Great food for hungry eaters. Udon, rice, chicken cutlet set. However, forgot my order and I had to wait 40 min for my food. Nobody refilled my tea, no plate setting, napkins etc.
2012-02-04
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
2012-01-12 40 views
本想一試魂, 去到排隊, 隊尾哥哥話佢地係最後一碗只好轉戰其他地方, 周圍人多,只有大戶屋不用等位...反正聊天才是重點. 坐下,等餐牌等了20分鐘...隨意亂叫了點東西.等半天東西沒來,三吹4請, 才來了冷烏冬, 又過半天,熱烏冬, 哭了.大概都食完了20分鐘,主菜上了烏冬本身尚可, 彈牙硬身, 汁極淡漢堡扒什麼什麼的, 比M記的牛肉更難吃...朋友的吉列不錯山藥飯好久沒吃, 沒怪味道, 已經不錯最好全晚是一支KIRIN食完等WAITER走過買單, 又半天, 人是有多不夠...請多個人會死!不可一,不可再!
本想一試魂, 去到排隊, 隊尾哥哥話佢地係最後一碗

只好轉戰其他地方, 周圍人多,只有大戶屋不用等位...

大概都食完了20分鐘,主菜上了

烏冬本身尚可, 彈牙硬身, 汁極淡
漢堡扒什麼什麼的, 比M記的牛肉更難吃...
朋友的吉列不錯
山藥飯好久沒吃, 沒怪味道, 已經不錯
最好全晚是一支KIRIN

不可一,不可再!

全晚最好
OK
2012-01-11
$120 (Dinner)
全晚最好
2011-11-29 19 views
这家店其实开了很久,但每次到CWB都没有选到这一家。终于在周日的午饭应朋友之约过来一试。朋友想提前订位,却被告知2个人只能walk in.结果12点到的,只有2,3 桌客人(不过一点后反而全满)。点了推荐的黑醋炸鸡套餐($87+10%)。等了20多分钟上菜:配菜包括蔬菜色拉,酱菜,汤,都很一般。 炸鸡分量很少,而且有股奇怪的味道,不过炸得还算松脆。 环境还算不错,比较宽敞。服务比较差。 不过这样的味道和价格应该不会有下一次了。

2011-11-27
$96 (Lunch)
未齊人唔可以入座。禽晚與友人食晚餐。這是首次幫襯係香港嘅大戶屋。環境comfortable.餐牌有多款套餐或散叫選擇。我們全部都叫套餐。價錢及檔次都比日本的高級。因為係日本的大戶屋就好似香港的美心快餐店。套餐多包括一個飯,前菜,及麵豉湯。前菜是醃酸菜,清清地,唔太咸。麵豉湯多料主食我叫了泡菜豚肉飯套餐。,都几好食。因為好多其他款都一係比較清或者一係就係炸野。友人都叫了炸豬套餐, 這个有饭+冷面及炸雞套餐。整体: 食物没有失望,但也没有什么驚喜。价格方面,又不可说是低食。

麵豉湯多料主食我叫了泡菜豚肉飯套餐。
泡菜豚肉飯套餐
,都几好食。

因為好多其他款都一係比較清或者一係就係炸野。

友人都叫了炸豬套餐, 這个有饭+冷面
炸豬套餐
炸雞套餐。
炸雞套餐
2011-11-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
  • 泡菜豚肉飯套餐
2011-11-06 49 views
今日相約友人到銅鑼灣食晚飯,當大家都未有主意時我用手機打開OpenRice搜尋銅鑼灣,比呢個大戶屋個名吸引左我於是我地向大戶屋進發,到達時人流不絶而且人山人海,可能因為係7:30pm黃金時間o既關係我地差唔多等左成個鐘終於到我地餐牌設計好有傳統日本餐廳風格~食物選擇彼多,主要以定食為主我自己就叫大戶屋炸雞定食同蕎麥麵冷食,前者炸雞炸得香脆而且保留到肉汁yummy!後者冷麵不過不失,一試冇妨而我女友就叫左吞拿魚刺身定食,刺身新鮮醬汁撈飯一流我果兩個fd分叫左鐵版吉列雞扒定食同滑蛋吉列豬扒定食佢地都為ok!!我地仲叫左個小食魚干豆腐沙律彼為失色,豆腐冇乜味就算用佢地提供o既沙律汁都救唔番....
今日相約友人到銅鑼灣食晚飯,當大家都未有主意時

