2023-06-19 81 views
運動後最好補充蛋白質,所以我又去食Picakbowl~ 營養美味之選七彩繽紛的食物令人胃口大開今次另加$25 升級套餐,有溫泉蛋、鰹魚昆布湯及泡芙自選有微辣香濃的煙薰油辣味吞拿魚,惹味西班牙蒜油三文魚,醬油濃郁、肉質嫩滑的薑汁松板豬。另外紅菜頭組合,有紅菜頭、紅腰豆等質感爽口、清新,最底還有熱熱的彈牙沾烏冬。自選剛熟的軟滑牛油果、泰式風味的爽口熟蝦、蒜味濃郁的八爪魚和風組合有烤南瓜、玉子燒、炸豆腐、四季豆、毛豆,全部是我喜歡的食物,南瓜夠甜、四季豆爽口。

七彩繽紛的食物令人胃口大開
今次另加$25 升級套餐,有溫泉蛋、鰹魚昆布湯及泡芙

自選剛熟的軟滑牛油果、泰式風味的爽口熟蝦、蒜味濃郁的八爪魚

2023-06-18 63 views
Pickabowl.健康彩虹自在吃越來越注重健康,就算有多愛美食,都不一定要每天大魚大肉,豪飲豪食偶爾來一個刻意提醒自己要注意健康飲食的“好晚餐”也不為過叫上嚷著要減肥的朋友互相督促,也是不錯的新習慣荔枝角,除了原來的工商業區,現在越來越不一樣,既多了住宅,同時,不論在街上,還是在商場,也多了好多食肆遷就朋友仔,相約到她公司附近D2 Place吃餐好,在D2 Place 1期走走停停,發現這家店主打健康,和我們的心是遙相呼應,自斟水,好健康,我就駐足看Menu反正我已飢腸轆轆順便影影相俾朋友睇睇是否啱食喺佢在office繼續選擇困難症發作時,我已選好,我揀D.I.Y自選Step 1 西班牙蒜油三文魚 + 西班牙蒜油熟蝦Step 2 彩虹配菜(有番茄、青瓜 及 甜椒喲) Step 3 選個白飯再升級成套餐用$25升級做套餐 ,用1個價錢,多3樣滋味,好抵會有滑溜溜的温泉蛋🥚 仲有鰹魚昆布湯,內含小豆腐,湯清味濃甜品係黑糖布丁,甜而不膩,細細個,剛剛好這個夏威夷蓋飯色香味俱全有西班牙風味,滿滿三文魚OMAGE 3 同 熟蝦的優質蛋白質彩虹番茄、青瓜 及 甜椒配上他們自家製醬油 及 紫菜 做
Pickabowl.健康彩虹自在吃

越來越注重健康,
就算有多愛美食,
都不一定要每天大魚大肉,
豪飲豪食
偶爾來一個刻意提醒自己要注意健康飲食的“好晚餐”也不為過
叫上嚷著要減肥的朋友
互相督促,也是不錯的新習慣

荔枝角,除了原來的工商業區,
現在越來越不一樣,
既多了住宅,同時,不論在街上,還是在商場,也多了好多食肆
遷就朋友仔,相約到她公司附近D2 Place吃餐好,

在D2 Place 1期走走停停,
發現這家店主打健康,
和我們的心是遙相呼應,
自斟水,好健康,
我就駐足看Menu
反正我已飢腸轆轆
順便影影相俾朋友睇睇是否啱食
喺佢在office繼續選擇困難症發作時,
我已選好,
我揀D.I.Y自選
Step 1 西班牙蒜油三文魚 + 西班牙蒜油熟蝦
Step 2 彩虹配菜(有番茄、青瓜 及 甜椒喲)
Step 3 選個白飯
再升級成套餐
用$25升級做套餐 ,用1個價錢,多3樣滋味,好抵
會有滑溜溜的温泉蛋🥚
仲有鰹魚昆布湯,內含小豆腐,湯清味濃
甜品係黑糖布丁,甜而不膩,細細個,剛剛好

