2021-08-10 109 views
自從地鐵通車之後,九龍城美食也是進在咫尺。放工之後,就特意過來吃點心。這個地鐵站出口的點心專門店,一早就在我的❤心愛名單上面了,今天終於有機會可以嘗試一下。 價錢特別合理,是街坊的價錢,高級餐廳的口感,今天算是賺到了。 青芥末子母蝦餃很特別的蝦餃,第一次吃,大的背着一個小的,小的餃子裡面裝的是芥末,咬破之後,清新的芥末味,溢出來,特別提味。山竹牛肉球好大好大的三個牛肉球。 蜜汁叉燒腸晶瑩剔透的腸粉,絕對是香港特色新疆棗皇糕很濃郁的棗子味,甜美入心❤ 鮑汁花生炆鳳爪沒想到鳳爪可以那麼軟嫰。 涼拌黑木耳拼青瓜我的最愛❤。多吃蔬菜新鮮的食材。 鬼馬芝麻糕甜點簡直一流譽滿點心專門店九龍城衙前圍道70-72號金滿樓地舖

山竹牛肉球
好大好大的三個牛肉球。

蜜汁叉燒腸
晶瑩剔透的腸粉,絕對是香港特色

新疆棗皇糕
很濃郁的棗子味,甜美入心❤

鮑汁花生炆鳳爪
沒想到鳳爪可以那麼軟嫰。

涼拌黑木耳拼青瓜
我的最愛❤。多吃蔬菜新鮮的食材。

鬼馬芝麻糕
甜點簡直一流

譽滿點心專門店
九龍城衙前圍道70-72號金滿樓地舖
2021-08-07 134 views
話說嗌咗個foodpanda,呢間所謂嘅點心執漏咗一支豆漿!打電話過去追討返一係叫佢送過嚟一係叫佢退錢,過返15蚊畀我,佢嘅員工話冇過數服務,叫我自己過去拎。跟住我叫佢叫經理聽電話!佢仲話冇經理!態度極度惡劣!!!!食落亦都好差!腸粉竟然有粉感!啲蝦仲要唔新鮮!啲飯又硬,點解可以有啲咁差質素嘅點心,人又差,食物質素又差,真係永遠唔會幫襯呢間店!!!!!!!仲會話畀身邊嘅人聽呢間店有幾惡劣!!!!!
真係永遠唔會幫襯呢間店!!!!!!!

仲會話畀身邊嘅人聽呢間店有幾惡劣!!!!!
2021-08-07
Delivery
✔✔ 芋香流沙包 // $20記得一上桌趁熱吃! 拍照久了吃的時候已經稍微凝固了包很鬆軟 微甜帶鹹蛋黃的鹹香.✔✔ 燒汁魚蓉茄子 // $19必點~ 超厚切茄子同樣很厚的魚肉也很彈牙配上燒汁很惹味.✔ 青芥末子母蝦餃 // $28蝦餃上面有粒超迷你蝦餃 包著 Wasabi 沙律醬 挺清新的 辣味一瞬即逝 蝦肉爽口彈牙 外皮晶瑩剔透 . ✔ 蟹籽蒸燒賣 // $27 .✔ 蜜汁叉燒腸 // $22白滑的薄腸粉皮包裹著切成小粒的叉燒帶有蜜汁的微甜.✔ 黑糖蜂巢糕 // $20質感像白糖糕黑糖的清甜很突出.✔ 巴馬臣芝士蝦春卷 // $25炸得很香脆 蝦肉很爽口芝士味不夠濃.價錢算是很親民 茶芥才每人$5分量也很足 大部分點心一碟/籠有三件兩個人點以上的吃不完😂‎- - - - - - - - - ‎-- - - - - - -
✔✔ 芋香流沙包 // $20
記得一上桌趁熱吃!
拍照久了吃的時候已經稍微凝固了
燒汁魚蓉茄子
蟹籽蒸燒賣
燒汁魚蓉茄子
2021-06-02 416 views
今日出城見到有一盅兩件, 太耐冇食過點心🥧,望入見個餐廳環境都唔錯, 於是便入內進食下先~點心都係即叫即蒸, 今次叫了以下幾款點心 ~❇️鮑魚灌湯餃 ~ 湯底很清甜, 有一粒鮑魚都幾爽滑, 餃皮很滑嫩,足料口感豐富。❇️青芥末子母蝦餃 –  青芥味道溫和, 不會搶喉, 而蝦鮮味十足,外皮晶瑩剔透。❇️黑松露水晶餃 ~ 松露味不是很香濃的, 但包住滿滿的雜菜和菇菌, 很不錯!❇️蟹籽燒賣~ 熱辣辣調味得唔錯。❇️巴馬蝦春卷~即炸得香脆, 蝦都鮮嫩彈口。茶位$5/位,又不用加一收貴,,這個價錢非常抵食, 個人覺得比上酒樓更勝一籌。
點心都係即叫即蒸, 今次叫了以下幾款點心 ~
❇️蟹籽燒賣~ 熱辣辣調味得唔錯。
❇️巴馬蝦春卷~即炸得香脆, 蝦都鮮嫩彈口。
2021-06-01
Dinner
2021-05-29 374 views
有日經過想食點心入咗去,d侍應姐姐 bb爸爸都係閒事,叫左三個點心,如果係即叫即蒸,25分鐘先到都合理,最閉係d姐姐眼裡只得熟客,d點心比左隔離台都唔緊要,人地都話無叫,d阿姐唔會問下,仲要硬sale左我個點心比人,認真奇怪,係咪唔識睇單,仲要我開聲問,似乎都係適合老人家去
2021-05-29
$62 (Breakfast)
2021-05-20 318 views
📎鳳爪排骨飯鳳爪排骨飯用砂鍋上,鍋邊嘅飯偏向有啲乾😥不過鳳爪同排骨都好入味📎香茜牛肉腸芫荽味好勁🙈對於一個唔係幾識厭世嘅人來講就麻麻地📎鹹水角鹹水角表皮煙韌鬆脆,內餡如果可以就更好😆📎黑糖蜂巢糕黑糖味好濃🤤裏面清晰見到蜂巢切面,但係可能因為發酵關係略帶微酸📎菜苗餃 菜苗混合左唔少蒜蓉,食落去更加香口😬亦都冇咁單調📎蝦餃裏面有原隻蝦肉,一樣咁新鮮😙外皮彈牙,唔會過厚📎糯米雞裏面嘅餡料略為少咗啲淨係食外面嘅糯米飯比較單調🥺但係調味唔錯嘅,裏面嘅雞肉就相對比較柴少少整體水準唔太差,個人認為點心嘅表現比較好😁
📎鳳爪排骨飯

