係九龍塘寧靜嘅小社區竟然有一間咁低調嘅小餐館食物由法國藍帶主廚主理💙🤍無論係手藝定係食品質素,𝐂𝐏值都算高!一入到去,調暗嘅燈光加上木系裝潢令人感受到一種溫馨自然又浪漫嘅氣氛當晚同場有唔少係慶祝生日,氣氛唔錯真係好適合約會~ 細味晚餐! 🌙✨◡̈ 𝟿-ᴄᴏᴜʀsᴇ嘅【ᴅɪɴɴᴇʀ sᴇᴛ ғᴏʀ ᴛᴡᴏ 晚市二人套餐】($𝟖𝟖𝟖ᴜᴘ)✦ ʙʀᴇᴀᴅs /餐包籃: 黑麥麵包 | 芝士橄欖扭紋麵包| 蒜蓉包/ 熱辣辣送上,香氣四溢!特別係芝士橄欖扭紋麵包,外脆內軟,芝香味十足~✦ ᴀᴍᴜsᴇ ʙᴏᴜᴄʜᴇ /鴨肝蘑菇鍋巴 | 溫泉蘭王蛋配炸京蔥/ 溫泉蛋熟得啱啱好,濃郁嘅口感搭配香脆嘅京蔥,味道甜甜香香,好有驚喜(〃´𓎟`〃)✦ sᴀʟᴀᴅ /牛油果蟹肉沙律/ 牛油果滑溜,滿滿鮮甜蟹肉,食落去清爽又開胃ෆ˙ᵕ˙ෆ✦ sᴏᴜᴘ /龍蝦忌廉湯/ 濃郁嘅奶香味,搭配少許龍蝦肉,湯底香濃得嚟又唔會過鹹(≧▽≦)✦ sᴛᴀʀᴛᴇʀ /香煎帶子配風乾黑毛豬面肉及酸忌廉/ 帶子煎得啱啱好,外脆內嫩,搭配咸香香脆嘅黑毛豬面肉碎碎喺面,好新奇嘅配搭,意外地好夾(๑´ސު`๑)✦ ᴘᴀsᴛᴀ /海膽醬配海膽x闊條

係九龍塘寧靜嘅小社區竟然有一間咁低調嘅小餐館
食物由法國藍帶主廚主理💙🤍
無論係手藝定係食品質素,𝐂𝐏值都算高!

一入到去,調暗嘅燈光加上木系裝潢
令人感受到一種溫馨自然又浪漫嘅氣氛
當晚同場有唔少係慶祝生日,氣氛唔錯
真係好適合約會~ 細味晚餐! 🌙✨

✦ ᴘᴀsᴛᴀ /海膽醬配海膽x闊條蛋麵/
闊條蛋麵超級彈牙,口感滑溜,搭配上濃郁鮮甜嘅海膽,味道超豐富,好開胃(推 ! ⌯'▾'⌯

✦ ᴍᴀɪɴ ᴄᴏᴜʀsᴇ /炭燒鹿兒島𝐀𝟒和牛西冷/
真係無得輸,肉質超級嫩滑,幾乎入口即化!炭燒嘅火候掌握得非常好,外焦香四溢,裡面卻嫩滑如絲,仲帶有淡淡的炭香味♡ᜊ♡每一啖都能感受到肉汁係口內爆開,味道調配得啱啱好!鍾意食肉質滑溜肥美嘅一定超心動💓

