2019-10-07 126 views
如果唔係女朋友想食生蠔我都沒留意這家店,才驚覺美食就在旁邊。餐廳好貼心既每張枱面都放咗一個金屬架,下層預先放咗個骨碟,可以俾客人放海鮮殼,而上層留空用嚟放海鮮盤。今次2個人叫左海鮮拼盤,可以有不同既海鮮自由組合,可以依照自己喜好泥組成獨一無二既海鮮拼盤叫左個海鮮拼盤,海鮮拼盤真是非常吸引!首先當然是先食蠔啦!海鮮被精心逐一擺放在冰上,碎冰下面埋咗個燈泡,令海鮮盤份外明亮特別靚,客人可以睇清楚上面嘅海鮮,未食已經興奮呀。 店員仲溫馨提示生蠔由檸檬位開始順時針咁食,因為佢哋已經將味道由淡至濃排好,好貼心。除咗檸檬汁,仲有3種醬汁任你點,生蠔肥美飽滿,裙邊爽身,味道較清淡食耐左後續海水味變重及開始有淡淡礦物味,蠔味十足。牡丹蝦蝦肉肥美,爽脆彈牙甘甜鮮味,帶子刺身大大隻一開二,鮮味爽甜,好味。韓國馬冀海膽,口感綿密細腻,入口即溶,非常非常鮮甜,配埋鬆脆的紫菜一起吃,咸和鮮,脆和綿,層次和口感都非常豐富,齒頰留香。我更鍾意原汁原味咁品嘗海膽嘅鮮甜西班牙黑毛豬配黑松露汁主食我地叫左西班牙黑毛豬,入口香嫩無比最重要燒得極香口,肉質粉嫩驚喜,黑松露汁帶出肉味完美食左個好美好晚晚餐——📧 Email:

西班牙黑毛豬配黑松露汁

完美食左個好美好晚晚餐

——
📧 Email:   liukahin@gmail.com
———
#foodie #hkblogger #foods #hkfood #hkfoodie #likeforlikes #like4likes #likeforfollow #likeforcomment #likeforlikeback #likeforcomments #instalike #followers #followers #photooftheday #amwriting #blogging #newblogpost #instablogger #me #followme #comment💬 #like4me #smile #igers #hkig #蠔灣
朋友係一個好懂得享受的人,所以每次佢帶我去食野,都一定係滿足而回。今日去這食店,地點雖然係尖沙咀,但轉入嘉蘭圍,感覺全然不同,周圍環境寧靜同舒服。忙完一日,嚟哩度食野的同時,又可以放鬆一下,真係雙重享受。這店主打係蠔,除此之外,仲有新鮮刺身,海膽,同用龍蝦🦞做食材的食物,都幾多選擇。個人雖然鍾意食蠔,但對蠔的認識唔多,店員姐姐非常有耐性地介紹。叫咗6種蠔,其中3種係法國蠔,龍蝦刺身,北海道赤貝,馬糞海膽。食物嚟到,店員姐姐話最好先食龍蝦刺身,然後食蠔,食蠔要由淡味開始至濃味。龍蝦刺身,肉質好有彈性,蘸少許日式芥末,好好味赤貝、馬糞海膽,味鮮甜🥰Honey point - 雖然細細隻,已好有鮮甜蠔味Chile Montt-厚肉,入口好滑,海水味唔重Coffin Bay-人口軟滑,有少少海水味法國蠔,入口軟滑,海水味一隻比一隻濃、重,落少少檸檬汁,可中和海水咸味,令蠔味更突出KrystalMajesticGillardeau 西班牙火腿帶子卷 - 有火腿的咸香加帶子新鮮,再加上藍莓醬脆多士,咸甜味適中,多層次口感👍龍蝦湯-湯味濃郁龍蝦卡邦尼意粉-意粉口感乾爽,每條意粉都有卡邦尼汁包裹,真係

