2024-10-20 142 views
假期同朋友到小西灣下午茶,找到這間理想店旺旺咖啡店,窗邊位置可以睇到海景👍🏻環境同裝修尚算新淨。沙嗲牛肉通粉:沙嗲味鹹味夠,沙嗲醬味可以再濃一點,通粉軟硬度正常。沙嗲牛肉烏冬:牛肉份量足夠但肉質較靭,另外烏冬偏硬。套餐附有火腿奄列,味道也是不過不失。牛油方包牛油量可增多,如加錢燙底應該更好味。飲品方面,凍檸茶清爽解渴,帶有淡淡的檸檬香氣。我們手機下單選擇少冰,真是只有數塊冰,非常抵讚👍🏻熱杏霜選擇濃味真的調到濃味,甜而不膩。欣賞餐廳電子下單,方便快捷。麵食有軟硬度選擇,飲品有甜度、冰度選擇,而且做到客人要求。還有自動餐具消毒櫃。

沙嗲牛肉烏冬:牛肉份量足夠但肉質較靭,另外烏冬偏硬。

熱杏霜選擇濃味真的調到濃味,甜而不膩。

2024-06-20 351 views
見其他餐廳冇人 諗住有位就食呢間 食完後唔建議大家食午餐轉意粉 因為意粉完全冇味 另外員工態度欠佳 有做優惠但賣單會扮唔記得有買5送1 難怪中午時候都坐唔滿人 紅餐湯都ok 有改善空間
2024-06-20 422 views
真係搞得好差!佢哋喺店裡搞緊買五送一嘅優惠,但係佢哋冇主動告訴顧客結賬時要自己提醒店員先可以享受優惠,佢哋嘅服務態度真係超差!我作為一個顧客,真係好唔開心。我地五個人食五個餐,完全冇人提醒我任何優惠事項。當我問起買五送一嘅時候,店員竟然態度嘲諷又冷淡。我覺得佢哋係完全唔尊重顧客。食店應該要提供好嘅顧客服務,咁先至得人心。佢哋應該主動告訴顧客所有優惠細節,同埋要有友善同專業嘅態度對待顧客。咁樣先可以建立好嘅顧客關係同維護店鋪嘅信譽。我希望佢哋反思呢次事件同做出改善。佢哋應該要提供啱啱嘅培訓,教員工點樣同顧客互動同提供好服務。而且佢哋都應該向顧客道歉同補救😑😑😑😑

這是一間水準不錯環境又非常舒適的餐廳,所以位置略遠我也會撘小巴專程來品嚐。餐廳除中間大圓枱外主要是卡位。晚飯時如非滿座,一個人也可獨佔卡位!員工相對年輕有性格,但至少從來不會要客人撘枱或限時結帳翻枱等。總括食物質素穩定,衛生情況比一般茶記高。今餐$100有找,我覺得CP值很不錯
總括食物質素穩定,衛生情況比一般茶記高。
今餐$100有找,我覺得CP值很不錯
燒汁美式雜扒選了配淨菜;牛扒、豬扒比較薄但大塊有肉味,雞中翼、腸仔、煎蛋都正常。沙律菜份量不少亦很新鮮,配檸檬忌廉汁酸酸地很開胃。凍檸茶都幾大杯,正常有茶味
選西湯會配牛油麵包,麵包微暖。羅宋湯濃郁疏菜足料,只覺得如可加些牛腩碎煲會更正
2024-06-02
$100 (Dinner)
2023-12-19 681 views
外賣中式牛柳配白飯,白飯內的蟑螂清晰可見,蟑螂亦非常完整!非常嘔心!!!!以後不會幫襯!!!!!🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤑🤑🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮
中式牛柳配白飯
Delivery
中式牛柳配白飯
2023-10-18 640 views
星期日去了這間茶餐廳食午餐。下單可以用手機掃QR code, 方便又快捷!我點了咖喱牛脷絲燴意粉、$62包湯和熱飲,都算幾抵食!雖然咖哩味比較淡,但份量十足,有好多牛脷和意粉,一個人真係食唔曬呢!😋😎牛脷都幾入味,如果咖哩味可以再濃d就好!🙈😬
2023-03-12 1219 views
一直都聽講屹立多年,好好食,多人到排唔到隊,推介食意粉同扒,終於去食,發現 好 難 食!白汁意粉嘅白汁只有面層,連撈下意粉都唔得,下面啲意粉乾到撩唔起,所以我只係食面層,味道同程度,波仔叮叮意粉都好食過佢再試左朋友隻雞翼,我冇辦法形容係咩味,唔係食材唔新鮮,而係配搭問題,只係想即刻lur出黎,真係狗也不吃本身對食物唔算有要求,但求普通味道,放得落肚,可惜呢間餐廳嘅難食程度顛覆左我感觀,越過底線更嚇人嘅係竟然有咁多好評,大家不如試吓抬高返少少自己嘅要求

