2018-10-13 358 views
今夜食神降臨,乃緣於老友家有囍事,所以設宴潮州菜之夜款待一眾為食老友記,地點在元朗形點II的百樂潮州酒樓。酒樓裝修很有中式氣氛。潮州白烚凍花蟹 - 蟹重三斤,此等級數的貨色早已在街市絕跡,只因大蟹已直接運去了高級潮州菜館。蟹鉗肉,結實鮮甜彈牙富海水味。個人口味,喜歡在沒有加任何醋和醬料,品嚐新鮮大花蟹的味道。滷水雙拼盤 - 鵝片、豬頸肉、豆腐、潮式扎肉、鵝腎。全去骨,啖啖肉,送酒之選。豪華大拼盤 - 蝦棗、鵝片豆腐、海蜇、帶子。非常滋味。百樂一品煲 - 蝦球、帶子、花膠、花枝、花菇共冶一煲,惹味與鮮味集於一身😋碧綠川椒雞球 - 川椒葉炸得非常脆口翠綠,並把川椒的味道摻入雞球裡,非常考功夫的一道菜,值得一試。香煎蠔仔烙 - 與雞蛋鴨蛋薯粉蠔混有完美比例的蠔仔烙,入口香而不膩,大量新鮮蠔仔洗得乾淨無蠔殼殘留,沒有一口粉的感覺。欖菜肉碎四季豆 - 欖菜的咸香鮮,把肉碎和四季豆的味道頓然提鮮出來,送飯一流。檸檬燉鴨湯 - 檸檬的清香微酸,和鴨肉清甜的味道,完美的融入燉湯裡,一碗完再一碗。明爐鮮烏頭 - 魚肉肥美多汁鮮味。沙爹炒牛河 - 河粉加蛋炒得乾身不油膩,口感彈牙,沙爹牛肉味香濃。福果甜芋
今夜食神降臨,乃緣於老友家有囍事,所以設宴潮州菜之夜款待一眾為食老友記,地點在元朗形點II的百樂潮州酒樓酒樓裝修很有中式氣氛。

豪華大拼盤 - 蝦棗、鵝片豆腐、海蜇、帶子。非常滋味。

明爐鮮烏頭 - 魚肉肥美多汁鮮味。

福果甜芋泥 - 傳統潮州甜品。這裡的加了豬油,令芋泥更軟糯香滑😋。
反沙芋件 - 絕對是手工甜品。反沙芋被一層白糖包裹著,咬下去,超熱燙,芋頭鬆化綿密,包裹芋那層白糖很脆👍👍👍。
鴛鴦水晶包 - 有奶黃和豆沙。水晶包超薄皮,餡料不太甜,兩種味道我都喜歡😍。

乾煎糖醋麵 - 麵面香脆加醋,麵底濕潤加糖,就能享受到糖醋麵的最上乘的風味。
2018-10-13 178 views
席嗲、席嗲... 潮州冷,首先席嗲是常識吧~已經行街行到又攰又肚餓,先來美味前菜花生、菜脯剛好~潮州白烚凍花蟹大大隻... 咁大隻大紅蟹,實肉鮮甜,啖啖滋味~😍😋滷水鵝片,滷水非常入味,咬落軟綿綿~杏汁白肺湯,肺白、杏仁味十足~除咗隻大紅蟹之外,其次好味就要數呢碟豉油皇煎鯧魚球,鹹、香、脆,啖啖肉~😋欖菜肉碎四季豆,四季豆好爽囗,欖菜肉碎好和味~香煎蠔仔烙,一啖咬落去脆卜卜,滿滿豐富嘅蠔仔肉~乾煎糖醋麺,又係甜品,又係主食,面頭脆卜卜,裡面軟淋淋,加上砂糖及黑醋一齊食,好味又好玩~鴛鴦水晶包,煙煙韌韌嘅水晶皮好得意~
席嗲、席嗲... 潮州冷,首先席嗲是常識吧~
已經行街行到又攰又肚餓,先來美味前菜花生、菜脯剛好~