龍蝦刺身,肉質好有彈性,蘸少許日式芥末,好好味

赤貝、馬糞海膽,味鮮甜🥰

Honey point - 雖然細細隻,已好有鮮甜蠔味

Chile Montt-厚肉,入口好滑,海水味唔重

Coffin Bay-人口軟滑,有少少海水味

Krystal
Majestic
Gillardeau

龍蝦湯-湯味濃郁

龍蝦卡邦尼意粉-意粉口感乾爽,每條意粉都有卡邦尼汁包裹,真係好好味

總體嚟講,哩度除食物質素高之餘,服務都好體貼,食物唔會一次過全部上枱,餐廳係會順序安排,畀客人可以慢慢享受,同食出每種食物味道。
  • 龍蝦湯
2019-10-03 774 views
今日出糧日,好應該為過去一個月嘅辛勞工作獎勵下自己嘅😃所以約左個都係好鍾意食生蠔嘅朋友*蠔*一餐😋😋Oyster Cove 蠔灣 - 裝修好西化,枱與枱之間隔得好開,空間感十足,係同朋友吹水落腳好地方。首先我地order 自選併盤,我地挑選左赤貝、龍蝦刺身、一板馬糞海膽,另外一打生蠔由淡味至濃味,就由女侍應幫我地發板挑選今日最新鮮嘅😋併盤黎到好吸睛,6款生蠔由最細果隻開始順時針食起由淡味至最濃味(Honey Point, Chile Montt, Coffin Bay, Krystale, Majestic, Gillardeau)🥢Honey Point 唔好睇佢細細隻,雖然最淡味,但蠔味最出最甜🥢智利出產嘅 Chile Montt 好大隻,有口感🥢澳洲出產嘅 Coffin Bay 海水味開始較濃🥢跟住三款都係法國蠔,蠔身夠大隻,好creamy 海水味亦越黎越濃厚,要放檸檬汁中和下,另鮮度更加提升。🥢龍蝦🦞刺身,只須點小小wasibi 豉油已經帶出鮮甜味🥢赤貝亦好爽口肥美🥢馬糞海膽唔洗講啦,非常creamy同鮮味。接住order左一款輕食,巴馬火腿卷帶子多士,記得一定要一口放入口😋多

🥢智利出產嘅 Chile Montt 好大隻,有口感
🥢澳洲出產嘅 Coffin Bay 海水味開始較濃
🥢龍蝦🦞刺身,只須點小小wasibi 豉油已經帶出鮮甜味
🥢赤貝亦好爽口肥美
🥢馬糞海膽唔洗講啦,非常creamy同鮮味。

接住order左一款輕食,巴馬火腿卷帶子多士,記得一定要一口放入口😋多士仲係暖笠笠好脆身,面頭查左一層藍梅醬中和巴馬火腿嘅咸味,帶子鮮甜,幾重口感😋

最後龍蝦set,有龍蝦湯同龍蝦卡邦尼意粉,龍蝦湯味道好濃郁,龍蝦意粉,有三至4隻已剝殼嘅蟹鉗,啖啖肉好鬼正😋

• 海膽
2019-10-02 318 views
朋友升職加薪,邀請我一齊食晚飯慶祝,我哋好耐冇食過生蠔,所以揀咗位於尖沙咀嘅蠔灣,一於就食蠔啲d(`・∀・)b店員推介左6款蠔:South Africa Rock, chile Montt L, lambert N2, fine de claire, majestic, pousse en claire, 呢個蠔set好新鮮,我哋由淡味食到濃味,每款生蠔都各有特色,食到層次感,有啲比較爽口,有啲口感較creamy,肉質肥美充滿海水味,好快就比我地清晒(*´∀`)~♥ 當中嘅龍蝦刺身都好推介,晶瑩剔透,口感爽口,味道唔太重味,但好鮮甜 (〃∀〃)北海道赤貝好彈牙,仲有大大隻既活北寄貝,顏色光澤,都幾爽口架ε٩(๑> ₃ <)۶з 巴馬火腿卷多士,呢個多士味道好豐富,咸香既巴馬火腿包住鮮嫩既帶子,再加埋脆脆地嘅多士,都係一個唔錯嘅配搭(శωశ) 食咗龍蝦刺身,當然要試埋龍蝦湯,未食就聞到好大龍蝦香味,龍蝦湯味道濃郁,真材實料,應該用咗好多龍蝦黎炮製,仲有龍蝦肉食,唔錯(∂ω∂) 最後,我地叫左意粉食,龍蝦意粉炒得乾身柔軟,唔油膩,龍蝦份量都好多,好滿足呀(๑´ㅂ`๑)今餐同
今餐同朋友食得好開心,諗住下次再同朋友黎(灬ºωº灬)

蠔灣 Oyster Cove
地址:尖沙咀嘉蘭圍3號地下5-6號舖
2019-10-02 91 views
呢到既海鮮全部麵係自己揀既其實都唔差不過就係食既時候個feel好差...當晚weekend,成晚計埋我地得2台..正正係咁 佢係咁Sell我地order佢個「原條」象拔蚌 價錢唔記得la,但我地堆左幾次 因為我地真係得2個人 食得佢個象拔蚌來其他野真係唔洗食我地揀左幾款海鮮,好記得個紅蝦好好味、而d貝殼類海鮮都好爽既。不過價錢唔算抵食,因為老實講scampi平時出面食差唔多Quality但價錢抵d。最後係....我其實好期待來呢到食海膽,結果當日係無海膽既
呢到既海鮮全部麵係自己揀既
其實都唔差
不過就係食既時候個feel好差...

最後係....我其實好期待來呢到食海膽,結果當日係無海膽既
2019-09-29 65 views
之前朋友介紹呢間餐廳既生蠔好新鮮,又多吾同款既海鮮,所以今日約左男朋友食大餐,正!餐牌有好多款蠔可以揀,所以我地就揀左其中6款,重有其他海鮮,拼埋變成一盤海鮮拼盤。有醬料,一陣可以配海鮮食 。見到個陣容都覺得勁,流哂口水,放得好令,岩哂打卡。呢個自選拼盤有6款生蠔,我地每款order左2隻,有South Africa Rock、Coffin Bay、Chile Montt(L)、lambert n2、majestic n1同la perle noire。店員幫我地由淡至濃味排好,方便我地食,重同我地逐一介紹,好細心。d蠔都好新鮮,好肥美,正!男朋友特別鐘意食呢款,因為大隻又肥美,口感好好。cherry stone clams,都好大隻,又爽口。我地重叫左一板馬糞海膽,配埋紫菜,食落好鮮甜。重有北海道帶子,好厚肉清甜,而地中海甜蝦要極力推介,蝦頭有膏,重非常香濃,又甜。另外,我地叫左活龍蝦套餐,所以有龍蝦剌身,肉質透白,非常爽口。之後活龍蝦套餐包埋龍蝦湯,龍蝦味非常香濃,好有鮮味,好好飲,重有龍蝦肉食。最後,套餐重有燴龍蝦意粉,好creamy,龍蝦鉗又厚肉 。鵝肝多士鵝肝煎得好香口,充滿
有醬料,一陣可以配海鮮食 。
見到個陣容都覺得勁,流哂口水,放得好令,岩哂打卡。
男朋友特別鐘意食呢款,因為大隻又肥美,口感好好。
cherry stone clams,都好大隻,又爽口。
我地重叫左一板馬糞海膽,配埋紫菜,食落好鮮甜。
最後,套餐重有燴龍蝦意粉,好creamy,龍蝦鉗又厚肉 。
鵝肝多士

鵝肝煎得好香口,充滿油脂,配埋岩岩出爐既多士,一大啖一舊,不得了,食完好滋味。
Type of Meal
Dinner
2019-09-25 66 views
冰鎮搜罹多款海產由食法(淡味至濃味)生蠔任君選擇價格中上一分價錢一分貨,肥美既海鮮即開即捕保證原汁原味新鮮食到海水味重之餘款式多樣化選擇多既又眼花繚亂,半融化口感易入口飽滿滋味,質地豐厚從而觸動舌尖味蕾感受突顯其優點,從淡到鹹口腔轟炸著毫不負擔一口子一口子食下,尤如置身海洋味的世界之中呈上料實在的「品味拼盤 $998」濃郁逼人的賣相最為邪惡一浪接一浪「焗西班牙黑毛豬扒伴沙律配菘虂忌廉汁 $298」煙韌交集着乾爽軟硬度程度,鎖住肉汁不乾柴,無論味道及食物上充當港人口味不僅你單點或散叫拌匀「非洲虎蝦蕃茄汁意大利飯 $318」,微酸醒胃增強飽腹感,而爽脆蝦仁不吝嗇潤濕滿載之餘顯上每道菜色的奢華,這小店不失是個驚喜

