫咗一個set,另加兩個主菜,兩個前菜,一個伴菜,一個餐湯加飲品upgrade, 兩杯紅酒,埋單每人三百二。主菜一:兔腿 >同枱勁愛兔肉,watermark食過之後,成日想再食,難得見到,當然order啦 >評語:極差,硬,廚房完全唔識handle兔肉主菜二:蝶魚>即是龍利

>評語:極差,硬,廚房完全唔識handle兔肉
主菜二:蝶魚>即是龍利
>評語:ok la,無咩特別
主菜三:龍蝦拼牛柳>半隻龍蝦加一塊厚身牛肉
>評語:賣相完全唔掂,龍蝦生生哋,尚算新鮮,但整到成碟都係砂。牛肉我要五成熟medium,但上枱明顯已經十成熟。
我覺得咁基本都做唔好就唔好賣牛扒囉
Other Info. : House wine 都話冇
2012-01-27
$320 (Dinner)
2012-01-25 43 views
男友特登訂枱同我慶祝生日,個門面做得幾靚,入面環境亦唔錯。我地叫左個二人餐,另外再加左個煎鵝肝佢地個鵝肝煎得外脆內軟,下面配片萍果,中和左鵝肝的肥膩感,好正兩個頭盤係牛油果伴蝦沙律及田螺炒野菇多士兩款都好正,尤其是個田螺炒野菇多士,個多士整到好香脆,而個汁都好好味,配多士食,一流呀個法式龍蝦湯都好味,不過可能我唔太好龍蝦湯啦!至於主菜我地選左煎帶子墨魚汁意大利飯及特級安格斯西冷扒個帶子煎得啱啱好,好好味。而塊西冷扒亦都有水準但甜品併盤就麻麻地,不過佢地知係我生日,所以好有心機咁唧左字呢度的而且確係好地方慶祝特別日子,而且價錢亦都合理。不過我會建議大家將甜品改心太軟,我諗會好D
男友特登訂枱同我慶祝生日,個門面做得幾靚,入面環境亦唔錯。
我地叫左個二人餐,另外再加左個煎鵝肝

兩個頭盤係牛油果伴蝦沙律及田螺炒野菇多士
田螺炒野菇多士
牛油果伴蝦沙律

個法式龍蝦湯都好味,不過可能我唔太好龍蝦湯啦!
法式龍蝦湯
至於主菜我地選左煎帶子墨魚汁意大利飯及特級安格斯西冷扒
煎帶子墨魚汁意大利飯
特級安格斯西冷扒
個帶子煎得啱啱好,好好味。而塊西冷扒亦都有水準
甜品併盤就麻麻地,不過佢地知係我生日,所以好有心機咁唧左字
2011-09-23
牛油果伴蝦沙律
田螺炒野菇多士
法式龍蝦湯
煎帶子墨魚汁意大利飯
特級安格斯西冷扒
2011-12-21 27 views
好朋友生日,所以預早Book咗呢間餐廳,去到餐廳,好鍾意個大門,好高好有氣派,入到去見到既係充滿歐陸feel既裝潢,再簡單配合xmas的點綴,氣氛很好。食物方面,除咗Set dinner外,選擇頗多,主菜都有成十多款,搞到我地心大心細,好彩有熱誠店員向我地耐心地一一推介前菜、意粉、主菜等,終於完成咗order… haha 苜先上場的是香草白酒忌廉煮青口,青口肥美大隻,汁味清香,我朋友喜歡用以點法包食,我就鍾意分開食,因為個汁太好味,我地幾乎飲清光咁滯. 推介!加咗38元便有餐湯同餐飲,好抵。 忌廉磨菇湯質地較傑身、味道濃郁,內裡有大量磨菇蓉,飲完好滿足,我同朋友都好like. 帶子龍蝦汁扁意大利粉:龍蝦汁味道超濃郁,配以我最愛的帶子,好好味,真係冇order錯! 卡邦尼闊意粉:雖是pasta, 但都伴有不少碎火腿同蘑姑,個汁好 creamy,而且好均勻地沾在每條意粉上,闊意煙煙韌韌既質感,真係好夾,下次一定再食過。 焗法國鴨脾:鴨脾外皮煎得香脆,之前怕鴨騷味的朋友試咗也讚賞,惹味汁料應記一功,伴菜的薯仔也十分入味,仲有清爽沙律菜,有肉有菜有淀粉質,一次過滿足晒三個願望,讚! 最驚喜的

