Restaurant: Pudong Pub & Cafe
Info:

2017-02-03 151 views
農曆年初六約左幾個朋友諗住去下午茶加+拜年+吹水~ 响openrice search 太子和旺角的cafe, 大家終於決定嚟晉家門。我地四個女子由2pm食野吹水到差不多5pm才走!餐廳裝飾唔錯,我地坐近門口的枱!入面還有兩張大枱和細卡位,環境裝飾係幾靚和舒服的~講返食物,我地四個都未食晏,所以都試左好多款野!哈哈!首先嚟左沙律(唔好意思!無影收據,所以全部野食都忘記晒全名了...😅)沙律菜不算多,但雞肉就算多!雞肉略有煎過,一d都唔鞋,配埋個幾好味的沙律醬!好味!第二樣到嘅係Pizza~ 送到時係熱辣辣的,本身嚟個pizza係無千島醬的,但朋友好鍾意,要求餐廳加上面。好味!正!😋之後係雞翼!賣相幾靚,隻隻都肥嘟嘟!又係熱辣辣送到過嚟嘅!外脆,內裡唔會乾仲有肉汁。其中兩個朋友覺得中間位較淡不夠入味,我就覺得ok~ 好味!之後係扁意粉,份量比較少!一致認為好好味,因為個醬汁好好味!扁意粉質地ok~ 成碟清晒!我地第一輪叫左以上四樣野食加三杯野飲,野食齊左就開始陸續上飲品了(很好,完全無迫住要你走的感覺!另外,每枱都有一支水,唔想叫野飲亦無問題)第二輪再叫左以下幾樣~巴馬火腿多士好~味~~底
農曆年初六約左幾個朋友諗住去下午茶加+拜年+吹水~
我地四個女子由2pm食野吹水到差不多5pm才走!
餐廳裝飾唔錯,我地坐近門口的枱!
入面還有兩張大枱和細卡位,環境裝飾係幾靚和舒服的~
講返食物,我地四個都未食晏,所以都試左好多款野!哈哈!
Chicken  Ceaser  Salad
沙律菜不算多,但雞肉就算多!
雞肉略有煎過,一d都唔鞋,配埋個幾好味的沙律醬!好味!
Pizza
第二樣到嘅係Pizza~
雞翼
之後係雞翼!賣相幾靚,隻隻都肥嘟嘟!又係熱辣辣送到過嚟嘅!
外脆,內裡唔會乾仲有肉汁。
其中兩個朋友覺得中間位較淡不夠入味,我就覺得ok~ 好味!
之後係扁意粉,份量比較少!

第二輪再叫左以下幾樣~
Parma  ham  toast
巴馬火腿多士
好~味~~
底下塊多士明顯整得好好,真係外脆內軟,食時是軟軟地嘅!不是一塊餅咁硬~ Like~
焗薯皮
焗薯皮,好味!
朱古力香蕉窩夫
朱古力香蕉窩夫~~
好好味!個窩夫有蛋香,不會死實實咁!好味過咖X弄好多~~
面有兩球又圓又大又實芯的雪糕!
為今餐作一個完美的句號!好滿足喔😍
Mocha
叫左三杯飲品,我淨係影左自己杯Mocha~ OK~ 唔錯!
朋友叫左百香果芒果冰茶,OK!
另一個都係叫咖啡,OK!
餐廳環境好舒服下,因為係初六下午茶時段,基本上好似係我地包場咁!

總結:
-野食: 全部即叫即整,上菜時全部都熱辣辣,味道也很好!
-服務: 人小小,但很好!
-洗手間: 乾淨闊落👍🏻
-貓: 舖頭內有隻黑白貓,靚靚~ 都幾熱情嘅!
-價錢: 埋單748~ 以這環境及食物質素絶對抵食!