冰鎮搜罹多款海產由食法(淡味至濃味)生蠔任君選擇
價格中上一分價錢一分貨,肥美既海鮮即開即捕
保證原汁原味新鮮食到海水味重之餘

呈上料實在的「品味拼盤 $998」
濃郁逼人的賣相最為邪惡

不僅你單點或散叫拌匀「非洲虎蝦蕃茄汁意大利飯 $318」,微酸醒胃增強飽腹感,而爽脆蝦仁不吝嗇潤濕滿載之餘顯上每道菜色的奢華,這[蠔灣]小店不失是個驚喜

2019-09-24
$750 (Dinner)
很久沒有吃生蠔了, 有點想念, 便和愛吃蠔的朋友, 來到這出名的oyster cove吃蠔了。剛好接到他成功轉工的消息, 算是慶祝的一餐吧!店員介紹了今天有五款新鮮的蠔, 分別有南非的Rock $33@, 澳洲的Coffin Bay$32@, 智利的Montt$48@, 愛爾蘭Majestic$52$, 法國Lambert$42@, 店員教我們由味道較輕的開始吃, 生蠔中有較薄身爽脆的, 也有較厚和creamy的, 帶給我們不同口感, 我比較留意法國的生蠔, 大概在中段吃到, 肉質肥美, 風味細膩充滿層次, 氣味香甜, 清新順口, 在口中緩緩釋出的礦物質味道, 一切都剛好! 而最後一隻確是蠔味和礦物都很濃郁, 喜歡吃什麼口味的生蠔, 叫店員介紹就對了!除此之外, 我們還order了北海道帶子刺身, 和馬糞海膽, 這兩樣海鮮也是我的至愛, creamy鮮甜的海膽, 可以單吃或用紫菜包著, 整整一板海膽, 真令人享受, 滿足, 帶子刺身肉爽無雪味, 放上檸檬上有淡淡香味。還有cherry stone clam, 沒添加, 原汁原味的海洋味道。朋友很喜歡吃蝦, 也很欣賞這紅蝦清爽的口感和蝦香

朋友很喜歡吃蝦, 也很欣賞這紅蝦清爽的口感和蝦香味, 蝦頭還有膏可以吃呢。

還有這個龍蝦set中的刺身, 它的口感很爽口, 龍蝦味不會很重, 但吃得出來的新鮮, 清清的感覺。
吃冷盤這麼久, 喝一碗熱湯, 感覺很舒適。這碗湯煮得十分濃郁, 應該以很多的龍蝦和蝦煮出來, 才有這個效果, 真材實料, 還有一點龍蝦肉可以吃到。

鵝肝多士的鵝肝比外面餐廳吃到的都要厚, 豐腴滋味, 因為配上特製的黑醋醬汁, 酸酸的可以中和那油膩感。

最後來了龍蝦SET的龍蝦意粉, 意粉滿有牛油香味, 而龍蝦鉗比想像中鮮味, 有驚喜!
吃得非常高興的晚餐, 難得一間蠔店, 生熟食都那麼出色, 果然沒選錯。
$1050 (Dinner)
  • 龍蝦湯
  • 馬糞海膽
2019-09-23 85 views
今晚男朋友Book左間有情調嘅餐廳食飯!我地兩個都好鍾意食蠔,黎到蠔灣梗係要重點食蠔😍😍我地諗住每樣都試下,就叫左五款蠔同幾款刺身,每樣叫兩隻,上枱時店員好有心機逐款介紹番比我地知!由上面開始(最淡味至最濃味)Honey point $34/1pcSouth Africa Rock $33/1pcLambert $42/1pcFine de Claire $36/1pcMajestic $42/1pc北海道車厘蜆 $48/1pc北海道帶子 $38/1pc紐西蘭深海龍蝦仔 $88/1pc赤貝 $78/1pc個人比較鍾意食Honey Point同Lambert,Honey point雖然細細隻,但係d肉好飽滿,食落好creamy,口味最淡但係仍然有陣鮮甜!Lambert相對上大隻好多,入口係有種澎湃感,好full同好creamy!另外刺身最好食一定係紐西蘭深海龍蝦仔,相比起平日食嘅蝦刺身大隻好多,入口又係有種好full好幸福嘅感覺!🔥龍蝦沙律配黑醋汁 $168沙律菜好新鮮,有原隻龍蝦係入面,龍蝦肉夠彈牙,而且係輕輕炒熟左,好香!黑醋汁配搭得好好,食完好開胃!🔥芝士帶子意大利飯 $218呢個

由上面開始(最淡味至最濃味)
Honey point $34/1pc
紐西蘭深海龍蝦仔 $88/1pc
赤貝 $78/1pc

🔥龍蝦沙律配黑醋汁 $168

🔥芝士帶子意大利飯 $218
呢個Risotto係用真正嘅意大利米去煮,米飯大大粒,食落好有口感,個芝士cream sauce 好濃郁,食落好rich好好味!帶子係半熟,口感好滑!個飯仲有蘆筍一齊煮,食落甜甜地,加多左一層口感!

🔥焗西班牙黑毛豬扒伴沙律配松露忌廉汁 $298
西班牙黑毛豬扒份量好多,亦焗得幾脆,松露忌廉汁好香好creamy,同個黑毛豬好夾!
2019-09-22 70 views
由細識到大嘅朋友難得返港探至親,梗係要見面聚吓啦🥰所以我帶咗佢食我認為最最最新鮮好味嘅餐廳😁😁做哂資料搜集...仲預早book定位...呢間餐廳出名勁新鮮,即叫即做,唔係做好半準備嘅食肆,真心比個Like👍🏼我哋叫咗個活龍蝦套餐:龍蝦刺身🦞龍蝦湯🦞燴龍蝦意粉🦞🍝🤤🤤🤤同埋巴馬火腿帶子多士,再叫多10隻生蠔添🤭SOUTH AFRICA ROCK,CHILE MONTT,LAMBERT NO.2,FINE DE CLAIRE,MAJESTIC No.1!仲有Surf clam,Hokkaido ark shell添!侍應好耐心地介紹每款生蠔,由淡味食到濃味要順次序...而我最鍾意就係MAJESTIC No.1已經咁肥美,真係唔敢想像No.0 會係幾大同幾Rich!全部冷盤都超新鮮,特別係龍蝦刺身,真係冇得頂!食過呢間會返唔到轉頭🤭🤤🤤🤤,其他酒店buffet蠔bar都完全冇得比!龍蝦湯帶辣,好特别👍🏼巴馬火腿帶子多士,好驚喜👍🏼中間加左果醬,估唔到感覺好清新,咁夾!未埋單我已經開始諗定下次再黎要食啲咩😆😆用餐完畢佢哋仲好細心關心客人口味同食物質素評價...好有熱誠嘅餐廳,難怪成晚都坐滿客啦
龍蝦湯帶辣,好特别👍🏼
未埋單我已經開始諗定下次再黎要食啲咩😆😆用餐完畢佢哋仲好細心關心客人口味同食物質素評價...好有熱誠嘅餐廳,難怪成晚都坐滿客啦💯下次幫襯除咗蠔,仲想試埋Lobster seafood pot😋😋
  • 龍蝦刺身
2019-09-16 133 views
好耐冇食生蠔 , 今日特登嚟尖沙咀蠔灣 , 順便慶祝拍拖周年 ! 我哋揀咗自選海鮮拼盤同三款熱食 ! 餐牌 : 生蠔 由最細隻嘅開始 , 順時針方向咁食  每隻生蠔都非常新鮮 , 清洗乾淨冇蠔殼碎Honey Point ($34) - 好鮮甜 , 金屬味餘韻 ! 個人最鍾意呢款蠔 ❣️South Africa Rock ($33) - 好 Creamy Chile Montt (L) ($48) - 好大隻 , 幾 Creamy Lambert (No. 2) ($42) - 海水味偏重 , 都幾甜 , 肉質較爽Majestic (No. 0) ($62) - 同 Lambert 有 d 似La Perle Noire ($42) - 較啖味地中海紅蝦 ($88)平時成日聽人講地中海紅蝦好好食 , 今日第一次試果然名不虛傳 !! 😲😲 首先隻蝦好大隻 , 蝦肉實淨 , 爽口 , 海水味偏重 🧐🧐 不過重點係蝦頭嘅膏 !! 超香濃 , 食完之後蝦膏嘅味道仲會留喺喉嚨度 !!!車厘蜆 ($48) - 好大隻 , 好似第 1 次食蜆剌身 ,  唔係好慣生食蜆 北海道帶子 ($38) - 正常質
我哋揀咗自選海鮮拼盤同三款熱食 !
餐牌 :

生蠔
由最細隻嘅開始 , 順時針方向咁食
每隻生蠔都非常新鮮 , 清洗乾淨冇蠔殼碎
La Perle Noire ($42) - 較啖味
地中海紅蝦 ($88)
首先隻蝦好大隻 , 蝦肉實淨 , 爽口 , 海水味偏重

北海道帶子 ($38) - 正常質素
北海道赤貝 ($78) - 大隻 , 爽口 , 新鮮 !
焗西班牙黑毛豬扒伴沙律配松露忌廉汁 ($298)
黑毛豬扒肉嫩多汁 , 就咁食都好味 , 配埋松露醬幾特別 , 幾夾
松露燒原隻龍蝦 ($398)
好香黑松露味 !! 龍蝦都幾大隻 ! 黑松露味啱啱好唔會蓋過龍蝦嘅鮮味 !
龍蝦超多膏 !!! 超好食 !!! 蟹鉗已經處理好 , 好容易食 ! 🤤🤤
黃金龍蝦卡邦尼意粉 ($238)
龍蝦已經拆肉 ! 😁😁 卡邦尼汁好香 , 意粉軟硬度適中 !

呢度嘅海鮮 , 刺身同埋熱食有好多選擇 ! 而且質素都好好 !! 推介大家嚟食下 !! 🤗🤗
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$1035 (Dinner)
2019-09-15 71 views
今晚同女友十周年纪念日,行去尖沙咀食飯,我特登帶咗佢去尖沙咀呢一間蠔灣度食蠔, 因為女友自己真係好鍾意食蠔 。餐廳裡面啲裝修其實我自己覺得都幾西式同有空間感。服務員嘅態度亦都非常之友善, 對每一道菜智識亦非常豐富, 同我哋講解生蠔及每一度菜嘅特色。以下係我自己嘅品食之意見:Honey points: 爽口彈牙Chile montt: 肉厚及口感一流Cofffin bay: 肉質有彈性 、濃味且裙邊特別爽。Majestic creamy:成隻好有海水味。Gillardeau: 肥美香甜, 其實呢隻嘢都唔洗講咩,因為識食生蠔嘅人就知呢隻嘢係生蠔界之中嘅上品! 即使未去到頂級亦非池中物。La perle noire: 肉飽滿清甜爽口海水味重。Red Prawns: 蝦肉甜美, 記住要食佢個頭因為頭入面啲糕非常之香濃。個人認為拼盤每道食材新鮮, 另外不可不提海膽, 配搭埋紫菜食,因為紫菜鹹味 海膽鮮甜更能襯托出海膽嗰種鮮甜味。黑松露焗龍蝦: 呢條龍蝦焗得恰到好處而且食之前一定要舐盡佢啲黑松露,因為啲黑松露香味濃,當你食龍蝦肉嘅時候 ,既有龍蝦重味之餘而且亦都有包括 松露嘅香味,簡直係享受。巴馬

以下係我自己嘅品食之意見:
Honey points: 爽口彈牙
Chile montt: 肉厚及口感一流
Cofffin bay: 肉質有彈性 、濃味且裙邊特別爽。
Majestic creamy:成隻好有海水味。
La perle noire: 肉飽滿清甜爽口海水味重。

巴馬火腿卷帶子多士奇異果酱: 呢個小食其實我自己覺得嘅特別,因為奇異果嗰酱就同巴馬火腿得鹹鹹地,帶子有佢嘅鮮味,所有配搭我自己覺得非常之夾同埋食起上嚟都幾特別,多士亦都脆脆地所以呢個餐前小食其實自己覺得都幾好味又match ,餸酒一流。

