2016-10-16 398 views
Nice steak and good view with reasonable price! Crab cake also pretty outstanding! Midtown also offer $100 coupon discount if you show a Carpark entry ticket!
2016-10-09 503 views
為咗同太太慶祝, 一早預約左係呢度食飯!Porcini mushroom bisque蘑菇嘅味道超級濃厚,呢度雖然好龍但係好清新!而且飲晒成碗之後,一啲都唔覺得有膩嘅感覺。Coal grilled U.S. Prime rib-eye steak叫咗三成熟,廚師將牛扒煮熟嘅程度控制得啱啱好。完全唔會有過熟嘅情況出現,牛肉一切開超級多汁,分量十足。Penthouse mini dessert platter甜品嘅款式非常多, 未食落口只係用眼觀看已經目不暇給!每一件都好似精緻嘅藝術品,令人唔捨得食。甜品嘅份量每樣都細細粒,最令我難忘嘅芝士味道嘅甜品,凡係芝士味用來做飯後甜品嘅,一般都會令人有食唔落嘅感覺,但係小巧款式就十分贊!米之蓮之選,下次一定要再嚟!
為咗同太太慶祝, 一早預約左係呢度食飯!
Porcini mushroom bisque
米之蓮之選,下次一定要再嚟!
2016-09-20
$1200 (Dinner)
當晚,我與好姊妹一起到銅鑼灣食飯,聽朋友推介一間位於金朝陽中心 2期的高級餐廳 Penthouse! 到達先知這是米芝蓮推介餐廳!大家都好驚喜!餐廳以落地玻璃,可望到維港一帶,另可透過對面的新商業大廈的玻璃幕牆望到馬場一角! 然而,對面的燈光不停轉色,幻彩的燈光映照下,突顯時尚動感!地方闊落,空間感充裕!氣氛不俗,不論談情抑或三五知己同樣適合!那麼,我們兩個女人就一於享受女人的浪漫吧!洗手間並非走華麗風格,而是工業風裝潢,鎢絲燈配生銹洗手盤!可見別出心裁的設計!她公司部門有同事辭職,加重工作量,食餐好的來安慰自己吧! 當晚天氣不穩定,進食期間下雨! 美食填補心靈上的不愉快!食完這餐飯,她心情也轉好了!侍應服務殷勤有禮,當我坐下來,即時為我放上餐巾,服務貼心!Dinner set for 2 $1098 配果汁兩杯石榴汁 入口每一啖也嚐到石榴的沙沙口感及纖維,真材實料!天然的香甜清新!清涼解渴!餐包配香草醬富麥香的餐包包身溫熱餐包配香草醬鬆軟,外層硬脆,配上香草醬,清新提味!令人打開味蕾! 其實份量也不少呢!Deviled Crab cake 食起來蟹肉啖啖肉,真材實料!鮮甜滿載! 夾雜
 到達先知這是米芝蓮推介餐廳!大家都好驚喜!
餐廳以落地玻璃,可望到維港一帶,
另可透過對面的新商業大廈的玻璃幕牆望到馬場一角!
 然而,對面的燈光不停轉色,幻彩的燈光映照下,突顯時尚動感!
那麼,我們兩個女人就一於享受女人的浪漫吧!
她公司部門有同事辭職,加重工作量,食餐好的來安慰自己吧!
 當晚天氣不穩定,進食期間下雨!
 美食填補心靈上的不愉快!食完這餐飯,她心情也轉好了!

侍應服務殷勤有禮,當我坐下來,即時為我放上餐巾,服務貼心!

Dinner set for 2 $1098 配果汁兩杯
石榴汁

入口每一啖也嚐到石榴的沙沙口感及纖維,真材實料!
天然的香甜清新!清涼解渴!
餐包配香草醬

其實份量也不少呢!
餐包配香草醬
Deviled Crab cake

食起來蟹肉啖啖肉,真材實料!鮮甜滿載!
 夾雜吞拿魚,味道輕微酸辣很惹味!
 旁邊伴碟的還有千島沙律醬及混合芒果的酸辣醬,既可點綴又可增添風味!
Hakkaido Scallop Carpaccio

共有三粒北海道帶子,鮮甜嫩滑,
 表面的蕃茄及牛油果,點紅點綠點綴一番之餘又清新!
Hakkaido Scallop Carpaccio
Porcini Mushroom Bisque

質感打得幼滑細膩,味道濃郁!
 夾雜磨菇片及麵包脆粒,口感豐富!
巧妙地加入白松露油,細味時滲出陣陣菌香!
Porcini Mushroom Bisque
44 Degree Slow-Cooked Akaroa King Salmon  44度慢煮三文魚

以 44度慢煮烹調三文魚,保持魚身鮮滑及營份!海鮮汁令人好驚喜,混合北海道帶子粒、蟹肉,啖啖鮮美!
 最特別加入一粒粒像豆的中東米,火候拿捏得準繩,
 口感煙韌又增添飽肚感!
Coal Grilled U.S. Prime Rib-Eye Steak 美國肉眼扒配黑松露忌廉

單看菜名已覺得味道好搶!
 師傅簡單以海鹽提升肉鮮味,卻是重手,顯得重口味!
 加上味道濃郁的黑松露忌廉,完全火上加油!難以入口!
 而火侯亦比預期過火,使肉質帶點韌勁!
雲呢拿布甸

奶味濃重而質感香滑細膩!輕微的甜度!