**四條女吹水吹左咁耐,我覺得簡直係間餐廳蝕左比我地!嘩哈哈!
2017-02-02
$185 (Tea)
Chicken  Ceaser  Salad
Pizza
雞翼
Parma  ham  toast
焗薯皮
朱古力香蕉窩夫
Mocha
2017-02-02 168 views
聽朋友介紹呢間野食好唔錯,裝修非常古色古香!黑松露菌什姑PIZZA-係我最中意既薄批!!餡料好多,好多配料,啖啖都好豐富水牛城雞翼-雞翼大大隻,配左芝士份外好食!煙三文魚凱撒沙津-因為食西餐太HEAVY 要食SALAD BALANCE 一下,呢個SALAD 份量多, 煙三文魚整到花形非常靚!意式野菌湯蜆意粉-呢個大大推介!!個汁好濃郁,有小小似肉醬意粉個味,不過佢豐富好多,有好多蜆肉同野菌,感覺健康左又好味!龍蝦忌汁意大利飯-呢個都幾好食,不過汁就多左小小,汁多過飯,食多幾啖會有D濟,不過都唔錯,同朋友一人幾口SHARE 係好好GE 選擇!炸薯角-炸到金黃剛剛好!唔會好燶同好油!又係好易食下食下食上癮!!玫瑰咖啡-好特別,有玫瑰花瓣,令杯飲品好有貴氣, 玫瑰同咖啡又估唔到咁夾,女仔一定中意!!焦糖朱古力-呢個都唔錯,多CREAM的朋友一定中意紫薯WAFFLE-登登登登!!呢個係成晚GE 主角!!果然真係好好食!!賣相好靚,中間夾住紫薯,加埋雪糕,真係不得了!!呢款一定要試,鎮店之寶!!
聽朋友介紹呢間野食好唔錯,裝修非常古色古香!
水牛城雞翼-雞翼大大隻,配左芝士份外好食!
焦糖朱古力-呢個都唔錯,多CREAM的朋友一定中意
2017-02-01 1034 views
天氣又轉冷,心思思食糯米飯,所以去生記諗住食個招牌生炒糯米飯。誰知,到了門口,見要等位,又餓又攰,所以決定轉場,係周圍揾野食。 行過少少見到紅色大門古色古香咁搶眼,決定入去一試。設計又幾得意。雖然係古色古香,但原來係食西餐,而且兼營酒吧。侍應姐姐話10點後會主力賣酒,亦會有卡拉ok咁點唱歌曲,幾得意,仲要有隻可愛的貓貓走來走去。 趁天氣凍凍地,叫左杯可愛的薑餅人Latte$42,朋友點左杯Tiramisu$42 2杯飲品賣相都好精緻。成大大個薑餅人印係咖啡面,造型滿分,飲落口有淡淡薑味。咖啡味唔算濃,但幾好飲。Tiramisu酒味好濃下,奶味幾重,似食緊件蛋糕咁,十分不錯。 點左一個龍蝦忌廉汁煮海鮮意大利飯$98 海鮮大大粒係飯面。青口、帶子、大蝦。這個飯比出面食的較濕身,以為個龍蝦汁好稀,但又唔係喎,整得好creamy好香。飯質感唔會過軟或過硬,好啱我胃口,好好食。 煙三文魚pizza$88 真係正,因為不單三文魚勁多,而且個薄身的pizza底,烤得好脆,重點係好足料。一般小店食到的pizza,礙於成本,都比較惜材,但望到咁多塊肥美厚切且橙紅色的煙三文魚,真係興奮

點左一個龍蝦忌廉汁煮海鮮意大利飯$98

煙三文魚pizza$88

真係正,因為不單三文魚勁多,而且個薄身的pizza底,烤得好脆,重點係好足料。一般小店食到的pizza,礙於成本,都比較惜材,但望到咁多塊肥美厚切且橙紅色的煙三文魚,真係興奮。

更加意外的係個醬好惹味,而且醬汁超多,食落口一啲都唔乾,真係好好食,又脆又多汁又肥美係食呢件pizza的感覺,真心推介。

紫薯草莓鬆餅$88

最後,雖然飽,但都堅持叫埋個季節限定鬆餅,因為個樣實在太吸睛,要試埋先死心。個鬆餅鋪滿左士多啤朵係面,雖然個士多啤梨有點生,但都幾甜,鬆餅底感覺唔夠厚,可能粉漿落得唔均勻,不過餅底入面夾住啲紫薯蓉,彌補左以上不足。加上滿滿的忌廉及抹茶雪糕點黎食,唔可以話超級好食,但係絕對係用心之作。

店仔細細,但食物及環境都有心思而且味道不俗。主廚亦即老闆一人運作,製作亦見得出用心。

偶而發現的街角小店,估唔到都幾有驚喜,與其到神經受氣,倒不如行過少少,幫襯一下晉家門。
2017-01-12
$195 (Dinner)
  • PIZZA,意大利飯,LATTE
2017-01-28 140 views
之前去完附近玩board game, 行過見到呢間餐廳, 門面同餐廳名都好中式, 一望個menu原來係食pizza意粉, 覺得好有趣, 一直想試吓. 約咗個fd去旺角就諗起呢間浦東, 2個人7點半到, 都差不多滿座.menu 主打意粉pizza同小食,有好多choice, 不過就冇乜其他main. 叫咗個煙三文魚沙律, 千島汁蜜桃雞肉pizza, 同珍寶帶子墨汁意粉. 個三文魚沙律個份量比較少 $78 略嫌貴, 不過D菜都新鮮而且都幾體貼, D沙律醬係放一邊. 個pizza 好正, 新鮮出爐, 個底好脆, D料match 埋好正! 大力推介! 最後個意粉就十分失望, 首先佢話冇墨魚麵, 咁就改要通粉, 點知原來係連墨汁都冇, 上枱係白汁蒜香通粉加2粒5毫子咁"大"粒嘅帶子, 冇錯, 真係只有2粒. 呢個$108仲要加一. 真係超唔開心. 我幾鐘意佢嘅佈置, 不過我只會推介個pizza. 本來想試個有餡waffle, 不過比起堅尼地城好出名嗰間還要貴, 所以決定轉場先食甜品.

