2022-05-21
朋友介紹下去咗尖沙咀美麗華廣場一間叫莆田嘅餐廳食福建菜,部份分店係連續4-5年榮獲米芝連推薦餐廳,今次係我食第一次品嚐福建菜。🫖胎菊茶茶係選用菊花茶,菊花味都好香,菊花清熱解毒,非常適合我😝餐廳現時做緊優惠,多達9種食法嘅哆頭蟶(蒸、炒、煮、炸、焗⋯⋯)任選2道只係 $199。每年4-7月係莆田哆頭蟶節最肥美嘅季節,所以基本上每枱客人都必叫。鐵板鹽焗蟶子鹽焗可以將所有肉汁鎖住,保留蟶子的最鮮最甜,蟶子飽滿多汁,果然係最肥美的季節,愛好者必定要試。辣炒蟶子喜歡吃辣的我梗係要吃點辣嘢,辣炒的方式來得惹味,聖子不會炒得很乾身,又辣又甜,正!百秒黃花魚無魚不歡,黃花魚賣相吸引,100秒意思係指用了100秒去煮黃花魚,肉質非常嫩滑,有少少湯,帶有魚的甜,一再證明了黃花魚很新鮮。扁肉湯 扁肉湯是福建菜式之一,扁肉嘅味道就好似食薄皮版嘅魚皮餃,紫菜湯味道,非常有家鄉菜特色。傳統海蠣煎海蠣煎都鋪上滿滿的海蠣,加上香蔥,吃起來鮮味可口。辣汁花蛤東南亞風的風味,甜辣入味,無沙加分😂酥炸冰心榴槤很有驚喜,外層榴槤入口即溶,裏面冰凍消暑,食完簡直透心涼
🫖胎菊茶
茶係選用菊花茶,菊花味都好香,菊花清熱解毒,非常適合我😝
鐵板鹽焗蟶子
辣炒蟶子
百秒黃花魚
扁肉湯
傳統海蠣煎
海蠣煎都鋪上滿滿的海蠣,加上香蔥,吃起來鮮味可口。
辣汁花蛤
東南亞風的風味,甜辣入味,無沙加分😂
酥炸冰心榴槤
很有驚喜,外層榴槤入口即溶,裏面冰凍消暑,食完簡直透心涼