2014-01-22 333 views
這個星期六難得在家,當然好好休息休息,本想在家看看書聽聽音樂享受人生,但事如願違,和衛斯里費神在家打機,不知不覺便把整個下午消磨掉!呀~還我美好的星期六!天漸黑,沒有打算的我倆便步行到銀座覓食醫肚。銀座 - 餐廳選擇雖不算多,但值得吃的卻翏翏可數。東揀西揀,最後還是去吃連鎖店 – 必勝客。時間尚早,不用等候便能直入其中,二人叫了正在推廣的優惠餐「黃金芝脆扭紋批 」。小妹皆因每次都散叫,從未試過新推產品,滿心期待等候這紐紋批。套餐包括:1. 餐湯2客(另加$10轉酥皮湯)2. 俄羅斯沙律3. 蜜桃帶子扭紋批(大批)4. 鐵板肉醬千層麵(另加$25轉)5. 餐飲餐湯小妹點的是雜菜酥皮湯,而衛斯里則點了蘑菇忌廉雞酥皮湯,但來的卻兩客也是雜菜湯,為免麻煩侍者們,不轉湯了。雜菜湯熱得燙口!要待涼才能飲用,配料雖豐富(蕃茄、西芹、紅蘿蔔)但味道酸而淡,必勝客還是蘑菇忌廉雞湯的好俄羅斯沙律賣相精美,以一脆皮盛載著薯仔大蝦沙律,再以黑橄欖點綴。薯仔熟度剛好,不會過稔,有咬感之餘亦不會過生,生菜新鮮,大蝦彈牙,是出奇意表的作品!蜜桃帶子扭紋批果然圖片只供參考,批邊雖是溢滿芝士,但卻沒有扭紋效果,是點錯了
套餐包括:
1. 餐湯2客(另加$10轉酥皮湯)
2. 俄羅斯沙律
3. 蜜桃帶子扭紋批(大批)
4. 鐵板肉醬千層麵(另加$25轉)
5. 餐飲

餐湯
酥皮湯
蜜桃帶子扭紋批
果然圖片只供參考,批邊雖是溢滿芝士,但卻沒有扭紋效果,是點錯了還是出錯了嘛?看到隔離枱來的都是扭紋批邊呀。Pizza材料還能接受,不過鋪排雜亂,味道?如其他必勝客Pizza的味道不同小異,滿口都是千島醬的味道,最好吃的還是芝士批邊了。
蜜桃帶子扭紋批
鐵板肉醬千層麵
衛斯里獨愛 – 肉醬千層麵。凡只看到千層麵這名字,他便著了魔似的誓必點這道菜,今次並無例外,一看到再次証明!圖片只供參考是皇道!切開千層麵,肉醬少得可憐,不止可憐而且是慘不忍睹!應該說是肉還肉、醬還醬,因為只看到肉,沒看到醬。說好的肉醬呢?味道?只有面上的芝士味,底下的卻是淡而無味的肉味!而且麵皮太淋,並沒有肉醬配吃,可說是齋吃麵粉皮!還是頭一回在必勝客吃到這麼差的作品!差得只吃四分一便停手!
鐵板千層麵
餐飲
小妹點了熱檸茶,他則點了無限添飲的百事可樂。侍應們很快手,一看到半滿的杯子,便會自動自覺上前斟滿。而熱檸茶,茶味甚濃,剛好對上愛濃茶口味的小妹。
結帳四百多元。
沙律雖甚有驚喜,但必勝客出品的Pizza竟強差人意!而且新推的千層麵更令人失望透頂!故今次所屬喊臉。
2014-01-18
$200 (Dinner)
2013-11-17 36 views
雖然等幾張但好似都等左好耐咁.HAWAII之選厚批係最好食的食pizza一定要落芝士粉同埋TABASCO墨汁海鮮飯墨汁海鮮飯丫海鮮都多 醬汁都唔錯喎哩個飯 好似叫西班牙炒飯覺得墨汁海鮮飯好食過哩個同埋哩個飯既價錢唔值咁貴但哩個飯的味道都可以的~~~另外 服務態度都唔差會主動refill野飲同埋落order個陣都幾有禮貌的.
雖然等幾張[木台]
但好似都等左好耐咁.
厚批係最好食的
食pizza一定要落芝士粉同埋TABASCO
墨汁海鮮飯丫
海鮮都多 醬汁都唔錯喎
好似係西班牙炒飯
哩個飯 好似叫西班牙炒飯
覺得墨汁海鮮飯好食過哩個
同埋哩個飯既價錢唔值咁貴
但哩個飯的味道都可以的~~~