Cheese cake

半球形的骰精緻,甜度適中!加上一粒爆谷,口感也變得不平凡!
Cheese cake
Chocolate mousse

質感濃稠,入口黏黏地,表面有些脆脆粒!雙重口感!
Chocolate mousse
Chocolate Brownie

朱古力味濃厚,甜而不膩!
Chocolate Brownie
這裡的食物、環境、服務也令我們稱心滿意!的確是值得推介的餐廳!
2016-09-07
$654 (Dinner)
2016-10-06 1629 views
兩口子向來饞嘴,平日下班後最鍾意就是四出訪尋美食,銅鑼灣一帶更是我倆最常踏足嘅地方。早前好友的另一半生日,就選了去登龍街金朝陽中心的 《Penthouse》慶祝,回來後更向我極力推薦,說餐廳不只食物好味,而且個 View 勁正,絕對是拍拖用餐的理想場地。既然好友講到咁吸引,就一於找個晚上來一探究竟。餐廳座落於金朝陽中心二期 Midtown 三十樓,電梯門一打開,已即時見到大大個用鎢絲燈拼成的「PENTHOUSE」字樣招牌,實在非常搶眼;配合吧檯前的高腳皮革座椅、黑白灰條子地磚、線條簡約的黑色金屬層架,以及室內嘅柔和燈光,裝潢既型格又帶點浪漫情調。而這晚我倆就被安排坐在馬蹄形皮革梳化座位,除了可以舒舒服服品嘗美食外,更可以透過落地玻璃遠眺窗外的醉人景緻!安頓後先翻開餐牌細閱,食物種類都幾豐富,除了有生蠔、前菜、沙律、餐湯、意粉、意大利飯、薄餅、漢堡包等可供選擇外,還有 Seafood n Meat 及 Josper Coal Grill Oven 嘅一系列菜式。不過見個二人套餐 Set Menu for 2,定價較實惠,四道菜 $1,188,雖然說不上便宜,但始終比散點經濟,所以亦不作他
安頓後先翻開餐牌細閱,食物種類都幾豐富,除了有生蠔、前菜、沙律、餐湯、意粉、意大利飯、薄餅、漢堡包等可供選擇外,還有 Seafood n Meat 及 Josper Coal Grill Oven 嘅一系列菜式。不過見個二人套餐 Set Menu for 2,定價較實惠,四道菜 $1,188,雖然說不上便宜,但始終比散點經濟,所以亦不作他想。
餐前麵包以木砧板盛上,麵包雖然只得一款,而且拿起來已沒熱暖手感、外皮咬下亦稍嫌質感偏硬;但分量幾慷慨,食落更充滿麥香,塗上以新鮮 Basil 自家製的香草醬吃,亦十分滋味。
前菜共有 5 款可供選擇,點了 Bluefin Tuna Tartare 吞拿魚他他和  Deviled Crab Cake 特製蟹餅。藍鰭吞拿魚一向以肥美見稱,而這裡的大廚就先將赤身吞拿切粒,再拌入蕃茄,面頭飾以惹人垂涎嘅慢煮溫泉蛋及鹹香鯷魚,擺碟精美,吸引人目光。先將蛋和吞拿魚粒撈勻,再以旁邊的自家製玉米餅伴吃,味道果然匹配,吃起來不但口味清新,而且誘發食欲。至於以藍蟹拆肉製作而成的蟹餅亦用料十足,蟹肉入口充滿鮮甜味,而且食落唔止外層鬆化,連入面都充滿蟹汁,蘸點旁邊的芒果醬汁吃,清新開胃。
Porcini Mushroom Bisque 餐湯方面,菌香四溢嘅意大利野菌湯,望落去誠意十足,用料亦絕不欺場,況且成品放上桌時,已經即時飄出陣陣松露香氣。立即嘗一口,質感綿滑濃厚,加上湯面放了麵包碎粒以增添咬口,為整道湯生色不少。
主菜方面,一共有 4 款選擇,筆者向來愛吃魚,加上用低溫慢煮是近年最時尚嘅烹調方法,所以決定揀套餐後,亦沒多加考慮已即時柯打了這客 44 Degree Slow-Cooked Akaroa King Salmon 作為主菜。三文魚水準果然不俗,切開後肉芯仍然呈粉嫩色澤,而且食落魚脂好豐富,魚肉鮮嫩幼滑,以碟上的海鮮番茄醬汁伴吃,更添鮮味。而老公就最欣賞墊底的意大利珍珠麵 Fregola,讚這些麵粒不但迷你精巧,而且色澤呈漂亮金黃色,食落帶嚼勁,比起一般麵條口感更佳。
至於牛魔王老公,就選了賣相夠睇頭的 Coal Grilled U.S. Prime Rib-Eye Steak。烤至五成熟的肉眼,放上檯時見形狀長而厚身,而且外層燒成一層薄焦,香味誘人,狀甚吸引。先切開一試,肉質果然對辦,中間呈粉紅半生熟,而且質地細嫩,吃起來肉汁四溢,滿口都是牛肉香,非常滋味,蘸點自家製的蒜香松露醬吃,味道更加香濃,超讚!
Penthouse Mini Dessert Platter 壓軸甜品拼盤,花款不少,除了有中間軟綿滑溜兼奶香濃郁嘅牛奶布甸外,還有口感柔滑的 Ricotta  芝士蛋糕,甜蜜透心的茘枝 Panna Cotta 和香濃充實的朱古力 Brownie,而且大部份都是一口一件,配上跟餐的石榴汁橙汁,令人吃得既滿意又滿足。據說餐廳頂樓還有觀景台,可惜今晚有點抱羔,不宜吹風,若下次再訪的話,一定要更上一層樓,欣賞維港的開揚美景。
2016-10-05
$660 (Dinner)
2016-10-03 1163 views
我地一行四人 食完tea行完街 大概7點幾就上左penthouse 經理好細心咁介紹下啲signature dish 但其實我已經係第二次黎 所以大概都知有咩好食!!由於tea time食得太飽 所以唔係叫左好多野食餐廳送上的麵包 略嫌唔夠熱同偏硬 但自家製既香草醬好好味好香沙律用上羅馬生菜 好甜好爽脆 配上用蒜蓉煎過既大蝦 salami腸同橄欖 令到成個沙律口感好豐富又不失Green既感覺切開入面係充滿住一舊舊既蟹肉 好足料好好味 再加上3款不同既汁作裝飾 賣相同味道都滿分每一啖都食到好香濃既龍蝦汁包住每一粒飯 龍蝦亦好爽口 如果意大利飯可以再林啲更好用粟米飼料養左300日既美國西冷12oz 厚度剛好 煮得岩岩Medium 外皮香脆內裡juicy 再加上海鹽調味 perfect!! 食到飽飽 經理問我地有無興趣上天台睇夜景繼續飲野 我地當然一口答應涼涼地坐係31/F 飲杯野真係好有feel 仲可以望到唔錯既夜景經理仲請我地食甜品 一個platter令人眼花撩亂呀第二次光顧 覺得離開左Harlan既penthouse更貼地 服務細心左 食物質素好左 令人好relax既一個星期五晚