✦ sᴘᴇᴄɪᴀʟ ғʀᴜɪᴛ sᴏᴅᴀ /菠蘿荔枝梳打 | 藍莓芒果梳打/

✦ ᴅᴇssᴇʀᴛ ᴏғ ᴛʜᴇ ᴅᴀʏ (+$𝟹𝟾) /ʙʀᴏᴡɴɪᴇs/

2025-05-16
$500 (Dinner)
男朋友同我食生日飯,揀咗呢間餐廳位置隱蔽,喺YWCA隔籬事先book咗枱叫咗個二人套餐,包五道菜連飲品▶️ 麵包籃足足有三款麵包:蒜蓉包、法式Baguette, Ciabatta拖鞋包全部都外脆內軟,好味🍞 ▶️ 蕃茄沙律慢煮牛面肉健康沙律菜,配有牛肉條醬汁帶少少辣味🥗▶️ 周打海鮮湯|龍蝦忌廉湯周打海鮮湯比較特別同好飲,味道超濃郁又唔太鹹仲有帶子、蝦、青口😋龍蝦忌廉湯正正常常用嚟配餐包好夾!▶️ 蒜香牛油醬燴青口有成六大隻青口🦪食落口感幾新鮮唔老蒜香牛油醬調味啱啱好▶️ 牛肝菌及羊肚菌意大利飯冇諗過個意大利飯咁出色😍牛肝菌醬汁極濃稠入味creamy配有足料羊肚菌,較少見,非常重菇香,而且索盡醬汁好正🍄‍🟫Resort米飯有咬口,唔會太濕太淋味道好令人上癮,可以話係數一數二好食嘅risotto▶️ 香草烤雞配栗子醬成隻烤雞,有雞髀、雞翼同雞胸本身烤雞好香香草味,感覺係infused而唔係淨係灑喺面烤焗過嘅雞肉保持雞油,入口Juicy雞胸位唔乾柴🐔栗子醬帶淡淡栗子蓉味,都係第一次見,令雞肉帶少少甜味不過本身隻雞已經好夠味道,唔點栗子醬都好OK一路食我同男朋友都讚不絕口🙂‍↕️-無可挑剔嘅一餐🩷全部嘢都
男朋友同我食生日飯,揀咗呢間餐廳
位置隱蔽,喺YWCA隔籬
事先book咗枱
叫咗個二人套餐,包五道菜連飲品

▶️ 麵包籃
全部都外脆內軟,好味🍞

▶️ 蕃茄沙律慢煮牛面肉
健康沙律菜,配有牛肉條
醬汁帶少少辣味🥗
蕃茄沙律慢煮牛面肉

▶️ 周打海鮮湯|龍蝦忌廉湯
周打海鮮湯比較特別同好飲,味道超濃郁又唔太鹹
仲有帶子、蝦、青口😋

龍蝦忌廉湯正正常常
用嚟配餐包好夾!

▶️ 蒜香牛油醬燴青口
有成六大隻青口🦪食落口感幾新鮮唔老
蒜香牛油醬調味啱啱好
蒜香牛油醬燴青口

▶️ 牛肝菌及羊肚菌意大利飯
冇諗過個意大利飯咁出色😍
牛肝菌醬汁極濃稠入味creamy
配有足料羊肚菌,較少見,非常重菇香,而且索盡醬汁好正🍄‍🟫
Resort米飯有咬口,唔會太濕太淋
味道好令人上癮,可以話係數一數二好食嘅risotto
牛肝菌及羊肚菌意大利飯

▶️ 香草烤雞配栗子醬
成隻烤雞,有雞髀、雞翼同雞胸
本身烤雞好香香草味,感覺係infused而唔係淨係灑喺面
烤焗過嘅雞肉保持雞油,入口Juicy
雞胸位唔乾柴🐔
栗子醬帶淡淡栗子蓉味,都係第一次見,令雞肉帶少少甜味
不過本身隻雞已經好夠味道,唔點栗子醬都好OK
一路食我同男朋友都讚不絕口🙂‍↕️
香草烤雞配栗子醬

無可挑剔嘅一餐🩷全部嘢都好好食
尤其推介「牛肝菌及羊肚菌risotto」同「香草烤雞」
服務唔錯,上菜算快手
環境舒服,因為唔多人所以清靜啲,而且燈光昏暗營造浪漫氣氛

性價比高,大概$400/人,食到咁好食嘅一餐絕對值回票價🫶🏻
多謝男朋友哈哈~
見佢哋出咗聖誕Menu,有興趣可以book你同另一半試啊!
Birthday
蒜香牛油醬燴青口
牛肝菌及羊肚菌意大利飯
香草烤雞配栗子醬
2025-04-28 5 views
唔明白这餐厅仍有捧场客服务,性價比及食物味道怎能说係法國菜!!在海外回流對西菜有点期望,全晚衹係件和牛肉質好少少,全不需,cooking skill!上至湯,烧鳝(细件到口咀),青口(个白汁己唔合格)点洒百無,祗sell你百多元杯紅洒,全無酒味!食到中段,己知不会再光顧了!太失望執意要寫段,希望不会再有人去中伏或者你去试食完,会否有我同感
唔明白这餐厅仍有捧场客
上至湯,烧鳝(细件到口咀),青口(个白汁己唔合格)
執意要寫段,希望不会再有人去中伏
或者你去试食完,会否有我同感
2025-03-16 696 views
今次係朋友介紹嘅,地點非常隱蔽,建議上社交平台睇佢哋點行,由九龍塘行去都要10至15分鐘*記得book位*今次好好彩,即晚都有位,但眼見都已經滿座了叫咗二人餐同一個豬扒,肉類好出色有炭燒味道,反而湯我覺得比較失色,淡味同水汪汪少少,甜品亦可以試試佢不過整體嚟講性價比算高,會再試吓佢嘅午餐,揸車亦有位泊