黃金龍蝦卡邦尼意粉: 呢個意粉黃金蛋嘅味濃沃, 我自己食到每一條意粉都平均包含住黃金蛋味而且襯托龍蝦肉 ,自已從未食過一度意粉可以咁豐富且肉質鮮甜。

自己個人認為喺香港好少有餐廳有服務員如此詳細講解每一款蠔嘅賣點及每道菜介紹。 最緊要就係女朋友都食到好高興,因為呢一餐係相識十年紀念餐。 如有朋友想慶祝生日、紀念日可以嚟餐廳試吓純屬自己個人意見。
  • 海膽
  • Gillardeau
2019-09-14 67 views
筆者超級愛海鮮 所以今次就嚟到尖沙咀嘅蠔灣嘆返餐喇閒日7點半左右去到 佢嘅位置比較偏小小要行入嘉蘭圍 百樂酒店對面入到去大概有6成嘅枱啦 環境都幾舒服枱與枱之間有距離 仲會有多張凳俾你放野添呢張相筆者係喺食完大概10點嘅時候影 先影到冇乜人嘅相俾大家睇餐牌:嚟呢到主打當然係食海鮮啦 生蠔嘅品種非常多 可以自選亦都可以揀拼盤其他類型嘅野食都有嘅 不過款式就相對少啲啦✨自選海鮮店員介紹咗六款蠔 每隻$30-50不等包括Honey point/ Chile montt/ Coffee bay/ majestic/ gillardeau/ la perie noire筆者對生蠔其實好麻麻地 純粹係因為男友鍾意🙈所以唔係好識評論啲蠔 不過食得出好新鮮好有蠔味 有啲仲好有海水味添又大隻又好食😍依左至右品嚐晒六款蠔之後 重頭戲就嚟喇到筆者最期待嘅其他海鮮🤤🤤🤤✨馬糞海膽 $188個海膽超級好食!!!!!! 好鮮甜 咩都唔點就咁食鮮味十足👍🏽✨北海道帶子 $38@呢個又係超級好食!!!!!! 同樣地好鮮甜 肉質仲好爽口👍🏽✨車厘蜆 $48@呢種蜆坊間好似少見啲 肉質爽口但就實在啲嘅✨地中海紅蝦 $88
筆者超級愛海鮮 所以今次就嚟到尖沙咀嘅蠔灣嘆返餐喇

食完冷盤當然要食啲熱食
以為呢到主打海鮮 完全無諗過熱食一樣咁令人驚艷
牛扒係五成熟 肉質稔度好好
個洋蔥汁好好味 同個扒超級夾
不過因為個汁都幾濃味 如果你係期望食到好濃嘅牛味嘅就唔係咁啱你喇

✨黑松露蟹肉飯 $218

自選海鮮
安格斯肉眼扒
黑松露蟹肉飯
2019-09-11 72 views
去尖沙咀同朋友慶祝生日, 因為主角鍾意食西式嘢我哋就去咗一間有蠔食嘅西餐廳。我哋幾個人嗌咗個巨型海鮮拼盤, 入面有一單唔同品種嘅蠔,有美國,南非,法國嘅蠔, 我自己就最鍾意食南非蠔,因為食落口好creamy。拼盤入面仲有龍蝦刺身,帶子刺身, 西班牙紅蝦, 同埋赤貝刺身。我自己最鍾意食都係帶子刺身。跟住有黑松露烤黑豚肉, 個賣相睇落都好吸引,黑豚肉厚切好有質感! 黑松露醬翼好落足本唔黑松露醬亦好落足本, 夠曬濃味。鮮龍蝦扁意粉, 意粉韌度食落恰到好處, 而且龍蝦意粉食落唔會太鹹。我最欣賞嘅就係龍蝦湯, 一飲就知道唔係平時落分開出嚟嗰啲,而係真係用龍蝦煲出嚟嘅。雖然幾個人夾錢都有啲貴, 但係一年一次慶祝生日都ok啦!

雖然幾個人夾錢都有啲貴, 但係一年一次慶祝生日都ok啦!
2019-09-08 67 views
週末例牌要四處覓食平衡下工作嘅緊張, 今日先生帶我嚟到呢間享負盛名嘅蠔吧😊兩個人叫咗一打蠔, 對揀蠔唔太在行嘅我哋, 由店員推介揀咗六隻唔同嘅品種, 配上帶子, 牡丹蝦, 地中海紅蝦同埋北海道赤貝, 組成左我哋今日嘅海鮮拼盤♥️必須一讚嘅係, 店員好細心咁為我地講解食用海鮮拼盤嘅先後次序, 唔單只係生蠔, 連其他海鮮嘅食用次序, 佢都為我地用心分配好, 更推介我哋地中海紅蝦必須要連埋啲膏一齊食👍🏻海鮮拼盤非常新鮮, 每一種都好新鮮😋個人最愛係地中海紅蝦, 果然冇推薦錯! D膏係超級鮮甜!!!!😋😋😋係比蟹膏更鮮♥️除咗冷盤之外, 我哋仲叫咗安格斯牛配沙律同埋龍蝦意粉, 安格斯牛嗌咗5成熟, 果真係啱啱好! 肉質鮮嫩粉紅, 入口肉汁豐富😋而且份量都唔細!龍蝦意粉煮得剛剛好, 醬汁豐富, 配上鮮龍蝦肉, 入口彈牙😋今晚食嘅每一樣嘢都非常推薦, 好少有餐廳可以做到, 加上友善用心嘅服務態度, 真心推薦大家去♥️♥️♥️