由於tea time食得太飽 所以唔係叫左好多野食
NYC  chopped  salad
Deviled crab  cake
Lobster  risotto
Striploin  steak

Dessert  platter
經理仲請我地食甜品 一個platter令人眼花撩亂呀

2016-09-30
$500 (Dinner)
NYC  chopped  salad
Deviled crab  cake
Lobster  risotto
Striploin  steak
Dessert  platter
2016-09-29 1515 views
今日跟太太拍拖五週年紀念,在Openrice一直查看兩間餐廳食評。看到有關Penthouse的侍應服務好好,所以最後選擇這店試試看。晚上7時13分到達,人不多,只有兩枱客,一隻手數哂咁多人,氣氛不錯。侍應見我拎住花,特意帶我倆到4人枱方便放東西,十分貼心啊~我們的坐位剛好在落地玻璃旁,能直接看到維港,冇遮冇掩(高樓大廈),另一排坐位的人就沒法了~看了一會菜單,Set dinner for 2都算多款式,但今晚未能滿足太太對食海鮮嘅慾望所以我地都係主力睇正常菜牌,款式實在多不勝數。選擇多反而突然患上選擇困難症侍應哥哥見狀即使過來耐心解說一番,好讓我倆點出是日餐單:1. NYC Chopped Salad味道新鮮,特別係啲蝦鮮甜彈牙,值得一試2. Penthouse soup of the day ~ mushroom從未如此驚喜過,當店經理跟我們說你的咖啡到了,我還以為來錯~ 原來是貌似咖啡的蘑菇湯,咖啡杯的份量剛剛好,超濃郁的菌味令人一再回味希望再有機會試到~3. Truffle Tagliolini原來諗住叫Mac and Cheese, 經理見我太太話鐘意食意粉多啲,所以介紹哩款,

