2024-05-29 3980 views
屋企人話未行過AIRSIDE想嚟逛下,行到下午茶時間大家都肚餓就提議食tea歇下腳。望到呢間下午茶有半價小籠包幾抵喎,食上海嘢兼順道預祝父親節okay呀Signature Original Xiao Long Bao (Kurobuta Pork)招牌原味小籠包(黑豚肉) 6粒-> 其實8色和原味小籠包我哋都食過,個人口味還是偏向原汁原味的。下午茶做半價$40有6粒抵好多,皮唔算厚肉汁多餡料份量ok舐舐脷Fried Rice with Yellow Eel in Shanghai Style黃鱔炒飯-> 成個砂煲上,一打開蓋冒曬煙啲飯熱到滋滋作響老實講係幾香幾吸引。份量唔少就算3個人每人都分到一大碗有餘、黃鱔都算足料魚肉有口感、醬油味道唔錯,大家都收貨Pan-fried Beef Pastry 生煎牛肉餅-> 就咁睇佢外觀唔覺有乜特別,以前喺九龍城清真館都有食過。點知一咬啲汁秒標出嚟,真係好多汁大家食呢個要小心燙咀同埋汁液會濺落身上!言歸正傳,個皮煎到少少酥鬆,牛肉餡汁多肉味都幾濃又香,意料之外嘅好味Double-boiled Bird's Nest with

招牌原味小籠包(黑豚肉) 6粒

Pan-fried Beef Pastry
生煎牛肉餅

Double-boiled Bird's Nest with Coconut Milk (warm)
椰汁燕窩

-> 食食埋埋啲香口嘢咪點個糖水滋潤下。50幾蚊唔會強求超級質素,個椰汁食落唔人工味甜味適中、亦食到燕窩條,係個窩心舒服嘅甜品

Handmade Lemon Citron Tea with Passion Fruit Juice
手打百香果香水檸檬茶

-> 呢個係我點嘅因為家人不好冷飲,自己亦未飲過近排hit爆嘅手打檸檬茶所以好奇試一試。原本想點紅石榴職員話未有貨,咪叫百香果味,叫得香水檸檬佢真係有股香水味道。口味嘅嘢見人見智,或者自己都係飲慣港式檸檬茶有澀味道,呢種手打檸茶當特色茶飲咁都不妨一試,加埋百香果汁和果籽係個清新特別嘅配搭

順帶一提呢度有收茶位和小食錢,小食嘅炆栗子粉甜,每次嚟我都清曬啲栗子
。當日嘅職員都幾客氣友善

Celebration
Father's Day
2024-05-27 74 views
好早嚟到Airside,搵下有咩好食~同友人行左一圈,都想食上海菜,見環境幾靚,又有卡位坐,我哋就入左去蘿蔔絲酥餅即叫即整,外層酥鬆,咬落淡淡蘿白香味,傳統味道李白醉雞(雞脾)加$10就可以要雞脾位,肉厚酒味夠而不搶口,作為開胃涼菜不錯京醬肉絲配薄餅一定要襯熱食,薄薄餅皮包住京醬肥肉汁,咸道剛好,夠惹味~紅油鮮蝦黑豚肉抄手拌麵鐘意可以揀拉麵軟硬度,拌麵吸收細油辣汁又麻又香,鮮蝦黑豚肉抄手彈牙有咬口夏天太熱🥵最後叫咗蘋果荔枝茶,清新口感解膩,唔錯啊~

蘿蔔絲酥餅

即叫即整,外層酥鬆,咬落淡淡蘿白香味,傳統味道

李白醉雞(雞脾)

京醬肉絲配薄餅

一定要襯熱食,薄薄餅皮包住京醬肥肉汁,咸道剛好,夠惹味~

紅油鮮蝦黑豚肉抄手拌麵

夏天太熱🥵最後叫咗蘋果荔枝茶,清新口感解膩,唔錯啊~

2024-05-23 46 views
Airside呢個新商場餐廳林立,本身都揀唔到食咩好,諗諗下好耐冇食過中菜,喺樂天皇朝門口見入面環境應該坐得好舒服,就入去試下💫我地叫左:🔹️(廚師推薦) 醬汁鴨舌🔹️李白醉雞🔹️紅油鮮蝦黑豚肉炒手🔹️皇朝擔擔拉麵🔹️手打百香果香水檸檬茶最大讚係 李白醉雞🐔醉雞個汁好香,雞肉又夠嫩滑,非常好食!而最驚喜係估唔到杯手打百香果香水檸檬茶🍋超好飲!好fresh好解渴,又有助消化👍🏻仲要好大杯,兩個人share都夠飲👍🏻

我地叫左:
🔹️(廚師推薦) 醬汁鴨舌
🔹️李白醉雞
🔹️紅油鮮蝦黑豚肉炒手
🔹️皇朝擔擔拉麵
🔹️手打百香果香水檸檬茶

最大讚係 李白醉雞🐔
醉雞個汁好香,雞肉又夠嫩滑,非常好食!

而最驚喜係估唔到杯手打百香果香水檸檬茶🍋超好飲!
好fresh好解渴,又有助消化👍🏻
仲要好大杯,兩個人share都夠飲👍🏻

2024-05-22
$250 (Dinner)
  • 李白醉雞
環境好舒適,有大透明玻璃窗睇到廚房啲師傅做嘢,令食客對食物嘅信心大增;仲有落地大玻璃,睇到成個啟德夜景。前菜,栗子炆花生,好入味呀!肯定炆咗好耐啊!佢個茶壺都儀式感滿滿,用個燭台熱住壺茶。芝麻醬油麥菜 $72好清新嘅一道菜,油麥菜就食得多,但生嘅油麥菜真係第一次食!好似食緊沙律菜咁,完全無個種熟嘅油麥菜味特色皇朝小籠包 $148真係必食,一次過試晒8隻唔同口味,上菜員會逐隻口味同你介紹,同埋建議你食嘅次序,佢哋仲好細心咁提供張紙條,圖文並茂有晒唔同口味嘅說明,免得你唔記得。個人覺得最正嘅口味係黑松露。(佢係枱上啲薑絲任你拎!)皇朝擔擔麵 $75本人好喜歡,夠曬花生醫味!偏辣紅油鮮蝦黑豚肉抄手 $88餡料十足,唔錯宮廷驢打滾 $50我最鐘意呢味,佢入面好多層紅豆沙餡、食落好軟糯,好滿足!推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️/5服務員都好有禮貌同笑容架

芝麻醬油麥菜 $72

特色皇朝小籠包 $148

皇朝擔擔麵 $75
本人好喜歡,夠曬花生醫味!偏辣

紅油鮮蝦黑豚肉抄手 $88
餡料十足,唔錯

宮廷驢打滾 $50
我最鐘意呢味,佢入面好多層紅豆沙餡、食落好軟糯,好滿足!

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️/5
服務員都好有禮貌同笑容架
2024-05-19 79 views
12月中,同另外一位壽星食飯,選擇咗airside,方便大家由唔同地點,香港九龍新界到達。我哋有5人,叫咗5個餸,最好食係隻雞,現場會火焰燒一燒,本身都炸到皮脆,肉都有好多肉汁又夠滑。話梅元蹄都好味,如果你鐘意甜醬汁,呢個啱心水,有1隻及半隻楝,夠彈性。我就普通喜歡話梅醬的味道,覺得太甜,元蹄肉質夠鬆,肥嘟嘟嘅豬皮都唔膩,可以一試嘅。小龍包一份有8隻,叫咗正常原味,之前食過有幾款味道個款,大家覺得都係原味啱食。雪菜咸肉炒年糕,水準可以,咸肉可以鮮味啲更好。那天雖然要求9 0分鐘用膳時間,但我哋坐過咗9 0分鐘都冇要求我們離開,可能那時都9點,已經冇人等枱。好多吉枱,始終依家大家都係早食完飯就走,少夜食飯。
Dinner
2024-05-10 91 views
中菜入面我特別中意上海菜尤其擔擔麵同小籠包見到啓德airside 開左新分店特登過去試下尤其特別想試下個驢打滾小籠包($80)6粒皮簿得來,佢夾起上來唔易穿,湯汁豐富,個溫度剛剛好,一啖放落口,唔會太燙口。皇朝擔擔拉麵($75)好多花生碎碎,但唔算好重嘅花生醬味,辣味比較多,我叫咗小辣,但係辣味較搶,適合中意食辣的。無錫脆鱔($128)甜甜酸酸的外層,配上炸到脆卜卜的鱔,食落口的口感好似食緊簿脆的蝦條,好開胃的小食。驢打滾($50)3粒軟軟糯糯的口感,配上紅荳蓉,軟的的質地好好食,紅豆蓉配上糯米皮,唔會太甜,很好的飯後甜點。
中菜入面我特別中意上海菜
尤其擔擔麵同小籠包
見到啓德airside 開左新分店
特登過去試下
尤其特別想試下個驢打滾

小籠包($80)6粒

皇朝擔擔拉麵($75)

無錫脆鱔($128)

驢打滾($50)3粒
2024-05-10 106 views
有一陣沒吃就會掛住的小籠包,同老公決定去樂天皇朝食Lunch ,今次去了啟德Airside分店,Menu 好多選擇也有唔少無肉素食餐單,平日午市12 點左右來都唔少人。壺茶有蠟燭暖住保持溫度,呢個好加分。另外佢哋茶芥前菜嗰碟炆栗子花生好好食🤭🔶招牌原味小籠包🔶必點招牌小籠包,我還是喜歡原味的,每次食都唔會失望,皮薄多汁飽滿餡靚,夾起上嚟又唔會穿👍🏻 🔶上海炒年糕(走肉)🔶年糕質地很煙靭,醬汁幾好味唔會太鹹,配料有冬菇絲、大白菜等也炒得很入味。🔶皇朝擔擔拉麵🍜🔶老公好鍾意的擔擔面,湯底濃郁麻醬花生醬味香,要了少辣也很惹味,越食越滋味。🔶上海媽媽烤麩🔶上海菜經典涼菜之一,吸飽鹹甜醬汁的麵筋吃起來口感有勁。甜點:🔶宮廷驢打滾🔶除咗小籠包,這個甜點也是我們想來的原因🤭之前食過我哋已經勁鍾意,糯米皮黏黏的,包住豆沙餡,上面放滿黃豆粉,食落去好香好軟熟煙靭。

壺茶有蠟燭暖住保持溫度,呢個好加分。
另外佢哋茶芥前菜嗰碟炆栗子花生好好食🤭

🔶招牌原味小籠包🔶
招牌原味小籠包

🔶上海炒年糕(走肉)🔶
上海炒年糕

🔶皇朝擔擔拉麵🍜🔶

🔶上海媽媽烤麩🔶
上海菜經典涼菜之一,吸飽鹹甜醬汁的麵筋吃起來口感有勁。

甜點:
🔶宮廷驢打滾🔶

2024-05-08
Lunch
招牌原味小籠包
上海炒年糕
2024-05-09 135 views
特色小籠包,$148。服務員會介紹每個味道,都幾貼心。味道不錯,但係試一次就夠了,其實都係原味最好食。糖醋魚片,$108。 有眼睇,份量真係好細。。味道還可以,粉漿裹得較少。黃鱔炒飯,$128。炒飯來講算好食,但係黃鱔飯來講就差點意思,冇黃鱔嘅香味。整體炒飯偏濕,所以冇咁香。蟹粉豆腐,$148。其實都係好少,嗰碟係好淺,見到的即是全部。。料酒味好重,芡太穊,完全不推薦。但係最近有下午茶!小籠包半價!應該會再來食下午茶

但係最近有下午茶!小籠包半價!應該會再來食下午茶

2024-05-09 55 views
喺Airside 嘅樂天皇朝薈萃宜家做緊$10優惠,唔怪得晚市勁多人,7:30左右已經full House啦,想去嘅話記得book枱。🥢招牌原味小籠包(10粒)$125超鍾意食小籠包嘅,我哋叫咗一籠十隻。小籠包外皮鮮嫩,肉餡滿滿,一口咬落去,肉汁在口中爆發,令人一試難忘,加少少薑醋,清新又去膩。🥢木樨肉炒拉麵 $93原來係因炒雞蛋色黃而碎,類似木樨而得名。有木耳絲,蛋絲同肉絲做配料,炒得香氣四溢,好惹味,但又唔會過鹹,拉麵嘅質感彈牙,整體不錯。🥢上海炒年糕 $95年糕口感煙煙韌韌,Q彈有嚼勁,加上爽口娃娃菜同肉絲一齊炒,令人一口一口食唔停。🥢宮廷驢打滾 $50個名幾得意,其實係黃豆粉紅豆糯米卷。糯米的質感軟綿綿,捲着冰凍嘅紅豆蓉。紅豆嘅甜味和糯米嘅黏性完美融合,令人感到好滿足。

🥢招牌原味小籠包(10粒)$125

🥢木樨肉炒拉麵 $93

🥢上海炒年糕 $95

🥢宮廷驢打滾 $50
今日約左朋友去左airside到買啲竉物野,之後就去左樂天皇朝到飲茶😍😍成日見啲人打卡都食佢,想試好耐啦,終於有機會🥳🥳*****🐾小食 $15☕️茶芥 $12 / 位🥟特色皇朝小籠包(八色) $148呢個係必食嘅八色小籠包,每一粒都唔同嘅口味,可以跟住佢嘅指示由淡味開始食到濃味🥰有原味、糟溜絲瓜🥒、鵝肝、黑松露、芝士🧀、蟹粉🦀、蒜香、川味🌶️🦆上海特色醬鴨 $78 / 例第一次食醬鴨,佢係醃製左嘅,非常之香呀~😌🍛揚州炒飯 $95 / 例揚州炒飯好足料,啲蝦仁都超級新鮮同彈牙🍤😋*****更多食評資訊:IG🔎litcloud_

*****

🐾小食 $15
☕️茶芥 $12 / 位

🥟特色皇朝小籠包(八色) $148

🦆上海特色醬鴨 $78 / 例
第一次食醬鴨,佢係醃製左嘅,非常之香呀~😌

🍛揚州炒飯 $95 / 例
揚州炒飯好足料,啲蝦仁都超級新鮮同彈牙🍤😋

*****

更多食評資訊:IG🔎litcloud_
2024-04-29
$200 (Dinner)
  • 特色皇朝小籠包(八色)
2024-05-01 51 views
Yesterday I had a great dinner with my friend at Paradise Dynasty and I would like to recommend the Xiaolongbao😋Eight-Flavored Xiaolongbao:There are eight unique flavors to enjoy, and the Xiaolongbao has a thin and translucent skin with delicious soup inside. The fillings are rich and diverse. Overall speaking, the food here has good quality and the service is excellent and thus will surely come again👍

Eight-Flavored Xiaolongbao:

2024-04-25 77 views
啟德AIRSIDE呢個真係一個好地方!🥰每次嚟都會發不掘到寶藏食肆!今日呢間…我知道有其他分店,但係今次都係第一次食~😁咁啱佢做優惠,$10有半打小籠包,仲要係「叉燒小籠包],一定要試下!!見佢餐牌好豐富:有滬菜、川菜、粵菜、點心……真係任君選擇~老細係上海仔,梗係要食滬菜啦~叉燒小籠包:上枱賣相好得意~半紅半黑好得意~皮薄餡靚~食落有淡淡叉燒醬嘅味,唔會好搶~🥰👍🏻要提一提,佢枱面有幼薑絲、辣椒醬同醋,可以自己加調味~油炆筍:筍尖炆得爽爽脆脆,帶啲甜味,好啱老細口味!!上海媽媽烤麩:醬汁比較甜,烤麩炆得好入味,仲有筍絲、冬菇仔,感覺同我老爺整嗰啲有得揮!!👍🏻乾扁肉碎四季豆:炒得好香口!佢有得揀要肉碎定唔要肉碎,所以素食朋友都可以選擇!黑豚肉紅油抄手:抄手用嘅係黑豚肉,另一款有蝦仁~個汁食落有少少麻味,但係唔會辣,蒜蓉可以多少少…不過都幾香口,因為抄手皮薄好滑!一啖一個好過癮!京像肉絲配薄餅:肉絲好圓潤…好juicy!個醬又係甜甜地,仲有啲京蔥絲…用薄餅皮包住,一啖咬落去好有滿足感!!手打紅石榴檸檬茶+青檸檸檬茶:真係估唔到中式食肆而家都有手搖飲~直頭聽到水吧磅~磅~聲~响度手打檸檬

油炆筍:筍尖炆得爽爽脆脆,帶啲甜味,好啱老細口味!!

手打紅石榴檸檬茶+青檸檸檬茶:真係估唔到中式食肆而家都有手搖飲~直頭聽到水吧磅~磅~聲~响度手打檸檬!!🤭🤭佢用嘅香水檸檬真係好香🥰👍🏻加埋石榴子嘅清甜,感覺好清新,好解渴!!青檸檸檬茶根本唔會輸,大大一杯,仲要用保溫杯上枱,賣相精美!!😍👍🏻

2024-04-22
$280 (Dinner)
2024-04-24 3356 views
係airside食飯感覺真係好舒服, 地方大, 人又唔多~今日黎到樂天皇朝薈萃既用餐體驗更加係非常之好!!! 好耐冇試過享受到滿分既食物同服務質素!!!餐廳環境好大, 裝修雅致, 又有寬闊既落地玻璃, 景觀一流~呢道所有店員都好有禮貌, 態度親切有善, 服務周到, 絕對係服務界既天花板食物方面主打上海菜式~選擇非常之豐富!! 淨係睇圖都覺得好吸引餐廳而家仲做緊10週年優惠~以$10就可以叫指定菜式, 非常之抵丫!!茶介 $12/位玻璃茶壺好靚呀茶壺底座會有小蠟燭熱住, 咁就唔怕茶會凍啦~小食 $15花生同栗子都炆到好淋好入味叉燒小籠包 $88 (原價)用左10週年優惠只需$10咋~~紅黑色既小籠包外型好特別每粒都脹卜卜, 叉燒餡料同肉汁都非常豐富~~第一次食叉燒小籠包估唔到又幾夾, 好好味喎上海風味醬鴨 $78醬鴨外皮光潤, 滷到入晒味, 肉質幼嫩結實~每口都啖啖肉, 一D油膩感都冇瑤柱芙蓉賽螃蟹 $98賽螃蟹白雪雪好吸睛蛋白炒得好嫩滑, 生熟度剛剛好~~撈埋蛋黃同醋一齊食味道更豐富如果唔想加蛋黃同醋既話落單時都有得揀呢~黃鱔炒飯 $128黃鱔好香, 口感幼嫩, 完全冇骨又冇腥味~炒飯
係airside食飯感覺真係好舒服, 地方大, 人又唔多~
今日黎到樂天皇朝薈萃既用餐體驗更加係非常之好!!!
好耐冇試過享受到滿分既食物同服務質素!!!

食物方面主打上海菜式~
選擇非常之豐富!! 淨係睇圖都覺得好吸引

餐廳而家仲做緊10週年優惠~
以$10就可以叫指定菜式, 非常之抵丫!!
茶介 $12/位
玻璃茶壺好靚呀

茶壺底座會有小蠟燭熱住, 咁就唔怕茶會凍啦~
小食 $15
花生同栗子都炆到好淋好入味
叉燒小籠包 $88 (原價)
用左10週年優惠只需$10咋~~
紅黑色既小籠包外型好特別

每粒都脹卜卜, 叉燒餡料同肉汁都非常豐富~~
第一次食叉燒小籠包估唔到又幾夾, 好好味喎
上海風味醬鴨 $78
醬鴨外皮光潤, 滷到入晒味, 肉質幼嫩結實~
每口都啖啖肉, 一D油膩感都冇