另外 服務態度都唔差
會主動refill野飲同埋落order個陣都幾有禮貌的.
2013-11-15
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
好似係西班牙炒飯
2013-06-01 29 views
其實一直都覺得pizza hut d野食唔錯~ 雖然d野唔算太特別, 但都不失為一個同朋友開餐既好地方. 特別係午餐, 其實一set都係$5x到~有湯, 又有野飲, 真係算唔錯.由於pizza card入面有積分, 所以今次換左一個夏威夷風光pizza, 另外再加雞翼同一個carbonara 意粉set lunch. pizza - 其實一直都幾鐘意夏威夷風光, 多菠蘿, 幾refreshing雞翼 - 熱辣辣~好味~~~跟set追加, $20有4隻, 幾抵意粉 - okay. 一般水準, 唔算差, 但亦都唔算outstanding, 不過佢個樣整得幾靚~同埋都幾多料~因為pizza係換既~雖然加左錢要特飲~最後埋單唔使$100~唔錯~

$50 (Lunch)
2013-04-26 53 views
早前小妹bbq時跌爆部電話,心痛之餘拿部電話去整,倒不如買過部算了...今日小毛會拿部新機比我,粉紅色pink pink note2~   家裡沒有爸子homemade住家飯食,順便出街!吸引在家的2位大小姐,3姊妹齊齊出街實屬少見,提議去食pizza hut,女神舉腳贊成。雖然大家姐話要食壽司,耐何無人理會她。算數,當聽唔到...小毛的會員證也過期了,順便儲收據換過張新既...新北江分店已經不在了,最近的分店位於銀座,步行過去只是數分鐘路程,十分方便!以為不用等位,誰不知門外聚集十多人,由於女神想食,我們便拿了4人枱,要等接近20張。之後我們到附近商舖下,大約半小時後,我們回去,點知已經過了枱號,可能大部分人拿了飛就離開,我們只好拿過張新飛等過。終於到我們了,坐下便開始點食物,已經在門外看過餐牌。當然要試新製品,蝦哈芝心批4人套餐,再以半價價錢點了瘋薯和焗薯蓉。蝦哈芝心批4人套餐($448) 4人都要蘑菇忌廉雞湯,不杰不稀,沒有太高要求,都是忌廉罐頭湯味道,餐飲分別要了凍熱奶茶和汽水,汽水則提供免費添加服務。   香焗小食拼盤(小食) 分別有芝士腸、雞翼和炸蝦各4件,配上蕃茄汁和忌廉

