多次經過此店都比佢嘅蛋糕深深吸引!臨近聖誕,又是快到週年紀念,一於藉此買兩件CAKE番去食!揀左My Melody  紅莓MOUSES 同埋另一件都係紅莓味道嘅心心CAKE<3將My Melody 切開,見到底部係patisserie mon cher面有名嘅堂島卷,卷內滿沛係北海道牛奶整嘅CREAM,非常幼滑,奶味係極濃! My Melody嘅外圍係紅莓慕絲,加埋朱古力夾心,酸酸甜甜,味道好夾!melody face off process另一件組莓慕絲紅莓味更濃,酸度亦較高,不太愛甜的朋友一定會喜歡,以為慕絲蛋糕只是得陣風,但佢綿綿密密的,密道很高,十分幼滑~

melody face off process

2017-12-15
TakeAway
Celebration
Anniversary
2018-01-06 62 views
行經開中環,準備返屋企既途中見到新開左間甜品鋪就俾佢吸引左埋去望下。見佢D蛋糕十分精緻,款式都幾多選擇。嘩見到佢既北海道牛乳蛋糕都已經覺得好吸引,如果試過佢今次既cake好味既話下次一定要黎試埋個芝士蛋糕,價錢都唔貴。依道除左cake之外,都仲有紅茶、曲奇可以訂購,包裝都幾靚,用黎送禮就岩晒!睇完一輪之後終於揀好啦,要左一件Milk Mousse Kitty 同堂島卷堂島卷外層既蛋糕好鬆軟,一下切落去完全感覺到勁有彈性,食落去有淡淡既甜味,甜道岩岩好。中間用左日本牛奶忌廉,好滑呀,味道比較甜,中和左外層既蛋糕清淡味道,食落都幾清新之後就食hello kitty啦!hello kitty 係由奶凍做成,所以食落唔會好濟,幾重牛奶味,仲好滑tim!而底下係由堂島卷做成,蛋糕都同樣鬆軟,奶油creamy!!!而且中間加左一層士多啤梨醬,酸酸地咁,口感都幾特別架!總括黎講,依兩款cake都幾fresh,食多兩件都絕冇問題,下次一定要試下佢既芝士蛋糕先得!

2018-01-06 43 views
聖誕節就到, 大家有冇計劃同家人朋友如何度過的呢? 娘子我 同相公在今個聖誕節就不能一起普天同慶, 因為相公轉工的關係, 所以就沒有足夠的假期和我去旅行, 那我就只好 Enjoy Myself la~ 不過, 其實只要我最親愛的人相處每分每刻, 其實節日對我們來講又有咩所謂呀~ (不過, 聖誕節是要慶祝的, 那就提早慶祝吧 ), 在買聖誕大餐的材料, 經過這間來自日本大阪的Patisserie Mon cher, 甜品在節慶是不可或缺的, 當然我就要去睇睇有什麼可以做飯後甜品啦~ 聖誕節已經有不同的禮盒裝, 方便送禮嘛~ 見到凍櫃有不同的蛋糕甜品, 最後我就選擇這個金栗堂島卷(HKD198)外賣帶回家啦 外賣蛋糕時盒內已經有冰袋, 那就保證回到家時都不會D Cream 不會溶掉(不過天氣那麼凍也不怕啦~) 兩邊蛋卷都有保護膠紙 白色的忌廉奶味甚香甚濃, 質地軟滑細膩; 而另外淡啡色的就是甘栗打成蓉的, 甘栗蓉都非常清香幼滑 而蛋糕部分就非常鬆軟,蛋味甚豐, 也不會過甜; 最正的是整個蛋卷來都包有多粒原粒的甘栗, 大大粒, 非常有口感 最開心莫過於與喜歡的人去共同品嚐甜