最驚喜的是最後店員為朋友送上心太軟一刻,相信朋友不是心軟,是心甜至啱.

今晚個飯局食得好開心,下次會再同朋友來撐檯腳。
2011-12-07
$280 (Dinner)
2011-11-17 14 views
15.7.2011有幸被openrice抽中試用openrice的網上訂座, 那時tablemap還在試用階段, 所以參予的餐廳不到十間. 剛巧那段時期是好姊妹生日, 於是我們就一致揀了這間餐廳用tablemap 訂座, 以慶祝好姊妹生日. 我們7:30pm到達, 當時人不多, 只有數枱客人. 打開menu, 有很多選擇, 有set dinner呀, 不過都幾貴, 所以我們決定散叫兩個主菜及一個心太軟. 每個主菜都加了$38轉餐以享用餐湯和餐茶.餐湯是西蘭花忌簾湯, 好濃, 有西蘭花的味道, 由於太杰太熱, 飲完立即覺得好暖胃.第一個來的主菜是香煎帶子龍蝦汁扁意大利粉, 碟中有三大粒帶子, 這三粒帶子的外層被煎到有少少燶, 咬起來很香很煙靭. 配料的甜紅椒, 青椒和洋蔥被龍蝦汁煮到腍腍的. 意粉很入味, 沒有煮到淋pat pat, 我們也食得出每一寸意粉也沾滿龍蝦汁, 好creamy, 正接著上枱的是煙肉菠菜芝士意大利雲吞, 從相中可看到煙肉粒和菠菜容也很多.而意大利雲吞雖然只有數塊, 但被很creamy的芝士汁浸淫著, 未咬開雲吞裡面都已經有點飽飽的感覺了. 一咬開雲吞, 哇, 裡面
15.7.2011

接著上枱的是煙肉菠菜芝士意大利雲吞, 從相中可看到煙肉粒和菠菜容也很多.而意大利雲吞雖然只有數塊, 但被很creamy的芝士汁浸淫著, 未咬開雲吞裡面都已經有點飽飽的感覺了. 一咬開雲吞, 哇, 裡面竟然都是啖啖芝士哩. 哈哈, 絕到滿足到我想吃芝士的慾望.
最後, 當然是為好友送上生日祝福的時候. 我用tablemap訂座時, 已經remark 我會order心太軟, 也註明希望餐廳會幫我在碟上寫上什麼字, 而之後餐廳打電話來confirm booking的時候, 也再confirm在碟上要寫什麼字. 當心太軟來到時, 好姊妹真的是驚喜萬分, 因為她從未試過吃一個為她生日而設的心太軟哩.

不知是否其他食家投訴過寫字的人的字體過份有藝術感, 所以今次"HAPPY BIRTHDAY"的字體是用朱古力粉噴出來的. 心太軟的size不是很大, 但足夠兩個人食. 一吉穿心太軟, 哇, 朱古力漿立即湧出來. 很濃的純朱古力, 甜甜的味道滿佈了口腔裡的每一個角落. 超正
反觀由於雪糕被插過了蠟燭, 所以當我們吃的時候, 雪糕差不多溶掉了, 但這舊雪糕也仍然有很香很滑的呍呢拿味, 不錯的.
這餐飯總共要$462, 並不便宜, 但有了tablemap 試用座談會的小小資助後, 就不會覺得那麼貴了. 不過, 雖然這裡是有點貴, 但如果能夠在一些特別日子來這裡舒舒服服地享受這麼有質素的食物, 也是值得的, 久不久豪一次也不太過份吧.

在此, 要多謝openrice給予這個試用tablemap的機會, 沒有這個機會, 我們也不敢食得這麼豪

也想借此小小的篇幅祝福我的好姊妹阿belle: 生日快樂呀, 願我們友誼永固, 也祝你早日找到白馬王子. 嘻嘻!!!
2011-07-15
$131 (Dinner)
2011-10-05 16 views
慶祝生日,希望搵間有情調又好食的餐廳,之前聽過朋友試過話好食,所以同老公尼試下呢間~~Order左個2人Set + $49/人 有鵝肝,+$26甜品轉心太軟。頭盤煙三文魚沙津(不過不失,味道剛好,但食完沒有太深刻的感覺,蔬菜都很新鮮)頭盤2 - 燒烤菇芝士雜菜(唔OK!! 菇太多水分,似浸水洗得太耐,失去了應有菇味,芝士焗完都唔香!! 完全浪費食物素材!)鵝肝-全晚最出色的DISHES!入口即溶化,配上蘋果做中和。堆介!!龍蝦湯 (算OK~本人不太好龍蝦湯,仍覺得好飲)黑松露天使面 (不錯,味道夠濃郁,面條滑,煮的程度剛好)蘋果汁豬排- 上菜忘記了影相,豬肉很厚身(2CM),都幾驚佢唔夠熟,成舊肉望落唔吸引,又白又多紋,食落都好"鞋"下,食完想講句,我真的失望了。最後係諗住+$26 挽回希望的心太軟,本身佢有指定甜品,可轉心宜的甜點~~~結果............心太軟個心唔夠"流心"..................剛好在兩星期前幫襯另一家甜品屋比它還要好!冏~~~~食物真係另我太為失望,但價錢+氣氛尚可接受~~~希望此餐廳有所改善~~~我同老公坐向舖頭既另一PART, 本身大龐

龍蝦湯 (算OK~本人不太好龍蝦湯,仍覺得好飲)
黑松露天使面 (不錯,味道夠濃郁,面條滑,煮的程度剛好)
食完想講句,我真的失望了。

我同老公坐向舖頭既另一PART, 本身大龐係有情調D既,同埋咁0岩成個場D人都講野大大聲,搞到個個AREA 嘈哂~~~

D DISHES 上得好慢,似法國餐咁,去到既朋友預左可以慢慢食同慢慢傾~~~
我同老公都食左個半鐘~~~

短期內唔會再尼啦...............食物吸引唔到我地返轉頭。
2011-09-14 4 views
之前其實已經試過呢間餐廳架喇.覺得佢d野幾好味之餘..餐廳內既氣氛都唔錯.唔會太嘈.都幾適合慶祝日子所以就再去一次雲吞 : 十分十分好味,好食到想再叫既頭盤忌廉湯 : 不過不失 , 本人對湯沒有什麼要求魚 : 好味,但有少少乾身,因為隻汁比較"杰"布朗尼 : 普通 , 有d硬,但朱古力味都算濃心太軟 : 好味 , 內裏朱古力醬有熱度, 另外配雪糕可以中和返古力濃味既感覺服務方面十分好..待應姐姐都主動換餐具同幫手影相有book 位 , 不過果日係平日..都唔爆場..唔駛等位

之前其實已經試過呢間餐廳架喇.
覺得佢d野幾好味之餘..
餐廳內既氣氛都唔錯.
唔會太嘈.
都幾適合慶祝日子
所以就再去一次
頭盤
雲吞 : 十分十分好味,好食到想再叫既頭盤
忌廉湯 : 不過不失 , 本人對湯沒有什麼要求
魚 : 好味,但有少少乾身,因為隻汁比較"杰"
甜品 , 布朗尼
布朗尼 : 普通 , 有d硬,但朱古力味都算濃
甜品 : 心太軟

服務方面十分好..待應姐姐都主動換餐具同幫手影相
有book 位 , 不過果日係平日..都唔爆場..唔駛等位
2011-08-29
$230 (Dinner)
甜品 , 布朗尼
甜品 : 心太軟
  • 雲吞
  • 心太軟
2011-07-25 8 views
我們各自吃了一份Okapi Set, 額外add-on (a) 焗田螺 $42 (b) smoked salmon caeser salad $382份Okapi Set 的main courses都選了::Char-grilled Angus Rib eye, 每份 $ 238Okapi set包括: Soup / main course / dessert / Tea or coffee還order 了2杯drink : (a) Bailey's $48 (b) Hoeegarden (L) Beer ....他們都是用來自 Belgium 的Beer連小費: $20全單 (連10%服務費) : $ 728 + $20小費 = $748其中一位女職員, 服務熱誠, 用心, 雖然技巧未夠成熟, 但已十分令客人滿意了反而那位肥肥地的男經理就更需要多一點笑容及待客技巧, 我相信客人都不太喜歡木口木臉, 沒有半點笑容的人吧當我下午入到已訂位的Okapi時, 那位男經理正是第一眼看到我的人, (我下午入去是想confirm我晚上訂位的位置)他沒有半點笑容, 亦沒有向我詢問需要, 我像不
close shot
Dinner set的前菜沙律, 吞拿魚捲成玫瑰放中間, 賣相不錯.
蛋糕碟的寫字技巧及花式...實在太有藝術感= =, 應該要練習多點!!
這一種牛油刀, 很傳統啊, 現在比較少見了.

連小費: $20

他沒有半點笑容, 亦沒有向我詢問需要, 我像不速之客入來打擾別人似的, 讓我想起, 這兒的Boss對你們很差嗎 ?.?
若是這樣, 倒不如辭職, 免工作得不愉快, 煩心.

普通晚餐來說, 這兒是一個十分不錯的地方, 因為::
(a) 價錢合理
(b) 環境, 氣氛一流
(c) 食物質素, 以這個價錢已不錯

但最好別選吃牛扒, 因這價錢很難吃到貼到水平的牛扒, 我們選牛扒, 只因當日Lunch剛吃過意粉, 所以晚上不想再吃

我們order牛扒時, 沒有什麼預期, 只望不太難入口而已, 畢竟整份餐都只售$240 about.

至於其他, 如: Soup, salad, snail, dessert, bread 中規中距, 最主要那兒環境真的十分不錯, 很歐陸彷古情調

我建議Okapi的餐包可以再做好一點, 可以烤一下那個餐包.

還有他們的寫生日碟的技巧. x.x 實在太.............醜, 我指那些::字體, 這種小事, 會令客人有驚喜, 而且需求甚廣, 何不花一點心思, 多練習一下 ?

或到網上看看別人的花碟的字樣, 很多很精緻的

2011-07-24
$360 (Dinner)
close shot
數數手指很久也沒有泡過尖沙咀酒吧一帶了下著微微細雨下的星期一街上人流不算多; 酒吧內只幾枱稀客今晚約了老友來搵食, 在Openrice看上了Okapi, 一間主打意大利菜的餐廳。七時左加一枱客人也沒有, 真是之靜得誇張 明明訂枱時要求了private seat 也做不到, 確有點失望我們被安排坐在靠邊的位置 翻翻餐牌後, 選擇頗多令人眼花撩亂, 配搭彈性也頗大, 任何也可組合成餐, 讚位商量後二人也選定了晚餐更為合適店員遊魂, 常站在餐廳靠邊傾計, 我倆不停地招手也無人理會 先來是我的favor南瓜忌廉湯: 南瓜味不特出之餘連丁點南瓜絲也沒有, 味道略嫌單薄之餘質感過份濃稠, 麻麻地餐包 : 不脆又不暖的小法包扒法國春雞配黑松露汁: 一隻瘦瘦的春雞, Size只有一個女仔手板的大小。雞煎出香脆薄如紙的雞皮,脂肪亦不多, 雞肉部份亦幼嫩可口但雞味比略淡, 而黑松露汁只見其影;不見其味。配菜也不什豐富, 只有三色椒和薯仔, 賣相和味道只是一般。帶子意粉配鮮蠔忌廉汁: 輕微煎過的帶子保持著外脆內嫩的口感, 質感有夠結實, 味道鮮甜味美, 可惜得三大隻唔夠兩人分。接著來一口Al-dent
數數手指很久也沒有泡過尖沙咀酒吧一帶了
下著微微細雨下的星期一街上人流不算多; 酒吧內只幾枱稀客

