2024-11-23 454 views
今日嚟到啟德Airside,呢度簡直係美食天堂,有各式各樣的餐廳,選擇不少,決定去4樓的樂天王朝出名的八色小籠包,bookmark咗好耐,終於可以一試🤤🌟#特式皇朝小籠包特式皇朝小籠包令人眼前一亮,八隻小籠包各有千秋,食法都有講究,首先游完未食起,之後到糟溜絲瓜,,鵝肝,黑松露,芝士,蟹粉,蒜香,最後係川味,因為味道最濃🤤每一款口味都帶來獨特享受,原味小籠包肉餡鮮香多汁,皮薄如紙,咬下去時湯汁四溢😋而糟溜絲瓜口味則令人耳目一新,清新的絲瓜味道融合了肉餡的香氣👍🏻鵝肝與黑松露有奢華口感,芝士小籠包濃郁無比,✨蟹粉、蒜香和川味的變化,每一口都充滿驚喜,讓小籠包不再單調💗🌟#雲吞雞雲吞雞係經典上海菜,融合鮮嫩雞肉同滑順雲吞🤤雞肉保持肉質的鮮嫩和多汁✨雲吞皮薄透亮,裡面包著新鮮肉餡,鮮味十足🫶🏻湯底由雞骨熬製,湯色清澈、味道鮮美,帶有肉香,好飲👍🏻🌟#生煎牛肉餅每塊牛肉餅外層金黃酥脆,內裡包裹著鮮嫩牛肉餡🫶🏻經過細膩調味,肉質鮮甜,肉香豐富😋生煎令餅底產生一層香脆焦香,肉香更出👍🏻

🌟#特式皇朝小籠包

🌟#雲吞雞

🌟#生煎牛肉餅
2024-10-23 1413 views
📢 **啟德大型新商場Airside 4樓 - 樂天皇朝薈萃** 📢🌟 上海菜,又稱滬菜,源自中國江南地區,結合了江浙滬等地的烹調技藝。上海菜以其鮮美、 濃鬱、講求食材原味而著稱。烹調方法多樣,包括煮、蒸、煎、炒、燉等,注重食材新鮮、口感細膩。傳統上海菜多以 肉類 、海鮮和新鮮蔬菜為主,加入些少甜味和豐富的調味料,令菜餚味道獨特。🍜 **多口味8色小籠包**:呢款8色小籠包真係驚為天人!每一個都係手工製作,分別有八種不同口味,每一啖都係不同嘅驚喜。皮薄餡多,咬開即見湯汁四溢,絕對一試難忘。🥟 全手工製作豚肉鮮蝦餃子手拉麵:手拉麵係一大亮點,麵條煙韌彈牙,湯底濃郁,配料豐富,令你每一口都充滿驚喜,豚肉同鮮蝦嘅完美結合,皮薄餡多,味道鮮美,口感彈牙。每一口都係極致享受,絕對值得一試!🍜 🥟 蟹粉鮮肉鍋貼:呢個鍋貼外皮香脆,內裏鮮嫩多汁,蟹粉同豬肉嘅完美結合,味道鮮美,每一啖都係享受。🦐 龍井蝦仁餃子:龍井蝦仁餃子非常特別,蝦仁鮮美,龍井茶香氣撲鼻,餃子皮薄而不破,味道獨特,好有層次感。🏢 餐廳環境與服務,樂天皇朝薈萃嘅裝修氣派,適合宴會同聚餐。落地大玻璃窗可以飽覽九龍嘅全景,食飯嘅同時仲可

🍜

🏢 餐廳環境與服務,樂天皇朝薈萃嘅裝修氣派,適合宴會同聚餐。落地大玻璃窗可以飽覽九龍嘅全景,食飯嘅同時仲可以享受靚景,真係視覺同味覺嘅雙重享受。侍應服務態度非常好,令你感受到賓至如歸嘅感覺。

📍 **店舖地址**:啟德大型新商場Airside 4樓
🚇 **交通指引**:地鐵啟德站

記得去試下呢啲美味嘅上海美點,絕對唔會令你失望!#樂天皇朝薈萃 #上海美點 #Airside美食 #多口味小籠包 #手工餃子 #手拉麵 #蟹粉鍋貼 #龍井蝦仁 #九龍全景 #高質服務

希望你地鍾意呢篇介紹!🍜🥟😊
2024-08-21 3236 views
之前食過airside既樂天皇朝薈萃覺得個體驗好好, 今日又再黎encore喇~~晚上6點入座已經有唔少人喇, 都幾旺場呢道環境好大, 座位好闊落, 坐得好舒服呢~~菜式非常豐富, 每次都有選擇困難丫多款新推出既手打香水檸檬茶~~前菜小食: 栗子花生 $15炆得好好呀~~栗子同花生都炆得好淋, 口感軟糯, 甜鹹適中生煎牛肉餅 $48牛肉餅熱辣辣~~餅身金黃酥脆, 牛肉餡料嫩滑多汁上海風味醬鴨 $78鴨肉經過醬汁浸泡, 肉質鮮嫩, 味道甘甜帶有微鹹, 醬香濃郁, 口感豐富瑤柱芙蓉賽螃蟹 $98蛋白炒得好香喔~ 撈埋蛋黃同醋一齊食鮮味十足, 口感細膩滑嫩木樨肉炒拉麵 $93麵條彈牙滑順, 木樨肉香氣撲鼻, 搭配炒香既菜蔬, 整體味道鮮美濃郁而不油膩, 層次感豐富
晚上6點入座已經有唔少人喇, 都幾旺場

呢道環境好大, 座位好闊落, 坐得好舒服呢~~

菜式非常豐富, 每次都有選擇困難丫

多款新推出既手打香水檸檬茶~~

前菜小食: 栗子花生 $15
炆得好好呀~~
栗子同花生都炆得好淋, 口感軟糯, 甜鹹適中

生煎牛肉餅 $48
牛肉餅熱辣辣~~
餅身金黃酥脆, 牛肉餡料嫩滑多汁

上海風味醬鴨 $78

瑤柱芙蓉賽螃蟹 $98

木樨肉炒拉麵 $93
  • 上海風味醬鴨
  • 瑤柱芙蓉賽螃蟹
2024-07-10 3765 views
「樂天皇朝薈萃」位於啟德airside,是我假日和家人聚會的地點。樂天皇朝薈萃提供高品質的中式點心餐點,以創新、新穎的菜式聞名。讓我來詳細描述一下這裡的特色菜品口感: 皇朝八色小籠包:這款小籠包外皮薄而有嚼勁,內餡豐富多樣,每一口都能品嚐到不同的風味,絕對是味蕾的享受。原味小籠包:經典的原味小籠包,湯汁鮮美,肉香十足,每一口都讓人回味無窮。糟溜絲瓜:絲瓜爽脆可口,搭配糟溜醬汁,酸甜適中,清爽開胃。鵝肝:鵝肝口感濃郁滑嫩,入口即化,散發出濃郁的香氣,絕對是我們全家的最愛。黑松露、芝士、蟹粉、蒜香和川味:黑松露香氣、芝士濃郁、蟹粉鮮甜、蒜香香氣和川味麻辣,在口中品味到不同風味。宮廷驢打滾:口感軟糯,外皮軟糯有嚼勁,內餡香甜可口,讓人想要一口接一口。京醬肉絲薄餅皮:京醬肉絲醬汁濃郁,搭配薄餅皮的脆香,口感絕佳,讓人回味無窮。在如此美味的菜品和舒適的環境下,「樂天皇朝薈萃」絕對是享受美食、放鬆心情的最佳聚會地點。

糟溜絲瓜:絲瓜爽脆可口,搭配糟溜醬汁,酸甜適中,清爽開胃。

黑松露、芝士、蟹粉、蒜香和川味:

1 day(s) ago 0 views
想食小籠包就會諗起樂天皇朝😗佢哋嘅小籠包真係好高質,熱辣辣上枱,皮薄包得靚,湯汁多,豬肉餡鮮味。生煎牛肉餅係我覺得最好食嘅菜式🌟🐮外皮薄脆,一咬落去即刻爆汁,牛肉帶有黑椒香味。最近仲有唔同嘅蟹粉菜式食🦀我哋叫咗蟹粉豆腐,豆腐香滑,配上鮮味蟹粉,最啱餸飯食。醬鴨係好經典嘅江浙菜🦆味道鹹香,烹調方法令鴨肉唔會肥膩,肉質鮮嫩,幾特別。最後要咗個驢打滾做甜品🫘糯米配上黃豆粉同紅豆蓉好夾,甜而不膩。

• 生煎牛肉餅
2 day(s) ago 0 views
啟德Airside一間上海餐廳叫樂天皇朝薈萃,環境寬敞,裝修華麗,而樂天王朝主打八色小籠包,今次終於可以一食🤤特式皇朝小籠包$148八款口味各具特色,令人驚豔!從經典原味—皮薄餡靚,湯汁鮮美—到創新口味,如糟溜絲瓜的清爽、鵝肝黑松露的奢華、芝士的濃郁、蟹粉的鮮香、蒜香的濃郁以及川味的麻辣,層次豐富,令人回味無窮,每顆小籠包都別具匠心😍職員细心介紹品嚐次序,由最淡原味到最濃川味添李白醉雞🐔(鷄脾)$102李白醉雞,以優質雞肉浸泡於陳年花雕酒中,佐以薑片、蔥段等香料,酒香濃郁,雞脾肉鮮嫩😚黃鱔炒飯🐟🍚 $128粒粒分明,鮮香四溢,黃鱔鮮嫩,口感豐富😍刀切小饅頭 $32色澤金黃,外皮微微酥脆入口鬆軟,沾上煉奶,甜香四溢😚蟹粉鍋貼🥟 $58外皮金黃酥脆,內餡鮮美多汁😚

特式皇朝小籠包$148

李白醉雞🐔(鷄脾)$102

黃鱔炒飯🐟🍚 $128
粒粒分明,鮮香四溢,黃鱔鮮嫩,口感豐富😍

刀切小饅頭 $32
色澤金黃,外皮微微酥脆入口鬆軟,沾上煉奶,甜香四溢😚

蟹粉鍋貼🥟 $58
外皮金黃酥脆,內餡鮮美多汁😚

今日黎airside 行街,又未夠鐘睇戲🍿就去咗食 #樂天皇朝 ,可能今日平日,又未到食飯時間,所以可以即刻入座🥳之前食過幾次所以好有信心保證👍🏻鮮蝦炒手拌麵 $75🍜雲吞充滿蝦味😋欖菜肉碎炒偏豆角 $88🫛肉碎醃得好入味,送飯真係一流㗎🥳如果欖菜多啲就會更加好🙈樂天皇朝薈萃(AIRSIDE) @paradisegrouphk📍 九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 4樓L418號舖#樂天皇朝 #八色小籠包

鮮蝦炒手拌麵 $75🍜
雲吞充滿蝦味😋

欖菜肉碎炒偏豆角 $88🫛
肉碎醃得好入味,送飯真係一流㗎🥳
如果欖菜多啲就會更加好🙈

📍 九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 4樓L418號舖

#樂天皇朝 #八色小籠包
八色小籠包·樂天皇朝全港有多間分店 最近做緊優惠活動🤩下午茶時段大食物有5-6折必食的八色小籠包都係優惠範圍內 好抵食❣️.✨特色皇朝八色小籠包 $148八色小籠包顧名思義有八款味道各具特色推薦味道由淡到濃味咁食😋自己幾鐘意蒜味同黑松露味 鮮甜無比搭配醋和薑絲味道更加出色💕.✨龍華素鴨 $78素鴨外皮酥脆 內裡係綿密的豆腐和香菇餡味道清新而不油膩係素食者都岩食的鴨👍🏻.✨李白醉雞 $92醉雞雞肉鮮嫩嫩滑 酒香濃郁.✨皇朝擔擔拉麵 $75拉麵的麵條彈牙 湯底香濃有花生香🥜份量滿滿天食得好滿足.✨紅油鮮蝦黑豚肉抄手6粒 $88抄手皮薄餡多 蝦肉和黑豚肉令每一口都充滿鮮味紅油的醬汁香口惹味而不辣 好滋味😋.✨黃鱔炒飯 $128炒飯米粒分明 黃鱔鮮嫩搭配香蔥和蝦仁 味道鮮香四溢
八色小籠包·樂天皇朝

✨黃鱔炒飯 $128
炒飯米粒分明 黃鱔鮮嫩
搭配香蔥和蝦仁 味道鮮香四溢
2024-11-25 0 views
#上海菜相信吾少人都鐘意食 特別係環境坐得舒服又有茶飲平時約家人食飯我都會食樂天皇朝薈萃平時都係係將軍澳多今次我地試左AIRSIDE呢間小籠包味道吾錯肉質鮮甜食落去啖啖都係汁好juice 蟹季🦀新推出既蟹黃炒飯如果鐘意食蟹既朋友一定會喜歡 好夠獲氣食完有種停不了想再食既感覺酸辣湯拉麵呢個夠哂酸同辣 不過我朋友話酸辣湯同麵應該要分開食煮埋一齊感覺有點奇怪😂椰汁燕窩呢個我最喜歡 甜甜既味道 食完咸野更係要有啲甜野配搭下先完美🤤@paradisegrouphk#樂天皇朝 #八色小籠包
#

酸辣湯拉麵

椰汁燕窩

@paradisegrouphk
2024-11-23 211 views
成日去東南亞旅行都見到樂天皇朝,今次係第一次試,估唔到真係幾好食。🌟特式皇朝小籠包$148一共有八款口味,由淡味嘅糟溜絲瓜食到最濃嘅川味。有各款特色調味作點綴,但主調都係肉餡嘅鮮味。值得一讚係佢嘅肉餡真係滑同鮮甜。咁多款入味最有記憶點係芝士小籠包,芝士嘅奶香同肉餡嘅味道完美融合,出乎意料咁夾。🌟芝麻醬油麥菜$72芝麻醬本身嘅香味已經好開胃。之前冇諗過油麥菜會用嚟生食,估唔到佢嘅味道咁清甜,同埋完全冇青味。🌟竹炭流沙包$48一摵開就爆晒漿🤣!佢個餡真係特別好食,鹹蛋黃味道好濃,仲有起沙嘅感覺。🌟香辣水煮魚$208魚肉質地細嫩,辣得過癮。雖然超出我食到嘅辣度,但確實係好惹味,所以我哋連紅薯粉都清晒🫨。而且真係估唔到,食完唔會口渴。🌟蘿蔔絲酥餅$52金黃酥脆可口,包住細嫩多汁嘅白蘿蔔絲。味道清甜,一啲都唔膩。🌟宮廷驢打滾$50糯米糰口感Q彈,加埋紅豆餡同黃豆粉,味道豐富而且甜度唔算好高。

🌟特式皇朝小籠包$148

🌟芝麻醬油麥菜$72

🌟竹炭流沙包$48

🌟香辣水煮魚$208

🌟蘿蔔絲酥餅$52

🌟宮廷驢打滾$50

2024-11-15 230 views
人均$150起|啟德|滬菜|樂天皇朝薈萃有誰明白吃小籠包的快樂今天來到被譽為上海菜天花板的樂天皇朝薈萃當然要來上一口爆火的八色小籠包!特別愛吃這個蟹粉口味的蘸上浙江醋和生姜一口爆汁的感覺誰懂呀秋風起,這期竟然還可以趕上尾班車吃的到大閘蟹系列的產品你們看一下這個蟹粉炒飯先不用提黃金炒飯每一顆米都粒粒分明再淋上這一坨蟹黃簡直絕了🥺鮮蝦紅油抄手也是推!酸酸辣辣的雲吞裹上彈牙的蝦子愛了愛了——————為食分界線——————📍樂天皇朝薈萃(AIRSIDE)九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 4樓L418號舖人均消費: $150#mariofatfat #foodie #hkfoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood #hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
人均$150起|啟德|滬菜|樂天皇朝薈萃
有誰明白吃小籠包的快樂
今天來到被譽為上海菜天花板的樂天皇朝薈萃
當然要來上一口爆火的八色小籠包!

特別愛吃這個蟹粉口味的
蘸上浙江醋和生姜
一口爆汁的感覺誰懂呀

秋風起,這期竟然還可以趕上尾班車
吃的到大閘蟹系列的產品
你們看一下這個蟹粉炒飯

先不用提黃金炒飯每一顆米都粒粒分明
再淋上這一坨蟹黃
簡直絕了🥺

鮮蝦紅油抄手也是推!
酸酸辣辣的雲吞裹上彈牙的蝦子
愛了愛了
——————為食分界線——————
📍樂天皇朝薈萃(AIRSIDE)
九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 4樓L418號舖
人均消費: $150
2024-11-11 358 views
上星期我哋終於去左食想食七彩顏色嘅小籠包好耐啦~哩度環境寬敞 坐得好舒服🥟特式皇朝小籠包8色小籠包分別係8款口味建議由啖味食到濃味每隻都皮薄多汁 手工好細緻招牌小籠包果然名不虛傳👍🏻小朋友食到停唔到口❤️🥬芝麻醬油麥菜油麥菜配芝麻醬 估唔到又幾夾菜好爽脆 感覺好fresh🍚鮮飽炒飯成個炒鍋上枱 打開個蓋已聞到好香飯炒得粒粒分明 加左蛋一齊炒 好味😋🥩生煎牛肉餅 (3件)外層煎得酥脆 入需既牛肉鮮嫩多汁每咬一啖都感受到肉汁既鮮甜🤤🥖切小饅頭 (炸) (3件)炸饅頭外層金黃酥脆 內裡鬆軟蘸上煉奶好香甜💕好適合做餐後小甜品哩度既點心同主食都唔錯環境都好適合家庭聚餐下次約埋屋企人再黎食其他菜式😊@paradisegrouphk📍 樂天皇朝薈萃(AIRSIDE)啟德AIRSIDE 4樓L418號鋪#樂天皇朝 #八色小籠包
上星期我哋終於去左食
想食七彩顏色嘅小籠包好耐啦~
哩度環境寬敞 坐得好舒服

菜好爽脆 感覺好fresh

🍚鮮飽炒飯
成個炒鍋上枱 打開個蓋已聞到好香
飯炒得粒粒分明 加左蛋一齊炒 好味😋

🥩生煎牛肉餅 (3件)
外層煎得酥脆 入需既牛肉鮮嫩多汁
每咬一啖都感受到肉汁既鮮甜🤤

🥖切小饅頭 (炸) (3件)
炸饅頭外層金黃酥脆 內裡鬆軟
蘸上煉奶好香甜💕好適合做餐後小甜品

哩度既點心同主食都唔錯
環境都好適合家庭聚餐
下次約埋屋企人再黎食其他菜式😊

@paradisegrouphk

📍 樂天皇朝薈萃(AIRSIDE)
啟德AIRSIDE 4樓L418號鋪

#樂天皇朝 #八色小籠包
啟德Airside 都有樂天皇朝嘅分店裝潢舒適好寬敞仲有落地玻璃.景觀開揚先來一壺明火靚茶配上暖笠笠嘅 花生栗子作餐前小食✨招牌原味小籠包必點巧手18摺嘅小籠包即叫即蒸熱辣辣裡面湯汁好鮮甜.外皮好薄✨蟹粉鍋貼鍋貼煎得香脆包著充滿蟹粉嘅肉汁.好Juicy✨白菜黑豚肉雲吞豬骨湯拉麵拉麵麵質可選擇軟硬度配上大大隻黑豚肉雲吞.饀料飽滿湯底好清甜唔油膩✨上海黑豚肉生煎包生煎包底部煎得香脆裡面依然保留豐富肉汁✨桃膠紅棗桂圓湯最後加上滋潤糖水真材真料.亦唔會太甜秋冬養生之選2:30pm後下午茶時段仲有半價優惠.超划算
啟德Airside 都有樂天皇朝嘅分店

秋冬養生之選

2:30pm後下午茶時段仲有半價優惠.超划算
2024-11-07
2024-10-31 431 views
放假同阿女留港消費,去咗啟德AIRSIDE行街食飯,今晚預咗食上海菜,所以去咗商場嘅樂天皇朝薈萃,餐廳裝潢高雅,地方寬躺,招呼週到,提供精緻創新的南北點心、拉麵、小籠包及經典中國八大菜系佳餚,深受食客喜愛。開放式廚房見到廚師製作包點。食物新鮮現做極受歡迎。入座後即送上香茶和小食,茶壼更用小火熱住,保持溫度,小食係炆花生和栗子,食落非常入味又夠林。雲吞雞非常足料,用上自製的雲吞及鮮雞湯,湯底加左金華火腿熬製,味道特別鮮甜,自家製的雲吞餡料新鮮,正宗皮薄餡鮮,半隻雞份量十足,雞肉亦好鮮嫩,小棠菜脆綠,沾滿湯汁非常鮮甜。蟹粉鍋貼:生煎後外皮軟糯卻又帶有煎香的酥脆口感,肉餡配上黃金蟹粉更顯餡香湯鮮。上海炒飯:炒飯粒粒分明又夠鑊氣,上枱已經聞到香噴噴,食落啖啖都有醬油香味,配料有新鮮爽口嘅蝦仁、 肉粒、菜粒等,味道同口感都一流。

開放式廚房見到廚師製作包點。食物新鮮現做極受歡迎。

2024-10-30 333 views
樂天皇朝薈萃一向食物有水準。今日去咗食lunch 🥟🫖 首先招牌原味小籠包(6粒),個人覺得呢個係必點菜式。小籠包皮薄餡靚,好味道。生煎牛肉餅(3個):份量都唔少。煎得幾香,牛肉餡又幾多汁。李白醉雞,我哋轉咗雞脾🍗醉雞用雞脾肉質更嫩滑。醉雞醃得入味,有酒香但又唔會太濃。揚州炒飯:經典上海菜,炒飯粒粒分明,夠鑊氣又油潤。而且餡料多。有蝦、蛋、菜等等。呢度價錢唔貴,食物新鮮熱辣辣,環境服務都唔錯👍🏻

樂天皇朝薈萃一向食物有水準。今日去咗食lunch 🥟🫖

生煎牛肉餅(3個):份量都唔少。煎得幾香,牛肉餡又幾多汁。

呢度價錢唔貴,食物新鮮熱辣辣,環境服務都唔錯👍🏻