*記得book位*
今次好好彩,即晚都有位,但眼見都已經滿座了

不過整體嚟講性價比算高,會再試吓佢嘅午餐,揸車亦有位泊
情人節同咗男朋友去Original Art 慶祝 試左佢地個「情人節二人套餐」. 當晚分左兩個 booking session. First session 6:00pm 開始 Second session 8:30pm 開始. 點完餐之後侍應就攞咗麵包籃招待我哋. 麵包有三款 其中一款係蒜蓉包 全部都外脆內軟 餐廳特製嘅紅椒牛油都幾特別 微微紅椒味減少牛油嘅油膩.👍🏻- 自家製煙燻油甘魚🐟 💯沙律方面我哋就揀咗自家製煙燻油甘魚 肥美嘅油甘魚微微燻香 再配上蛋白蛋黃洋蔥碎 微辣嘅洋蔥碎提升油甘魚嘅層次感🤤(回頭指數 5/5)- 周打海鮮湯/法式龍蝦湯💯周打海鮮湯忌廉味濃郁 湯入面仲搵到青口帶子同蝦 用料豐富 👍🏻 十分高質 但一山還有一山高 佢地嘅法式龍蝦湯更令人驚艷 雖然湯入面無龍蝦肉 但龍蝦味依然十足 回頭指數爆燈(周打海鮮湯: 回頭指數 4/5)(法式龍蝦湯: 回頭指數 5/5)- 香煎帶子南瓜泥及露筍👍🏻帶子香煎至表面微焦 內裡肉質鮮嫩 但唔會太生 南瓜蘆筍打成泥 口感綿密(回頭指數 4.5/5)- 西班牙紅蝦天使麵配阿根廷紅蝦🦐💯天使麵煮得非常出色 濃郁嘅西班牙紅蝦醬汁 完

麵包籃配紅椒牛油

- 自家製煙燻油甘魚🐟 💯
(回頭指數 5/5)
自家製煙燻油甘魚

- 周打海鮮湯/法式龍蝦湯💯
(周打海鮮湯: 回頭指數 4/5)
(法式龍蝦湯: 回頭指數 5/5)

法式龍蝦湯

- 香煎帶子南瓜泥及露筍👍🏻
(回頭指數 4.5/5)
香煎帶子南瓜泥及露筍

- 西班牙紅蝦天使麵配阿根廷紅蝦🦐💯
天使麵煮得非常出色 濃郁嘅西班牙紅蝦醬汁 完美地融入天使麵 原本以為阿根廷紅蝦會係煮熟嘅 點知原來係刺身而且蝦肉鮮嫩彈牙 好好味🤤
(回頭指數 5/5)
西班牙紅蝦天使麵配阿根廷紅蝦

- 炭燒澳洲M4牛板鍵🐮👍🏻
牛板鍵煙燻味有少少太重 cover 左牛肉味 但生熟度控制得幾好 配菜方面有椰菜花三色椒同埋法邊豆
(回頭指數 4.5/5)
炭燒澳洲M4牛板鍵

- Irish coffee and 菠蘿荔枝梳打
Irish coffee 酒味唔算太濃 都飲到少少酒嘅苦味 菠蘿荔枝梳打唔錯 幾清新又唔太甜
(Irish coffee: 回頭指數 3/5)
(菠蘿荔枝梳打: 回頭指數 3.5/5)

Irish  coffee

- 荔枝芝士蛋糕👍🏻
甜品都算特別 荔枝味嘅芝士蛋糕 蛋糕面上嘅雲石紋用咗芒果醬畫成 餐廳仲放左兩塊邱比特圖案嘅白朱古力做裝飾 💘
(回頭指數 4/5)
荔枝芝士蛋糕

2025-02-14
$598 (Dinner)
Valentine's Day
西班牙紅蝦天使麵配阿根廷紅蝦
炭燒澳洲M4牛板鍵
荔枝芝士蛋糕
2025-01-19 1742 views
2017年,佢哋在太子試業時,品嚐過佢哋嘅食物,當時嘅羊架同牛舌,真係回味,不過之後再去,己經不在了。以為佢哋冇做,再搵唔到,又俾我見到佢哋出post,立即聯絡下,原來搬了地方。講番今次生日飯,真係要預約㗎,唔係就冇位囉!入到去,環境好幽靜,有些音樂,唔會太大聲,令人好舒服。我哋點咗炭燒M4和牛牛板腱同肉眼,仲有青口,前菜有慢煮牛面肉同凱撒沙律,最後有甜品杏仁榛子餅同雙重朱古力餅。先講前菜,要提當然係牛面肉,真係好淋,好嫩口。跟住兩個湯,一個週打魚湯一個龍蝦湯,兩個湯底都非常濃郁,好香嘅鮮魚同龍蝦味,兩個字-足料。主菜M4出場,俾佢嚇一嚇,成塊扒大過一隻男人手。油份充足,炭燒後令肉質滿佈油香,不過都係份量驚人,食三分之二己經好飽。另一個五成熟肉眼,就真係整得剛剛好,皮香脆內部粉紅色嫩肉,充分肉汁。最後兩份甜品,食完口內仲充滿榛子杏仁同朱古力味,不是太甜的甜品,令全個晚餐畫上完美嘅句號。可惜係未能嘗試到傳說中好味嘅檸檬撻。
2025-01-19
$680 (Dinner)
Birthday
  • 肉眼扒
2025-01-08 1790 views
看到了很多評價頗吸引,所以選擇了原藝作為家庭聚餐地點。地點不太容易找,有點像尋寶一樣才找利餐廳,當晚已經客滿。我們點了兩個雙人餐和一個單人餐。麵包很快送上,味道和網上看到的照片一樣,味道不錯,其後隔了些時間再上湯品和飲品,周打魚湯有點鹹,洋蔥湯和龍蝦湯則不錯!跟著兩個前菜不過不失,但三道主菜的上菜時間每一道都相隔了十多廿分鐘,幸好我們也不介意一同分享每一道主菜,把炭燒和牛牛板腱分幾份享用,再等待第二份牛板腱和第三份炭燒伊比利橡果豬梅肉,第三份是等了好久以為漏單,再問說要再等一下,來到肉質內裹不太熟,估計是解凍不足,所以要再翻煑,牛板腱和豬梅都沒有什麼炭燒味道,味道普通,但上菜安排時間上等候太久了,家人聚餐大家要一先一後去進食主菜,也沒有交待為什麼安排會那麽久,以$400 -位這個價錢實在有點失望,專業度希望有所提升。

2024-12-28
2024-12-31 1826 views
在網上看到很多正面評價,包括食物的色香味、性價比和環境等方面,都受到不少讚譽,因此選擇了原藝作為家庭新年聚餐的地點。當晚餐廳已經客滿,服務人員有些忙碌。我們點了兩個雙人餐和一個單人餐。麵包很快送上,味道很好,和網上看到的照片一樣。周打魚湯稍微有點鹹,洋蔥湯和龍蝦湯則不錯!不過,三道主菜的上菜時間相隔了十多分鐘,所以我們只好一起分享每一道主菜,先把牛扒分成幾份享用,再等待第二份和第三份主菜。這一點的安排顯得不太專業,有待改善。主菜的味道尚可但不突出,但餐飲中的水果茶就不太推薦了。

2024-12-28
$400 (Dinner)
📍九龍塘隱世西餐廳‼️· 濃郁鮮甜龍蝦汁risotto😋 — 原藝🎨·#pigfoodiexhk_九龍塘#pigfoodiexhk_西餐=========================上星期同@neverfullhk嚟咗呢間隱藏喺九龍塘住宅區嘅西餐廳🤫(要行條又黑又斜嘅樓梯先到😹😹)雖然環境有少少隔洩,但都有唔少客人專程去食😙菜式選擇好多元化,我地就揀咗dinner set,試晒佢地嘅招牌菜😍—————————————————————-Dinner Set For Two $798BreadGarlic Bread, Ciabatta, Baguette 三款麵包都好好味!外脆內軟,用嚟點湯或者就咁搽牛油都得😙·Salad⭐️牛油果蟹肉沙律牛油果綿密,蟹肉鮮甜~底下仲有原片嘅菠蘿,不過味道略為有啲搶咗蟹嘅鮮味•Starter⭐️西班牙香辣蒜片蝦配意大利白面包蝦肉大隻彈牙,醬汁辣辣地幾惹味~如果蒜味再出啲就更喜歡😙·Soup⭐️法式洋蔥湯⭐️龍蝦忌廉湯洋蔥湯清甜,面頭嘅麵包吸滿湯嘅精華😍加埋manchego cheese更添鹹香😛龍蝦湯質感濃郁,蝦味好突出~·Risotto⭐️龍蝦汁意大利飯配帶
#pigfoodiexhk_九龍塘
#pigfoodiexhk_西餐
=========================
—————————————————————-
Dinner Set For Two $798

