2015-02-26 1497 views
本來打算情人節前分享一下,卻等到現在才有機會分享。話說我和男友在旺角閒逛時,看到這裡有鞦韆椅,就打算浪漫一下~  剛巧踫到有情人節套餐,才$198 有好幾樣東西吃,其實我沒想到這裡有情人節套餐這回事~ 所以貪得意就試一下~ 話說回來,我還以為像從前一樣有侍應生來替我們點餐,現在已轉了落單形式,要到收銀處下單了~  話說我沒想過買情人節套餐也送這麼多禮物,又馬卡龍又利是封,真是新年+情人節都給他們祝福了。先說這個客「香濃忌廉香腸意粉」,個人認為賣相不錯,香腸的香草味很濃,不過汁太稠,可以稀少許。意粉的質感比較淋,不過還是正常的。份量也足夠兩個人吃~ 而這兩杯飲品的份量像一般cafe般大小,我點的那杯水果茶,比較像熱情果茶。我怕這些調味的飲品太甜,所以點了輕甜的,酸酸甜甜比較開胃~ 還有些水果可以吃。至於BBQ烤雞翼,個人認為比較特別,平常雞翼側邊會伴著薯條,這裡竟換上清新的西芹,還有一些芥茉醬。雞翼沒有過燶,皮脆肉嫩,伴著西芹吃,完全不覺油膩~ 由於上菜的時間不錯,所以我們吃了以上兩款東西已經覺得有點飽,但這款草莓花園班戟,單是名字已覺得很美~ 心型pancake來到時,我的眼睛完全被
香濃忌廉香腸意粉
BBQ烤雞翼
由於上菜的時間不錯,所以我們吃了以上兩款東西已經覺得有點飽,但這款草莓花園班戟,單是名字已覺得很美~ 心型pancake來到時,我的眼睛完全被它美輪美奐的造型所吸引。pancake蛋味不錯,四周的心型棉花糖,沒有很膠的感覺。而pancake表面的粉紅寶石碎糖也為整個pancake有點綴作用。本來還以為pancake外層的士多啤梨醬會很漏,不過吃了一口又不覺得很甜,整個甜品處理得不錯。
草莓花園班戟
總括而言:如果我晚上來就比較好,$200 不用就可以享用情人節套餐,這實在很經濟啊~ 還可以和情人浪漫蕩鞦韆,實在不錯~ 如果店方可以把餐單延至元宵更佳。
2015-02-08
$98 (Lunch)
2015-02-22 1299 views
是日情人節,同大少都咁多年,年年情人節都好頭痕,因為周圍都貴到死,有次重要去“意粉屋”食,只係得情人節餐可以揀,重要成5百幾蚊,真係去大排檔食好過~~其實情人節可以揀既選擇真係唔多,周圍行,發現RBTea都有情人節餐,價錢合理,$198,兩個人,去邊搵,XDXDXD (突然間咁慳家)以為情人節餐會冇選擇,點知……就然係有得揀你想食咩,呢下真係大件事,我地都有選擇困難症架嘛~~好有心思嘅馬卡龍~~好有心思,情人節有我最愛嘅馬卡龍送,本身我只係食開一間,因為食過好多間都好甜,唔好食,但係出乎意料之外,呢個朱古力味馬卡龍,我好鍾意,佢唔係太甜,好香杏仁味,唔會因為係送就偷工減料,之前食過佐敦一間,好難食~~芒果冰雪樂 - 我最鍾意芒果,呢杯嘢有D超出我期望,好多人都知,如果係飲呢D沙冰,有幾多間鋪頭係真係用鮮芒果打﹖好多都係用芒果味糖漿,呢個係真係俾我食到有芒果肉~~同埋其實我好怕飲呢啲嘢有舊雪糕,所以第一時間食咗佢先,點知……一入口,好唔同,好滑,之後先知,原來個雪糕係……moevenpick 大少最愛~~藍莓冰雪樂 - 由於本人係唔食藍莓,所以只係問咗大少呢杯嘢點,佢話其實整體上OK,不

好有心思嘅馬卡龍~~
朱古力馬卡龍~~
芒果冰雪樂
藍莓冰雪樂
藍莓冰雪樂 - 由於本人係唔食藍莓,所以只係問咗大少呢杯嘢點,佢話其實整體上OK,不過……啲藍莓有啲硬,佢意思係雪得太硬~~
香腸西蘭花芝士薄脆
香腸西蘭花芝士薄脆 - 其實我唔鍾意食PIZZA,但係薄嘅我OK,同埋呢個我地都覺得幾得意,西蘭花、香腸…你有冇食過PIZZA係有西蘭花﹖ 哈哈,大少話可以試下呢個,因為另外嗰個係芝士薄脆,大家都冇乜興趣~
呢個其實幾特別,我本來以為焗過,啲國蘭花會好硬,但係又唔會,同埋都分佈得好平均,食落口,唔似食PIZZA,我最鍾意呢個感覺,但係拉出嚟嗰時都有芝士絲架,XDXDXDXD
焗忌廉野菌螺絲粉
焗忌廉野菌螺絲粉 - 呢個螺絲粉唔好睇佢細細兜,我地以為會唔夠食……點知食整都好似食唔晒咁~
白汁味道可以再鹹多少少,但係濃杰度岩我心水,又有好多菇,有秀珍菇、磨菇,螺絲粉底重有薯仔……真係好驚喜,因為我無諗過食白汁螺絲粉會有薯仔底~~
草莓花園班戟
草莓花園班戟 - 重頭戲,甜品,嘩卡卡~~
其實我唔食得士多啤梨,因為我會敏感,所以……所有士多啤梨都係大少包辦晒,我冇問佢甜唔甜呀~~
我一開始就進攻個PANCAKE,哈哈,因為我好鍾意食PANCAKE,自己喺屋企有時放假早餐都會整PANCAKE
個汁唔係太士多啤梨味,所以我都OK接受,不過……我麻麻地PANCAKE上面嗰啲心心糖粒,因為太硬,咬到我牙有少少痛,同埋,其實我個人覺得3塊PANCAKE有啲多,不過大少話,如果唔係3塊,佢地就做唔到咁立體嘅效果,咁我都認同嘅