📎香茜牛肉腸
芫荽味好勁🙈對於一個唔係幾識厭世嘅人來講就麻麻地

📎鹹水角
鹹水角表皮煙韌鬆脆,內餡如果可以就更好😆

📎黑糖蜂巢糕

📎菜苗餃
菜苗混合左唔少蒜蓉,食落去更加香口😬亦都冇咁單調

📎蝦餃
裏面有原隻蝦肉,一樣咁新鮮😙外皮彈牙,唔會過厚

📎糯米雞

整體水準唔太差,個人認為點心嘅表現比較好😁
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Lunch
2021-05-19 233 views
🎈假日喜愛的活動就係食點心,除了傳統中式茶樓,仲有不少酒店及新派特色餐廳可以食點心,今日就去九龍城食點心🧡。🥟青芥末子母蝦餃上面有青芥末bb蝦餃,但係唔會太刺鼻,連埋蝦餃一齊食,有出奇地夾,蝦肉新鮮彈牙😚。🥣灌湯小籠包筷子夾起皮都唔會穿,厚薄適中,同時能承托包內湯汁,湯汁鮮甜😌。🥢香茜牛肉腸三條脹卜卜腸粉,餡料豐富,軟軟滑滑,香香芫茜味加分😍。🍤巴馬蝦春卷皮脆粒粒蝦肉,略嫌巴馬臣芝士唔夠突出🥲。🍴芋香流沙包淡淡的芋香味,熱辣辣上台,一啖咬落去,流沙好香鹹蛋黃味,令人驚艷‼️。🧊銀耳蘆薈凍糕30幾度,食返啖涼浸浸嘅蘆薈凍糕,清甜爽口❄️。