七時左加一枱客人也沒有, 真是之靜得誇張
我們被安排坐在靠邊的位置

商量後二人也選定了晚餐更為合適
店員遊魂, 常站在餐廳靠邊傾計, 我倆不停地招手也無人理會
餐包 : 不脆又不暖的小法包
帶子意粉配鮮蠔忌廉汁: 輕微煎過的帶子保持著外脆內嫩的口感, 質感有夠結實, 味道鮮甜味美, 可惜得三大隻唔夠兩人分。接著來一口Al-dental 的意粉配上蠔味不特出的細滑忌廉汁, 配以蘑菇, 三色椒絲等增加豐富度, 無論味道和賣相也互相配合得叫你停唔到口 。
隨餐的甜品有三款, 選了Opera 和Strawberry mosses
Opera : 比賣4蚊件的美x蛋糕質感還粗, 連丁點兒的朱古力, 咖啡味也沒有 。
用作繪花的奇異果醬也十分人工化, 浪費Quota之作。
Strawberry mosses: 整色整水的人工粉紅色, 感覺好流, 朋友話好難食。
檸檬水: 無澀口, 正常。

總結:主菜還可以, 甜品非常求其, 沒有甜運的一晚。
2011-07-11
Waiting Time
0 Minutes (Dine In)
$185 (Dinner)
為了在友人生日一嘗少少Fine Dine, 朋友就提議這間食肆, 不用我去想往那裡吃, 當然舉腳贊成因有一次去天后食過一間所謂的Fine Dine, 但換來不好的食物及服務所以對此間又以Fine Dine為名的餐廳是曾經有一絲保留但當一進門那一刻, 見到的是枱與枱之間有非常多的距離, 以及服務生的有禮貌及親切態度, 已經令我的保留一掃而空因為我是朋友中最先到達的幾位, 以及時間也算是早, 餐廳內都是只有數台客人, 所以餐廳是幾寧靜的朋友們一個接一個的到達, 最後就是等亳不知情的壽星女來臨, 雖然說她是不知情, 但她一早也估到是與我們的進膳的了一群人一起已經很熱鬧, 加上好味的食物更是錦上添花食物每人order了一個set dinner 及 有額外加頭盤, (我已盡我所能在大家食前拍照, 可惜影不了全部)先來的是頭盤Fois Gras - 以caramelized apple slice墊底, 吸盡鵝肝的油, 以減去鵝肝的肥膩感, 友人說非常的配合Salmon Caesar - 中規中矩的, 味道也是一般般, 只是麵包粒不夠脆, 中間的Salmon很是吸引Baked Snails -
所以對此間又以Fine Dine為名的餐廳是曾經有一絲保留

一群人一起已經很熱鬧, 加上好味的食物更是錦上添花

先來的是頭盤
Baked Snails - 唔知是怎樣的, 因為我非常怕食這種食物, 所以我連問也沒有問友人好吃與否. 最麻煩的是要自己將肉從殼中拔出, 如果做到<<Pretty Woman>>的不知飛往那裡就尷尬了
Baked Ravioli - 上菜時, 不知是甚麼來的, 只見一層芝士在面, 完全看不到Ravioli, 醬太多, 吃不到餡是甚麼來的, 而且過份的鹹, 完全蓋過芝士味, 不過用來做頭盤, 此味是OK的, 但main course, 就太多了
Salmon Caesar (T), Baked Snails (B) & Ravioli (R)
接來的是湯
菜湯色澤我個人幾鐘意, 很清, 似是羅宋湯, 但沒有一層油, 而且味道沒有胡椒味, 只有濃濃菜味
忌廉湯磨菇味超級濃, 如不愛磨菇, 你只會整碗棄掉......湯不夠滑, 因為有大量磨菇蓉
Vegetable Soup (L) & Mushroom Cream Soup (R)
再來主食
Salmon - 慶幸自己不喜熟了的三文魚, 所以沒有叫這碟, 加上細碟非常 - 只有兩塊三文魚塊及少許grilled vegetable, 我會自己沒有吃過甚麼
Scallop with pasta - 打SAFE牌, 中規中矩, 是本人不試新食物的最好選擇, 又飽肚
Mushroom with Angel Hair - 只有蘑菇的灰色, 實在不是吸引, 但勝在味道搭救, 有著很重的蘑菇味
Salmon (T), Scallop (B), Mushroom (R)
甜品
質素其差, 以為是一人一個甜品, 但原來2人一碟(合共3款), 我們8人共來了4碟
也許甜品師父也知道味道是不堪入口, 所以也不用給一人一碟, 免得浪費太多
包括以為是藍莓味的蛋糕, 入口後才發現是牙膏味;
以為是牙膏味的綠色Jelly, 入口才發現是青檸+薄荷味Jelly, 幾fresh, 除口氣一流
以為不會好食得去邊的strawberry蛋糕, 入口才發現是全碟最正常的"cow-milk"公司雪糕的strawberry味
我們全都是以試的心態去食, 所以了剩了非常多 (實在太難食)
差得很誇張
其實還有一個2人餐的, 不過沒有拍下所有照片 (也沒有食過), 只有以下的
Lamb (T), Fish Fillet (B) & Pizza (R)
有一點不明白, 見服務員是分了坐標寫每人的order的, 但食物來時還是放在另一人的位上, 真的不解
但以主食的食物質素與味道, 其實FULL HOUSE應該沒有難度, 但就偏偏連星期六都不是FULL HOUSE
2011-06-28 19 views
Sunday lunch 4位, 無咩人.叫左藍青口risotto, 意式羊肉什椒飯, 澳洲肉眼扒 + $15= garden salad &+ $38= 鵝肝4位$30x, 高享受lunch, 別注以下-risotto….硬了點? but其他女子說好吃-羊肉咸左少少, but幾like個椒飯-肉眼要比個叻, e個價錢都可以食到甘既肉質~-鵝肝, 有法包配會好d-服務唔錯, 幾like個mood
Sunday lunch 4位, 無咩人.
4位$30x, 高享受lunch, 別注以下
-risotto….硬了點? but其他女子說好吃
-羊肉咸左少少, but幾like個椒飯
-肉眼要比個叻, e個價錢都可以食到甘既肉質~

