2021-12-17 1737 views
店名稱為「海神」,夠霸氣呀,同老友嚟食餐好嘅,多謝番佢哋之前嘅幫忙。其實,人生裡面有啲好兄弟,真喺種福氣,等疫情過後,有機會都希望搞番多啲一班兄弟嘅死佬飯局。餐廳位處商廈4樓,地方比想像中大,裝修摩登型格,氣氛輕鬆。而入門右邊喺一字長形全部卡位,梳化椅設計,舒服好坐,又夠大張闊落,喺三幾個老友飲吓嘢、食吓飯聚聚嘅好地方。 此外,入門口左邊就喺平台嘅露天位,佈置咗好多燈飾同一啲光效,非常啱近排嘅天氣,清清涼涼,感覺爽朗,故此,目測所見,都坐滿晒客人。我見佢哋設置咗一啲暖氣裝置,就算再涼少少,坐出去都仲OK。 既為酒吧餐廳,當然,飲品會多元化好多,尤其酒精類嘅選項就特別多,翻一翻,由紅白餐酒、香檳、啤酒、特色嘅雞尾酒、各種烈酒……一應俱全,而照顧到唔飲得酒嘅客,更有無酒精雞尾酒、梳打、果汁、以及啡茶供應。見叫杯梳打都$68,所以,不如試吓啲無酒精雞尾酒啦。 Tropical Princess $88稱得「熱帶公主」,梗有好多熱帶水果,餐牌已烈明以熱情果、菠蘿、香橙、檸檬、薄荷、茶溝成,大大杯,仲加咗少少藍莓做裝飾。某程度都幾似雜果賓治,入口酸爽清新,配一陣所食嘅薯皮、德國腸都幾夾。Amaz
Tropical Princess $88

Tropical Princess
Amazon Forest $88

夏總就選上「亞馬遜森林」,以接骨木花、青瓜、檸檬、梳打溝成,再加一抹薄荷葉做裝飾,感覺非常清爽,未飲都覺得涼快,同樣襯晒一陣間啲重味食物。
Amazon Forest
食物嘅選擇亦多元化,唔會得三幾款嘢,包括湯品、小食、生蠔、海鮮拼盤、精選頭盤、漢堡、比薩、意大利麵、意大利飯、主菜、甜品,可以講夠晒全面
。
夠人多嘅話,又鐘意食吓生蠔、冷盤嘢,可以考慮呢一艘「海神珍珠號」喎,夠霸氣,又包咗多款冷盤美食。
啲餐具都好型格,尤其隻碟,金銅色好搶眼,兼刻埋餐廳名。
海神珍珠號 $698

捧到嚟真喺好架勢,成隻水晶船,再加埋啲燈效,以及冰霧,星光閃閃,猶如飄浮海中。而每款美食都獨立以小杯盛載,既好睇,又方便食用,而4款食物包括:新鮮生蠔杯 x 12、血腥瑪莉雞尾酒大蝦杯 x 4、蟹肉醬汁鮑魚配魚籽杯 x 4、金箔魚籽醬泰式蟹肉杯 x 4,好適合3-4人共享。
新鮮生蠔杯

最別開生面喺,佐食嘅唔喺平常嘅檸檬角,而喺三款特色醬汁:麥威士忌、清酒芥末汁、柚子香檳汁。據店員介紹,生蠔都喺嚟自南非,小弟就先淨食一隻,試試生蠔本身嘅味道喺點,生蠔入口口感比較黏,蠔味餘韻長,海水味重。而幾款醬汁,小弟較愛柚子香檳汁,因為味道清爽,更平衡蠔嘅海水味。
血腥瑪莉雞尾酒大蝦杯

呢一款冷盤晌口少西餐中都有出現,上次晌「唯港薈」食英式下午茶時都有遇到。個蕃茄汁調校的濃郁而酸香,大蝦則鮮爽彈牙,沾上醬汁,蝦味更突出。而且,啲汁唔好嘥,配生蠔亦好正。
蟹肉醬汁鮑魚配魚籽杯

雖然話喺蟹肉醬汁,但講真,真喺唔多覺,不過,啲鮑魚煮得幾入味,軟腍得嚟有少少煙韌感,下面墊有滿滿嘅魚籽,卜卜脆脆咁。
金箔魚籽醬泰式蟹肉杯

4款冷盤中,呢一款蟹肉杯喺最得小弟歡心,因為小弟鍾意食蟹,卻唔多喜歡拆蟹,麻煩嘛。杯面加咗黑魚籽及香箔,已經顯得好有貴氣,而滿滿鮮甜嘅蟹肉配上清甜多汁嘅柚子肉,拌以泰式調味,無論味道、口感,都喺一流。
香烤薯皮 $88

