2022-05-21 150 views
朋友介紹下去咗尖沙咀美麗華廣場一間叫莆田嘅餐廳食福建菜,部份分店係連續4-5年榮獲米芝連推薦餐廳,今次係我食第一次品嚐福建菜。🫖胎菊茶茶係選用菊花茶,菊花味都好香,菊花清熱解毒,非常適合我😝餐廳現時做緊優惠,多達9種食法嘅哆頭蟶(蒸、炒、煮、炸、焗⋯⋯)任選2道只係 $199。每年4-7月係莆田哆頭蟶節最肥美嘅季節,所以基本上每枱客人都必叫。鐵板鹽焗蟶子鹽焗可以將所有肉汁鎖住,保留蟶子的最鮮最甜,蟶子飽滿多汁,果然係最肥美的季節,愛好者必定要試。辣炒蟶子喜歡吃辣的我梗係要吃點辣嘢,辣炒的方式來得惹味,聖子不會炒得很乾身,又辣又甜,正!百秒黃花魚無魚不歡,黃花魚賣相吸引,100秒意思係指用了100秒去煮黃花魚,肉質非常嫩滑,有少少湯,帶有魚的甜,一再證明了黃花魚很新鮮。扁肉湯 扁肉湯是福建菜式之一,扁肉嘅味道就好似食薄皮版嘅魚皮餃,紫菜湯味道,非常有家鄉菜特色。傳統海蠣煎海蠣煎都鋪上滿滿的海蠣,加上香蔥,吃起來鮮味可口。辣汁花蛤東南亞風的風味,甜辣入味,無沙加分😂酥炸冰心榴槤很有驚喜,外層榴槤入口即溶,裏面冰凍消暑,食完簡直透心涼

🫖胎菊茶
茶係選用菊花茶,菊花味都好香,菊花清熱解毒,非常適合我😝

鐵板鹽焗蟶子

辣炒蟶子

百秒黃花魚

扁肉湯

傳統海蠣煎
海蠣煎都鋪上滿滿的海蠣,加上香蔥,吃起來鮮味可口。

辣汁花蛤
東南亞風的風味,甜辣入味,無沙加分😂

酥炸冰心榴槤
很有驚喜,外層榴槤入口即溶,裏面冰凍消暑,食完簡直透心涼

2022-05-19 1188 views
莆田 地址:尖沙咀彌敦道118-130號美麗華廣場2期2樓269-270號舖成日食中菜想轉下新口味,但又唔知食邊間好🧐?不如就試下作為新加坡享譽盛名米芝蓮一星🎖🌟推薦嘅【莆田餐廳】,試下地道福建菜啦🤣~莆田哆頭蟶節 🦪 $199/自選蟶子菜式兩款 (鐵板鹽焗蟶子🧂🦪 + 福建老酒焗海蟶子🍾🦪)踏進5月又係蟶子肥美既時候😍,作為五年冠軍🏆鐵板鹽焗蟶子,賣相一上場已經好吸精,一隻隻肥肥嫩嫩蟶子整齊咁放係一堆堆滿鹽巴嘅鐵板上,蟶子用鹽焗方式鎖住鮮味😏,而且焗到周邊帶有少少焦香,只要輕輕咁用叉揭開殼裡面啲肉汁就已經流曬出來,啖啖都食到鹽焗味道啲咸香鮮味,正🥳!福建老酒焗海蟶子,一鍋蟶子保持肉嫩鮮甜,而且食到有少少酒香味🤪,如果先啜一口蒸出來嘅湯汁,真係啖啖都飲到海蟶嘅鮮甜原味道,正😍!百秘黃花魚 🐟 $78位獨特方式烹調短短100秒就蒸熟一條魚🤣?黃花魚魚骨唔算多,而且調味控制得幾好清清地唔會太鹹帶出到魚肉滑嫩鮮甜味,不錯😎。酥炒芋芯 🍠 $89以農家傳統方法炒製「芋頭最細嫩既芯位」😍,一啖咬落去口感內軟啖啖都食到好芋香味,而且又無渣😚。芋芯外層包住糖衣炒到外皮酥脆,鹹中帶少少甜令人越食越開胃
莆田