🥟青芥末子母蝦餃

🥣灌湯小籠包

🥢香茜牛肉腸
三條脹卜卜腸粉,餡料豐富,軟軟滑滑,香香芫茜味加分😍

🍤巴馬蝦春卷
皮脆粒粒蝦肉,略嫌巴馬臣芝士唔夠突出🥲

🍴芋香流沙包

🧊銀耳蘆薈凍糕
30幾度,食返啖涼浸浸嘅蘆薈凍糕,清甜爽口❄️

灌湯小籠包
巴馬蝦春卷
銀耳蘆薈凍糕
2021-05-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Tea)
灌湯小籠包
銀耳蘆薈凍糕
2021-04-22 393 views
尋日到訪【譽滿點心專門店】嘆個早茶,我好耐都冇飲茶啊 🙈進入店裡環境簡單平實,以為平日的早上會沒太多人,點知差點坐滿了人!😮既然一場來到當然要吃個夠😂點了:山竹牛肉球黑松露水晶餃 (必食❤️) 燒汁魚茸茄子 (強烈推介🔥) 蜜汁叉燒腸巴馬臣芝士蝦春卷估唔到每一款點心都好大件 😮 唔係講笑,尤其當服務員遞上燒汁魚茸茄子時,我雙眼都凸埋😂🟤山竹牛肉球➡️ 牛肉好彈牙😋 又大舊😍 牛肉真係好鮮👍⚫黑松露水晶餃➡️ 內裡是雜菜粒 🥕🥒 (不是綠豆粟米蘿蔔快餐店那種!)食落口是清甜,雜菜粒也好咬口👍自己全吞哂3件🤣🤣這個我也覺得是必食的,因為食了咁多肉,配這個可作中和 😄🟣燒汁魚茸茄子➡️ 超讚!茄子好厚切!🤤 魚肉不會過鹹超香啊😍 配埋燒汁真係食唔停口😙💕呢個我下次會再點的😂🔴 蜜汁叉燒腸➡️ 腸粉皮好滑,叉燒肉粒係細切,唔係出面嘅酒樓咁求其切一塊塊掉落去👍叉燒粒完全冇燶,蒸完都仲食得到有蜜汁 (即俾夠料) 😄 不錯😋🟡 巴馬臣芝士蝦春卷➡️ 咪道比我想像中冇咁濃郁,如果用再鹹少少嘅芝士,味道可能會出d,同埋有點油,可再改善,但可接受的,不過不失 😄這一餐我很滿意,又滿足,脹住個肚走😂覺得值得再去,因為佢
尋日到訪【譽滿點心專門店】嘆個早茶,我好耐都冇飲茶啊 🙈

既然一場來到當然要吃個夠😂
點了:
山竹牛肉球
黑松露水晶餃 (必食❤️)
燒汁魚茸茄子 (強烈推介🔥)
蜜汁叉燒腸
巴馬臣芝士蝦春卷

🟤山竹牛肉球
➡️ 牛肉好彈牙😋 又大舊😍 牛肉真係好鮮👍

⚫黑松露水晶餃
➡️ 內裡是雜菜粒 🥕🥒 (不是綠豆粟米蘿蔔快餐店那種!)
食落口是清甜,雜菜粒也好咬口👍
自己全吞哂3件🤣🤣
這個我也覺得是必食的,因為食了咁多肉,配這個可作中和 😄

🟣燒汁魚茸茄子
呢個我下次會再點的😂

🔴 蜜汁叉燒腸

🟡 巴馬臣芝士蝦春卷

這一餐我很滿意,又滿足,脹住個肚走😂
覺得值得再去,因為佢價錢都較合理,食物份量亦不吝嗇,服務有效率😃 服務員姨姨好忙但都會主動問我點心到齊未❤️🙏
2021-04-21
$115 (Breakfast)
  • 燒汁魚茸茄子
  • 黑松露野菌水晶餃
2021-04-20 233 views
跟同事去九龍城食點心, 無錯!係食點心, 唔係泰國菜或越南菜。專門店當然叫返幾個招牌點心 譽滿鮮蝦餃:($28)點心必食的蝦餃,晶瑩剔透 ,皮薄餡靚, 蝦肉多,爽口彈牙,一盅四件, 好抵食。芋香流沙包($20)淡淡的浪漫紫色包包, 一咬開就湧出火山熔般的餡料, 咸蛋黃為沙味道不錯, 記得趁熱品嚐,一試難忘。金銀蒜蝦春卷 ($24)香酥脆口,仲脆過食薯片,真誇張。蜜汁叉燒腸 ($22)食點心一定食腸粉的我, 今次揀左叉燒腸。三條脹卜卜的腸粉,非常多叉燒, 腸粉亦白滑細緻,好彩無失敗。上湯鮮竹卷($20)鮮竹卷口感豐富,清甜美味。賣單遇上阻礙, 一直嘟唔到, 還好後生仔伙記好有耐性, 有禮貌,仲介紹我下次可以試青芥末子母蝦餃、黑松露野菌水晶餃同棗皇糕,聽聽個名就好吸引, 好吧!見後生仔誠意滿滿, 下次再來吧。

專門店當然叫返幾個招牌點心

譽滿鮮蝦餃:($28)

芋香流沙包($20)