侍應哥哥見狀即使過來耐心解說一番,好讓我倆點出是日餐單:
1. NYC Chopped Salad
味道新鮮,特別係啲蝦鮮甜彈牙,值得一試

希望再有機會試到~

3. Truffle Tagliolini
原來諗住叫Mac and Cheese, 經理見我太太話鐘意食意粉多啲,所以介紹哩款,果然冇介紹錯,十分邪惡

4. Coal grill prime Striploin Steak 12oz
唔想後悔一定要試,第二到未必食到咁正嘅口感

5. 44 degree slow-cooked akaroa king salmon
味道同口感都好好,份量略大

6. Light & Tasty
去到甜品,個肚已經冇乜位。侍應哥哥介紹我地試Sorbet~

整晚晚餐情調和服務都一流,食物味道頂級水準,食物份量比傳言和想像中大份好多好多
後來問返侍應哥哥原來Set dinner份量係少啲,我地單點嘅份量係大啲,但都未免太大了吧 XDD
特別一提今晚的店經理十份幽默和有耐心,另一位專負責酒櫃嘅侍應哥哥亦都十分貼心,佢個樣仲有啲似林德信添~
2016-09-28
$900 (Dinner)
Celebration
Anniversary
  • Coal grill prime Striploin steak
  • Truffle Tagliolini
2016-09-28 1003 views
今日專程黎試試久仰大名嘅penthouse,米芝連星級餐廳,真係十分興奮。未黎之前已經知道呢度嘅Deviled crab cake十分出名好味!作為鐘意食蟹嘅我黎講,呢個頭盤簡直好似令我我琼呑一隻肉蟹入口,鮮甜,蟹肉新鮮嘅感覺,令人意猶未盡。值得一提係頭盤前嘅麥餐包,外層脆,內裡酥軟。主菜我揀左44 degree slow-cook akaroa king salmon ,慢煮嘅口感好特別!魚肉嫩滑到似果凍,入口溶化!伴碟嘅帶子同樣係慢煮嘅烹煮方式,半生但熟,令海鮮嘅味道發揮到極致。為舌頭開左派對嘅一晚,值得再黎嘅餐廳
值得一提係頭盤前嘅麥餐包,外層脆,內裡酥軟。
為舌頭開左派對嘅一晚,值得再黎嘅餐廳
2016-09-20
$1200 (Dinner)
  • 44 degree slow-cook akaroa king salmon
  • Deviled crab cake
2016-09-22 2441 views
經常在銅鑼灣活動及覓食,走到金朝陽二期亦不下數次,商廈內的食肆皆走中高檔路線,吃過數家,水準不俗,就只是要花多些少錢,今次試這家位於頂層的 Penthouse。電梯大門一開,踏出已經進店,燈光柔和,富現代感,左方是酒吧,右方是開放式廚房,面向的是開揚的景緻。留意到旁邊有個香檳角落,以白色為主色頗特出,估計有不少客人選擇在此慶祝,因此有需求。落地窗的設計,坐在大廳內任何位置皆可看到景觀,到達時正是黃昏時分,坐在靠窗座位,來得及享受一會兒的黃昏晚霞。皮製餐牌,預設酒杯,fine dinning 的格局。Penthouse 主打慢煮食物,但牛排那頁,強調西班牙式烤焗 Jasper Coal Grilled Oven 之特別做法,非常吸引我嚐味之興趣。首次光顧,看來二人套餐最實惠,已經可以試到慢煮及炭燒食物,正是我的來意。石榴汁套餐已經包括兩杯果汁或汽水,我們皆選擇了番石榴汁,這夜乖乖不喝酒。餐前麵包新鮮麵包馬上送上,份量十足,微溫,開心見到附上香草醬 peso sauce,因為相比牛油健康,吃得安心。深綠顏色,看似濃郁,實際味道不強,清香之味,正好提升麵包味道。麵包本身亦鬆軟外脆,非常稱職。
落地窗的設計,坐在大廳內任何位置皆可看到景觀,
皮製餐牌,預設酒杯,fine dinning 的格局。

餐前麵包
新鮮麵包+香草醬
麵包本身亦鬆軟外脆,非常稱職。

Hokkaido Scallop Carpaccio
北海道帶子刺身,本來只是簡單三片,被廚師打扮後顯得很不一樣。
Hokkaido Scallop Carpaccio
帶子上加上了牛油果醬、香草及番茄混合的醬料在中央、香橙汁做的滴滴醬汁在四周,美如一幅畫。
Hokkaido Scallop Carpaccio
帶子新鮮香甜,柔軟口感佳,配合微酸的牛油果醬,成功喚醒味蕾。

Bluefin Tuna Tartare
牛肉他他 beef tartare 的造型及做法,單看深紅色的外表如牛肉。
Bluefin Tuna Tartare
加了一只慢煮溫泉蛋,滑溜半熟,看得到蛋白及蛋黃位置,遙遙慾穿,外層非常薄;頂端有一條

anchovy 鯷魚,底部有豐富忌廉醬汁,配以兩片鬆化餅乾。
Bluefin Tuna Tartare
弄穿雞蛋,並非想像中蛋黃漿即時爆出,卻是剛凝固的狀態,相信更難掌握。
Bluefin Tuna Tartare
把所以材料攪混才吃,口感鮮嫩香甜,生呑拿魚肉無須怎樣咀嚼已在口中溶化,鯷魚添鹹香,生蛋及忌廉汁令口感更滑溜,配在餅乾上吃,對比分明,口感更好,一道非牛肉卻有吃肉滿足感的健康吞拿魚他他,十分滿意。

Porcini Mushroom Bisque
用意大利野菌做的湯,香滑濃郁的湯頭,添了麵包碎及片片野菌增口感,香氣撲鼻,忌廉份量剛到好處,非常滋味。

慢煮功夫出色,三文魚肉質非常嫩滑,顔色及口感皆如半生嫩,如吃刺身般肥美,每一片皆是滑溜,完全沒有一點嚡!
配以海鮮番茄醬汁及意大利麵粒 Fregola,醬汁微微香酸,自然番茄之味道,沒有蓋過三文魚之味;Fregola 少吃到,口感佳,吸汁力強,軟硬適中。

整個配搭美味有新意,絕對是佳餚!

Coal Grilled US Prime Rib Eye Steak
出場已嗅到燒烤及牛肉之香味,見到牛排之色澤、油光及坑紋,便知道是一片好肉。
果然烤至外焦脆,內心粉紅嫩滑,肉汁非常豐富,調味亦足,口感香惹及嫩,依然保持嚼勁,唯是小刀不利,要多加幾分刀才能切件,而又浪費了一些肉汁。
蒜香松露醬
附上的蒜香松露醬同樣出色,蒜及松露之香味出衆有層次,黏稠滋味。
芥末
亦備以英式及美式芥末,錦上添花!

甜點拼盤
四款之多,小巧玲瓏,女生恩物。
甜點拼盤
中央是幼滑而奶香濃郁的牛奶布甸,還加上了一些橙醬,酸香特出;兩件好曲奇餅的小巧芝士蛋糕,質感綿密芝士香,小件吃不膩;兩件朱古力餅同樣綿密富朱古力香,頗濃郁;最後兩杯意大利芝士餅

tiramisu,層次比較簡單,主要是可可及忌廉層,這個只是一般。總括來說,每一道菜皆花上心思,造型及味道皆出色,環境服務符合中高檔定位,尚有靚景相伴,性價比完全值,心水推薦!
2016-09-13
$660 (Dinner)
2016-09-13 667 views
自前年在過裏吃過一次後.......一直都想再在這裏吃晚餐.............這晚外面下著大雨...卻無損這裏大家在此晚餐的心情我和女友先點了2杯酒...一杯<Riesling> , 一杯<Moet Ice><Riesling>:是很Classic 的Riesling甜.....很岩女士飲<Moet Ice>: 比<Riesling>微酸, 但提子味較濃另外也嚐嚐這裏的餐飽餐飽鬆軟...配以自家香草醬.....香草醬內含黑醋.......吃起來有香草的香又很醒胃接著先來前菜<Crab Cake>呢個<Crab Cake>真係好好吃, 蟹肉多口感十足, 而且煎得好香蟹肉味另配有 Mango Salsa、千島醬還有Creamy的牛油果醬...可以帶出同蟹肉唔同味道之後再來的係<Lob Risotto>龍蝦汁很多, 很Creamy....所以味道好濃郁....而且所用的意大利米, 口感"煙UN", 唔會好似外面普通餐廳煮Risotto變爛飯....另外上面海蝦

這晚外面下著大雨...卻無損這裏大家在此晚餐的心情
左<Riesling> , 右<Moet Ice>
另外也嚐嚐這裏的餐飽
接著先來前菜<Crab Cake>
Crab Cake
呢個<Crab Cake>真係好好吃,
蟹肉多口感十足, 而且煎得好香蟹肉味
CRAB CAKE 內部

之後再來的係<Lob Risotto>
另外上面海蝦鮮甜和龍蝦肉很彈牙

跟住仲有呢個<Prime Striploin Steak - Medium Rare>
<Prime Striploin Steak - Medium Rare>肉汁多, 牛味濃....廚師處理得剛剛好, 肉汁完全鎖係肉內, 另外鹽花引出牛肉的味道
口感也不UN....
加上廚師用網蚊去煎火力平均...切開左...從橫切面就睇到整塊扒的肉汁盡鎖係裏面

如果愛牛扒的人士, 我誠意推介......

最後再點了一個甜品作結<Green tea cake>
<Green tea cake>
<Green tea cake>其實係白朱古力綠茶心太軟, 可惜味道普通, 不算特別
走時發現它仍繼續保持2016 的米芝連
2016-09-07
$750 (Dinner)
左<Riesling> , 右<Moet Ice>
Crab Cake
  • Lob Risotto
餐廳 Penthouse 位於金朝陽中心頂樓,居高臨下,可遠眺維港景緻。暖和的陽光從餐廳兩邊的落地玻璃射入,地方光猛舒適。 餐廳自 2014 年開業至今,連續兩年榮獲米之蓮推介,餐廳的質素可見一斑。 電梯大門打開,左邊可見一張長長的吧枱,放滿各式佳釀;右邊則是一張長長的餐桌,盡見不同美食。胃納不多的朋友,可純粹自助享用餐桌上的美食。食品款式以冷盤為主,包括有不同款式的菜蔬沙律、凍肉火腿、精選海鮮、芝士甜品等等。食品款式雖不算多,但賣相普遍精緻吸引。三款不同的菜蔬食感爽鮮,佐料豐富。現成預製沙律亦相當富風味,筆者尤愛口味帶辣的辣雞沙律。 各式凍肉火腿亦是自助餐中的賣點,款式多變,當中首推味道甘香的西班牙火腿。在凍肉火腿的一旁,擺放了一碟蜜瓜哈密瓜果盤,蜜瓜水份豐盈,味道甜潤,絕對是鹹香火腿的好拍擋。 喜愛芝士的朋友,一定不會錯過這件產自意大利的巴馬臣芝士,原餅芝士有 Grana Padano 級別認證,質優濃郁。 凍海鮮選擇只有翡翠螺及海蝦兩款,款式不多,明顯不是餐廳的主打。翡翠螺是值得推介的美食,口感彈牙,味道清甜。海蝦則味道偏鹹。 除自助餐外,大家亦可選擇加錢配上
自助餐外,大家亦可選擇加錢配上餐湯及主菜。筆者選了一款經典的 Bouillabaisse Soup,湯汁以大量海鮮及藏紅花餚製,味道鮮濃。在云云四款海鮮當中,以肉厚清甜的帶子最為出色,而肥美的海蜆亦是不錯推介。
Bouillabaisse Soup
主菜方面五選一,筆者與友人分別選擇了 Slow-cook Wild Salmon 及 Roasted Pork Rack 一同分享。慢煮手法是餐廳的重點烹調手法之一,這道三文魚菜式正正利用了這項技巧,從微微通透的肉色可見魚扒只是八九成熟,肉質仍保相當軟嫩。面上加上的龍蝦汁製作認真,除有粒粒龍蝦外,亦與三文魚味道匹配。
Slow-cook Wild Salmon
至於 Roasted Pork Rack 同樣是佳作一道,豚肉離骨入味,口感鬆軟,用於塗沫的燒烤醬汁惹味得來又不會過濃搶味。品味之時來一口 Coleslaw Salad,亦有效降低剩餘的膩感。
Roasted Pork Rack
吃畢主菜,當然是甜品時間。在自助餐桌上有多達八九款不同的甜品供應,賣相小巧吸引。Mango Pudding 是筆者推介的甜品,味道酸香輕盈冇負擔。Serradura Pudding 則是一道製作簡單,但味道滑溜好吃的甜品。Chocolate Fudge Cake 朱古力味道香濃,實為朱古力愛好者所愛。最後,亦不要錯過這盒精選曲奇,脆香食感比預期理想。
臨行前再以一杯味道香濃的熱咖啡作結,筆者與友人皆帶着滿足愉快的心情離去。
熱咖啡
筆者自問嘗過不少餐廳的半自助餐,能做到如此貴精不貴多的水準實在少有,再加上質優的主菜,難怪餐廳連續兩年榮獲米之蓮的推介,值得一試!
[12/9/2016; Mon]
2016-09-12
$350 (Lunch)
Bouillabaisse Soup
Slow-cook Wild Salmon
Roasted Pork Rack
上一次襯男友生日的名義,冒名前來Harlan Goldstein旗下的食店一嚐,有海景、有美食、有美酒、有情調的裝潢、服務不錯,想不到有什麼挑剔的地方,如今已不再帶著Harlan的光環,來試試分別在那?裝潢大致跟以前一樣,一進門大大的PENTHOUSE燈牌依然非常亮眼,門口兩旁的BAR檯亦依然吸睛唯一不同的是,眼前的景觀由開揚的市景變成了一座大廈,大部份都被前面新開的VPOINT擋住了,不過沒關係,食物好吃還是最重要的點好餐後,侍者先送上了餐前包配香草醬,醬料微酸能增加食慾,餐前包煙韌有咬口先點了一杯Riesling和一杯Moët Ice impérial,一杯偏甜,一杯微酸,On ice 的香檳還是令我覺得蠻有新鮮感(大鄉里嘛)Deviled Crab Cake:如果你要我推介這裡一款非吃不可的食物,我一定選蟹餅,這也是我不點SET DINNER的原因,因為A LA CARTE的蟹餅份量是大一點的呀!所以寧可貴一點都要散叫,蟹餅用一"疏疏"(不是一絲絲)的蟹肉搓成餅形再煎香兩面,配有 Mango Salsa、千島醬還有Creamy的牛油果醬,不過我覺得不用點醬原汁原味最好吃!Lobs

有海景、有美食、有美酒、有情調的裝潢、服務不錯,

想不到有什麼挑剔的地方,如今已不再帶著Harlan的光環,

來試試分別在那?
Riesling by Glass

On ice 的香檳還是令我覺得蠻有新鮮感(大鄉里嘛)
Deviled Crab Cake:

Lobster Risotto
Lobster Risotto:

侍者推介他們的Lobster Risotto,指他們用龍蝦煮成湯再把湯煮意大利米,味道濃郁,我們都是重口味之人,自然想試試,這個Risotto比我想像中濕,像湯飯,看起來相當Creamy,吃起來的確是濃郁的龍蝦湯味道,連意大利飯一起吃味道不會過濃,除了龍蝦肉外還有不少蝦肉,很有彈性
Prime Striploin Steak (Medium Rare):

另外一款一定要點的是牛扒,雖然我在減肥中,但誰說減肥不能吃牛扒呢?只要選對了脂肪比例較低的部位,跟朋友一起分享就可以啦!所以我們選了西冷(12oz),人多的話Menu也有20/35oz的可以大夥兒開心share :)

這塊西冷非常juicy而且嫩滑不乾柴,果然是有保證的
Green Tea & White Chocolate Warm Cake:

本來很想吃開心果warm cake的,可惜餐廳剛剛換了menu,已經沒有開心果warm cake了,

所以改點了綠茶白朱古力心太軟,不會過甜,不過旁邊的雪糕太硬了,連心太軟的醬都未能將他溶化
餐廳易手後仍然有米芝蓮推介
用鄭經理那張信用卡還可以儲Asiamile和$150 voucher,好抵!
Other Info. : 餐廳提供的set dinner價格親民了不少,自然可以多點來吃啦!
$750 (Dinner)
Lobster Risotto
2016-09-08 455 views
唔經唔覺又係拍拖紀念日今晚男朋友話帶我去一間又靚景又好食嘅餐廳慶祝去到登龍街原本以為帶我食拉麵點知竟然帶我嚟到一間商業大廈嘅頂樓食一餐浪漫嘅晚餐一入到餐廳已經比佢靚靚嘅風景吸引住因為餐廳正正係喺銅鑼灣30樓所以求其望出個窗到已經可以望晒成個銅鑼灣夜景而且佢仲有個露台仔可以行出去望望呢個銅鑼灣景食物方面我們一點完菜店員就拎出佢哋個熱辣辣嘅麵包呢種麵包食落去非常之遠而且因為熱辣辣牛有味非常之香另外佢仲有一個羅勒葉醬可以用點麵包食味道酸酸地配合喺麵包上嚟十分之夾之後就叫左一個蟹盒以前喺出邊食個蟹盒係真係多粉而比較少肉的不過呢道真係好唔同因為一切落去feel到個手感已經唔同了切落去已經feel到係真材實料嘅蟹肉而且啲蟹肉唔係散秀秀而係一疏疏可以食到淡淡蟹肉其實個蟹肉非常之夠味不過見到佢有三款醬可以點所以我就膽粗粗咁樣試吓啲醬第一款張應該係泰式酸甜醬用來配海鮮就可以更加開胃第二款係牛油果醬不過牛油果味比較最後一款係千島醬雖然千島醬比較平凡但係嗰個酸味就更加帶出左蟹肉嘅海鮮味主菜方面叫左一個西班牙烤乳豬我唔撈男朋友咁清楚我最鍾意食呢味菜西班牙乳豬的分量多比較多而且個乳豬皮燒得非常之香脆下面果一層脂
唔經唔覺又係拍拖紀念日

蒜頭香完全可以令到豬肉嘅味道更加昇華
呢個西班牙烤乳豬水準非常之高
下次一定要再encore
2016-09-03 1919 views
最近見到銅記Midtown裝修好,睇水牌知道入面進註左不少餐廳,所以今晚揀一間率先試卒。揀左間西餐廳,一開lift門,就覺得是高級西餐,因為時間尚早,人不多。侍應安排了我們二人坐半圓形的大梳化,配合悠閒寫意的音樂,立刻有懶洋洋的感覺,而且環境暗暗的,很有情調。看到維港景色點食物前,侍應送上麵包和香草醬,麵包是溫熱的,而且原個切片上,一點也不吝嗇。不過不是每個人都欣賞硬身的麵包,所以只有我一人吃完半個,點上青草醬,挺清新的。我們點了Deviled crab cake這蟹餅壓成小圓餅的形狀,的骰可愛,餅內的蟹肉很大顆,而且完整,蟹味很濃,還有蛋香配合了香料,很惹味。另外有三種醬,千島醬,酸甜的紅椒黃椒醬,還有味道似牛油果醬的青色醬汁。Tomato cream sauce Mezze Maniche Rigate這是蕃茄忌廉汁的pasta,形狀很特別,大圓筒形,沾上醬汁,加上薄芝士片,一口吃下,十分滿足。Maine lobster tail 是龍蝦尾部。意想不到龍蝦肉挺多的,有4件,整整2隻小龍蝦,而且煮得剛剛好,不會過熟,新鮮彈牙。伴碟有些小糯米團,配搭有新鮮感,沾上酸甜茄汁,很醒胃!
看到維港景色
我們點了Deviled crab cake
2016-08-28
$400 (Dinner)
2016-09-01 916 views
去完希慎廣場購物諗住醫肚就梗係行去登龍街啦見到呢間餐廳坐正喺大廈嘅頂樓一定可以望到成個銅鑼灣夜景所以就想去睇吓個餐廳環境食下野啱啱呢個時候黃昏所以望到成個銅鑼灣嘅景非常之靚而且餐廳個環境都非常浪漫嘢食方面就叫咗一個crab cake個擺盤非常之靚佢總共有三款醬可以點包括有酸酸甜甜的泰式醬千島醬及牛油果醬個人覺得千島醬同買個蟹盒非常之夾而且非常之多蟹肉每食到一啖都有一疏疏厚實實的蟹肉而且我仲用埋蟹肉包住佢奉上嘅麵包一齊食呢個前菜十分之開胃之後就叫咗佢哋一款式signature dish44 degree slow cooker akaroa king salmon 叫得慢煮所以我對佢個三文魚肉質要求更加高因為慢煮正正係可以將三文魚煮多啱啱好亦唔會過老亦唔會鞋口呢點冇令到我失望切開三文魚嘅內側仍然見到粉嫩的三文魚肉而且因為慢煮的關係入面依然係十分多肉汁另外在配合埋佢啲配菜濃香的番茄更加可以帶起三文魚的甜味通常啲人話餐廳有靚景佢嘅食物就真係會差少少不過今日去完呢間餐廳就完全打破咗呢句說話了
去完希慎廣場購物

濃香的番茄更加可以帶起三文魚的甜味

通常啲人話餐廳有靚景佢嘅食物就真係會差少少
不過今日去完呢間餐廳就完全打破咗呢句說話了
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2016-08-26 1901 views
一直都好想搵多d環境清靜,食物又好既西餐廳,傾計都可以傾得舒服開心,今次終於搵到,可以列入我收藏!一入門口吸引我既除左有前枱小姐親切笑容之外,重有整潔既bar枱,同符合高級餐廳應有既氣氛。坐低之後緊係即刻睇餐牌啦,太多野想食所以用左好耐時間,不過店員都無吹或者企喺身邊比壓力,反而先上麵包,可以一邊食一邊諗。暖暖既麵包,配上香草醬,醬料帶微微酸味外加少少蒜香,作為開胃食物一流,而且麵包面頭非常脆口,好中意呢種配搭!Nyc chopped salad沙律中有長條型芝士令口感更滿足,芝士只帶微鹹而且唔會好膩口,反而食完後有少少芝士香味由口腔滲透出來。而蝦新鮮當然係基本,而且蝦味濃郁,面頭雖然好多香料但都無遮蓋鮮味,加上牛油果切成細粒,更容易撈勻整個沙律。Grilled Octopus一上枱既時候已經比呢道菜既香味吸引左,有鮮甜既蕃茄仔,脆口既小薯角做配菜,脆係好重要,好多時喺有醬料既菜色中薯角keep唔到脆身口感,而主角八爪魚好煙韌,面頭有一層帶有微微甜味既醬汁包裹住,非常美味!Deviled Crab Cake呢道crab cake,一上枱就比佢嘅放碟方式吸引左,我本來以為佢會好似 fis
Nyc chopped salad
Nyc chopped salad
Grilled Octopus
Grilled Octopus
Deviled Crab Cake
呢道crab cake,一上枱就比佢嘅放碟方式吸引左,我本來以為佢會好似 fish cake咁炸,點知佢係煎,唔單止保留左蟹嘅鮮味,亦令到果cake唔會好乾身,岩岩好。再可以配上三種source食,推介!
Piccante pita pizza
Piccante pita pizza
一向認為pizza有少少辣先好味,而呢個就正正係我中意既味道,一點點辣用作剌激味蕾,pizza唔算好大,岩哂2個人食唔會太飽,辣肉腸+紅辣椒+芝士,面頭加上少量香草,pizza本身油膩但唔會好滯,邊皮烤得有種餅乾似的脆身質感,不錯!
未來呢間餐廳之前我都唔知香港原來有手工啤酒,見到有緊係要支持下本土製作啦!叫左一杯Amber ale 試下,其實我本身麻麻地啤酒,因為覺得好苦,點知呢個啤酒入口唔會好苦,仲有啲果香,好飲!
員工既服務質素都好高,有禮貌同效率呢d基本野當然有,更可以每道菜食完先上另一道,收野同時問一問對菜色既意見,感覺好好!