2024-09-26 1521 views
新加坡福建菜連鎖餐廳「莆田」, 每隔一陣子就會推出季節限定主題, 最近新推鰻魚主題, 供數款口味鰻魚選擇, 鰻魚控嘅我絕對搶先一試啦!餐廳環境乾淨企理, 侍應們都待客有禮。下單後, 食物都好快上檯。【燕皮扁肉湯】HK$28/碗湯底味道鹹鮮, 有如小雲吞般嘅燕皮扁肉盡吸湯汁, 餡料充滿肉香。【普寧豆醬焗鰻魚】HK$118 上檯時散發陣陣香氣, 底層佈滿大量香蒜粒, 放上多件鰻魚肉, 加上了普寧豆醬, 鹹香提鮮, 魚質彈滑, 鱔皮爽滑。【蒜蓉豆豉蒸鰻魚】HK$118 蒜蓉豆豉嘅味道比起普寧豆醬味道濃郁一點, 鮮香惹味, 蒸煮過嘅魚質同樣彈滑,  鱔皮爽滑。【家常豬蹄凍】HK$68冷盤豬蹄凍入口清新, 一咬慢慢溶化, 口感稍有層次, 配上微辣醬料, 清爽惹味。  【鹵水豆腐】HK$58豆腐鹵得入味, 內裡豆腐口感滑, 整件入口鹹甜美味。【閩南五香卷】HK$68表層薄薄腐皮炸得金黃鬆脆, 包住了豬肉餡料, 帶有肉汁, 散發著陣陣肉香, 美味香口。【福建海鮮鹵麵】HK$118湯汁黏滑易掛湯, 麵線盡吸湯汁, 口感軟滑, 啖啖鮮味, 配有豆卜、多款海鮮, 包括蜆、蟶子仔、蝦等等....豐富份量多,

【燕皮扁肉湯】HK$28/碗

蒜蓉豆豉蒸鰻魚

【家常豬蹄凍】HK$68
家常豬蹄凍

【鹵水豆腐】HK$58
豆腐鹵得入味, 內裡豆腐口感滑, 整件入口鹹甜美味。
鹵水豆腐

【閩南五香卷】HK$68
閩南五香卷

【福建海鮮鹵麵】HK$118
湯汁黏滑易掛湯, 麵線盡吸湯汁, 口感軟滑, 啖啖鮮味, 配有豆卜、多款海鮮, 包括蜆、蟶子仔、蝦等等....豐富份量多, 岩哂同朋友share食。
2024-09-25
$300 (Dinner)
燕皮扁肉湯
普寧豆醬焗鰻魚
蒜蓉豆豉蒸鰻魚
家常豬蹄凍
鹵水豆腐
閩南五香卷
2025-03-16 32 views
莆田經常都會有唔同既季節限定菜式,今期就做緊海蠣節,緊係要試下當時得令既款式啦。鮮貝燴絲瓜每粒貝都飽滿,貝肉鮮甜,甜味滲入哂絲瓜,十分易入口。阿元香草雞上碟之後先發現原來係冷盤,不過反而有驚喜,雞皮唔肥,雞肉有微微既香草幾清新。蒜青炒海蠣海蠣用青蒜同青蒜白一齊炒,炒得香口而且乾身。九層塔香燜海蠣每粒都好大隻,而且充滿肉汁,鮮甜肥美,九層塔既香味令菜式既層次增添唔少。砂鍋黃花魚湯莆田既招牌菜之一就係佢地既黃花魚,魚既鮮味落哂湯入味,而且一啲腥味都無,即使拎黎整魚湯,魚肉仍然細嫩。福建老酒飲完會增加食欲,口感獨特,香味濃郁,飲完過一段時間仍然齒頰留香。