我地差唔多等左成個鐘終於到我地
餐牌設計好有傳統日本餐廳風格~食物選擇彼多,主要以定食為主
蕎麥麵
大戶屋炸雞定食
後者冷麵不過不失,一試冇妨
吞拿魚刺生定食
而我女友就叫左吞拿魚刺身定食,刺身新鮮醬汁撈飯一流
鐵版吉列炸雞扒定食
滑蛋吉列豬扒定食
我果兩個fd分叫左鐵版吉列雞扒定食同滑蛋吉列豬扒定食
佢地都為ok!!我地仲叫左個小食
2011-10-14
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
蕎麥麵
大戶屋炸雞定食
吞拿魚刺生定食
鐵版吉列炸雞扒定食
滑蛋吉列豬扒定食
2011-11-05 65 views
到銅鑼灣會合大比,沒有太大胃口,但需要咸食填充空隙,想到花園小cafe一坐,但想起又有蛋糕就放棄了,最後趕在晚飯人潮前來到大戶屋,挑個我倆最愛的面壁位一坐。很久沒來,發現menu的選擇和風格與開業初期分別實在大,不再清新多配搭,反而又著重於煮物。我簡單只要一個單品冷烏冬,另外要一個豚肉生薑燒定食和迷你版黑醋雞伴野菜。冷烏冬不再是長長的平鋪盒子,可能實在太阻礙進餐,但現在的賣相也不錯啊,而且相信對烏冬本身的影響也不大。烏冬質地彈牙硬身,雖然談不上甚麼味道,但精髓反而落了在冷烏冬汁之中,加了薑蓉蔥等拌在一起吃,烏冬拌著冰凍的汁吃,很快就一條接一條滑滑的吃下去。豚肉生薑燒,在日本吃過幾次難忘的出品之後,對香港餐廳出品的再提不上興趣,但癮起就要吃,豚肉切得大而厚,是較堅挺,但相對吸收醬汁能力較低,整個定食最好的是日本米的飯和麵豉湯,生薑燒自己就給個中評吧。黑醋雞伴野菜是點小吃份量的一個,炸雞件入面真的很嫩很多肉汁,這個濃味的小吃幾乎每次都會點,很想多叫一碗白飯啊~!墊底的椰菜絲加點和風沙律汁又可清掉一碗。這次的服務稍有生手,很多時上菜都會放在我的向外邊位,而不是放在兩位之間,加茶和落單也有人手
到銅鑼灣會合大比,沒有太大胃口,但需要咸食填充空隙,想到花園小cafe一坐,但想起又有蛋糕就放棄了[午餐後吃了不少甜點],最後趕在晚飯人潮前來到大戶屋,挑個我倆最愛的面壁位一坐。很久沒來,發現menu的選擇和風格與開業初期分別實在大,不再清新多配搭,反而又著重於煮物。我簡單只要一個單品冷烏冬,另外要一個豚肉生薑燒定食和迷你版黑醋雞伴野菜。
豚肉生薑燒,在日本吃過幾次難忘的出品之後,對香港餐廳出品的再提不上興趣,但癮起就要吃,豚肉切得大而厚,是較堅挺,但相對吸收醬汁能力較低[烹煮時間不長,肉較厚],整個定食最好的是日本米的飯和麵豉湯,生薑燒自己就給個中評吧。黑醋雞伴野菜是點小吃份量的一個,炸雞件入面真的很嫩很多肉汁,這個濃味的小吃幾乎每次都會點,很想多叫一碗白飯啊~!墊底的椰菜絲加點和風沙律汁又可清掉一碗。
這次的服務稍有生手,很多時上菜都會放在我的向外邊位,而不是放在兩位之間,加茶和落單也有人手不足的情況出現,幸好有這個面壁位,比起一般拉開而成的2人位,這邊空間感更強,而且較為靜。
2011-10-19 29 views
琴日在時代買完禮物大約19:00了拿拿林搵野食..特然想試下大戶屋(因為佢算係中高檔既日本餐廳加上我朋友要食飯xd)兩個人去到唔洗等位..哈哈去到坐低真係花多眼亂..但因為我冇食lunch所以有d餓所以就叫左個雞排飯+冷喬麥面..朋友就叫左個招牌吉利拼盆定食我之前見過好多人都食過呢個飯..個人覺得$7x幾抵食囉..塊雞外皮炸得幾鬆化..d肉都唔錯..係有d油..個汁就較酸..如果有埋d即磨芝麻就好la朋友果份定食比佢預期差..因為佢以為會有豬/蠔既出現..點知...服務方面都幾好...係serve我地果位職員唔知係咪新黎既點餸同埋單都要搞一陣不過overall唔錯..值得一試!!
琴日在時代買完禮物大約19:00了
兩個人去到唔洗等位..哈哈
去到坐低真係花多眼亂..但因為我冇食lunch所以有d餓
我之前見過好多人都食過呢個飯..個人覺得$7x幾抵食囉..

服務方面都幾好...係serve我地果位職員唔知係咪新黎既
點餸同埋單都要搞一陣
不過overall唔錯..值得一試!!
2011-10-18
$85 (Dinner)
2011-10-07 11 views
中午一點幾去食唔洗等位我最爭等位囉加左分唔使等即係代表唔係好受大眾歡迎環境黑囉有情調今次我與Maggie 午間短聚最O岩枱唔大只放得落兩個飯座位唔大夠坐得落一個人滑蛋吉列豬飯雖然小了點日本野係細D不過真係幾好食滑蛋唔稀好多時滑蛋一係太傑一係太稀吉列豬扒我感覺到佢係即炸雖然佢無話我知咬佢第一淡D汁射入我口中深深的喉嚨感受到灼熱的豬扒靈魂滲入我的心身靈食下豬扒時聲音很清脆極盡視聽之娛。炸蠔就麻麻都OK入得口蠔算新鮮可能死左唔係好耐但D粉大多包住隻蠔少D就會好好多
中午一點幾去食

包住隻蠔
少D就會好好多

• 滑蛋吉列豬飯
2011-09-24 18 views
今日同老婆豬去攞戒子, 之後想找一個地方好好坐下同埋食野, 故此便到此店一試了~~6:20p.m.到逹, 因為未到食飯時間, 所以唔洗等位就可以入去了~~環境方面, 地方都幾大, 而且也很整潔, 枱與之間也有充足的距離, 坐得舒服~~服務方面, 態度很好, 語氣說話有禮, 也會自動幫人客加茶, 找人落單埋單也頗易找到~~食物方面, 今次叫了一個滑蛋吉列豬扒盒子飯, 同一個迷你芥辣醬油漬吞拿魚飯配烏冬~~滑蛋吉列豬扒盒子飯 -- 吉列豬扒好食, 外層炸得鬆軟, 唔油唔散, 內裡豬扒夠味夠juicy, 而個滑蛋就只係ok, 夠滑但冇乜蛋味, 最後, 如果將所以有配料同飯一齊食的話, 味道也不太好, 本人覺得問題在於滑蛋那裡, 因滑蛋冇味, 而且重中和了豬扒的味道, 令到配飯食時全個味道也變得是淡淡的, 完全唔能夠引起食飯的慾望~可惜~~迷你芥辣醬油漬吞拿魚飯配烏冬 -- 名字很長但無一可取, 首先飯方面, 醬油漬吞拿魚完全冇味, 冇魚味都算, 但居然連醬油味都冇, 唉~~另外有一些配菜, 這個便有些醬油味, 有時真的會令人混淆那個才是主菜, 而白飯尚可以, 但不可叫一個餐是只食白飯呢~~

只有豬扒好食呢~~
迷你芥辣醬油漬吞拿魚飯配烏冬 -- 名字很長但無一可取, 首先飯方面, 醬油漬吞拿魚完全冇味, 冇魚味都算, 但居然連醬油味都冇, 唉~~另外有一些配菜, 這個便有些醬油味, 有時真的會令人混淆那個才是主菜, 而白飯尚可以, 但不可叫一個餐是只食白飯呢~~而冷烏就而普通, 夠煙"un"但冇烏冬那清香的麵粉香, 而所配的醬汁也是淡而無味的, 而加入洋蔥絲和薑蓉後, 全個汁便被濃濃的薑味所包圍, 變成一個只有薑味的汁~~唉~~
無什麼好說的餐~~
總括而言, 論此店的環境和服務是不錯的, 如果只是想舒服地坐的話會是一個唔錯的選擇, 但食物質素卻是很不濟, 而且收費也不見得是抵食那一種~~ 此店會否再來?? 說了這麼多, 當然是不會了, 因為去一間食店最重要是食物, 而這店真的很人很失望呢~~
2011-08-26
2011-09-03 7 views
是日和中學同學到了銅鑼灣聚餐..想靜靜地傾下計便選擇了到大戶屋晚飯..我們一行三人..安排了一張4人位給我們..但我們六點半去到..他們要我們八點前離座..坐下後我們點了三個餐..我的兩個朋友均點了沙律..我則點了一個吉列雞扒飯+冷烏冬..沙律當然是先來啦...我的飯比我想像中的小..但雞扒的味道真的不錯...熱得來夠香又夠脆...而且很大件呢冷烏冬則太硬身..因為怕消化不良所以我也不敢食太多...但雞是好味的...也許下次不要叫烏冬..轉食喬麥麵也許是個好選擇呢
是日和中學同學到了銅鑼灣聚餐..
想靜靜地傾下計便選擇了到大戶屋晚飯..
我們一行三人..安排了一張4人位給我們..
但我們六點半去到..他們要我們八點前離座..
坐下後我們點了三個餐..
我的兩個朋友均點了沙律..
我則點了一個吉列雞扒飯+冷烏冬..
沙律當然是先來啦...

冷烏冬則太硬身..因為怕消化不良所以我也不敢食太多...
但雞是好味的...
也許下次不要叫烏冬..轉食喬麥麵也許是個好選擇呢
2011-09-02
2011-08-23 7 views
成日行過TIMES SQ 望去對面都會見到大戶屋既招牌今日半DAY OFF諗住食個LUNCH 先出發! 一於試下餐牌價錢又唔算好費啦~ 日式而言都算係大路滑蛋親子盒飯幾香同幾好食,不過下次我會叫佢小D汁,味就偏濃漢堡扒表現中規中距,但也不算得 JUICY環境? 算不錯了! 價錢算不上大眾化~ 換來的是坐得舒服及服務水平

成日行過TIMES SQ 望去對面都會見到大戶屋既招牌
今日半DAY OFF
諗住食個LUNCH 先出發! 一於試下

餐牌價錢又唔算好費啦~ 日式而言都算係大路
滑蛋親子盒飯
幾香同幾好食,不過下次我會叫佢小D汁,味就偏濃
漢堡扒表現中規中距,但也不算得 JUICY

$85 (Lunch)
2011-08-20 21 views
今日去完電腦節, 食番late lunch. 之前想試吓呢間大戶屋.咁就去咗. 2時過後雖然冇人排隊, 仍然好多人在內. 點了滑蛋炸豬扒盒上. 第一啖不錯, 豬扒有香味又淋. 醃菜醒胃. 湯只屬一般. 但係吃到一半, 有魔童及其父母殺到 (下面詳情), 心情煩燥下越食越淡, 要落豉油才有咸味. 人手不足, 半小時都冇人沖第2次茶, 埋單的人好似游魂, 要叫2次才埋到單.題外話: 魔童及其父母食到一半時, 喊聲到, 一對父母帶囡囡(約2歲)入來, 個女一路喊完全冇停過, 佢坐在我後面好似立體聲, 旁人側目. 我非常燥再轉身望了人哋父親3次都冇反應(雖然他安撫囡囡, 但係完全冇用, 又唔帶囡囡暫時離開). 完全不理其他食客感受. 喊咗7-8分鐘後(係, 完全冇停過), 她母親終於抱囡囡暫時離開, 我終於可以食完飯. 等埋單時, 囡囡又回來, 本來停了的喊聲又來, 母親又要出去. 其間職員都唔理. 我都明白小朋友好難control, 但係父母可以暫時帶佢出走廊又不騷擾其他食客.果然適合一家大小, 太嘈了. 我都唔會再去lu~~

