2024-09-09 176 views
今次屋企人生日喺百樂門擺咗兩圍🥳環境清潔正常,同以往一樣都係好多人食。始終香港仔嘅酒樓唔多我們擺兩圍,所以可以入隔房食飯。由於係中央冷氣,所以隔咗間房咁啱個位置係冇風口位,冷氣不足。雖然佢有獨立小型冷氣機,但都依然比較焗。食物質素還可以,上菜時間都算平均。服務員態度都好親切有笑容有禮貌。成晚最喜歡食佢條魚,蒸得啱啱好,鮮甜嫩滑。大家都特別讚條魚,始終海鮮嘅火候一定要啱啱好先好味。不過,價錢好似比以前偏貴。今次食個plan係$6500 ,但冇鮑魚生菜及紅燒乳鴿之類。其中一碟菜,係太極莧菜,有點奇怪。仲有個非常特別的酥炸芋頭帶子, 很有新意,但由於太特別不是每個人都喜歡,寧願佢安排一碟正常帶子小菜仲好。整體來說,如果街坊生意其實沒太多選擇在香港仔,環境、食物、服務質素正常。
今次屋企人生日喺百樂門擺咗兩圍🥳
環境清潔正常,同以往一樣都係好多人食。
始終香港仔嘅酒樓唔多
我們擺兩圍,所以可以入隔房食飯。
雖然佢有獨立小型冷氣機,但都依然比較焗。

食物質素還可以,上菜時間都算平均。
服務員態度都好親切有笑容有禮貌。

不過,價錢好似比以前偏貴。

2024-09-07
喺香港仔街坊都知,香港仔冇一邊間酒樓係OK嘅,不過今日落大雨,膽粗粗去試吓,結果立即中伏以前去開呢間嘢都知,成班夥計好似老細咁樣,叫佢斟茶慘過攞佢條命,咁平時我都係自己去針嘅,今日見到個場冇乜人,咪好聲好氣叫過黑面瘦版阿叔去針囉,正如預期一樣,叫佢唔該斟茶之後,個樣係冇反應,過咗20秒先至過嚟針,見佢最近個茶壺冇去針,但山長水遠走咗入去廚房裏面針,我哋都懷疑有事,所以最後都冇飲到呢個係我第一個食評🐷🐷🐷,亦係想抒發一下我對呢間酒樓嘅感受,呢間嘢又唔係特別平,有錢真係唔使受氣
皺皮蛋撻
撇開繁華,今次來到這家不起眼但人氣爆燈嘅食店。歪嘴笑著嚟份燒腩仔,皮脆肉嫩,嚼勁夠晒勁,甘香直沖天靈蓋!砂薑雞腳又濃郁又過癮,每隻大到爆炸,真係入口即溶,真係令人一試愛上。而家講到澳洲龍蝦,天哪,實在海鮮中嘅極品,肉質鮮美得令人瞬間忘形,真係一啖唔夠!但食到雞湯燉翅就略微有點失望,湯頭清新可口,不過少咗啲膠質,大過左味道嘅深度。不過緊接嘅上湯龍蝦伊麵,鮮甜的上湯配以龍蝦頭腳,勁爆味蕾!鹽巴蒸嘅藍瓜子唔該執笠,原汁原味嘅海鮮強勢回歸,每一啖都食得到海洋嘅鮮美。豉椒蟶子米粉底呢,蟶子夠晒彈牙,豉椒汁味夠濃夠惹味,絲絲米粉完全吸收晒醬汁,嘩,真係不得了。撇開煩惱,食頓好嘅,發現美食嘅快樂喺日常之中😋 🌟🍜

撇開煩惱,食頓好嘅,發現美食嘅快樂喺日常之中😋 🌟🍜
2023-12-28 875 views
位於香港仔繁華地段,所以經常人多客滿,要排隊等位才可以入座。酒樓屬於傳統式經營,結帳時沒有詳細列出食物項目的單據,但整體來說,食物質素與價錢,很適合香港仔區的街坊,所以我也經常去幫襯, 是香港仔區一間非常不錯的酒樓。
2023-11-29 749 views
今日响百樂門中午飲茶,總共oder14個點心,埋單變咗15個點心,問收銀其中一項「大點」咩嚟,收銀竟然話係因點心咭有15個圈所以要收15個點心!今次只可怪自己冇睇實點心阿姐畫幾多個圈,大家以後飲茶記得小心望清楚點心阿姐畫圈呀!補充:因為趕住返office, 冇時間同收銀阿姐繼續糾纏,只好以後唔再幫襯同share比大家!

2023-11-24 400 views
今早飲茶。叫佢經理冲茶。係女人。因為D茶有些凍。叫佢加熱水。我食佐二杯。因有奶奶在。我同奶奶講比錢。後來講我老人家。冲完熱水又唔飲。服務行業飲食已太差。食物一般。還有十元位茶。點心又貴。對老人家不尊重。叫佢比番個答案我。以後不要再去百樂明飲大家只要不公平的服務
服務行業飲食已太差。食物一般。還有十元位茶。
點心又貴。
對老人家不尊重。叫佢比番個答案我。以後不要再去百樂明飲
大家只要不公平的服務
2023-11-24
Waiting Time
130 Minutes (Dine In)
$287 (Lunch)
2023-11-23 137 views
今早飲茶。叫佢經理冲茶。係女人。因為D茶有些凍。叫佢加熱水。我食佐二杯。因有奶奶在。我同奶奶講比錢。後來講我老人家。冲完熱水又唔飲。服務行業飲食已太差。食物一般。還有十元位茶。點心又貴。對老人家不尊重。叫佢比番個答案我。以後不要再去百樂門飲大家只要不公平的服務
對老人家不尊重。叫佢比番個答案我。以後不要再去百樂門飲
大家只要不公平的服務

2023-11-23
$158 (Breakfast)
2023-07-13 1352 views
疫情之後,我都係第一次見到酒樓要搭枱,如果知道要搭枱,我一定唔會嚟,嚟到門口,費事再去搵第二間,點知啲枱放得好迫,仲要坐埋一齊,講真,坐麥當勞都仲舒服啲。點心就好一般囉⋯⋯

點心就好一般囉⋯⋯
2022-10-12 2744 views
📍#百樂門宴會廳#MFJ香港仔 #MFJ中菜因為一個疫情,好耐冇食過海鮮宴!預備咗一系列自來海鮮去香港仔百樂門 @paramount_hk 加工 😍💯龍蝦刺身🦞一隻龍蝦刺身兩枱分! 佢地做龍蝦刺身真心有一手! 龍蝦新鮮勁香,切得好勁有口感!⭐️乳豬伴叉燒海蜇🐷乳豬皮脆又唔肥夠晒熱辣辣!叉燒半肥瘦適中!⭐️上湯龍蝦頭爪煎麵底🦞食完刺身剩低個頭做煎麵底! 龍蝦頭仲有好多肉可以食,一樣咁爽口! 個煎麵唔錯,好咪過伊麵多多聲!⭐️蟲草花螺頭燉雞🍲超足料燉湯,香湯但一啲都唔咸,仲愈飲愈惹味!食完酒即刻飲返兩碗暖暖胃! 💯清蒸老虎斑🐟OMG! 條老虎班滑到癲左!咁大條火喉都拿捏得咁好,剛剛離骨,正到飛起!⭐️椒鹽斑馬瀨尿蝦🦐椒鹽做得都唔錯,啲脆脆好味! 瀨尿蝦夠晒入味,啜腳一流! 美中不足係用左斑馬瀨尿蝦🤣💯豉油皇大蝦🦐豉油皇真心my favorite,仲要係新鮮大蝦!😍淨係啜腳同蝦殼已經停唔到😍⭐️瑤柱花菇扒菜膽🥬個菜膽幾得意,食落淋淋好但咬落又爽爽地😂如果多啲瑤柱汁仲正!💯雲耳荷葉蒸雞🐔我好鍾意食荷葉蒸嘅野,尤其蒸雞! 望落隻雞好肥,但其實雲耳同荷菜都中和左個油膩感,好正!⭐️薑米膏蟹飯🦀最後係膏蟹籠

📍#百樂門宴會廳

#MFJ香港仔 #MFJ中菜

💯龍蝦刺身🦞
龍蝦刺身

⭐️乳豬伴叉燒海蜇🐷
乳豬皮脆又唔肥夠晒熱辣辣!叉燒半肥瘦適中!

⭐️上湯龍蝦頭爪煎麵底🦞

清蒸老虎斑

⭐️椒鹽斑馬瀨尿蝦🦐
椒鹽斑馬瀨尿蝦

💯豉油皇大蝦🦐
豉油皇真心my favorite,仲要係新鮮大蝦!😍
淨係啜腳同蝦殼已經停唔到😍
豉油皇大蝦

⭐️瑤柱花菇扒菜膽🥬
個菜膽幾得意,食落淋淋好但咬落又爽爽地😂
如果多啲瑤柱汁仲正!
瑤柱花菇扒菜膽

💯雲耳荷葉蒸雞🐔
雲耳荷葉蒸雞

⭐️薑米膏蟹飯🦀
最後係膏蟹籠仔蒸飯!蟹唔大隻但都好多膏!個飯吸咗好多蟹汁香,正!
薑米膏蟹飯

未計甜品都食咗10樣野,全部都好好味好正!雖然自己海鮮都用咗唔少錢,但佢哋依然keep到個水準!真心正! 💯

#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #hkfoodstagram #foodie #hkfoodie #foodblogger #hkfoodblogger #foodblog #hkfoodblog #chinesecuisine #chinesefood #seafood #lobster #crab #shrimp #fish #相機食先 #香港仔美食 #中菜 #海鮮
2022-09-14
豉油皇大蝦
瑤柱花菇扒菜膽
雲耳荷葉蒸雞
薑米膏蟹飯
📍#百樂門宴會廳🇭🇰香港香港仔南寧街ac5一樓F舖🌐香港仔#MFJ香港仔 #MFJ中菜味道: 👅👅👅👅賣相: 👀👀👀👀價格: 💰💰💰環境: 🌹🌹🌹🌹服務: 👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻性價比: ⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率: 🔆🔆🔆🔆食好西去🤤⭐️燒腩仔🐷明明是燒腩仔,比較像燒肉話雖如此,仍皮脆肉香👌🏻⭐️砂薑雞腳🐔雞腳好大隻,砂薑味香,惹沙薑味更濃更佳💯澳洲龍蝦刺身🦞自來南澳龍蝦刺身!刀功不錯!很少食龍蝦刺身這麼有口感!切皮再𠝹花,口感正又夠爽甜!🆗雞湯燉翅🍲自來翅,雞湯清香又滑,翅正但湯不夠膠,沒有火瞳燉那麼好味⭐️上湯龍蝦伊麵🦞龍蝦頭腳拿去上湯伊麵,上湯味夠濃食盡整隻龍蝦💯鹽巴蒸藍瓜子🐟藍瓜子不常有,一般評價不高,沒想到出奇的好味!亦是自來第一次鹽巴蒸魚,極度提鮮!魚肉滑,尤其腩位有入口即溶感覺,簡直一流!⭐️豉椒蟶子米粉底🐚蟶子大隻爽口,米粉吸滿豉椒汁份外惹味🆗釀尖椒海蜇伴乳豬🐷整體味道可以,但豬太肥太膩⭐️蠔油海參鵝掌🦆海參爽脆,鵝掌夠入味,食到啜手指⭐️瑤柱扒時菜🥬已經極飽,循例試試,菜爽味道適中⭐️紅燒乳鴿🐣雖然超飽,不過乳鴿太香又忍不住皮脆肉香!不算必食之選,但可以一試#seafood #sashimi

📍#百樂門宴會廳

性價比: ⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率: 🔆🔆🔆🔆

食好西去🤤

⭐️燒腩仔🐷
明明是燒腩仔,比較像燒肉
話雖如此,仍皮脆肉香👌🏻
燒腩仔

⭐️砂薑雞腳🐔
雞腳好大隻,砂薑味香,惹沙薑味更濃更佳
沙薑雞腳

💯澳洲龍蝦刺身🦞
澳洲龍蝦刺身

🆗雞湯燉翅🍲
自來翅,雞湯清香又滑,翅正
但湯不夠膠,沒有火瞳燉那麼好味

⭐️上湯龍蝦伊麵🦞
龍蝦頭腳拿去上湯伊麵,上湯味夠濃
食盡整隻龍蝦
上湯龍蝦伊麵

💯鹽巴蒸藍瓜子🐟
藍瓜子不常有,一般評價不高,沒想到出奇的好味!亦是自來
鹽巴蒸藍瓜子

⭐️豉椒蟶子米粉底🐚
蟶子大隻爽口,米粉吸滿豉椒汁份外惹味
豉椒蟶子米粉底

🆗釀尖椒海蜇伴乳豬🐷
整體味道可以,但豬太肥太膩
釀尖椒海蜇伴乳豬

⭐️蠔油海參鵝掌🦆
海參爽脆,鵝掌夠入味,食到啜手指
蠔油海參鵝掌

⭐️瑤柱扒時菜🥬
已經極飽,循例試試,菜爽味道適中

⭐️紅燒乳鴿🐣
雖然超飽,不過乳鴿太香又忍不住
皮脆肉香!不算必食之選,但可以一試
紅燒乳鴿

#seafood #sashimi #lobstersashimi

#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #foodie #hkfoodie #fooddiary #foodblog #hkfoodblog #tastyfood #foodphotography #相機食先 #食好西 #吃貨 #香港美食指南 #香港美食 #香港仔美食
Dinner
豉椒蟶子米粉底
蠔油海參鵝掌
紅燒乳鴿
2019-11-29 4184 views
下午茶叫左碗河粉 食食下見到成隻飛野既屍體 跟住同男經理講 佢仲想換過碗比我 叫我食多碗屍湯浸河 當人傻? 擺明隻野係死係廚房個源頭 個時佢都仲未道歉 間野服務差出晒名 食物質數又冇 真係唔洗錢都唔再食
間野服務差出晒名 食物質數又冇 真係唔洗錢都唔再食
2019-11-16
2019-02-10 4498 views
新年來飲茶,人很多,等了半小時以上才有位,而且價錢也貴了,不過一家人聚一聚也是值得的。柱侯金錢肚,內有幾件翠肉瓜,金錢肚大大件;豉汁蒸鳳爪,味道正常,好多茨汁;暗槓發財飽,即係蛋黃麻蓉包,包上面有發的字樣,好少可酒樓有得點麻蓉包,所以就點了,起沙的麻蓉包好味道。流沙煎堆仔,初頭以為係芝麻饀,點知係奶黃,反而驚喜;雪山叉燒餐包,雪山皮脆脆甜甜的,好味;鳳梨生炒骨,婆婆最愛的一個小炒,酸酸甜甜,易入口,但不夠乾身。驚喜位是有忽然播起財神到的歌,原來真的有財神來,好應節。但最失望的是叫了一籠叉燒包,追了三次單也沒有來,太差!✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨如果大家喜愛我寫既食評📝,麻煩幫幫手比個愛的鼓勵❤️,我會寫更多豐富既食評比大家!🤤✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

驚喜位是有忽然播起財神到的歌,原來真的有財神來,好應節。

但最失望的是叫了一籠叉燒包,追了三次單也沒有來,太差!

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
2019-02-10
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
2018-12-14 2970 views
平時唔多入去香港仔,今早突然心血來潮去到香港仔百樂門飲早茶,尼到門口見到無人登記,已覺奇怪,及後才知登記果個經理要做埋揾位同帶位, 坐低開咗張食物咭就無人理會,只見各侍應各自為政,任憑你怎樣呼喚開茶,依然當你透明, 同枱茶客都忍唔住出聲,話尼間酒樓侍應只招呼熟客, 生客就淪為孤兒仔, 無乜人理,及後叫咗個經理開茶,但神奇地又有侍應開咗壺茶,反而比經理埋怨重複叫茶,無辜辜食咗死貓,講到點心質素差過其他百樂門, 當然無下次。
2018-10-13 2601 views
今天在南區上完course, 同學們提議到香港仔的百樂門宴會廳用膳,大家一致贊成,我們一行7人,幸好一點前到達,剛剛好最後一張中枱,不用排隊等位。我們叫了一枱的點心,最喜歡的是涼瓜煎魚餅,第一次吃到魚餅是夾著涼瓜來煎,口感很好,味道很特別,而薑米鮮魚炒飯也很不錯,魚肉份量頗多,抵食!
2018-10-12
2018-09-04 1553 views
昨天一行4位大人加和1位小朋友打算到這間酒樓吃午飯,當時大約12時左右,門口沒有人在等位,眼見最少有幾張中型枱可坐,門口那位不是知客、似是資深侍應的女員工卻對我們說沒有枱! 當我們指着那些吉枱問可以坐那些枱嗎,因我們有小孩子應該夠坐,她便黑面地說: “你哋坐到咪坐囉,但我唔會加櫈俾你!” 那一秒我真的光火了,感到極之冒犯。然後有幾位上班族來到,她即時變臉,四萬般的口說“這邊有位這邊有位”,令我恍然大悟,枱是留給熟客的,也許是要賣月餅券吧?! 我們立即離開,到對面的茶木食。
2018-09-03