百秘黃花魚 🐟 $78位

酥炒芋芯 🍠 $89
以農家傳統方法炒製「芋頭最細嫩既芯位」😍,一啖咬落去口感內軟啖啖都食到好芋香味,而且又無渣😚。芋芯外層包住糖衣炒到外皮酥脆,鹹中帶少少甜令人越食越開胃🤪。

九轉小腸 🐷 $78
一層套一層手工腸套腸,食得出洗得都幾乾淨食唔到有內臟的異味😏,而且都幾口感爽口彈牙。

鹹魚炒芥蘭 🥬$78
芥蘭好嫩滑入口滿滿的清甜爽脆,加上鹹魚炒到好煙靭🤩,都幾Match。

福建老酒🍶 $68
福建老酒香氣濃郁,飲落口有少少似藥酒味,餘味綿長😈。

#nicefoodie尖沙咀

2022-05-18 139 views
放假去咗尖沙咀美麗華廣場一間叫莆田嘅餐廳食福建菜,新加坡店、香港銅鑼灣店仲係連續4-5年榮獲米芝連推薦餐廳。莆田係福建省嘅一個地級市,係香港食到福建菜嘅地方唔多,我咁大個仔都未食過😅,今次係我食福建菜(閩菜)嘅初體驗。🫖胎菊茶呢度嘅茶係選用菊花茶,菊花味都好香。每年4-7月係莆田哆頭蟶節最肥美嘅季節,餐廳現時做緊優惠,多達9種食法嘅哆頭蟶(蒸、炒、煮、炸、焗⋯⋯)任選2道只係 $199。▪️蒜蓉蒸海蟶濃濃嘅蒜蓉鋪滿肥肥嫩嫩嘅蟶子,每隻都鮮甜多汁。▪️鐵板鹽焗蟶 鐵板鹽焗蟶係餐廳連續5年嘅銷售冠軍,每隻都食到鹽焗嘅香味。無論蒜蓉蒸,鐵板鹽焗都好鮮味呀,間中有一兩粒沙都可以接受。▪️福建紅菇海鮮滷麵 $108滷麵用咗上等野生紅菇、蟶乾、鮮蝦、花蛤、豆卜、芹菜、椰菜、小棠菜等13種材料去煮。見到紅紅嘅湯底顏色越紅,味道越鮮。麵條軟硬度煮得啱啱好,掛晒濃稠嘅湯汁,鮮味十足。▪️傳統海蠣煎跟台式蚵仔煎、港式的蠔餅有點不太一樣,這個沒有蕃薯粉勾芡,也沒有醬料鋪上。但這個海蠣(蚵仔) 煎都鋪上滿滿的海蠣,加上香蔥,吃起來鮮味可口。▪️芋香鴨外層炸得好鬆化香口,粉粉嘅芋泥加埋鴨肉一齊食,食落唔會覺得油膩感,反而

🫖胎菊茶
呢度嘅茶係選用菊花茶,菊花味都好香。

每年4-7月係莆田哆頭蟶節最肥美嘅季節,
▪️蒜蓉蒸海蟶
濃濃嘅蒜蓉鋪滿肥肥嫩嫩嘅蟶子,每隻都鮮甜多汁。

▪️鐵板鹽焗蟶
鐵板鹽焗蟶係餐廳連續5年嘅銷售冠軍,每隻都食到鹽焗嘅香味。
鐵板鹽焗蟶

無論蒜蓉蒸,鐵板鹽焗都好鮮味呀,間中有一兩粒沙都可以接受。

▪️福建紅菇海鮮滷麵 $108

▪️傳統海蠣煎

▪️芋香鴨
外層炸得好鬆化香口,粉粉嘅芋泥加埋鴨肉一齊食,食落唔會覺得油膩感,反而增加飽肚感。
芋香芋香鴨鴨

▪️莆田扁肉湯
扁肉嘅味道就好似食薄皮版嘅魚皮餃,紫菜湯味道帶出微微嘅酸味特別開胃。
芋香芋香鴨鴨
2022-05-14 188 views
莆田哆頭蟶節哆頭蟶每一隻都肥肥嫩嫩,鮮甜爆汁!炸、炒、蒸、焗、煮,多達9款哆頭蟶菜式,2道度只需$199 ! 蒜蓉蒸蟶子蒸蟶子味道鮮甜, 有香濃蒜蓉味, 餸飯食一流! 蟶子金黃蛋 蟶子同雞蛋炒紅洋蔥同冬菇片, 不油膩, 加埋蟶子令雞蛋都有種鮮味! 香芋鴨 $99外面脆卜卜, 入面包住一層鴨肉及芋頭蓉, 好鹹香味, 外脆內嫩! 金湯時菜 $78有莧菜同皮蛋, 用了很大粒嘅蒜頭爆香非常惹味! 漁民紫菜燜飯 $88紫菜燜飯有香濃嘅蠔豉味, 比較普通但啱晒同其他餸一齊食! 福建紅菇海鮮鹵麵 $108紅菇好特別, 有好香嘅菇味, 啲湯都會變紅色, 湯底夠鮮味!  有新鮮嘅大蝦,蝦米, 蜆肉,豆卜等非常豐富!
莆田哆頭蟶節

蒜蓉蒸蟶子
蒸蟶子味道鮮甜, 有香濃蒜蓉味, 餸飯食一流!

蟶子金黃蛋

香芋鴨 $99

金湯時菜 $78
有莧菜同皮蛋, 用了很大粒嘅蒜頭爆香非常惹味!

漁民紫菜燜飯 $88
紫菜燜飯有香濃嘅蠔豉味, 比較普通但啱晒同其他餸一齊食!

福建紅菇海鮮鹵麵 $108
2022-05-06 1450 views
從前一直覺得莆田是比較高級的中菜,沒想過光顧。但當天經過看到正在做「莆田哆頭蟶節」優惠,太太又喜愛食海鮮,便決定給她一個機會✏️位置: 9/10✏️環境: 9/10✏️衛生: 9/10✏️服務: 8/10✏️食物: 9/10餐廳位於尖沙咀美麗華廣場2期,亦即Donki那一幢,地點優越,店內環境寛闊,典雅舒適。以新加坡福建菜為主,食物精緻及美味,服務亦算到位🌟莆田哆頭蟶節 - $199/2道餐廳主打的優惠,可以在9款蟶子菜式中,以優惠價$199選擇其中兩款,而我們則選了蒜蓉蒸海蟶及莆田農家蟶溜湯🍽蒜蓉蒸海蟶 - 原價$119以蒜蓉蒸最能吃到海鮮的鮮味,所以一開始已選定這道菜。蟶子比想像中大隻及多肉,雖然有一點沙,但鮮味及香味十足,軟滑爽口🍽莆田農家蟶溜湯 - 原價$129福建農家菜很有名,因此便選了這款以蕃茄、蛋花及莞茜等去煮的蟶溜湯,其中有把鮮味的蟶子用粉漿包著煮熟,所以它除了鮮味外,多了一份軟糯的口感,很有家的味道🌟福建紅菇海鮮滷麵(小) - $108海鮮滷麵是一道傳統的莆田菜式,據說這一道加入野生紅菇的是進化版,除野味突出的紅菇外,加入鮮蝦、蜆、小棠菜等,配合爽滑入味的滷麵 味道豐富而滿足🌟

✏️位置: 9/10

🍽莆田農家蟶溜湯 - 原價$129

🌟福建紅菇海鮮滷麵(小) - $108

芋香鴨

🌟芋香鴨 - $99
個人覺得是齋菜常有芋頭魚的升級版,首先外皮炸至香脆鬆化,芋頭粉嫩,加上中間加入香濃的鴨肉,味道有層次,香口而不覺膩

🌟酥炸冰心榴槤 - $42
看菜單上介入而被吸引,說是用上70%馬來西亞樹熟榴槤果肉製作,沒想到是把榴槤果肉雪成冰,然後炸香粉漿包著榴槤冰,再在碟上加入一些粟米汁。新穎有創意,榴槤味亦夠香夠出

自製滋養粟米汁及紅毛榴槤汁

🌟自製滋養粟米汁 - $32
熱焫焫的鮮榨粟米汁,味道有點淡,應該沒加糖,相當健康

🌟紅毛榴槤汁 - $32
用星馬一帶俗稱「紅毛榴槤」的「番鬼荔枝」去榨汁,雪白香濃,卻清甜解渴

🍽莆田(尖沙咀)
📬地址:尖沙咀彌敦道118-130號美麗華廣場2期2樓269-270號舖
2022-05-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$305 (Dinner)
前菜
莆田農家蟶溜湯
芋香鴨
自製滋養粟米汁及紅毛榴槤汁
和長輩飯聚,中菜永遠是他們的首選‼️🤣 莆田哆頭一帶盛產蟶子,現在更是蟶子的當造時期‼️只需$𝟭𝟵𝟵便可品嚐𝟮道莆田哆頭蟶‼️🦪▫️❥$𝟭𝟵𝟵/任選𝟮道蟶子菜式①蒜蓉蒸海蟶🥢 簡單的蒜香清蒸最能吃得出海鮮的鮮甜味‼️不要小看它那小小的一隻,熱油一淋鮮甜無比‼️👅②椒鹽哆頭蟶🥢 目測大約只有𝟲ᴄᴍ的蟶子長得胖乎乎、外型肥短‼️茶樹菇和蟶子炸成金黃色、撒上椒鹽,既鮮嫩又滋味‼️😋▫️❥$𝟵𝟵 芋香鴨‼️ 芋泥包裹著鴨肉,炸到香脆可口後切件‼️🫦 外層鬆脆、中間軟綿綿、裡層鴨肉又有咬口,很喜歡啊‼️💕▫️❥$𝟭𝟰𝟴 脆皮蒜香雞🐥 金黃色的雞皮香脆可口,雞肉也嫩滑‼️加上乾爽的炸蒜一口吃下,好香喔‼️👅▫️❥$𝟭𝟬𝟴福建紅菇海鮮鹵麵🍜 蜆肉、大蝦、肉絲、蔬菜及活血養顏的紅菇煮成的鹵麵湯底很鮮‼️😚 而其軟綿綿的口感也很特別‼️

❥$𝟭𝟵𝟵/任選𝟮道蟶子菜式

2022-03-16 349 views
開胃菜蝦苗伴紫菜🌟🌟🌟🌟一片好透薄青瓜包住,紫菜內有蝦苗,賣相好吸引。撲鼻而來的麻油和醋香味,令我胃口大增。😍 紫菜口感脆嫩,味道酸酸哋,係一道刺激味蕾的開胃菜。 莆田滷麵🌟🌟🌟🌟用蝦、蜆、鮮菇等材料煮麵。濃稠的湯底充滿海鮮味,麵條掛滿湯汁。一碗接一碗,回味無窮,是實至名歸的招牌菜。 金湯時蔬🌟🌟🌟不同季節,可以選的蔬菜都不同。蒜頭炸到金黃色,再加入鹹蛋黃和皮蛋煮湯。時蔬浸在金黃色既湯汁,非常顯眼。 湯頭鮮美,我直接喝完。藥膳竹筒蝦🌟🌟🌟以竹筒代碗,內有2隻蝦。蝦非常新鮮,稍用力才能剝掉蝦殼,而且蝦肉彈牙,唔會「鞋濕濕」。湯內見到枸杞,陣陣當歸味,非常補氣養身。 黃金荷葉包⭐️⭐️⭐️荷葉包色澤金黃,表面上的芝麻亦受熱均衡,令荷葉包更有立體感。👍將已烹調的豬肉絲夾進荷葉包內。酥脆的包面帶有一絲甜,配搭豬絲非常夾。 椒鹽豬手⭐️⭐️⭐️外皮焦脆,充滿骨膠原,但不油膩👍👍。
開胃菜
蝦苗伴紫菜🌟🌟🌟🌟