千島汁蜜桃雞肉pizza
"珍寶"帶子通粉
$150 (Dinner)
千島汁蜜桃雞肉pizza
2017-01-25 754 views
天氣凍,人自然也懶惰一點,無論是上班還是放假,下班或出外都想找個靜靜地方吃個飯放鬆一下心情,旺區雖然方便,但人又多,餐廳又要等,但太子是個旺中帶靜的地方,尋找餐廳輕鬆吃確實不難,來到這間中式門面但賣西式料理的餐廳吃飯店內格局都是暗暗的但舒適,令人有種自我放鬆的感覺<<玫瑰花茶>>>本身我也很喜愛玫瑰,香氣撲鼻,加上天氣轉冷,自不然想喝熱飲,所以叫了這玫瑰花茶,有底座一直助熱,吃完飯後喝杯熱呼呼的茶, 很舒服<<愛爾蘭咖啡>>離遠已聞到咖啡香,忌廉打得非常軟滑,喝起來很香濃且甜度適中<<辣汁蕃茄蒜香長通粉>>蕃茄味很重,吃起來有微微的辣味,蕃茄蓉非常多,長通粉軟硬度適中,口感爽彈,不錯<<All day breakfast>>份量挺多的,多士上有少許蒜蓉,香脆可口, 炒蛋入口嫩滑,腸是白色那種香草腸,味道不會太咸, 煎得剛剛好,煙肉煎至脆口,口感不會過軟,中間有蕃茄仔, 夾雜少話菜中和一下膩滯感<<紫薯窩夫>>上送到桌上已
店內格局都是暗暗的但舒適,令人有種自我放鬆的感覺
<<玫瑰花茶>>>
<<愛爾蘭咖啡>>
離遠已聞到咖啡香,忌廉打得非常軟滑,喝起來很香濃且甜度適中
<<辣汁蕃茄蒜香長通粉>>
<<All day breakfast>>
<<紫薯窩夫>>
上送到桌上已被賣相吸睛,窩夫中有紫薯,窩夫口感香脆,上面有士多啤利和士多啤利醬,入口酸酸甜甜,味道適中,中間是香芋雪糕,窩天連雪糕一口吃,味道口感一絕,是女生至愛的甜點
整體而言,店員服務態度不錯,地方寬闊舒適,這裡設有大桌,適合一家人或朋友聚餐
$200 (Dinner)
同幾個朋友行完年宵 就去左呢間餐廳度食今晚既晚飯小食呀 沙律呀 呢D開胃前菜對於我地幾個黎講真係必食必叫既食物前菜 我地叫左3樣煙三文魚凱撒沙律份量方面唔需要擔心 好足夠而出面既沙律一般可能得一兩塊三煙花文魚  但係呢間真係唔會吝嗇真係好正水牛城雞翼非常香脆  煎得剛剛好  冇骨肉分離既同時 色澤都唔錯五香炸薯角擺上枱仲係熱辣辣 岩岩炸起  怕熱氣既 可以等一等先食 (當然正常人係唔會忍倒口)主菜方面  我地一共叫左 一個意大利飯 一個意粉 同埋一個PIZZA黑松露菌雜姑薄餅都係個句   黑松露配搭落去大部分送菜都會有正面既效果而眼前呢個PIZZA都唔例外 重點係 佢有好多芝士好正呀!龍蝦忌廉汁煮海鮮意大利飯意大利飯咬口剛剛好 唔會太淋變左粥既感覺意式野菌海蜆意粉必食推介!!其實呢個意粉係我朋友叫 所以我原本都冇咩EXPECTATION點知一放落口 好好味 個汁好香濃唔知係咪因為太好食 4個人分一碟 暗地裏我覺得唔係好夠飲品方面 我地一共叫左3杯 總括黎講 3杯都係有誠意 唔求奇既飲品好岩天寒地凍既時候飲  飲完暖笠笠藍莓紫薯五殼拿鐵玫瑰拿鐵 (睇得又飲得)焦糖朱古力最後甜品 聞說係呢
同幾個朋友行完年宵 就去左呢間餐廳度食今晚既晚飯

前菜 我地叫左3樣

煙三文魚凱撒沙律
份量方面唔需要擔心 好足夠

真係好正

非常香脆  煎得剛剛好  冇骨肉分離既同時 色澤都唔錯

五香炸薯角
擺上枱仲係熱辣辣 岩岩炸起  怕熱氣既 可以等一等先食
(當然正常人係唔會忍倒口)

黑松露菌雜姑薄餅
都係個句   黑松露配搭落去大部分送菜都會有正面既效果
而眼前呢個PIZZA都唔例外 重點係 佢有好多芝士好正呀!