瑤柱芙蓉賽螃蟹 $98
賽螃蟹白雪雪好吸睛

蛋白炒得好嫩滑, 生熟度剛剛好~~
撈埋蛋黃同醋一齊食味道更豐富

如果唔想加蛋黃同醋既話落單時都有得揀呢~
黃鱔炒飯 $128
黃鱔好香, 口感幼嫩, 完全冇骨又冇腥味~
炒飯炒得好惹味, 咸淡度適中
Dinner
  • 黃鱔炒飯
  • 瑤柱芙蓉賽螃蟹
  • 上海風味醬鴨
  • 叉燒小籠包
Airside 4樓有樂天皇朝,餐廳來自新加坡,但小籠包實在好出色!推介❣️👍一坐低就有壼茶,有蠟燭暖住,高級格調。餐廳服務好好,見到有小朋友仲主動offer埋熱水,服務貼心加晒分👍小食都幾好食,有栗子花生。✨️🥢特色皇朝小籠包$142/8粒👍呢度最出名嘅就係佢嘅8色小籠包!完全係佢首創!咁多年都能夠保持到水準,其他地方亦copy唔到,喺出面食唔返!8粒都係唔同味道、唔同顏色,色彩繽紛,令人大增食慾🤩🤤店員好好,會逐樣介紹,仲有張紙仔教點食。食嘅時候有個次序講究:招牌原味➡️絲瓜➡️鵝肝➡️黑松露➡️芝士➡️蟹粉➡️蒜香➡️川味跟住呢個次序,就可以更好地體驗每種味道😋店員仲建議原味同蟹粉可以點薑絲同醋。小籠包全部都係十八摺,皮薄,由於以棉布墊底,都好易夾上黎,冇咁易黐底/穿底。每種味道都濃郁,味道濃烈分明,而且湯汁飽滿清甜、不油膩。絕對係上乘嘅小籠包!難怪長期都係必食小籠包推介榜上有名,大推❣️😋👍適逢10週年活動,最近仲有$10優惠❣️4月8日至4月30日,可以加$10 有叉燒小籠包 (6粒)(原價: HKD$88)咁抵,咁梗係加啦!⚠️留意呢個要另外嗌店員落單,自己QR code落單個list無的。呢個新
Airside 4樓有樂天皇朝,
餐廳來自新加坡,
但小籠包實在好出色!推介❣️👍

一坐低就有壼茶,有蠟燭暖住,高級格調。
餐廳服務好好,
見到有小朋友仲主動offer埋熱水,
服務貼心加晒分👍
小食都幾好食,有栗子花生。

✨️🥢特色皇朝小籠包$142/8粒👍
呢度最出名嘅就係佢嘅8色小籠包!
完全係佢首創!
咁多年都能夠保持到水準,
其他地方亦copy唔到,喺出面食唔返!

8粒都係唔同味道、唔同顏色,
色彩繽紛,令人大增食慾🤩🤤

店員好好,會逐樣介紹,
仲有張紙仔教點食。
食嘅時候有個次序講究:
跟住呢個次序,
就可以更好地體驗每種味道😋

店員仲建議原味同蟹粉可以點薑絲同醋。

小籠包全部都係十八摺,皮薄,
由於以棉布墊底,都好易夾上黎,
冇咁易黐底/穿底。

每種味道都濃郁,
味道濃烈分明,
而且湯汁飽滿清甜、不油膩。
絕對係上乘嘅小籠包!
難怪長期都係必食小籠包推介榜上有名,
大推❣️😋👍

適逢10週年活動,最近仲有$10優惠❣️
4月8日至4月30日,
咁抵,咁梗係加啦!
⚠️留意呢個要另外嗌店員落單,
自己QR code落單個list無的。

呢個新味道,
爆出叉燒味嘅湯汁,
味道不錯喎!

仲嗌左上海炒年糕,
煙韌嘅年糕,係水準之上。

燕窩腰果露做甜品
養顏又補腎,
歡樂滿足的一餐😋

⚠️抓緊時間30/4前仲有$10叉燒味小籠包喔❣️😋
Encore! 上次食呢間上海fusion菜有驚豔到😚今次又帶朋友黎🥰水準依然keep到 🌟🥟特色皇朝小籠包 ($148)招牌八色小籠包入面 最鐘意黑松露🖤同芝士 每粒都做到皮薄多湯🥰🌟🦀蟹粉拌麵 ($128)推薦🌟每啖充滿濃郁蟹味 蟹肉蟹膏都唔少 好足料 超掛麵的說 又係搶食🤣🧡刀切小饅頭 ($32)炸到金黃色 外脆內鬆軟 點煉奶食一流🐷上海黑豚肉生煎包 ($52)第一次食 個包唔會厚皮 又未去到爆汁 表現平均嘅一款
特色皇朝小籠包

🌟🥟特色皇朝小籠包 ($148)
蟹粉拌麵

🌟🦀蟹粉拌麵 ($128)
刀切小饅頭

🧡刀切小饅頭 ($32)
炸到金黃色 外脆內鬆軟 點煉奶食一流
上海黑豚肉生煎包

🐷上海黑豚肉生煎包 ($52)
第一次食 個包唔會厚皮 又未去到爆汁 表現平均嘅一款
2024-04-20
$200 (Dinner)
特色皇朝小籠包
蟹粉拌麵