香焗小食拼盤(小食)
分別有芝士腸、雞翼和炸蝦各4件,配上蕃茄汁和忌廉,用上長碟依次排好,雞翼焗得淋身入味;芝士腸都不錯,咬下有點像吃台灣腸,並不是平時咬下噗噗聲的種類;至於那個炸蝦小妹給了個fair,不合格。
意式迷你腸(小食)
面頭淋上滿滿的蕃茄汁,含細小的粒粒茄蓉,腸同屬小食拼盤一樣,只是多了醬汁已矣。
葡汁焗蔬菜(小食)
為整頓晚餐帶點平衡,用上青瓜片、甘筍、西蘭花,汁醬帶點稀,味道亦不算濃郁,少少葡汁味,蔬菜屬硬身,合乎小妹不好淋patpat 的原則。
Carbonara(主菜3選1)
賣相都合格,誰不知意粉近乎微暖!食慾頓時減半...芝士汁太稀水汪汪,意粉屬幼身質感煙韌,面上舖滿粒粒煙肉碎和片蘑菇,小妹以為在吃湯冷麵。
車打海鮮焗飯(主菜3選1)
Oh my god!主菜完全唔掂,根本就是白汁海雜焗飯,那來的車打芝士?海鮮呢?sorry...只見到幾粒魷魚,而且少得可憐,幾乎沒動過似的...
蜜桃煙燻火腿蝦芝心批大批
主角出場,來pizza hut目的都是這個理由,色彩繽紛的顏色已經令人食指大動,材料都是蘑菇、芝士、火腿、蜜桃,蝦呢?原來蝦隱藏在批邊,所謂的蝦,即係龍蝦丸,雖然極度唔match,吃上來感覺怪怪的,但起碼有創意,我鍾意。不過小妹還是喜愛七重芝士批。
法式田螺焗薯蓉($52) 大家姐堅持要叫,上枱時喊只是唧花薯蓉,她以為是一粒粒田螺,真笨!小妹已經話明張相何以見得?賣個$52,唔抵!
瘋薯配芥末汁(22.5)
半價享用一客,熱辣辣!甚至燙口,正!配上芥末汁和煙肉粒,耶,又是煙肉~最快清碟。
4個人其實邊食得曬呢?哈^^結果打包拿走,尤其那大半碟海鮮飯,還有焗菜、茄汁腸和一件pizza ,店員很樂意為我們加工,用上鉐紙盒方便返焗。順道詢問一下會員更新情況...店員主動向我們講解現在只要購買$500現金券,除了可即時扣除,還會送上會員咭,然後埋單即時享有9折,新會員還附有優惠券,其中一張已經送上一個pizza批。我們埋單折實$52×,舊會員只需憑2張超過$250收據便可更新,所以小毛又可以做埋,最後我們賺了2張會員咭和2個大批。
2013-04-13 46 views
話說PIZZA HUT之前出個個芝士七重奏,雖然好想好想試,奈何冇人陪,話怕漏喎...就咁拖下拖下,拖到而家冇埋添緊接而黎既就係"蝦哈芝心批"。呢個出左冇耐,就俾人拉左去嚐新。咁岩個日想食PIZZA,就跟左佢地去(但係你地幾時先肯陪我去食芝士七重奏呢...?)我地個日個個係2人套餐黎既,入面包左兩杯野飲、兩個餐湯、一個粉/飯/沙律、一個大蝦哈芝心批,加埋好似$2XX。個餐入面D野飲同湯都冇咩特別,都係大路野。只要佢應凍則凍,應熱則熱,都唔會有大問題既。粉個到我地叫左個肉醬意粉,又係大路野。個醬酸酸甜甜咁,都幾開胃。醬汁都多,不過肉就唔係好覺。(都好,少肉健康D嘛)而且我覺得個意粉煮得偏軟腍了,缺少左D咬口。如果佢個意粉烚少幾分鐘可能會好DD。(我是喜歡有咬勁的東西。終於黎到今日個主角:蝦哈芝心批,我地叫左帶子香草大蝦個款。先講薄餅中間上既餡料,帶子只係急凍既細細粒帶子,蝦應該都係急凍個D,亦唔見得有幾大隻,已經預左呢兩樣野係會冇咩味。香草好似就只係嚮個薄餅焗完之後係咁二放幾條上面,唔特登搵黎係係唔覺有香草味既。(或者佢本身放左D係薄餅底,但我食唔出啦)所以個薄餅係靠其他餡同鋪面既芝士一

(但係你地幾時先肯陪我去食芝士七重奏呢...?

終於黎到今日個主角:蝦哈芝心批,我地叫左帶子香草大蝦個款。
先講薄餅中間上既餡料,帶子只係急凍既細細粒帶子,蝦應該都係急凍個D,亦唔見得有幾大隻,已經預左呢兩樣野係會冇咩味。香草好似就只係嚮個薄餅焗完之後係咁二放幾條上面,唔特登搵黎係係唔覺有香草味既。(或者佢本身放左D係薄餅底,但我食唔出啦)所以個薄餅係靠其他餡同鋪面既芝士一齊食先帶出味既。
所謂既其他餡就包括火腿絲、車厘茄、菠蘿、青椒同瑞士蔥。
火腿絲落得多,但係都係平價野,鹹鹹地,冇特別。
車厘茄夠新鮮同甜。菠蘿應該都係平時食既罐頭菠蘿,甜味居多。
青椒同瑞士蔥其實就唔係好覺,所以冇意見。
鋪面芝士就一貫既微鹹,OK!
如果一啖入面包晒咁多餡既話,就會食到酸酸地、甜甜地,又鹹鹹地咁,都OK既。但係就真係唔好對個帶子同大蝦有期望。

