🍝Tagliolini - fresh black truffle, white truffle paste, shallot +$28透過透明玻璃,觀賞廚師搓揉每條意粉,尤見用心👍🏻意粉彈牙,配上白松露醬及紅蔥頭,感覺黏黏稠稠卻不膩口。意粉表面灑上鮮刨黑松露片,濃郁松露味充斥口腔😍🥓Vitello Tonnato - veal, tuna mayonnaise, sicilian capers軟稔薄片小牛肉上塗抹吞拿魚醬,雖魚醬味濃郁,卻不失鮮牛肉味,再咬一口酸豆,即可平衡整道菜之味😋☕️Tiramisu Pirata group出品,必屬佳品😂Cream+咖啡+酒味契合度高,甜味可輕微減低就更好~
透過透明玻璃,觀賞廚師搓揉每條意粉,尤見用心👍🏻

☕️Tiramisu
Pirata group出品,必屬佳品😂
Cream+咖啡+酒味契合度高,甜味可輕微減低就更好~
2022-03-21 619 views
❂ 𝖯𝗂𝖼𝗂 -𝖶𝖺𝗇𝖼𝗁𝖺𝗂 ❂〰️之前拍咗個Reels 唔知大家有無睇〰️因為食咗其實都一段時間 有幾個pasta既味都已經唔記得咗所以淨係寫翻我記得既hahah呢間pici位於灣仔 坐係度既感覺好chill忍不住叫了一杯白酒relax下食物整體很不錯 記得當日做緊promotion叫兩個set有三個pasta可以選擇➶ Tagliolini Truffle睇黎黑松露義大利麵係呢度既signature麵條好有咬口全因pici既麵條都係自家製既意粉充滿住松露既油香同鹹香portion啱啱好食曬都唔覺得膩‼️‼️‼️‼️最期待就係呢個tiramisu雖然賣相比較普通 但係味道相當不錯Cream非常細膩順滑 入口即融Ladyfinger用咖啡浸過好香濃濕潤層次感分明 🔸宜家 @picihk 仲有個Tiramisu Giveaway 🔸仲有比較喜出望外既係另一個甜品係panna cotta入口好Smooth 紅莓醬酸酸甜甜不過味道個人覺得少少偏甜每一啖都充滿濃厚既奶香~好正📍 Pici灣仔進教圍16號地舖#sharemyfoodin灣仔
❂ 𝖯𝗂𝖼𝗂 -𝖶𝖺𝗇𝖼𝗁𝖺𝗂 ❂

仲有比較喜出望外既係另一個甜品係panna cotta
入口好Smooth
紅莓醬酸酸甜甜
不過味道個人覺得少少偏甜
每一啖都充滿濃厚既奶香~
好正

📍 Pici
灣仔進教圍16號地舖
#sharemyfoodin灣仔
2022-03-20 430 views
pici應該好多朋友仔都食過喇~係好多人都會食完再食既意粉店 有品質保證又唔貴 仲要有好多分店(⁎˃ᴗ˂⁎)➠ Weekend lunch set $248 p.p.佢地既weekend lunch set好抵食 兩個人可以叫2個starter + 3個pasta + 2個dessert 飽到你食唔落為止⁄(⁄ ⁄•⁄ω⁄•⁄ ⁄)⁄ ✿ Burrata cheese +$25burrata既portion好大亦都幾creamy 配埋淋咗橄欖油既火箭菜同車厘茄一齊食 呢個配搭無得頂✿ Tuna tartare 吞拿魚牛油果他他吞拿魚同充滿油脂既牛油果好match 配埋微酸既醬汁同爽脆的紅洋蔥絲 好refreshing‼️✿ Tagliolini truffle pasta 鮮刨黑松露細條麵+$25意粉上面鋪滿左黑松露薄片 賣相真係好啱打卡 意粉好煙靭 簡單既調味更加突顯出手造意粉既蛋香🥚✿ Beef pappardelle 牛面頰肉醬意大利寬麵慢煮咗六個鐘既牛面頰肉好軟嫩🍅🥩 牛肉嘅香味非常強烈 意粉都煮到al dente 算係重口味既一道意粉✿ Lorighittas seafood

➠ Weekend lunch set $248 p.p.
⁄(⁄ ⁄•⁄ω⁄•⁄ ⁄)⁄

✿ Burrata cheese +$25

✿ Tuna tartare 吞拿魚牛油果他他

✿ Beef pappardelle 牛面頰肉醬意大利寬麵

✿ Lorighittas seafood 海鮮意大利餃子麵
呢碟戒指麵賣相好似放大版既戒指咁💍 口感好煙靭 意粉入面有大蝦、青口同蜆🦐 蕃茄醬既調味微辣 又幾惹味(❁´ω`❁)