Bread

三款麵包都好好味!外脆內軟,用嚟點湯或者就咁搽牛油都得😙
Salad

⭐️牛油果蟹肉沙律

Starter

⭐️西班牙香辣蒜片蝦配意大利白面包

蝦肉大隻彈牙,醬汁辣辣地幾惹味~如果蒜味再出啲就更喜歡😙
Soup

⭐️法式洋蔥湯
⭐️龍蝦忌廉湯

龍蝦湯質感濃郁,蝦味好突出~
Risotto
⭐️龍蝦汁意大利飯配帶子

呢個一定要試試!🥰濃郁鮮甜嘅龍蝦汁包滿飯粒,啖啖都好滿足😋帶子好厚身,口感軟嫩😙

Main
⭐️炭燒澳洲M4和牛牛板腱

牛肉粉嫩,肉質軟諗😍食落仲有陣陣炭香味😛

⭐️朱古力芝士蛋糕
九龍塘海棠路66號女青雅舍地舖
Dining Offer
Tasting Event
2024-12-20 1628 views
“晚市二人套餐”九龍塘有間隱世法國餐廳位置喺九龍塘YWCA喺石硤尾站過去要行條長長嘅樓梯先到但仍然無減餐廳嘅人氣平日夜晚都full booking,想walkin都食唔到今次食完終於知點解因為真係好高質又抵食😍我地點咗份2人餐($798)先會送上麵包籃🥖入面有蒜蓉包,意大利白麵包,法式長棍可以用嚟配合餐湯同前菜沙律點咗牛油果蟹肉沙律🥑🦀滿滿嘅蟹肉配上牛油果好清新又足料底部有片菠蘿🍍,為味道增添幾分清甜☺️餐湯點咗龍蝦忌廉湯🦞,周打海鮮湯🦐2款味道都夠哂濃郁😋前菜就點咗蒜香牛油醬燴青口青口配埋蒜香同牛油真係又香又惹味之後就係海膽醬配蝦意大利粉🍝蝦肉鮮甜爽彈,加上海膽醬整體海鮮味十足😋主菜點咗炭燒澳洲M4和牛牛板腱🐂大概燒到3成熟,外層焦香入面juicy🤤正呀🤤餐飲方面會跟2杯水果特飲我地揀咗奇異果荔枝/藍莓芒果梳打2杯都幾清甜☺️最後仲加$38點咗甜品當晚係柚子芝士餅,食落好清新食完呢個2人餐真係好滿足呀😚
“晚市二人套餐”

九龍塘有間隱世法國餐廳
位置喺九龍塘YWCA
喺石硤尾站過去要行條長長嘅樓梯先到
但仍然無減餐廳嘅人氣
平日夜晚都full booking,想walkin都食唔到
今次食完終於知點解
因為真係好高質又抵食😍
我地點咗份2人餐($798)
先會送上麵包籃🥖
入面有蒜蓉包,意大利白麵包,法式長棍
可以用嚟配合餐湯同前菜
沙律點咗牛油果蟹肉沙律🥑🦀
滿滿嘅蟹肉配上牛油果好清新又足料
底部有片菠蘿🍍,為味道增添幾分清甜☺️
餐湯點咗龍蝦忌廉湯🦞,周打海鮮湯🦐
2款味道都夠哂濃郁😋
前菜就點咗蒜香牛油醬燴青口
青口配埋蒜香同牛油真係又香又惹味
之後就係海膽醬配蝦意大利粉🍝
蝦肉鮮甜爽彈,加上海膽醬整體海鮮味十足😋
主菜點咗炭燒澳洲M4和牛牛板腱🐂
大概燒到3成熟,外層焦香入面juicy🤤正呀🤤
餐飲方面會跟2杯水果特飲
我地揀咗奇異果荔枝/藍莓芒果梳打
2杯都幾清甜☺️
最後仲加$38點咗甜品
當晚係柚子芝士餅,食落好清新
食完呢個2人餐真係好滿足呀😚
今天與朋友相約在到石結尾一間隱世情調法國餐廳「原藝 」品嚐是日晚餐❗餐廳座位寬敞舒適,裝修精美,以文青木系風格為主調,甚有情調,店員殷勤有禮。我們惠顧了二人餐 $798麵包籃(蒜蓉包及法式長棍)蒜蓉包外脆內軟,香氣撲鼻,搭配上法式長棍,呈現出極致的口感對比。法式長棍的金黃色外皮包裹著柔軟的麵心。牛油果蟹肉沙律新鮮的牛油果與甜美的蟹肉相得益彰,搭配清新的沙律菜,擺盤非常精美,口感輕盈而不失豐富。。龍蝦忌廉湯湯品濃郁,龍蝦的鮮味與奶油的滑順完美融合,湯面上漂浮著細緻的香草,為整體增添了層次感。周打海鮮湯每一口都能品嚐到多種海鮮的鮮美,無論是蝦、青口還是帶子,都讓湯品更加多樣化。西班牙香辣蒜片蝦這道菜的蝦肉鮮嫩,香辣的蒜片則為其增添了豐富的風味。每一口都帶有微微的辣味。海膽醬配蝦意大利粉意大利粉的口感彈牙,海膽的獨特風味與蝦肉的鮮甜交融,大蝦鮮香彈牙。炭燒澳洲M4和牛牛板腱牛排的烹調恰到好處,外焦內嫩,肉質鮮美。炭燒的香氣彌漫,令每一口都充滿了豐富的肉味。搭配簡單的調味,讓牛肉的原味得以展現。IRISH COFFEE這杯愛爾蘭咖啡濃郁而不膩,咖啡的苦味與威士忌的醇香完美結合,加上一層輕盈

我們惠顧了二人餐 $798
麵包籃(蒜蓉包及法式長棍)

牛油果蟹肉沙律

海膽醬配蝦意大利粉

IRISH COFFEE
這杯愛爾蘭咖啡濃郁而不膩,咖啡的苦味與威士忌的醇香完美結合,加上一層輕盈的奶油。

Chocolate
最後的巧克力甜點,口感絲滑,濃郁的巧克力味道讓人心滿意足。

每一道菜品都經過精心設計,充滿了新鮮的食材與獨特的風味。
2024-12-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
睇完音樂劇喺附近食晚餐,之前嚟過兩次食午餐,今次就食晚餐,每款食物都好好味,環境闊落舒適,店員服務極佳,十分適合約會和三五知己小聚會🎈晚市二人套餐$728起,有麵包籃、沙律、餐湯、前菜、意粉、主菜及餐飲,非常豐富🫃🏽另外亦有單點菜單🥖麵包籃有三款麵包,全部都暖而軟熟,蒜蓉包又香又脆😋 最鍾意龍蝦忌廉湯🦞味道香濃,質感細滑,一試難忘🤤 周打海鮮湯有蝦、青口和帶子,足料鮮甜又美味,加埋法式長棍包浸湯食都好味😋 西班牙香辣蒜片蝦蒜汁用白酒和橄欖油調配,味道香而帶少少辣,惹味又開胃,用意大利白麵包蘸汁食一流,蝦肉亦爽口彈牙🦐 以不同麵包配搭各款食物,十分細心👍🏽🥗蕃茄沙律配慢煮牛面肉拌上蕃茄醬,牛面肉軟嫩,沙律菜新鮮🦞龍蝦汁意大利飯配帶子有驚喜😍 味道濃郁,帶子鮮甜爽彈,意大利飯口感軟硬度適中🥩炭燒澳洲M4和牛牛板腱上枱就聞到炭燒味牛板腱生熟程度適中,容易切開,肉質細嫩,好香牛味,並散發出淡淡炭香,邊位亦有少許焦脆,令人難忘🤤 是日甜品係柚子芝士蛋糕🧀 柚子令整體味道清新而不膩👍🏽 當日臨近萬聖節,蛋糕亦放上萬聖節主題黑朱古力,趣怪又好食😆套餐有兩杯飲品🍹個人比較鍾意🍍菠蘿荔枝梳打,菠蘿味較突

麵包籃

🥖麵包籃有三款麵包,全部都暖而軟熟,蒜蓉包又香又脆😋
龍蝦忌廉湯
最鍾意龍蝦忌廉湯🦞味道香濃,質感細滑,一試難忘🤤
蕃茄沙律配慢煮牛面肉

🥗蕃茄沙律配慢煮牛面肉拌上蕃茄醬,牛面肉軟嫩,沙律菜新鮮
龍蝦汁意大利飯

🥩炭燒澳洲M4和牛牛板腱上枱就聞到炭燒味
柚子芝士蛋糕

套餐有兩杯飲品🍹個人比較鍾意🍍菠蘿荔枝梳打,菠蘿味較突出;另外一杯係藍莓芒果梳打
Type of Meal
Dinner
蕃茄沙律配慢煮牛面肉
龍蝦汁意大利飯
柚子芝士蛋糕
2024-10-29 3749 views
行完花虛,見近近地,就慕名而來,下午茶時間冇咩人,淨係飲野。杯mocha睇落正常,但係就好似水淡而冇味,cappuccino就正常發揮。未試過食,但係如果齋飲野咖啡可能熱飲好d。
未試過食,但係如果齋飲野咖啡可能熱飲好d。
✨𝘖𝘳𝘪𝘨𝘪𝘯𝘢𝘭 𝘈𝘳𝘵✨位於又一村內既女青雅舍🏡又一城步行🔟分鐘就去到呢個寧靜小社區🚶🏻‍♂️調暗的燈光加上木系裝潢🪵感覺溫馨自然又浪漫💓情調十分適合情侶約會👩🏻‍❤️‍👨🏻有未食先醉既感覺呢🥰菜式由藍帶主廚親手打造🤲🏼價錢只係市面上一般大眾價💰無論係手藝定係食品質素🍴CP值都算高⬆️如果仲搵緊地方同男女朋友約會👫🏻𝘖𝘳𝘪𝘨𝘪𝘯𝘢𝘭 𝘈𝘳𝘵係好推薦呢🥳...🔹法式龍蝦忌廉湯🦞$𝟭𝟯𝟴龍蝦味鮮甜濃郁🦞飲得出係用心熬製💓不是即沖質素入口香滑細膩💧層次豐富🧡🔹蒜香牛油醬燴青口🦪$𝟭𝟯𝟴青口肉都算大隻~彈牙💥蒜香牛油厚身但唔膩口鹹香適中⚖️沾滿醬汁都唔會掩蓋青口原始鮮味🌊🔹卡邦尼意大利粉🍝$𝟭𝟱𝟴方塊有厚度的煙肉脆卜卜💥超上癮🥰,芝士蛋黃醬濃郁醇厚感鹹甜剛好🧀意大利粉真心彈牙Al Dente🫡🔹煙燻澳洲和牛封門柳🐄$𝟯𝟮𝟴平時比較少見👍🏼經過精心煙燻💨入口有濃濃的木香肉味夠濃❤️‍🔥同時可以食到煙燻味同肉味🆎層次豐富🔹杏仁榛子蛋糕🍰+$𝟯𝟴自家製少甜配方🤍上層Mousse打得柔滑💧食得出杏仁清新🌰脆脆榛子餅底都好夠果仁香🥰
✨𝘖𝘳𝘪𝘨𝘪𝘯𝘢𝘭 𝘈𝘳𝘵✨位於又一村內既女青雅舍🏡