睇廣告話,佢呢個新批既賣點係批邊釀入龍蝦汁蝦丸同雙色芝士。

我覺得...個龍蝦汁蝦丸只係平時食開既龍蝦丸,仲要係平價個D,一D都唔特別。最特別既就係佢粒龍蝦太上面放左舊芝士粒,鹹鹹地,反而仲好食過本身粒蝦丸。

而個雙色芝士呢...我唔知係咪兩種唔同既車打芝士?(雖然我鍾意食芝士,但對芝士冇咩研究)我覺得橙色個隻芝士太鹹了,鹹出我可以接受既程度
就算連埋個薄餅底一齊食都頂唔順
如果呢個芝士邊冇咁鹹就好了。

仲有,我覺得呢個薄餅既底唔好食

平時食PIZZA HUT既薄餅縱然係厚批,都會有少少脆口,批邊脆脆地,幾好食。
但呢個呢...我覺得就好似平時食開既麵包咁,偏軟身既。所以如果淨係食雙色芝士個批邊既話,就好似平時係山崎買既細細個芝士包咁,仲要係偏鹹既

(我唔知正宗既薄餅底應該係點,只係覺得如果有得揀既話,我寧願要返平時食開既厚批薄餅,再加芝心批邊好似仲好食

值得一提既係,依家叫餐有半價升級優惠,有D食物可以半價享用。見今餐冇咩菜落肚,就加多個烤雞田園沙律。($28,原價$56)
一上到黎,嘩,原來都幾大碟喎。
除左面可見既各種生菜、車厘茄、青瓜、黑橄欖同甜黃椒粒外,個底仲有為數不少既椰菜絲。
佢D菜都算新鮮既,冇話變黃變苦既情況出現,沾D一齊上既黑醋汁酸酸地咁又幾開胃

反而放面既雞就...不提也罷。
而個兩塊包...每人食左一啖就放低左,之後冇人再掂過...
如果就咁將呢個沙律當係一個田園沙律黎睇既話係OK既!(係忽視個D雞同個兩片麵包既情況下...)不過如果要原價既話我就唔會再叫啦
Other Info. : 1. 個薄餅唔知係咪即叫即焗呢...佢上枱既時候係暖咋...所以扯唔到絲...失望=口= 2. 雖則叫做二人餐,但我地三個人加多個沙律都係食唔晒既,仲有兩塊薄餅剩。除左因為個薄餅係大批之外,味道一般都係一個主要因素...(除返開一人大約一百到...我都唔知算唔算抵食=口=)
2013-03-16 40 views
話說又一段時間沒到過pizza hut,放學下午茶時間一於就豪返餐。先來一個白湯^3^ 十分足料,,,大悅,有煙肉啦,雞蓉啦,如果有粟米會更好!飲品就凍奶茶,很喜歡自己加糖水調味,很奇怪這裡的奶茶特別滑。主菜就是蕃茄煙肉腸長通粉,原先想試先層麵,其實一碟可以兩個人食,個蕃茄汁令人十分開胃,煙肉腸正斗之選,長通粉把醬汁的味都吸收。
話說又一段時間沒到過pizza hut,
放學下午茶時間一於就豪返餐。
2013-03-06
$50 (Tea)
2012-09-20 28 views
之前成日幫親新北江的pizza hut,但7月底執左,到8月中就在天水圍銀座重開,環境比以前大,座位多了,店外的環境也舒適很多。新北江的pizza hut在平日多數都唔駛等位,以為搬左黎銀座就會好多人,點知得新開張頭幾人叫多d人等位,到9月就唔駛點等,7點幾去到,即刻有位!點了一個夏威夷pizza和豬肋骨,上菜速度都算快,先來pizza,食到一半,豬肋骨都上埋。夏威夷pizza:熱辣辣,都好足料,上面有好多芝士,唔駛加芝士粉都好有芝士味。豬肋骨:好大份,一個人應該食唔晒。d骨好入味,肉質嫩滑,算係好多肉汁,加埋佢d醬汁,仲惹味,不過老公就覺得d醬汁咸了一些。配埋薯條和沙律,薯條就燶了一些,太乾身;沙律都算新鮮,不過得幾片菜和兩片蕃茄,沙律汁得幾滴,唔夠~但整體都好鍾意呢個豬肋骨,可以encore。呢排做緊promotion,單點呢個豬肋骨,會員可額外有25分,好著數。

夏威夷pizza:

豬肋骨: