2016-11-11 1286 views
未食過新派素食自助餐, 上個月有朋友提過係九龍城食呢間齋 buffet, 原來係荃灣都開左分店, 咁近, 當然要黎試吓。自助餐分午餐及晚餐各2場, 我食 dinner 18:00-20:00。18:00 準時到達東坪洲外禪咁正, 可惜我唔係佛教徒。素食自助餐食物跟一般的酒店自助餐差不多, 都係有沙律 bar、 熱食、 湯類及甜品等。沙律 bar多款自家制的醬汁, 開動前先食1碟頂吓肚。所有熱軍以火爐盛起, 包保不會食時凍冰冰, 熱軍有炒牛肉、牛扒、羊肉串燒、醬油猪腩肉、吉列猪扒、魚生、喇沙、星洲肉骨茶……等。喇沙椰味香濃, 沙爹湯底辣辣地, 配米粉好味。肉丸味道唔係咁似燉蠔堅似平時食既煎金蠔, 幾可亂真, 蠔味特出又爽口, 少少辣, 淡淡醬油香, 好正, 食左4匙。燉魷魚勁爽脆, 味道也似曾相識。魚生外型似, 但味道唔多似, 爽爽地…其實幾好食。  Presentation 巧靚咖啡機、飲品、乳略機椒鹽魷魚圈爽口又彈牙, 仲好鬼惹味。餐肉? 食不知其味也。霸王花齋湯, 足料靚湯, 清潤下火, 飲左2碗, 平時在家都愛煲齋湯, 健康又清甜,另一款冬陰功湯則無興趣試。呢件醬油猪腩肉激似,
18:00 準時到達
東坪洲外禪咁正, 可惜我唔係佛教徒。
沙律 bar多款自家制的醬汁, 開動前先食1碟頂吓肚。
喇沙椰味香濃, 沙爹湯底辣辣地, 配米粉好味。
肉丸味道唔係咁似
燉魷魚勁爽脆, 味道也似曾相識。
魚生外型似, 但味道唔多似, 爽爽地…其實幾好食。
Presentation 巧靚
咖啡機、飲品、乳略機
椒鹽魷魚圈爽口又彈牙, 仲好鬼惹味。
餐肉? 食不知其味也。
呢件醬油猪腩肉激似, 炆得入味, 口感同味道似到十足。
淮山海蔘 - 海蔘好彈牙
肉骨茶 - 湯唔似, 但肉丸、猪肉口感味道好好。
綠色 – 斑蘭蓮蓉包超鬆軟, 好食到停唔到口。

黃色及白色 – 奶黃及叉燒包, 包皮鬆軟, 包餡無綠色咁正。
哈密瓜乳酪 - 酸酸地, 又滑溜。
即磨咖啡巧苦, 又唔香, 唔啱飲。
2016-11-03
$165 (Dinner)
2016-11-10 1048 views
到了親戚位於大窩口的店內看看,搞掂後出去食lunch,到了熊貓酒店搵食,見有間自助餐做緊優惠,幾抵食咁又黎試下。有88折店內不算迫,食物在門口位置,雖然選擇不算多,但refill得好快。自助水吧有咖啡或茶,有紅茶包同綠茶包揀,揀了綠茶,茶味不濃,泡第二杯時已沒味道行了一圈,決定先食點小食,三色元貝帶咸香,素炸魚真係好有魚嘅感覺,烤餅鬆脆,麻醬茄子必食,麻醬真係好好味呀,浸哂粒茄子勁正。之後食下沙律,醬汁係自加打的,有千島醬,蜜糖芥末醬同無花果醬,三樣之中最愛無花果,香甜微酸,水果味好正。沙律菜很新鮮,不斷refill的。其他炸物,熟食等,雖然知道自己食緊素,但真係好似肉,味道同口感都係點心類,有素燒賣,奶皇包同蓮容包,仲有個素叉燒包,食完先記得未影相個老火湯好正,淨係蔬菜都好濃味,好鮮甜。encore左兩碗老火湯後,又試下冬蔭功湯,有素肉丸係入面湯較重奶味,不辣,都好好飲喎。最後梗係要有甜品,必食柚子乳酪!酸酸地,好香柚子味,下了幾粉黃糖調味一下,酸酸甜甜超正,encore!88折後116一個人,食到勁飽,晚飯都無食lu
有88折
個老火湯好正,淨係蔬菜都好濃味,好鮮甜。
encore左兩碗老火湯後,又試下冬蔭功湯,有素肉丸係入面
湯較重奶味,不辣,都好好飲喎。
88折後116一個人,食到勁飽,晚飯都無食lu
2016-10-29
$116 (Lunch)
2016-11-09 234 views
今天和女友在荃灣行街看到一間素食店 門口的擺設十分特別 而且價錢也不算昂貴十分適合想食得健康的人而且座位的空間感覺較好所以決定入去試下入到去後 我和女友各自選了兩杯夠為特別的飲品這兩杯飲品亦是現時流行的健康飲品之一:益生菌用來取替大量的糖份1. 青蘋果益生菌茶喝下去不但清新而味道亦很鮮甜加上蘋果味也很足夠價錢又不昂貴2. 百香果益生菌茶飲落去口感酸甜可口 果汁營養豐富 氣味特別芳香百香果可散發出不同的水果味道含不同的維他命極力推薦❤近年益生菌非常流行👍中二健康的朋友仔不坊試下RedMango 現時香港的素食店並不多
今天和女友在荃灣行街看到一間素食店