這個夏威夷蓋飯色香味俱全
彩虹番茄、青瓜 及 甜椒配上他們自家製醬油 及 紫菜 做調味
還有新鮮蔬菜 和 中華沙律菜 平衡,做好菜肉比例
恰到好處

對於有選擇困難的人來說
D.I.Y.只會令她們無從入手,
縮窄範圍,她們才回懂得如何選擇
朋友whatsapp遙控我為她order I餐 Giants' Bowl
夏威夷四重奏
有洋蔥,芫茜
辣味三文魚、經典吞拿魚,泰式熟蝦、牛油果
再加彩虹配菜
朋友仔說要健康,就要極致一點,
沙律底,就是會瘦
可憐她在我將我和她的餐都拿到了半小時,
及我吃好的情況下,
她還在加班,
所以我只好做外賣妹,
送到她公司給她吃
她邊吃邊說有她最愛的洋蔥,芫茜 ,
還可以抗拒嗎?
辣味三文魚、經典吞拿魚,泰式熟蝦、牛油果
混合沙律,
就算剛剛開會後,一邊加班,一邊吃零食,
都沒有罪惡感了,
因為有沙律抵消

Pickabowl (D2 Place)
荔枝角D2 Place
一期1樓112號舖
近期大熱夏威夷蓋飯Poke Bowl,主要以海鮮、蛋白質食物、切塊蔬果,以低油低鹽方式烹調🥣低卡高蛋白且營養均衡,夠晒健康🤟🏻位於荔枝角嘅「Pickabowl」正正主打Poke Bowl,蓋飯選擇多到花多眼亂,仲可以DIY自由配搭😍總有一款啱你口味❤️.🍴DIY自選💰$106🔸任揀兩款Protein、一款Veggie、一款Base揀咗「煙燻油辣味三文魚、西班牙蒜油八爪魚、紅菜頭配搭、黃薑花椰菜飯+半糙半飯」💕顏色七彩繽紛,賣相已經令人口水直奔🤤三文魚微辛感增添惹味,八爪魚爽彈鮮味😚紅菜頭配搭中嘅菠蘿,酸甜味道令胃口大增😆額外加$12要埋牛油果,有成半個好滿足🥰加$25可以升級套餐,包鰹魚昆布湯、溫泉蛋、甜品😌溫泉蛋蛋香味濃,撈飯食勁正🤪.🍴慢煮天多利雞💰$79慢煮雞胸+蛋黃組合(菠蘿、青瓜、蟹籽、蛋黃醬)💕切粒雞胸以慢煮方式烹調,肉質好嫩口好😋佐以印度香料汁,微辛好香口😙蛋黃組合雖然有蛋黃醬,但整體感覺都好清新😌.炎炎夏日冇乜胃口的話,整返碗夏威夷蓋飯就啱晒🤓

🍴DIY自選
💰$106
🔸任揀兩款Protein、一款Veggie、一款Base

🍴慢煮天多利雞
💰$79
慢煮天多利雞

炎炎夏日冇乜胃口的話,整返碗夏威夷蓋飯就啱晒🤓
2023-06-07 68 views
今日同朋友去D2行市集,行完索性喺D2食埋嘢,大熱天時真係唔想周圍走。搵到間pickabowl嘅餐廳,見佢好得意係每款配料自己選擇,主要係蛋白質、澱粉質同蔬菜嘅配搭。配料清新健康,好啱呢啲天氣食。我哋分別揀咗夏威夷四重奏同埋Classic couple。夏威夷四重奏嘅蛋白質有辣味三文魚、經典吞拿魚、泰式酸辣大蝦🍤同埋牛油果🥑,蔬菜類我哋揀咗彩虹組合,主食揀咗黃薑椰菜花加半糙米飯。原來椰花係可以生食,我都係食過先知,口感同味道都幾得別!所有配料撈埋自家製醬油一齊食,口感豐富有層次。醬油酸酸甜甜,三文魚同吞拿魚嘅魚油香同醬油相輔相成,濃郁得嚟又多咗一番清新。Classic couple同樣都係有三文魚同吞拿魚做蛋白質,另外再加多一份芥末熟蝦,芥辣唔算好攻鼻,撈埋啲飯一齊食更開胃!總括嚟講,呢餐係非常健康又飽肚,啱哂健康人士減肥人士!平時食得太多肉,食返一兩餐呢啲健康食物感覺好清新好舒服❤️