鮮貝燴絲瓜
每粒貝都飽滿,貝肉鮮甜,甜味滲入哂絲瓜,十分易入口。

阿元香草雞

蒜青炒海蠣
海蠣用青蒜同青蒜白一齊炒,炒得香口而且乾身。

砂鍋黃花魚湯

福建老酒
2025-03-13 0 views
莆田又有莆田海蠣節啦!❤️ 莆田係新加坡米其林一星餐廳~ 推出的菜式都好好味,將傳統同創意結合得啱啱好,食落好有驚喜!⭐原焗排骨⭐蒸咗一個鐘,排骨軟到一咬就脫骨,肉香十足。嗰啲湯汁又濃郁,撈飯真係一流,食到停唔到口。⭐砂鍋黃花魚湯⭐湯係乳白色,魚肉好嫩,湯飲落甜甜哋,特別暖胃。砂鍋保溫效果好,湯一直熱辣辣,秋冬飲就啱曬!⭐興化炒米粉⭐睇落普通,但食落好有驚喜!米粉幼到好似頭髮絲,口感滑滑哋,配上蝦米、肉絲,味道啱啱好,食完仲想再嚟一碗。⭐莆田海蠣節⭐七種海蠣食法,一次過滿足你!我點咗⭐九層塔香燜海蠣⭐同⭐辣子鮮海蠣⭐。九層塔香燜海蠣香氣撲鼻,海蠣鮮嫩多汁,九層塔同醬汁好夾。辣子鮮海蠣外脆內嫩,微麻微辣,食落好過癮。📍莆田將軍澳唐俊街9號PopCorn 2 1樓F94號舖

莆田又有莆田海蠣節啦!❤️ 莆田係新加坡

⭐原焗排骨⭐

⭐砂鍋黃花魚湯⭐

⭐興化炒米粉⭐

⭐莆田海蠣節⭐

📍莆田
將軍澳唐俊街9號PopCorn 2 1樓F94號舖
2025-03-12 39 views
💡地道風味滿足味蕾莆田🥢一直都係好好味中菜廳,今次又到莆田海蠣節,今晚嘅福建菜小聚真係好滿足,每樣菜都各有特色,味道同質素都唔錯!環境舒服,服務態度又好,好適合同朋友一齊嚟食飯傾偈。🦪芥菜燒海蠣 芥菜煮得翠綠爽脆,海蠣鮮甜多汁,兩者配搭埋一齊,口感好豐富!芥菜帶少少苦味,但好清爽,海蠣嘅鮮味完全帶出嚟,好適合鍾意海鮮嘅朋友。😋🍖原汁焗排骨 排骨焗得好入味,肉質軟嫩,原汁原味,帶少少甜味,配飯食一流,每一啖都充滿肉香。🦆閩南姜母鴨 姜母鴨煮得好香,薑味好突出,鴨肉嫩滑,帶少少醋味,好開胃!呢個菜好適合冬天食,暖身又暖胃。鍾意濃味同薑味嘅朋友一定會鍾意!🍲🍖莆田荔枝肉荔枝肉煮得好入味,肉質嫩滑,帶少少甜味,同荔枝嘅清香好夾。呢個菜好有特色,鍾意甜酸口味嘅朋友一定會鍾意!🍲大白菜嫩豆腐例 大白菜同嫩豆腐煮得好滑溜,湯汁清甜,帶少少豆香。呢個菜好清爽,好滋味。
💡地道風味滿足味蕾

