2018-11-07 895 views
我在一個星期內遇上兩間曾經光顧試食過的食店,都在我準備提交食評之前,已經提早宣告結業關門,這樣肯定稱不上是值得鼓舞的消息。例如我曾經在兩個月之前,本來在中環「擺花街」的街舖位置,找到一間日本系輕食甜品店,店舖的名稱原來叫做「Patisserie Mon cher」,「Patisserie Mon cher」本來也有不少分店。可惜我個人運氣看來不是太好,偏偏就在上門光顧這間中環分店的「Patisserie Mon cher」過後,中環分店在兩個月後,就不幸宣佈關門結業了。不過,當時的我一看見中環分店「Patissrrie Mon cher」店舖門面都這麽亮麗光鮮,店舖裝潢擺設都佈置得這麽華麗,始料不及中環分店「Patisserie Mon cher」這麽快就結業。其實從試食的評論角度,去看中環分店「Pstisserie Mon cher」,其實中環分店「Patisserie Mon cher」售賣的招牌蛋卷甜品「堂島卷」,「堂島卷」的牛奶味是我暫時吃過最甜的蛋卷甜品。相反,我為了找適合飲品,去嘗試搭配中環分店「Patisserie Mon cher」的招牌「堂島卷」甜品,都已經花光耗盡我

相反,我為了找適合飲品,去嘗試搭配中環分店「Patisserie Mon cher」的招牌「堂島卷」甜品,都已經花光耗盡我所有的智慧和心力。

我本來選擇「Patisserie Mon cher」的飲品「宇治抹茶拿鐵」,去搭配「Patisserie Mon cher」的招牌「堂島卷」甜品,可惜「Patisserie Mon cher」沖調「宇治抹茶拿鐵」的效果有點差強人意。

「Patisserie Mon cher」的「宇治抹茶拿鐵」,抹茶粉劑都還未被完全沖調攪勻,導致「宇治抹茶拿鐵」實際的口感太過粉,亦欠缺了應該有甜味。

而且「Patisserie Mon cher」的「宇治抹茶拿鐵」飲品,抹茶粉劑又未被完全沖調攪勻,「Patisserie Mon cher」店舖店員提供用來盛載「宇治抹茶」的膠杯,偏偏又不容許食客自行打開杯蓋。

結果我一強行打開杯蓋,「宇治抹茶」裡面的飲料就立刻反彈濺出來,抹茶的飲料水份彈到我的身上,害到我衣服都意外被抹茶弄髒。

至於「Patisserie Mon cher」「宇治抹茶拿鐵」的味道亦都差強人意,因為「宇治抹茶拿鐵」實際的味道實在很苦很淡,淡得就算不斷攪拌,飲品的苦澀味道依然沒有改變。

反而在「宇治抹茶拿鐵」又苦又淡,兼且完全沒有甜味的負面效果對比下,中環分店「Patisserie Mon cher」的招牌甜品,「堂島卷」的味道反而甜了很多。

宇治抹茶拿鐵

因為中環分店「Patisserie Mon cher」的招牌甜品「堂島卷」,「堂島卷」裡面的牛奶忌廉餡料味道真的很甜,而且牛奶忌廉質地磨得非常之滑溜,牛奶忌廉入口即溶。

中環分店「Patisserie Mon cher」的牛奶忌廉「堂島卷」,應該暫時是我食過卷蛋裡面,牛奶餡料甜味濃度最高的牛奶卷蛋甜品
堂島卷

另一方面,中環「Patisserie Mon cher」的「堂島卷」甜品,表面還有另外灑上一層糖霜,糖霜令到「堂島卷」表面的麵粉蛋糕本來已經很甜的味道,再額外多了一層糖粉甜味。