龍蝦忌廉汁煮海鮮意大利飯

飲品方面 我地一共叫左3杯
總括黎講 3杯都係有誠意 唔求奇既飲品

好岩天寒地凍既時候飲  飲完暖笠笠

藍莓紫薯五殼拿鐵
玫瑰拿鐵 (睇得又飲得)
焦糖朱古力
最後甜品 聞說係呢度既招牌

紫薯草莓鬆餅
如果想食就要預早DD叫  因為都要用D時間去整
每一舊熱辣辣既鬆餅都注入左紫薯係入面  所以當配合埋頂頂個球雪燃
個口感真係不得了呀!
  • 意式野菌海蜆意粉
又一間裝修得古色古香的cafe,跟相距不遠的居廬風格極似。餐牌是一模一樣的。這間的牆上都一格格的軟墊,電視播MV,走酒吧餐廳路線。蜂蜜摩卡點了滋潤的蜂蜜,所以較甜。咖啡、朱古力和奶各都不突出,換個角度可稱之為平衡。沒甚特別,中規中矩。以一杯$42的飲品來說,杯子可以大一點。芝士洋蔥煙肉焗薯皮熱辣辣的薯皮,外層焗至乾脆,稍乾的薄薄一層薯肉上,鋪滿芝士、洋蔥和煙肉。混了兩種芝士,顏色和味道都較佳。以微鹹的煙肉和芝士的香做調味,加上洋蔥的甜,跟薯皮很夾。南瓜汁海鮮螺絲粉上次在居廬試了意大利飯,不合口味,這次轉意粉。螺絲粉煮得不算腍,但可以再硬一點。海鮮跟上次如出一徹,雪藏蝦尚算爽口,八爪魚又硬又淡而無味。看似偏稀的南瓜汁,原來掛滿螺絲粉,雖欠南瓜的厚,但味道都夠濃,可惜太甜。巴馬火腿火箭菜薄餅薄底的pizza,邊焗得夠脆。Parma ham滿佈油光,切得超薄,吃起來卻幾香,又不太鹹。塗上適量的蕃茄醬,不會太濕,濃度剛好。雖然每件都有火箭菜,但味重的火箭菜竟然不太明顯,沒有期待的跟蕃茄醬衝個正著的對比。整體不錯,明明是同一餐牌,食物質素卻較佳,或者是點對了拿手菜。午市人不多,服務不錯,店員有禮
這間的牆上都一格格的軟墊,電視播MV,走酒吧餐廳路線。
蜂蜜摩卡
Honey Mocha
芝士洋蔥煙肉焗薯皮
Baked potato skin with cheese, onion & smoked meat
南瓜汁海鮮螺絲粉
Fusilli with seafood in pumpkin sauce
巴馬火腿火箭菜薄餅
Parma Ham Rocket Pizza
整體不錯,明明是同一餐牌,食物質素卻較佳,或者是點對了拿手菜。午市人不多,服務不錯,店員有禮又有效率。
2017-01-18
$190 (Lunch)
2017-01-17 508 views
平日放工之後約朋友吃飯,約在方便我倆的中間地方  太子是也。在地鐵站附近逛逛,眼利的我發現了這間門面頗為不起眼的飯館。名字雖叫浦東,裡面的裝潢也很有老上海的感覺,但賣的食物是西餐。這是中西合璧吧?我們叫了一個白菌巴馬火腿意大利飯。白汁的味道有層次感,夠結實,不會和飯粒分開。巴馬火腿好特別,口感像三文魚,味道卻不像普通火腿的醃味。美中不足的是飯米太硬,而且飯裡有點乾樹葉,大家吃時要小心注意。煙三文魚薄餅賣相滿分,色彩繽紛,引人食欲。煙三文魚的柔軟和薄餅的烤脆形成豐富的口感。最後少不了甜品 ! 我們叫了最獨特的紫薯草莓鬆餅。店內開始準備這客甜品時,我們已經聞到很香的窩夫味。^.^ 咬開,窩夫入面真的有紫薯餡架 !!! 另外,要讚一下草莓,應該挺新鮮,因為不酸! 一向不吃草莓的我也吃了幾顆。飲品方面,我們叫了白啤酒。考慮到我們兩個女孩明天還要返工,我們只叫了一杯。店員很熱心的主動幫我們分開了兩杯上! 很 helpful 呢!對兩個女生來說,一杯的份量剛剛好 ! 啤酒有點回甘。^^
2017-01-11
Type of Meal
Dinner
收工出左太子等朋友收工一齊食飯佢話成日番工都行經呢間餐廳/酒吧覺得好似幾靚,所以就一齊去試下喇入面裝修同個名一樣,都係帶點點中國風用左紅色同黑色做餐廳既主色加埋唔同既中國式擺設,好似燈籠呀,木傢俱感覺又幾得意野菌忌廉雞柳闊條麵 $88雖然個名同裝修都行中國風不過呢到賣既係西式既食物忌廉濃度岩岩好,唔會太杰太膩雞柳亦唔係鞋十十,收貨火腿、煙肉、辣肉腸PIZZA $98PIZZA係即叫即製雖然等得耐左少少,不過都值得批底係薄果隻,食落好脆,但又唔會太乾而且個SUACE 同配料都好好食估唔到$98可以有甘既質素,有驚喜草莓沙冰 $48其實呢到同樣係一間酒吧不過我同朋友當日身體都唔係甘舒服所以都揀番無酒精飲品呢杯係朋友點既沙冰飲落唔會太甜,同埋無咩藥水味雖然個杯甘高身影相好靚但因為太高,其實飲落有D麻煩芒果凍茶 $34呢杯係我點係台式蘋果綠茶既’朋友’正正常常,唔會太大驚喜紫薯草莓鬆餅 $88睇MENU果時已經比佢吸引所以特登叫小D野食,留肚食佢果然無令我失望首先士多啤梨唔酸,而且比得勁多第二,勁多紫薯容係鬆餅中間平時我成日覺得PLAIN既鬆餅好重麵粉味呢到因為加左紫薯所以唔會有甘既感覺加埋球
收工出左太子等朋友收工一齊食飯

佢話成日番工都行經呢間餐廳/酒吧

覺得好似幾靚,所以就一齊去試下喇
入面裝修同個名一樣,都係帶點點中國風
用左紅色同黑色做餐廳既主色

加埋唔同既中國式擺設,好似燈籠呀,木傢俱

感覺又幾得意
野菌忌廉雞柳闊條麵 $88
雖然個名同裝修都行中國風

不過呢到賣既係西式既食物

忌廉濃度岩岩好,唔會太杰太膩

雞柳亦唔係鞋十十,收貨
火腿、煙肉、辣肉腸PIZZA $98
PIZZA係即叫即製

雖然等得耐左少少,不過都值得

批底係薄果隻,食落好脆,但又唔會太乾

而且個SUACE 同配料都好好食

估唔到$98可以有甘既質素,有驚喜
草莓沙冰 $48
其實呢到同樣係一間酒吧

不過我同朋友當日身體都唔係甘舒服

所以都揀番無酒精飲品

呢杯係朋友點既沙冰

飲落唔會太甜,同埋無咩藥水味

雖然個杯甘高身影相好靚

但因為太高,其實飲落有D麻煩
芒果凍茶 $34
呢杯係我點

係台式蘋果綠茶既’朋友’

