2022-07-08 624 views
去過咁多間拉麵店 個人最推介一定係呢一間🍜價錢好抵食 質素又高🤑呢到嘅沾麵係限量供應 份量真係好多!自家製麵條好有咬口 而且仲要好掛湯💕個魚介沾麵湯 真係非常之濃郁 仲好有鮮味!
第N次食台風,今次第一次食佢地既撈麵,食埋個撈麵真係佢成個menu我都食過曬了🙈可以總括,佢所有麵都好食😊  1⃣️骨膠原撈麵($78) 因為個人鍾意飲拉麵既湯,所以次次黎都skip左撈麵呢個選擇,今次終於試下佢!撈麵面頭有一大球骨膠原,同個底既醬汁一齊撈埋落個麵到,好香好好味,仲有片檸檬可以擠啲汁落去,酸酸甜甜中和油膩感🥰食落夠夠曬味而且唔會好乾身,麵質彈牙。叉燒係切粒既,仲有啲蔥、紫菜、半熟蛋、魚介粉。另外揀50%麵量既話可以送多半款餸,揀左要蛋,所以最後有兩個半隻既半熟蛋😋
1⃣️骨膠原撈麵($78)
骨膠原撈麵
骨膠原撈麵
2022-05-25 923 views
.📍台風📍#饅頭去荃灣 #饅頭食日本菜呢間拉麵店舖仔細細,但人氣頗高,每次小編經過嘅時候都見到勁多人排隊,某日平日晏晝見人流冇咁多,一於走去試下。------------------------------1️⃣ 沾麵 ($83)其實小編原本唔係想食呢個,但我見店家講話自己嘅沾麵質係每日限量30份,心諗咁把炮就比我見識下佢有幾好食。Em...🥴老實講有啲失望,首先佢哋嘅湯底鰹魚味同豚骨香🐷係幾出嘅,唔會過鹹過油,但就唔會話飲到好多層次;呢度嘅麵雖然冇話食得出好香嘅麥味,但麵條溫度符合沾麵嗰種冷麵嘅效果,保留到彈牙有咬勁嘅麵質🙈,加上麵條掛湯能力同湯底濃稠度嘅平衡都做得唔錯,每一啖都唔會好淡味。好可惜佢哋嘅湯唔夠熱,膠碗嘅保溫能力亦一般,加上啲麵本身又係凍嘅,以至於食到後面感覺似食緊冷麵🥶,呢一點真係扣好多分。配料就有叉燒、荀、京蔥、半隻溏心蛋同紫菜。雖然係瘦叉燒,肉質自然唔係柔軟入口即溶嗰款,但由於係低溫慢煮嘅關係,所以食落都唔算乾嚡,肉味頗濃郁,不過感覺就唔係好新鮮,但小編更加鍾意旁邊嘅肉碎,肉質會更加軟腍唔黐牙;溏心蛋嘅生熟程度亦把握得恰到好處,不過就冇乜味道。整體好壞參半,不過食物份
📍台風📍#饅頭去荃灣 #饅頭食日本菜
1️⃣ 沾麵 ($83)

沾麵

配料就有叉燒、荀、京蔥、半隻溏心蛋同紫菜。雖然係瘦叉燒,肉質自然唔係柔軟入口即溶嗰款,但由於係低溫慢煮嘅關係,所以食落都唔算乾嚡,肉味頗濃郁,不過感覺就唔係好新鮮,但小編更加鍾意旁邊嘅肉碎,肉質會更加軟腍唔黐牙;溏心蛋嘅生熟程度亦把握得恰到好處,不過就冇乜味道。整體好壞參半,不過食物份量好多,以呢個價錢嚟講,我唔會有太多怨言,但應該唔會再特登排隊去食,建議想試嘅朋友仔都唔好抱太大期望。
🔸整體評分:6.9/10
🔸小編回頭率:6/10
2022-05-20 509 views
拉麵份量係一般拉麵鋪嘅1.5倍,叉燒都比較大片!湯底濃郁但不油膩,拉麵有嚼勁爽滑,啲叉燒偏瘦,比較健康,但因為唔夠肥,入口就唔會有溶喺口入面嘅感覺😂唯一比較遜色係味蛋,冇咩味道我跟店家嘅建議,一開始先飲湯食麵,食左1/3後,先倒入魚介粉,再食多1/3後,先再自己加蒜泥、麻油、七味粉同胡椒,一碗麵三種風味😳😳職員都有禮積極熱情,值得加分,日本籍廚師和香港人徒弟會喺客人離開時講多謝,超級nice!
拉麵份量係一般拉麵鋪嘅1.5倍,叉燒都比較大片!

2022-04-27 533 views
果次食個沾麵認真正!雖然排隊都排咗一陣, 但食時沾麵啲料又足, 又大碗, 真係值得!!!食嘅時候好神奇, 之前食普通拉麵浸埋湯時食到最後係飽到食唔曬, 但之後轉沾麵神奇嘅事係竟然食得曬,啱啱好分埋湯嘅好處就係可以原汁原味咁試個湯, 真係超正, 個湯又濃, 唔食沾麵真係會後悔
果次食個沾麵認真正!

2022-04-21 453 views
閉關咗咁耐終於都出嚟食吓飯,雖然有住家飯食係唔錯,但係偶然都會想偷懶一下,出嚟梗係食返我最鍾意嘅拉麵啦!! 雖然而家仲係疫情尾段,但依然都有唔少人排隊,為食佢哋嘅拉麵,就知道佢哋可以係荃灣咁多年嘅原因。台風拉麵今期再推出返「黃色暴雨拉麵」湯底用上豚骨湯加日本咖喱,食落咖喱味會比較突出,但口感依然濃厚,拉麵麵質唔錯相當有咬口,而且份量唔少,男士都會夠食。佢哋溏心蛋都唔錯,另外再加多左一隻溏心蛋,大滿足!!!

黃色暴雨拉麵

台風拉麵今期再推出返「黃色暴雨拉麵」
2022-04-11 455 views
依間次次都要排隊,勝在份量超多,男仔都夠食。果時嗌九級颱風極辣拉麵,賣相就似專門俾食得辣嘅人挑戰,海量式嘅辣粉加上本身已鮮紅色嘅豬肉湯,的確一般人千祈唔好試咁辣。先講配料,兩粒半份嘅糖心蛋已比其他地方多,而且味道不俗,都有流質感。兩大塊紫菜鋪上魚粉,自由選擇沾上幾多,令湯提升多一個層次,筍片亦大塊又厚,毫不吝嗇,洋蔥片襯湯會刺激到整體味道。唯獨叉燒方面雖然好多,但鬆散又偏乾,冇乜加工過感覺,依點就遜色少少。湯底出名夠濃夠柔綿綿,掛湯冇難度,而且每啖都感受到熬製十幾個鐘嘅香味。不過因為好濃,可能有人飲得多會覺得膩。至於粗麵多且質量好,值得讚,又彈牙又好味,今次加底竟然差啲食唔晒。

每次行過都見到好多人排隊。。終於呢次跟朋友去試了😀😀適逢撞正午餐時間。。。原來會有一個餸送/送飲 品(二選一)湯底都可以添~.伊台風辣蕃茄芝士拉麵🌶🍅🧀🍜🍜因為加底的原故。。所以好大碗‼️🤣🤣加上會愈食好快湯底都無,呢個時候可以問店員加湯底。。添加的湯底,蕃茄味更突出同好😲😲⚠️不過注意,有需要先加,因為添加的湯底份量都不少,所以不要浪費⚠️.魚介豬骨湯拉麵🐟🐖🍜🍜我揀的免費餸是叉燒,相片中一粒粒的就是了~通常先飲一啖本身湯底,之後有些魚粉再混合撈埋,再飲多次,感覺好似唔撈魚粉味道好d~而麵的口感有點像手工麵,都幾"煙un"不會太淋太硬。。所以食完唔會覺得好快飽。。.整體覺得不過不失,覺得試過就算,唔會話好想再去食的衝動😂😂
每次行過都見到好多人排隊。。終於呢次跟朋友去試了😀😀
適逢撞正午餐時間。。。原來會有一個餸送/送飲 品(二選一)
湯底都可以添~
伊台風辣蕃茄芝士拉麵🌶🍅🧀🍜🍜
因為加底的原故。。所以好大碗‼️🤣🤣
辣蕃茄芝士拉麵

魚介豬骨湯拉麵🐟🐖🍜🍜
我揀的免費餸是叉燒,相片中一粒粒的就是了~
而麵的口感有點像手工麵,都幾"煙un"
不會太淋太硬。。所以食完唔會覺得好快飽。。
魚介豬骨湯拉麵

整體覺得不過不失,覺得試過就算,唔會話好想再去食的衝動😂😂
辣蕃茄芝士拉麵
魚介豬骨湯拉麵
2022-03-06 386 views
拉麵台風是位於荃灣一間人氣小店,冬甩仔女,每次去都會見到人流,認為除了食物好食外,佢地既店舖同員工亦非常細心,小編當天叫了兩款不同的拉麵,佢地會預先在排隊時,比點餐紙先點餐,入店坐底後5-6mins 拉麵就到。🍩冬甩女🍩食評👅🍜魚介豬骨湯拉麵 $78湯底濃郁,麵掛湯,唔會死鹹味,飲完好口渴。再配合放喺紫菜上嘅魚介粉,混合湯,又會有另一種風味,鮮味更加出。🍩冬甩仔🍩食評👅期間限定,極限台風☔️紅色暴雨拉麵 $83湯底同面都同魚介豬骨湯相同, 感覺係多左辣味,已試過普通辣同大辣,認為食普通辣已經足夠,因為覺得大辣會搶過湯的味道,但食得大辣或食得更辣更辣,可以選擇叫九號風球辣。 🍩冬甩小資訊🍩1️⃣拉麵屬於粗,拉麵份量的1.5倍,可選普通1.5倍,75%,50%,好按自己食量而選擇。2️⃣叉燒大塊,份量多,偏淋。3️⃣不設加一❗️❗️

🍩冬甩女🍩食評👅
🍜魚介豬骨湯拉麵 $78

🍩冬甩仔🍩食評👅
期間限定,極限台風☔️紅色暴雨拉麵 $83

🍩冬甩小資訊🍩
2️⃣叉燒大塊,份量多,偏淋。
3️⃣不設加一❗️❗️
2022-01-21 447 views
今日去開荃灣,原本想吃的店不知是否已結業,完全找不到,行經這間拉麵店,看到有沾麵就決定這間了。入門前人多到要排隊,前面有3人,不到十分鐘便可入內。排隊期間有點餐紙供選定吃什麼,我選了沾麵(日限30份)和一份荀,入門前得知原來午市現在有半份小吃免費,沒選擇就是燒肉,所以我選的荀也就免費了。入座後已有水提供,只須等待食物到來。裡面的座位其實也不少,設計但跟日本一些拉麵店都很相似。沾麵我全部都選了普通,這樣滿滿的份量很充足,一個大男人正常食量應可吃得完,但細食的人最好選減半或75%,減的只會是拉麵量,其他不會有少,不用擔心。重要的是不要吃剩浪費食物,這對而店家和對食物而言都很沒禮貌。湯頭很美味,有飽滿的魚介味,喜歡海的旨味要試試。肉味濃,荀也相當美味,其他配菜也份量十足,是會讓人喜歡上的味道。沾麵吃後人餘下的濃湯,可以請店員加上清湯中和,再喝下去,有着不一樣的美味。不過有滿意也有可改善的地方,沾湯的碗相信並沒有預熱,所以沾湯來到時已不是滾湯,摸湯碗只感到是溫的,湯也只是一般熱度,能直接入口,每一次加入拉麵掛湯後,湯的溫度都流失得很快,到後半時已經快要變冷湯了。希望店家能夠改善一下,相信會更好

沾麵

不過有滿意也有可改善的地方,沾湯的碗相信並沒有預熱,所以沾湯來到時已不是滾湯,摸湯碗只感到是溫的,湯也只是一般熱度,能直接入口,每一次加入拉麵掛湯後,湯的溫度都流失得很快,到後半時已經快要變冷湯了。希望店家能夠改善一下,相信會更好。

2022-01-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$83 (Lunch)
2022-01-10 335 views
多次都見人龍,疫情關係星期日禁晚市前可直入有位,叫了魚介豬骨拉麵。等候時欣賞牆上的畫。麵到滿滿的一碗,附有魚粉。喝一口湯,濃而不死咸,麵條粗身吸到湯汁,麵和叉燒份量不算小,但比之前見食評的相份量少咗,而店員好早收了蒜醬和辣油唔夠好。落左魚粉之後麵太咸,久久未消口渴感覺。整體okay, 但不覺特別出色。
2022-01-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$78 (Tea)
2021-12-30 303 views
🍜最近吃了味道一般的拉麵,格外懷念台風大碗豪邁的好吃拉麵,每次都把湯喝光光。因此雖然已經吃過晚飯,居然也受不了引誘,把熱量和碳水限制丟開,結伴去吃一碗魂牽夢繫的拉麵。🍅🧀🐷閒日八時也不跟你客氣,絕對要排隊等候。位置不多,但有置物籃提供,不會很狼狽。由於實在很飽,叫了減量麵底和開胃的蕃茄芝士湯底,多要了些叉燒。蕃茄新鮮,拉麵也入味,只是芝士載浮載沉,化進湯裡,不太嚐到芝士和蕃茄如何合作無間。不過叉燒非常足料,旁邊的豬骨拉麵是一貫無敵的香濃鮮甜。💪💪這次沒有想像中的絕佳風味,我會歸咎於脹滿的肚子,下次絕對要抓緊排隊餓死和太飽沒胃口的平衡。▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️📍拉麵台風荃灣大河道81號寶成樓地下7號舖🥰湯底好喝😍超大碗 勁足料🤔芝士沒有和蕃茄很搭伊台風拉麵💲8️⃣8️⃣@itoyuta@ramentaifu.tsuenwan#叉燒拉麵 #拉麵 #荃灣 #溏心蛋#荃灣美食  #半熟蛋  #日本拉麵 #ramen #台風 #拉麵台風#蕃茄 #芝士 #sloweatfoodie #hkfoodlover #hkfoodie #foodiehk #foodie #hkblogger #hk #h

📍拉麵台風

荃灣大河道81號寶成樓地下7號舖

🥰湯底好喝

😍超大碗 勁足料

🤔芝士沒有和蕃茄很搭

伊台風拉麵💲8️⃣8️⃣

@itoyuta

@ramentaifu.tsuenwan

#叉燒拉麵 #拉麵 #荃灣 #溏心蛋#荃灣美食  #半熟蛋  #日本拉麵 #ramen #台風 #拉麵台風#蕃茄 #芝士 #sloweatfoodie #hkfoodlover #hkfoodie #foodiehk #foodie #hkblogger #hk #hkig #吃貨 #慢食 #吃貨女生 #真實食評 #instafood #foodporn #相機食先 #hkfoodstagram #文青

2021-12-20 290 views
拉麵台風地址:荃灣大河道81號寶成樓地下7號舖如果你係荃灣人,一定會知 @ramentaifu.tsuenwan  拉麵真係長期排長龍,就算非凡忙時段都起碼要排兩三枱,所以今日就去試試睇下佢有幾巴閉先🤣。伊台風 🍅 🍜$88 蕃茄芝士拉麵,酸酸甜甜嘅蕃茄味配埋豬骨香味,而且面頭仲有少少芝士粒添,真係好香好濃,好開胃呀。叉燒好大塊,肥瘦適中,口感不錯。魚介豬骨湯拉麵 🐟 🍜$78 魚介湯底鮮甜,有豬骨香濃味。麵條粗幼適中,掛湯能力高,仲要夠爽滑彈牙,不錯。#nicefoodie荃灣
拉麵台風
地址:荃灣大河道81號寶成樓地下7號舖

伊台風 🍅 🍜$88

魚介豬骨湯拉麵 🐟 🍜$78

#nicefoodie荃灣

2021-12-18 269 views
次次去台風食都要排隊架啦,呢點相信個個荃灣人都知,開左咁多年依然係咁真係因為台風太正!除左環境本身就好似日本居酒屋,餐牌都係手繪超Q之外,食物當然最緊要,重點要讚個湯,濃味得黎又飲得出絕對唔係味精,真材實料到一個點,正!
真係因為台風太正!
2021-12-14 1463 views
好耐無食拉麵,無他,因為香港食拉麵好貴。近來小小癮起,又到處找。附近最便利又頗有名氣的是麵屋台風。小店大概10枱位,跟日本當地的很像樣。師傅不知是否日本人?店員會日語和師傅溝通,亦會廣東話,聽落頗有感覺。有介紹各款拉麵。自助點餐,價錢算相宜。第一次來點了魚介豚骨拉麵。午餐送飲品或半份小食,要了叉燒。湯底係濃嘅,掛匙嘅,但豬骨味就無質感咁濃。另上魚粉,溝埋之後係多一種層次,彌補本味不足嘅問題。魚粉係木魚刨成。拉麵煮嘅時間都好,爽彈,但麵又無乜麥味,勝在份量多。叉燒兩片,送的半份為叉燒粒,份量多嘅,質感軟滑,但就係無咩味,豬肉又無味,醬油又唔夠味。味荀,味道稍淡。溏心蛋,溏心情況非常好,個味道稍 淡,淡淡的醬油味,蛋味又薄弱。第二次食沾麵。湯底更濃。配沾麵就好。但麵身太光滑,跟本掛唔到湯,勝在真係夠多,男人食都飽。整體而言,量大實惠算係咁,隔離沙嗲x食個午餐拉麵都60幾時,呢度食碗稍正常的拉麵都係七八十,其實算係咁,如果多啲味就好。
附近最便利又頗有名氣的是麵屋台風。
有介紹各款拉麵。
自助點餐,價錢算相宜。
第一次來點了魚介豚骨拉麵。午餐送飲品或半份小食,要了叉燒。
味荀,味道稍淡。

第二次食沾麵。
湯底更濃。