滷水鵝片,滷水非常入味,咬落軟綿綿~

杏汁白肺湯,肺白、杏仁味十足~

欖菜肉碎四季豆,四季豆好爽囗,欖菜肉碎好和味~

香煎蠔仔烙,一啖咬落去脆卜卜,滿滿豐富嘅蠔仔肉~

鴛鴦水晶包,煙煙韌韌嘅水晶皮好得意~
2018-10-07 1398 views
一行八人來到元朗嘅百樂,因為我們都很喜歡吃潮州菜,為咗開心咁樣享受呢一個晚宴,我哋訂咗一隻35両嘅凍蟹。凍蟹上場前,我們當然開咗白酒去嘆世界啦。白酒- Cloudy Bay Sauvignon Blanc,很香的果味,配海鮮絕對一流。只是 $398 ,價錢合理。🐥⭐⭐⭐⭐⭐潮州白烚凍花蟹 -每両60大元,價值$2,100,為我們這一場豪食,作為一個非凡的開幕典禮。凍花蟹新鮮、肉厚、超多膏的蟹,蟹鉗大大隻,肉多肥美。很快便俾我哋K.O.左佢。👍🐥⭐⭐⭐⭐⭐,鮮甜、鮮甜、鮮甜,重要的是講三次。😜再點小菜就配紅酒$248,10分果味,配肉類一流。🐥⭐⭐⭐⭐⭐滷水雙拼盆 :鵝片嫩滑、豆腐香滑。🐥👏👏👏👏豪華大拼盤 :蝦棗、海蜇、鹵水鵝片、帶子,最喜歡海蜇,不可多得的頭盤。🐥⭐⭐⭐⭐⭐檸檬燉鴨湯 :清香不油膩,時間剛好。只買- $108。超值👍🐥⭐⭐⭐⭐⭐百樂一品煲 - $280,集海鮮於一煲,全部精品。🐥⭐⭐⭐⭐碧綠川椒雞球:10分喜愛他的味道,配上嫩雞10分美味,是新鮮雞呀。 🐥⭐⭐⭐⭐⭐香煎蠔仔烙 :甘香,𧐢及雞蛋的比例10分欣賞,吃出鮮味嘅感覺。👍🐥⭐⭐⭐⭐沙爹炒牛河 :我的朋友說10分

凍蟹上場前,我們當然開咗白酒去嘆世界啦。

滷水雙拼盆 :鵝片嫩滑、豆腐香滑。🐥👏👏👏👏

沙爹炒牛河 :我的朋友說10分好味,因我不食沙爹,所以不知道是否如他們所說的美味。只賣 $108🐥⭐⭐⭐

我們超愛吃甜品,一共選了四款。
福果甜芋泥 - $35
銀杏綠豆爽 - $35
鴛鴦水晶包 - $42(半打)
反沙芋件/粒 - $108(製作需時十五分鐘)
吃完這4個傳統的潮州甜品,今晚的美味潮菜,就算是畫龍點睛,大滿足,大滿足,大滿足。👍👍👍👍👍🐥🐥🐥🐥🐥⭐⭐⭐⭐⭐

2018-10-06 915 views
良朋共聚,今晚同一班好朋友去元朗食潮州菜,如果講到在元朗食潮州菜,要好食之餘又要交通方便,就一定要嚟元朗形點II嘅百樂潮州酒樓,因為呢間酒樓就在元朗西鉄站商場,如果想飲酒,而又唔想揸車,食完飯之後可以搭西鉄又或者搭商場的士返屋企,快趣又方便。酒樓的裝修高貴雅緻,又略略帶點古典味。好朋友好耐無見面,坐低大家緊係要模下酒杯底傾下計。先嚟白酒 Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2017 $398,香氣生動,果味精純細緻易入口。🍻🍻白酒最好配海鮮,先嚟潮州白烚凍花蟹,每両$60,呢隻花蟹足足有差不多2斤幾重,大大隻,蟹肉幼嫩,味道鮮甜,好食,值得一讚!滷水雙拼盆 $220 ,包括有鵝片、鵝腎、豬頸肉、札肉、豆腐乾。鵝片幼嫩味香、鵝腎爽口彈牙、猪頸肉肉質纖幼、札肉猪肉味重好咬口、豆腐乾口感嫩滑,配上滷水汁味道一流。豪華大拼盤 $840,份量十足超大份,包括有蝦棗、海蜇、帶子、鵝片。蝦棗好香蝦肉味、口感彈牙,炸得唔太燶,剛剛好,唔熱氣。海蜇好彈牙、帶子又好新鮮、鵝片幼嫩味香。飲完白酒跟住飲紅酒 Malesan Cabernet Sauvignon 2016 $248,果味濃厚,