中二健康的朋友仔不坊試下RedMango
現時香港的素食店並不多
益生菌茶
2016-11-08 477 views
Surely I am a meat lover, and not vegan, but more and more people in HK are becoming fond of veggie dishes and avoid having too much meats, so coming to this interesting shop to go for some non-meat buffet.They charged around 150 per person for dinner, although the food selection is not much, but surprises are there for you to discover.Food offered here are quite appealing... very much like the real meaty food, like this food- Steamed Fish.  Texture was like fish ball and not rich in taste.Meat
Salad Bar
Steamed Fish and Clam
Meat Ball
Meat ball might have been soaked with too much tomato sauce, a bit sour for me.
Winter Melon and Egg Plant
Vegetables were nice, but I wish them they can keep the temperature.. or the taste and texture could be affected, especially the weather is getting cold now...
Sugar Cane Shrimp
Sugar Cane Shrimp was quite tasty, but I considered it a bit chewy.
Calamari
Highly recommended, and the texture is quite closed to the read Calamari, but not the taste...
Satay Meat
Up to now, I tried all their good looking dishes, and most of them will give you a surprise... as the kitchen did spend some time to make them real.  For those vegetable dishes, most of them carried a homy taste, like those dishes you can try at home... so I quite enjoyed it.
Yogurt
In addition to the 6 choices of desserts, I have made myself a Yogurt... very nice, and must save room to enjoy it.
Fresh brewed coffee + Yogurt
Too bad that I was not expecting much on the dessert part of a veggie restaurant, so tonight I have eaten too much, especially having 2 yogurts (after a few tiny desserts)... 110% full ...

Overall, it was quite a enjoyable dinner, and the good thing is that, I didn't feel too filling after 2 hours... not sure if it is because they vegetable or veggie food are more easily to digest, but I do feel a bit more easier even I had reached 110%... seems like it is a good start to try having more veggie food in the future.  Nice !!
2016-11-02
$150 (Dinner)
Salad Bar
Steamed Fish and Clam
Calamari
Yogurt
Fresh brewed coffee + Yogurt
2016-11-06 388 views
今天晚上朋友想吃清淡一點,就提議素食自助餐。我自己都試過素食的餐廳,但是從未試過素食的自助餐,今次就跟朋友去一試究竟。一聽到自助餐,心目中就認為是酒店的那種模樣。但實際上原來是普通餐廳鋪位,而且店舖面積不是很大。店舖內有一角是開放式廚房和放食物的地方。雖然地方比想像中細小,但仔細看一下食物的款式非常多。自助餐當然要有沙律吧,這裡的沙律吧除了蔬菜之外,還有不少配菜可選。配上自家制的醬汁,少吃沙律的我都吃了幾碟。食店提供兩款湯及數款蒸點。有冬陰功湯,和中式粟米湯。喜愛湯水的朋友覺得中式湯好喝,喝了數碗才罷手。蒸點有燒賣,包點等可以選擇。店內還提供兩大類素食,有一類是用煲保溫的熱食,另一類是比較精緻的熟食。熱食方面主要是以不同味道煮的素菜,自己比較喜歡辛口的胡椒蘿白及喇沙粉絲煲。精緻的熟食中有不少以肉類命名的菜式,好像豬排,牛排,魚和排骨等。其實全部都是以豆類或面粉的制品模擬肉類的口味。自己最喜愛是椒鹽魷魚,味道和口感都非常近似真正魷魚。自助餐的最後階段當然是水果和甜品。水果有哈密瓜及黑提子,提子非常甜美,不自覺地吃了很多顆。甜品有士多啤梨味乳酪,乳酪質地有些似沙冰,加上酸酸的乳酪味,吃了數