食完一大堆冷盤,份烤薯皮就啱啱好送上,暖番吓個胃,哈哈!一客有4件,件件都烤到金黃,香味撲鼻,面面仲加有大量莫沙里拉芝士同煙肉碎,份外惹味。佐以忌廉忌伴食,啱晒我,令薯皮食起嚟添加一份酸爽感,感覺無咁滯膩。
德國豬肉腸拼盤配薯蓉及酸椰菜 $218

晌餐牌上,睇中文就擺明車馬喺德國腸,但再睇睇英文翻譯就見豬肉腸喺嚟自有德國同奧地利,當中包括Frankfurter(德)、Nurnberger Pinwheel(德)、Kasekrainer(奧),前兩者法蘭克福腸及紐倫堡腸都聽過吓,而最後者真喺未聽過,晌網上都搵唔到中文譯名,每款腸均有兩條,拼埋薯蓉及酸椰菜,份量十足,無3、4個人都唔好叫呀!
Frankfurter

直身短啲嗰條就喺法蘭克福腸,比較傳統嘅德國腸,食熱狗就成日見,喺三款腸中比較普通嘅一款。不過,食落腸衣脆口,肉質挺實,唔會好似啲平價腸咁削身,食得出都喺靚貨。
Nurnberger Pinwheel

一般紐倫堡腸都喺直身,不過,呢次就做成螺旋形,賣相就夠使搶眼。煎得香口,腸衣同樣好脆口,而味道帶多一點香料嘅香味,咬落亦富肉汁。
Kasekrainer

最長最大條就喺佢喇,而最大特色喺腸內加咗啲粒粒芝士,故此食落有陣陣芝士香味,而睇樣就知外皮又喺好脆口,直情脆到「爆」呀!順帶一提,薯蓉保留少少薯粒,所以,食落幼滑得嚟,又有部份喺有啲咬口感。
布朗尼配雲呢拿雪糕 $108

友人話無甜品結尾就總喺差少少,布朗尼喺大家嘅心水,店員話佢哋嘅布朗尼喺即叫即焗,所以,最好預早少少落單。一客有4件布朗尼,除配有雪糕,仲伴有鮮尼廉同雜莓。雪糕就無乜特別喇,但件布朗尼好掂,熱烘烘,配雪糕產生冰火之效,而朱古力味勁濃郁,挺實卻又無話乾晒身嘅毛病,內有好多脆口嘅合桃粒,正呀喂!
布朗尼配雲呢拿雪糕
今餐真喺大滿足,除咗環境好,食物有水準之外,招呼亦好熨貼。原來卡位呢邊尾尾仲有個廂房,真喺適合一班老友嚟搞吓聚會或者生日會。
$360 (Dinner)
2021-12-14 81 views
星期一晚同朋友去尖沙咀食個dinner,等個blue Monday無咁blue😎餐廳每處都掛左名畫✨Poseidon Seafood Cruiser $698-Fresh Oysters x12-Thai Pomelo Spicy Crab & Caviar x4-Bloody Mary Cocktail Shrimps x4-Abalone & Crab Roe Ponzu x4呢隻船一上枱同朋友嘩左一聲,又發曬光,又出埋煙咁,影相一流😎有4款海鮮,分別係生蠔,蟹肉,蝦同埋鮑魚。當中最多既係黎自Southbank既生蠔,大大隻好肥美,鍾意海水味重嘅可以直接食,或者可以試下佢3隻有酒既生蠔汁,分別係威士忌,清酒芥末同柚子香檳,都幾特別架。不過12隻生蠔真係太多啦,我同朋友兩人係食唔晒㗎,我覺得呢個應該係四人份量就岩岩好,4樣都可以試晒!另外個柚子汁鮑魚蟹子食落酸酸地,鮑魚幾彈牙,唔錯。✨Pulled Pork Nachos $128呢個份量又係好大,有芝士拉絲,同我鍾意既pickled jalapeño平時出邊食開nachos都係用原味既Doritos,呢度係用有味嘅,所以個味道都好夠