味道不錯, 記得趁熱品嚐,一試難忘。

金銀蒜蝦春卷 ($24)
香酥脆口,仲脆過食薯片,真誇張。

蜜汁叉燒腸 ($22)
食點心一定食腸粉的我, 今次揀左叉燒腸。

上湯鮮竹卷($20)
鮮竹卷口感豐富,清甜美味。

好吧!見後生仔誠意滿滿, 下次再來吧。
2021-03-28 328 views
感覺..丟了好幾天是發生了什麼事嗎我好像知道但又不記得是日點心日 親愛的點餐在下乖乖看著你不過這裡的座位 坐上去感覺怪怪的沒關係吧 反正吃完就閃人古法柱侯牛孖根 $27所謂的古法 除了柱侯外應該就是加上南乳蒜 薑 等再加上香料(?)炆上3,5,7個鐘 就完成了又軟又煙韌 肥肥大大的軟膠質才是最吸引在下的地方香又濃但到底孖根跟普通牛根有什麼分別呢經過今日的品嘗後在下終於知道了..真的沒什麼分別😶薑蔥牛柏葉 $29把你的胃吃掉補補自己的胃每次見到這道菜色都會擔心會否虐待自我的牙齒和嘴力有些做不好的還真的是一個酷刑幸好這個是爽脆可口的薑蔥味道不會很濃 調節得拾好不過師傅手工就求其了點可能因為時間尚早(?)足料糯米雞 $28果然每個人對同一個詞都有不同的認知和感覺足料的定義..大概是對得住自己?不過同時也不失禮別人就好糯米飯粘粘的口感能給在下一種飽肚的錯覺中間一層淹夠味又帶汁的肉涵丁點的香菇香味 還有半顆乾癟的蛋黃(笑)不過呢其實是不差的 正正常常 普普通通 不過不失至少是這樣香莤牛肉腸 $20說好的香莤呢 🤣大概是牛肉太飽滿把香莤嚇跑了😏用醬油淋完佢之後再把它幹掉軟軟滑滑 入口略有彈牙感可惜
感覺..丟了好幾天
不過這裡的座位 坐上去感覺怪怪的
沒關係吧 反正吃完就閃人

古法柱侯牛孖根 $27
所謂的古法 除了柱侯外應該就是加上南乳
蒜 薑 等再加上香料(?)
炆上3,5,7個鐘 就完成了
又軟又煙韌 肥肥大大的軟膠質才是最吸引在下的地方
香又濃
但到底孖根跟普通牛根有什麼分別呢
經過今日的品嘗後
在下終於知道了..
真的沒什麼分別😶

有些做不好的還真的是一個酷刑
幸好這個是爽脆可口的
薑蔥味道不會很濃 調節得拾好
不過師傅手工就求其了點
可能因為時間尚早(?)

足料糯米雞 $28
果然每個人對同一個詞都有不同的認知和感覺
足料的定義..
大概是對得住自己?
不過同時也不失禮別人就好
糯米飯粘粘的口感能給在下一種飽肚的錯覺
中間一層淹夠味又帶汁的肉涵
丁點的香菇香味 還有半顆乾癟的蛋黃(笑)
不過呢其實是不差的

可惜是小了芫茜的甘香

燒汁魚茸茄子🍆$18
看到它 在下不禁內心長嘆了一陣
到底應該從何入口
不如整條不切會更好?
至少視覺上在下會更興奮🤣

正好 位置真的沒有很舒服
但幸好有你 一直相依伴
所以這餐感覺 比起上一次來好多了
2021-03-25 227 views
今日終於再次和天使一起吃早餐。上次一起吃早餐是什麼時候?已經不記得了。難得他今天有一點胃口,但又不敢給他吃太多,所以和他來這裏一盅兩件。先上桌的是牛肉腸粉。和今天把自己包得厚厚的天使一樣,這個腸粉也是挺厚的。如果是齋腸粉,毫無疑問用料一定十足。但奈何這是「牛肉」腸粉,吃起來就變成一點牛肉的口感和味道也沒有。為了讓天使恢復元氣,今天也是不斷給他吃牛肉。這分別是牛孖根和牛柏葉。孖根沒有太膩,算是入味;牛柏葉的味道都正正常常。反而天使對那些薑絲情有獨鍾……頂得住我的,果然大多口味獨特。(?)跟住上的是魚茸茄子。這個茄子份量十足,而且熱呼呼的。都喜歡熱食但擁有貓舌頭的天使來說,簡直是最大誘惑。而且燒汁的比例也算適中,是今天最好的菜式。最後上的是糯米雞。名副其實,這隻糯米雞入面,真的有一件雞,不是雞粒,這⋯⋯算不算是驚喜?這個糯米雞也是熱呼呼的,而且飯煮得很黏,吃起來很煙靭,應該是天使喜歡的口感?久病初癒天使,看起來胃口還未恢復?真是擔心死人了。🙄🙄

古法柱候牛孖筋+薑蔥牛栢葉

魚茸茄子

糯米雞

久病初癒天使,看起來胃口還未恢復?真是擔心死人了。🙄🙄
$65 (Breakfast)
青芥末子母蝦餃,口感爽脆、皮薄餡靚!香茜牛肉腸,腸粉滑溜帶點煙韌,唔錯!北菇棉花雞、醬皇蒸鳳爪,入味幾好食!錦繡灌湯餃,懷舊點心,水準唔錯!叫咗兩壺茶,鐵觀音同香片,茶味香順!
青芥末子母蝦餃,口感爽脆、皮薄餡靚!
香茜牛肉腸,腸粉滑溜帶點煙韌,唔錯!
北菇棉花雞、醬皇蒸鳳爪,入味幾好食!
錦繡灌湯餃,懷舊點心,水準唔錯!
叫咗兩壺茶,鐵觀音同香片,茶味香順!
2020-12-13 604 views
行貨的點心買了4個點心回家品嚐, 以免疫情去酒樓吃。1)鳳爪排骨飯飯唔香, 排骨冇味, 完全只是基本一般水準,但已經是4個點心中最好的一個食物。2)山竹牛肉球牛肉那到粉糰咁, 好難食, 唔知食緊乜。牛肉賣相白白的, 完全冇色。 睇見都冇胃口3)煎蘿蔔糕最失敗之食物, 成個硬粉, 煎得又唔香, 又冇蘿蔔味, 又係唔知食緊乜。4)潮州粉果皮不薄, 餡料又唔好味。點解而家d點心咁既, 價錢又唔係平。食完沒有什麼感覺, 又冇兒時一家人飲茶回憶。以前d人用心做點心, 而家好像是大陸機器做, 整起交酒樓蒸, 完全沒有風味。
行貨的點心

買了4個點心回家品嚐, 以免疫情去酒樓吃。

1)鳳爪排骨飯

2)山竹牛肉球

牛肉那到粉糰咁, 好難食, 唔知食緊乜。
牛肉賣相白白的, 完全冇色。 睇見都冇胃口

3)煎蘿蔔糕

4)潮州粉果

皮不薄, 餡料又唔好味。
點解而家d點心咁既, 價錢又唔係平。

食完沒有什麼感覺, 又冇兒時一家人飲茶回憶。

TakeAway
2020-11-12 547 views
今天吃得好很飽!因今天途經九龍城, 附近無乜酒樓, 見多位食家好評📝之下, 带老人家見識一吓巧手蒸品🥟🥢, 入到去招呼殷勤💁, 但環境不太整潔🦟, 叫咗4種常態美食, 一嚐之下, 多油, 肥膩, 較濃味, 連最基本的鹹魚肉餅飯都...不想長者三高攀升, 只好以一人之力, 傾倒入肚。服務對象: 年青人( 好過食老麥), 長者勿近不喜勿插
今天吃得好很飽!
服務對象: 年青人( 好過食老麥), 長者勿近
不喜勿插
2020-11-12
Lunch
2020-10-24 442 views
想吃點心又怕酒樓人多,即叫即蒸的點心店也是不錯的選擇。青芥末子母蝦餃,好像在蝦餃上貼上一個冠,存細看才見到是一個迷你蝦餃大蝦餃上有一隻小蝦餃,內有些青芥末醬,一起一口吃下,有些微芥辣味一瞬即逝。可是由於小蝦餃全是皮,反令吃到很厚的蝦餃皮且有些乾。不過蝦肉都很新鮮彈牙。金銀蒜蝦春卷,即炸,餡中好似是些有炸過的米粉和一些炸蒜細粒,令春卷脆上脆,又有很香的蒜味,而且蝦肉亦爽口。北菇棉花雞,2件雞塊、一冬菇,魚肚好大塊,亦很軟熟入味。 飲鐵觀音,是一個包裝好的茶袋泡水,不用飲到茶葉。
想吃點心又怕酒樓人多,即叫即蒸的點心店也是不錯的選擇。

大蝦餃上有一隻小蝦餃,內有些青芥末醬,

金銀蒜蝦春卷,

即炸,餡中好似是些有炸過的米粉和一些炸蒜細粒,

令春卷脆上脆,又有很香的蒜味,而且蝦肉亦爽口。

北菇棉花雞,

2件雞塊、一冬菇,魚肚好大塊,亦很軟熟入味。

飲鐵觀音,是一個包裝好的茶袋泡水,不用飲到茶葉。
  • 金銀蒜蝦春卷,