整體嚟講,比我初初上年去食嗰時進步咗好多,好味好多,同朋友如果之後諗唔到食咩,可以多個選擇~~
2015-02-14
Valentine's Day
朱古力馬卡龍~~
焗忌廉野菌螺絲粉
2015-02-20 1415 views
已有一段日子無嚟太子依區,今晚收工後同老婆嚟到RBTea食晚餐,事緣都喺朋友所贈嘅折扣劵,就快到期,用得唔好嘥啫。格局、環境都一派台式茶室風,原木餐枱襯灰色咕𠱸梳化椅,感覺悠閒。而較特別喺餐廳一角有兩張「情侶」吊椅,話佢喺情侶位,皆因只喺雙人座,單向面窗,不過,由於配茶几枱仔,坐晌度飲嘢就幾好,食餐飯就有啲唔順手。晌正門入口不遠處,靠牆一邊有唔少裝飾擺設,有陶瓷,有兔兔毛公仔……,多添一份溫馨嘅感覺。細心睇睇餐牌,菜式卻不拘一格,有意粉,有薄餅,有炸雞,亦有咖喱菜式,此外,更有班戟、窩夫、吐司盒……等等甜品。然而,飲品就較偏向台式,有花茶、水果茶、珍珠奶茶之類。除散點外,其實店家有提供晚市套餐,當中更有心想一試嘅意式蕃茄蝦意粉,包餐湯及餐飲,只喺餐飲竟得檸檬紅茶或綠茶選擇,或加$10轉珍珠奶茶,卻唔可以額外再加錢轉其他嘢飲,但小弟想試岩鹽焦糖牛奶咖啡,老婆則想試花茶,結果,最後都喺選擇散點。意式蕃茄蝦意粉 $72個意粉做得有板有眼,前前後後,食到有7隻蝦,唔止鮮甜有蝦味,而且,估唔到幾爽口,而意粉有咬口,又充滿蕃茄香,加入咗少少水瓜柳、蒜片、芝士粉,味道提升不少。泰式紅咖喱雞肉配野菜薄
意式蕃茄蝦意粉 $72

意式蕃茄蝦意粉
泰式紅咖喱雞肉配野菜薄餅 $68

6小份野菜薄餅跟一小煲泰式紅咖喱雞肉,咖喱的確幾香,不過質感就稍為稀,所以,唔多掛汁
,而且頗辣,而咖喱內仲有雞心豆、茄子、薯仔,最唔鍾意喺啲雞肉沾過粉漿再炸嚟煮咖喱,浸到腍晒,食落有啲餬口
;杷反,野菜薄餅主要喺啲野菌,仲要有好多菌,而啲薄餅超薄脆,夾埋一齊真喺好好食,只喺個咖喱唔太爭氣。
蘋果甘菊綠茶 $35

精品現泡茶,一共有12款,款款都喺賣$35,以整壺即泡奉上,一壺夠斟兩杯。店員送上泡茶後,會囑咐一句,花茶要浸多一陣先至出味,不過,都喺仍有少少淡口,而味道甘甘哋,有少少蘋果香氣只喺源於啲洋甘菊。
蘋果甘菊綠茶
岩鹽焦糖牛奶咖啡 $38

濃醇咖啡系列共有4款,凍熱同價。小弟一向較喜歡飲牛奶咖啡,岩鹽加焦糖味,就更加好想試。咖啡無拉花,加咗顏色糖漿及焦糖漿,賣相有啲騎騎呢呢
。雖然頗大杯,但無乜奶泡,唔太滑,只喺焦糖味幾香。
岩鹽焦糖牛奶咖啡
晌枱面落單、付款後,由店員將食物送上,無加一服務費,整體服務只可以講OK,好似唔知點解,壺花茶等咗好耐先送上,其實按我理解,都只喺放入花茶葉再加熱水啫!「不落俗套」解作唔會抄襲陳舊嘅模式,RBTea似乎走台式路線,但又唔喺完全照抄,不過,無論食物定服務,仍有些微地方需要改善。
$107 (Dinner)
2015-02-13 1529 views
Went here for a quick drink.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Sparkling oolong tea:Had my favourite sparkling oolong tea which had icecream on top and refreshing oolong tea jelly at the bottom.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Broccoli and sausage pizza:The pizza was thin as a cracker so it was nice and light topped with broccoli florets and sausages.It would be good if it was Western sausages and not Asian style sausages.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
Went here for a quick drink.
Sparkling oolong tea:
Broccoli and sausage pizza:
2015-02-12 860 views
星期六的下午,終於可以和另一半午聚﹔我們臨近新年工作實在太太太忙碌,今次來到RBTEA午餐,他們推出了輕式情人節套餐選擇,先簡單慶祝一下吧﹔情人節套餐($198)內包括意粉、小食、甜品各一,飲品兩杯還有附送馬卡龍一份,除此之外,餐牌中亦提供多款食物,有意粉、薄餅、PANCAKE和窩夫等等,食物較多元化,飲品方面也頗多選擇,泡茶、水果茶、特調冰茶、咖啡和特色凍飲也一應俱存,點餐後返回座位,侍應們會根據號碼牌送餐,而我點了草莓冰雪樂(原價$52),也就是士多啤梨沙冰,賣相討人喜歡,而他們特別選用了MOVENPICK的雲呢嗱雪糕,感覺十分足料,整杯用上新鮮士多啤梨、冰打成,士多啤梨味香濃,味道清甜自然,不會有過份偏甜的感覺,加上混入MOVENPICK的雲呢嗱雪糕,質地更加幼滑,雲呢嗱和士多啤梨味混合很好喝,香濃忌廉蛤蜊意粉,意粉味道較淡,但蜆肉肉質飽滿鮮甜,算不錯,BBQ烤雞翼,大概有五隻雞翼配上西芹,雞翼表面烘至半乾身,在內肉質尚算嫩滑有肉汁配上酸甜蛋黃醬,作為小食很惹味,而另一半則點了新鮮水果熱茶(原價$38),硬要比較的話,我會說RBTEA水果茶比起「咖啡弄」更為出色,水果用上木瓜、橙