自助餐的最後階段當然是水果和甜品。水果有哈密瓜及黑提子,提子非常甜美,不自覺地吃了很多顆。甜品有士多啤梨味乳酪,乳酪質地有些似沙冰,加上酸酸的乳酪味,吃了數杯才滿足地離開。
2016-11-06 228 views
今日約咗家姐陪她出荃灣搞啲嘢,順便去圓玄學院裝香比奶奶,跟住喺荃灣千色行咗陣見到有間素食自助午餐$130就睇下,家姐知我哩幾個月都素食話試下,咁就問下11:30開始個半鐘,嘢食就樣樣都好新,又羊,又牛都唔似素食,家姐好少食就覺好新奇,而我就無咩特別,舊年喺幼稚院每個星期一都全素菜,好多都整過自己始中都喺喜歡原始的,但有時都要跟大隊,食咗好多唔同種類,做得都好似味道都好真下,但就無基本的苧卷,素鴨等一般的,價錢就一般,食完行多陣就各自回家
2016-11-05
$106 (Lunch)
Celebration
  • 冬陰公湯
  • 乳酪
  • 炸雞脾
2016-11-05 181 views
雖然地方吾算好大 但起碼坐得舒適 吾會好迫 食物既質素真係吾差架 款式都幾新穎而且附近又有停車埸 簡吾中想食下清淡啲既野red mango 算係一個好選擇 乳酪簡左最普通個隻原味價錢分別係$35 $45 $55 100%純天然加上係自家製乳酪的frozen yogurt 乳酪酸酸甜甜 幾開胃 而且口感十分滑純天然乳酪最岩怕肥既女仕 好健康除左原味 仲有荔枝 哈蜜瓜 同幾特別既蕃石榴味配料選擇都幾多架 加埋配料 令成杯雪糕更完美中意食素又中意食雪糕既不妨一試架雖然乳酪雪糕食材當中無奶 但乳酪雪糕都好滑乳酪味都幾重 好食既

乳酪簡左最普通個隻原味

中意食素又中意食雪糕既不妨一試架
雖然乳酪雪糕食材當中無奶 但乳酪雪糕都好滑
乳酪味都幾重 好食既
2016-11-03 173 views
本人好少食素,但red mango 嘅素食,都好啱唔食開素嘅朋友!其中有仿牛肉,味道同口感都好神似👍🏻👍🏻驚喜之作😋另外,乳酪相當抵食,一定要試呀!!!😉