酒樓的裝修高貴雅緻,又略略帶點古典味。

🍻🍻

飲完白酒跟住飲紅酒 Malesan Cabernet Sauvignon 2016 $248,果味濃厚,酒精味濃,唔錯。

檸檬燉鴨湯 $108,材料豐富,包括有鴨肉、瘦肉、咸檸檬,燉湯味道清甜,略略帶點香味,好滋潤又唔油膩。

百樂一品煲 $280,材料豐富,味道一流,材料包括有花膠、帶子、鮮蝦、鮑片、魷魚、冬菇。

碧綠川椒雞球 $108,鷄肉嫩滑彈牙, 川椒葉好脆口,呢味餸最啱送酒。

明爐鮮烏魚 $240,烏頭好新鮮,肉質鮮嫩又肥美。

香煎蠔仔烙 $108,蠔肉好鮮味,皮脆香口唔油膩,好食!

乾煎糖醋麵 $128,煎得剛剛好,金黄色,賣相一流,好香蛋味又脆口,配上少少沙糖和醋一齊食,超好味。

沙爹炒牛河 $108,牛肉新鮮好咬口,沙爹味香,河粉幼滑。

福果甜芋泥 $35,口感幼滑唔太甜。

銀杏綠豆爽 $35,清甜嫩滑好滋潤。

鴛鴦水晶包,半打$42,兩款口味,包括有豆沙味和奶黄味。皮薄餡料幼滑,唔太甜。

反沙芋 $108,新鮮即炸,甜甜地,熱辣辣,好脆口,但唔油腻。

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2018-10-05 751 views
同班嗜食的朋友仔久不久都會相約一齊食好嘢,其中一人祖藉潮州,對潮州菜頗為熟悉,今次佢就帶我哋嚟形點II嘅百樂潮州酒樓。酒樓裝修古色古香,高雅漂亮Cloudy Bay ($398) - 良朋共聚,當然要飲飽食醉啦,先嚟枝白酒熱下身先潮州白烚凍花蟹 ($60/兩) - 人多就點左隻大嘅凍花蟹,呢隻蟹足足有35兩,淨係蟹鉗都已經有手掌咁大。蟹肉嫩滑紮實有光澤,味道鮮甜,唔洗點蟹醋就已經好好食!滷水雙拼盆 ($220) - 有鵝片、鵝腎、豬札肉、豬頸肉同豆干;鵝片鮮嫩、鵝腎同札肉爽口、豆干嫩滑豆味濃,滷水略帶鮮味,好食又有層次。豪華大拼盤 ($840) - 夠晒大份,有蝦棗、帶子、鵝片同海蜇。帶子鮮甜彈牙,鵝片鮮嫩,海蜇爽口入味,蝦棗香口蝦味濃,沾上甜甜地嘅桔油更鮮美,呢個拼盤好睇又好食!檸檬燉鴨湯 ($108) - 用鴨肉、瘦肉同咸檸檬做湯料,顏色清晰唔油膩,鮮甜有層次,淡淡嘅咸檸檬味更有提鮮嘅效果,水準之作!百樂一品煲 ($280) - 材料豐富,冬菇、魷魚、蝦、鮑片、花膠、帶子……入味又好食!碧綠川椒雞球 ($108) - 鷄肉新鮮嫩滑彈牙,川椒葉香脆唔油膩,火候控制得宜,色、香、味俱佳

酒樓裝修古色古香,高雅漂亮

明爐鮮烏魚 ($240) - 烏頭新鮮肥美,鹹鹹地酸酸地嘅湯汁有提鮮作用,鮮甜肥美。

欖菜肉碎四季豆 ($98) - 四季豆爽口唔油膩,咸淡適中,不俗!

香煎蠔仔烙 ($108) - 蠔仔新鮮嫩滑,餅漿口感略帶少許煙韌,蠔仔烙煎得金黄香口,一D都唔油膩,出色!

乾煎糖醋麵 ($128) - 顏色金黄,火喉控制得好好,食落一面香脆、一面香軟,麵身蛋味香濃,加少少醋同沙糖,就已經好好食!

沙爹炒牛河 ($108) - 沙爹香口質感細緻,牛肉嫩滑,炒得均匀又唔油膩,出色!