聖誕節已經有不同的禮盒裝, 方便送禮嘛~

兩邊蛋卷都有保護膠紙

最開心莫過於與喜歡的人去共同品嚐甜甜蜜蜜啲甜品啦~
2017-12-10
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$198 (Tea)
Celebration
Christmas
  • 金栗堂島卷
2018-01-01 628 views
今日同朋友去中環購物,去CAFÉ HEA過一日。當晚經過擺花街見到patisserie mon cher ,友人話係大阪好出名,於是就買左兩件CAKE番屋企同屋企人SHARE喇 ^_^外賣番屋企,外賣盒已經好似外國的名牌~打開盒,店員非常貼心,有埋乾冰,就算天氣熱少少都唔驚今次ORDER左一件堂鳥卷同埋一件kitty milk mousse~咪以為中間好多CREAM就覺得會好油膩CREAM係用北海道新鮮生乳製作的奶油,完全不油膩,反而仲有淡淡的奶香。蛋卷就有微微的蛋香,吃起來鬆軟但又紮實蛋糕卷同奶油的比例剛剛好,所以蛋卷不甜不膩,怪唔得咁多人都成條買黎食!真係想食完再食!另一個叫左milk mousse~ Kitty 是牛奶慕斯,奶味濃厚不甜膩!夾有薄薄一層士多啤梨醬,甜酸岩岩好!(要砌開kitty好殘忍-_-)Patisserie Mon Cher 除左有蛋糕,仲有雪糕, 曲奇餅, 連咖啡都有~
今日同朋友去中環購物,去CAFÉ HEA過一日。
外賣番屋企,外賣盒已經好似外國的名牌~
打開盒,店員非常貼心,有埋乾冰,就算天氣熱少少都唔驚

咪以為中間好多CREAM就覺得會好油膩
蛋卷就有微微的蛋香,吃起來鬆軟但又紮實

(要砌開kitty好殘忍-_-)

2017-12-07
不知女士們是否對甜點的控制力就像名牌包包一樣的呢?特別是日本甜點,每當見到皆會情不自禁地露出想吃想要的面孔,明明口口聲聲說要吃得清啖一點,要減肥瘦身,但就在這一刻防禦能力立即跌到谷底去了… 這個情況是常發生在娘子身上,最近幾次經過銅鑼灣崇光或是旺角朗豪坊的Mon Cher Counter或店舖,娘子總是在玻璃櫃前露出心心形的眼睛,告訴Step她很想吃的樣子…不過Step總會用趕時間帶走娘子,令娘子每次皆有著失落的表情… Step就在臨近聖誕的日子想給娘子一個小驚喜,Step在冬至當日可以早放工之際,立即乘坐巴士到中環擺花街的Patisserie Mon Cher,買了一條Mon Cher最為著名的忌廉堂島卷,和娘子一起慶祝聖誕節。 ------------------------------ ~地點位置~ Patisserie Mon Cher位於中環擺花街25號中環大廈地下,大家可以沿著中環至半山自動扶梯,一直行到結志街和擺花街的出口,行出擺花街就可以看到Patisserie Mon Cher的位置,剛剛就在蘭芳園的位置附近。 如果由IFC行過去的話,全程皆是沿著行人天橋和中環至半

~地點位置~

如果由IFC行過去的話,全程皆是沿著行人天橋和中環至半山自動扶梯,可說是非常方便;或是由中環地鐵站D2出口,再沿著皇后大道中再轉上中環至半山自動扶梯,2者的路程皆是大約需要10-15分鐘。

~裝潢擺切~

Patisserie Mon Cher由用了鮮紅色來做門牌的底色,十分搶眼,令Step一望已經知道店舖的位置;名字上寫有『Osaka Dojima』,寫明Mon Cher是來自大板堂島呢…

入內時,已經可以感受到濃厚聖誕氣息,皆因整間店舖已經鋪滿了不少聖誕裝飾;

店內已經有不少節日限定產品可供客人預訂,據店員所講,Mon Cher會在不同的節日前皆會推出不同的節日限定食品,如大大個的忌廉蛋糕、餅乾、Cup Cake等,各位可以親臨店舖參觀或可留意Facebook等看看它們的推廣…

所有店內的忌廉全用上日本直送北海道生產的製品
,除了品質有保證外,也令味道更為美味可口,怪不知娘子每次經過都嚷著要吃呢…

店內還有軟雪糕供應,包括堂島北海度牛乳和宇治抹茶,當然最大特色還是在軟雪糕上加了一片迷你堂島卷,令人一看就知是Mon Cher的製品…
(不過Step總是覺得吃起來不太方便?!)