我哋分別揀咗夏威夷四重奏同埋Classic couple。

平日放工和朋友到D2Place逛街,被一間以健康魚生主打的便當餐廳吸引,就決定進去吃晚餐。我們大約7點半到,餐廳十分多人,但在店員妥善的安排下,我們很快購完飛就入座~餐廳環境簡潔,位與位之間較窄,但都算坐得舒服。餐廳提供了十多款的便當套餐,另外可以讓食客以DIY形式,揀選自己喜愛的食材做便當。◽️經典三文魚(和風配菜)$103(7.5/10)朋友叫了個signature的三文魚便當,三文魚產自挪威,切成細粒,份量都算多,味道新鮮嫩滑,而且用了麻油調味😋配菜方面有南瓜、蕃茄、蛋和黃瓜,十分豐富。飯方面則選擇了糙米飯~另外我加了一隻溫泉蛋,幾有蛋香味,食落也滑嫩。◽️自選 (慢煮天多利雞+西理牙蒜油八爪魚+西班牙蒜油熟蝦)$128天多利雞肉不會乾柴,而八爪魚和熟蝦有蒜油調味,味道都不錯,尤其是蝦肉🦐口感鮮嫩彈牙。配菜則選擇了彩虹配菜,顧名思義有蕃茄、青瓜、甜椒等colour蔬菜🥗非常健康。飯底我就選擇了黃薑椰菜花加糙米飯,健康同時飽肚!另外加了樽鮮榨橙汁,橙味濃郁,甜度適中#fibee_荔枝角如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我@fibee3b

◽️經典三文魚(和風配菜)$103(7.5/10)

另外我加了一隻溫泉蛋,幾有蛋香味,食落也滑嫩。

另外加了樽鮮榨橙汁,橙味濃郁,甜度適中

#fibee_荔枝角

2023-05-27 2935 views
有時想食得健康少少, 食Poké Bowl(夏威夷蓋飯)係唔錯嘅選擇👍🏻!呢度係自助形式, 點餐後可以搵個位置坐~Poké Bowl款式選擇多, 有啲係已經預先set好咗, 只需要揀個base, 可以揀飯底/黃薑椰菜花/沙律/沾烏冬, 亦可以選擇DIY, 自由配搭出自己鍾意嘅Poke Bowl!仲可以追加食材, 每款主菜同配菜嘅營養價值高, 而且低卡路里, 健康美味又飽肚😋!1️⃣D.I.Y. Poké BowlStep 1:慢煮雞胸、經典吞拿魚Step 2:和風配菜Step 3:黃薑椰菜花Poke Bowl色彩繽紛, 款款食材都好新鮮, 黃薑椰菜花帶淡淡黃薑香, 口感清爽。和風配菜有烤南瓜、玉子燒、炸豆腐、四季豆、毛豆, 調味唔錯👍🏻最近需要吸收多啲蛋白質嘅我再加咗一份牛油果🥑、慢煮雞胸肉, 雞胸肉無太多調味, 肉質鮮嫩, 滿滿嘅蛋白質, 好味又健康!2️⃣D.I.Y. Poké BowlStep 1:西班牙蒜油八爪魚🐙、西班牙蒜油熟蝦Step 2:和風配菜Step 3:黃薑椰菜花另外再加咗慢煮天多利雞、牛油果🥑, 有齊海鮮、肉類、蔬菜, 營養相當豐富!