題外話: 魔童及其父母

果然適合一家大小, 太嘈了. 我都唔會再去lu~~
2011-08-20
$100 (Lunch)
2011-08-11 7 views
今天有位同事生日, 就到附近的大戶屋吃一餐大家都是第一次吃這家, 不敢有甚麼期望同事點了一個鯖魚便當, 我則點了一個吞拿魚醬油飯說實在的, 份當不是太夠, 吃完不覺飽味道也不是特別好, 不過不失, 但不是令人留下印象那種不過, 總算價錢相宜, 當是普通一餐午飯就可以環境也是寬敞的, 對食物要求不高可以的話找個地方閒談也不錯
今天有位同事生日, 就到附近的大戶屋吃一餐
大家都是第一次吃這家, 不敢有甚麼期望
同事點了一個鯖魚便當, 我則點了一個吞拿魚醬油飯
說實在的, 份當不是太夠, 吃完不覺飽
味道也不是特別好, 不過不失, 但不是令人留下印象那種
不過, 總算價錢相宜, 當是普通一餐午飯就可以
環境也是寬敞的, 對食物要求不高可以的話
找個地方閒談也不錯
2011-08-11
$90 (Lunch)
Celebration
Birthday
2011-08-08 12 views
朋友一直話大戶屋好好食,今日咁岩齊人,就一齊上左去試呢間大戶屋打開餐牌,所有食物既價錢都係偏貴,本身我同朋友見完個餐牌之後都覺得呢間野一定唔會好食得去邊,點知上到菜之後,個個都話佢地既食物好入味,尢其是係啲醬油,真係好好味!每一個定食既份量都好夠,食完岩岩好夠哂飽!有機會既話會再黎試下其他野

每一個定食既份量都好夠,食完岩岩好夠哂飽!
有機會既話會再黎試下其他野
2011-08-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$90 (Dinner)
2011-08-08 6 views
因為成日好多人排隊,好耐無去大戶屋啦。今晚好彩排佐20分鐘就有得食啦。黑醋雞肉野菜定食 : 黑醋好香,酸味啱啱好。 炸雞肉及野菜配合黑醋,味道好夾、好開胃。簡簡單單但真係好食都無朋友。 色香味俱全, 同餐牌張相有九成以上相似。係老公的必選。另外,椰菜絲混合芝蔴及酸味的沙律醬。味道清新,令我好懷念東京高島屋果間出名的炸豬扒餐廳。佢哋的椰菜絲混合西柚沙律汁,真係太好味。所以,毎次我必定追加椰菜,免費㗎。鹽湯雞肉鍋定食 : 清甜的鹽味湯底配合多款雜菜及豆腐,清清哋。最啱啲怕肥人士。美中不足係啲雞吾夠滑。山芋蓉豆腐冷盤 : 豆腐好香,山芋蓉(即係新鮮淮山)加納豆,生蛋及豆。就咁食,有啲怪怪哋因為無嘜味及質地粘粘哋。最好係加豉油及飯就好味好多。大戶屋最好係啲飯的定食可以免費無限加飯,最啱啲大食人士。
黑醋雞肉野菜定食
鹽湯雞肉鍋定食
山芋蓉豆腐冷盤

大戶屋最好係啲飯的定食可以免費無限加飯,最啱啲大食人士。
2011-08-05
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
黑醋雞肉野菜定食