莆田滷麵🌟🌟🌟🌟

金湯時蔬🌟🌟🌟

藥膳竹筒蝦🌟🌟🌟

黃金荷葉包⭐️⭐️⭐️

椒鹽豬手⭐️⭐️⭐️
外皮焦脆,充滿骨膠原,但不油膩👍👍。

2022-02-03 299 views
剛剛年廿九,買了兩個六人盆菜,每個1488。打開蓋一看,只見到幾隻大大的雞翼,立刻倒胃口,快餐店也有幾件切雞掛?內裏是有幾隻大蝦及鮑魚,幾粒江瑤柱,其他已經看不到什麼東西,蠔豉也沒有一隻!連蘿蔔也只有幾件。其他根本沒有什麼可以吃的東西!以莆田一般食物的水準,這個盆菜實在太令人失望,亦感覺極度受騙!
Feast toba prosperous New Year with Putten...新年吃莆田。。財運旺一年💫。一家來自新加坡🇸🇬 米芝蓮一星⭐️原味褔建中菜館🥢,你又吃過嗎❓就快到新春🎋,餐廳都推出左應節 (賀年盆菜) & 期間限定 (海蠣菜式) 呢,感覺相當吸引😍。ll $988 4位$1478 6位;$1968 8位;$2388 10位應節菜式❤️ 材料超級豐富:瑤柱、鮑魚、海參、花膠、花菇、蟶乾,雞翅、燒肉、發菜、大蝦、白靈菇、蘿蔔。盆菜大大份又足料,賀年不能少。ll $129(新品)餐廳正推行海蠣節,推出左不少海蠣節產品🐚。品種個頭小、味道鮮,濃縮鮮味精華。粒粒炸至外酥內嫩,香辣微麻🌶,食落腥味淡,鮮嫩緊實。ll $188一炸二煎三醬燜,口口香到心裡面,肉嫩滑。ll $89選用褔鼎檳芋芯,外酥內糯,趁熱先好吃喔。ll $108菌香咸鮮,13種食材,湯濃料足 麵條吸盡精華。ll $22 each從皮到餡都是肉做,新鮮現宰豬後腿肉經外重手打成薄0.5mm 餡皮,充滿鹹香。..新春賀年菜式🥢,相信係節日一定不能少喔。..×××××ש尖沙咀彌敦道118-130號美麗華廣場2期2.

