Restaurant: Parallel
Terms & Details:
2024-12-18 2060 views
而家出去食餐Fine Dining,動不動都要一千幾百💸 撞正節日,仲要趕頭趕命分兩段用餐時間,真係食飯都有壓力😅 所以有時我哋都寧願幫襯啲小店,起碼招呼好啲,又可以試吓唔同嘅菜式😊 呢日我哋就去到 #觀塘APM 隔離嘅 #亞太中心,位於三樓嘅 #西餐廳「Paralle」試吓佢哋嘅semi-buffet,睇吓係咪傳聞中咁抵食☺️餐廳地方唔算大,不過裝飾得好骨子,未夠七點已經坐滿八九成客人,睇嚟都幾受歡迎😊 餐廳以開放式廚房設計,客人可以離遠望住廚師為大家準備食物,感覺都幾特別!餐廳嘅 semi-buffet除咗有11款可供選擇嘅主食同餐湯之外,buffet bar上仲可以攞到各式各樣嘅沙律、冷盤同海鮮,睇嚟都幾豐富🤩#沙律菜 淋上特製嘅沙律汁,配上 #煙三文魚,同幾款唔同嘅 #芝士,齋係食頭盤已經夠晒滿足🤤#凍海鮮 #大蝦、#青口,仲有 #翡翠螺,雖然款式唔算多,但係勝在肉質非常新鮮,直頭拍得住酒店嘅水準🤤加咗鮮奶嘅 #南瓜湯 入口好香滑, 南瓜蓉融入湯汁裡面,好香甜呀🤤頭盤方面,我哋揀咗 #紅花蟹、同埋 #雞肉蘑菇酥皮盒。#紅花蟹肉意大

頭盤方面,我哋揀咗 #紅花蟹、同埋 #雞肉蘑菇酥皮盒。

#紅花蟹肉意大利飯 以 #食用花、#火箭菜 同 #車厘茄 做裝飾, 外觀非常吸睛👀 #意大利飯 嘅口感做得啱啱好,就好似啲意大利人咁講「all'onda」,微硬嘅外表,入口非常Creamy,配上啖啖嘅蟹肉,味道好有層次感🤩