Patisserie Mon Cher還有訂制蛋糕可供選擇,就像是結婚蛋糕,Step看到介紹相片時被Mon Cher師傅的鬼斧神工嚇了一跳,造工實在非常精緻

還有Mon Cher最為著名的Sanrio Hello Kitty / Melody蛋糕 / Cup Cake,看到如此Cutie可愛,女士們又捨不捨得將之吃入脾胃之中呢

Patisserie Mon Cher其實是一間Café,顧客可以order各式咖啡飲料和甜點蛋糕在內享用,不過就Step看來因為店內的空門不算大,坐下High Tea或和朋友談天乘座感不算舒適…

Umm…還是買回家中慢慢享用品嚐比較好…

~美食~

宇治抹茶堂島(HKD178)(8♥/10♥)

回到家中,娘子看到Step買回來的Mon Cher堂島卷實在驚喜萬分,急不及待已經想拿來作為下午茶的甜點了;

作為日本的西餅店,在包裝上可說是花了一點心思,盒上印有堂島卷10週年的字句和文子,還以卡通化的地圖告訴大家Mon Cher在大板總店的位置(但Step還是看不懂呢 >.<);

側邊印有Mon Cher的Logo與名字,上面貼有綠色貼紙告訴大家這個堂島卷是宇治抹茶味;

將盒打開拉出堂島卷,看到卷上面鋪滿了抹茶粉,未食已經感受到抹茶的濃郁味道;

兩邊則貼了一片透明膠片,上面也印有『大板堂島卷』的日文字樣;

移開透明膠片後,可以看到中間非常充實的抹茶忌廉,當中還有紅豆蓉在裡面,看來抹茶配紅豆已經公認的絕配了;還可以看到抹茶綠色的蛋糕,整體來說,除了這個宇治抹茶堂島除了抹茶就只有抹茶了,抹茶控實在不能錯過…

娘子立即用刀將宇治抹茶堂島切開,放在碟上每人一片;
Step立即試試中間的抹茶忌廉,入口時,抹茶忌廉香軟嫩滑,放在口中就像牛油盤即融在舌頭之上,口感既不油也不膩,同時間也有陣陣香濃的奶味在忌廉中浸出來,相信和用日本直送的北海道忌廉有直接關係,不過忌廉整體味道卻被抹茶搶去…抹茶味道較為濃郁,可以品嚐到一點抹茶的苦澀味道,而甜味不算突出,多吃喉嚨也沒有乾涸感覺,正啊(Step最怕就是甜品非常突出的甜品);

當中甜味主要來自紅豆蓉,不過也不是甜到膩的感覺;紅豆蓉口感沙沙蓉蓉,而當中還可以感受到一粒粒紅豆存在,和抹茶忌廉一起進食令抹茶的味道消失了,怪不知抹茶加紅豆蓉是絕配,實在不以為過

蛋糕就像海棉一樣的質感,入口時口感軟綿,芳香鬆軟,同樣有入口慢慢融化的感覺 ;
(所以各位在切堂島卷時要小心,否則很容易將堂島卷切得扁平令忌廉在中間擁出來!!)
蛋糕的顏色帶點抹茶綠色,大家也可以想像到味道如何…抹茶味同樣出色香濃,有點蓋過了蛋糕中雞蛋的味道,令這個蛋糕由頭到尾都是抹茶的味道…Step真的重申抹茶控一定不能錯過這個宇治抹茶堂島!?

不消一會,這個宇治抹茶堂島就只剩下1/4,當然也成為了娘子的囊中物啦…

~總結~

今日一試Mon Cher宇治抹茶堂島,一洗Step對Mon Cher堂島卷的想法,開始時看到中間大舊頭填得滿滿的忌廉,看後總是有一種又甜又膩的想法;
如今吃完堂島卷後,不但甜味適中不算突出外,就連忌廉也沒有又油又膩的口感,那種入口就像牛油即融的口感實在令人著迷,北海道牛乳應記一功;
抹茶味道同樣精彩,抹茶味道不俗,丁點的苦澀味告訴你正在吃抹茶忌廉,就算是蛋糕也是同樣充滿著抹茶味

WOW…實在令Step和娘子食得停不了口呢;今日一試實在難忘,令Step已經有再去買另一種堂島卷味道的想法。
吃後完全明白為何娘子對Mon Cher如此著迷,也明白為何女士對日本甜點如此趨之若鶩,看來Step差不多也變成了她們的一份子呢!?

據說銷量最好的並不是抹茶堂島卷,而是Original Flavour的原味堂島卷,待Step不用加班的時候,再來Mon Cher各分店買一個原味來試試先得?!

Patisserie Mon Cher
地點:中環擺花街25號中環大廈地下
味道: 8♥/10♥
環境: 8♥/10♥
服務: 9♥/10♥
衛生: 9♥/10♥
抵食: 8♥/10♥

整體評價: 8.5♥/10♥
是次消費: HKD178(人均消費HKD89)
  • 宇治抹茶堂島卷
工作後在soho附近吃點東西,發現我愛的cake roll。上次吃過原味後,一直想找機會食埋抹茶味。今天來得剛好~ 自成一鋪,餅店的裝飾比在百貨公司的專櫃更繽紛。設有幾個位置讓客人堂食,更有咖啡供應。 超美的結婚蛋糕,將結婚的朋友可考慮一下。 宇治抹茶堂島卷 $178 本想試試咖啡,但有點飽...所以只買了抹茶卷,一完我的抹茶之願。最後一條都給我買了,這好明顯是緣分吧 抹茶卷圓氹氹的,表面鋪滿抹茶粉,賣相超引人。 抹茶餡超猛料,多得快溢出。原來還有點紅豆,買的時候也留意不到,哈哈~ 切得有點樣衰,請見諒... 蛋糕厚身而且鬆軟,不會乾巴巴。抹茶cream夠細滑、creamy,甜度適中,抹茶味濃而不苦澀,正中我這個抹茶控的口味。 紅豆微甜、軟腍,為茶味帶來多重的味道與口感。 抹茶味的濃郁與原味香濃牛奶味的好吃程度各有千秋,下次試埋其他口味再比拼~

超美的結婚蛋糕,將結婚的朋友可考慮一下。

宇治抹茶堂島卷 $178

抹茶卷圓氹氹的,表面鋪滿抹茶粉,賣相超引人。

切得有點樣衰,請見諒...

紅豆微甜、軟腍,為茶味帶來多重的味道與口感。

Patisserie Mon cher嘅招牌堂鳥卷一早加入咗我喜歡嘅蛋糕清單之一,鬆軟嘅蛋糕加上入口融化嘅特製香滑忌廉,真係好滋味。上星期六係中環搵完牙醫覆診,見到Patisserie Mon cher嘅蛋糕,忍唔住買咗一條堂鳥卷返公司同同事一齊OT食,要嚟做下午茶就最好不過~又有Hello Kitty蛋糕、Melody 蛋糕,每一件都好吸睛,本身想試宇治抹茶堂島卷,可惜當日經已無哂,真係好受歡迎。最後,買走咗一條金栗堂島卷,平日通常都係買堂島卷,見到加咗一粒粒大大粒嘅金栗實在太吸引啦。金栗堂鳥卷嚴選3種北海道牛奶而製,再加上大大粒金栗同埋金栗蓉,外層蛋糕非常鬆軟,表面再灑上白雪雪嘅糖霜,見到都覺得好幸福。一條可以分大約五至六件左右,分完出嚟都幾大件,二百蚊都唔洗就買到咁好食嘅日本蛋糕金栗堂鳥卷,推薦!!鬆軟香甜嘅蛋糕外層,再加埋超滑又rich嘅日本牛奶忌廉,仲有甜度剛剛好嘅金栗蓉,味道好夾,一點都唔膩,而且蛋糕入面真係有一粒粒嘅金栗,口感升華咗唔少呀,食完真係覺得好滿足,係日本食到嘅幸福味道呀~
鬆軟嘅蛋糕加上入口融化嘅特製香滑忌廉,真係好滋味。

忍唔住買咗一條堂鳥卷返公司同同事一齊OT食,
要嚟做下午茶就最好不過~

本身想試宇治抹茶堂島卷,可惜當日經已無哂,真係好受歡迎。

最後,買走咗一條金栗堂島卷,平日通常都係買堂島卷,

見到加咗一粒粒大大粒嘅金栗實在太吸引啦。
金栗堂鳥卷

一條可以分大約五至六件左右,分完出嚟都幾大件,

二百蚊都唔洗就買到咁好食嘅日本蛋糕金栗堂鳥卷,推薦!!

鬆軟香甜嘅蛋糕外層,再加埋超滑又rich嘅日本牛奶忌廉,
仲有甜度剛剛好嘅金栗蓉,味道好夾,一點都唔膩,
而且蛋糕入面真係有一粒粒嘅金栗,口感升華咗唔少呀,

食完真係覺得好滿足,係日本食到嘅幸福味道呀~
2017-12-09
TakeAway
$198 (Tea)
金栗堂鳥卷
  • 堂鳥卷
萬聖節前,不少商戶會推出有關萬聖節裝飾及商品!連餐廳食肆亦不例外!在10月份,經過中環擺花街新開不久的 Patisserie Mon cher,見到推出有好幾款萬聖節甜品,實在很吸引! 由幾十元至百多元不等!一於找天放工而屋企又無飯開的一晚來幫襯吧!這裡供應招牌甜品堂鳥卷、甜品、蛋糕、曲奇、盒裝茶及飲品!設有堂食及外賣!店內只有一位靚女店員,她待客有禮又勤快!略嫌播放的歌曲太大聲,很吵耳,難以清靜享用甜品!老友鬼鬼萬聖節 特別版奶凍堂鳥卷 $118Hello Kitty & My Melody 特別版奶凍堂鳥卷 Hello Kitty 是奶凍,奶味濃厚不甜膩!與堂鳥卷之間,夾有薄薄一層士多啤梨醬,酸甜有致!堂鳥卷芳香鬆軟,忌廉輕柔微甜!My Melody 是士多啤梨慕斯,原來還夾雜味帶甘苦的朱古力慕斯!看來 Melody 比 Kitty 更有內涵! 把 Melody 分屍,Melody 塊面是白朱古力!兩者以南瓜蓉伴邊點綴!食完好滿足!Uji Matcha Latte $37 (12oz)一入口好熱燙!抹茶味道濃郁!由於被霸道的甜品的甜味充斥味蕾,就算加入一包咖啡糖的抹茶牛奶,也不覺得

店內只有一位靚女店員,她待客有禮又勤快!

略嫌播放的歌曲太大聲,很吵耳,
難以清靜享用甜品

老友鬼鬼萬聖節 特別版奶凍堂鳥卷 $118

把 Melody 分屍,Melody 塊面是白朱古力!
兩者以南瓜蓉伴邊點綴!食完好滿足!

老友鬼鬼萬聖節 特別版奶凍堂鳥卷
Uji Matcha Latte $37 (12oz)
一入口好熱燙!
抹茶味道濃郁!由於被霸道的甜品的甜味充斥味蕾,就算加入一包咖啡糖的抹茶牛奶,也不覺得甜美!

Uji Matcha Latte
甜品精緻又吸引,卻是幾貴!

2017-10-27
$155 (Tea)
老友鬼鬼萬聖節 特別版奶凍堂鳥卷
2017-12-07 112 views
Ordered take away for after dinner dessert, first time to try. The cake shop sells Japanese style egg roll mainly with different flavor such as milk, green tea, milk tea and a Hello Kitty style this is so lovely original milk egg roll with hello kitty milk pudding on top. milk, green tea and milk tea flavor. The cream is soft and taste well!!! Worth to try other types again
this is so lovely
2017-12-07
$40 (Last Night Supper)
2017-12-03 110 views
#fridayla_central⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀🍰Patisserie Mon Cher🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🍰堂島ロールストーリー🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀作為一件卷蛋,佢價錢絕對唔平😳⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀只是個日最愛抹茶既L小姐,去到店鋪既時候,剛好剩翻一件抹茶😱😱而最後買到之餘,食落又真喺超正😳😳 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀當一份甜品,加一份幸運,而能夠令一個人開心😳😳咁呢種幸福,就無法用金錢去衡量了😎⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀如果,生活中能夠充滿呢d小確幸,你話,幾咁美好呢🤤 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣於2003年11月在大阪商業街正式誕生的Mon cher,店名可解作「親愛的」,目的是以細膩的手法,新鮮的材料,為食客帶來最幸福的味道。而這份溫情,完全能夠體驗於其幼細的奶油當中,因它會使人融化😍😍⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣🍀宇治抹茶堂島卷💲34💭個日賣剩最後一件,
#fridayla_central
🍰Patisserie Mon Cher
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
🍰堂島ロールストーリー
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
作為一件卷蛋,
佢價錢絕對唔平😳
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
只是個日最愛抹茶既L小姐,
去到店鋪既時候,剛好剩翻一件抹茶😱😱
當一份甜品
加一份幸運,
而能夠令一個人開心😳😳
咁呢種幸福,就無法用金錢去衡量了😎
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
如果,生活中能夠充滿呢d小確幸,
你話,幾咁美好呢🤤 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀ ⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1⃣🍀宇治抹茶堂島卷💲34
💭個日賣剩最後一件,超搶手😳😳
💭抹茶本人非常甘香🤤內裡忌廉好滑好細膩
💭而且內有紅豆,甜味適中😍唔會喧賓奪主
💭外層蛋糕十分鬆軟,口感綿密🤤🤤正
2⃣皇室奶茶堂島卷💲34
💭開頭似午後之紅茶😳其後獨特茶香透入味蕾
💭奶味非常濃郁,而且茶香味十足 🤤🤤
💭同行友人食唔停口,超鍾情呢個口味😍😍
🔘但身為抹茶狂迷既L小姐😎就仍最愛抹茶
💰痛快度:🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
2017-11-22 127 views
整得唔好,就不如唔好出品!先撇開職員態度問題,點左兩杯cappuccino ,一件蛋糕。蛋糕忌廉香滑,可是飲品卻⋯⋯難喝到一個點!!🤮消費者是明智的,看圖吧!外表很醜,或許有內涵,淺嚐一口,🤮🤮🤮二話不説,丟下滿滿的咖啡,速閃為上策立刻轉去Landmark , le salon de thé de joël robuchon ,再試cappuccino 同cake , 無論職員服務態度,出品及環境,簡直係天與地,即刻開心返晒!(其實只要肯行多幾步,附近真係有好多更好選擇,如果真係想試,都係齋食件蛋糕🍰穩陣)
整得唔好,就不如唔好出品!

“Cappuccino  “
2017-11-07 211 views
中環開左間日本超出名去到大板必食既堂島口蛋糕捲,每次買都只可以外帶,依間竟然有得堂食坐底慢慢享受,係雪櫃拎出黎可以即刻食;店面唔算大,坐位都係幾張,但都唔算多人坐底食,雖然只係bar台既坐位,但環境咁靚,感覺自己身處大板!🤤必食既堂島ロール蛋糕捲,真的會一食愛上!!我就試下其他口味 - 抹茶紅豆蛋捲🍃口感好似食緊雪糕咁,入口好creamy ,濃濃既抹茶香加埋絕配紅豆,食完一啖又一啖香滑又唔太甜,抹茶控既我會成日黎嚕🤤

愛甜的, 當知道有新店, 新品, 總也心思思想一試. 這天, CEO就拉了我及小晴晴來Patisserie Mon cher. 跟其他Mon cher店相比, 環境比較大, 也有當店限定的甜品.皇室奶茶堂島卷 $178 首先是我最愛的皇室奶茶堂島卷. 堂島卷本身已經無得輸, 細滑的忌廉, 加上質感超級鬆軟的卷蛋. 這客就是皇室奶茶味, 茶味濃, 這天不用喝奶茶, 吃這客皇室奶茶堂島卷, 已經足夠.蜂蜜檸檬堂島卷 $208 另外一款新的堂島卷, 是蜂蜜檸檬堂島卷, 蜂蜜檸檬, 感覺上是清新一點的配搭, 不算太酸, 淡淡然的卷蛋, 怎也有其吸引力.夏日水果堂島手卷 $42 轉轉口味, 試一試夏日水果堂島手卷, 小巧的一件, 餡料很豐富, 夏日水果是士多啤梨, 白桃, 跟芒果, 皆是鮮甜的貨色, 跟堂島卷相比, 食味會是來得複雜一些.Perrier氣泡果凍杯 $38 如果不太有胃口, 那可以吃Perrier氣泡果凍杯, 微甜, 清新.天使心芝士蛋糕 $18 但天使心芝士蛋糕就帶強勁的芝士味道, 愛吃芝士蛋糕的朋友, 應該會滿足. 而已賣相也幾精緻, 兩口子同吃, 也是甜蜜之選.堂島北海道牛乳
皇室奶茶堂島卷 $178
蜂蜜檸檬堂島卷 $208
夏日水果堂島手卷 $42
Perrier氣泡果凍杯 $38
天使心芝士蛋糕 $18
堂島北海道牛乳軟雪糕 $52
新店, 最特別是有兩款軟雪糕. 這客堂島北海道牛乳軟雪糕, 賣點是那北海道牛乳忌廉, 雪糕就像忌廉一般的細滑, 加上牛奶味道突出, 是很高水準的出品. 小晴晴是吃到完全停不了口. 不要忘記, 軟雪糕還有一客迷你堂島卷, 一次過有雙重享受.
Tiramisu堂島雪糕芭菲杯 $55
最後的是堂島雪糕芭菲杯, 雪糕可以選北海道牛乳或者宇治抹茶, 那這次就吃宇治抹茶吧. 想不到宇治抹茶味道是相當甘, 帶點苦澀, 反而不太有甜味, 算是城中數一數二濃的宇治抹茶軟雪糕. 底下的Tiramisu芭菲, 混合了意大利軟芝士, 咖啡堂島忌廉, 跟咖啡海綿蛋糕, 層次感做得幾好, 意大利軟芝士的芝味很濃.
Patisserie Mon cher的堂島卷跟堂島北海道牛乳軟雪糕皆是水準之作, 愛甜的, 要來朝聖了.
2017-07-18 941 views
Mon cher在香港開業也有一段日子, 這次在擺花街的新店, 設有堂食的位置, 大家就可以慢慢在店內拍照, 吃甜. 而店子有不少新品, 最重要的是, 還有軟雪糕吃.蜂蜜檸檬堂島卷 $208: 9分, 來到Mon cher, 當然要吃堂島卷, 不過這次吃的就是兩款新口味. 蜂蜜檸檬堂島卷, 依然用上高水準的北海道牛乳忌廉, 質感相當軟滑, 奶香突出, 卷蛋就相當鬆軟, 加上蜂蜜及檸檬, 酸酸甜甜的, 很醒胃.皇室奶茶堂島卷 $178: 9分, 午後來到, 就要吃吃皇室奶茶堂島卷, 那陣皇室奶茶的味道, 就像下午茶時喝的一杯奶茶, 茶味香濃, 很討好.夏日水果堂島手卷 $42: 8.5分, 除了堂島卷之外, 還有三款堂島手卷, 分別是幸福の味堂島手卷, 咖啡凍堂島手卷, 以及夏日水果堂島手卷, 原理就像手卷一般, 只是變成堂島手卷. 卷蛋部份繼續很鬆軟, 而這款夏日水果, 就包括有士多啤梨, 白桃, 以及芒果等等, 很清甜.Perrier氣泡果凍杯 $38: 至於Perrier氣泡果凍杯也是走清甜路線, 吃的時候, 不妨配上一支Perrier.天使心芝士蛋糕 $18: 8.5分, 不如來
天使心芝士蛋糕 $18: 8.5分, 不如來客小巧一點的天使心芝士蛋糕, 想不到芝士味道是相當濃烈, 這個份量, 就是剛剛好.
堂島北海道牛乳軟雪糕 $52: 9分, 最期待的, 還是堂島北海道牛乳軟雪糕, 跟堂島卷一樣, 用上的是北海道牛乳忌廉, 再加上牛奶, 每口軟雪糕, 也能感受到那濃濃的奶香, 以及相當香滑的質感, 完全沒有冰感, 相當精彩. 旁邊還跟上一客迷你堂島卷, 為軟雪糕帶來另一份層次.
Tiramisu堂島雪糕芭菲杯 $55: 8.5分, 另外還有堂島雪糕芭菲杯, 這次就選來Tiramisu味, 以意大利軟芝士, 咖啡堂島忌廉, 咖啡海綿蛋糕, 再配上面層的軟雪糕. 這次選了宇治抹茶軟雪糕, 抹茶味超強, 回甘突出, 相比之下, 還是北海道牛乳軟雪糕來得平易近人得多. 而芭菲部份層次分明, 蛋糕帶濃烈的咖啡味, 軟芝士亦味濃.
來到Patisserie Mon cher, 當然要吃堂島北海道牛乳軟雪糕, 質感相當香滑, 奶香突出, 精彩. 而蜂蜜檸檬堂島卷, 皇室奶茶堂島卷, 以及夏日水果堂島手卷幾款新品也有水準, 卷蛋鬆軟, 忌廉細滑.
2017-07-13 713 views
呢排睇facebook/ ig 得知中環擺花街開左間日式卷蛋話說我同男友之前去日本旅行食過呢類日式卷蛋之後都念念不忘所以就特登上去買卷來食同家人分享下~~0個日係星期6下午大約3,4 點.. 去到鋪頭見到好似唔係凈返好多cake好驚比人買哂, 好彩問一問Staff, 佢話雪櫃仲有貨的本身想買抹茶口味來試, 不過屋企有小朋友, 佢唔食得茶類所以左揀右揀, 就揀左呢個檸檬蜂蜜店員話係新推出架~~味道的確是幾好, d cream 好滑同埋甜味都岩岩好, 食落幾清新不過價錢方面真係有d 貴.. 要成200幾, 一家大細6個人食每人都只係分得幾啖仔~~呢d 高級0野, 試一次就好了
話說我同男友之前去日本旅行食過呢類日式卷蛋之後都念念不忘
所以就特登上去買卷來食
同家人分享下~~
好驚比人買哂, 好彩問一問Staff, 佢話雪櫃仲有貨的
本身想買抹茶口味來試, 不過屋企有小朋友, 佢唔食得茶類
所以左揀右揀, 就揀左呢個檸檬蜂蜜
店員話係新推出架~~

味道的確是幾好, d cream 好滑
同埋甜味都岩岩好, 食落幾清新
每人都只係分得幾啖仔~~
呢d 高級0野, 試一次就好了