l[盤滿缽滿.鮑魚大蝦盆菜]l $988 4位
$1478 6位;$1968 8位;$2388 10位

l[辣子鮮海蠣]l $129

l[軟煎黃花魚]l $188

一炸二煎三醬燜,口口香到心裡面,肉嫩滑。

l[酥炒芋芯]l $89
選用褔鼎檳芋芯,外酥內糯,趁熱先好吃喔。

l[莆田汰麵]l $108
菌香咸鮮,13種食材,湯濃料足 麵條吸盡精華。

l[扁肉湯]l $22 each

新春賀年菜式🥢,相信係節日一定不能少喔。
×××[莆田餐廳]×××
©尖沙咀彌敦道118-130號美麗華廣場2期2
2022-01-23 212 views
-去得美麗華商場二期原來好多餐廳㗎😮上到2樓見到一間叫莆田既餐廳個名俾我第一個感覺好日式feel 以為係食日本菜啦😅一search原來莆田係福建嘅一個市鎮⋯我真係見識少原來呢間係⭐️星加坡米芝蓮一星餐廳⭐️印象中自己好似冇乜食過福建菜 就決定試吓呢間啦同屋企人坐低後 發現原來有盆菜喎 即場試下佢嘅盆菜都好 ✅盆菜 (內含12種食材)瑤柱、鮑魚、花膠、海參蟶乾、百靈菇、髮菜、大蝦蘿蔔、燒肉、雞翼、花菇花菇瑤柱大大粒 鮑魚大蝦好爽口仲有好耐都冇食過嘅發菜 滑嘟嘟 盆菜足料大大份 而且全部都好入味✅扁肉湯原來呢款湯 已經有五百幾年歷史嘅傳統 福建經典菜之一👀有清朝保留傳統手藝到而家外皮都係用豬肉製成😮新鮮豬肉反覆敲打過萬次再加上番薯粉造成 寒冷嘅天氣 加上熱辣辣嘅湯 即刻暖笠笠😋✅酥炒芋芯一口芋頭 外層炸到脆卜卜 再裹上一層類似焦糖嘅糖漿內裏仍然保持住芋頭嗰種粉粉地嘅質地 好香口 大家都好鍾意食😋😋👍🏼.✅軟煎黃花魚黃花魚煎得好完美👍🏻 皮脆肉軟 厚肉肥美魚肉再淋上秘製醬汁 咸咸地幾鮮味✅海蠣煎適逢海蠣節 緊系要叫份煎餅粉漿邊位脆卜卜 中間超多蠔仔🦪同埋大量葱花同我哋嘅港式煎蠔餅都幾唔同味道就比
去得美麗華商場二期原來好多餐廳㗎😮
上到2樓見到一間叫莆田既餐廳
個名俾我第一個感覺好日式feel 以為係食日本菜啦
😅一search原來莆田係福建嘅一個市鎮⋯我真係見識少
原來呢間係⭐️星加坡米芝蓮一星餐廳⭐️
印象中自己好似冇乜食過福建菜 就決定試吓呢間啦
同屋企人坐低後 發現原來有盆菜喎 即場試下佢嘅盆菜都好
✅盆菜 (內含12種食材)
瑤柱、鮑魚、花膠、海參
蟶乾、百靈菇、髮菜、大蝦
蘿蔔、燒肉、雞翼、花菇
花菇瑤柱大大粒 鮑魚大蝦好爽口

同我哋嘅港式煎蠔餅都幾唔同
味道就比較淡口 如果有埋醬料/胡椒鹽點會更好味啲
✅ 紅菇海鮮滷麵
好少女心喎😍粉紅色嘅麵 好吸睛
紅菇、蟶乾、鮮蝦、花蛤 加上滑脫脫嘅麵條 作結⭕️
Type of Meal
Lunch
  • 酥炒芋芯
2022-01-16 153 views
最近家人訂咗莆田新春大盆菜套餐,盆菜訂了四人前,食材有瑤柱、鮑魚、海參、大蝦、花膠、花菇、發菜、蟶乾、菇、雞翼、燒肉、蘿蔔 !配料炆煮得非常入味,鮑魚海參花膠等腍軟可口,所有新鮮熱辣又滋味!傳統海蠣煎 這種煮法有少少類似台灣的阿仔煎,但呢種更有滿滿海蠣🦪,確好足料!軟煎黃花魚 先煎至魚皮腍,而魚肉嫩滑,食唔停口!酥炸芋芯 把薄薄脆糖衣包裹芋頭來煮,估唔到甜中帶芋泥香都好好味!興化炒米粉 米粉和配料炒得十分香,充滿鑊氣!炸起的紫菜好像薯片!莆田扁肉湯 用豬肉餡做成小餃子🥟的紫菜湯,湯底加入醋,使我開胃!莆田餐廳地址: 尖沙咀彌敦道118-130號美麗華廣場2期2樓269-270號舖

軟煎黃花魚
先煎至魚皮腍,而魚肉嫩滑,食唔停口!

酥炸芋芯
把薄薄脆糖衣包裹芋頭來煮,估唔到甜中帶芋泥香都好好味!

興化炒米粉
米粉和配料炒得十分香,充滿鑊氣!炸起的紫菜好像薯片!

莆田扁肉湯
用豬肉餡做成小餃子🥟的紫菜湯,湯底加入醋,使我開胃!

莆田餐廳

2K
2022-01-14 116 views
#🧧新春盆菜宴🧧迎接農曆新年 本來訂咗枱食團年飯 睇疫情發展 應該冇得放寬堂食 唯有兩手準備 搜羅外賣盆菜資料 就算喺屋企食飯過節 都可以食得好豐富😋-🥘外賣盆菜 $988/4人份量新正頭食盆菜 最好氣氛🎉 材料靚夾正:海參 鮑魚 瑤柱 花膠 冬菇 髮菜 鮑片 大海蝦 蟶乾 豬腩肉 白蘿蔔 紹菜 用料豐富兼夾好意頭🎏🎊-🦪海蠣煎 $119趁海蠣節推廣 揀咗個招牌煎餅 海蠣細細粒 都算肥美肉厚 加青蔥粒蛋漿煎香成為煎餅 入口唔油膩 味道鹹鮮 冇腥味 反而帶啲蛋香-🥣扁肉湯 $22小扁肉由皮到餡 全部由豬後腿肉打成 湯底清 有肉嘅鮮甜-🐟軟煎黃花魚 $188老竇話呢個係手工菜 黃花魚走油再香煎 跟住用豆醬炆 魚皮有硬度有口感 吸收豉醬香濃汁液-🍠酥炒芋芯 $89呢個屬於半甜品半小菜 檳榔芋頭芯 啖啖粉口 食落粉滑軟糯 外皮酥香少甜-🧆興化米粉 $88米粉乾身爽口有米香 蝦米乾亦係主角 鹹香堅韌 紅衣花生香脆 連乾紫菜都烘到脆卜卜呀😍-📍莆田尖沙咀彌敦道118-130號美麗華廣場2期2樓269-270號舖
#🧧新春盆菜宴🧧

🍠酥炒芋芯 $89

🧆興化米粉 $88

📍莆田
2022-01-13 97 views
醒起早兩日拎咗張傳單。試下*莆田*盤菜都唔錯😃。*莆田*做緊海蠣🦪推廣。當然要試試🤩。呢盤係4人盆菜。入面有十二種食材😍。瑤柱。鮑魚。花膠。海參。花菇。發菜。大蝦。燒肉。白靈菇。雞翼。蘿蔔。蟶乾。矜貴食材應有盡有😎。盆菜入味。蟶子食得多。蟶乾真係第一次。咸咸香香甘。當然唔少得我最愛嘅鮑魚❤️。炆得好軟腍。扁肉湯🥣皮薄喊靚。紫菜湯酸酸的好開胃❤️。酥炒芋芯芋芯外酥內糯。外層有層糖膠包著。芋頭控必試❤️。海蠣煎海蠣份量十足。每啖嚐到海蠣嘅鮮甜😛。軟煎黃花魚🐟黃花魚肉鮮嫩。醬汁雖多。也沒有蓋過魚嘅鮮😋。興化炒米粉莆田米粉比平時食開嘅幼嫩。炒得乾身入口唔會一Pat Pat。有蟶子。蜆肉。大蝦做餸。非常豐富🥰。
醒起早兩日拎咗張傳單。試下*莆田*盤菜都唔錯😃。
*莆田*做緊海蠣🦪推廣。當然要試試🤩。
扁肉湯🥣
皮薄喊靚。紫菜湯酸酸的好開胃❤️。
酥炒芋芯
芋芯外酥內糯。外層有層糖膠包著。芋頭控必試❤️。
海蠣煎
海蠣份量十足。每啖嚐到海蠣嘅鮮甜😛。
軟煎黃花魚🐟
黃花魚肉鮮嫩。醬汁雖多。也沒有蓋過魚嘅鮮😋。
興化炒米粉
2022-01-11 79 views
莆田豐盛盆菜😍地址:尖沙咀美麗華2樓環境-環境好舒服,座位之間隔得好遠,服務好好,仲會幫我哋換碟,好好禮貌,食得好開心😃。特色-曾經攞過新加坡米之蓮一星,香港都有幾間分店,味道有保證。食福建菜,坊間比較少有。趁仲有一段時間先過年,餐廳冇咁full,約咗朋友晏晝出嚟團年🤣盆菜盆菜好豐盛,有鮑魚、海參、花胶、瑤柱、蝦、菇、髮菜。。。平時好多時食盆菜都會好咸,呢度嘅咸度啱啱好,啲料入味得嚟唔會覺得咸,鮮味都好足夠,尤其係鮑魚、花胶同大花菇,都好好味😋髮菜份量勁足,好耐冇試過咁大啖食髮菜。煎黃花魚魚煎得好香,嗰汁底加咗洋蔥,有少少甜,同黃花魚好夾好好味。海蠣煎近排餐廳主題係海蠣,即係平時食嘅煎蠔餅,不過佢同潮式有少少唔同,蛋比較少,而且同啲蠔係分開煎嘅,蠔多到有啲夸張,好足料。酥炒芋芯呢個芋頭勁好味,入面係軟綿綿嘅芋頭,外層加咗少少糖嚟炒,外脆內軟,佢已經成為我以後去莆田嘅必點菜。莆田汰麵呢個麵算係莆田嘅招牌菜之一,之前都食過幾次,依然覺得好鮮好好味,入面有蝦、蜆同埋子,所以好鮮味,再加上菇同菜,好滿足。扁肉湯呢個好似又係莆田嘅招牌之一,朋友勁鍾意,要趁熱飲,扁肉有啲似雲吞,又有啲似魚皮餃,食
莆田豐盛盆菜😍

地址:尖沙咀美麗華2樓

盆菜

煎黃花魚

魚煎得好香,嗰汁底加咗洋蔥,有少少甜,同黃花魚好夾好好味。

海蠣煎

酥炒芋芯

莆田汰麵

扁肉湯

呢個好似又係莆田嘅招牌之一,朋友勁鍾意,要趁熱飲,扁肉有啲似雲吞,又有啲似魚皮餃,食落都幾特別。

前幾日同幾位朋友去呢間福建菜餐廳食飯,環境幾舒適,食左幾款特色福建菜。盆滿鉢滿鮑魚大蝦盆菜 $988/4位踏入一月份,就快又過年,見有新春盆菜食,我哋都叫咗份盆菜一齊食。呢到嘅盆菜有鮑魚、瑤柱、海參、花膠、花菇、蟶乾、雞翼、燒肉、髮菜、大蝦、白靈菇同埋蘿蔔。每款材料都已經煮到入曬味,味道適中,唔會過鹹過淡,亦都啱啱好帶出左食材嘅鮮味,相當出色。我最鍾意食嘅就係髮菜,索曬味,正。軟煎黃花魚 $188/條我地叫左兩條黃花魚。黃花魚首先炸左先,然後再煎,最後醬燜,食落魚肉仲好滑嫩,外面嘅魚皮有少少香脆。醬汁有淡淡嘅甜味,好食。辣子鮮海蠣 $129餐廳依家推行緊海蠣節,有七種唔同食法嘅海蠣可以點,我地就揀左辣子鮮海蠣。呢到用左江口珠蠣,size唔大但濃縮左鮮味精華,就算配上麻辣嘅辣椒,都依然入口鮮美。食落外脆內嫩。酥炒芋芯 $89外層酥脆,有層薄薄嘅脆面喺芋頭,味道甜甜地。內裏嘅芋頭口感綿滑。經典包菜飯 $98因為未試過包菜飯,就叫黎試下。包菜飯係屬於莆田人嘅家常燜飯,用左包菜、滷肉、蝦米、香菇、蟶乾、干貝同飯一齊燜煮,食落唔會太鹹,入口微微濕潤唔太乾,充滿滷香,就咁食都唔會覺得寡。扁肉湯 $

盆滿鉢滿鮑魚大蝦盆菜 $988/4位

軟煎黃花魚 $188/條

辣子鮮海蠣 $129

酥炒芋芯 $89

經典包菜飯 $98

扁肉湯 $22
湯入面有紫菜同埋八粒扁肉。扁肉賣相係類似雲吞咁,但佢嘅特別之處係皮同埋餡料都係由肉造嘅。豬肉經過多次手工捶打之後變成比紙更薄嘅皮。好特別,值得一試。

2022-01-07
Type of Meal