餐廳每處都掛左名畫

-Fresh Oysters x12
-Abalone & Crab Roe Ponzu x4

✨Pulled Pork Nachos $128
平時出邊食開nachos都係用原味既Doritos,呢度係用有味嘅,所以個味道都好夠,但如食得多會感覺有啲鹹。

✨Finger Licking Cajun Chicken $128
新鮮炸起熱辣辣,幾脆下,但可能炸耐左啲雞肉有少少乾。
【多圖睇📸 尖沙咀神秘海洋風餐廳🐬🐠🐡 三文魚他他+海鮮拼盤🐙打卡MUST!】呢間Poseidon Restaurant & Bar,位於海防道附近,海港城、九龍公園同isquare中間嘅尖沙咀核心地帶。Poseidon為海神,係掌管環繞大陸的所有水域 (記得比like支持下😆),呢間海神餐廳,以海洋做主題,有好多海鮮食物選擇,食物較一般餐廳更有特色,亦好相機friendly📸📸。@hkdine360 介紹左好多間好食既餐廳,每個食評都好比心機寫架,大家可以follow page同like post!______________________________【食評篇👇👇👇】🤓🤓評分benchmark參考🤓🤓✏10分 - rare heaven😇✏8, 9分 - 屬高分之作✏7分 - 正正常常,同平時食到嘅差唔多 ✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d✏5分 - 伏野,零分重作今次叫左人氣item鱘魚黑魚子煙三文魚他他 同 超巨型烤龍蝦及海鮮拼盤,再叫起個卡邦尼意粉鱘魚黑魚子煙三文魚他他 (💝7.5/10)- 呢個dish係吸引我黎呢間餐廳食野既原因!Caviar被喻為「黑色的黃

【食評篇👇👇👇】

🤓🤓評分benchmark參考🤓🤓
✏10分 - rare heaven😇
✏8, 9分 - 屬高分之作
✏7分 - 正正常常,同平時食到嘅差唔多
✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d
✏5分 - 伏野,零分重作

鱘魚黑魚子煙三文魚他他

鱘魚黑魚子煙三文魚他他 (💝7.5/10)
- 呢個dish係吸引我黎呢間餐廳食野既原因!Caviar被喻為「黑色的黃金」,頂級既魚子醬係粒粒皆圓潤飽滿、烏黑髮亮。Caviar鹽度不高,餐廳再配以煙三文魚,三文魚鹹度可增加caviar既味道。有興可以去IG睇埋切開果刻既video
鱘魚黑魚子煙三文魚他他

- 最底層為Citrus beetroot,黑、燈、紅,顏色好有層次。然後配以蕎麥同白色french dressing點綴,頂層仲加咗金箔💖,令成個dish upgrade左好多!!

烤龍蝦及海鮮拼盤

烤龍蝦及海鮮拼盤 (💝7.5/10)
- 見其他枱叫呢個,比個份量wow到,所以我地都叫,上枱一刻好香,menu話係2-4人份量
- 最上層係蒜蓉多士,係脆卜卜既,上面有d herbs
烤龍蝦及海鮮拼盤

- 拼盤內有半隻,有前手臂size既龍蝦連龍蝦鋏、虎蝦、扇貝(連穀)、魷魚、藍青口、蜆、三文魚
- 好多海鮮,用左極大西班牙海鮮燉飯既鍋先放得曬(此鍋叫做paellera🤓),餐廳會提供筒仔比你放殼,仲會幫你轉碟
烤龍蝦及海鮮拼盤

- paellera下面有好多海鮮汁,所以既精華,建議大家點蒜蓉多士食😝

卡邦尼意粉

卡邦尼意粉 (💝6.5/10)
- 傳統卡邦尼意粉做法絕不落淡忌廉,Creamy香滑只靠雞蛋
- 佢既卡邦尼,落左cream sauce同蛋黃製成,蛋味唔濃、又唔重忌廉味,成個醬汁無乜味😅
- 上面有煙肉脆脆、同aged parmesan cheese
【環境篇👇👇👇】

- 幾大幾寬敞,一張張闊落又夠privacy嘅卡位,卡位特別闊落
- 仲有露天位置飲酒chill下

Overall👍
- 呢間餐廳我會定位為間打卡餐廳,野食同野飲都好IGable,而且食物有特色,唔會同其他餐廳撞menu
- 食物就不過不失,環境完勝,係環境、坐位、打卡、舒服談天比食物質素強既餐廳
- 佢既cocktail好IGable架,今post講野食,cocktail我下個post再講

✏✏✏✏✏✏✏
👅味道:7/10
🌌環境:9/10
🙋🏻‍♂️服務:8.5/10
💰價錢:extra 10% service charge
👍🏻推薦:7.5/10

@hkdine360 除左會介紹香港餐廳美食,仲會影埋餐廳環境(有片!!)。如果你重視
餐廳裝修格局✅➕環境氛圍✅
快 d follow @hkdine360 啦‼️
(📍尖沙咀) Poseidon Restaurant & Bar
尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈4樓

@restaurant_r_n_b
卡邦尼意粉
  • 烤龍蝦海鮮拼盤
2021-12-13 63 views
餐廳內裏充滿海洋風,相當有情調好適合朋友及情侶黎慶祝及聚會。主要以海鮮為主既吧,帶有各款海鮮拼盤及生蠔。海鮮沙律清爽充滿海鮮配料,以沙律醋汁拌好味道清爽。沙律菜爽脆充滿水份,再配上甘橘果肉令沙律多陣味香。Deep Fried Lollipop Chicken Wings 脆炸波板雞槌炸完後唔會油淋淋。炸雞槌皮薄內裏肉質結實滑嫩,咬開仲帶有肉汁。配上藍芝士醬味道更濃郁creamy。Stew mussel 忌廉白酒底夠晒香濃,質感香滑又充滿洋蔥粒令忌廉汁更香甜,配上青口令味道更鮮甜。青口爽彈無渣,味道充滿海洋鹹鮮香。Poseidon Power Whisky/egg white/syrup/lemon/red wine 店員拎過黎果刻已經feel到唔簡單!一打開蓋果刻已經飄出大量白色仙氣。伴隨仙氣慢慢散開後,主角係迷霧中登場。cocktail面上帶住食用鮮花,入口帶住微微紅酒葡萄香,入口順滑,酸酸甜甜相當易入口。

海鮮沙律

Stew mussel

Poseidon Power

Dinner
  • Poseidon Power
2021-12-13 83 views
Poseidon Restaurant & Bar 地址: 尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈4樓男朋友生日呀, 一定要安排好好, 搵左間係尖沙咀情調氣氛同環境都適宜食生日飯慶祝架餐廳。除了食西餐, 迎合男朋友喜好, 呢度架海鮮都好出名。Poseidon Restaurant & Bar 地址: 尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈4樓電話: 25118299男朋友生日呀, 一定要安排好好, 搵左間係尖沙咀情調氣氛同環境都適宜食生日飯慶祝架餐廳。除了食西餐, 迎合男朋友喜好, 呢度架海鮮都好出名。$588 海鮮,閃令令架,生日當然要搶眼浮誇platte有一打生蠔oyster, shrimp cocktail , 蟹肉柚子加魚子醬同金薄甚有泰式風味,鮑魚加蟹子,冷食鮑魚肉質彈牙又鮮甜。whisky落去生蠔竟會撞出甜味哦,火花作用。 個調味樽好靚似香水樽。sake 或whisky味$128 炸雞柳條,cajun and bacon sauce ,雞柳好嫩,麵包糠外層脆卜卜。$128 nacho ,牛油果醬,sour cream , morzzella cheese 同手撕豬肉,組合成可口美味
Poseidon Restaurant & Bar
地址: 尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈4樓

地址: 尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈4樓
電話: 25118299

除了食西餐, 迎合男朋友喜好, 呢度架海鮮都好出名。

個調味樽好靚似香水樽。sake 或whisky味

$128 nacho ,牛油果醬,sour cream , morzzella cheese 同手撕豬肉,組合成可口美味架小食

$68 house wine

呢餐消費唔平, 難得一年一度架生日, 食我開心有難忘回憶, 什麼都沒所謂啦。

個調味樽好靚似香水樽。sake 或whisky味

2021-12-13 63 views
呢日黎到尖沙咀亞士厘道呢間Poseidon~ 同朋友食下好野享受下~佢係西餐格局,入面都掛左唔少畫,D位都好闊下,感覺幾舒服,我地叫左薯條、雞翼、豬手同埋chocoloate mousse cake~薯條夠哂熱辣辣,食落夠哂辣口,最中意食D咁新鮮既薯條!配埋醬汁真係一流!跟住仲有雞翼,雞翼都係裏裏外外炸到夠哂香口!份量仲有好多,配埋醬食夠哂juicy! 我地仲叫左個蟹餅,入面真係一絲絲既蟹肉,食到我地好滿足!!!我地另外仲叫左豬手,豬手真係好脆口,配埋mustard 食真係perfect match,佢仲有薯蓉同酸菜,食落真係好滿足,又唔會覺得好漏,超開心!最後仲要食埋個chocolate mousse cake ,個cake唔會好甜,又夠哂creamy, 真係超滑!perfect~

喺呢一兩年香港人無得周圍隨心所慾咁去旅行,唯有就喺香港入面周圍搵一啲樂趣又或者尋找吓邊度有好嘢食,真係番工都番到悶啦。所以今次就係行咗去搵食呢條路先,估唔到喺條街會有間咁正嘅樓上食肆,雖然今晚我帶嘅人嚟唔夠多,就係叫咗兩樣嘢都夠哂數,分別有鱘魚黑魚子煙三文魚他他同海神比薩。首先講吓個他他先,我就真係呢世人第一次鱘魚魚子嘅,又真係估唔到幾好食,唔怪得要咁貴先得少少,加上又真係幾稀有! 最面有幾塊金箔,配合魚子咁就一流,高貴又優雅;下面就有啲紅菜頭加三文魚比想像仲要夾好多,本身唔太好紅菜頭,因為好似點整都唔好食咁,但係呢間餐廳令我改觀咗,帶返我上嚟,佢可以整到唔會硬硬地嗰種仲要係軟嘅,真係食過番尋味。到主角都好快上枱喇,佢自家品牌嘅比薩,本人真係極之鍾意食比薩嘅,所以又點可以放過佢呢! 咁大細無得揀嘅,價錢同其他大牌子差唔多,但係味道都好食過人哋,值得選擇呀! 佢個比薩邊邊位唔會整得好大嚿,唔會搞到好飽,反而飽在喺番個比薩配料上,有帶子、大蝦、八爪魚同芝士。我唔太鍾意比薩嘅芝士比例太多嘅,咁海神又做到我想要嘅,又好多蝦啦帶子啦,所以相當滿足到我嘅需求呀!!!

同舊同事約尖沙咀食飯,佢推薦一間食海鮮不錯的西餐,我們提早預約了,而且地點在亞士厘道,好容易搵。一上到去,環境真係Chill爆,我地坐室外,因為天氣剛好轉涼,非常舒服。侍應推薦我地呢個海神海鮮船,哇真係一隻船咁上,而且total有20杯海鮮,真係好吸引慢慢介紹下-呢個係凍蝦🦐,有酸酸地嘅sauce,可以留返黎沾生蠔哇哇哇!生蠔有8隻,來自兩個產地,口感有唔同分別,第一款清甜爽口,第二款則濃味cream,侍應話每一次嘅來貨都唔一樣,下次嚟可以再試其他唔同產地嘅生蠔。呢個應該係我全晚最鍾意嘅一個菜,上面有金箔,配魚子醬,中間係蟹肉,最後係牛油果。味道一層一層,魚子醬嘅鹹味,跟住到蟹肉撈沙律醬,最後係牛油果嘅甜美清新味道,成個配搭非常刺激味蕾,食完一杯仲有第二杯,享受完一次又一次真係好滿足叫左碟沙律食返D綠色食物,沙律好大盤而且好多麵包粒同芝士片,又係足料濃味好正主菜我地叫左西西里蟹肉扁意粉一齊share,個意粉份量非常之大,兩個人都夠食,上面係好大舊嘅蟹肉撈沙律醬,下面係類似肉醬意粉嘅扁意粉,味道偏鹹,配搭蟹肉沙律醬,感覺好正!食完個意粉都已經幾飽下。同事都唔飲酒所以剩係得我叫咗一杯Coc

侍應推薦我地呢個海神海鮮船,哇
真係一隻船咁上,而且total有20杯海鮮,真係好吸引

真係好滿足

同事都唔飲酒所以剩係得我叫咗一杯Cocktail。呢個賣相好靚嘅係Olympic,有Rum,EggWhite,荔枝等等,味道甜得黎有少少蛋味,用黎打卡一流
2021-11-23
$350 (Dinner)
  • 海神海鮮船
話咁快來到2021最後一個月 趁未到公司的peak season,把握時間約朋友catch up! 餐廳頗大,有室內室外的位置 室外幾有氣氛 但怕凍的我倆就乖乖留在室內位置😂 • 西西里蟹肉扁意粉 $178 🍝 份量好大份 絕對比一般餐廳的大份賣相不錯 味道不過不失 蟹肉份量都算多 有蕃茄味但不算蕃茄味濃 • 香草烤雞配烤雜菜和燒汁 $228 又是大大碟上枱!成隻full chicken 誇張地上枱😂 雞肉入味 但略嫌不夠嫩滑 • seafood platter 見隔離枱點了這碟友人又跟風貪得意點的 😂Mainly for 打卡 🌟星閃閃 打卡是頗有噱頭不過上面的海鮮就普通😂 • Poseidon secret $128 賣相不錯 酒味不算濃 似用了白酒做base wine 加上花香味 易入口 • Old Fashioned $98 威士忌做base wine 酒味濃 喝得過癮•餐廳環境舒服 份量大大份實夠飽 Cocktails多款式 下次再來和朋友仔chill and relax •As usual, menu for ref
話咁快來到2021最後一個月
餐廳頗大,有室內室外的位置
室外幾有氣氛 但怕凍的我倆就乖乖留在室內位置😂

西西里蟹肉扁意粉 $178 🍝
份量好大份 絕對比一般餐廳的大份
賣相不錯 味道不過不失
蟹肉份量都算多
有蕃茄味但不算蕃茄味濃
西西里蟹肉扁意粉

香草烤雞配烤雜菜和燒汁 $228
又是大大碟上枱!
成隻full chicken 誇張地上枱😂

餐廳環境舒服
份量大大份實夠飽
Cocktails多款式
下次再來和朋友仔chill and relax

As usual, menu for ref
西西里蟹肉扁意粉
香草烤雞配烤雜菜和燒汁
Old Fashioned
2021-12-09 144 views
Poseidon係一間酒吧餐廳,之前已經食過一次,野食唔差份都幾大份,最鍾意佢嘅高身梳化卡位,似包廂咁私密度比較高,喺網上見倒佢最近新出左隻海鮮船,好多唔同海鮮又好靚咁,今次又同朋友再黎食。除左室內座位,佢地都有室外座位,而家天氣未算太凍,室外都幾舒服。海神珍珠號($588) - 海鮮船上枱時有燈閃閃下,掛滿左唔同嘅海鮮杯,真係好吸睛。海鮮船入面包左12隻生蠔杯、4隻大蝦杯、4隻蟹肉杯同4杯蟹籽鮑魚杯 ,非常豐富。新鮮生蠔杯 - 生蠔雖然唔係好大隻,不過都幾厚肉同海水味好重。同海鮮船一齊上枱仲有三款用唔同嘅酒調製嘅醬汁,可以加落生蠔度一齊食,分係係柚子香檳、威士忌同清酒芥辣。金箔魚子醬泰式蟹肉杯 - 蟹肉杯入面加左青瓜同柚子,食落帶少少酸味,幾清新開胃。蟹肉醬油鮑魚配柚子杯 - 鮑魚醃得好入味,有咬口得黎又唔會太硬。血腥瑪利雞尾酒大蝦杯 - 酒味唔會太重,以茄汁酸甜味為主,除左大蝦仲加左爽脆西芥,都幾好食。Poseidon's Treasure($108) - 哩杯係以雪碧同rum酒做底嘅cocktail,飲之前將加左碟豆花嘅rum酒加入雪碧入面,因為酒杯入面加左燈,成杯變左紫藍色非常

海神珍珠號

Poseidon's Treasure($108) - 哩杯係以雪碧同rum酒做底嘅cocktail,飲之前將加左碟豆花嘅rum酒加入雪碧入面,因為酒杯入面加左燈,成杯變左紫藍色非常夢幻,飲之前將rum酒攪勻,酒味唔會太烈幾fruity易入口。
Poseidon's Treasure

香烤薯條($68)  - 薯條幾大份,熱辣辣香脆又有咬口,除左茄汁仲有跟黑松露醬,食到停唔倒口。
香烤薯條

脆炸波板雞翼($88) - 波板雞翼炸皮唔會太厚太硬,食落好脆口,幾香口惹味。
脆炸波板雞翼
布朗尼配雲呢拿雪糕($108) - 布朗尼比平時嘅大份,有四條布朗尼,夠二至四人食。布朗尼朱味好濃,唔會太乾,中間加左果仁增加咬口,配埋雲呢拿雪糕,飽肚又好味。
布朗尼配雲呢拿雪糕