1️⃣D.I.Y. Poké Bowl

Step 1:西班牙蒜油八爪魚🐙、西班牙蒜油熟蝦
Step 2:和風配菜
Step 3:黃薑椰菜花
2023-05-27
$120 (Lunch)
  • DIY自選
上次去荔枝角D2 Place嘅Pickabowl食到高質嘅夏威夷蓋飯之後,一直念念不忘。今次再訪,依然帶比我滿分嘅體驗,保持一貫嘅高水準😍 Pickabowl嘅夏威夷蓋飯色彩繽紛,無論味覺定視覺都充滿享受💗𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥 👍 𝗖𝗹𝗮𝘀𝘀𝗶𝗰 𝗖𝗼𝘂𝗽𝗹𝗲 經典雙拼三文魚同吞拿魚刺身粒,切成適口大小,肉質新鮮。搭配和風配菜,包括香烤南瓜、滑嫩玉子燒、脆口四季豆同美味嘅毛豆等,再加上秘製醬汁,令成個bowl非常有層次感。👍 𝗟𝗮𝘇𝘆 𝗚𝗶𝗻𝗴𝗲𝗿 薑汁松阪豬松阪豬肉質彈牙,經過薑汁燒烤後,味道更加突出。同樣搭配上和風配菜,令口感更加豐富。底層是黃薑椰菜花同白飯,椰菜花獨特嘅口感和黃薑嘅香氣相融,令成個bowl嘅口感昇華。📍 Pickabowl 荔枝角長義街9號D2 Place 一期1樓112號舖

𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥
👍 𝗖𝗹𝗮𝘀𝘀𝗶𝗰 𝗖𝗼𝘂𝗽𝗹𝗲 經典雙拼

👍 𝗟𝗮𝘇𝘆 𝗚𝗶𝗻𝗴𝗲𝗿 薑汁松阪豬

📍 Pickabowl
荔枝角長義街9號D2 Place 一期1樓112號舖
  • 經典雙拼
  • DIY自選
  • 薑汁松板豬
呢排就嚟夏天要開始減肥嘅節奏~出街食嘢,樣樣都好多油好肥喺荔枝角D2 Place就發現咗依間都幾出名夏威夷波奇碗~輕食💕💕我揀咗I餐👉🏻👉🏻三文魚+吞拿魚+牛油果+蝦薑黃椰菜花飯底再配合雜菜 有齊蛋白質纖維低醣 減脂首選👍🏻而且佢仲有西柚水可以任飲☺️推薦👍🏻👍🏻好健康 食完第二日磅重真係輕咗😆#香港生活# #香港探店# #夏威夷波奇碗# #輕食##荔枝角#
呢排就嚟夏天要開始減肥嘅節奏~
出街食嘢,樣樣都好多油好肥
喺荔枝角D2 Place就發現咗依間都幾出名

#夏威夷波奇碗[话题]#
#輕食[话题]#

#荔枝角[话题]#
2023-05-13 71 views
平時成日都大魚大肉,有時都會想食得健康少少,就醒起呢間Pickabowl 係食夏威夷蓋飯嘅,但一路都無食過,今次就同朋友第一次去食🤭呢度係自助形式,搵完位再去櫃檯落單,食材選擇都幾多,有二款餐單可以揀,一款係DIY,一款就係預設好嘅配搭,而我就揀咗個預設好嘅配搭食😄第一步我就揀咗蒜片油雙併$89 + $4,入面主打係有三文魚同熟蝦,彩虹配菜入面有甜椒,青瓜等,第二步就係揀飯底,我就揀咗沙律做底,再升級套餐+$25(入面有溫泉蛋、鰹魚昆布湯同甜品)。我呢個配搭幾色彩繽紛,胃口都大增,蒜油令到成碗個配搭都好香,勁豐富纖維素🤣朋友揀咗煙燻油辣味雙併$89 + $4,入面主打三文魚同吞拿魚,泡菜配菜入面有泡菜,青瓜等,佢就揀咗白飯,d 飯都幾多,夠曬飽肚,呢個配搭辣辣地,味道幾出,都幾惹味😌

2023-05-11 2090 views
之前去d2place都一直想試,今日又過嚟呢頭,就想健康一下🤭🤭🤭(呃下個身體嘛~)💬 Classic Couple 又想食三文魚又想食吞拿魚嘅時候,就可以選擇依款classic couple😍我仲額外加咗車厘茄、牛油果同慢煮天多利烤雞🤭好豐富!慢煮天多利烤雞醬汁帶微辣、肉質幾嫩,而牛油果好creamy 🥰佢本身都有預設嘅配 料;枝豆、玉子蛋粒、四季豆、羅馬生菜,仲有少少咸帶甜南瓜, 同埋新鮮菠蘿粒粒, 另外飯可以按需要揀選:糙米、黃薑椰菜花、沾烏冬等,米飯有紫菜 😍喜歡~回頭食: ⓨⓔⓢ💬 三文魚山藥湯湯底幾清,飲到三文魚嘅鮮甜,仲有山藥粒粒🤭未幾有趣~回頭食: ⓨⓔⓢ💬 yellow submarine 綠色嘅外表,仲以為會有好重草青味,點知充滿甜甜果味,特別係蘋果同香蕉味;當中有羽衣甘藍、蘋果、青蘋果、香蕉、檸檬,用冷壓方式製作嘅果汁,保留返蔬果嘅營養~有助消化同降血脂😍回頭食: ⓨⓔⓢ成日食好多紅肉嘅我,覺得依間店真係幾福音🤭可以健康地外食!❤️Pickabowl (D2 Place)❤️荔枝角長義街9號D2 Place 一期1樓112號舖❤️2590 9606▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂

💬 Classic Couple

💬 三文魚山藥湯
湯底幾清,飲到三文魚嘅鮮甜,仲有山藥粒粒🤭未幾有趣~

💬 yellow submarine
回頭食: ⓨⓔⓢ

成日食好多紅肉嘅我,覺得依間店真係幾福音🤭可以健康地外食!

❤️Pickabowl (D2 Place)
❤️荔枝角長義街9號D2 Place 一期1樓112號舖
❤️2590 9606
▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂
@hamm.eat.alot
ʕ⁠っ⁠•⁠ᴥ⁠•⁠ʔ⁠っ
Type of Meal
Lunch
2023-05-07 109 views
又想食得健康又好味?主打又有營養又健康既美式魚生蓋飯Pickabowl一定啱哂你地!D2 Place分店裝修光猛,坐得舒服,餐牌選擇真係好多,諗食咩都諗左好耐! 如果有選擇困難症既話,就可以揀餐廳預設好既配搭,亦都可以DIY自選餸砌一個飯出黎,而且個飯底仲可以揀黃薑椰菜花、糙米飯、純沙律或者沾烏冬,自由度好高。經典雙拼 $88有齊三文魚和吞拿魚魚生粒,另外有和風配菜好豐富,有烤南瓜、玉子燒、炸豆腐、蕃茄、青瓜、四季豆、毛豆和自家製醬油等等。最特別係可以選擇唔同底,我就揀左黃薑椰菜花,五顏六色,真係又靚又夠晒健康!加配套餐 +$25包括有鰹魚昆布湯,溫泉蛋和甜品。鰹魚昆布湯幾鮮味,入面仲有豆腐粒粒同昆布。溫泉蛋方係半生熟,無論係撈飯定就咁食都一流!甜品係黑糖布甸,味道唔會太甜。D.I.Y.自選 (包三文魚湯 $115)朋友個碗就試下D.I.Y.自選,可以揀兩款自已喜愛的蛋白食物,分別係煙燻油辣味吞拿魚和西班牙蒜油熱蝦。吞拿魚肥美,辣辣地好正,蒜油熱蝦油香惹味!之後揀左山藥配菜,有山藥,毛豆和秋葵配芥未醬。最後揀埋飯底要左黃薑椰菜花。我仲加$12要左個牛油果,超級豐富又健康! 三文魚山藥湯

經典雙拼 $88

加配套餐 +$25

D.I.Y.自選 (包三文魚湯 $115)

三文魚山藥湯

宜家有個套餐,一個D.I.Y.配一個三文魚湯,魚湯好濃郁鮮甜,仲有粒粒山藥真材實料!
2023-05-07 77 views
近年Poké 越黎越流行 Poké 即係夏威夷生魚飯 加入唔同嘅配料整成 小編之前係荔枝角番工已經成日都想食呢間 不過lunch time 太多人 無緣試 咁啱呢排番個邊做野 就心思思去健康下🤣夏威夷四重奏 ($143)材料包括有辣味三文魚 吞拿魚🐟 泰式酸辣大蝦🦐同牛油果🥑 個底就揀咗黃薑椰菜花加半糙米飯 成個組合好清新 酸酸辣辣好啱呢個天氣食 黃薑椰菜花飯 的確令小編改觀 估唔到食落真係好似飯 而且係會好飽 三文魚雜菜湯🍲 (跟餐)湯可以跟套餐 湯味道正常 但裏面加咗三文魚 增加咗湯嘅鮮味慢煮天多利雞🐔 ($101)雞肉份量都幾多同埋嫩滑 個底係烏冬 醬汁就好似他他醬 另外再加咗半分三文魚 估唔到佢哋餐廳都有提供熱烏冬 呢個都幾加分 因為通常呢類型嘅舖頭都只係得凍食 值得一試👍🏻

夏威夷四重奏 ($143)

三文魚雜菜湯🍲 (跟餐)
湯可以跟套餐 湯味道正常 但裏面加咗三文魚 增加咗湯嘅鮮味

慢煮天多利雞🐔 ($101)
2023-05-02 1456 views
#fafafoodblog荔枝角 #fafafoodblog美國菜🍴自選90 蚊 pickabowl西班牙蒜油八爪魚 蒜油熟蝦🦐🦑,八爪魚夠哂彈牙足料 而蝦肉大隻新鮮 紅菜頭配菜令到碗飯紅色 好香甜同夠 fresh 加埋蠶豆同紅腰果夠哂健康,黃薑椰菜花加半糙米飯 飯甘樣配搭好有口感 椰菜味香 ,糙米好夠彈牙 🍚25.蚊升級套餐 會多左温泉蛋🥚 鰹魚昆布湯 甜品🍴I餐 夏威夷四重奏 有洋葱 芫茜 黃椒青瓜紅椒 仲有中華沙律 好 fresh 好有口感 辣味三文魚🐟好惹味 ,經典吞拿魚🐟 魚大細剛好魚味濃 大大隻帶 d 香辣既泰式熟蝦🦐仲有大份新鮮 牛油果 🥑彩虹配菜 既生菜好夠新鮮25.蚊升級套餐 會多左温泉蛋🥚夠軟滑 撈 bowl. 食冇得輸 鰹魚昆布湯 魚味香 豆腐彈牙 食啖飯飲啖湯都唔錯 甜品#魚生 #bowl #沙律 #昆布 #生菜 #吞拿魚 #蝦肉 #魷魚 #三文魚 Score 平均分< 7.8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍
🍴自選90 蚊 pickabowl
25.蚊升級套餐 會多左温泉蛋🥚 鰹魚昆布湯 甜品
Score 平均分< 7.8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#pickabowl
荔枝角長義街9 號 d2 place一期1樓112 鋪
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog荔枝角
=====================

2023-05-02
$100 (Dinner)
2023-04-28 134 views
餐餐都大魚大肉,有時都想清清地等身體可以休息下 🙈 其實我都幾鍾意食夏威夷蓋飯,營養均衡之餘配搭又千變萬化 😍 之前都有去過 Pickabowl,佢配搭嘅選擇好多 😆 大大 bowl 好滿足之餘,仲一 d 都唔覺得 heavy 🙌🏻今次我就揀左煙燻油辣味吞拿魚、慢煮天多利雞同埋西班牙蒜油熟蝦作為蛋白質嘅選擇~ 吞拿魚夠辣、雞夠香口,蝦夠彈牙,每一啖都好滿足 🤤 配菜我就揀左蛋黃配菜,入面有菠蘿、青瓜、蟹籽同埋蛋黃醬 😍 青瓜爽甜加埋酸酸甜甜嘅菠蘿,勁 fresh 同開胃 🙌🏻 Base 我就揀左黃薑椰菜花,黃薑味唔會太嗆口,飽肚之餘都唔會好滯 👍🏻朋友就同我一樣揀左蛋黃配菜同埋煙燻油辣味吞拿魚,不過其他配料佢就揀左加州三文魚同埋香草芥末大蝦,佢地 d 蝦真係好食 😍 另外佢個 base 係烏,暖暖地撈埋一齊好暖胃 👍🏻我地另外再加左個綠妍茉莉花茶,係佢地自家嘅天然泡茶系列,可以幫助消化 😆 茶味甘濃,超香茉莉花,好解渴 💕如果有選擇困難,唔知點配搭好,佢地都有一 d 預設左嘅組合~ 蛋白質、配菜同 base 可以做到好多唔同組合,真係食多幾次都唔會悶 🙈

2023-04-26 129 views
我地嗌左2個, 一個係加州三文魚+西班牙蒜油三文魚+山藥配菜(山藥秋葵毛豆配芥末醬)+黃薑椰菜花飯, 另一個係經典吞拿魚+西班牙蒜油三文魚+蛋黃配菜(菠蘿青瓜蟹籽配蛋黃醬)+黃薑椰菜花飯首先黎到發現第一碗加左個莓乾topping, 第二碗就加左中華沙律, 唔知佢係random加定點🤔因為order時又冇問想加咩, 其實如果可以免費加一樣既話問埋下想加咩會好d😂因為今次咁岩加左既其實都係我地各自唔中意食既野🤣(sorry我係有d偏食🙊) 咁食第一啖已經覺得佢既魚生三文魚唔係好新鮮, 我係食到有微微既腥味 (因為我係極度怕腥既人), 但呢個都算食到既, 真係好輕微架姐, 但已經令我有d扣分. 但🧑🏻‍🦱係唔覺, 係食到中間我同佢講, 佢認真dap真d先覺有腥味. 叻外三文魚個調味其實都好唔出, 加洲個個純粹撈左d沙律醬但係冇乜味(明明平時沙律醬都suppose有d沙律醬味😅) 西班牙蒜油都一d蒜油味都冇, 個山藥配菜我就好似食唔到有秋葵, 個醬就淨係食到好重wasabi味, 對我黎講wasabi味有d太勁. 個黃薑椰菜花飯都係冇咩味😂黃薑基本上係得隻色. 整體黎講成碗野都冇咩味😂加上魚生唔

首先黎到發現第一碗加左個莓乾topping, 第二碗就加左中華沙律, 唔知佢係random加定點🤔因為order時又冇問想加咩, 其實如果可以免費加一樣既話問埋下想加咩會好d😂因為今次咁岩加左既其實都係我地各自唔中意食既野🤣(sorry我係有d偏食🙊) 咁食第一啖已經覺得佢既魚生三文魚唔係好新鮮, 我係食到有微微既腥味 (因為我係極度怕腥既人), 但呢個都算食到既, 真係好輕微架姐, 但已經令我有d扣分. 但🧑🏻‍🦱係唔覺, 係食到中間我同佢講, 佢認真dap真d先覺有腥味. 叻外三文魚個調味其實都好唔出, 加洲個個純粹撈左d沙律醬但係冇乜味(明明平時沙律醬都suppose有d沙律醬味😅) 西班牙蒜油都一d蒜油味都冇, 個山藥配菜我就好似食唔到有秋葵, 個醬就淨係食到好重wasabi味, 對我黎講wasabi味有d太勁. 個黃薑椰菜花飯都係冇咩味😂黃薑基本上係得隻色. 整體黎講成碗野都冇咩味😂加上魚生唔新鮮, 又好似一d調味都冇, 所以真係唔好食. 試埋🧑🏻‍🦱個碗個吞拿魚, 係有豉油醃過嘅, 🧑🏻‍🦱話覺得算有d味好食d, 但我食到有少少煙燻味, 我自己就麻麻, 但吞拿魚就反而冇腥味.

其實我本身都幾中意食呢d夏威夷魚生poke bowl, 之前係銅鑼灣同灣仔食過幾間都好好食, 完全冇諗過會中伏🙈 同埋平時我自己多數係覺得吞拿魚會腥, 三文魚好少會腥, 所以食到腥都幾驚訝🫣 呢間我就唔會再回頭食啦, 但好想食健康餐既人可能呢間都係一個選擇😂