🦪芥菜燒海蠣

🍖原汁焗排骨

🦆閩南姜母鴨

🍖莆田荔枝肉

🍲大白菜嫩豆腐例

2025-03-09 71 views
荔枝肉(咕嚕肉)外脆內軟,酸甜適中,再加上是送的,更值回票價。九里香海蠣(蠔)的海蠣鲜甜九里香惹味,脆漿包住海蠣,亦炸得香脆。當天是3月8日婦女節,餐廳更為每一位女顧客送上鬱甘香汽球,饒有氣氛,再加上可以用優惠價$18(原價$48)叫一款桂花雪耳燉雪梨的糖水,為當晚的女神節劃上完美的句號。
2025-03-08
  • 莆田荔枝肉
主打福建菜連鎖餐廳「莆田」, 不定時轉換當造食材主題, 令人有新鮮感。最近推出海蠣節, 絕對不能錯過, 今晚同家人一同享用。海蠣主題推出7種食法, 更可以優惠價HK$218任選兩款海蠣菜式。今晚自選其中嘅九層塔香燜海蠣更令人回味, 推介!!【九層塔香燜海蠣】熱辣辣鍋物滋滋聲上檯, 散發九層塔嘅香噴噴, 未食都已經令人流口水; 炸蠔炸皮薄而酥脆, 蠔肉鮮味juicy, 墊底有大量九層塔同埋洋蔥, 香氣十足! 推介!!【辣子鮮海蠣】同樣為炸蠔, 伴有大量辣椒粒, 看似辣勁十足, 但只食當中嘅炸蠔, 一點辣味都沒有, 只依然食到炸蠔鮮味juicy。【蝦苗豆水紫菜】HK$58紫菜切絲, 凍食兼酸味味, 清新又開胃, 仲有蝦苗陪襯, 錦上添花。【熟醉賴尿蝦】HK$78/份(2隻)熟賴尿蝦雖算不上肥美, 但浸得非常入味, 濃郁香醇酒味, 有助提鮮, 甘香鮮甜。【石鍋滑豆腐】HK$98/例石鍋同樣熱辣辣滋滋聲上檯, 豆腐掛滿鹹甜茨汁, 外皮金黃, 內層軟滑得幾乎入口即化, 仲有一層蛋係鍋底, 多一份蛋甜蛋香。【福建海鮮鹵麵】HK$118/例湯底清甜, 麵條軟滑但不會太過淋, 好入味, 食材豐富, 包
推出海蠣節, 絕對不能錯過, 今晚同家人一同享用。
今晚自選其中嘅九層塔香燜海蠣更令人回味, 推介!!
【九層塔香燜海蠣】

【辣子鮮海蠣】
辣子鮮海蠣
【蝦苗豆水紫菜】HK$58
蝦苗豆水紫菜
【熟醉賴尿蝦】HK$78/份(2隻)
熟醉賴尿蝦
【石鍋滑豆腐】HK$98/例

【福建海鮮鹵麵】HK$118/例
湯底清甜, 麵條軟滑但不會太過淋, 好入味, 食材豐富, 包括有冬菇、豆卜、蝦仁、花蛤、蟶子、珍寶帶子、海蠣等等海鮮配料… 鮮香味十足。
2025-02-27
$300 (Dinner)
辣子鮮海蠣
蝦苗豆水紫菜
熟醉賴尿蝦
  • 石鍋滑豆腐
2025-03-04 148 views
最近,我來到將軍澳的莆田餐廳,想試試他們的招牌菜,果然冇令我失望!這裡的環境輕鬆舒適,適合和朋友聚餐。接下來就讓我逐一介紹一下這些美味的佳餚。### 閩南五香卷首先上桌的是閩南五香卷,這道菜真係色香味俱全!豆皮外層金黃色,透出誘人的光澤,咬一口時,裡面的肉餡和脆馬蹄交織在一起,口感層次分明。蒸過的豆皮非常柔軟,再經過炸製後外脆內嫩,香氣四溢,令人一試成主顧!這種獨特的香氣,彷彿把我帶回了閩南的街頭。### 原汁焗排骨接下來是原汁焗排骨,這一道菜的肉質嫩滑,汁液豐富,令人垂涎欲滴。每一塊排骨都被烤得恰到好處,外皮微微焦香,內裡卻是滿滿的肉汁。當我咬下去的時候,濃郁的肉香和醬汁的味道瞬間在口中爆炸,讓我忍不住想再來一塊!### 熟醉瀨尿蝦然後是熟醉瀨尿蝦,這道海味十足。蝦肉鮮甜,搭配特製的醬汁,讓人一口一口停不下來。蝦殼剝開後,裡面的肉質彈牙,吃到最後還能感受到淡淡的酒香,真係非常過癮!### 椒鹽炸豬手最後是椒鹽炸豬手,這道菜的外皮炸得金黃酥脆,香氣四溢。每一口都充滿了椒鹽的香味,豬手的肉質軟嫩,搭配著脆皮的口感,真係吃到讓人心滿意足。這道菜非常適合和朋友一起分享,邊吃邊聊,真係好chi

### 閩南五香卷

### 原汁焗排骨

### 熟醉瀨尿蝦

### 椒鹽炸豬手

最後是椒鹽炸豬手,這道菜的外皮炸得金黃酥脆,香氣四溢。每一口都充滿了椒鹽的香味,豬手的肉質軟嫩,搭配著脆皮的口感,真係吃到讓人心滿意足。這道菜非常適合和朋友一起分享,邊吃邊聊,真係好chill!

2025-03-04 154 views
過年後我們最期待的莆田海蠣節又回來了,由於搬到觀塘區,這次便帶太太來到環境相當舒適的將軍澳分店😊✏️位置(9/10):Popcorn2商場近連接戲天橋,直通地鐵樓層,十分便利✏️環境(9/10):裝修和諧舒適,商場亦很新凈,感覺不錯✏️服務(8/10):侍應友善,即叫即煮,上菜亦算快✏️食物(9/10):味道甚至比其他分店還好,體驗很好的一餐🌟海蠣促銷 - $218這次推廣同樣有2款海蠣菜式的促銷活動,我們選了福建特色海蠣煎及黑松露海蠣燒豆麵😁海蠣煎中的海蠣口感軟糯,蛋皮香軟煎得夠香,配上莆田自家製辣醬食相當美味😘黑松露海蠣燒豆麵是一大煲上,豆麵口感軟滑,黑松露香氣突出,配合相當香濃的菇菌味,以及海蠣鮮甜,整體味道相當出色😋🌟大白菜燉軟豆腐 - $128每次必點的菜式,香滑濃厚的軟豆腐,配搭海蠣、蟶子、蝦乾、元貝、豬肉及大白菜,煮出奶白鮮甜的湯,此分店味道甚至還比其他分店更為出色😍🌟莆田荔枝肉 - $98荔枝肉又是莆田名物,豬肉炸得非常香脆,做到外脆內嫩,肥瘦均勻,配上荔枝及青椒增加色澤及口感😄🌟酥炸冰心榴槤 - $58莆田甜品中太太最愛的一款,將冰凍的榴槤肉加上炸醬炸至外皮酥脆,有雙重口感,

✏️環境(9/10):裝修和諧舒適,商場亦很新凈,感覺不錯

莆田荔枝肉

🌟莆田荔枝肉 - $98
酥炸冰心榴槤

🌟酥炸冰心榴槤 - $58
莆田甜品中太太最愛的一款,將冰凍的榴槤肉加上炸醬炸至外皮酥脆,有雙重口感,榴槤肉亦夠香濃,配上碟上的南瓜蓉點綴,不會只有榴槤單一的味道🥰
桂花陳皮燉雪梨

🌟桂花陳皮燉雪梨 - $48
桂花清香,配合陳皮去燉原隻雪梨,味道清甜可口,同時十分滋潤😆
薄荷枇杷凍

🌟薄荷枇杷凍 - $38
鮮甜的枇杷肉,伴清新薄荷葉及枇杷果凍,能起清新潤喉之用😊

🏠莆田(將軍澳)
📬將軍澳唐俊街9號PopCorn 2 1樓F94號舖

2025-02-24
$394 (Dinner)
福建特色海蠣煎
黑松露海蠣燒豆麵
大白菜燉軟豆腐
莆田荔枝肉
酥炸冰心榴槤
桂花陳皮燉雪梨
薄荷枇杷凍
2025-02-25 132 views
阿元香草雞~雞肉鮮嫩多汁,香草的香氣與雞肉的鮮味互相配合,使整道菜都充滿層次感👍農家海蠣湯~海蠣的鮮甜簡直係整道湯的靈魂,再加入些薑片和蔥來提升風味,讓人一口接一口,回味無窮😋芥菜燒海蠣~翠綠的芥菜與鮮甜嫩滑的海蠣形成完美的配搭,而且整道菜都散發住誘人嘅香氣😍軟煎大黃魚~經過軟煎後外皮微脆,內𥚃則保留左魚肉的鮮嫩👍薄荷枇杷凍~清新與清香結合,枇杷凍的透明質感加上金黃色的枇杷果肉,視覺上好吸引🤩

軟煎大黃魚~經過軟煎後外皮微脆,內𥚃則保留左魚肉的鮮嫩👍

2025-02-17
Type of Meal
Lunch
今晚同朋友兩個人食生日飯,提早兩日book咗位一去到,個職員安排出菜位置俾我哋我表示,太多人行嚟行去,冇乜私人空間有冇第二個位然後佢安排喺cashier 隔離俾我..我唔明其實呢兩個位有咩分別,都係人來人往跟住再問我走廊位得唔得(近門口)我真係好想講粗口鬧佢,但係我忍住咗 然後我指住一個梳化位,四人位嚟嘅,我見個場坐得3-4成左右,所以就問佢可唔可以俾我坐,然後佢同我講,到時有機會要分開枱於是乎我就自己揀咗另一個梳化位嘅二人枱我哋嗌咗三碟嘢,張枱已經爆咗坐低咗之後,佢俾咗啲酸菜前菜我跟住見到原來有第二款切菜,可以揀嘅,我哋就問佢幫我哋換第二啲當時朋友夾咗一嚿喺個碗度,佢話你哋夾咗就冇得換啦當時有啲蠢,冇即刻同佢講,你直接上線才俾我都冇問我識邊一款💢💢💢💢
今晚同朋友兩個人食生日飯,提早兩日book咗位
一去到,個職員安排出菜位置俾我哋
我表示,太多人行嚟行去,冇乜私人空間有冇第二個位

然後佢安排喺cashier 隔離俾我..
我唔明其實呢兩個位有咩分別,都係人來人往

跟住再問我走廊位得唔得(近門口)
我真係好想講粗口鬧佢,但係我忍住咗

於是乎我就自己揀咗另一個梳化位嘅二人枱
我哋嗌咗三碟嘢,張枱已經爆咗

坐低咗之後,佢俾咗啲酸菜前菜我
當時朋友夾咗一嚿喺個碗度,佢話你哋夾咗就冇得換啦

2025-01-23 277 views
💡新春套餐🧧莆田🥢一直都係好好味中菜廳,臨近新年,1月12日起供應新春套餐、盆菜及撈起。到時記我詢問店員索取新春優惠券,消費新春盆菜及套餐可享消費滿$1000減$100!岩曬同親友慶祝農曆新年。🐟風生水起•煙三文魚撈起整道菜色彩繽紛。材料好豐富,有三文魚、紅白蘿蔔、青紅椒、柚子肉等🤞店員會帶領全枱食客一齊「撈起」,而且每每一種都有特殊的好意頭,岩曬新年拎番個好意頭。🍤盆滿缽滿•鮑魚大蝦盆菜🦪一道豪華的盆菜,包含新鮮的鮑魚和大蝦,仲有燒肉、鵝掌、花菇、豬手、豬婆參、瑤柱、福州魚丸等等,非常豐富。而且整我好入味,吸曬的汁,令食物更香。🐠鴻運當頭•海皇魚翅羹湯底清澈,鮮香四溢。魚翅的滑順及鮮香美味,寓意著鴻運當頭,運勢亨通。每人都有一碗,上枱時以小火爐熱住,鮮香美味,味道濃郁又多料🥒萬事勝意•鮮貝燴絲瓜絲瓜軟硬度適中,帶點爽口,而湯汁鮮美,口感更清爽。🍜媽祖平安麵莆田既招牌菜之一,搭配各種配料如蝦、冬菇、四季豆、蛋絲等,口感溫和,象徵著平安和祝福。🌰甜甜蜜蜜•桂圓銀耳湯食起黎十分清甜有口感,銀耳的滑潤與桂圓的香甜,好有養顏的功效。
💡新春套餐🧧