而佢哋個 #雞肉蘑菇酥皮盒 亦做得相當精緻,白汁加入蘑菇同雞肉造成一個汁醬,充滿奶油香,#香濃牛油味 嘅 #酥皮盒 口感好鬆化🤤 整個組合都做得相當出色。

呢晚餐廳整體食物同服務水準都令 #小秘書 相當滿意🩷 難怪星期二夜晚上都座無虛席😊 期待下一次飯聚嘅來臨🍻

📍Parallel by Chef Tony (觀塘) 觀塘觀塘道414號1亞太中心3樓302號舖
2024-12-17
$340 (Dinner)
2024-10-03 5335 views
朋友介紹觀塘有間由前五星級酒店西廚主理的西餐廳,今晚特來嚐嚐這裏的半自助餐。餐廳在觀塘站附近,比鄰APM商場,交通方便。餐廳店面不大,裝修簡約,算不上豪華,但也整潔舒適。晚餐時段全場滿座,幸好我已預早訂好位。「半自助晚餐」包括自助吧、餐湯、主菜及咖啡或茶。自助吧:沙律、前菜、冷切肉盤、煙三文魚、芝士、青口、翡翠螺、白蝦等非常豐富。其中沙律便有火箭菜、車厘茄、甘筍絲、雞肉薯仔、生果沙律。令我印象深刻的是生果沙律,蜜瓜、蜜桃、菠蘿等新鮮生果,和沙律醬味道非常配合,甜絲絲口感,特別醒胃。冷盤方面,有青口、翡翠螺、白蝦等海鮮,任食任添,其中以白蝦最可口,肉質鮮甜爽口。更有飯和通粉,味道也不錯,單是沙律吧已能吃個飽。餐湯:西蘭花忌廉湯,賣相講究,用忌廉拉花,湯底濃稠,味道不錯。主菜:「煙腩肉日本菇意大利飯」,芝士味道濃郁的意大利飯,粒粒分明,特別爽口。配上鹽香的意大利煙肉及滋味日本菇,令味道更提升。「冬陰功燒雞配椰汁飯」,冬陰功雞扒肉質鮮嫩,微辣惹味,配上椰香米飯,清香味美,富泰國風情。升級飲品:「鮮奶咖啡」,賣相不俗,有精緻拉花,奶味濃郁,咖啡香濃。這裏的食物有水準,可嫓美酒店自助餐,而有更高
「半自助晚餐」包括自助吧、餐湯、主菜及咖啡或茶。
自助吧:
主菜:
升級飲品:
「鮮奶咖啡」,賣相不俗,有精緻拉花,奶味濃郁,咖啡香濃。
這裏的食物有水準,可嫓美酒店自助餐,而有更高的性價比,若包場更可獲9折優惠。
茄子
海鮮冷盤
忌廉西蘭花湯
煙腩肉日本菇意大利飯
鮮奶咖啡
  • 煙腩肉日本菇意大利飯,冬陰功燒雞配椰汁飯,海鮮冷盤,沙律,鮮奶咖啡
觀塘Parallel餐廳位於亞太中心,即APM旁邊,地理位置方便。環境具有外國情調,餐廳更系由前酒店總廚主理👨🏻‍🍳可以品嚐精緻半自助餐。✿ 自助沙律吧平時喺出面食沙律都幾貴🥗有自助沙律吧仲吾食多啲🥬印象較深刻系薯仔沙律🥔除咗一般薯仔原來仲有紅薯🍠味道其實好相似,比一般薯仔更具營養價值。沙律吧更提供各種醬汁供客人選擇,除咗常見千島醬 凱撒沙律醬,更可選擇黑醋。凍肉亦切得薄身,新鮮易咬🐷✿ 海鮮講到呢度重點之一,不得不提海鮮任食,有煙三文魚 青口 翡翠螺 白蝦,種類都唔少啊~煙三文魚鹹香十足🧡青口翡翠螺同白蝦🦐亦新鮮清甜👍🏼淨係食海鮮都食到飽飽哋🤭✿ 番茄忌廉汁海鮮手工意粉 中意食海鮮要叫海鮮意粉🍝 番茄忌廉汁好入味🍅海鮮有青口 帶子 蝦肉🦐數款海鮮亦新鮮,帶子煎得香口彈牙,蝦肉亦爽口。手工意粉充滿嚼勁,做到掛汁效果🍝✿ 慢煮豬腩肉配黑松露薯蓉慢煮豬腩肉肉質軟稔,外皮脆卜卜,黑松露薯蓉黑松露味道十分濃郁🖤有各種色彩繽紛花朵作點綴🌺令賣相變得精美✨

✿ 自助沙律吧

✿ 海鮮

✿ 番茄忌廉汁海鮮手工意粉

✿ 慢煮豬腩肉配黑松露薯蓉
2024-08-03
$350 (Dinner)
  • 慢煮豬腩肉配黑松露薯蓉
  • 自助沙律吧
2025-01-23 0 views
假日約了友人到觀塘區吃晚餐,朋友介紹這間的半自助餐好吃,加上在港鐵站附近,在APM旁的亞太中心,所以過來嚐嚐半自助餐($325每人)。餐廳適合二人聚會或一大班人聚會,活動包場有9折。餐點創新又獨特,在其它地方嚐不到。黑湯匙豆腐配三文魚子酥皮盒,香脆的酥皮為外盒,內裏是豆腐的軟綿質感,頂層鋪滿新鮮多汁的三文魚子。口感獨特,賣相甚佳,猶如打開珍貴的寶盒般。人生百味花椒牛肋骨配薯蓉(+$28),牛肋骨肉質細嫩,味道濃郁,配上甜酸苦辣醬汁和拌菜,一嚐人生百味。牛肋骨底以薯蓉盛著,令薯蓉掛上牛肋骨的肉汁,軟綿可口。是日餐湯味道香郁,品一口洋蔥,喝一口微辣的洋蔥湯,暖胃。配上一杯凍奶茶,茶味足。自助區頗豐富,有沙律、前菜、冷切肉盤、煙三文魚、芝士、青口、翡翠螺和白蝦。白蝦爽口,沾一點新鮮檸檬汁,提升其鮮味。青口肉質鮮嫩,比酒店自助餐的鮮嫩得多,所以多夾了幾隻吃。最喜歡煙三文魚,三文魚不會過鹹,配沙律菜相輔相成。沙律區難得有火箭菜吃,火箭菜新鮮,配上其它新鮮的沙律菜和軟腍的紅菜頭,澆上醬汁吃更惹味。還有黑醋、紅酒醋和白酒醋等,可按喜好調配。三色瓜扒菜,黃色翠玉瓜和綠色翠玉瓜爽甜,茄子軟腍。吞拿魚長通
是日餐湯
是日餐湯味道香郁,品一口洋蔥,喝一口微辣的洋蔥湯,暖胃。
凍奶茶
配上一杯凍奶茶,茶味足。
冷切肉盤
芝士
煙三文魚
最喜歡煙三文魚,三文魚不會過鹹,配沙律菜相輔相成。
紅菜頭
三色瓜扒菜
三色瓜扒菜,黃色翠玉瓜和綠色翠玉瓜爽甜,茄子軟腍。
吞拿魚長通粉
吞拿魚長通粉,長通粉掛上大量吞拿魚碎,帶着吞拿魚的鹹香。
Other Info. : 加一服務費
2025-01-05
$373 (Dinner)
冷切肉盤
芝士
煙三文魚
紅菜頭
三色瓜扒菜
吞拿魚長通粉
因為朋友的老公不喜歡吃西餐,這年來,她跟至愛的牛扒、西湯、西式菜式變得十分疏離;所以她讓我挑選慶祝她生日的地方,我立即就提議吃西餐!最後選址了位於觀塘嘅西餐廳【PARALLEL】,原因是「就腳」以及「朋友推介」。餐廳位於APM附近,裝潢設計走簡約而時尚嘅路線,大量木質元素配上柔和燈光,有一種寧靜舒適嘅氛圍。正值晚市時間,等咗等就輪到我哋入座。餐湯:🌟🌟自助放題前菜🌟🌟餐廳提供嘅自助前菜區絕對係豐富到令人眼花撩亂,幾乎一坐低就忍唔住衝去搵食。前菜有各式各樣嘅沙律,包括清爽嘅凱撒沙律同配料豐富嘅雜菜沙律,清新又開胃冷切肉盤油香四溢又唔會太鹹,搭配煙三文魚同埋各款芝士,簡直係完美嘅味蕾配搭!海鮮區亦令人驚喜,翡翠螺、白蝦同埋青口全部都夠晒新鮮,肉質冰凍爽口彈牙,沾少少檸檬汁更加突出海鮮嘅鮮甜味道。講真,單靠呢個自助前菜已經值回票價!▪️紅花蟹肉意大利飯主菜方面,我哋試咗佢哋嘅紅花蟹肉意大利飯。意大利飯煮得恰到好處,飯粒保留住微微嘅硬度,充分吸收咗紅花同蟹肉嘅鮮甜味,香氣撲鼻。每一口都可以食到蟹肉嘅絲絲鮮香,唔會過於濃膩,味道平衡得非常好,喺唔少西餐廳中絕對係高水準之作。▪️雞肉磨菇酥皮盒呢道雞肉
餐湯:
🌟🌟自助放題前菜🌟🌟
▪️紅花蟹肉意大利飯
▪️雞肉磨菇酥皮盒
呢道雞肉磨菇酥皮盒帶有濃厚嘅歐陸風情,賣相精緻吸引。酥皮烤得金黃鬆脆,輕輕一切,酥皮即刻碎成一片片,仲散發出陣陣牛油香氣。
內餡係香濃嘅雞肉同蘑菇忌廉醬,醬汁濃稠而唔膩,雞肉滑嫩,蘑菇嘅鮮味同酥皮嘅脆口感完美結合,一啖接一啖完全停唔到口。呢個菜式雖然睇落簡單,但做得相當出色,完全唔失禮。
【PARALLEL】無論係自助前菜嘅選擇,定係主菜嘅水準都交足功課,性價比相當高。
餐廳環境舒適,服務亦都貼心,特別適合三五知己或者一家大細過嚟聚餐,邊傾邊食,慢慢享受一頓優質嘅西餐體驗。
重點是慶祝生日的朋友都十分滿意喔!圓滿了!
  • 雞肉磨菇酥皮盒
  • 紅花蟹肉意大利飯
2025-01-08 327 views
亞太中心每次嚟都係任食火鍋,今次終於有新嘗試 - 半自助西餐。餐廳唔算好大,但就幾有氣氛。晚上係半自助形式,揀主餐以後,出面自助區有多款食物。主打當然係海鮮類,青口、翡翠螺同白蝦都好新鮮。再食埋沙律、前菜、冷切肉盤、煙三文魚同芝士選擇夠晒多,淨係自助區都可以ko你。黑湯匙豆腐配三文魚子酥皮盒酥皮盒內見豆腐配三文魚子係幾新奇,入口辣辣地,好似麻婆豆腐咁,但夾得到酥皮,加上三文魚子,食落味道有驚喜。經典黑胡椒芝士手工意粉(帶子)表面煎香既帶子十分討好,即磨芝士碎夠香夠濃,撈埋口感煙韌既手工意粉,口感滿滿。粟米忌廉湯跟餐既粟米忌廉湯味道香濃,估唔到仲有靚靚既點綴。

餐廳唔算好大,但就幾有氣氛。

黑湯匙豆腐配三文魚子酥皮盒

經典黑胡椒芝士手工意粉(帶子)

粟米忌廉湯
跟餐既粟米忌廉湯味道香濃,估唔到仲有靚靚既點綴。
2025-01-02
2025-01-05 315 views
觀塘高質抵食法國菜半自助餐 超鍾意佢哋意粉 煙燻豚肉 自助區海鮮沙律前菜都係任食 而且價錢唔貴 約會慶祝都好適合 簡單記錄一下(價錢餐牌放喺圖片).首先當然要去自助區拎海鮮 白蝦 青口 翡翠螺沙律 前菜 冷切肉盤 煙三文魚 芝士等等主食方面 個人幾鐘意⭐️卡邦尼QQ彈簧麵有3款口味(綠茶/傳統卡邦尼/咸蛋)傳統卡邦醬汁好creamy QQ蛋簧粉相當彈牙掛汁而綠茶味會比較特別 原來同芝士味好夾 輕輕綠茶香味⭐️煙燻伊比利豚肉呢一樣想做到黯然銷魂飯嘅感覺上菜打開煙霧彌漫有儀式感特別一提佢哋用咗薰衣草煙燻表面係橙味香草汁伊比利豚肉肉質都好軟腍會帶到俾你不一樣嘅感覺⭐️黑湯匙豆腐配三文魚子酥皮盒外層酥皮幾鬆化 表面粒粒魚籽 中間包住滑溜豆腐口感豐富 有層次套餐仲有是日餐湯 同埋咖啡奶茶加$88 可以任飲紅白酒.價錢$325一位 仲可以任食自助區域食物Openrice訂位 仲有全單九折優惠都幾豐富 而且價錢唔貴 值得bookmark一試🥰.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_觀塘.#Parallel (觀塘)地址:觀塘觀塘道414號1亞太中心3樓302號舖.(‼️如
首先當然要去自助區拎海鮮 白蝦 青口 翡翠螺
沙律 前菜 冷切肉盤 煙三文魚 芝士等等
主食方面 個人幾鐘意⭐️卡邦尼QQ彈簧麵
有3款口味(綠茶/傳統卡邦尼/咸蛋)
傳統卡邦醬汁好creamy QQ蛋簧粉相當彈牙掛汁
Openrice訂位 仲有全單九折優惠
都幾豐富 而且價錢唔貴 值得bookmark一試🥰
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_觀塘
#Parallel (觀塘)
地址:觀塘觀塘道414號1亞太中心3樓302號舖
(‼️如果鍾意睇美食記錄 記住追蹤/like/分享比朋友 感謝你哋支持🙏🏻)
‼想睇更多資訊
‼ig :hkfunfoodrecord
‼fb : funfunfoodrecord
#飲食 #美食 #hk #香港 #food #hkfood #hkfoodie #hkfoodies #hkfoodblogger #hkblogger #香港美食 #牛頭角美食 #牛頭角必食 #九龍灣美食 #九龍灣必食 #觀塘美食 #觀塘必食 #彩虹美食 #彩虹美食 #西餐 #約會慶祝 #意粉 #西餐廳
2025-01-05 250 views
今日同朋友嚟到觀塘亞太中心一間西餐廳Parallel 食晚飯,今日主打半自助式西餐,冷盤前菜任食,種類都不少,有:沙律、前菜、冷切肉盤、煙三文魚、芝士🧀、青口、翡翠螺、白蝦!沙律菜有火箭菜,挺新鮮;白蝦鮮甜彈牙,我最鍾意食煙三文,食完一碟又一碟🤣我哋4個人分別點咗四個最新唔同嘅主菜😋紅花蟹肉意大利飯賣相和一般餐廳嘅意大利飯差不多,但係當你第一啖食落去,就嘗到花蟹肉好多而且鮮甜,令到平平無奇嘅意大利飯添上不同嘅口感。雞肉蘑菇酥皮盒一上枱,有如兩個寶盒般放在你眼前,果然吸睛😍食落令你更令有驚喜,酥皮盒內放了滿滿嘅蘑菇和雞肉,不乾不濕,恰到好處,再配以鬆脆嘅酥皮,果然一絕👍 青咖喱雞肉飯喜歡吃辣嘅朋友,又不想太刺激,食呢個青咖喱雞肉飯是不錯的選擇🍆🥘,青咖喱味道好清新,加上少少微辣,恰到好處,必定令你食慾大增!日式豚肉(伊比利亞)配飯驟眼望落去好似牛腩飯,啲豚肉望來望去都覺得似牛腩,但係食落真係豚肉來的,又淋又滑,味道勁似炆牛腩,但係又多咗少少味道,相信這就是伊比利亞汁🤔呢間坐落於觀塘大街嘅Parallel,地點方便,主菜除了我哋點嘅之外,仲有其他,如千層麵、手工意粉、扒類等等供各位選擇🤗

我哋4個人分別點咗四個最新唔同嘅主菜😋

雞肉蘑菇酥皮盒

青咖喱雞肉飯

日式豚肉(伊比利亞)配飯

2025-01-05 196 views
觀塘吃喝玩樂, 應有盡有1亞太中心Parallel半自助放題, 有餐湯、主菜和自助海鮮沙律吧, 用餐環境舒適。海鮮吧有翡翠螺、大蝦和青口。翡翠螺大隻又新鮮, 用竹簽挑出螺肉, 肉質緊實爽脆。大蝦好鮮甜, 蝦肉爽口。青口好厚肉, 清潔鮮甜有海水味。冷盤還有煙三文魚、沙樂美腸和煙火腿等, 鹹香嘅口感配奶香芝士真係好夾, 吃得好滋味。還有多款新鮮沙律菜, 紅菜頭、通粉、菠蘿和哈密瓜, 還有口感特別嘅非洲小米, 清新又滋味。紅花蟹肉意大利飯意大利飯口感軟滑, 紅花蟹肉肉質鮮嫩, 味道濃郁鮮香。日式伊比利亞豚肉配飯豚肉好腍滑, 入口鬆化, 配合濃厚日式醬汁, 送飯一流。配以凍檸茶餐飲, 暢快清爽。
觀塘吃喝玩樂, 應有盡有

海鮮吧有翡翠螺、大蝦和青口。

紅花蟹肉意大利飯
意大利飯口感軟滑, 紅花蟹肉肉質鮮嫩, 味道濃郁鮮香。

日式伊比利亞豚肉配飯
豚肉好腍滑, 入口鬆化, 配合濃厚日式醬汁, 送飯一流。
配以凍檸茶餐飲, 暢快清爽。
2025-01-03 160 views
喺觀塘旺區原來都有一間高質法國半自助buffet!睇落細細間 嘢食都唔算好多,但勝在食物非常高質!自助吧有青口、螺、蝦,同埋大量沙律菜成晚任食!仲要勁新鮮肥美,真係淨食海鮮都可以食飽。。。-晚市每位$325,一個main Dish再加自助吧任食,仲唔收+1,相當合理嘅價錢!環境、燈光都好有feel,勁適合帶伴侶或家人過嚟燭光晚餐囉!🤣女朋友相信會幾滿意-🍛Saffron Risotto w/ Crabmeat
紅花蟹肉意大利飯呢個係佢哋新出嘅菜式!個Risotto煮得啱啱好,唔會太濕/膩,非常入味!裏面仲充滿晒蟹肉,值得一試!!👍🏻🍛Chicken & Mushroom Vol-au-vent
雞肉磨菇酥皮盒呢個都係新菜式🤣好特別嘅酥皮盒,係用酥皮包住裏面熱辣辣嘅餡,極濃郁芝士蘑菇味!如果想食多啲自助吧唔想食咁飽嘅話,呢個酥皮盒就啱晒!😆-自助吧🦞海鮮我哋當日有無限量任添嘅青口、螺、蝦!真心意外地好新鮮、又大隻肥美!完全唔似一般自助餐嗰種又凍又乾咁!呢度我食咗勁多😹完全可以食海鮮食飽都唔會膩🥗沙律有極多選擇!沙律菜 紅菜頭 長通粉 薯仔 南瓜等等。同樣會不斷refill,鍾意食素或者想
🍛Saffron Risotto w/ Crabmeat

雞肉磨菇酥皮盒

自助吧
🦞海鮮

🥗沙律
有極多選擇!沙律菜 紅菜頭 長通粉 薯仔 南瓜等等。同樣會不斷refill,鍾意食素或者想食得健康嘅人可以食到飽!
2024-12-31 239 views
星期日朋友約我去觀塘食晚飯,餐廳地點幾方便,離鐵路站不遠,環境幾舒適,雖然不是很大,但有一種時尚的感覺。紅花蟹肉意大利飯,金黃色幾吸引,飯粒軟滑香糯,入口有淡淡的蟹肉鮮味,感覺香而不膩。青咖哩雞肉飯,好有泰式風味,醬汁不會過份濃稠,辣辣的好惹味,雞肉煮得剛剛好,不過火,很嫩滑入味。雞肉磨菇酥皮盒,賣相幾討好,見到都想即刻食,外皮好酥脆,但不太油膩,裏面磨菇香味濃郁,感覺磨菇醬與酥皮是天生一對的。除了主菜還可享用其他美食,海鮮整體好新鮮,翡翠螺大小適中,肉質厚嫩,幾有鮮味。海蝦好爽口,一次食了好幾隻,美味。沙律菜款式幾多,任君選擇,重點是夠新鮮,特別紅椰菜好爽脆鮮甜,加些橄欖油和黑醋超好味,又健康。磨菇湯都好有水準,濃稠度適中,入口香滑,磨菇香味濃厚,口感不錯。

• 雞肉磨菇酥皮盒
  • 紅花蟹肉意大利飯
2024-12-28 376 views
Parallel 一直是我想試的餐廳。因為在觀塘區,半自助晚餐的選擇不多,而且價錢頗合理。這晚突發奇想,約了家人來試試😄🌟 「半自助晚餐」包括自助沙律吧、餐湯、主菜和咖啡或茶 ($325/ head)⟡‧₊ 自助吧第一時間當然是衝去冷盤海鮮區。那裡有青口、翡翠螺和熟蝦,味道符合預期,青口沒有沙。可能因為當晚顧客不多,餐廳放的海鮮也不算太多🦐🦪沙律吧有多款鮮果和蔬菜,這次主要吃了不少煙三文魚,感覺這樣比較划算🥗⟡‧₊ 餐湯:西蘭花忌廉湯🥣⟡‧₊ 雞肉磨菇酥皮盒在店員推薦下,試了這個新菜式。酥皮盒像是大型的蘑菇雞批,內裡的餡料相當豐富,有不少雞肉和蘑菇,吃完兩個就已經很飽了🐔🍄‍🟫⟡‧₊ 紅花蟹肉意大利飯這道蟹肉意大利飯偏向Creamy,米粒軟滑,符合香港人的口味。不過如果蟹肉的份量再多一些,就更讓人滿足了🦀🍚⟡‧₊ 餐茶:凍檬茶 🍋♡另收加一服務費

⟡‧₊ 自助吧

⟡‧₊ 餐湯:西蘭花忌廉湯🥣

⟡‧₊ 雞肉磨菇酥皮盒

⟡‧₊ 紅花蟹肉意大利飯

⟡‧₊ 餐茶:凍檬茶 🍋

♡另收加一服務費
2024-12-21 390 views
一直都對食物有啲講究,追求食得夠精量多對於我嚟講反而唔係太好,因為本身比較細食‼️所以就揀左食semi buffet ,$300幾就有cold cut, salad, 海鮮冷盤任食🦐凍蝦 & 青口好有鮮味,青口唔會淡而無味,質感係嫩的!凍蝦口感爽彈,呢2款值得再encore煙三文魚有油香,食完之後口腔仍然有餘韻~~「紅酒洋蔥湯」呢個洋蔥湯非常清甜,洋蔥炒到焦糖化,高湯加左紅酒做base,味道格外香甜❤️「雞肉蘑菇酥皮盒」餡料雞肉蘑菇好出色,個忌廉蘑菇汁香而不膩,外層酥皮盒非常酥脆,加上又熱辣辣,整體配合得好好「紅花蟹肉意大利飯」好多蟹肉混合左係意大利飯入面,每一啖都食到滿滿嘅蟹肉,而且味道好正,會令人食個不停
一直都對食物有啲講究,追求食得夠精

量多對於我嚟講反而唔係太好,因為本身比較細食‼️

🦐凍蝦 & 青口好有鮮味,
青口唔會淡而無味,質感係嫩的!
凍蝦口感爽彈,呢2款值得再encore

煙三文魚有油香,食完之後口腔仍然有餘韻~~

「紅酒洋蔥湯」
呢個洋蔥湯非常清甜,洋蔥炒到焦糖化,
高湯加左紅酒做base,味道格外香甜❤️

「雞肉蘑菇酥皮盒」
餡料雞肉蘑菇好出色,個忌廉蘑菇汁香而不膩,
外層酥皮盒非常酥脆,加上又熱辣辣,
整體配合得好好

「紅花蟹肉意大利飯」
好多蟹肉混合左係意大利飯入面,
每一啖都食到滿滿嘅蟹肉,而且味道好正,
會令人食個不停
2024-12-11
2024-12-14 518 views
同係觀塘收工既朋友食飯搵左間靚餐廳傾下計~😆每位 $325 既價格就包到主食同自助區勁吸引.前菜既洋蔥忌廉湯勁開胃湯品既感濃郁而光滑每一啖充滿左層次感🔥飲落好溫暖.我地主菜揀左紅花蟹肉意大利飯呢道意大利飯既色澤鮮豔蟹肉恰到好處😍每一啖都帶有細膩既海洋風味紅花既香氣係米飯中滲透米粒吸收左蟹肉既鮮甜🥳口感綿密而多汁又有海鮮的鮮嫩.另一道雞肉磨菇酥皮盒同樣精緻外皮酥脆雞肉既鮮美同香菇既濃郁香氣交融以完美既比率平衡鹹味同香甜😎每啖咬落去口感豐富且多層次.自助區既冷盤同樣令人驚喜吞拿魚長通粉沙律清新爽口整體口感十分輕盈係其他冷盤選擇中😆青口海洋氣息濃郁.翡翠螺則具有彈牙口感白蝦則係鮮脆可口食到佢自然既甜味令人回味無窮🤩🫶🏻煙三文魚有柔和既煙燻香氣
同係觀塘收工既朋友食飯

食到佢自然既甜味
令人回味無窮🤩🫶🏻
煙三文魚有柔和既煙燻香氣
2024-12-14 563 views
今晚去的餐廳位於觀塘,是一間主打半自助的餐廳,餐廳不算很大,設計簡約,裝潢有格調。半自助有多款不同選擇,而主菜則有十多款,配餐湯和飲品。如果活動包場,更享有9折優惠。半自助選擇沙律🥗、前菜、冷切肉盤、煙三文魚、芝士、青口、翡翠螺、白蝦、菠蘿、哈密瓜等。粟米忌廉湯🥣粟米忌廉湯奶黃色,濃郁香甜,散發著誘人的奶香和玉米的清新。層次豐富,既有忌廉的絲滑,又有玉米的香甜。雞肉磨菇酥皮盒 🐓這雞肉磨菇酥皮盒是視覺與味覺的雙重享受。酥皮盒焗後,酥皮金黃酥脆,輕輕一咬,充滿誘人的香氣。內餡是雞肉粒和蘑菇粒、蘿蔔粒和青豆,上面有滿滿的芝士,多種口感,層次分明。配料豐富,雞肉香嫩,蘑菇醇香,蘿蔔清甜,青豆甘甜。日式豚肉配飯 🐷豚肉選用的是伊比利亞豬肉,肥瘦適中,入口即化,配軟糯的米飯和清甜的蘿蔔塊。豚肉醇厚,米飯香甜,蘿蔔塊清爽又解膩。
半自助選擇
粟米忌廉湯🥣