更嚇人嘅係竟然有咁多好評,大家不如試吓抬高返少少自己嘅要求
2022-11-18 1160 views
我們於13/11(日)下午二時四十五分左右到達餐廳,內裏客人算多,卡位闊落。我們叫了3個餐,用網上下單的形式。牛脷餐洋蔥汁配薯條🍟($82):menu圖有餐包,但送到時沒有,所以不知道其實有沒有餐包🤣牛脷則較淋,薯條則較硬😓生炒芫荽牛肉飯($63):最快送到,不算十分熱,芫荽味不重,份量👌🏻不過不失。下午茶:法式芝士抹茶紅豆煎餅($55):是熱騰騰的送上來,也是等得較久的,一塊芝士在面,抹茶紅豆煎餅看上去是沒有很好看的,但紅豆算多,沒有什麼抹茶味。塗芝士並切開時,看到有一條頭髮,證明可能不太衛生😨由於用網上下單的形式,見到有一些長者也要舉手叫侍應,科技反而對長者來說,可能不太方便。而由於餐廳侍應不多,故很多位置客人吃完也沒有收拾,我們桌子上的餐具也沒有refill,需我們叫侍應才能給予我們,對食客來說,不太方便。
牛脷餐洋蔥汁配薯條
生炒芫荽牛肉飯
法式芝士抹茶紅豆煎餅
2022-11-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
生炒芫荽牛肉飯
✨ 牛肉羅宋湯通粉呢個牛肉羅宋湯有少少辣味,湯底味道相當濃郁,入面蔬菜豐富,配料充足,牛肉好嫩滑,夾埋通粉一齊食更勝一籌。 ✨ 火腿三文治配牛肉湯意粉三文治入面嘅火腿味道唔太咸,面包好松軟,但係外面有少少乾身,如果可以加少少醬汁稍微潤濕一下就更好好食😎 意粉嘅牛肉清爽有噍勁,但牛肉味道比較清淡,建議可以加其他配料加重牛味。 意粉湯系傳統茶餐廳嘅味道,好有香港特色 ✨ 檸檬茶/鴛鴦檸檬茶入面檸檬好新鮮,茶味濃郁鴛鴦口感順滑,飲起嚟甜而唔膩
✨ 牛肉羅宋湯通粉

✨ 火腿三文治配牛肉湯意粉

✨ 檸檬茶/鴛鴦
檸檬茶入面檸檬好新鮮,茶味濃郁
鴛鴦口感順滑,飲起嚟甜而唔膩
2022-03-01 1211 views
🐷 廈門炒米 $51💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌕 (5/5)💬 米粉嘅份量十足,配上清爽嘅醬汁味道甜而不膩,配料有叉燒粒、蝦仁、火腿、甜椒等等,口感既豐富又有層次。🤤🐮 薄牛扒意粉 $55💯 評分:🌕🌕🌕🌗🌑 (3.5/5)💬 叫咗黑椒汁,味道十分香濃,不過就比較辣,食唔到嘅可以揀其他醬。牛扒雖然薄但足足有兩大塊,肉質相當軟嫩,意粉亦都幾掛汁。🤩 🍅 西炒飯 $51💯 評分:🌕🌕🌕🌑🌑 (3/5)💬 炒飯都夠乾身,口感粒粒分明,蝦仁亦十分爽脆彈牙,配合蕃茄粒酸酸甜甜咁幾開胃,保持到茶記應有嘅水準。😋💙 FB: 理想店旺旺咖啡座
🐷 廈門炒米 $51
💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌕 (5/5)
廈門炒米
🐮 薄牛扒意粉 $55
💯 評分:🌕🌕🌕🌗🌑 (3.5/5)
薄牛扒意粉
🍅 西炒飯 $51
💯 評分:🌕🌕🌕🌑🌑 (3/5)
西炒飯
💙 FB: 理想店旺旺咖啡座
2022-03-01
5 Minutes (Dine In)
$55 (Tea)
廈門炒米
薄牛扒意粉
2022-01-30 358 views
🍜 火腿三文治配牛肉湯意粉 $42💯 評分:🌕🌕🌕🌗🌑 (3/5)💬 火腿唔會太鹹,麵包都算軟熟,大大份幾抵食,再濕潤少少會更加好。😀牛肉夠爽口同彈牙,唯牛味比較淡。湯意粉就係傳統茶記嘅味道,食緊嘅係令人嚮往嘅兒時回憶。😊🍋 檸檬水 (熱)💯 評分:🌕🌕🌕🌑🌑 (3/5)💬 檸檬片相當新鮮,酸酸may may咁幾開胃,幫助消化一流。😌🍅 牛肉羅宋湯通粉 $42💯 評分:🌕🌕🌕🌗🌑 (3.5/5)💬 羅宋湯味道微辣,口感相當濃郁,蔬菜都幾豐富,牛肉嘅份量多啲就更加好。😉☕ 鴛鴦 (熱)💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌑 (4/5)💬 落煉奶唔洗加錢,口感滑順味道恰到好處,飲落甜而不膩。😚
🍜 火腿三文治配牛肉湯意粉 $42
💯 評分:🌕🌕🌕🌗🌑 (3/5)