🐟風生水起•煙三文魚撈起

🍤盆滿缽滿•鮑魚大蝦盆菜🦪

🐠鴻運當頭•海皇魚翅羹
每人都有一碗,上枱時以小火爐熱住,鮮香美味,味道濃郁又多料

🥒萬事勝意•鮮貝燴絲瓜
絲瓜軟硬度適中,帶點爽口,而湯汁鮮美,口感更清爽。

🍜媽祖平安麵

🌰甜甜蜜蜜•桂圓銀耳湯

2025-01-19 127 views
上菜效率實在太差了,等左半個鐘,都未上到主菜,催左好耐。家中有老人家,同小朋友,全部呆坐等上菜,份量又細,效率又慢,絕對唔會再有下一次!實在太失望,太難食!!!
2025-01-16 406 views
農曆新年將至,莆田近日推出多個新春套餐、盆菜同撈起,提供2至10人份量,彈性度高!菜式同菜名好有意頭,好適合同親友慶祝農曆新年!🧨風生水起•煙三文魚撈起主要由色彩繽紛嘅蔬菜絲&煙三文魚組成,店員會帶領全枱食客一齊「撈起」,每落一款配料都會講恭賀說話,寓意嚟緊一年撈起撈起撈到風山水起,特別適合同長輩一齊去,好意頭佢哋一定鍾意🧨盆滿缽滿•鮑魚大蝦盆菜盤菜超豐富,有鮑魚、豬婆參、瑤柱、燒肉、魚標、海髮菜、大蝦、鵝掌、蟶乾、花菇、豬手、福州魚丸,共12種食材,整得好入味又足料🧨鴻運當頭•海皇魚翅羹 每人都有一碗,上枱時以小火爐熱住,鮮香美味,味道濃郁又多料🧨萬事勝意•鮮貝燴絲瓜好多粒小貝柱,絲瓜口感爽脆又甜甜地,份量都好多🧨媽祖平安麵麵線軟淋,配料有蟶子、蝦、炸肉棗、冬菇、四季豆、筍絲、蛋絲等,好足料豐富🧨甜甜蜜蜜•桂圓銀耳湯味道香甜不膩,感覺滋潤潤喉,甜甜蜜蜜