福果甜芋泥 ($35) - 芋泥口感幼滑細緻,甜度適中

銀杏綠豆爽 ($35) - 清甜順滑

鴛鴦水晶包 ($42/半打) - 有豆沙同奶黄味,皮夠薄,口感煙韌,餡料幼滑,甜度適中

反沙芋($108) - 火喉控制得好好,芋頭條完全畀沙糖包裹住,外脆內軟

最後當然要飲翻杯功夫茶,消消滯啦!

要潮州菜煮得好,真係要好多功夫同心機,呢餐完全感受到大廚嘅功力同心機,朋友仔果然無介紹錯!
  • 潮州白烚凍花蟹
  • 沙爹炒牛河
  • 鴛鴦水晶包
  • 反沙芋
2018-10-05 797 views
今晚好友聚餐決定到元朗形點嘅百樂潮州食凍蟹!一坐低,侍應姐姐就放低功夫茶俾我地。食凍蟹大家都決定order 支白酒。黎自新西蘭嘅cloudy bay! $398易入口唔會太酸~滷水雙併盤 $220最上層舖上鵝片,兩旁仲有潮式扎肉同豬頸肉。滷得入味又唔過鹹!主角出場喇!潮州白烚凍花蟹 $60/兩呢隻大概$2000左右食一隻蟹鉗就超滿足,非常多肉、肉質好鮮甜。醋都不用沾。檸檬燉鴨湯 $108 鴨湯好清晰、味道濃郁,帶有檸檬嘅清香。但又完全無酸味。鴨肉依然嫩滑,可以沾醬油或醋黎食。豪華大拼盤 $840包括鵝片、帶子、海蜇、蝦棗配桔仔油。蝦棗呢d 手工菜真係買少見少,用蝦肉、馬蹄等混合而成。碧綠川椒雞球 $108川椒菜炸得非常翠綠香口,雞肉椒麻味夠,肉質嫩滑。欖菜肉碎四季豆 $98四季豆感覺乾爽,唔會油淋淋。香煎蠔仔烙 $108真材實料,啖啖都食到蠔肉同蛋。明爐鮮烏魚 $240第一次食潮州菜食到呢個菜式,熱住食別有一番風味。沙茶炒牛河$108味道調得好香濃,河粉屬較幼身質地唔會軟爛,不錯!香煎糖醋麵$128真係做得番一邊脆口,另一邊軟,內裏仲有一條條麵嘅口感。鴛鴦水晶包$42/6平時我最唔中
今晚好友聚餐決定到元朗形點嘅百樂潮州食凍蟹!

一坐低,侍應姐姐就放低功夫茶俾我地。

食凍蟹大家都決定order 支白酒。
黎自新西蘭嘅cloudy bay! $398
易入口唔會太酸~

滷水雙併盤 $220

主角出場喇!
潮州白烚凍花蟹 $60/兩
呢隻大概$2000左右

食一隻蟹鉗就超滿足,非常多肉、肉質好鮮甜。醋都不用沾。

檸檬燉鴨湯 $108
鴨湯好清晰、味道濃郁,帶有檸檬嘅清香。但又完全無酸味。

鴨肉依然嫩滑,可以沾醬油或醋黎食。

豪華大拼盤 $840
包括鵝片、帶子、海蜇、蝦棗配桔仔油。
蝦棗呢d 手工菜真係買少見少,用蝦肉、馬蹄等混合而成。

碧綠川椒雞球 $108
川椒菜炸得非常翠綠香口,雞肉椒麻味夠,肉質嫩滑。

欖菜肉碎四季豆 $98
四季豆感覺乾爽,唔會油淋淋。

香煎蠔仔烙 $108
真材實料,啖啖都食到蠔肉同蛋。

明爐鮮烏魚 $240
第一次食潮州菜食到呢個菜式,熱住食別有一番風味。

沙茶炒牛河$108
味道調得好香濃,河粉屬較幼身質地唔會軟爛,不錯!

香煎糖醋麵$128

真係做得番一邊脆口,另一邊軟,內裏仲有一條條麵嘅口感。

鴛鴦水晶包$42/6
平時我最唔中意食水晶包,因為通常皮勁厚。但呢度嘅水晶包皮好薄,勁多餡!熱辣辣!

福果甜芋泥 $35
唔算太甜,口感好滑溜。不過2-3人share食就剛好。

反沙芋件$108
非常考功夫嘅一道潮式甜品,製作需時15分鐘。芋頭外皮香脆內裏酥軟,砂糖部分甜而不膩。

2018-10-04
$500 (Dinner)
  • 乾煎糖醋麵
  • 滷水鵝片
  • 豪華大拼盤
  • 沙茶炒牛河
2018-09-20 294 views
帶著老婆和囝囝去吃飯,由於老婆喜愛吃蟹,放是來到百樂潮州酒樓。餐廳環境舒適,周邊吊著的紅色燈籠,很有大紅袍的感覺。而且設有BB 凳,方便湊著BB的家長。潮州白烚凍花蟹花蟹大大隻,蟹肉鮮甜味美,老婆食完都讚不絕口。凈滷水鵝片鵝片很厚切,鵝肉鬆軟,鹵水味突出,完美無瑕的一道菜。鵝掌炆鮑片鵝掌細滑,鮑片醃得入味,底部還有生菜及冬菇。菊花石榴雞 很有特色的一道菜,味道似粉果,又帶點石榴的清香,制作成小籠包的形象可見大廚的用心。乾煎糖醋麵這款潮式甜品,一直是我的摰愛。脆口得來又有點糖醋味,加少許砂糖更能有助提味,囝囝也吃得很滿足。

潮州白烚凍花蟹
花蟹大大隻,蟹肉鮮甜味美,老婆食完都讚不絕口。

凈滷水鵝片
鵝片很厚切,鵝肉鬆軟,鹵水味突出,完美無瑕的一道菜。

鵝掌炆鮑片
鵝掌細滑,鮑片醃得入味,底部還有生菜及冬菇。

菊花石榴雞

乾煎糖醋麵

2018-09-19 253 views
一家人結伴到到元朗吃飯,這次特意挑選潮州菜。杏汁白肺湯 - $60/位味道鮮甜,杏仁味突出,有陣陣豬肺香,用心之作。豉油皇煎鯧魚球 - $268魚肉已去骨,吃落淡淡肉,魚味香濃之餘,與豉油味配合得天衣無縫。菜片炒鴿崧 - $148是我最愛的一道菜,生菜也精心剪裁,呈圓型狀,方便把餡料放進去一起吃,可見餐廳非常有心思了,每一淡都有鴿肉的味道,一試難忘。欖菜肉碎四季豆 - $98四季豆炒得香口,加入肉碎及欖菜,完全提升味道的層次。香煎蠔仔烙 - $108食潮州菜蠔餅是必點菜式,脆卜卜的口感,蠔仔味突出,完美無瑕的一道菜。鴛鴦水晶包 - $42(半打)最後甜品是水晶包,有豆沙和奶皇,個人喜愛奶皇,甜甜地加上奶香,水晶皮也很煙韌。
一家人結伴到到元朗吃飯,這次特意挑選潮州菜。

杏汁白肺湯 - $60/位
味道鮮甜,杏仁味突出,有陣陣豬肺香,用心之作。

豉油皇煎鯧魚球 - $268

菜片炒鴿崧 - $148

欖菜肉碎四季豆 - $98
四季豆炒得香口,加入肉碎及欖菜,完全提升味道的層次。

香煎蠔仔烙 - $108

鴛鴦水晶包 - $42(半打)

2018-09-19 240 views
就黎中秋節,緊係成班朋友食下飯,做下節!我地黎左百樂潮州酒樓,坐底食下前菜,飲下功夫茶先。潮州白烚凍花蟹,隻蟹好重秤,新鮮有蟹味。凈滷水鵝片,片片肉都浸到好入味,肉質鬆軟,底下仲有滷水豆腐。鵝掌炆鮑片,手掌心甘大既鮑片同冬菇,好有做節感覺。杏汁白肺湯,呢個湯水好潤肺,豬肺好好食,我至愛!我本身唔太喜歡杏汁味,但呢個杏汁濃度恰到好處,大人小朋友都啱飲!菜片炒鴿崧,鴿肉碎炒得又香又鬆,用生菜夾住黎食,好似食生菜包甘。豉油皇煎鯧魚球,鯧魚煎得魚皮香脆,魚肉結實唔鬆散。香煎蠔仔烙,脆卜卜香噴噴,裡面滿滿蠔仔肉,外脆肉軟。乾煎糖醋麺,呢個出面比較少食,炸到脆卜卜既伊麺,加上醋汁,白沙糖,香口既甜品。鴛鴦水晶包,豆沙味同奶黃味,食邊款好呢?
就黎中秋節,緊係成班朋友食下飯,做下節!
我地黎左百樂潮州酒樓,坐底食下前菜,飲下功夫茶先。

潮州白烚凍花蟹,隻蟹好重秤,新鮮有蟹味。

鵝掌炆鮑片,手掌心甘大既鮑片同冬菇,好有做節感覺。

豉油皇煎鯧魚球,鯧魚煎得魚皮香脆,魚肉結實唔鬆散。

香煎蠔仔烙,脆卜卜香噴噴,裡面滿滿蠔仔肉,外脆肉軟。

鴛鴦水晶包,豆沙味同奶黃味,食邊款好呢?
2018-08-18 442 views
這晚有朋友到訪,就到區內的一家潮菜館飯聚,裝修和招呼已令人第一個印像很滿意。店長推薦幾個小菜,首先就是一個檸檬鴨湯,味道不太濃,而且也不太油膩,但是鴨和檸檬的味道也相應不太濃。之後的鵝片拼盤,味道適中,還有就是 炸蝦棗和蟹棗,就不是我的一杯茶,因為並不是想像中的香口和鮮味 反而那道凍烏頭魚,肉質肥美。 另外那個一品煲 ,有花膠鮑片 大蝦和厚厚的花菇,味道濃郁,也是一個送飯的好菜式 。另外我個人最喜歡的就是那個金華四寶蔬 ,鹹香的金華火腿,將四種蔬菜的味道也提升了,雖然已經有七八分飽,但是潮洲甜品又怎可以放過呢 。反沙芋不但賣相精美,入口也能夠令人吃出他的地道風味,還有我喜歡的桂花糕,很清爽。朋友點的椰汁西米露和綠豆爽,也拍手讚好,整晚的菜式大家都很滿意,不愧為元朗潮菜首選。
2018-08-18 278 views
每次想起吃潮菜,在元朗都想起這家百樂酒家, 今次約咗三五知己,就再來看看他有否保持過往的質素,當然首先會試他的拼盤, 這次的鵝片拼墨魚片食味都可以,唯獨是師父的刀功將鹅片和墨魚片都片得較薄沒有了所謂的咬口 。店長推薦我們吃他的一品煲,有花膠、鮑片、大蝦,實在是賣相很吸引,另外值得一提是那個檸檬鴨湯,鴨和檸檬味都很突出湯底不油膩,實在是一個清新的開胃菜,還有當然必試他的凍魚,今次點了凍烏頭,肉身也很肥厚,但沒有烏頭本身的魚油,相信不是地道的元朗烏頭,另一驚喜的菜式,就是金華四寶蔬,金華火腿帶出四款菜的味道,實在令人有一個驚喜,最後當然要試他的地道甜品, 包括綠豆爽和反沙芋,不但保持水準,我認為是最精彩的甜品,令這頓潮州菜劃上一個完美的句號,整體十分滿意
2018-08-16 972 views
下雨天的晚上,最好就是在商場吃飯,不用到處走,不用濕身濕腳,於是今晚放工便和朋友在百樂晚餐,百樂的系列之前有吃過,對它也蠻有信心的,這裡也近回家,比較便利。喜歡它家的甜酸菜,輕輕的甜味很討好,是很好的開胃小吃。滷水雙拼盤 $220鵝肉拼墨魚,份量好足,鵝肉片片均勻,肉質細嫩,鵝香撲鼻,是我最喜歡的滷水菜式,橙色的墨魚也很爽口入味,底下還有滷水豆腐,豆味香濃,吃潮州菜式,滷水做得好,可見到它的功力。檸檬燉鴨湯 $108很少見的一款湯,引起我們的好奇心,湯畢出來十分清徹,如其他燉湯一樣,沒有油,估計油已清理走,湯的味道很天然,有鴨的味道也有檸檬的清香,喜歡喝湯的我,包辦了好幾碗呢,燉過湯的鴨肉,部分仍很嫩滑可吃,鴨味濃郁。金華四寶菜 $108不要被那深色的獻汁嚇怕,它沒有想像中的鹹,味道是剛好適宜的,但兩塊金華火腿就比較鹹,可以不去碰它,蔬菜有小棠菜、蘿蔔、冬瓜及冬菇,推介給喜歡吃蔬菜的人,我自己也很喜歡,各種材料烹調得剛好,軟腍適中,不是一次過亂煮在一起的,冬菇也很軟和入味,可以看出大廚的心機。反沙芋 $108比較花功夫的一道菜,反沙芋新鮮熱辣製作,要趁熱吃,外層的糖是脆脆的,芋頭不會太