🍋 檸檬水 (熱)
💯 評分:🌕🌕🌕🌑🌑 (3/5)
火腿三文治配牛肉湯意粉
🍅 牛肉羅宋湯通粉 $42
💯 評分:🌕🌕🌕🌗🌑 (3.5/5)

☕ 鴛鴦 (熱)
💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌑 (4/5)
💬 落煉奶唔洗加錢,口感滑順味道恰到好處,飲落甜而不膩。😚
牛肉羅宋湯通粉
2022-01-30
5 Minutes (Dine In)
$42 (Tea)
牛肉羅宋湯通粉
2021-04-28 2067 views
由它準備開張都現在,經歷過裝修及多個年頭,我也從學生變成社會人士,這間餐廳可以說是藍灣的常駐食堂。價錢相宜,份量適中,有時週末買楊州炒飯或福建炒飯甚至可以一個飯兩個人分。雖然名稱叫咖啡店,但質素比較像茶餐廳,勝在位置夠方便,而且中規中矩。在藍灣廣場只要不是很差都可以做得下去。晚餐時分的菜色口味偏重,多汁多調味料,薯菜偏乾,薯條可以熱久一點。西蘭花不錯,魚塊偏韌。有待改進,但可以接受。希望電視不要常常播TVB就好了,之前有段時間是兩個電視播不同台,也好。而且希望員工都可以對顧客更友好,有時候看見他們都覺得他們工作得不開心。
2021-04-27
$100 (Dinner)
2020-07-06 2629 views
在藍灣半島商場內,算是一間屹立多時的食肆,西餐廰格局,但也有中式小菜。很多時候都客滿,有不少外賣單,主要是街坊生意。晚市套餐,有小菜也有扒類,任何款式俱備,且份量很足。來一客黑椒牛肉意粉,味道很濃,牛肉也有不少片,很有鑊氣小炒。同枱叫了雞扒大蝦,雞扒大大件,蝦身也不弱,並配多量薯條,薯條脆口,很快已經清碟,一點不留。另外也點了三色蒸蛋,很滑口,配上中湯,是苦瓜湯,有點淡,但苦瓜的苦味蓋了。這裡地方算大,有不少卡位,也有多部電視,感覺算是舒適。

這裡地方算大,有不少卡位,也有多部電視,感覺算是舒適。
2020-07-04
$75 (Dinner)
2020-03-13 2119 views
本人是街坊,餐廳開業以來間中有幫襯,食物普通價錢比附近餐廳貴,老闆態度友善。但昨天幫襯時,落單的女服務員態度惡劣,用呼喝的語氣問我飲咩湯,我立即離開並決定永不再幫襯。

但昨天幫襯時,落單的女服務員態度惡劣,
用呼喝的語氣問我飲咩湯,我立即離開並決定永不再幫襯。
2020-01-04 2082 views
呢間西餐廳係小西灣都開左好耐,一直屹立不倒,今日午市黎食,都好多人排隊🙈餐廳都裝修左幾次,環境都幾舒服每日都會有是日午餐menu,有西式或中式揀,價錢約$55-$75左右,唔收加一!一個lunch set包湯加餐包同埋飲品,食哂都幾飽🤣------菜式1. 照燒汁雞扒配薯菜 3.8/5餐包同湯好快就送上,熱辣辣,同埋附上牛油比客人,包有點似飛機餐既包,冇任何調味或者有餡,正正常常又唔會太乾,餐湯係蘑菇忌廉湯,我覺得有點過稀,水汪汪,湯內都有幾片蘑菇,味道中規中矩雞扒好大塊🤤,煎得幾香同埋雞肉都幾嫩滑,照燒汁滲哂入雞扒,汁帶有微量甜度,幾好食,薯條唔會太多鹽,幾好🙈但好似炸左有一段時間,唔太香脆,有d都幾硬,但伴菜真係麻麻地😕凍之餘亦好咸,食左一塊就冇再食,真係要改善下

------
菜式
1. 照燒汁雞扒配薯菜 3.8/5

2020-01-03
5 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)