情人節套餐($198)
草莓冰雪樂(原價$52)
BBQ烤雞翼
新鮮水果熱茶(原價$38)
水果用上木瓜、橙、蘋果、火龍果、奇異果等等,
水果熱茶還帶出淡淡蜜糖香,入口卻不會太甜,水果茶味道香濃也夠熱,夠潤喉飲落也很舒服,
份量很足夠,用上小玻璃杯飲用十分寫意,而且足有四至五杯,真心推介﹔
到了甜品是草莓花園班戟一份,三層心型班戟用了草莓再加上棉花糖、碎糖裝飾﹔先論外表,如果可以用上士多啤梨作簡單裝飾已足夠,簡單是美,
草莓花園班戟一份
切開,班戟入口軟熟,蘸上煉奶食用不錯,如更好,其實可以另伴上煉奶或士多啤梨醬甜甜蜜蜜之外,顏色配搭也更出眾,
另外,看到檯角張貼的大粉紅心心,原來RBTEA正舉行了情人節活動,有得食有得玩,
有感覺RBTEA似是「咖啡弄」、「茶木」般的咖啡茶室,室內環境走休閒舒適台風,一系列柔和木色檯連小梳化,相對名氣會較少,但價錢卻更平民化,不少小情侶也在此午餐﹔

與其食物質素相比,飲品質素更高,沒有精緻華美的杯具,但卻有實實在在的內涵,不論是我點的草莓冰雪樂抑或是另一半的新鮮水果熱茶,都令我們驚喜,不過,說好附送的馬卡龍呢? 好像點了餐忘了附送,唉我太大意了...
2015-02-07
$100 (Lunch)
草莓冰雪樂(原價$52)
新鮮水果熱茶(原價$38)
情人節餐又來了,不想大吃大喝的小資情侶,可到 RBTea 試試情人節餐。這裡 有好多可愛的擺設,等食物時可參觀一下。套餐包括小食,主菜,甜品,飲品,最基本的item。到收銀處買餐後,便可拿個兔仔牌回座位等。香腸西蘭花薄餅, 濃郁蕃茄芝士味,加入西蘭花作餡料,中和了香腸的咸,以這個切件形式擺放,減低飽滯感,感覺良好。 忌廉蛤蜊意粉,蛤蜊份量算多,沒有沙,未算太鮮甜但沒有苦味; 意粉較腍,與醬汁拌在一起就變得有點漿口。 草莓花園班戟,三層班㦸外層抹上粉色cream,論賣相,其實有點兒那個,如果換上心型水果或以雪糕球代替,賣相更美,班戟軟熟微濕,口感不錯。 套餐包兩杯$38以下飲品,豪一下,升級為藍莓冰雪樂及新鮮水果冰茶。 藍莓味與藥水味只差一線,幸好,是微甜的藍莓味,配上雲呢拿籽雪糕,加分! 冰茶以茶味為主,微甜,味道都ok。 回家後,才恍然記得店員沒有給到我們情人節餐附送的馬卡龍…… >_<"

這裡 有好多可愛的擺設,等食物時可參觀一下。
套餐包括小食,主菜,甜品,飲品,最基本的item。
到收銀處買餐後,便可拿個兔仔牌回座位等。

Other Info. : 雖則是情人節餐,但吃東西時還是分開吃較衛生吧﹗店員把主菜放下後,沒有意識要拿兩隻碟給我們......
2015-02-09
$99 (Dinner)
2015-02-11 25 views
同伴一直說,最令她難忘的情人節,是在赤柱慶祝的那一回。Tables 88:美味的飲食、浪漫的氛圍、精緻的小兔禮物,從此成為她的標竿。 自此之後,就沒有能超越那一次的。與其說她要求高,不如說是自己心思不夠。 所以,今年收到邀請,跟她建議去試試看,她竟一口答應,我有點訝異。一個台式喫茶店的情人節套餐,也許是奇兵突出,為這經營不善的關係帶來新意也說不定。週五晚上近十時,我倆完成別的事情後,施施然到這兒來,店員卻說九時半後已不賣餐了,而週末也不會賣。 這倒真是原先沒料到的「新意」 。反而同伴寬厚,說改天再來也可以,總算沒有敗興而回。這天,我工作完成後便與她一同再度造訪。時間不算晚,但差不多每桌都有客人。收銀處的店員給我們菜單,讓我倆坐下挑好再去下單。套餐包括小吃、主食、兩杯飲料一和草莓班戟:同伴竟問我是否足夠!我說當然呀,那杯免費升級的 smoothie 已填滿半個肚子了。 我們挑了蛤蜊意粉,全因我倆都愛吃蜆。眼前的這碟,蛤蜊被叠成一個小山,起碼比「兜亂」 的港式處理美觀。 忌廉汁份量不多,而且相當濃稠,甚至是小粒小粒的掛在意粉上。吃起來有陣濃香,所幸不太膩。蜆不算肥美,但烹煮過

忌廉汁份量不多,而且相當濃稠,甚至是小粒小粒的掛在意粉上。吃起來有陣濃香,所幸不太膩。蜆不算肥美,但烹煮過後仍算豐滿。以台式餐廳(而且是以甜食為主)的 pasta 而言,可以接受。

BBQ雞翼
在主食後上桌。說是BBQ,卻有油光,不像烤的而像炸過,但不過火。同伴一口咬下,馬上說燙(倒看不出來),更聲聲說好吃。
我也嚐了,沒甚麼雪藏味,也醃得不錯,堪成為喫茶的良伴。她馬上以「讓」我吃多些草莓斑戟,交換多吃一隻雞翼!
那當然沒問題,今天是情人的天下,妳開心就好。

BBQ雞翼
吃飽了七成,才是套餐主角出場的時間 - 兩杯飲料和斑戟。因套餐容許我們自由升級至任何飲品,我們都挑了smoothie:我挑了據說幫助視力的藍莓
、她則因為看見鄰座那杯蠻漂亮的,所以要了芒果。上面飄浮的Movenpick雪糕,奶味和香草味固然豐富,也令飲品本身加強了層次;特別是我那杯Blueberries Smoothie,杯底冰較多,沒有雪糕會讓人覺得寡。至於Mango Smoothie,可能有輔助材料,味道比較豐富(卻也比較甜),但同伴提出了高街印度餐廳附餐的Mango Lassi作比較,又似乎真的是後者更優勝!
Blueberries Smoothie, Mango Smoothie
草莓班戟是平時菜單中沒有的,或許是平衡成本的考量。三塊稍有厚度的班戟,中間沒有任何配料;淋上醬汁和紫色糖粒,再在其上放一大粒草莓,簡簡單單的,就是一顆心。
清淡的吃,吃出了以前很少留意的酥香,還有厚軟質感帶來的充盈。徐徐的吃,享受慢食的滋味,心中默默感謝生產過程各參與者的辛勞、還有造物主賜與生命(還有愛的關係!):靈修者是如此教我們的。

草莓班戟
同伴說,在這個地區,竟有像這裡可以歇息的靜謐所在,周圍不嘈吵,正是二人打開心扉、好好談心的場景。的確,迴避了動輒過千的過份奢華、回歸基本的初心,這晚的體驗,正是「歡慶愛」的最佳禮物!
2015-02-09
Dining Offer
Tasting Event
BBQ雞翼
仲有一個星期多就是情人節了!各位熱戀中的朋友,已經有安排了吧!上星期日,Mr.K 已經開始慶祝活動了~ wow!!!第一天,選了我最喜歡的台式+Waffle+Cafe!!!一間餐廳有齊三個原素,好感動喔!!!!一踏入 始創中心 的 RBtea,就被掛在天花上的 Terrarium 吸引著!Kawai 之前也有去上課 DIY 了一個呢!!!!!店子是採用自助購票的,食物準備好就會由店員送上店內氣氛好舒服,好悠閒....今晚,我們試了它們的情人節套餐 ($198/2人用)!!對呀!!! Cafe 也有情人節套餐的喔!可以從三個主菜及小菜中各選一個,附送兩杯飲品 及 甜品"草莓花園班戟"香濃忌廉香腸意粉(主菜)其實我最怕食忌廉汁,不過呢個餐三個都係....我覺得意粉淋左少少,失去了咬口,醬汁有點漏(忌廉汁那種感覺)不過,Mr.K 倒覺得不錯,始終口味都有少少分別....如果三選一可以有一個係茄汁底就好......香腸西蘭花芝士薄脆 (小食)一客有六小件 Pizza 似的脆餅, 餅底薄身焗到脆卜卜,加上酸酸甜甜的千島醬汁,惹味之餘,有吃餅乾般痛快感!!配料亦下得足,不錯!(看到坐隔離台的雞翼也
上星期日,Mr.K 已經開始慶祝活動了~ wow!!!
第一天,選了我最喜歡的台式+Waffle+Cafe!!!
一間餐廳有齊三個原素,好感動喔!!!!

Kawai 之前也有去上課 DIY 了一個呢!!!!!
店子是採用自助購票的,食物準備好就會由店員送上
店內氣氛好舒服,好悠閒....

香濃忌廉香腸意粉(主菜)
其實我最怕食忌廉汁,不過呢個餐三個都係....
不過,Mr.K 倒覺得不錯,始終口味都有少少分別....
如果三選一可以有一個係茄汁底就好......
香濃忌廉香腸意粉
香腸西蘭花芝士薄脆 (小食)
惹味之餘,有吃餅乾般痛快感!!配料亦下得足,不錯!
(看到坐隔離台的雞翼也不錯的,大大隻,好想食呢...)
香腸西蘭花芝士薄脆
草莓花園班戟 (甜品)
女生都有一個甜品胃,這個套餐的班戟是同平時的不同,是心型的!
三層班戟疊在一起,上面抹上浪漫的粉紅色忌廉,切開時仲有點點微暖的,
草莓忌廉不算甜,加了一些脆糖,吃著口感也特別~
好像愛情也有甜,有驚喜,錯綜複雜..... 旁邊也有心型的棉花糖,so sweet!
套餐包兩杯飲品的,
我選了新鮮水果冰茶 --入面有大量新鮮水果, 吃著也心情愉快
Mr.K 因為剛病好,選了熱飲的甘菊蘋果茶 --上台時是連著一個茶壺的,
試飲了一口,連我不飲熱茶的都覺得好好飲,很順喉!
有淡淡的甘菊味,蘋果味亦香甜(不是糖漿味)
新鮮水果冰茶,甘菊蘋果茶
套餐會包括一個甜品,就是女生大愛的"法國馬卡龍"一份
一份有兩個,不死甜,分著吃真的很甜蜜喲!!!
要是男生忘記準備的話,這個也可以頂住!
不過香港的男生都是很有心思的,應該也會一早準備好!
法國馬卡龍
最後,提提大家,選擇情人套餐的話,可在購票時要求甜品後上...
我見到隔離台的兩位小女生,甜品來了,但主菜還未到哦!!
另外,大胃王的朋友,不妨多叫一個主菜,份量偏少,可能會唔夠飽肚~
就這樣了~

2015-02-07
新鮮水果冰茶,甘菊蘋果茶
法國馬卡龍
原來這家RBTea,以“慢”享生活為題,在這裡可放慢步伐,静靜地坐在店內自然森林系的環境裡,悠然隨心地品嚐著又具創意又無法抗拒的甜品,其地埋位置相當優越,離太子地鐵只須數分鐘即達,設於人流興旺的商場內,對我而言,一向與情人感情穩定融合,天天也可以是情人節,所以在正式的情人節晚上無須太花費,套餐HK198,很超值吧!餐廳內屬自助落單、自助找位子的經營模式,沒想過平日也有很多男女特意前來光顧,環境簡潔,燈光昏暗,座椅蠻多的。走到餐廳盡頭,發現了這張吊椅喔! 嘩!立即感覺變得不同了,與情人坐在吊椅上,搖下搖下倚畏著,背著所有人群,輕聲細語,還有吃著這豐富的情人節套餐,很浪漫喔!看看餐桌上只放下一份餐具,哈哈! 餐廳很識趣呢~你一口我一啖,甜蜜滿載,在餐桌上還看見了小遊戲告示,上載用餐時的甜蜜照,並上載甜蜜語句,有機會會獲獎呀!那我也要參與一份兒呢~甜蜜窩心情人節套餐配有主食一份、小食一份、飲品兩杯,當然還有不可少的“草莓花園班戟” 一份啦!套餐中主食3選一,我選了忌廉蛤蜊意大利粉,麵條爽口,忌廉汁屬淡味,但對我來說調味恰當,外觀賣相不錯,佈滿很多隻鮮甜的蛤蜊,烹調蛤蜊時間剛好,可輕易從穀內拔

套餐中主食3選一,我選了忌廉蛤蜊意大利粉,麵條爽口,忌廉汁屬淡味,但對我來說調味恰當,外觀賣相不錯,佈滿很多隻鮮甜的蛤蜊,烹調蛤蜊時間剛好,可輕易從穀內拔出來,只得一隻叉,我還是要另一伴餵下XD
小食亦可3選一,我選了西蘭花肉腸芝士薄脆,味道挺開胃呀~餅底薄身脆口,反之薄切的餅底易消化而不滯,餡料豐富,芝士味不算濃郁,加入西蘭花這蔬菜更不怕太膩,而各食材集合起來的顏色亦很吸引,以木板形式盛載著小食具有美式風味,在不知不覺間你會吃個不停,只是我不想用手取下薄脆,又要勞煩我的另一伴了XD
美食當前,配上兩杯升級飲品,雜果梳打及藍莓雪糕沙冰,雜果梳打以迷人的藍色亮相,我相信是加了少許雞尾酒,結合幾款色彩的水果,賣相充滿朝氣活力的感覺,如在夏天喝下很涼快,味道甜甜的,像有氣果汁般,有助消滯止渴。
另一款藍莓雪糕沙冰味道較甜,糖水較多,還是雜果梳打較易入口。
壓軸甜品出場,從套餐餐牌中這款草莓花園班戟早已成為我注視的目光,很美的心形班戟喔!配以草莓塊、面層灑上碎糖,配合草莓忌廉醬,很好味,班戟非常軟綿綿,切開後還是熱燙燙的,口感鬆軟,味道不太甜,剛剛好,勝在賣相夠窩心,加分。
另一旁還放了兩顆心形的棉花糖作點綴,真的很美,我想深受女生歡迎喔!
最後還收到套餐附有的情人節小禮物,內含兩顆甜入心的馬卡龍: Never without you ♥ ♥。

Other Info. : 老實說,遇上每年的喜慶佳節,正是餐廳食肆開天殺價的大好機會,尤其將近情人節,很多餐廳紛紛推出各款情人節套餐,單是價錢還未食已嚇得您目定口呆,假如採取『到時先算』這種閒置姿態,又怕惹起另一半的不悅,只是某些高級餐廳無論價格有幾貴、不值得也好,依舊吸引很多情侶向他們招手,這一刻才致電預訂可能已經滿座了,又想慳住荷包,又想增加浪漫情調,就連學生哥們也能應付得來,位於太子區這家RBTea是男士們的救星。
2015-02-04
$99 (Dinner)
2015-02-08 651 views
過了幾月,再次黎到太子始創中心既RBTea唯獨不同的是這次有朋友相伴又係要等位,真心估唔到呢個位都可以有咁多客上黎用餐終於順利入座,當然要快快手拎餐牌揀食物啦!翻了翻主餐牌,選擇眾多,由小食到主菜到甜品到飲品……一向選擇困難,心大心細的我倆又再次難以下決定「喂!真係好肚餓囉!」「我夠係囉!但都要揀想食既野架!」「唉,好煩!次次都係咁,唔知食咩好。」「咁點姐?」然後翻開另一個餐牌……咦!情人節套餐?甜蜜窩心情人節套餐包一份主食、一份小食、兩杯飲品及一份班戟另外會附送兩塊馬卡龍詳細款式餐牌有列明,只可選指定款咁就啱啦!幫我地篩走好多款式,但又至於冇得揀,真心方便好多,仲唔使嘈!唔諗咁多,一於就食佢啦:^d店內採取半自助形式,即是點餐及付錢一次過親自去收銀處搞掂落單後仍然係有熟悉既兔子鐵牌都係果句啦,真係細到有少許難睇清馬卡龍就隨落單時,順帶送出馬卡龍禮品包裝成一個透明小球,掛著可愛既心型紙牌上面寫著'Be My Valentine'相信情侶收到如此精緻既小禮品,心裏應該比馬卡龍本身更甜絲絲:^)一款係咖啡味,一款係莓果味,總有點角色定型既感覺xd馬卡龍外殼酥脆不黏,乾爽平滑,造工精細,完全

過了幾月,再次黎到太子始創中心既RBTea
唯獨不同的是這次有朋友相伴
又係要等位,真心估唔到呢個位都可以有咁多客上黎用餐
終於順利入座,當然要快快手拎餐牌揀食物啦!

翻了翻主餐牌,選擇眾多,由小食到主菜到甜品到飲品……
一向選擇困難,心大心細的我倆又再次難以下決定
「喂!真係好肚餓囉!」
「我夠係囉!但都要揀想食既野架!」
「唉,好煩!次次都係咁,唔知食咩好。」
「咁點姐?」
然後翻開另一個餐牌……咦!情人節套餐?
甜蜜窩心情人節套餐包一份主食、一份小食、兩杯飲品及一份班戟
另外會附送兩塊馬卡龍
詳細款式餐牌有列明,只可選指定款
唔諗咁多,一於就食佢啦:^d
店內採取半自助形式,即是點餐及付錢一次過親自去收銀處搞掂
落單後仍然係有熟悉既兔子鐵牌
都係果句啦,真係細到有少許難睇清
馬卡龍就隨落單時,順帶送出
馬卡龍
馬卡龍禮品包裝成一個透明小球,掛著可愛既心型紙牌
上面寫著'Be My Valentine'

一款係咖啡味,一款係莓果味,總有點角色定型既感覺xd
馬卡龍外殼酥脆不黏,乾爽平滑,造工精細,完全唔係想像中既隨隨便便
貼住夾心既內層則是煙韌香甜,帶有濃重既杏仁粉香氣

咖啡味夾餡甜而不膩,佔量亦適中
但咖啡香味主要集中係小圓餅部分,而味道係偏似即沖咖啡既帶奶帶糖既咖啡香

莓果味既夾餡則黏稠得多,比一般果醬更乾身少水分
大概可稱之為果膏,酸甜味濃,果香微微散發
夠自然夠清新,還有點莓果籽既脆感咬口,令其甜膩度大減
香濃忌廉蛤蜊意粉

份量比想像中多,驟眼看去亦頗為足料大方
未食就已經聞到好濃郁既忌廉醬汁香氣,賣相令人垂涎

蛤蜊每隻都係開哂口,並非易爛易碎,離哂殼霉哂既貨色
入口係想像之外既豐潤帶汁,沒有苦澀不新鮮既味道
肉質稔身微彈,稍有嚼勁,熱度均勻又無雪藏味

意粉還蠻彈牙爽口的,稔身但不淋爛,富有嚼勁
雖然我都唔期望會食到麵香麵甜,但煮得熟度還好,給他合格吧!

醬汁稠滑香口,帶鹹,沾得上貼得緊每條麵條,十分夠味
再者,幸好有少許黑椒及香草加持,味道亦不會過膩
香腸西蘭花芝士薄脆

聽朋友講呢度既薄脆係食得過既,因此我地捨翼取餅
呢度不得不說說,我地落單,上完食完主食之後,佢地竟然先送上甜品
其後我地追番單先有番呢份小食
俾到我既感覺係呢度既服務有點混亂,固然職員態度仍是可接受的

好啦我地就試下RBTea既薄脆小食!
由於烤焗過,外層乾身帶脆,食時更是有點點焦香惹味
配料食材裏頭還能保持少少濕潤,唔會焗完乾得參口(Y)

而頭既芝士溶哂,選用的款式係唔係會牽絲既
不過烤得香脆,焦香逸然,加上芝士本有鹹香,冇牽絲都係唔錯既

餅底薄身夠均勻,冇一邊厚韌一邊薄稔
我中意佢薄得黎唔會太濕稔,焗後全塊都係又脆又夠承托力
也許底膏都只係淡淡一抹,不太會吸收
呢個小食原本唔跟餐既價錢係$40左右,整體而言叫可以一試:^0
草莓花園班戟
草莓花園班戟 ( 情人節限定 )

呢份班戟係情人節限定款式,先前既主食及小食都係恆常款式
心形外形切合主題,但實話實說賣相毫不討好
尤像在家自製,煎數片鬆餅,疊起後隨便抹上一大堆忌廉……
你可以叫佢手工風味,在我們看來就只是馬虎粗糙
自細經常聽到別人說不要以貌取人
而家個班戟睇落就麻麻啦,食落……唔知會唔會有驚喜呢?

忌廉部分綿密細滑,入口頗香又不太甜膩,是我可以接受既自家打發版本
士多啤梨味既味道似食熊仔餅夾心或是普通Pocky外層
不算自然但易入口,沒有過份藥水味

而熱香餅餅鬆軟濕潤,像棉花糖般輕柔又帶少許彈性,未至於散爛
雖是有點膩,但同時油香濃郁,且有微薄鹹香

配上甜絲絲既忌廉,互補之下稍為減淡膩滯感
表面灑上紫粉紅色脆糖,薄脆質感與厚綿鬆餅截然不同
加添層次,亦頗有玩味:^)

只係鬆餅呢家野,抵唔抵食就真係見人見智
要揀類似既我就寧要吐司或窩夫
另外美味與否,除左睇師傅功力,更視乎個人口味及要求
閱讀任何評論或詮釋時,請謹記那些只是作者或大眾既感想,不一定係唯一準則
熱珍珠奶茶
熱珍珠奶茶

甫入座時見到隔離枱飲緊,睇落幾得意幾好玩咁,不禁點了一壺嚐嚐
上桌時奶茶及珍珠係分開既,珍珠先裝入杯
本身珍珠味道唔算好濃,甜香度一般
但因為放涼少許,已經黏成一大團:^3

徐徐注入熱奶茶,看著慢慢升起的一縷縷白煙,我已迫不及待要乾了!
奶茶甜度適中,茶味不算突出
飲落同平時既珍珠奶茶沒兩樣,只係佢奶香普普但偏稠偏滑
充滿韌勁既珍珠此時則可幫忙化解甜膩感

果茶及水果粒都係分開上枱既
熱水果茶香氣瞬速從窄小的壺嘴竄出,水果果香加上一份甜,半份酸
水果茶落到杯子裏頭愈加猖狂,又是一下下的誘惑人心

呢度既水果茶味道偏甜,酸香只及一半
還好果香自然不人工,加上水果粒,果味更濃更深邃
酸甜交加既水果茶十分開胃,一路食一路飲仲好解膩添:^)

結果我地食完仲坐係度吹左輪水才肯動身
不過當時已經近九點,冇咩人等緊位,我地至會任意逗留
談談個人事及朋友事,再兜番黎飲食
兩人都認為這裏的服務效率還是要改善改善
馬卡龍
熱水果茶
Valentine's Day is a holiday that is a very controversial time of the year. Some hate it, some love it. Some think it's overrated. Some have high expectations from their loved ones to bring them the moon on this day. And there are those that sit around at home crying on this day, wondering when they will find their valentine.  And every year, you see some poor guy going broke as he stands around with a big bouquet of roses while he brings some one special to some dinner that'll cost so much, he'll have to eat cup of noodle for the next year. But how many actually remember the real reason Valentine's Day existed?

Yeah ... no one.

Be it as it may, Valentine's Day is day to celebrate love. Be it romantic, a friend or your family. Or as I like to say ... love yourself most of all. And all over the world, many restaurants have Valentine's Day set dinners that cost an arm and a leg. But then RBTea let me try their Valentine's Day set dinner that cost a mere $198. So on this day, I brought one of the first friends I had in Hong Kong because she will always have a special place in my heart, to try this out.

RBTea is located in Prince Edward in the shopping center called Pioneer Center. A long time ago, RBTea was place for Taiwanese bubble tea and other inexpensive snacks that appeased to students for their affordable prices. It later had a revamp and it served waffles and pancakes. Following the other popular Taiwanese cafes, I suppose. The place is in a fairly open space, with low tables and comfy chairs and sofas. All over were decorated with little stuffed bunnies.
Their Valentine's Day promo is rather pretty to look at.
Menu is unfortunately, only in Chinese. But not to worry. The staff do try their best to explain things and there is a menu with the photos of the food. In a nutshell, for $198, you get to choose one of the three main pasta dishes to share (creamy mushroom, spaghetti bolognaise or cream of clam linguine), one of three sides to share (chicken wings, pizza), two drinks (with the option of upgrade after adding money) and a heart shaped pancake dessert.
The cafe is very semi-self service. You order and pay at the cashier, they give you a super cute bunny number sign and they bring the food to you later.
For the Valentine's Day set, they give you two macarons. One was chocolate and the other caramel. The caramel was ok. A bit too sweet. The chocolate was surprisingly strong in chocolate flavor and was much better.
macarons
My friend ordered the mango smoothie as her drink. It came with a scoop of vanilla ice cream. She liked it and said it was a fairly strong in mango taste.
mango smoothie
I ordered a passionfruit tea. This wasn't very sweet and actually tasted fruity. The drinks were pretty good.
passionfruit tea
We chose the creamy mushroom pasta. It was served with spiral pasta. Usually at these types of places, I always experience really soggy pasta. Let me say one thing ... I was super surprised that the pasta was al dente. I was also surprised that it tasted pretty good. There was a generous amount of cheese. The mushrooms were abundant. Only thing I can say is the serving size was a bit small. For two people to share, this is definitely an ok size for girls but for a guy? He would starve. Unless the point is for the usual "oh I'm on a diet excuse" girls give on first dates so the guy can eat it all.
creamy mushroom pasta
Our side dish we chose was chicken wings. A purely nostalgic thing for when we used to go to RBTea when we were younger, ordered the chicken wings. These chicken wings were served with raw celery sticks and mayonnaise. I, personally, love raw celery sticks and there are days I have these as snacks at home. But I wasn't so keen on only have mayonnaise as the dipping sauce. As my friend noted, it would have been better with ranch dressing. The chicken wings were a bit dry but at least the marinade was tasty enough.
chicken wings
Dessert was a heart shaped three layer pancake. It was drizzled with condensed milk on the plate with some heart shaped marshmallows. There were sugar crystals and strawberries on top. I'm biased over marshmallows as I love them. No matter how artificial they taste ... marshmallow love for me all the way. The strawberries were sweet and fresh. The sauce was a strawberry sauce that wasn't too sweet. The pancakes were ok. Not great but acceptable.
heart shaped pancakes
The drinks at this place were really good and worth coming back for. The pasta was good, too. Service was ok but it was mostly self service. However, they did bring you stuff when asked (like eating utensils or plates for sharing). As a Valentine's Day set, it's pretty inexpensive. A definite change from the usual places to bring your special someone for that big day. And if you fear she may not like it ... girls deep down just want romance. It doesn't have to break the bank. If she really loves you, she won't want you to spend too much. If she isn't willing to go on a date at somewhere that doesn't cost less than $100, then that person isn't worth your time.
2015-02-04
Type of Meal
Dinner
Dining Offer
Tasting Event
2015-02-04 574 views
1月忙完結婚, 兩口子想休息下, 訓到下午兩點老公話不如去食依間, 去到其實已經係下午四點幾, 估唔到仲好多人無位, 我地要等左一陣先有枱, 都幾跨張, 依度係先去櫃枱付款, 之後服務員一陣再送上食物, 依度食物種類都幾多花多眼亂, 有意粉飯, 甜點有咸有甜, 太多選擇, 諗左好耐先決定食個all DAY Breakfast 因為入面又有咸又有甜, 跟兩個甜煎餅配朱古力醬, 煎餅鬆軟唔粉又不太甜, 加埋朱古力都唔太漏, 不錯, 蛋都很滑, 不過上枱已經不太熱, 扣分 但係好少ALL DAY BREAKFAST 會跟生果, 幾得意, 每樣份量少少, 但多款, 最啱我依啲三心兩意的人飲品方面, 依到都好多選擇, 我擇左個生果茶, 茶味不太濃, 有陣陣的熱情果味, 加埋其他生果都幾fresh, 感覺幾健康, 仲有, 依到消費滿$200會送個免仔架, 好多意, 擺iphone剛剛好! 好有心思!! 食完結綸係我會再來, 因為想試埋其他甜點

2015-02-02 542 views
2015農曆新年與西方情人節只差一星期,公司內心機女都叫老公男人送花上去炫耀, 其實我覺得簡簡單單咪算。讀書時間的台式飲品店, 放學就叫杯珍珠奶茶加厚多士, 當年一杯野都二十蚊,而二十蚊學生哥食到餐午餐,所以飲珍珠奶茶會覺得自己消費得起,好似大人去happy hour 飲野咁架。當年閒談至5,6時才回家, 年少單純時快樂晚光只在腦海中回味。RB取RABBIT 諧音, 店內面有好多RABBIT做裝飾點完餐就有個牌等食物送來RBtea也推出情人節套餐,  供應由2月2日到14日, 行完街見到就叫個來試重拾青年時感覺。$198 幾抵,意粉3選1,我點了香濃忌廉蛤蜊意粉,份量唔算太大,蜆排放幾有心思一隻隻疊起,黑椒白汁食得出黑椒味,白汁都好濃架,意粉就軟身左d欠缺了爽口。西蘭花腸仔芝士薄脆似pizza,已切開小片用手拎起食好方便。腸仔粒舖到好多好滿,餅底好似餅干質地,腸仔味幾突出,幾香口好味。包2杯飲品(任何38元以下),草莓花園班戟, pancake比較濕潤同甜,三片疊起煎成心型再淋上cream,放了草莓片同綿花糖粒。飲品我點左新鮮水果冰茶,水果粒有奇異果,橙,蘋果同火龍果,一飲好甘甜,又有

RB取RABBIT 諧音, 店內面有好多RABBIT做裝飾
點完餐就有個牌等食物送來
飲品我點左新鮮水果冰茶,水果粒有奇異果,橙,蘋果同火龍果,一飲好甘甜,又有水果肉可以食,綠茶清清地一大杯慢慢談天慢慢飲。
仲有macarons送 ,岩曬小情侶每人一粒甜入心。岩曬d善忘唔記得買禮物架男仔送比心仔,再後補禮物。
個情人節set 其實可以賣貴5,60元,加多份主食就更perfect,因男生唔係咁夠飽。
2015-01-30 1042 views
上司委派了一項艱巨任務,好好醜醜也叫熬過去,完成之後特意放半天假,輕鬆一下當作獎勵自己。既有「可人兒」甘願作伴,那便找間有趣得意的餐廳,悠悠閒閒吃頓豐富午餐。我倆在人群中左穿右插,到達熙來攘往的太子,因為在始創中心某個角落,隱藏著一片森林原野,四周更能找到兔子的蹤影!這間走年輕休閒路線的餐廳,名為RBTea,遠遠便看到那隻免仔招牌,以及五光十色的食物模型。全店裝潢以田園為主題,外圍更襯上樹幹圖案,令顧客猶如置身大自然中。店子主要採用木質餐桌,大部份是矮身梳化座,舒適寫意。此外還有兩張面向街景的鞦韆椅,甚有玩味,若有小孩同行應會樂此不疲。看看頭頂,吊著一個個玻璃球小盤栽,綠意盎然。步向用餐地方有個小小區域,放滿可愛的兔仔擺設,亦有畫上夢幻圖案的水杯、精美雅緻的茶壺、色彩繽紛的文具……頓時令整個環境增添生氣,心情也愉快起來。RBTea主打輕食及台式飲品,包括窩夫、班戟、吐司盒,價錢由$60至$88不等。另外還有意粉、咖哩、薄餅、雞翼、香腸等主食和小吃,約售$22至$72。至於佔據重要位置的飲品,計有現泡熱茶、特調冰茶、梳打特飲、冰雪樂和咖啡,每杯定價$32至$52左右。下午茶時段惠顧一杯飲