✿ Tiramisu
黎pici必叫既tiramisu‼️ mascarpobe cheese好幼滑creamy 又唔會太甜 缺點應該就係太大杯 食完三個pasta再食埋呢杯tiramisu真係飽到上心口

📍 Pici
尖沙咀漆咸道南29-31號地舖
灣仔進教圍16號地舖
中環蘇豪鴨巴甸街24-26號地舖
荔枝角長順街15號D2 Place二期地下G03號舖
西環堅尼地城加多近街45-55號恆裕大廈地舖
沙田沙田正街18號新城市廣場第一期2樓251號舖
將軍澳澳南海岸唐賢街33號Capri Place地下G17號舖

評分ʕ •̀ o •́ ʔ
👅味道:♥♥♥♥/5
💸cp值:♥♥♥♥♥/5
🤟🏻回頭率:♥♥♥♥/5
1K
回到公司就發現金鐘的餐廳大部分都已經暫時停業 -.- ,lunch time 只好走遠一點,這天來到灣仔的手工意粉專門店Pici。上次來已是半年前,今次可能由於疫情關係,難得地沒有爆場。Set lunch 只需$158起,包括Starter + Pasta + Dessert,星期一至五11:30am - 3pm供應。下單後侍應就會奉上餐包,外皮脆卜卜,內裡質感綿密煙韌,吃起來帶有淡淡的麥香,可以沾上橄欖油與黑醋。Garden Salad即叫即製的沙律才可令菜葉不會發黃 ,嫩口之餘水分亦充足。Pappardelle Beef Cheek慢煮牛面頰寬帶麵表面撒上絲絲芝士,經慢煮八小時後的牛面頰肉柔軟入味,每一口鮮嫩多汁。新鮮現造意粉與乾意粉最大的分別就是彈性中帶點煙韌的麵質,挺身富有Al dente咬口嚼勁,寬帶麵極易掛上濃稠肉汁。Tiramisu提拉米蘇融合了苦香可可和濃縮咖啡粉,可說是歷久彌新的經典美味。做法正宗,蛋糕保持細緻濕潤的質感,入口即化,不會過於甜膩。

上次來已是半年前,今次可能由於疫情關係,難得地沒有爆場。

1987 views

餐包

Garden Salad
即叫即製的沙律才可令菜葉不會發黃 ,嫩口之餘水分亦充足。
Garden Salad

Tiramisu

做法正宗,蛋糕保持細緻濕潤的質感,入口即化,不會過於甜膩。
2022-03-07
$170 (Lunch)
餐包
2022-03-07 2783 views
而家呢啲時候仲要返工,同朋友決定lunch食好啲安慰下自己平日大約12點半嚟到,唔洗等位直入今日有啲涼所以我地揀咗坐樓上落完order就俾咗袋麵包我地,食完問我地仲要唔要~幾好食第一樣starter: Andrea’s cold cuts好多第二樣starter: Vitello tonnato面層係吞拿魚醬,底層係牛肉片,好好味!!估唔到兩樣咁match第一樣pasta: Tagliatelle smoked salmon辣辣地,好惹味,麵好煙韌第二樣pasta: Lasagna classica面頭脆脆地,肉醬好多好濃郁,係好食嘅千層麵最後就係甜品,我地都揀咗Tiramisu好大杯真係好好食,好香酒味,食完呢個真係超滿足!成個環境都好舒服,好似放緊假chill緊咁,而且大部分都係外國客有啲似去咗旅行離開餐廳之後又要繼續返工,個反差真係好大!有機會會再嚟食!
而家呢啲時候仲要返工,同朋友決定lunch食好啲安慰下自己

平日大約12點半嚟到,唔洗等位直入
今日有啲涼所以我地揀咗坐樓上

落完order就俾咗袋麵包我地,食完問我地仲要唔要~幾好食

麵包

好多

Andrea’s cold cuts

第二樣starter: Vitello tonnato

Vitello tonnato

辣辣地,好惹味,麵好煙韌

Tagliatelle smoked salmon

第二樣pasta: Lasagna classica
面頭脆脆地,肉醬好多好濃郁,係好食嘅千層麵

Lasagna classica

最後就係甜品,我地都揀咗Tiramisu
好大杯
真係好好食,好香酒味,食完呢個真係超滿足!

有啲似去咗旅行
離開餐廳之後又要繼續返工,個反差真係好大!
有機會會再嚟食!
$180 (Lunch)
麵包
Andrea’s cold cuts
Vitello tonnato
Tagliatelle smoked salmon
Lasagna classica
Tiramisu
難得岀港島區玩一日,當然要吃個豐富既lunch先有動力架嘛😋一坐底未點餐之前,侍應就準備左一袋法包🥖,仲可以無限refill添~法包本身質感都幾硬,配上橄欖油➕黑醋,令麵包軟身D,層次豐富D🐟Tuna Tartare係佢地人氣之選,又真係實至名歸喎👏🏻。吞拿魚非常鮮甜爽口,撈埋牛油果🥑一起好清新右下角係Vitello Tonnato,唔好睇少佢唔靚仔既外觀,吃落有驚喜🤩。其實,上面層係吞拿魚醬🐟,完全冇腥味,而且口感smooth;下層則是牛肉片🐮,兩者配搭一起都超match!同前兩者相比,呢款Starters既肉丸就普通左D啦🙈,不過蕃茄醬汁🍅都幾濃郁下幾款手工Pasta裹面,最鍾意就係呢個Lasagna Classica❤️。芝士焗得有d半焦半熟,非常香口,而且有D拉絲👍🏻Tagliolini Arrabbiata加入左辣椒🌶️調味,整體都好開胃😆Pappardelle Beef Cheek既牛肉果然係慢煮左8個鐘🕣,唔怪之得肉質好鬆軟;麵條比較粗身,所以都好有飽腹感。有D遺憾係麵條蛋香味太重,遮住其他配菜的味道🤭今次叫左4道pasta,3道都帶有蕃茄🍅,要數最濃郁、最多蕃茄醬,Ravi

Homemade Meatballs

Lasagna Classica

Tagliolini Arrabbiata

Pappardelle Beef Cheek

今次叫左4道pasta,3道都帶有蕃茄🍅,要數最濃郁、最多蕃茄醬,Ravioli Puttanesca一定高票當選啦!對放蕃茄愛好者而言,一定係必叫之選😂。可惜,我平時就唔太鍾意呢個食材🙈

Ravioli Ruttanesca

最後埋尾,當然唔可以錯過Tiramisu~份量係一個水杯既size,好足料👍🏻;味道甜而不膩,層次鮮明🤤

最近Brunch Menu($258起,另需加一)應該有優惠,侍應同我地講,如果我地3個人者叫,會額外多一份Pasta🥰

注意⚠️:若打算叫Brunch Menu,同行既朋友仔都要點埋架

Finally,我地點左3份Brunch Menu一齊share,試匀唔同菜式😚:
⭐️Starters
- Tuna Tartare
- Vitello Tonnato
- Homemade Meetballs
🍝Pasta
- Pappardelle Beef Cheek
- Tagliolini Arrabbiata
- Ravioli Puttanesca
- Lasagna Classica (+$10)
🍮Dessert
- Tiramisu
- Panna Cotta
2022-02-05
$287.4 (Lunch)
Lasagna Classica
Tagliolini Arrabbiata
  • Vitello Tonnato
2022-02-12 384 views
#emily出街食👅👅 嗰日男朋友要去金鐘做嘢 我順便搵佢食lunch 點知就去咗一直係bucket list嘅pici!!!!!😆😆main dish嗌左個Ravioli Carbonara 同Lasagna classica 個carbonara食落好creamy 略嫌面頭上嗰啲煙肉碎有啲太鹹🥓整體來講都係一個唔錯嘅pasta 另外Lasagna classica 落咗好多cheese🧀 但係就反而唔係太夠味 要額外再加鹽🤔🤔成餐飯個重點我覺得係甜品個Tiramisu🍰唔會太甜 好creamy 食落仲有d 芝士味🧀唔知係咪餐飯本身好滯 食到甜品嗰陣其實唔算好大杯但我都已經好飽😋😋😋
#emily出街食👅👅
Carbonara
Carbonara
  • Ravioli Carbonara
  • Lasagna
2022-01-30 306 views
Pici地址: 灣仔進教圍16號地舖近年講起手工意粉,最多人第一時間諗起一定係Pici。呢間出名食手工意粉嘅意大利菜🇮🇹,賣點係高性價比,大家唔駛下下比過千蚊就可以享受到高質嘅手工意粉呀~Girasoli Carbonara 🧀🥟$130意大利雲吞唔係間間都餐廳食到,雲吞口感煙韌,裏面包住流心蛋再配上卡邦尼醬和半溶芝士,營造出濃烈鹹香味😛,而且表面仲灑上咗微微煙熏過煙肉粒,好Match呀。Smoked Salmon Ravioli 🐟🥟 $140食落感覺似小形雲吞,口感彈牙,再配上裏面包住啲結實三文魚肉,鹹鹹香香,好Match呀。😚#nicefoodie灣仔
Pici
地址: 灣仔進教圍16號地舖

Girasoli Carbonara 🧀🥟$130

Smoked Salmon Ravioli 🐟🥟 $140

#nicefoodie灣仔
有多間分店的pici主打意大利粉,價錢大眾化得來食物亦相當有質素。Tasting Menu $290.00 有兩個頭盤、三個意粉、兩份甜品(所有食物在Menu中自選)確實係非常之抵👍🏻Tuna Tartare Burrata 吞拿魚他他與布拉塔乳酪味道比較輕,非常適合作為頭盤。Drechiette nduja 個人特別喜歡這個辣味嘅意粉,濃郁忌廉汁混入辣汁,濃厚忌廉味道帶一點刺激的辛辣,perfect 👍🏻Tagliolini w/ truffle 餐廳著名意粉,一塊塊黑松露毫不吝嗇地舖滿喺意粉之上,黑松露香氣四溢,但可惜吃下口味道卻沒有嗅起來般強烈,有點失色。Lasagne 強烈芝士味與番茄醬配合得宜,又一心水推介。Tiramisu Panna cotta 甜品提拉米蘇不會太甜口感軟滑,必吃!但另外的奶凍就相對失色,雖然是意大利傳統甜品但個人覺得味道與一杯牛奶無異,下次會直接點兩個提拉米蘇😌總括來說,這個Tasting Menu分量十足,三個意大利麵非常飽。而食物的質素很高,是可以一去再去的餐廳。

Burrata
吞拿魚他他與布拉塔乳酪味道比較輕,非常適合作為頭盤。

Drechiette nduja

Tagliolini w/ truffle

Lasagne
強烈芝士味與番茄醬配合得宜,又一心水推介。

Panna cotta

2022-01-15 188 views
特別鍾意的一家意粉店,超級地道,每次必點的是它們家的吞拿魚醬牛仔肉,吞拿魚醬非常新鮮純正,包上裡面的牛仔肉每一口都是超大滿足,他們家的意粉真的很正宗是那種純手工麵,軟硬適中,推薦大家來吃午市套餐,很划算也很美味,唯一的缺點就是每次都要排隊

2022-01-11 244 views
可能位置太隱蔽,平安夜食都唔係等好耐,6點幾等到7點幾就入得。節日食到飽都只係人均$180,有前菜同甜品,好抵!!唔肯定其他分店點,灣仔全部staff都係外國人,要講英文。食物方面:無叫餐每人都有一塊法包,麵包用紙袋包住,食法好特別,唔係搽果醬/牛油,而係點橄欖油配黑醋,對於我係好新奇嘅食法,但我都係鍾意搽牛油多啲。牛肉他他芝士碎加生牛肉碎條,芝士味好濃,無乜牛肉味,牛肉質感爽口。墨魚汁意粉通常食墨汁意粉係白意粉配墨汁,尼間墨汁已經同意粉結合,唔會食到成嘴黑曬,醬汁微辣,配上少少蝦粒,好開胃味道好鮮甜。牛肉千層面面有一層烤芝士,中間爆多肉醬,味道偏濃。意大利雲吞雲吞皮有啲厚,醬汁同菇菌超好食!雲吞入面餡料係黑松露忌廉醬,好creamy, 好少食黑松露食物有咁多片黑松露片,感覺好豪華🤩甜品Tiramisu 見到好多食評都推薦食,一於試下。口感好滑好soft同creamy,入口即融,果然係必試食物。panettone專登order份聖誕甜品。一開始以為係蛋糕,原來係似蛋糕嘅麵包,配上nutella醬,普普通通無乜特別,榛子醬反而最好食😂
唔肯定其他分店點,灣仔全部staff都係外國人,要講英文。

食物方面:

牛肉他他
芝士碎加生牛肉碎條,芝士味好濃,無乜牛肉味,牛肉質感爽口。

墨魚汁意粉

牛肉千層面
面有一層烤芝士,中間爆多肉醬,味道偏濃。

意大利雲吞

甜品

panettone
2022-01-04 267 views
之前都已經同朋友喺尖沙咀食過呢間 最近喺灣仔返工見到原來附近都有分店就同同事去咗食lunch🤩🤩🤩前菜我哋揀咗Andrea’s cold cut同Tuna tartere 兩個都好食 tartere好有驚喜 佢係薄切牛肉你吞拿魚做嘅cream source cover住主菜就揀咗Tagliatelle Puttanesca 同 Pappardelle Pork Ragu 食得出係手打意粉 青口都幾新鮮 甜品我哋兩個都揀咗Tiramusu🤩

甜品我哋兩個都揀咗Tiramusu🤩
2022-01-04 250 views
講左成十世終於試到”Pici”,記得有一次想食手工意粉,就上網搵下香港有咩抵食既手工意粉,就見到唔少既網誌都推介依間”Pici”,係咁多間分店當中,今次同朋友仔去左灣仔分店,雖然要行一段仔既斜路上餐廳,但餐廳唔算難搵。lunchtime既關係,成間餐廳幾乎滿座,要坐bar枱先有位,但就算要等一段時間都好,自己覺得以手工意粉黎講算係物超所值。“Chitarra King Prawn” : 依個pasta用左墨汁意粉,意粉夠硬身,又唔會太粉,反而食食下有啲似食緊日本黃色果隻厚身拉麵咁。醬汁都夠香,因為用左蒜頭同埋辣椒,辣味都唔會搶左成個醬汁蕃茄味。配料方面,個意粉除左有兩隻虎蝦之外,都仲有好多切粒既蝦肉。虎蝦都算有驚喜,蝦頭有幾多蝦膏,蝦肉都夠爽口。“Ravioli Carbonara”: 中意食意大利雲吞既朋友仔都唔可以錯過,意粉口感有種煙煙韌韌既感覺,醬汁都唔會太咸,雖然得七粒意大利雲吞,但其實食完都夠飽。個人評分(滿分為5)味道:😉😉😉😉😉環境:😉😉😉😉😉員工友善度:😉😉😉😉CP值:😉😉😉😉😉
Chitarra King Prawn

Ravioli Carbonara

個人評分(滿分為5)
味道:😉😉😉😉😉
環境:😉😉😉😉😉
員工友善度:😉😉😉😉
CP值:😉😉😉😉😉
2022-01-02
$150 (Lunch)
Chitarra King Prawn
Ravioli Carbonara
2022-01-01 208 views
今日嚟到灣仔開嘅一間意大利手工意粉餐廳 - 就係PICI🌼-店有提供無限量嘅麵包配油醋汁,但偏硬,如果有喊湯一齊食會比較好。-Tuna tartare 👍👍👍👍吞拿魚嘅調味恰當,配埋牛油果同酸酸地嘅醬汁非常fresh同開胃,值得一試。-Baby Kale salad 👍👍👍另一個前菜,有d nuts令口感更豐富。-Tangliolini truffle👍👍👍👍朋友推薦一定要食嘅!比起想像中冇乜松露味雖然佢好大方咁整左好多片落去。但係個意粉可以食得出係手工整嘅,特別香同韌👍。意粉醬個蛋味好出,食到最後就偏油膩(碟剩左好多油),整體值得一試但如果係為咗truffle食嘅話就可能會令你失望了。-Tiramisu 👍👍👍👍👍全程食得最開心嘅就係tiramisu💓份量比想像中大,最頂層係苦中帶甘嘅可可粉,加上中間好順滑嘅cheese,最底係同用咖啡浸過香濃且濕潤嘅蛋糕,三種層次真係好幸福。-價錢: Lunch set食哂3樣都係$158吾加一,如果想食Tangliolini truffle就要再加28蚊。
今日嚟到灣仔開嘅一間意大利手工意粉餐廳 - 就係PICI🌼
Tuna tartare 👍👍👍👍

Baby Kale salad 👍👍👍
另一個前菜,有d nuts令口感更豐富。
Tangliolini truffle👍👍👍👍
Tiramisu 👍👍👍👍👍
2021-12-29 311 views
夜晚6點前去到先去攞位,登記時留低名同電話號碼,店員會話你聽大概等幾耐,我要等45分鐘左右,差唔多到會收到SMS,所以可以周圍行吓,之後收到Msg 再返嚟。間舖有兩層,地下有機會被安排坐後巷位(好彩我唔係)。menu 選擇其實唔多,但佢有一個tasting menu, 598 for 2 ppl., 包2 appetizer + 2 main + 2 dessert, 其實都幾抵(龍蝦pasta另加98,埋單無計加一)食物就如圖啦~pasta + ravioli 係好食嘅,其他就一般啦~環境就有少少逼嘅,因為我坐high chair(其實我覺得人少少坐係門口都幾正)

, 其實都幾抵(龍蝦pasta另加98,埋單無計加一)

食物就如圖啦~pasta + ravioli 係好食嘅
,其他就一般啦~

Beef Tartare
Lasagna
Lasagna (halved)
Ravioli with porcini & truffles
Lobster pasta
Dessert with Nutella