2008-12-25 23 views
9-12-08 (二)看着它開張不久,數次經過,都看見有客人在門外等位,午餐價錢適中,難道是另一不錯小店?有次經過,門外派午餐單張,看一看,直覺告訴我,應該是類似茶餐廳貨色的西餐,那次也是滿座,沒吃成。終於這天在十二時前,非常有誠意和 “心意”地專程到訪,挑戰自己的直覺,很希望打敗自己,發掘北角區的一朵奇葩。好可惜,結果是日行動徹底失敗,白白浪費九十七個大洋,兼肚空空,呀,不是,有一肚激氣呀!湯:非常一般。紅酒燴牛尾肉意大利飯:牛尾肉小如尾指,有數粒,味道不錯,可惜意大利飯全不像樣,粒粒有如生米飯,難以下嚥。全靠結尾的港式奶茶,最像樣,令肚空空的我,飲完奶茶一杯,便可幻想自己已經完成午餐了。燒西冷牛扒:牛扒薄薄一片,質地如快餐店的早餐牛扒。T見我冇飯食,叫我吃些白飯,我說,白飯總比那所謂的意大利飯好吧,又錯了,不知何種怪味,兼又乾又硬,白飯不是電飯煲煮的嗎???懷着十萬個為什麼,我寫食評以來,第一次寫這句說話:我唔會再嚟食!!!
9-12-08 (二)

湯:非常一般。
普通
最正常
$49 (Lunch)
2008-12-16 12 views
午飯時間到這小店,差不多八成都是女士!午市套餐有6個任君選擇,價錢由$38-$55,免收加一。意式雜菜湯:味道可以,湯料十足野菌露筍意大利飯:飯有咬口,粒粒飽滿,野菌好香,芝士味不濃熱咖啡:無咖啡香味
午飯時間到這小店,差不多八成都是女士!

午市套餐有6個任君選擇,價錢由$38-$55,免收加一。

意式雜菜湯:味道可以,湯料十足
野菌露筍意大利飯:飯有咬口,粒粒飽滿,野菌好香,芝士味不濃
熱咖啡:無咖啡香味
野菌露筍意大利飯
$45 (Lunch)
2008-12-15 8 views
禁日上呢個網睇過,北角和富道開左間新野,所以諗住去試下~今日夜晚果餐約埋女朋友一齊黎食,6點幾差唔多7點去到,果陣已經冇乜位,間野都算細間,冇乜佈置,有d迫,門口夠哂光猛坐低望住個餐牌都唔知咩黎好多單字,價錢上貴左小小,就求其叫左兩個湯,一個焗田螺,兩個意粉,一個甜品,食到最尾係食唔哂既一個湯係周打蜆湯,好夠味,鍾意飲忌廉湯既人可以試下,一個係西西里海鮮濃湯,個人比較鍾意飲呢d,因為唔太鍾意飲忌廉湯,好濃既海鮮味,湯入面有蝦有蜆,好似得兩樣=.=''唔太記得啦,焗田螺又係果d啦,不過都幾好食,未食到意粉都已經飽飽地,我點果個好似叫炭燒雞胸配香草忌廉汁扁意粉<---呢個名係諗番果碟意粉有d咩諗出黎,真正果個名唔記得左啦= =''賣相OK,食落都幾好味,我女朋友點左個炭燒帶子配墨魚汁天使面,食落覺得都係忌廉汁- -只不過變左黑色 .....炭燒帶子唔駛講梗係好食啦,至於個面就麻麻地 .....感覺上怪怪地,食完成個嘴都污糟哂=.=''仲要D牙都變黑埋....味道反而唔係太特出由於太飽,最後食淨好多,最期待係甜品,因為係呢度睇過D甜品賣相OK,但係因為太飽同埋趕時間既關係 ....淨
禁日上呢個網睇過,北角和富道開左間新野,
所以諗住去試下~今日夜晚果餐約埋女朋友一齊黎食,
6點幾差唔多7點去到,果陣已經冇乜位,間野都算細間,
冇乜佈置,有d迫,門口夠哂光猛

坐低望住個餐牌都唔知咩黎
好多單字,價錢上貴左小小,

一個湯係周打蜆湯,好夠味,鍾意飲忌廉湯既人可以試下,
湯入面有蝦有蜆,好似得兩樣=.=''唔太記得啦,
焗田螺又係果d啦,不過都幾好食,未食到意粉都已經飽飽地,
真正果個名唔記得左啦= =''賣相OK,食落都幾好味,
仲要D牙都變黑埋....味道反而唔係太特出
由於太飽,最後食淨好多,
淨係食左個焦糖燉蛋,最好食應該係呢個!!個面脆脆地,入面軟綿綿,好甜果陣食番粒士多啤利中和番,GOOD!

埋單因為有9拆關係所以兩個人夾埋266蚊,下次唔食太多,食埋甜品應該唔駛咁貴

焗田螺
西西里海鮮濃湯
焦糖燉蛋
炭燒雞胸配香草汁扁意粉
$133 (Dinner)
焗田螺
西西里海鮮濃湯
焦糖燉蛋
炭燒雞胸配香草汁扁意粉
  • 炭燒雞胸扁意粉
2008-12-14 10 views
心意屋賣的是意大利菜,午市套餐大約由38元到58元,沒有加一,除了意粉、意大利飯外,還有薄餅供應。今次要了芝士肉醬薯容意粉(45),跟意大利菜湯,老爸要了鴨胸意大利飯(45),涷咖啡和涷檸檬茶,加了一個麵包併盤(25),食物味度唔錯,意大利菜湯落足料,很有意大利的風味,意粉和飯都是意大利的味度,麵包即叫即整,熱辣辣,加上意大利醋橄欖油,都算幾特別,單就食物來說值得一試。可是這裏的環境就有一點問題,地方太細,而由此而引出很多問題,導引致服務方面亦產生很多亦下降很多,老實說這裏的服務算幾好,可是地方太細引起很多問題,連服務乜使得有所下降,希望老闆可以加大個場,雖然香港的租金實在太貴的了。http://icuteee.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=1479884

$55 (Lunch)
  • 意大利飯
(Non-member)
家住北角,所以好中意去和富道搵好野食~ 近排開左一間新餐廳,所以急不及待走入去試一試~可能因為時間尚早,裡面得一枱客...但點知一到DINNER時間,全場都坐滿左~打開MENU,裡面既野食o係呢條和富道黎講都幾有特色! 多款意粉、小食、薄餅、意大利飯同埋甜品都好吸人~本人同男友點左羊肉薄餅、墨魚汁蟹肉扁意粉、田螺焗薯蓉、三文魚飯~仲有好多好多想點...但真係驚食唔晒~大概十五至二十分鐘,野食就黎齊喇! 色香味俱全!!! 半個鐘左右...我地就食到好飽,然後滿足地離開餐廳~食左咁多野,每人都係一百蚊多D,絕對超值享受,而且服務都唔錯! 好可惜無帶相機~下次都值得再去!
家住北角,所以好中意去和富道搵好野食~

近排開左一間新餐廳,所以急不及待走入去試一試~
全場都坐滿左~

打開MENU,裡面既野食o係呢條和富道黎講都幾有特色!
多款意粉、小食、薄餅、意大利飯同埋甜品都好吸人~
仲有好多好多想點...但真係驚食唔晒~
大概十五至二十分鐘,野食就黎齊喇! 色香味俱全!!!

半個鐘左右...我地就食到好飽,然後滿足地離開餐廳~
好可惜無帶相機~下次都值得再去!
$100 (Dinner)
  • 墨魚汁蟹肉扁意粉、田螺焗薯蓉
(Non-member)
今日同男朋友去北角搵朋友出黎食飯 , 出到黎搵緊野食果時 , 我朋友話呢間 ''心意屋'' 新開想試下好唔好味,果到環境都唔錯 , 因為岩岩出糧就緊係食返 d 好野 la ... haha我朋友話想食 ' 火熱羊羊pizza ' ( 因為隔離都食緊 ) , 不過我就叫左個 ' 卡邦天使麵 ' 我男朋友就食 ' 牛肋骨 ' .. 1 開始都係想食小小 , 因為都唔係 1 肚餓 , 不過 d 野食黎就就唔同晒 超正呀! 由其係個 ( 卡邦天使麵 ) .. 不過食完個麵先記得無影相-[]- ..到最後話唔係好肚餓既我 , 食晒 d 野食 -__-最後我地就食甜品 , 我地 1 人 1 樣 , 我地叫左 '' 心大軟 ,梳乎里,燉蛋 ''食完好飽 , 但都係叫多左個 ' 心大軟 ' .. 因為超好味!!!下次 1 定會再去! 太好味 la!!
我男朋友就食 ' 牛肋骨 ' ..

超正呀! 由其係個 ( 卡邦天使麵 )
.. 不過食完個麵先記得無影相-[]- ..
到最後話唔係好肚餓既我 , 食晒 d 野食 -__-

食完好飽 , 但都係叫多左個 ' 心大軟 ' ..
因為超好味!!!
下次 1 定會再去! 太好味 la!!
心大軟
燉蛋
Pizza
心大軟
燉蛋
  • 梳乎里
  • 卡邦天使麵
2008-11-05 5 views
前兩日放假去咗男朋友屋企.佢住係北角和富中心.跟住我好肚餓!!同男朋友落街揾野食,跟住就見到間新開既餐廳.諗住試下啦@@入到去間餐廳好光鮮,不過佢都幾似茶記=.=我地點咗個唔知咩鬼pizza一個凱撒沙律一個心太軟,先講下講沙律,唔知點解食落去好唔同,佢落d唔知咩菜呢既...我係出面食個d菜好爽好好味,呢到都唔知用咗咩菜,出面係羅文生菜,呢到食落都唔同味既.......>.<跟住個pizza無咩驚喜!!但佢個底仲有好多面粉~~食完成手粉=.=到心太軟....唉sorry大家....應該叫心太硬,完全feel唔到佢軟囉!!係呢d環境同咁既時細應該可以做好d.總之就有待改善
2008-11-05 6 views
我第一次去個陣就係佢岩岩開"章"既第一日. 本身我都係住係個頭. 見其他野食到悶悶地咪試下新野. 去到見到新開. 環境唔錯, 又光猛咁咪試下. 我一家3口去到. 點左幾個送都唔錯. (卡邦天使面, 蟹后pizza(呢個唔係好記得名), 火熱羊羊.pixxa, 一個炭燒牛x骨, 一個田園沙律, 黑松露野菌忌廉湯同埋甜品心太軟).真係估唔到一間咁既細鋪做d野都幾出色, 個晚都好豐富. 又唔係好貴, 而且見佢仲有d set dinner都好平. 下次一定會再去試下d生蠔同埋臨走個陣見到隔離台d人話個梳乎里好正. 我下次都要試下先得唯獨有d野唔係太好既就係. 可能個日係新開, 好多人都貪新鮮. so 都要等左一陣位, 同埋我"上菜既速道慢左小小啦.

$158 (Dinner)
  • 火熱羊羊
  • 黑松露野菌忌廉湯