Restaurant: Onezo (Tsuen Nam Road)
Info:

2024-05-16 330 views
2024年5月6日 星期一今日放工好早就返到大圍,突然間好想飲台式飲品,因為近日天氣都開始漸熱,一行出街就開始流汗,於是就去咗大圍既丸作食茶店舖唔算太大,一眼睇晒,但不停有人幫襯,人流好多,所以我都嗱嗱臨睇餐牌,費事考慮得太耐有排等餐廳各個地方都擺滿咗餐牌,圖文並茂,仲列出左最受歡迎嘅飲品排名同新出嘅飲品,由於實在係花多眼亂,所以我就要左杯新出嘅百香果茶俾老婆,而自己就要宇治抹茶白玉好彩早決定點完飲品,都只係等大約10分鐘,如果唔係之後有成班學生黎,相信都要有排等,呢杯就係幫老婆點嘅百香果紅茶,返到屋企偷飲咗少少,每一啖都食到百香果,味道酸酸甜甜幾開胃,而且夠晒冰凍至於我就要咗宇治抹茶白玉,等待飲品期間見到店舖職員喺裏面整緊白玉,冇諗過白玉係自家製嘅,所以都好期待味道如何,飲品嚟到嘅時候都嚇咗一跳,白玉差唔多佔咗成杯嘅三分之一,咬落去好煙韌,同宇治抹茶好夾,至於抹茶就味道好濃郁,但唔會太苦,飲完喉嚨唔會覺得乾涸,整體感覺唔錯
2024年5月6日 星期一

2024-05-06
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$35 (Other)
2024-09-21 79 views
成日幫襯,但今日真係好難飲。照舊叫咗黑糖珍珠紅茶拿鐵,黑糖珍珠好林身,一pat pat口感........黑糖奶茶好似水咁無茶味.......好失望!!今日員工沖得好難飲, 成杯野都唔ok.......有時品質真係好參差,希望店家注意品質......都成$38一杯……都唔平,但整到唔好飲真係好無奈。唯一覺得外賣方便,好快有得拎。寫夠200字先可以評價.......唯有再講多次希望店家manage下個品質。

唯一覺得外賣方便,好快有得拎。
大圍 📌【 丸作茶食 】大圍村南道 41-51 號泰安樓地下 E 號舖🍹白玉珍珠鳳梨綠茶 (L) $37呢排 30度高温 🌡️ 經過見到好多人等嘢飲,忍唔住都想 order 一杯 😚 左諗右諗,又想要奶蓋,又想要煙煙韌韌配料,又想要清香地茶底,最後揀咗白玉珍珠鳳梨綠茶 😚煙煙靭靭白玉珍珠係丸作嘅 Signature,鳳梨果肉 mixed 綠茶回甘,成件事都好夾,大熱天時,想清清地解下渴的話,白玉珍珠鳳梨綠茶真係必選系列 ✅⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊰⁠⊹⊰⁠⊹飲品 🧋【 丸作茶食 】地點 📍 大圍村南道41-51號泰安樓地下E號舖消費 💰 $37⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹
大圍 📌【 丸作茶食 】
大圍村南道 41-51 號泰安樓地下 E 號舖

🍹白玉珍珠鳳梨綠茶 (L) $37

飲品 🧋【 丸作茶食 】
地點 📍 大圍村南道41-51號泰安樓地下E號舖
消費 💰 $37
2024-06-26 162 views
呢排真係熱到飛起✈️阿公頂唔緊要去到邊飲到邊補補糖同補補水🤣嚟到大圍梗係要揀呢間😉喺正地鐵站出口就有啦🤗講明“丸作” 就係以“丸”為主打呢到丸料至少都十種除咗一般黑糖珍珠🟤仙草🌿同椰果外都有不同味道嘅丸子(阿公唔會講你知🤭你哋自己嚟睇)阿公叫咗殿堂級黑糖珍珠鮮奶🧋紫薯燒芋頭奶茶🟣嗱!一飲就明咩叫丸作啦🤣呢到嘅丸食落就知唔係週期元素表係有手造嘅感覺 同埋唔係用糖漿Mix出嚟所以下次阿公決定要試哂所有味為止😝你哋試咗其他都可以同阿公分享下😉
呢排真係熱到飛起✈️

講明“丸作” 就係以“丸”為主打
呢到丸料至少都十種
除咗一般黑糖珍珠🟤仙草🌿同椰果外
都有不同味道嘅丸子
(阿公唔會講你知🤭你哋自己嚟睇)

阿公叫咗殿堂級黑糖珍珠鮮奶🧋
你哋試咗其他都可以同阿公分享下😉
2024-06-12
TakeAway
2024-05-16 153 views
一出大圍站A出口,就望到丸作食茶🤤因為媽媽都有啲口乾乾🗣️👅所以我地過去睇睇先👀👀🔸丸作水果茶 $41新鮮水果配上紅茶,酸酸甜甜會好開胃💛每一口都充滿的水果清香💋水果也好新鮮🍋🍊🍎🍍🔸百香果茶 $31有四款茶底選擇,紅茶、綠茶、烏龍茶和青茶另外呢度嘅配料都好吸引🤩 我加左仙人掌珍珠🌵(+6)和雙色芋圓(+$8),一路飲又有野可以咬 😬正~~ 百香果味濃,天氣炎熱時飲好適合😆
一出大圍站A出口,就望到丸作食茶🤤
因為媽媽都有啲口乾乾🗣️👅
所以我地過去睇睇先👀👀

🔸丸作水果茶 $41
新鮮水果配上紅茶,酸酸甜甜會好開胃💛
每一口都充滿的水果清香💋
水果也好新鮮🍋🍊🍎🍍

🔸百香果茶 $31
有四款茶底選擇,紅茶、綠茶、烏龍茶和青茶
百香果味濃,天氣炎熱時飲好適合😆
2024-04-10 195 views
丸作食茶係小編常幫襯嘅茶飲店之一,因為除咗珍珠奶茶,佢其他嘅茶都唔錯💕今次直接跟排行榜選擇,帶走第3名嘅丸作水果茶同第4名嘅宇治抹茶白玉。 🔅宇治抹茶白玉 $40賣相靚靚,真系同圖片一樣,做到綠白相隔🤩抹茶香濃,微苦微甘;白玉Q彈,咬落煙韌,佢嘅微甜剛好補充返抹茶嘅微澀🔅丸作水果茶 $41入面有蘋果、青檸、波蘿等等,材料豐富,飲落清新。建議揀少甜,茶飲如果帶點生果嘅自然少酸味道,感覺會更清爽👍

🔅宇治抹茶白玉 $40
賣相靚靚,真系同圖片一樣,做到綠白相隔🤩

🔅丸作水果茶 $41

TakeAway
2024-04-10 157 views
🍓草莓奶昔店員推介話呢排好熱賣~滑順的奶昔,綿密的口感。每一口都能品味到草莓嘅天然鮮甜,絕對係夏日消暑的最佳選擇!🍓☀️🧋焦糖奶蓋鮮奶茶呢杯奶茶融合佐濃郁茶香同香甜嘅焦糖奶蓋,茶香馥郁而濃厚,焦糖奶蓋嘅濃郁奶香同香甜嘅焦糖味道為呢杯奶茶增添層次同豐富度。好飲推介😋🍽️餐廳名稱:丸作食茶➡️ 中環分店:中環擺花街 54 號新豐樓 2 號舖➡️ 銅鑼灣分店:銅鑼灣禮頓道 138 號希雲大廈地舖➡️ 大圍分店:沙田大圍村南道 41 號泰安樓地下 E 號舖➡️ 石門分店:沙田安群街 3 號京瑞廣場 1 期地下 G01C 地舖
🍓草莓奶昔

🧋焦糖奶蓋鮮奶茶

🍽️餐廳名稱:丸作食茶
➡️ 中環分店:中環擺花街 54 號新豐樓 2 號舖
➡️ 銅鑼灣分店:銅鑼灣禮頓道 138 號希雲大廈地舖
  • 草莓奶昔
  • 焦糖奶蓋鮮奶茶
2024-02-23 251 views
宇治抹茶拿鐵 uji matcha latte 揀咗無糖,不過其實都好甜🤣抹茶估唔到飲落都幾濃!濃過牛奶味~身為奶蓋關注組緊係加奶蓋試下~有得揀芝士奶蓋、焦糖芝士奶蓋、雪后奶蓋~今次揀咗芝士奶蓋,係出面好少試到嘅味🤣丸作水果茶 Fruit Tea(Black/lasmine Tea)同樣走咗甜都係偏甜~個底仲有啲鳳利粒可以咬下~➡️ 中環分店:中環擺花街 54 號新豐樓 2 號舖➡️ 銅鑼灣分店:銅鑼灣禮頓道 138 號希雲大廈地舖➡️ 大圍分店:沙田大圍村南道 41 號泰安樓地下 E 號舖➡️ 石門分店:沙田安群街 3 號京瑞廣場 1 期地下 G01C 地舖
宇治抹茶拿鐵 uji matcha latte

同樣走咗甜都係偏甜~個底仲有啲鳳利粒可以咬下~

➡️ 中環分店:中環擺花街 54 號新豐樓 2 號舖
➡️ 銅鑼灣分店:銅鑼灣禮頓道 138 號希雲大廈地舖
2023-11-14 322 views
丸作食茶📍Tai Wai👍🏼手作冬瓜茶 (加兩款珍珠) $25呢間台式飲品店最特別之處就係有好多款唔同味道嘅珍珠可以揀~ 我哋揀咗紫薯、仙人掌同焦糖珍珠🧋唔係得個樣㗎😌紫薯珍珠同焦糖珍珠真係有紫薯同焦糖味👍🏼冬瓜茶茶底幾好飲,雖然甜度固定,但都唔會過甜🥹以呢個價錢嚟講性價比幾高味道🌝🌝🌝🌝🌚環境🌝🌝🌝🌚🌚服務🌝🌝🌝🌚🌚抵食🌝🌝🌝🌝🌚整體🌝🌝🌝🌗🌚#yyss_taiwai #yyss_大圍 #yyss_屯馬綫 #foodie #foodiehk #hkfoodie #香港美食 #大圍美食 #新界美食 #yyss_台式飲品
丸作食茶

服務🌝🌝🌝🌚🌚
抵食🌝🌝🌝🌝🌚
整體🌝🌝🌝🌗🌚

2023-01-25 1020 views
今日老細萬歲下午茶 我地決左試新野見到呢間茶飲多選擇 所以就揀咗呢一間為左試清楚佢啲茶好唔好飲 就叫咗四季春加奶蓋 點知發現原來佢有唔同嘅珍珠選擇 有仙人掌白肉黑糖珍珠四季春冇乜特別都係有淡淡的清香 配上鹹香嘅芝士奶蓋 令到清茶更上一層樓我未飲過仙人掌珍珠 🌵所以叫咗呢一杯嚟到嘅時候發現原來仙人掌珍珠係粉紅色幾得意 珍珠食落口有少少似蒟蒻嘅口感不過比普通珍珠清新啲 有好輕微嘅清涼感!我其他同事都嗌咗果茶系列 佢哋話果茶好足料飲到一絲絲嘅橙肉 性價比都高!!
今日老細萬歲下午茶
我地決左試新野
見到呢間茶飲多選擇 所以就揀咗呢一間
為左試清楚佢啲茶好唔好飲

我未飲過仙人掌珍珠 🌵所以叫咗呢一杯
嚟到嘅時候發現原來仙人掌珍珠係粉紅色
幾得意 珍珠食落口有少少似蒟蒻嘅口感
不過比普通珍珠清新啲 有好輕微嘅清涼感!

2023-01-20
Delivery
Type of Meal
Tea
天氣非常炎熱,近近地又見到間丸作食茶係度,見到咁多人排隊諗住難飲極都有限,就排隊叫左杯丸仨冬瓜檸檬茶飲試下消消暑,等左十分左右就有,都算幾快手,因為都算多人買,杯茶到手睇落都算係正常嘅,杯茶一飲落口,嘩左一聲,酸到講唔到野,一啲冬瓜味都無,係啲三色珍珠有少少甜味係度,但係個酸實在太過多,真心難飲到一個極點,味試過咁難飲嘅冬瓜茶,唔明點解會整到啲野出嚟賣,唔知店員自己有無試過,就算係咁熱嘅天氣之下,都飲唔到兩啖,等啲冰溶曬都係咁酸,最後要放棄,掉咗,唔明白點解咁多人會排隊試,定係我叫左啲伏野,不過都係無下次。
2022-05-21 680 views
一般人感覺飲珍珠奶茶都是不健康的,但小朋友實在太喜歡了。所以一般我們都會點黑糖珍珠鮮奶代替。丸作的黑糖珍珠鮮奶是小孩的最愛,因為他們的珍珠甜甜的,而且鮮奶用明治鮮奶,珍珠不會太硬又不會太淋。我們多數會點大杯裝,較化算。
2022-04-20 655 views
台灣手搖飲品 開到成行成市 要搵一間好飲既都唔知要試幾耐先試得哂🫣收工經過 心血來潮 就想買杯飲呢間好似開左一段時間 但一直無幫襯過𝙼𝚎𝚞𝚗 好多招牌款式 連珍珠款都有幾種 揀到眼花撩亂🧋 宇治抹茶白玉 $𝟹𝟸細杯裝 落單時店員建議半糖好多時牛奶味會蓋過抹茶味 但呢杯兩者剛剛好白玉珍珠好有咬口 煙韌得嚟唔似平時珍珠咁快濟整體上 微甜唔膩 下次可以再試其他整體 𝟻💓滿分味道 ❤️🧡💛💚價錢 ❤️🧡💛服務 ❤️🧡💛環境 ❤️🧡💛
台灣手搖飲品 開到成行成市 要搵一間好飲既

服務 ❤️🧡💛
環境 ❤️🧡💛
2022-04-18
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
好清楚咁話佢聽兩杯野分別係咩結果兩杯都錯兩杯野size錯,冰同糖都錯。唔該喺落單嘅時候唔好掛住同你啲同事傾偈單又落錯 野飲又沖錯態度差真係好趕客明明自己掛住傾偈落錯單喺度話人哋戴住個耳機 其實都冇開聲落單時態度又串 要杯鐵觀音拿鐵加焦糖珠佢態度超差:個杯野原本就叫焦糖琥珀拿鐵本身已經有焦糖珠 點樣加俾你啊?咁冇禮貌嘅人都請佢返嚟 真係唔知每一日會得罪幾多個客人-大圍丸作啲質素真係愈黎愈差啲嘢飲又越嚟越淡 啲員工又越嚟越差今次之後真係唔會再幫襯。成肚氣買杯野都要受氣買到返屋企兩杯嘢都錯到咁真係好離譜攞啲錢執捐左去都冇咁嬲
好清楚咁話佢聽兩杯野分別係咩
結果兩杯都錯
兩杯野size錯,冰同糖都錯

唔該喺落單嘅時候唔好掛住同你啲同事傾偈
單又落錯 野飲又沖錯態度差真係好趕客
明明自己掛住傾偈落錯單
喺度話人哋戴住個耳機 其實都冇開聲
落單時態度又串 要杯鐵觀音拿鐵加焦糖珠
佢態度超差:個杯野原本就叫焦糖琥珀拿鐵
本身已經有焦糖珠 點樣加俾你啊?

咁冇禮貌嘅人都請佢返嚟
真係唔知每一日會得罪幾多個客人
大圍丸作啲質素真係愈黎愈差
啲嘢飲又越嚟越淡 啲員工又越嚟越差
今次之後真係唔會再幫襯。成肚氣
買杯野都要受氣
買到返屋企兩杯嘢都錯到咁
真係好離譜
攞啲錢執捐左去都冇咁嬲
2022-03-16
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2022-03-15 300 views
兩杯嘢都好難飲,不過死甜,但係其實已經叫咗半糖,間嘢實在係不知所謂。佢仲要比錯嘢飲,以後唔會再幫襯,仲要唔係平。叫咗黑芝麻珍珠綠拿鐵同埋黑洞拿鐵加焦糖珍珠。但比錯咗一模一樣嘅