🔹蒜香牛油醬燴青口🦪$𝟭𝟯𝟴
青口肉都算大隻~彈牙💥蒜香牛油厚身但唔膩口
鹹香適中⚖️沾滿醬汁都唔會掩蓋青口原始鮮味🌊

🔹卡邦尼意大利粉🍝$𝟭𝟱𝟴
方塊有厚度的煙肉脆卜卜💥超上癮🥰,

🔹煙燻澳洲和牛封門柳🐄$𝟯𝟮𝟴
平時比較少見👍🏼經過精心煙燻💨入口有濃濃的木香
肉味夠濃❤️‍🔥同時可以食到煙燻味同肉味🆎層次豐富

🔹杏仁榛子蛋糕🍰+$𝟯𝟴
自家製少甜配方🤍上層Mousse打得柔滑💧
食得出杏仁清新🌰脆脆榛子餅底都好夠果仁香🥰
2024-10-18
$450 (Dinner)
  • 煙燻澳洲和牛風門柳
  • 白酒煮青口
2024-10-23 3432 views
🇭🇰市區中心但極隱蔽西式小餐館🇮🇹 人均三百食足8道菜 🤯 必回訪系列 ✔️拉到最後睇menu➡️🐭 米奇老豬Vol. 499 🐷[原藝Original Art]早排呢間小店搵老豬去探路喺又一城沿着清幽嘅小路去到 @original_art_hk 餐廳室內位置好似外國小餐館係有韻味嘅原木系裝修🪵夜晚播住英文Pop 成個vibe好輕鬆好多一家大細/情侶朋友聚會坐得舒服又唔會拘謹 👍🏻老豬一定會再訪🥰.🐖🐖《晚市二人套餐》🐖🐖 💰$728-$798💰1️⃣ 麵包籃(蒜蓉包/意大利白麵包/法包)🛑8.5/10🛑麵包控見到個擺盤已經流曬口水勁似外國d小餐館 全部都熱辣辣 ♨️最鍾意係白麵包 面頭好似杏仁酥咁鬆脆但少左油膩感 老豬超愛😍2️⃣ 沙律(牛油果蟹肉沙律)🛑8.4/10🛑牛油果蓉好清新 蟹肉份量都唔少擺盤同口感都好似慕斯蛋糕咁!底層係原塊菠蘿🍍好多汁好甜不過老豬都係鍾情於牛油果蟹肉果part多d😜3️⃣ 湯 (龍蝦忌廉湯、法式洋蔥湯配曼切戈芝士)🛑8.3/10🛑🦞口感濃稠 好啱送包食🧅好有驚喜 口感輕盈洋蔥天然甜味好開胃湯入面疑似有塊沾滿芝士嘅蒜蓉包芝士鹹香味🈵🈵 4️⃣ 前菜(紅酒汁牛舌)🛑8.3/10🛑

拉到最後睇menu➡️

坐得舒服又唔會拘謹 👍🏻
老豬一定會再訪🥰
🐖🐖《晚市二人套餐》🐖🐖
💰$728-$798💰
1️⃣ 麵包籃(蒜蓉包/意大利白麵包/法包)
🛑8.5/10🛑
麵包控見到個擺盤已經流曬口水
勁似外國d小餐館 全部都熱辣辣 ♨️
最鍾意係白麵包 面頭好似杏仁酥咁鬆脆
但少左油膩感 老豬超愛😍

2️⃣ 沙律(牛油果蟹肉沙律)
🛑8.4/10🛑
牛油果蓉好清新 蟹肉份量都唔少
擺盤同口感都好似慕斯蛋糕咁!
底層係原塊菠蘿🍍好多汁好甜
不過老豬都係鍾情於牛油果蟹肉果part多d😜

3️⃣ 湯 (龍蝦忌廉湯、法式洋蔥湯配曼切戈芝士)
🦞口感濃稠 好啱送包食
🧅好有驚喜 口感輕盈
洋蔥天然甜味好開胃
湯入面疑似有塊沾滿芝士嘅蒜蓉包
芝士鹹香味🈵🈵

4️⃣ 前菜(紅酒汁牛舌)
牛舌係厚切 質地爽脆 牛味濃 😍
就算唔點紅酒汁都

5️⃣ 意粉/飯(海膽醬配蝦意大利粉)
🛑7.9/10🛑
海膽醬味道唔明顯 調味偏鹹
不過意粉口感係al dente 🦷鍾意💕
大蝦就正常~

6️⃣ 主菜(炭燒澳洲M4和牛牛板腱)
炭香味超明顯 🔥
和牛肉質鮮嫩唔韌 牛味中等

7️⃣ 飲品
🛑7.9/10🛑
咖啡拿鐵同菠蘿梳打中規中矩~

8️⃣ 甜品 (+$38)
🛑7.8/10🛑

九龍塘海棠路66號女青雅舍地舖

#米奇老豬_九龍城區
#米奇老豬_cafe
#米奇老豬_西式

#原藝 #originalarthk #九龍塘美食 #九龍城美食 #九龍城好去處 #私房菜 #西餐 #牛板腱 #龍蝦湯 #洋蔥湯 #法國菜 #麵包控 #麵包籃 #香港麵包 #意粉 #牛舌 #檸檬撻 #慶生餐廳 #私人聚會 #西餐廳 #女青雅舍 #又一城 #海膽 #意大利麵包 #法包 #蒜蓉包 #牛油果
Dining Offer
Tasting Event