🧨風生水起•煙三文魚撈起

🧨盆滿缽滿•鮑魚大蝦盆菜

🧨鴻運當頭•海皇魚翅羹
每人都有一碗,上枱時以小火爐熱住,鮮香美味,味道濃郁又多料

🧨萬事勝意•鮮貝燴絲瓜
好多粒小貝柱,絲瓜口感爽脆又甜甜地,份量都好多

🧨媽祖平安麵

🧨甜甜蜜蜜•桂圓銀耳湯
味道香甜不膩,感覺滋潤潤喉,甜甜蜜蜜
2025-01-15 291 views
新年新氣象🎉莆田迎接新春推出3款套餐全部都係有意頭嘅菜式💖每款套餐可供二至十人享用✨如意套餐 (2人) $888✨💫風生水起・煙三文魚撈起新春年飯用一道「撈起」開場最有熱鬧氣氛🎉撈起以煙三文魚為主料並以特製酸甜醬汁搭配豐富多彩的食材有紅白蘿蔔、青紅椒、柚子肉每一種都有特殊的好意頭🧧店員姐姐一邊撈起一邊講意頭說話🗣️來年一定幸福美滿🥰事事順意🤭💫盆滿缽滿 • 鮑魚大蝦盆菜將12種名貴食材分別有莆田南日島的大鮑魚莆田哆頭村的蟶乾、原粒日本80頭大瑤柱豬婆參、大蝦、鵝掌、豬手、花菇、福州魚丸分別經過煎、炸、燒、煮、燜、滷等烹調手法,層層裝盆而成莆田盆菜並以老母雞、鴨掌、豬後腿肉、蠔乾等十多種原材料熬煮成湯汁、全部食材分外入味特別鍾意爽彈鮑魚、軟稔豬手、大大粒福州魚丸💫鴻運當頭 • 海皇魚翅羹湯頭非常鮮甜,仲有好多海鮮,最讚用小蠟燭保持溫度,食完暖入心💫萬事勝意 • 鮮貝燴絲瓜翠綠絲瓜清甜,加上鮮甜嘅鮮貝,健康又解膩💫媽祖平安麵 麵條入口滑溜,配料有炸肉棗、四季豆、筍絲、東菇、蛋絲、蝦、蟶子,口感豐富💫甜甜蜜蜜 • 桂圓銀耳湯甜甜地,口感溫順,非常滋潤🈹 1月12日起供應新春套餐、盆菜及撈起可詢
新年新氣象🎉

最有熱鬧氣氛🎉
撈起以煙三文魚為主料
並以特製酸甜醬汁
搭配豐富多彩的食材
有紅白蘿蔔、青紅椒、柚子肉
每一種都有特殊的好意頭🧧

店員姐姐一邊撈起一邊講意頭說話🗣️
來年一定幸福美滿🥰事事順意🤭

💫盆滿缽滿 • 鮑魚大蝦盆菜

將12種名貴食材分別有莆田南日島的大鮑魚
莆田哆頭村的蟶乾、原粒日本80頭大瑤柱
豬婆參、大蝦、鵝掌、豬手、花菇、福州魚丸
分別經過煎、炸、燒、煮、燜、滷等
烹調手法,層層裝盆而成莆田盆菜

並以老母雞、鴨掌、豬後腿肉、蠔乾等
十多種原材料熬煮成湯汁、全部食材分外入味
特別鍾意爽彈鮑魚、軟稔豬手、大大粒福州魚丸

💫鴻運當頭 • 海皇魚翅羹

💫萬事勝意 • 鮮貝燴絲瓜

翠綠絲瓜清甜,加上鮮甜嘅鮮貝,健康又解膩

💫媽祖平安麵

💫甜甜蜜蜜 • 桂圓銀耳湯

甜甜地,口感溫順,非常滋潤

🈹 1月12日起供應新春套餐、盆菜及撈起
可詢問店員索取新春優惠券
消費新春盆菜及套餐可享消費滿$1000減$100!
2025-01-15 241 views
就快又到農曆新年又要諗下同屋企人年三十晚去邊食飯每年莆田都會出新年必食既撈起同盆菜 有唔同份量既套餐 連2個人都可以食迷你版撈起同盆菜撈起有好多材料 黎到之後再加入煙三文魚、脆脆、紫菜同醬汁調味再一齊撈勻食用 口感都幾豐富 味道帶甜盆菜有鮑魚、瑤柱、燒肉、發菜、大蝦、鵝掌、花菇同豬手等多款食材鮑魚同大蝦新鮮 鵝掌同豬手煮得夠軟腍2人份量黎講都幾多 但調味略淡 濃味少少會更好每人一份足料海皇魚翅羹 咸鮮味十足 啖啖都食到翅同火腿絲主食係媽祖平安麵 底下會有少少湯 加莆田辣椒醬去撈仲好食 燴絲瓜仲加咗唔少鮮貝同瑤柱絲去煮 絲瓜食落都鮮甜最後仲有桂圓銀耳糖水食.2人餐 $888風生水起•煙三文魚撈起盆滿缽滿•鲍鱼大蝦盆菜鴻運當頭•海皇魚翅羹萬事勝意•鮮貝燴絲瓜媽祖平安麵 甜甜蜜蜜•桂圓銀耳湯
就快又到農曆新年
又要諗下同屋企人年三十晚去邊食飯