而且我用食店提供的餐叉,去直接切開「Patisserie Mon cher」的「堂島卷」甜品,「堂島卷」經過如此切割下,仍然保留原整的造型。

我總算能夠,拿着餐具而且在過程流暢的情況下,完完整整地食完「Patisserie Mon cher」的招牌卷蛋甜品「堂島卷」,即使「宇治抹茶」味道偏苦。

但是我在「宇治抹茶」偏苦的味道襯托下,反而能夠清楚無遺地,吃到「堂島卷」原原本本的真正牛奶奶油忌廉甜味。

中環「Patisserie Mon cher」食品飲品唯一美中不足的地方,應該只是「宇治抹茶」飲品太過苦,連加入糖漿或者其他調味料的機會也欠奉。不過既然中環「Patisserie Mon cher」也都結業了,那麽我再花口水講也是徒然。
2018-08-27
Waiting Time
12 Minutes (Dine In)
$81 (Tea)
堂島卷
2018-10-15 265 views
以幼滑忌廉卷馳名的日本糕點品牌「Mon cher」原來在中環的擺花街有家自家品牌的cafe! 除咗有招牌卷蛋之外,仲有唔少得禮盒,甚至咖啡及雪糕都應有盡有。 都有唔少客人專登嚟到呢一度買杯飲品。今日難得經過呢一度,就買咗一條栗子卷返屋企慢慢嘆。 栗子卷係用咗日本純奶油製作,食落去十分滑。蛋糕濕潤,以及加上新鮮嘅栗子和栗子蓉,每一啖食落都有好香濃嘅栗子味。另外入邊有包括左咖啡啫喱,苦澀感覺充分中和了甜度,食落十分有層次。 卷蛋味道好好,下次試埋原味忌廉堂島卷,真係睇見都想食。同埋下次一定要堂食,店入邊嘅環境都好靚,影相一流。

2018-10-04 157 views
今日經過中環,竟然比我見到mon cher嘅蛋糕店,之前聽過朋友介紹,今日竟然唔係俾佢嘅食物所吸引,而係俾佢裝修吸引!入到去,佢可以俾我哋外賣或者堂食,佢哋啲餐具已經係好精美好靚。身為栗子控既我,竟然比我見到呢個,栗子卷。佢唔係普通嘅栗子卷,佢係一個類似瑞士卷嘅嘢,但係佢表面上好似搽咗蜜糖咁,一邊有原粒嘅栗子,好甜唔單止,仲係好大粒。咬落去佢仲有一層忌廉,真係好細滑,加上咬到最尾,佢會有好濃郁嘅咖啡香味,簡直係好匹配啊!同埋唔好睇佢細細地咁嘅樣,原來佢都可以切到五至六舊,大家就可以約埋一班都鍾意食栗子味嘅甜品嘅朋友一齊去啦!

身為栗子控既我,竟然比我見到呢個,栗子卷。

仲記得上年去大阪見過呢間甜品店,因為佢既Hello Kitty蛋糕令我留下深刻印象,估唔到香港都有分店,仲唔止一間😱今次係喺中環擺花街經過見到門面同内在環境都好公主風,仲有唔少中秋擺設同食品,所以吸引我入去。店內設有堂食,係一個個既鏡面盤,好華麗,同閨蜜去影相一流,但foodpigss🐷🐷自己一個避免太毒,都係下次約朋友先堂食🤦🏻‍♀,今次拎走先🤗呢個中秋月見卷($108/半條)睇落無咩特別,好平凡,但就印有中秋兩字,更具意義,係除左月餅外,另一個新既中秋食品選擇。至於味道方面,蛋糕超級鬆軟,好重蛋味,包住既cream係用左北海道既新鮮牛奶自家調製,所以係食得出有別於平時喺普通餅店買,口感更幼滑,而且富奶香,最後裡面就包住滑溜既雞蛋布丁,食落更有層次,重點係甜而不膩。另外呢個日本金栗卷($40/切件) 蛋糕同樣係好鬆軟,不過呢款就唔係富蛋香,而係有咖啡味,包住同樣幼滑既cream裡面係金栗粒同金栗蓉,成件事好match😎,同樣高質。Btw. 食果日係🐷🐷既生日,所以插上爉燭做埋生日蛋糕🎂,順便提早慶祝埋中秋😂,可以話係win-win situation🤣

呢個中秋月見卷($108/半條)

另外呢個日本金栗卷($40/切件)

2018-09-12
  • 中秋月見卷
2018-09-27 139 views
今日預祝中秋節,特意去買靚cream日本卷一家人分享。以前食過堂島卷就覺得好高質啦,係多cream得嚟比人覺得唔會太肥,好易入口!猜猜今次買左咩味?日本金栗卷有金栗係cream當中,cream唔單止有甜味,仲有滿滿牛奶味。喜歡飲or食牛奶食品既會好鐘意,老人家都like!老人家味覺退化,都覺得夠香夠甜,無扭計,哈哈!金栗增甜,有雖然未到好當造,但都有微粉!之後仲有金栗容係當中包住,媽媽很喜歡!佢係栗子達人!整體比原味甜度高d,蛋糕都保持到輕盈同更豐富!呀,仲有咖啡味咁,食落比聞到強。唔洗擔心會喧賓奪主無左栗子味。中秋月見卷係特別為中秋節而做,做節必須既甜品!佢都有用最有名既香滑忌簾啦!當中料係雞蛋布丁,幾新穎既組合,軟加軟。好似月餅既另一出現方式。依度有melody cake,下次生日要食依個呀,非常靚!
今日預祝中秋節,特意去買靚cream日本卷一家人分享。

猜猜今次買左咩味?

日本金栗卷

中秋月見卷

依度有melody cake,下次生日要食依個呀,非常靚!

2018-09-27 33 views
Mon Cher既堂島卷相信好多人都食過,但佢個栗子卷就相信唔係好多人試過!今日食完晏經過,其實成間舖都sell緊月餅,不過同事竟然見到栗子卷,就買咗一條返公司開心share做下午茶!栗子卷面頭一粒粒嘅栗子,應該係搽咗蜜糖的,味道都幾甜!栗子蓉口感幼滑,充滿住栗子獨有嘅香味,栗子控必定鍾意!Mon Cher嘅卷蛋當然唔會令人失望,口感濕潤,甜度適中;配埋中間軟滑嘅忌廉同咖啡味濃郁嘅咖啡凍,口感味道都非常豐富!一條切到六件,大家都食得好滿足!

一條切到六件,大家都食得好滿足!

2018-09-18
Type of Meal
Tea
逛完大館,一直往下走,馬路對面竟然有我最愛的Patisserie Mon Cher,我完全不知道擺花街亦有分店,平日都是光顧sogo店與朗豪坊店。難得遇見Patisserie Mon Cher,我也想買蛋卷回家,與家人中秋佳節滋味分享。中環店有別於sogo店和朗豪坊店,除了可外賣蛋糕,都可在此堂食,坐下來細細品味甜蜜馥香。此外,這裡有些果茶,朱古力及咖啡售賣,邊吃蛋糕邊喝杯飲品,多寫意的配搭,下次相約閨蜜們下午茶也好。Patisserie Mon Cher順應中秋佳節推出各式食品,如中秋月見卷,中秋燒菓子禮盒等,送禮自用皆可。昨天已送了海味給伯父家,故用不著買,反而在聖誕節時可以考慮買菓子禮盒給伯父,姑母們。蛋糕櫥櫃內琳琅滿目的蛋卷,蛋糕跟泡芙,可謂花多眼亂,而我望著櫥櫃口水直流的模樣正好被朋友看到,幸好她沒有拍照廣傳開去。最後我外賣日本栗子咖啡卷回家,家人每天都愛喝杯咖啡,加上媽媽喜歡吃栗子,相信頗合家人味兒。日本栗子咖啡卷上面鋪滿綿密的栗子蓉,當然不少得當造的香甜秋栗子,顆顆飽滿。本以為只有鬆綿的蛋卷用了咖啡調味,媽媽一咬,原來還有原粒的咖啡豆,咖啡滋味越嚼越香。Patisseri

日本栗子咖啡卷
Patisserie Mon Cher忌廉細滑無比,入口即化,奶味濃厚。忌廉裡包覆的啫喱滿有彈性,使咖啡卷口感層次更豐富。栗子,咖啡,忌廉三為一體,甜而不膩,有著數之不盡的驚喜。
日本栗子咖啡卷
2018-09-15 25 views
中午行經中擺花街都會經過這間很公主風的Patisserie Mon cher,外賣蛋糕亦都只在其他分店,今天星期五心情到,一於去食件美味蛋糕來獎勵一下自己過去一星期的辛勞!中秋節將近,Patisserie Mon cher亦推出應節的中秋月見卷,當然要試試。本身想外賣取走,但見室內裝修精美,連桌上的桌盤都是華麗的鏡面盤,心想:坐下來慢慢品嚐蛋糕應該會更美味吧!《中秋月見卷 $108/半條》中間的忌廉用上北海道牛乳製成,忌廉中亦放有雞蛋布丁來增添口感和味道。蛋卷鬆軟綿密,而卷中的北海道牛乳忌廉只鬆小甜,很易入口,質感軟滑奶味濃,果然有別於一般的忌廉,令平時不好忌廉的小妹亦追吃起來。另外還有《日本金栗卷》吸引了我。外層蛋糕同樣地十分鬆軟,忌廉亦是嚴選3種北海道牛乳製成,再加上大大粒金栗和金栗蓉,入口栗香陣陣。

《中秋月見卷 $108/半條》

2018-09-14
$100 (Lunch)
2018-09-14 26 views
吃完午餐,去蘭芳園飲杯奶茶的途中,經過Mon Cher,是我最喜歡的卷蛋店之一,原來中環都有分店。進去參觀一下。店面不大但設有堂食位置,座位前放了鏡子做的餐盤,設計精緻。另一邊的雪櫃除了卷蛋,還有芝士蛋糕和在其他產品。午餐時兩人點了一個甜品,未夠滿足甜癮。要了一件原味堂島卷外賣。回歸基本,同時是Mon Cher的招牌。放入口輕輕一咬,蛋糕鬆軟又濕潤,中間的忌廉輕盈,香膩,奶味十足。咬得再輕,還是把中間的忌廉擠出來,可見份量的豐滿。百吃不厭。
店面不大但設有堂食位置,座位前放了鏡子做的餐盤,設計精緻。
另一邊的雪櫃除了卷蛋,還有芝士蛋糕和在其他產品。

百吃不厭。
2018-08-20
2018-09-13 42 views
一早聽聞Mon cher的蛋糕質素不俗,一直很想試試看。這天來到中環,知道擺花街有分店,便順便過來外帶一件蛋糕回家吃。店內的裝潢別具特色,很有少女風的感覺,而且原來店內還有幾個坐位,可以堂食蛋糕、喝杯茶滿滿嘆。要不是趕著離開,還真想好好坐在這裡享受一個下午呢。這裡的蛋糕櫃內擺放著各款不同的蛋糕,蛋糕看起來都很吸引,不過我最後還是買了一件堂島卷,即是這裡的招牌卷蛋。回家後,第一件事就是拿卷蛋出來吃。這個堂島卷果然名不虛傳,很好吃。蛋糕夠鬆軟,而且裡面的牛奶忌廉輕盈細滑,有著濃厚的奶香,整體蛋糕甜而不膩,確是高水準。下次來再試試看其他款式的蛋糕!
一早聽聞Mon cher的蛋糕質素不俗,一直很想試試看。

要不是趕著離開,還真想好好坐在這裡享受一個下午呢。

這裡的蛋糕櫃內擺放著各款不同的蛋糕,蛋糕看起來都很吸引,
不過我最後還是買了一件堂島卷,即是這裡的招牌卷蛋。

回家後,第一件事就是拿卷蛋出來吃。

這個堂島卷果然名不虛傳,很好吃。
蛋糕夠鬆軟,而且裡面的牛奶忌廉輕盈細滑,有著濃厚的奶香,
$40 (Tea)
  • 堂島卷
2018-09-13 27 views
Mon Cher 來自日本,以堂島卷打岀名堂,在日本有很多分店呢,每次去日本我都會去Mon Cher看看有沒有新口味。這天去完大館影完相,就經過見到擺花街原來都有Mon Cher分店,蛋糕櫃擺放着各種各樣賣相精緻的糕點,除了有原味堂島卷,還有水果味、宇治抹茶味,甚至有香港限定的楊枝甘露味,每一款都十分吸引!蛋糕店以橙色為主調,裝潢洋溢少女風,我只簡單點了原味堂島卷外賣回家,回味一下。卷蛋的蛋糕和忌廉的比例剛好一比一,不會太膩。忌廉是我最欣賞的部分,忌廉奶香十足,口感輕盈又軟滑,和充滿彈性的蛋糕配合得完美。

2018-09-12 29 views
綿蜜蛋卷呢間甜品店以日本卷蛋及蛋糕而做出名堂,之前有朋友食過話柔軟綿密,一直都想試好耐,今日在lkf happy hour 見到中環分店,機會難逢一於入店光顧。日本金栗卷,中心的cream 係用日本奶油打成,特別濃厚香滑,仲好細緻。個蛋糕好輕盈,食入口好鬆軟架,在口中飄呀飄的空氣感,食完唔會太甜太滯,好快Ko 一伴。栗子打成蓉卷在中心,甘甜又香,同埋加了栗子碎,食到一粒粒肉架,看得出有花心機加強口感,比例做得完美。中秋月見卷 半條 $108見到宣傳單為中秋而做架口味,應一應節就買埋來試,個盒好靚。唔係年年都食月餅咁悶。同樣是用了北海道牛奶忌廉,滑得來有奶香。中間加了雞蛋布丁,富蛋香而且好滑,忌廉超級夾,配茶或咖啡一絕。其他蛋糕曲奇都好吸引人呀,可惜胃空間有限,待下次再試其他口味。

綿蜜蛋卷

中秋月見卷 半條 $108

2018-09-10 283 views
平時係中環食lunch都會經過擺花街,見到來自日本阪既[Patisserie Mon Cher]🍰🍰都好想試佢既甜品上星期放假經過終於去左食店外櫥窗都看到各式各樣的甜點了,好吸引😬雖然店舖不大,但室內設計都好精緻,水晶燈加上白色為主的色調,令人感覺好似去左城堡既公主🙈 就連食物托盤都好有心思選用歐陸式設計的用具,貫徹餐廳風格原味堂島卷 $40我們點了一件原味,起初見到$40都覺得太貴,但近睇先知原來份量不少呢!😮應該都有三吋吧!🤔佢既賣相好吸引,食落係有種香滑感!中間白色的是用北海道農場牛奶做成既忌廉,令一向不太喜歡吃cream的我都愛上😅因為食落唔會太膩,甜度適中!牛奶味仲幾濃添!可能因為用上新鮮日本直送忌廉做,蛋卷整體偏濕潤,口感軟綿綿原來餐廳除左件裝卷蛋,仲有訂製生日蛋糕、飲品添!臨走仲見到有不同款式中秋禮盒,岩哂買來送禮!果然日本風格的店都一絲不苟,由店面、食物、禮盒都好花心思!
上星期放假經過終於去左食

店外櫥窗都看到各式各樣的甜點了,好吸引😬

就連食物托盤都好有心思
選用歐陸式設計的用具,貫徹餐廳風格

原味堂島卷 $40

佢既賣相好吸引,食落係有種香滑感!
因為食落唔會太膩,甜度適中!牛奶味仲幾濃添!

可能因為用上新鮮日本直送忌廉做,蛋卷整體偏濕潤,口感軟綿綿

原來餐廳除左件裝卷蛋,仲有訂製生日蛋糕、飲品添!

$40 (Tea)
2018-09-04 24 views
今日放工路過呢間日式蛋糕店,主打日式忌廉蛋捲和近期很受歡迎的流心忌廉芝士蛋糕。一入去店鋪裝橫的感覺好冠冕堂皇,雖然堂食座位並不算多,但係心思絕不馬虎,座位前都擺放住一個金色瓦面鏡鐵盤,情境十足貴婦人下午茶的點心款待,少女心十足。初次嘗試就點了一個店內招牌的原味堂島卷。其實就是原味忌廉蛋捲,先講外層海綿蛋糕,蛋香味十足,海綿蛋糕十分軟滑,面頭加上糖霜粉,帶點微甜的感覺。而主角當然非忌廉莫屬,既邪惡又吸引既一大舊忌廉,口感十分creamy,並選用100%北海道忌廉製成,所以奶香味濃郁,配合海綿蛋糕食用,口感豐富,但整體感覺並唔屬於過甜,所以喜歡食忌廉蛋糕的朋友絕對不能錯過啊。今次十分滿意,期待下次會嘗試芝士千層蛋糕也有另一番滋味!

初次嘗試就點了一個店內招牌的原味堂島卷。

2018-08-22
$40 (Dinner)
2018-09-03 43 views
本人呢就好少食甜品既,就算去食都好啦 都會係朋友嗌埋一齊去 或者係拍拖先會去食 咁今次都唔例外啦!但係點解會我會選擇去寫食評呢,原因好簡單 好食!擺花街因為工作關係呢就成日經過既,以前其實都有留意到呢間甜品店,但係就唔會話有衝動入去。首先門口幾特別,大大個紅色招牌 甜品櫃放置左好多不同類別既甜品 例如流心芝士同千層蛋糕,但係堂島卷係最吸引到我既眼球!店內地方雖然不大 裝修就好有心思 每個位上都有幅畫同埋玻璃鐵碟 幾華麗 到主角出場啦 原味堂島卷賣相真係滿分,中間係用100%北海道産忌廉,咬落好cream好好味!香軟幼滑 cream同奶香好突出,驚喜之餘 仲唔會話太甜!呢一間甜品店既堂島卷真心推薦比大家,連男人都心動既甜品!

到主角出場啦 原味堂島卷

呢一間甜品店既堂島卷真心推薦比大家,連男人都心動既甜品
2018-08-21
$40 (Dinner)