-鵝肝, 有法包配會好d
-服務唔錯, 幾like個mood
2011-05-22
$75 (Lunch)
  • 澳洲肉眼扒
2011-06-12 14 views
豬小姐生日尾站前一天才book這間餐廳因為早到的關係,可以自己選擇坐在那裏氣氛不錯,之後雖然人多了但不算嘈,傾計也不會受影響少人的時候影相比較易環境十分昏暗古典牆壁加上很多candle沙律比較fresh & light柚子酸甜開胃蝦都幾新鮮雞肉份量不少超值小食$198 自選三款小食+2杯紅酒小食本身$48~$68一客田螺付上食用工具我自己未試過係其他餐廳食田螺會有工具覺得好新奇,真係見識淺薄~紅酒比較易入口配上芝士及鵝肝真的十分美味餘香在口中散發出來這餐廳真的用料十足青口天便面有10隻青口青口軟滑又夠味天使面比較淋但十分creamy但又一d都唔溜相比小食&主菜甜品較為遜色焦糖太厚蛋又偏甜不夠滑份量都較少因為訂枱時說了生日要寫名但他們說中文名難寫最後寫了英文名...上碟時侍應小姐很有禮貌地跟豬小姐說了聲生日快樂這裏的服務十的十分好二人枱坐抵時,經理先生加了一張chair俾我地放袋很細心,還會主動過黎幫我們影合照感覺親切埋單只是$520 ,真的抵食
豬小姐生日尾站
前一天才book這間餐廳
因為早到的關係,
可以自己選擇坐在那裏
氣氛不錯,之後雖然人多了
但不算嘈,傾計也不會受影響
少人的時候影相比較易
環境十分昏暗
古典牆壁加上很多candle
柚子雞肉蝦沙律$88
沙律比較fresh & light
柚子酸甜開胃
蝦都幾新鮮
雞肉份量不少
$58炸芝士球好好味,美中不足不夠熱,芝士沒有流出黎,伴碟沙律也非常好味
$68法式焗田螺,薯蓉好似係番薯,甜甜地味道同田螺超夾
$68鵝肝多士,鵝肝入口即溶,留有餘香
超值小食
$198 自選三款小食+2杯紅酒
小食本身$48~$68一客
田螺付上食用工具
我自己未試過係其他餐廳食田螺會有工具
覺得好新奇,真係見識淺薄~
紅酒比較易入口
蛋又偏甜不夠滑
份量都較少
因為訂枱時說了生日要寫名
但他們說中文名難寫
最後寫了英文名...
上碟時侍應小姐很有禮貌地跟豬小姐說了聲生日快樂

這裏的服務十的十分好
二人枱坐抵時,經理先生加了一張chair俾我地放袋
很細心,
還會主動過黎幫我們影合照
感覺親切

埋單只是$520 ,真的抵食
2011-06-11
$260 (Dinner)
$138 青口天使面
$68鵝肝多士,鵝肝入口即溶,留有餘香
$68法式焗田螺,薯蓉好似係番薯,甜甜地味道同田螺超夾
柚子雞肉蝦沙律$88
2011-06-12 5 views
今次係第2次黎呢度食飯慶祝男友生日頭盤: 鵝肝好香口, 底下既蘋果甜酸度岩岩好頭盤: 餐廳職員介紹既焗田螺, 蕃茄味酸酸的好開胃, 個mushroom 焗完仲好多汁Mushroom soup 質地係比較稀果隻,淡淡地而不失mushroom味; Lobster Bisque 味道就好濃, 有少少酒味, 同埋都有一粒粒蝦肉響湯入面主菜: 羊西冷, 7 成熟都覺得有少少(紉)$198 salmon child另一個主菜係今日既special, 初初聽職員介紹salmon child 時, 以為份量唔會太多.但原來佢係原條煎焗出來, 一切開時d香味係湧出黎既~~佢既肉質都幾嫩, 煮既時間岩岩好,食落去又清清地, 有少少檸檬汁既味道, 不過一個女仔應該食唔晒成條 甜品係: Creme brulee 同埋strawberry cake, 甜品係呢度既弱項, 個creme brulee 都過得去, 但跟餐果個strawberry cake 就麻麻地喇重點一提, 呢度d職員個個都好有禮貌!! 由我打電話book位, 及安排在dessert 上寫上生日客人既名既安排, 佢地都好樂意serve 你, 呢一

今次係第2次黎呢度食飯慶祝男友生日

頭盤: 鵝肝好香口, 底下既蘋果甜酸度岩岩好
Pan-fried French Goose Liver with Apple sauce
Baked snails with cheese & mushroom
主菜: 羊西冷, 7 成熟都覺得有少少(紉)
Lamb
$198 salmon child
salmon

佢地都好樂意serve 你, 呢一點真係十分好!
2011-06-11
$400 (Dinner)
Lamb
salmon
上星期,朋友聚會,一行有9人,其中一個朋友食過lee 間又話唔錯,所以決定book 枱試下!環境地方寬敞,坐得舒服,同隔離枱有足夠距離,氣氛好好,特別適合情侶,就算係好似我地咁,一班朋友嚟食飯傾計,都唔錯!不過黑咗d, 光返少少會好d! ServiceService 好好,waitresses and managers 都好好禮貌同好好笑容!食物頭盤朋友話一定要食青口同大蜆,所以叫咗青口同大蜆各一鍋,加埋薯條,大家一齊分,當頭盤!青口夠大隻,汁夠濃、夠creamy,好好味!大蜆都好正,夠酒味!D汁用嚟點薯條同餐包,真係勁正!主菜叫咗海鮮扁意大利粉、天使麵、意大利雲吞、芝士意大利飯、三文魚、黑豬扒、羊鞍同西冷!D意粉同天使麵煮得唔錯,唔會太淋or太硬!d汁夠味又唔會太多or太少!個飯就淡咗d,我要加salt,朋友就話夠味!我唔食羊同牛,所以唔知好唔好味,不過朋友話ok!三文魚同豬扒都煎得幾好,唔乾,味道唔錯!甜品食咗朱古力軟心同蘋果卷!朱古力軟心係全晚最正嘅dish! 焗得剛剛好,唔會熟到變咗朱古力蛋糕,有d朱古力漿流出嚟,連埋雪糕一齊食,勁正!蘋果卷d皮有d硬,不過味道都幾好!全晚d食

食物

頭盤
青口夠大隻,汁夠濃、夠creamy,好好味!
大蜆都好正,夠酒味!
D汁用嚟點薯條同餐包,真係勁正!
主菜
個飯就淡咗d,我要加salt,朋友就話夠味!
我唔食羊同牛,所以唔知好唔好味,不過朋友話ok!
三文魚同豬扒都煎得幾好,唔乾,味道唔錯!
甜品
食咗朱古力軟心同蘋果卷!
朱古力軟心係全晚最正嘅dish!
蘋果卷d皮有d硬,不過味道都幾好!

全晚d食物同環境都唔錯,service 好好,價錢又唔貴,每人都係比咗$250!下次有時間一定會再嚟食!
$250 (Dinner)
  • 青口,大蜆,朱古力軟心
I register as member cos I need to express how awful the meal was.lobster bisque is cold and no tasteMussel is saltyLasagna is uncooked with weird tasteSnails are full of sandevery dish is just disgusting!!

Mussel is salty
Snails are full of sand

2011-05-06
$450 (Dinner)
  • Nothing
2011-05-05 4 views
同朋友慶祝生日,帶左支香檳黎飲,開瓶費都唔算貴。比利時菠菜湯:creamy香滑。凱撒沙律:沙律汁酸酸甜甜又夠清新,味道好香好正。香煎鵝肝配紅酒蘋果沙律:外皮香脆,內里軟身,但食左幾啖就覺得肥膩。忌廉野菌芝士意大利飯:sauce creamy香濃,飯有咬口,正到爆。烤特級安格斯肉眼:肉嫩 juicy,可惜簿身左d。朱古力軟心伴雪糕:切開時濃濃既朱古力醬湧出來,加埋雲尼拿雲糕好好味。原本甜品還要了蘋果金寶,但焗得太硬,我地無食到。雖然我地無要求換過或取消,但埋單時經理已同我地取消呢個 order,服務真係好。
同朋友慶祝生日,帶左支香檳黎飲,開瓶費都唔算貴。
比利時菠菜湯:creamy香滑。
凱撒沙律:沙律汁酸酸甜甜又夠清新,味道好香好正。
烤特級安格斯肉眼:肉嫩 juicy,可惜簿身左d。
朱古力軟心伴雪糕
凱撒沙律
香煎鵝肝配紅酒蘋果沙律
比利時菠菜湯
烤特級安格斯肉眼
忌廉野菌芝士意大利飯
$300 (Dinner)
朱古力軟心伴雪糕
凱撒沙律