另外,乳酪相當抵食,一定要試呀!!!😉
2016-10-27 141 views
今天同家人行街在荃灣,到了晚飯時間 。在荃灣其實選擇好多,但媽媽想吃清D,所以找到一間吃齋而且是自助餐。環境唔錯在商場內,食物種類以齋來比較也算多。其實我見到炸物有豬排和炸雞比都吸引了我,還有肉骨茶和串燒個賣相真係好難分別是齋。其次有蒸鯪魚球,蒸油魚片味道唔錯。還有比較特色是元貝仔,三文魚,海哳等……最後還有肉醬意粉和乳酪吃。所以我覺得可以適合任何人吃。
2016-10-26
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$659 (Dinner)
2016-10-23 172 views
禮拜日lunch唔算多人 坐得幾舒服廚房個阿姐唔知係咪老闆娘 態度好又會介紹下啲野食refill得幾快 而且對唔係素食開既人 都照顧到 仲要一款食完轉頭又有新款唔錯既一餐
禮拜日lunch唔算多人 坐得幾舒服
廚房個阿姐唔知係咪老闆娘 態度好又會介紹下啲野食
唔錯既一餐
2016-10-19 227 views
試試素食自助午餐!擺放食物既位置一眼睇哂!都好多選擇,有沙律(自家製的沙律醬),飽點,素肉,凍食及熱食的蔬菜等菜式幾清新,又不肥膩,味道也不錯啊!那個中湯和肉醬意粉最好吃,但沒有拍照😅
試試素食自助午餐!

擺放食物既位置一眼睇哂!

菜式幾清新,又不肥膩,味道也不錯啊!

那個中湯和肉醬意粉最好吃,但沒有拍照😅
身為一個食肉獸第一次走去食素, 第一個反應就係食素究竟飽唔飽架?! 朋友話素食自助餐, 我覺得係一個新嘗試, 所以我就入去試啦。地方不算大, 食客多, 有點嘈, 限食2個小時 (8pm – 10pm), 8點後入座有優惠。由於人多, 店内通道較窄, 取食物時好易踫到人。自助餐的選擇,不算多也不算少,有些食物的造型很特別很有美感, 有些似肉非肉, 食下去感覺有點怪怪的~~~食物方面 (不能盡録):沙律 - 配自製的沙律醬汁, 感覺酸酸的怪怪的, 可能自己食唔慣~~~娃娃菜 - 很腍, GOOD!沙爹烤串燒 - 味道OK, 雖然明知唔係肉, 但真係好有肉感!九州熊本燒元貝 - 外型特別, 但食落無咩感覺~~~素燒賣 - 普通蒸包 - 黃色的是奶皇、綠色的是班蘭、麥包是叉燒, 軟棉棉, 感覺良好!泰式冬陰公素肉丸湯 - 酸辣度適中,素肉丸有嚼頭, 正!焗吉列素魚柳、素魷魚圈 - 炸得香脆彈牙, 正!烤豆卷雞槌 - 雖然食落怪怪的, 但味道OK!粉絲煲、豆卜、豆腐 – 味道OK!白胡椒蘿蔔 - 蘿蔔幾甜, GOOD!桂花冬瓜素肉鬆 - 有點甜有點鹹, 味道很特別, 估你唔到!泡沫咖啡 - OK

食物方面 (不能盡録):
娃娃菜 - 很腍, GOOD!
九州熊本燒元貝 - 外型特別, 但食落無咩感覺~~~
素燒賣 - 普通
泰式冬陰公素肉丸湯 - 酸辣度適中,素肉丸有嚼頭, 正!
焗吉列素魚柳、素魷魚圈 - 炸得香脆彈牙, 正!
烤豆卷雞槌 - 雖然食落怪怪的, 但味道OK!
粉絲煲、豆卜、豆腐 – 味道OK!
白胡椒蘿蔔 - 蘿蔔幾甜, GOOD!
泡沫咖啡 - OK!

最吸引的是餐廳提供了約7 - 8款 tapas 以供選擇, 全部用細細的匙羹造型載住, 很有特色!

失望的係像軟雪糕一樣的 Frozen Yogurt 竟然無晒。
無筷子, 食粉絲用叉和匙羹會很困難。
服務一般! 衛生可以的, 可能本身吃不慣, 結果出現了「實與虚的邊縁」, 相信是沙律所致~~~

約 $170 可以任食素, 如果能包埋任食雪糕丶汽水或糖水, 其實價錢不算貴的! 身為一個食肉獸第一次走去食素, 雖然食唔慣, 但係食得飽!
Other Info. : 入得去就唔好諗住有肉食
2016-09-30
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$170 (Dinner)
  • 泰式冬陰公素肉丸湯
  • 焗吉列素魚柳
  • 素魷魚圈
  • 桂花冬瓜素肉鬆
2016-09-28 1862 views
女友人WK早前約我食生日飯,我話想食齋,搵到荃灣呢間自助餐,重要有乳酪o既,即刻兩眼發光,約定23-9-2016(Fri)晚o黎食,由於驚多人,我就打o黎訂位先.o個晚我o地都早到,睇吓佢啲o野食,唔係好多,WK問睇o左食評好似唔係好掂.驚唔驚中伏?我答唔怕啦,試.於是就攞位,佢o地都好好,俾我o地入座,重俾兩張枱我o地揀.安頓好後影佢啲食物先,驚唔記得食o左咩嘛.但由於時間關係,我變o左邊影邊攞.我o地食o左:1. 九州熊本燒元貝呢個口感彈,味道仍好,唔錯o既,不過係凍晒.味道:4分2. 黑椒素豬排口感好飲,呢個唔太辣,口感亦似豬排,好味.味道:4.5分3. 素魷魚圈彈彈地牙,OK似樣.味道:3分4.烤豆卷雞槌形狀極似,食落,內裡o既’肉’紋亦做得非常似,同時亦食到有’骨’,’骨’係咩o黎?原來係雪條棍,感覺唔太環保.至於味道,因為佢一早寫明係豆卷,所以味道千真萬確係腐皮.味道:5分5. 菠蘿素排骨唔…呢個有啲似食芝麻合桃,只係唔係硬,酸甜味冇.味道:1分6. 焗吉列素魚柳呢個正常,我蘸食熱狗o既黃芥末醬食, 黃芥末醬好味.味道:3分7. 香(手春)手抓餅緑緑地色,質地似印度油鬆餅,

安頓好後影佢啲食物先,驚唔記得食o左咩嘛.
但由於時間關係,我變o左邊影邊攞.

我o地食o左:

1. 九州熊本燒元貝
九州熊本燒元貝
呢個口感彈,味道仍好,唔錯o既,不過係凍晒.
食o緊o既九州熊本燒元貝

2. 黑椒素豬排

口感好飲,呢個唔太辣,口感亦似豬排,好味.
食o緊o既黑椒素豬排
味道:4.5分

3. 素魷魚圈

彈彈地牙,OK似樣.
食o緊o既素魷魚圈

4.烤豆卷雞槌

食o緊o既烤豆卷雞槌

味道:5分
九州熊本燒元貝, 黑椒素豬排, 香(手春)手抓餅,烤豆卷雞槌
5. 菠蘿素排骨

唔…呢個有啲似食芝麻合桃,只係唔係硬,酸甜味冇.

6. 焗吉列素魚柳

呢個正常,我蘸食熱狗o既黃芥末醬食, 黃芥末醬好味.

7. 香(手春)手抓餅

緑緑地色,質地似印度油鬆餅,食落味道亦似,要蘸啲醬汁食,我又蘸既黃芥末醬,好味.

味道:4.8分

8. 尼日尼亞烤薯角

由於我驚呢個係辣,所以我只攞一個同WK share.原來唔係辣而係甜甜地, 薯角腍晒,呢個一般.
尼日尼亞烤薯角
味道:2分
菠蘿素排骨, 焗吉列素魚柳,尼日尼亞烤薯角
9. 沙爹烤串燒

一食落去,食到羊羶味,應該落o左孜然粉吧,口感麻麻,沙爹醬亦唔好味.

味道:0.5分

10. 唔知扮咩o既丸
唔知扮咩o既丸
佢o既造型係橢圓形有條好短o既尾巴,由於有辣椒o係上面,我覺得會好辣.果然都幾辣吓,而呢粒o野口感味道極似魚蛋.

唔知扮咩o既丸同沙爹串燒
11. 梛菜炒素羊肉

呢個好好食,口感又鬆.

12. 肉骨茶

我只夾肉骨茶裡面o既肉同唔知咩o野,o個件唔知咩o野軟硬適中;而豬肉好鬆軟.不過兩樣o野o既味道都幾清淡.

味道:4.8分

13. 法式焗彩椒

唔知o係紅椒上放o左咩o野,但食落又幾得意.

味道:3.5分
素羊肉, 法式焗彩椒, 肉骨茶
14. 素肉醬意粉

呢個要另外自己叫侍應俾,我只叫一個就夠喇.茄醬味好濃,可能重手o左,意粉腍.
素肉醬意粉
味道:2.8分

15. 唔記得木耳咩浸勝瓜

既然唔記得係咩o黎,就算吧,反正都係普通.

16. 泰式檸檬魚

造型比寶蓬齋廚o既更神似,紫菜唔鯹,口感亦正常.

味道:4分
泰式檸檬魚, 唔記得木耳咩浸勝瓜, 豬大腸
17. 豬大腸

造型同口感都似,不過味道唔夠.
豬大腸

18. 粉絲煲

粉絲粗身,豆卜正常冇問題.

19. 素魚腐

印象唔太明顯,普通.

粉絲煲, 素魚腐
20. 黑松露雞脾菇

食到黑松露o既香味,OK.

21. 素燒賣

普普通通,冇問題.

22. 豆角

食一條我已經唔食,覺得一般.

味道:2.8分
豆角, 黑松露雞脾菇, 素燒賣
23. 哈蜜瓜乳酪
哈蜜瓜乳酪
終於到最期待一定要食o既乳酪, 哈蜜瓜味濃,乳酪滑,唔酸好味,不過好悻溶.我o地之後各人都食多一杯.

味道:5分

我o地已經食到好飽,但要清我攞定o既沙律,佢自家製千島醬味道好似有啲怪,係咪被乳酪影響o左呢?
24. 桂花冬瓜素肉鬆
左: 九州熊本燒元貝, 右: 桂花冬瓜素肉鬆
呢個其實我冇乜興趣,感覺怪怪,但WK拎錯俾我,唯有食.果然味道係唔夾.

25. 白胡椒蘿蔔

蘿蔔幾靚幾甜,可惜用o左白胡椒煮,辣.
白胡椒蘿蔔

26. 冬蔭公肉丸湯

我怕辣,但見顏色唔紅,覺得唔多對版,
冬蔭公肉丸湯
我只食肉丸,肉丸用叉拮唔到,係我太眼瞓拮唔到?咁用湯匙勺啦,最後拮到o黎食,彈牙,係非常彈牙,係唔正常o既彈牙,感覺唔太討好.

WK就飲o左啲湯,佢話唔係好辣.

味道:1分

Encore o左九州熊本燒元貝同香(手春)手抓餅, 九州熊本燒元貝其實有幾種味道,芝麻味道就最濃.

我o地真係食到好飽,飽到冇飲過合掌瓜湯,冇食到瓜菜,叉燒包,奶黃包同班蘭包.

除o左熱住o既o野外,其他熟食多數都凍晒,我諗呢點佢o地要諗諗點攪,但同時亦欣賞佢啲素肉唔係一味只食到豆味,而係多樣化.

服務:

我出去攞哈蜜瓜乳酪時,由於唔多識整,女職員就主動幫我整,但踫o岩部機出問題,佢就叫同事,佢同事問我坐邊張枱,佢整俾我,我話要兩杯.

咁食食吓o野至記得我杯乳酪,我出去整吧,個女仔就俾一大杯我,我話兩杯,佢即刻整多一杯俾我,兩杯都大大杯,好好.

密密收o野,唔錯o既.

環境:

坐o係舖入面食,原來覺得闊落,但因一張圓枱客坐得唔到,令通道窄o左,攪到啲人踫到我.

燈光暗o左啲,建議較返光啲.

價錢:

一去到就先要俾錢,呢晚竟然有88折,因為九龍城店開張,咁原價$180.00,就即係變o左$158.40一位.
2016-09-23
$158.4 (Dinner)
Celebration
  • 香(手春)手抓餅
  • 素羊肉
  • 豬肉
2016-09-03 2673 views
香港的素食店,越來越多,而且有不少都朝素食自助餐這一個方向來做一個大眾化,務求大家來到,食素食到飽的福地。在荃灣的悅來商場,有一間名叫《Red Mango》的餐廳,主打的,就是素食的自助餐。我們就在家庭大聚會的一天來品味這店,志在不用想要點什麼,吃什麼。 本以為《Red Mango》是一間幾大下的餐廳,當我們來到,才發現這只佔了商場地庫的一間開放式食肆既一個舖位。 地方雖然不大,但總算坐得舒服,食店不會因為要擠多點人而把檯堆密。不過,因為地方細,客量多,所以他們的限時很嚴謹。記憶中是限個半小時,聽起來雖然是短,但已經夠時間讓我們吃過飽,吃到飽。 最初接觸的《Red Mango》,只是一間賣乳酪的專門店。而荃灣的素食自助餐,可以說是他們的新意思,新嘗試。 既然是乳酪專門店,此店當然有乳酪製品供應。餐廳的一邊,是做素食自助餐的,另外的一邊,是一個外賣 counter,賣《Red Mango》自家製的乳酪蛋糕。另外,當然也有售賣像軟雪糕一樣的 Frozen Yogurt。 來《Red Mango》食自助餐,而《Red Mango》貴為一間乳酪店,食自助餐,當然有無限供應的 Frozen Yo

來《Red Mango》食自助餐,而《Red Mango》貴為一間乳酪店,食自助餐,當然有無限供應的 Frozen Yogurt。全自助,有朋友用碗,有人用碟,我就喜歡用杯裝。這乳酪味道很好,酸中帶甜味,莫講是小朋友吃不停口,我們一班大朋友,也吃不停口,因為,Frozen Yogurt 沒有軟雪糕那麼飽肚啊。

該說是日的戲玉了,就是全素食的自助餐。不過,有一樣東西要忠告各位素食者。因為小店不是宗教茹素,眾多選擇中難免會出現蔥蒜,不過,店方會有細字寫明,這一盆食物含蔥蒜,不過,老人家說,字太細了,看不清。

自助餐的選擇,不算多,也不算少,總之,我感覺上,好多東西都是為了食飽人而設的,而且有不少是合成品的素肉,不少是沒有飯麵相伴就不會好食的餸菜。

當然,也有不少不需要送飯麵食的小食,有香口的沙爹串燒。更有不同口味的蒸包同素燒賣。而這些小食,我可以說是一出,就會立即俾人搶晒。

自助食品當中,我最喜歡的是這一個肉丸湯。而且這不單是一個單純的肉丸湯,而是一個泰式的冬陰公湯,單是看,已經感覺到有特色。

自助食品中,沙律是一個不能缺乏的前菜美食。有新鮮的蔬菜,保證是素食 friendly 的沙律醬,仲有少有見到自助餐會提供的鷹咀豆,紅菜頭等等。

自助餐,通常都係亂夾一通,豆腐,素魚,素魷魚,等等等等等。我們的自助餐,主要就係食呢D。

娃娃菜,很腍,麵同飯都好味道,之不過,多吃飯麵及以麵粉、蒟蒻製成的素肉,不飽肚都頂肚,所以,淨吃這些東西,會很飽。我吃了三碟東西,基本上夠。

包子有幾種,黃色的是奶皇、綠色的是班蘭,麥包是叉燒,三種包子,雖然一看就知道是外購的成品,但大家得到食中式包的滿足,又不太需要說不好。

自助餐,有即蘑咖啡,不過我覺得質素麻麻。另,就是最吸引的冬陰公素肉丸湯。其味道香甜,辣度適中,酸味也是適中。素肉丸浸淫在這冬陰公湯之內,顯得更香口,更惹味,同行能吃辣的親朋,個個都讚。

麻雀雖小,五臟俱全。《Red Mango》的自助餐餐廳,提供的食物,算是十分之充足。週末午餐,成人每位$119,70歲以上的長者有折。茹素的大家,值得來一試。
2016-08-31 1823 views
今天心血來潮想食素但是有一點厭了傳統中式的素食,好似功德林及心齋咁(這兩間我去得太多),所以突登開車去了荃灣熊貓酒店試一間fusion 素食自助餐廳我最喜歡就是去有免費泊車的地方食飯,所以這裡是一個好選擇首先入到去,原來是入場先收費的,不過都理解,因為餐廳分2邊,一邊是在店內,一邊是在店外,店外個邊比較多客人食乳酪,但如果是食自助餐,其實走左去,應該無咩人知😂😂😂食物種類其實很多,擺放起上來有一種很密密麻麻的感覺(是刻意要食客花多眼亂吧😜) 我平日吃素,一系就是中式(例如芋頭魚,羅漢齋等),一系就西式(黑醋雜菜沙律,牛油果沙律,法式菠菜雲呑),今次來到這裡是fusion, 有一種新奇,唔知跟咩次序食先啱的感覺。因為有中式啦,西式啦,連泰式,少少越式,法式都有。唔識揀應該正常吧我先由沙律吃起,沙律我吃得比較簡單,只吃了粟米粒同蕃茄仔,沙律吧都幾新鮮,我最喜歡的是他們提供了好幾種自製而不常見的沙律醬汁。(因為平日的沙律醬同千島醬,好似有少少肥😅)這裡的自製沙律醬好開胃,好鮮甜,待應說是用新鮮水果同豆奶打出來的,我果然識食😜😜然後吃tapas做前菜,餐廳提供了約7-8款tapas以供選擇,全
今天心血來潮想食素
我最喜歡就是去有免費泊車的地方食飯,所以這裡是一個好選擇

然後吃tapas做前菜,餐廳提供了約7-8款tapas以供選擇,全部用細細個匙羹造型的「兜兜」載住,細細份,同好易拎,唔錯!不過我都唔係7-8樣都有食哂,我覺得蜜桃糖醋排骨是必試,用水果入饌,我一直都很buy, 而排骨,佢唔提我,其實我會忘記了自己是在吃素,口感就如真肉😛而烤豆卷雞搥,對我來說,有少少太大舊。因為食得自助餐,都會貪心,想樣樣都食到,雖然是素食,不過用素肉,黃豆個d食材整出來的素,其實是幾飽肚的。 而糖冬瓜茶素肉鬆,有少少太甜,我覺得可以食到後半先食。
素食Tapas  bar
蜜桃糖醋排骨
豆捲雞槌
之後buffet bar入面個姐姐,勁好笑容咁推介我食他們的素包,有3種味,綠色是斑蘭味,白色是素叉燒,黃色是奶油味。而我就吃了白色,素叉燒包* 有驚喜的,蜜汁很開胃,叉燒涵料充滿,麵包軟綿綿,配在一起,味道很好!
素包
素食叉燒包
之後食松露雞脾菇,雞脾菇切得夠厚度,所以口感不錯,爽爽的^^ 而松露味,我個人就可以再濃少少,不過食素食係咪應該要清淡d好d架?haha💁💁 望清楚,原來個牌上面,除左食物名,是有列出營養成份架,這樣是幾細心的,我就真系停左系度睇有咩營養,侍應話有時會有營養師駐場架,不過今日無, 咁唔知係星期幾有呢?我唔記得左問添* haha
松露雞脾菇
唔知點解我巳經有飽肚感覺,但同行友人,仲出去拿新碟,食勁多,佢食自助餐,好抵😜而我太快有飽肚感覺,休息左一陣,又黎第2round. 今次我樣樣都拿了少少,有絲瓜腐皮,泰式檸檬魚,素簿餅,炸菜粉絲煲,白蘿蔔,芝士卷等。
泰式檸檬魚
素簿餅好有咬口,食落肚前,咀部做了很多運動。咁多樣,我都喜歡食粉絲煲,很有家的感覺😋 個湯都整得很甜^^ 我本身夾餸上來時就只夾了粉絲,食自助餐就係呢度好,一碟餸明明配料很多,但我都可揀其中一樣自己喜歡的,夾很多,都無人鬧😜😜 因為廚房自然會refill!
炸菜粉絲煲
素食乳酪
最後就是吃純素乳酪了!我不太明白怎為知素乳酪,一問,原來這裡的乳酪,裡面沒有蛋和奶的成份,反而用了黃豆和椰子油來做的,但這樣的味道我反而更喜歡。其實同平日外面吃的差不多,只是沒了那陣奶味,沒那麼肥。

價錢總算是合理,夠多野食,不失為一個新潮的素食體驗

2016-08-24
$168 (Dinner)
素食Tapas  bar
素包