正正常常,唔會太大驚喜
紫薯草莓鬆餅 $88
睇MENU果時已經比佢吸引

所以特登叫小D野食,留肚食佢

果然無令我失望

首先士多啤梨唔酸,而且比得勁多

第二,勁多紫薯容係鬆餅中間

平時我成日覺得PLAIN既鬆餅好重麵粉味

呢到因為加左紫薯所以唔會有甘既感覺

加埋球香芋雪糕真係無得頂

呢到食物價錢公道,水準亦算中上

最重要係食完晚餐仲可以直落食埋甜品/飲番杯

甘就唔駛轉場又唔知去邊啦
$150 (Dinner)
2017-01-14 275 views
前日同朋友去完太子買野 本身諗住返屋企食晚飯 但途經呢間餐廳 我地覺得餐廳既裝潢好特別 充滿住濃濃既中國建築特色 入面既設計同中國古代既風格好相似 於是就想入去試下傳統中菜店內裝潢設計別樹一幟 一入門口就見到煮食工作台同埋bar 枱 啲酒杯擺到一排排 同啲中國傳統木製既枱櫈相映成趣 就好似一間中國餐館隔離起左個小酒吧我同朋友坐喺bar枱既隔離 可以睇到佢地煮食既過程 亦都可以第一時間食到新鮮出爐既各種菜式 😎 店入面仲有一個好似廂房既設計 俾食客有更多自己既私人空間~晉家門既餐牌都係中國畫風既設計 紅色既封面入面竟然唔係傳統既中國菜 而係西餐!我地都覺得好驚喜 有沙律、小食、主菜同埋甜品 款式都幾多幾吸引入面既主菜有好多選擇 可以食Risotto Pasta 或者Pizza 我同朋友都不約而同地想食pizza 🍕因爲pizza既toppings 實在係太吸引😍我地另外仲叫左沙律做前菜🥗我地點既沙律係炭燒雞胸凱薩沙律🥙 大大盤好fresh 佢既雞胸肉好滑 有好香既炭燒味 啲生菜同番茄加左芝麻醬 好香口好惹味~ 除左沙律菜之外 仲有一粒粒脆卜卜烘到金黃色既多士粒 食到停唔到口 我地唔洗十分
我地點既沙律係炭燒雞胸凱薩沙律🥙 大大盤好fresh 佢既雞胸肉好滑 有好香既炭燒味 啲生菜同番茄加左芝麻醬 好香口好惹味~ 除左沙律菜之外 仲有一粒粒脆卜卜烘到金黃色既多士粒 食到停唔到口 我地唔洗十分鐘就已經成碟食曬 十分開胃😋
食完沙律之後 兩個香噴噴既pizza 就出現喇!我點既係黑松露什菌pizza 而朋友點既係千島蜜桃煙鴨胸pizza🍕

呢個黑松露什菌pizza 用既係薄底pizza 上面有好多好香濃既芝士 仲有一堆堆什菌同埋黑松露醬🍄 我自己本身好中意食用黑松露烹調既菜式 之前會揀黑松露意粉 黑松露意大利飯呢類既料理~我好中意黑松露加埋什菌呢種好簡單好純粹既味道 食完之後又唔覺得油膩 反而覺得好香口 好有滿足感 啲什菌好爽口彈牙☺
千島蜜桃煙鴨胸pizza 賣相好吸睛 每片pizza上面都有大量半溶芝士、一片厚薄適中既鴨胸肉、一塊蜜桃果肉🍑同埋少量既千島醬~ 口感好豐富 軟綿綿既果肉 遇上煙韌既煙鴨胸肉 咬落一軟一硬好特別😁千島醬同蜜桃比我想像中夾 酸酸甜甜好吸引食慾 刺激味蕾😋
Pizza 所用既蜜桃不容小覷 我地只不過係輕輕攞起一片pizza 相連兩塊pizza既芝士就被拉起🧀 韌度十足 連綿不斷 中意芝士既人一定會好振奮😍
食完主菜當然要黎個甜品 我地猶豫左一陣要窩夫定係雪糕 但最後因爲個窩夫實在太靚 我地忍唔住決定要一客窩夫 叫左呢個士多啤梨紫薯窩夫配抹茶同香芋雪糕🍦
睇下佢幾咁靚 因為加左士多啤梨醬汁 一上枱面已經聞到好香好香既士多啤梨味 而且窩夫亦都有好濃郁既烤餅味 入面有紫薯餡 雖然紫薯既味道唔算好濃 但就帶點小清新~士多啤梨亦都好清甜🍓 切一小片窩夫 再沾少少雪糕 外脆內軟既窩夫加埋凍冰冰既香芋雪糕 簡直係味覺既享受😋
我同朋友都食得好開心 服務員既態度都好親切 又會主動幫我地換碟同埋加水 野食質素都好唔錯 最後埋單每人都係二百蚊☺
2017-01-11
$200 (Dinner)
浦東是中國上海的一個地區,餐廳門口古色古香。然而步入餐廳後卻是截然不同的氣息,先是昏暗燈光下的酒吧格局,繼而是帶點舞廳感覺的座位設計;打開餐牌又是另一驚喜,台式鬆餅、美式薄餅及西式意粉等等一應俱全,當然更少不得一系列酒類飲品。千島蜜桃煙鴨胸薄餅 ($88)千島醬、罐頭水蜜桃和煙鴨胸三款看似平凡的材料事實上味道十分匹配。薄餅芝士能夠拉絲,薄脆的批底使人多吃數件亦不覺膩。雙球雪糕紫薯草莓鬆餅 ($88+8)窩夫本身附有一球雪糕,另加八元可再加一球雪糕,我們選擇的兩球雪糕分別為香芋及抹茶口味,層層疊疊好比一座城堡。香芋雪糕的味道較抹茶味突出,看似冰硬其實入口尚為軟滑。窩夫質地偏向輕盈派,口感薄脆而非厚實綿密,中間夾有香甜的紫薯蓉。香草蘑菇三文魚籽海膽扁意粉 ($218)大瓣海膽安躺在意粉之上,加上晶瑩剔透的三文魚籽,賣相相當吸引。海膽鮮甜肥美,沒有腥怪苦澀,三文魚籽亦飽滿多汁,質素不錯。每條意粉都裹上充分白汁,醬汁濃稠度適中,意粉亦沒有過軟,不過份量不多,價錢相對較貴。黑芝麻五穀拿鐵 ($48)新推出數款穀物飲品,以穀物奶調配而成,黑芝麻味不濃,能喝出穀物顆粒口感,感覺健康。巧克力五穀拿鐵
浦東是中國上海的一個地區,餐廳門口古色古香。
千島蜜桃煙鴨胸薄餅 ($88)
千島蜜桃煙鴨胸薄餅
薄餅芝士能夠拉絲,薄脆的批底使人多吃數件亦不覺膩。

雙球雪糕紫薯草莓鬆餅 ($88+8)
雙球雪糕紫薯草莓鬆餅
香芋雪糕的味道較抹茶味突出,看似冰硬其實入口尚為軟滑。

香草蘑菇三文魚籽海膽扁意粉 ($218)
香草蘑菇三文魚籽扁意粉
海膽鮮甜肥美,沒有腥怪苦澀,三文魚籽亦飽滿多汁,質素不錯。

黑芝麻五穀拿鐵 ($48)
黑芝麻五穀拿鐵

巧克力五穀拿鐵 ($48)
巧克力五穀拿鐵
朱古力味較黑芝麻味突出,不過同樣較為清淡,味道偏向於阿華田。

雖然今次到訪並沒有一嚐酒類飲料,不過倘若下次有朋友想要把酒談心,這裡定必會是不二之選,儘管我並不喝酒亦能盡享美食飽腹之慾。
  • 千島蜜桃煙鴨胸薄餅
聽朋友說浦東晉家門的食物很美味,我和姐姐見這店離家不遠,於是今天下班後一起去試。😋太子站D出口出了不久便能找到這店,連馬路也不用過。🚦浦東晉家門的門口很易找,我們完全沒有迷路。✌🏻站在門口看裡面,覺得很像是一間酒吧。本來聽店名覺得這是一間中式餐廳,但看到酒吧,突然覺得這店很西式。事後在網上搜尋,發現這家店的定位其實是西餐廳和酒吧。😂入口的左邊是一個大螢幕,在播放各種歌曲,為餐廳增加了不少氣氛。🎶🎵店內的燈光以紅色為主調🔴,並以紅燈籠作裝飾。牆上有一幅畫,上面是一個四、五十年代的上海女人💃🏻,突然覺得自己是在舊上海的一家酒吧裡。浦東晉家門是中西匯粹的,就像加入了西方文化的上海。在店的最後面有一張檯是極具私隱的,像個包廂,只差沒有門。如果有一大班人聚會,很適合用那張桌:餐單的印製頗為精美😙:我們研究了餐單一番,最後決定點4個菜和2個甜品。😛1. 芝士肉醬意粉🧀🍝在一間cafe,$68一個意粉算是合理,畢竟$68買的不止是食物,還有餐廳的氣氛😌,喜歡看書的人或許會在裡面坐上幾個小時。意粉份量有點小,對大部分人來說,單單一個意粉不能當作晚餐,必需要加上其他食物。份量不多的好處是,吃完了意粉,還

餐單的印製頗為精美😙:
我們研究了餐單一番,最後決定點4個菜和2個甜品。😛

1. 芝士肉醬意粉🧀🍝
芝士肉醬意粉
在一間cafe,$68一個意粉算是合理,畢竟$68買的不止是食物,還有餐廳的氣氛😌,喜歡看書的人或許會在裡面坐上幾個小時。意粉份量有點小,對大部分人來說,單單一個意粉不能當作晚餐,必需要加上其他食物。份量不多的好處是,吃完了意粉,還有胃口吃其他食物。😜意粉的最上面有幾片芝士,🧀被切得很薄很薄,咬了一口,濃濃的芝士味在口中擴散開來,久久不散去。意粉軟硬度適中,很易咬斷,有點彈牙,很有咬口。再加上香濃的肉醬,整個意粉突然變得高質起來。值得一提的是,這裡的肉醬不像其他餐廳那樣標榜愈多愈好,雖然整個口都是肉醬會覺得很滿足,但吃到美味的肉醬更為重要。🙂

2. 煙三文魚薄餅🍕🐠
煙三文魚薄餅
這薄餅不像連鎖店出品的那般厚,一般人可能會覺得是店舖偷工減料,但我記起以前有個外國朋友跟我說過,最正宗的薄餅是很薄的😮,那時我不太明白是怎麼一回事,現在見了這薄餅才明白。三文魚很新鮮,喜歡吃三文魚的人都知道,不新鮮的三文魚會有蟲,😨但薄餅上的三文魚嘗得出是新鮮的,又很滑,再加上芥末醬簡直是一流👍🏻。$88有6件,當然不及外面抵食,但以cafe價來說算是可接受,喜歡吃三文魚和薄餅的人真的可以試試。🤣

3. 水牛城雞翼🐓🖐🏻
水牛城雞翼
姐姐喜歡吃雞翼,所以我們點了這道菜。$68還要加一才有5隻雞翼,老實說有點貴💸,這種文青式的奢侈,偶爾一次好了。💎但這雞翼煮得不錯,夠熟而又完全沒有燒焦,咬下去皮有點脆。以煎雞翼來說算是頗為高質,上面還有點芥末醬,如果夠budget真的要試試,店員還提供了骨碟。🍽

4. 芝士洋蔥煙肉焗薯皮🧀🥓🥔
芝士洋蔥煙肉焗薯皮
有3件,因為是薯仔,所以挺能飽肚😆,我們吃到這道菜,終於夠飽了。芝士味很濃很足,煙肉很有咬口,燒得也很香,鹹淡適中,洋蔥味不重,但仍能嘗得出有點點洋蔥味,這大概是想照顧到不喜歡重洋蔥味的人吧。😉薯皮很軟,薯香十足,不錯!🤤如果想填飽肚子,點這個絕對沒錯。

芝士還可以拉絲😯:
5. 紐約芝士蛋糕🇺🇸🧀🍰
紐約芝士蛋糕
蛋糕很軟,吃下去芝士味很夠😋,我很享受用舌頭把蛋糕壓向上顎的感覺,🙈如果用牙咬,既舔牙,又浪費了蛋糕的香軟。姐姐也覺得這裡的芝士蛋糕不錯。🤠

6. 藍莓芝士蛋糕🎂
藍莓芝士蛋糕
跟紐約芝士蛋糕差不多,不過多了藍莓在上面,酸酸甜甜的味道加上芝士的濃香,一次過滿足了兩個願望。2️⃣

吃完蛋糕,我們是真的飽了。
埋單$398,平均每人$199,有加一,但也在預料之內🙃。我們沒有點飲品,只喝餐廳提供的水。那是用一個玻璃瓶裝著的,開的時候像開酒瓶那樣:
最後值得一提的是,這店的服務員很特別,他很有個人特色,💁🏻‍♂️不但戴著型格耳環和介指,還很殷勤的為我們介紹最優惠的食法,以及近日最受歡迎的食物,例如是紫薯草莓窩夫。他很勤的為我們倒水、收碟,每次收碟後會用很特別的姿勢清潔檯面。😎離開時他還告訴我們其他分店的位置,日後有機會,我們一定要去嘗嘗!🤓
2017-01-10
$199 (Dinner)
芝士肉醬意粉
煙三文魚薄餅
紐約芝士蛋糕
藍莓芝士蛋糕
餐廳裝修好特別, 好有中國色彩, 我估前手應該係一間酒吧, 餐廳格局有少許酒吧FEEL, 門口亦有個雪櫃, 有幾款不同既手工啤酒賣!間餐廳老細唔知係唔係前幾條街既居盧呢? 見 menus 上有佢個名? 打開menus 一睇, 感覺食既野都同土瓜灣那間居盧有啲相似!水牛城雞翼, 有五大隻, 隻隻size 都肥肥大大咁, 即炸好香, 但係啲雞亦入面唔係好夠味紫薯草莓鬆餅, 個外賣已經好靚, 啲土多啤梨好紅好甜, 而家哩個季節都好難買到咁靚咁甜既士多啤梨, 雪糕可楝原味 (即係士多啤梨味) / 抺茶味, 我對抺茶野麻麻, 所以楝左原味, 初時唸原味係雲尼拿味, 點知黎到先知係士多啤梨味! 雪糕奶味好重, 都有淡淡既士多啤梨香, 個雪糕球應該係一早用個圓形盒一個個裝好, 因為雪到好硬! 要等一陣先食到, 都好既, 起碼唔使驚佢好快溶, 已要快手快腳食....個鬆餅內餡充滿淡淡紫薯香, 完全係足料架!最後叫左兩杯咖啡作為總結....見到有兩款話係季節性既咖啡, 其中一款就係GINGER BREAD LATTE, 另一款係 ROSE LATTE, ROSE LATTE 出面好多 cafe 都可以飲

個鬆餅內餡充滿淡淡紫薯香, 完全係足料架!
最後叫左兩杯咖啡作為總結....見到有兩款話係季節性既咖啡, 其中一款就係GINGER BREAD LATTE, 另一款係 ROSE LATTE, ROSE LATTE 出面好多 cafe 都可以飲到, 反而 GINGER BREAD LATTE 比較少有, 就算有既, 都好難沖得好味, 曾經係上環飲過一間, 薑味太濃, 飲落去只有薑既辣味, 完完全全蓋個啲咖啡, 飲起上黎仲覺得苦添....

啲度都算合理, 飲到薑味, 薑味又唔會搶晒啲咖啡味, 仲有個好靚既薑餅人印花, 另一杯係 MOCHA , 上枱時見到色水好淡, 可能比較少朱古力粉啩, 因為冇飲過, 難以評價!
題外話: 食到尾升時都差不多三點幾四點, 全餐廳亦只有我地哩枱客, 老細將佢煮好既意大利飯倒出黎放係張大枱上面攤涼 (冇用蓋蓋住), 應該係為今晚的晚市準備, 突然有一班大陸人入黎同老細傾計, 我地估計應該係親戚黎, 就係正正坐係個張大枱度, 你地既對話完全係對住盤意大利飯上面傾計...應該都佈滿好多你地既口水
其中一位大陸人仕, 一入到黎即係開包煙, 放入口, 睇佢攞住個打火機想準備點火, 我老公即刻望住佢, 佢可能知道有客係度, 冇點到, 但係佢個口就食住支煙行左入廁所, 到佢係廁所出黎時, 支煙已經冇左啦....唔使我講, 大家都應該知道佢係係廁所食煙啦?!
 而家所有餐廳都已經係禁煙啦...作為老細, 又有客人在場, 見到你個親戚咁樣, 是否應該立刻制止呢? 行出門口食完支煙先再入過黎有幾難呀?!

就係白色衫哩位食煙啦...

2016-10-23
$150 (Tea)
  • 紫薯草霉鬆餅
2016-12-29 482 views
在 Pokemon Go 遊戲在香港推出後第三日,我和朋友去了浦東晉家門食晚飯,因為這裡隔離,有兩個 Pokestop (補給站),亦聚集了較多 Pokemon (給我們捉走)。加上浦東晉家門提供免費 Wifi,這樣便可以一直上線玩 Pokemon Go 了。進到店內,外面座位的椅子都是中式藤椅,而且剛巧有幾枱客人在飲酒,而這裡的客人都比較斯文,只是在喝酒聊天。後來發現這裡既是一間西餐廳,亦是一間酒吧。剛巧裡面的卡位沒有人坐,於是我們坐進去。咦,裡面的卡位,裝修得頗有中國古代味道喎,並且揉合了西式酒吧的風味,感覺很中西合壁。餐牌封面很有中國味道,有趣的是,餐牌裡幾乎全都是西方菜,也有多款西式甜品小食,真的外中內西。我們叫了食物後,侍應先給我們飲品。這是朋友的凍皇家伯爵茶。我這杯薑餅人拿鐵,杯面的薑餅人很可愛哇~ Pokemon 要行開一陣先~飲下去既有 Latte 的綿滑,也有淡淡的薑味,還有可可粉香的點綴,薑味和奶味很平均,彼比的味道洽到好處,而沒有搶誰的風頭。焗意式芝士煙肉蘑菇吐司,附有沾上黑醋汁的沙律菜。先吃一些沙律菜醒醒胃,然後再切卜卜脆的吐司。吐司外皮烤得非常香脆,中間還留有

後來發現這裡既是一間西餐廳,亦是一間酒吧。
我們叫了食物後,侍應先給我們飲品。

這是朋友的凍皇家伯爵茶。
凍皇家伯爵茶

薑餅人拿鐵
焗意式芝士煙肉蘑菇吐司,附有沾上黑醋汁的沙律菜。先吃一些沙律菜醒醒胃,然後再切卜卜脆的吐司。吐司外皮烤得非常香脆,中間還留有少許麵包的鬆軟。
焗意式芝士煙肉蘑菇吐司
中間的焗芝士煙肉蘑菇,類似焗茄汁肉醬的做法,吃下去覺得蘑菇稍多,而且還帶有一些酒香,但都很容易入口,味道都幾特別也幾好味。
焗意式芝士煙肉蘑菇吐司
另外也叫了紫薯草苺鬆餅 (原味),另有提供抹茶味,而我們選了原味。

驟眼看跟一般的士多啤梨窩夫沒有分別,朋友還問侍應是否來錯了。
紫薯草苺鬆餅 (原味)
侍應說他們這款紫薯窩夫的做法,跟外面的不同。而單看賣相,大大粒又紅艷的士多啤梨在窩夫上面,實在太吸引了,令到我們流晒口水啦!
紫薯草苺鬆餅 (原味)
件件窩夫外面頗鬆脆,裡面很鬆軟而有蛋香,加入微微清甜的紫薯餡,口感帶點綿泥。跟士多啤梨的鮮甜、士多啤梨雪糕的冰凍等互換入口,層次感變得豐富,大家的味道亦都相當夾。
紫薯草苺鬆餅 (原味)
這餐我們吃了約 $250 (連加一),純粹為了吃飯的話,價錢都算合理。
2016-07-27
$125 (Dinner)
薑餅人拿鐵
2016-12-21 91 views
今日同朋友行過太子,想搵間cafe食個晚飯順便傾吓計,見到路邊有間中國風味好重的餐廳,以為是飲茶的,但見門外餐牌寫的都是英文, 好奇就進去了首先點左個雜菌磨菇飯,個樣整得好靚,上邊仲有啲魚子做裝飾味道一流,值得再叫然後叫咗個芝士吞拿魚多士,芝士好厚,吞拿魚有魚味,睇得出廚師有用心烹調,亦都冇偷工減料最後叫咗個士多啤梨窩夫,外型整到好靚,個肚未飽眼睛就已經夠左同朋友喺度坐左好耐傾計,侍應都冇黑面,仲不停幫我地加水侍應個樣仲好似德國嘅體操王子希望下次黎會有啲新嘅Menu啦
首先點左個雜菌磨菇飯,個樣整得好靚,上邊仲有啲魚子做裝飾
味道一流,值得再叫
同朋友喺度坐左好耐傾計,侍應都冇黑面,仲不停幫我地加水
侍應個樣仲好似德國嘅體操王子
希望下次黎會有啲新嘅Menu啦
2016-12-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner