2019-03-07 47 views
期待己久嘅CAPTAIN MARVEL 終於上映啦,睇戲之前當然要醫下個肚仔先,所以就去左喺戲院對面嘅古早味原住台灣,呢問之前喺港島果邊都食過,覺得唔錯所以專登再黎食呢度有好多台灣食店都冇嘅划包食,而且饀料除左有傳統嘅肥豬肉之外,仲有蝦餅簡TIM,岩晒唔鐘意食肥肉嘅我小食鹽酥雞唔會炸得太乾,唔錯,不過份量再多返D 就更好台灣牛肉面牛肉勁厚身面質夠晒煙韌,成個面好有台灣風味由於划包個蝦餅實在太好食關係,所以我決定encore 個蝦餅最後附上餐牌

小食鹽酥雞唔會炸得太乾,唔錯,不過份量再多返D 就更好

台灣牛肉面牛肉勁厚身
面質夠晒煙韌,成個面好有台灣風味

最後附上餐牌
2019-03-06
Type of Meal
Dinner
2019-03-03 48 views
—一出lift就見到有個booth可以試食後面仲有d手工飾物賣嘉義雞肉飯($55)有三款前菜 湯 飲品青瓜 西蘭花 爽口 香茅魚餅佛手瓜湯?! 煲得幾夠味 餐飲都有好多選擇烚好雞肉之後未隔哂d水就放咗上飯所以食到底有水喺到 但撈埋油蔥酥食係幾香口宜蘭蔥餡餅($14 午市半價)餡餅細細個 兩三啖就食哂比想像中少蔥 但有好多汁流出嚟———————————————古早味原住台灣 Old Time Flavour尖沙咀北京道71-77號誠信大廈2樓
一出lift就見到有個booth可以試食
後面仲有d手工飾物賣
嘉義雞肉飯($55)
有三款前菜 湯 飲品
青瓜 西蘭花 爽口 香茅魚餅
佛手瓜湯?! 煲得幾夠味
餐飲都有好多選擇
烚好雞肉之後未隔哂d水就放咗上飯
所以食到底有水喺到 但撈埋油蔥酥食係幾香口
宜蘭蔥餡餅($14 午市半價)
餡餅細細個 兩三啖就食哂
比想像中少蔥 但有好多汁流出嚟
———————————————
古早味原住台灣 Old Time Flavour
尖沙咀北京道71-77號誠信大廈2樓
Type of Meal
Lunch
2019-03-03 44 views
<尖沙咀 台灣原住風味>😍尖沙咀呢間古早味環境舒服 以藍同啡色 做座位 牆身 有特色壁畫 都幾靚 食物 menu都幾多選擇 各種台式 好似滷肉飯 牛肉麵都有 仲有火鍋同甜品添 ,.價錢 唔貴 食物質素唔錯💪🏻🍴豐收飯 68 蚊🍚好有特色既富收飯 有滷水牛展 厚身好入味軟熟 大隻肥美雞翼🐥 滷水蛋 🥚鯖魚 香甜既台灣腸帶少少油花 🐷 每一樣野都整得唔錯 食到肥膩可以食片黃薑調味 d滷水汁撈埋白飯 都 match 整體都幾好味抵食 🍴紅豆燒餅 28 蚊28 蚊大大件燒餅切成幾片 燒餅整得好薄口感香脆值得一讚🍞 入面既紅豆蓉 味道幾香甜 密度高 應該落足料 值得一讚 💪🏻🍴台式小雲吞 28 蚊 🥟雲吞有好多粒細粒 皮既厚度適中 幾爽滑 入面既菜肉 都幾多🐷🌿 都幾香濃入味 再點 d醋 好味既台式小食 😃 🍴紅燒豬軟骨麵 🐷🍜 65 蚊平時食台菜 牛肉麵就多, 豬軟骨比較少 佢豬軟骨 好彈牙 側上風帶 d爽口肥膏 同一 d骨膠原軟骨 滷水汁好入味 而佢既麵係比較粗身有 d似刀削麵嗰 d爽口 同煙靭 🍜整個湯底都好香甜滷水味💪🏻 要黎做湯麵好正 仲有 蘿蔔 都幾入

<尖沙咀 台灣原住風味>😍
尖沙咀呢間古早味環境舒服 以藍同啡色 做座位 牆身 有特色壁畫 都幾靚 食物 menu都幾多選擇 各種台式 好似滷肉飯 牛肉麵都有 仲有火鍋甜品添 ,.價錢 唔貴 食物質素唔錯💪🏻

🍴豐收飯 68 蚊🍚

🍴紅豆燒餅 28 蚊

🍴台式小雲吞 28 蚊 🥟

🍴紅燒豬軟骨麵 🐷🍜 65 蚊
平時食台菜 牛肉麵就多, 豬軟骨比較少 佢豬軟骨 好彈牙 側上風帶 d爽口肥膏 同一 d骨膠原軟骨 滷水汁好入味 而佢既麵係比較粗身有 d似刀削麵嗰 d爽口 同煙靭 🍜整個湯底都好香甜滷水味💪🏻 要黎做湯麵好正 仲有 蘿蔔 都幾入味同煮得淋 整體抵食 味道中上

#台灣菜 #台灣麵 #豬軟骨 #紅豆 #雲吞
Score 平均分 <7.4/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#古早味原住台灣
尖沙咀北京道71 至77號誠信大廈2 樓
~~~~~~~~~~~
2019-03-03
$100 (Dinner)
好耐都冇見過百合了😍,因為百合好鐘意食台灣野,所以就想食番上次係旺角食過嘅❤️古早味台灣餐廳,點知一search 之下,😳就發現原來呢一間古早味係有好多分店,而每間分店都係有唔同嘅主題🤩,上次我去旺角個間係❤️休閒台灣,主要都係提供湯麵,滷肉飯等等。而今次呢一間就叫⭐️原住台灣,除左提供湯麵,滷肉飯外,仲有小炒同台式火鍋。⭐️古早味牛肉麵😋果然係招牌菜,牛肉麵好香,湯底濃,肉質林。⭐️滷肉飯肥膏同肉岩岩好一半一半,岩晒我!👍🏼⭐️辣味鹽酥雞炸好香,粉幾好但肉質就唔係好滑。⭐️醉雞卷酒味濃,雞肉係偏實,好岩減肥嘅肥liu,佢俾我嘅感覺似雞胸肉。⭐️胚芽奶綠❤️好耐都冇聽過胚芽呢個term 了,回味一下,好喝!⭐️奶蓋烏龍茶👍🏼新潮嘅奶蓋都有!

⭐️古早味牛肉麵😋
果然係招牌菜,牛肉麵好香,湯底濃,肉質林。

⭐️滷肉飯
肥膏同肉岩岩好一半一半,岩晒我!👍🏼

⭐️辣味鹽酥雞
炸好香,粉幾好但肉質就唔係好滑。

⭐️醉雞卷

⭐️胚芽奶綠❤️
好耐都冇聽過胚芽呢個term 了,回味一下,好喝!

⭐️奶蓋烏龍茶👍🏼
新潮嘅奶蓋都有!
$150 (Dinner)
2019-02-27 37 views
去左Tsim Sha Tsui 「古早味原住台灣」食lunch,平日有lunch set 有抵依!同事同我12點去到都仲有位!叫左2個set, 「紅燒豬骨面」$65同「古早味牛肉牛筋面」$68,包2杯$18以下drinks,叫左芋香牛奶,同炭烤烏龍茶!等左5分鐘就上菜,牛肉牛筋面大大碗,有2塊牛肉2塊牛筋!估唔到甘足料!湯底就略咸左少少啦!仲有3款前菜呀,係青瓜仔個d!另同事既係豬軟骨面,佢都話唔錯,好多肉下!面質都好好 唔會太軟!飲品既烏龍茶幾好飲是冇糖既,芋香牛奶就有少少甜!

飲品既烏龍茶幾好飲是冇糖既,芋香牛奶就有少少甜!
2019-02-27 113 views
朋友介紹過尖沙咀有一間傳統台灣味道既餐廳,質素都好好。一入到餐廳店員就帶左我地去靠窗邊既卡位坐,環境乾淨企理,座位十分寬敞,感覺十分舒適。打開餐牌有多款選擇,有好多款式都係台灣地道菜式,而且價錢比較相宜。點左三款小食,醬汁茄子,台式小雲吞及鹽酥豆腐,特別係鹽酥豆腐係真整得出色,豆腐外酥內軟,十分惹味。麵類選左個台式涼麵,有牛展絲,青瓜絲,紅蘿蔔絲,芽菜,加上台式麻醬,食落開胃。豐收飯用料豐富,雞翼同滷肉既滷水味好足夠。甜品叫左個桂花酒釀小丸子。

醬汁茄子

台式小雲吞

鹽酥豆腐

台式涼麵

豐收飯用料豐富,雞翼同滷肉既滷水味好足夠。
豐收飯

甜品叫左個桂花酒釀小丸子。
桂花酒釀小丸子

醬汁茄子
台式小雲吞
鹽酥豆腐
台式涼麵
豐收飯
桂花酒釀小丸子
2019-02-20 50 views
蒜容炒A菜 $58A菜其實即係台灣油麥菜,不過台灣啲菜特別甜,依個菜都不例外地好好食,小油膩,不過啲菜都係好甜,好香。滷水三拼盤 $78揀咗雞翼,豬肚同豬耳。雞翼唔會腍哂,雞皮仲少彈,粘口,入味,滷水汁唔會太咸,啱啱好,豬肚豬耳份量都唔少,味道都不俗。花枝蝦排 $38本來係想叫花枝丸,不過店員推介,所以轉叫花枝蝦排。果然無介紹錯,咬落口,超級彈牙,蝦肉打得好彈牙,仲間不時咬到花枝,價格小貴,不過係小食之選。送啤酒一流古早味牛肉麵 $65牛肉唔韌口,好易咬,麵有少少彎,容易掛湯,煙韌,有口感。
蒜容炒A菜 $58

滷水三拼盤 $78

花枝蝦排 $38

古早味牛肉麵 $65
牛肉唔韌口,好易咬,麵有少少彎,容易掛湯,煙韌,有口感。
2019-02-10 64 views
今日過年前想食得清淡一點,在尖沙咀逛街時發現了這一間台式餐館,位置於樓上,但向街的玻璃有大廣告,不難被發現。上到餐館時才發現原來整層都是餐館範圍,枱數是很多的,所以不難找坐位。兩人點了台式小雲吞、蒜泥白肉、花雕雞、豐收飯、蒜蓉炒油蜜菜、蟲草花燉鴨湯。花雕雞是煲上,火氣十足,味道有點像三杯雞,酒味不特出。豐收飯用料很豐富,果然是豐收的感覺,但可惜的飯不是珍珠米。蟲草花湯是真的燉湯,因為上碟時不小心給燙了一下😂但非常厚身,很濃郁,要給個讚。整體而言,這一餐是值得推薦的,食物大都可口,而宜這裡空間足夠,坐得很舒適,服務員的態度都是很棒的。

2019-02-08 77 views
諗住個名改得叫做古早味,就會對自己嘅出品有啲要求,點知樣樣野都好難食,冷麵林啤啤,醬汁十足10快餐店啲黑椒汁但係東冰冰嗰種感覺,想像下有幾難食,蚵仔麵線微暖,已經好核突,水環水,線還線,味道就似快餐店嘅大光面湯底,杯薑茶淡茂茂,早知飲水冇咁嬲。啲阿姐發緊夢,自己建議我唔食牛肉可以冷麵走牛展,落單前我又提多次佢走肉,咁都可以又無落走肉,0黎到當然有牛展,逼住我浪費食物,我講咗蚵仔麵線又冇落單,不過佢食物係咁嘅質素,早知唔加返單!食咗$87,早知捐咗佢無咁嬲
2019-02-04 51 views
好耐冇出尖沙咀行街睇戲啦,估唔到臨近年尾真係人山人海,都好呀感染下熱鬧氣氛!睇戲之前食番過午餐先,想食台灣牛肉麵於是上嚟呢度搵吓有乜好介紹,見到古早味近近地就黎試吓啦!午餐時候都幾多人喎,雖然喺樓上鋪都幾大幾光猛,感覺好舒適好悠閒!午餐餐牌都幾多嘢揀,我哋揀咗兩個午餐之後決定一陣間要食甜品,哈哈!好大食!大雞扒滷肉飯午餐,雞扒真係超大塊,外皮炸得酥脆,裏面雞肉依然滑嫩多汁!滷肉飯肥瘦適中,入口甘香牛肉麵啲牛展好入味好林,面條彈牙珍珠奶茶用膠杯裝,唔知係咪方便啲人帶走飲呢?手工綜合芋圓,好豐富呀又有竽圓又有珍珠又有仙草紅豆燒餅,係我至愛,紅豆清甜,好乾身一啲都唔油膩

牛肉麵啲牛展好入味好林,面條彈牙

珍珠奶茶用膠杯裝,唔知係咪方便啲人帶走飲呢?
手工綜合芋圓,好豐富呀又有竽圓又有珍珠又有仙草

紅豆燒餅,係我至愛,紅豆清甜,好乾身一啲都唔油膩
$80 (Lunch)
  • 古早味牛肉牛筋麵
2019-01-30 60 views
母親大人一直特別喜歡台灣菜,愛其品種多樣,細緻有特色。這次到尖沙咀試一下原住台灣味,且嘗嘗是不是真有地道風味。看到餐牌的第一印象是,款式真多,而且意外地價錢很實惠,從涼盤小吃,到小菜燉湯珍珠奶茶,應有盡有。第一道就是必不可少的蚵仔煎。特別一讚面上的醬料,十分地道,蚵仔量足,處理乾淨,蛋餅不膩不厚,味道恰好。最喜歡這款台灣小餃,小巧玲瓏易入口,皮簿滑,饀料不膩湯汁存熱,醬料加分。清淡爽口。另一個主饂是小蔥餅,餡料很香脆,外厚鬆化,不俗。醬牛肉算涼盤,醬汁微辣,十分惹味。花雕雞量很足,沙鍋夠熱,芡汁和味,個人喜好如果多加些酒味更佳。整體而言上菜快,環境敞亮舒適,尤其適合人少聚會,份量不多,價錢實惠,可以多試不同小食。
母親大人一直特別喜歡台灣菜,愛其品種多樣,細緻有特色。
這次到尖沙咀試一下原住台灣味,且嘗嘗是不是真有地道風味。

另一個主饂是小蔥餅,餡料很香脆,外厚鬆化,不俗。

醬牛肉算涼盤,醬汁微辣,十分惹味。

2019-01-28 44 views
最近都有唔少人推介古早味呢間台式食品店Tst 店位置非常方便環境寬敞 有種好純樸放鬆既感覺仲有個小counter 可以睇野咁台式滷水三拼盤($78)傾計談心緊係要叫番碟慢慢咬下咬下好大碟 而且好入味!好抵食另外必點醉雞卷($88)好精美 好濃郁既酒香味雞肉亦非常嫩滑 主菜點左個古早味牛三寶麵($75)麵身非常彈牙湯底夠哂濃郁入味古早味滷白菜 ($58)菜身非常鮮嫩 上湯亦很鮮甜幾抵食幾高質既台灣菜服務也很”台灣” 非常体貼舒服看到你杯野差唔多飲完會俾杯水你咁
最近都有唔少人推介古早味呢間台式食品店
Tst 店位置非常方便
環境寬敞 有種好純樸放鬆既感覺
仲有個小counter 可以睇野咁

台式滷水三拼盤($78)
傾計談心緊係要叫番碟慢慢咬下咬下
好大碟 而且好入味!好抵食

另外必點醉雞卷($88)
好精美 好濃郁既酒香味
雞肉亦非常嫩滑

主菜點左個古早味牛三寶麵($75)
麵身非常彈牙
湯底夠哂濃郁入味

古早味滷白菜 ($58)
菜身非常鮮嫩
上湯亦很鮮甜

幾抵食幾高質既台灣菜
服務也很”台灣” 非常体貼舒服
看到你杯野差唔多飲完會俾杯水你咁

2019-01-26 45 views
呢間餐廳位處2樓。先講裝修,幾新淨同簡潔。 到達時間尚早,可以坐到卡位,可以透過大玻璃望見人來人往的街道。先叫咗個雞軟骨做前菜,新鮮熱辣炸出嚟,層粉又夠薄,好味。我叫咗紅燒豬軟骨麵。 有兩嚿大嘅豬軟骨, 嚿豬軟骨雖然大舊,但煮得好冧。隨餐附送小食,有西蘭花,青瓜同埋春卷。太太叫咗個豐收飯。 取其意大豐收,即係乜嘢都有,有雞蛋、台灣腸、雞翼、紅燒肉同青魚。嘢飲方面叫咗杯烏龍奶茶,不過佢哋凍飲用膠杯,潮流興走塑,希望佢哋可以改善一下。其實呢度價格相當便宜,一個餐都係60蚊鬆啲,性價比超高,環境又舒適,值得推介。👍👍👍

先叫咗個雞軟骨做前菜,新鮮熱辣炸出嚟,層粉又夠薄,好味。

隨餐附送小食,有西蘭花,青瓜同埋春卷。

2019-01-20
2019-01-23 38 views
餐牌上的食物款式有很多呢!由小食、主菜、飯類、麵類、甜點到飲品, 也有台灣地道的風味, 幾適合和一大班朋友來點好幾道菜式, 然後一起分享。食物很快便來到我們的桌子上, 份量剛剛夠我們二人吃。鹽酥豆腐 - 細細粒、很惹味、鹹鹹的, 豆腐很嫩。滷肉飯用上新鮮豬肉做肉燥, 飯的份量不算太多, 適合一個人自己吃。飯上面還有半隻滷水蛋, 我幾喜歡吃台灣滷肉飯的。古早味滷白菜🥬 - 白菜上面有些滷肉碎, 我向店員要求了要少油和少肉碎, 白菜幾鮮甜, 不太油膩。炸花枝丸是台灣小吃之一, 我認為去吃台灣菜, 花枝丸也算是必點的小吃吧。花枝丸大大粒、幾開胃的。菜脯煎蛋 - 裏面有菜脯和肉碎。裏面的菜脯的份量也算多, 煎蛋幾香, 有些位置的煎蛋煎焦了一點, 有少少脆口的口感, 幾香口。

鹽酥豆腐 - 細細粒、很惹味、鹹鹹的, 豆腐很嫩。

菜脯煎蛋 - 裏面有菜脯和肉碎。
2019-01-23
$190 (Dinner)
2019-01-23 37 views
雖然飛台灣好近,但係有時都會好想食台灣嘢,咁啱去k11,發現對面開咗間好似幾好食嘅台灣嘢,就去試下啦 台灣嘅甜不辣簡直係我最愛無論係炸嘅定係鹵水嘅,而呢度嘅係炸甜不辣,外脆內軟,夾埋個甜酸醬超好食😆 花枝蝦餅外脆又彈牙,點埋個雞醬好惹味🤤 紹興醉蝦賣相好吸引,啲蝦隻隻都好大隻,入口好濃嘅酒香,蝦頭有膏,肉質彈牙,妙🤤 叫咗個羊肉爐,有醬料提供,承惠每位18蚊,唔食醬料都要畀🙂 材料豐富嘅羊肉爐,有菜 木耳 枝足,當然仲有主角羊肉。羊肉嫩滑帶點騷味,比我想像中好食。 個湯先係重點,一啲都唔油膩,飲落口仲好暖胃,飲左幾碗🤣 點少得響鈴嚟吸湯汁 加埋一,466蚊,食到捧住個肚走。😈

花枝蝦餅外脆又彈牙,點埋個雞醬好惹味🤤

叫咗個羊肉爐,有醬料提供,承惠每位18蚊,唔食醬料都要畀🙂

點少得響鈴嚟吸湯汁