喜歡它家的甜酸菜,輕輕的甜味很討好,是很好的開胃小吃。

滷水雙拼盤 $220

檸檬燉鴨湯 $108

金華四寶菜 $108

反沙芋 $108
比較花功夫的一道菜,反沙芋新鮮熱辣製作,要趁熱吃,外層的糖是脆脆的,芋頭不會太粉,口感剛好。

桂花糕
桂花味十分足,很清香,甜度低一點就更好。

服務方面也很好,店員照顧周到,人手充足,像工作得蠻開心的樣子,現在的餐廳好難見得到。
  • 金華四寶菜
  • 檸檬燉鴨湯
  • 滷水雙拼盤
2018-08-15 259 views
沒有想過走到這裡會走進一家老牌的酒樓,當到時候去元朗拍攝外影,走到腳仔軟,見到坐得舒服又唔洗等位當然第一時間想衝入去啦,但我自己好少係呢D酒樓度吃野,不過兩個朋友仔就提議百樂潮州吃! 裡面都很舒服,叫左幾個中菜,價錢就貴貴地啦,呢D老牌酒樓都預左唔會平架喇!最欣賞係個欖菜肉碎芥蘭粒炒飯😅最驚喜嘅係埋單個時先知道刷卡原來可以儲Asiamile架!超開心簡直意外收穫,有儲開Asiamile嘅朋友就要特別留意喇,哈哈
2018-08-08 344 views
是日阿女早上考聲樂試,午餐後就回家午睡到黃昏,我地見好耐冇儲里數,所以又到百樂晚餐(^_-)今次飲胡椒咸菜豬肚湯,阿女冇份飲,個人成日懶得落廚,但獨愛呢款湯,始終對身體好,要花時間洗豬肚和煲湯真的不容易( ̄∇ ̄)粉絲雜菜煲,叫呢個除咗因為想食菜,主要俾阿女飲湯,個傻妹好鍾意食粉絲,就算我間中自私煮粉絲當晚餐,佢都會走來跟我搶食香煎蠔仔烙,每次來我必定點來食,今次水準ok,唔會水汪汪,淋淋地夠好食~~~四喜豆腐煲,長老至愛,個人覺得都好食~~~今次唔記得影甜品,長老係熟客仔,差不多每次去都有甜品,雖然要等,但大家都覺得ok的(^_-)

四喜豆腐煲,長老至愛,個人覺得都好食~~~

2018-07-29
Type of Meal
Dinner
2018-08-08 269 views
上個月25號…… 同屋企人去咗元朗形點間百樂飲茶佢而家做緊優惠,每日有指定嘅點心同埋炒粉麵做特價香煎蘿蔔糕:煎得非常好,入邊有一條條嘅蘿蔔絲蜜汁叉燒腸:腸粉皮厚薄適中,叉燒厚度適中,唔會太薄。🌟欖菜芥蘭粒肉碎炒飯🌟:味道非常,份量非常足夠,簡直係我嘅最愛
上個月25號…… 同屋企人去咗元朗形點間百樂飲茶

佢而家做緊優惠,每日有指定嘅點心同埋炒粉麵做特價

香煎蘿蔔糕

香煎蘿蔔糕:煎得非常好,入邊有一條條嘅蘿蔔絲

蜜汁叉燒腸

蜜汁叉燒腸:腸粉皮厚薄適中,叉燒厚度適中,唔會太薄。
欖菜芥蘭粒肉碎炒飯

🌟欖菜芥蘭粒肉碎炒飯🌟:味道非常
,份量非常足夠,簡直係我嘅最愛
2018-07-25
$130 (Lunch)
香煎蘿蔔糕
蜜汁叉燒腸