總結,野食足料又好味,海鮮船雖然唔平,但包左好多唔同海鮮,賣相有花心思好啱打卡,高身卡位闊落又舒服,最重要私密度高,無論同男女朋友或者朋友黎吹水食飯都啱。
$528 (Dinner)
香烤薯條
脆炸波板雞翼
布朗尼配雲呢拿雪糕
朋友想食生蠔海鮮,於是就揀咗呢間喺尖沙咀嘅Poseidon Restaurant & Bar。用得海神嘅名黎命名,餐廳當然係以海鮮菜式做主打,亦有各式酒類同cocktail,岩哂鍾意飲酒嘅朋友。本身就係諗住食生蠔,餐廳就推介我哋叫呢隻海神海鮮船,船身掛滿海鮮杯,而且仲有五顏六色嘅燈飾,非常有聖誕氣氛,打卡呃like一流。我哋仲叫咗個煙三文魚他他同pizza。海神海鮮船 ($588)船上面有4款海鮮杯,主打嘅生蠔就有12隻咁多,另外3款分別係磯煮鮑魚、大蝦cocktail同芫荽柚子蟹肉沙律。先講生蠔,口感細滑,帶海水鮮味,而且餐廳仲提供咗3款好有特色嘅汁(washabi清酒、whisky、柚子香檳)加落生蠔到一齊食,帶d酒香味,提升味道層次。磯燒鮑魚好入味,大蝦爽彈鮮甜、蟹肉沙律好refreshing。鱘魚黑魚子煙三文魚他他 ($138)鋪面嘅黑魚子加埋金箔,顯得非常 矜貴。煙三文魚同黑魚子咸香鮮味,加埋鋪底鮮甜嘅紅菜頭,相得益彰。海神比薩 ($188)12吋嘅pizza,餅底嘅厚度適中,唔會太薄令到佢好快稔,又唔會太厚太硬,keep到香脆。面頭鋪咗茄醬、芝士同好多足料海鮮,每一啖都食到

海神海鮮船 ($588)

鱘魚黑魚子煙三文魚他他 ($138)

海神比薩 ($188)
12吋嘅pizza,餅底嘅厚度適中,唔會太薄令到佢好快稔,又唔會太厚太硬,keep到香脆。面頭鋪咗茄醬、芝士同好多足料海鮮,每一啖都食到,好似有大蝦、帶子同八爪魚。

Poseidon Restaurant & Bar
尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈4樓

2021-12-08 58 views
同朋友慶生,選擇了尖沙咀呢間「海神」餐廳,餐廳在一棟舊樓裡面,完全不起眼,餐廳內燈光暗淡,地方頗大的,而且梳化卡位非常闊落,不過另一邊廂別有洞天,走出去露台位置,好靚呢!幾幅花牆、搖椅和飾燈帶來不少打卡位,坐的位置也坐得舒服,天氣有點冷也有暖爐保暖,環境實在是拍拖好地方!食物方面,晚上沒有套餐要散叫,簡單叫了一個前菜「鱘魚黑魚子煙三文魚他他」($138),頂層是厚厚的黑魚子加上金箔顯出貴氣,中間是煙三文魚粒,底層是紅菜頭粒,還有些藜麥,絕對是健康又美味之選!主菜選擇「黑松露芝士pizza」($148),餐牌寫明12吋但想像不到原來這麼大!應該是平時分8件的大批!厚批加上大量雜菌,再加上黑松露和芝士,香氣撲鼻。而今晚既重點當然是海鮮軍艦,閃燈船本身已經夠耀眼浮誇,當中的食材更加吸引!足足有一打生蠔慢慢嘆!呢12隻來自愛爾蘭的生蠔,雖然size唔大,但鮮味無比,海水味中帶鮮甜,如果加幾液餐廳特別安排的wasabi sake、純whiskey或香檳汁來配,味道層次更多,要慢慢細嚼呢!其外還有磯燒鮑魚配三文魚子,一杯有半隻鮑魚(一船有4杯),醬汁好濃,三文魚子大大粒又新鮮。另外黑魚子金箔蟹肉他

另外黑魚子金箔蟹肉他他,同我哋頭先個前菜有點似,咦呢個蟹肉他他都好好食,喜歡佢嘅醬汁加上啖啖蟹肉,yummy!個底仲有牛油果粒,正呀!

最後一款係cocktail 蝦,都算大隻新鮮!

好享受今晚嘅晚餐,期待下次再去!
2021-12-08 109 views
今日到亞士厘道吃午飯。這家樓上cafe, 大大間,空間感十足,設有不少卡座,是幾休閑的感覺。午餐以西餐為主,價格是正常cafe定價,由$58-$198,有主食和餐飲。Carbonara $78這意粉十分creamy, 也煮得不太腍身。簡單的白汁唔太稠厚,薄薄的掛在意粉上,味道中規中矩沒有太濃味,是standard 水平,但份量十足,很飽肚。Char- grill rib eye $128這肉眼扒大大件,烤到表面微焦,而肉質唔太tough, 帶一點嚼感,滿有肉味,是ok。Roasted Honey glazed chicken $88這烤雞扒大大件,烤得幾香口,有香草風味,肉質唔係最嫩,但由於幾厚身,所以口感不錯,而且十分飽足。餐飲就選擇了奶茶。奶茶以茶味為主,有少少澀口。這一天難得在午飯時候,找到座位而不用排長龍,其實也幾ok了

今日到亞士厘道吃午飯。
這家樓上cafe, 大大間,空間感十足,
設有不少卡座,是幾休閑的感覺。

午餐以西餐為主,
價格是正常cafe定價,由$58-$198,有主食和餐飲。

Carbonara $78

Char- grill rib eye $128

餐飲就選擇了奶茶。
奶茶以茶味為主,有少少澀口。

這一天難得在午飯時候,找到座位而不用排長龍,其實也幾ok了
Lunch
2021-12-07 62 views
今日朋友介紹左間好chill嘅餐廳俾我慶祝週年記念👍 一睇到Menu就好想叫好多好多嘢食,因為樣樣都好吸引😍 海鮮船$698呢隻船淨係用嚟影相、打卡已經值回票價,著左燈真係超級靚🤩 海鮮船並吾係得個樣,其實仲係真材實料,有一打生蠔,蠔嘅size吾算大,但粒粒脹卜卜,好新鮮,就算吾落調味都好鮮甜👍 但既然準備好三款不同嘅酒伴生蠔當然要試下啦~分別有Wasabi sake,whisky,yuzu champagne, 我比較鍾意柚子味多啲,食落比較清新同開胃😋😋😋 茄汁凍蝦,蝦肉爽口彈牙👍 杯底係牛油果,中層係蟹肉,上面係鱘魚籽,再鋪上名貴嘅金箔,視覺同味覺都同樣得到享受😍 軟腍嘅鮑魚浸在大大粒嘅三文魚籽,滋味😋估吾到喺西餐廳都食到咁美味嘅鮑魚呢😉 鱘魚黑魚籽煙三文魚他他$138最底墊著紅菜頭碎,一層厚厚嘅三文魚,上面係粒粒圓圓又烏黑得發亮嘅鱘魚籽,仲只鋪上十分名貴嘅金箔,每一啖都慢慢品嘗,配啖cocktail,真係妙絕✌ Poseidon Treasure $108賣相真係一絕,用個寶盒放著rum ,新鮮生果,sprite,自己動動手溝溝,好有創意呢👍 Rainforest $98有Gi
今日朋友介紹左間好chill嘅餐廳俾我慶祝週年記念👍

一睇到Menu就好想叫好多好多嘢食,因為樣樣都好吸引😍

海鮮船$698
呢隻船淨係用嚟影相、打卡已經值回票價,著左燈真係超級靚🤩

茄汁凍蝦,蝦肉爽口彈牙👍

鱘魚黑魚籽煙三文魚他他$138

Poseidon Treasure $108
賣相真係一絕,用個寶盒放著rum ,
新鮮生果,sprite,自己動動手溝溝,好有創意呢👍

Rainforest $98
有Gin,mint加埋青瓜,入口清涼又清新~

原隻麵包蟹意大利飯$188
意大利飯盛在原個蟹殼內,賣相加分😍飯內有蘑菇、蟹肉,每粒飯都好似浸泡過海鮮湯一樣,飯面鋪上芝士,再焗~好邪惡呢,但點捨得吾食晒佢🤪

餐廳還有戶外區,裝修的確別緻👍
呢度真係一個打卡,吹水嘅好去處🤩

2021-11-23
$600 (Dinner)
Celebration
Anniversary
  • 海鮮船
  • 原隻麵包蟹意大利飯
  • PoseidonTreasure
  • 鱘魚黑魚子煙三文魚他他
2021-12-07 41 views
黎到尖沙咀覓食突然醒起好耐無去過亞士里道,原來都轉變左唔少.見到呢間名為Poseidon既餐廳好有氣勢亦幾有氣氛就決定試下.Salmon Tartare & Caviar 三層他他塔由最底紅菜頭粒,中間三文魚他他肉及最上層魚子所組合而成.紅菜頭香甜清新,咬落又唔會有渣,帶一陣脆脆感.三文魚含魚油甘香,肉質飽滿帶出彈牙感.最上層魚子脆卜卜,咬開溢出魚子精華.整體層次欠感豐富,清新開胃.Brown-buttered Crab Risotto 以原個蟹蓋釀入蟹肉risotto,賣相已經贏晒.Risotto濃稠creamy,帶一陣陣海鮮蝦香.risotto飯粒唔會過硬,入口唔會帶飯骨之餘又唔會過軟爛仲帶有嚼口感.Rainforest Gin/Mint/Cucumber/Elderflower/Soda充滿園林feel既cocktail,杯內以青瓜皮包裹住。入口清爽夠fresh,酒味唔會過濃烈但又感受到gin酒獨有既清香。再加埋梳打令整杯cocktail更清涼。Stew mussel

Salmon Tartare & Caviar

Brown-buttered Crab Risotto