至於佔據重要位置的飲品,計有現泡熱茶、特調冰茶、梳打特飲、冰雪樂和咖啡,每杯定價$32至$52左右。下午茶時段惠顧一杯飲品,可以半價柯打一客小吃。
安頓之後稍作觀察,便知這裏以半自助模式運作。食客需要先到收銀處落單,然後便會獲發單據,及得意的兔仔號碼牌,當食物準備妥當,店員便會把出品送上。
雖然看過之前的食評推介,我們也花了些時間點餐,不過這款小吃卻是大家的共同目標。香腸西蘭花芝士薄脆($38)每客五片,由於早已切開一件件,進食時不費工夫非常方便。

薄脆物如其名般又薄又脆,尤其是餅皮位置,咬下時發出「咔嚓」之聲,夠過癮耶!餡料當中特別喜愛香腸,濃惹的味道配合鹹香芝士,說得上是最佳拍檔。
BBQ烤雞翼($36)賣相吸引,金黃的色澤教人垂涎。試第一口即覺外皮稍乾,但仍存蜜糖的香甜美,如焗製時間略減1至2分鐘,效果應更理想。雞肉則能做到嫩滑多汁,唧點檸檬汁同吃陪添滋味。

碟旁放了一些新鮮西芹,爽爽脆脆健康清新,能夠消減烤物的油膩感。個人喜歡蘸些沙律醬,味道更加豐富。
滿心期待的焗忌廉野菌螺絲粉($58)終於出場,可是卻換來失望。首先是盛載食物的小器皿,碗口位置缺了一角,印象分數大打折扣。其次是白汁淡而無味,即使狂添極多芝士粉,也無法補救問題。

幸而成品送來時熱辣辣,螺絲粉質感亦算煙韌,份量夠多又不覺太溜,可惜小妹卻無意慾將之擺平。
珍珠冰奶茶($36)價錢有點昂貴,不過「可人兒」說這能試出小店真章,細心想想也有道理,即管叫杯探究是龍是鳳。

相對於地道的台式奶茶,這杯甜度大大降低,應該是迎合港人口味吧!奶的份量不輕味道頗重,質感順滑容易入口。淡淡的茶香慢慢傳遍口腔,沒有苦澀的情況。至於珍珠QQ帶彈性,富有嚼勁,只嫌下得太少。
幾經掙扎才選出這款甜品焦蕉朱古力脆香鬆餅($78)樣子精美,底層的窩夫可以切開4件,面頭放滿沾有焦糖的香蕉,並唧了幾圈朱古力漿,旁邊還有一球movenpick雪糕。起初還疑惑夠不夠飽,現在完全放心了!

窩夫餅身厚度適中,可惜外殼烘得未夠脆口,幸而內層鬆軟並富蛋香,沒有死死實實的感覺。香蕉經已熟成十分甜美,而且份量頗多,但再沾焦糖則有點膩口。

雲呢拿雪糕幼滑之餘,奶香濃郁,加上輕柔的忌廉、鬆軟的綿花糖、迷你版oreo餅乾,全都予人甜甜的感覺。若你是甜品控應該很受落,但小妹卻覺得有點過火。
不經不覺坐了三個小時,店員全無不悅或驅趕之意,這裏絕對是傾計的好地方。離開時發現店外之綠田園,兩隻由青草修剪成的兔仔,似是站在原野上向途人打招呼。此刻,嘴裏哼起一首兒歌:「在森林和原野是多麽的逍遙,親愛的朋友啊,你在想甚麼?」

$113.5 (Lunch)
2015-01-19 660 views
o係油尖旺好多餐廳,但要揀又好似冇乜得揀咁於是又係隨便篤一間 朋友話呢度前身係仙跡林(因為唔知到底係仙蹤林定仙跡岩)唔怪得覺得個名好熟口熟面...食物方面又唔算台式,有珍珠奶茶之類o既特調,但主食好西式對比之下甜品o既選擇多過主食好多~原本我地打算揀兩款薄脆,點知其中一款原來辣o既,所以只係叫左呢個西蘭花咁又因為佢d野黎得好快,所以我地唯有食左個甜品先朋友本來係想叫紅咖哩蜜糖吐司(這是什麼組合?),但收銀哥哥話都係辣o既,於是改叫鮮果吐司所謂o既鮮果就....得藍莓仲要好似係急凍出黎咁,冇其他生果...不過個吐司都好食o既,有少少煉奶伴碟,不錯不錯講返個薄脆,凍左都好食喎!仲脆!仲以為凍左會林哂,不過始終吹凍左感覺就爭d飲品我地叫左一凍一熱珠奶,基本上冇乜特別係朋友o個杯d珍珠不停咁卡左o係飲筒入面唔係好啜到上黎囉以環境計係唔錯,幾relax;不過唔會有人帶位,除非真係好爆先需要搭枱另一角度睇就係有機會唔易搵位,又或者食完d人會坐好耐~
o係油尖旺好多餐廳,但要揀又好似冇乜得揀咁
於是又係隨便篤一間

朋友話呢度前身係仙跡林(因為唔知到底係仙蹤林定仙跡岩)
唔怪得覺得個名好熟口熟面...

食物方面又唔算台式,有珍珠奶茶之類o既特調,但主食好西式
對比之下甜品o既選擇多過主食好多~
西蘭花香腸薄脆
咁又因為佢d野黎得好快,所以我地唯有食左個甜品
鮮果蜜糖吐司
不過個吐司都好食o既,有少少煉奶伴碟,不錯不錯
飲品我地叫左一凍一熱珠奶,基本上冇乜特別
係朋友o個杯d珍珠不停咁卡左o係飲筒入面唔係好啜到上黎囉

另一角度睇就係有機會唔易搵位,又或者食完d人會坐好耐~
冷熱珍珠奶茶
2015-01-14
$85 (Dinner)
西蘭花香腸薄脆
冷熱珍珠奶茶