2005-10-08
同一間食肆寫左第4次食評,希望大家唔好介意!今次同baby吃晚餐,佢一直好想試relaxing tea house,而我又鐘意呢間比較少人既分店,一拍即合。2個人分別叫左: 蜆肉蕃茄扁意粉、南瓜蟹肉意粉set dinner。頭盤係田螺沙律;幾粒田螺肉+一堆沙律菜;田螺肉顏色黑mung mung,睇起黎都幾嚇人,不過黎到點都試下...原來幾好味又唔腥;沙律菜應該用橄欖油撈過,不過唔太油,清清地。忌廉粟米湯跟蒜茸多士: 幾驚又係牛肉湯呀!好在唔係! =p 粟米湯好濃,朋友話好似糊仔,夠杰身!!味道尚可,唔係罐頭湯味道。蒜茸多士好香口,不過蒜味唔重,食完唔會有陣味。蜆肉蕃茄扁意粉: 好多連殼既蜆!!我仲以為係得蜆肉添!d蜆唔係平時炒蜆個種啡色蜆,個殼白色同紫色,好靚架!!蜆肉唔腥都無沙,唔算肥美,但都ok!!只不過有d唔開口既都比埋客人,廚師都無發覺,呢樣要扣分!!扁意粉算彈牙,唔淋pat pat,good!不過呢個意粉原來係辣辣地既,又幾得意bor。南瓜蟹肉意粉: 南瓜粒好甜,蟹肉份量足,應該係新鮮貨啦,呢個係圓意粉,口感都係一貫彈牙;可能南瓜味道關係,呢個意粉味道偏向甜多d,一甜一辣剛好
蜆肉蕃茄扁意粉: 好多連殼既蜆!!我仲以為係得蜆肉添!
d蜆唔係平時炒蜆個種啡色蜆,個殼白色同紫色,好靚架!!
南瓜蟹肉意粉: 南瓜粒好甜,蟹肉份量足,應該係新鮮貨啦,呢個係圓意粉,口感都係一貫彈牙;可能南瓜味道關係,呢個意粉味道偏向甜多d,一甜一辣剛好!!
朋友叫左薄荷朱古力,佢話好飲;
我叫左紅粉佳人--薰衣草+蜂蜜+檸檬汁:顏色係粉紅色,真係靚!! 我同朋友係度試飲時,有位名叫"sky"既男仔埋黎問我地好唔好飲??我話我飲薰衣草飲得好濃味,所以我覺得可以再濃一d;我朋友就問:可唔可以整杯濃味d架??
呢位可能係花茶師既sky即刻答:可以!!
等左一陣sky親自拎住杯紫紅色既紅粉佳人比我,仲即時叫我地快d試下夠唔夠味?? 答案當然係:好正呀!!!!又夠濃又夠甜!!! 超好飲!!! THX A LOT!!
2隻甜品怪點會錯過甜品呢?? 侍應妹妹見我地食完主菜就遞上甜品menu,我地就揀左雪糕碟同茉莉芝士軟批。
五款雪糕分別係:玫瑰、玫瑰士多啤梨、提子rum酒、百香果仲有一款唔記得....個人最鐘意玫瑰個種花香同埋百香果酸咪咪! 其他就ok啦,不過不失!!
茉莉芝士軟批一如以往好味,朋友吃到停唔到口! ^o^ 另外伴碟既士多啤梨n哈蜜瓜好清甜,點埋伴碟朱古力醬又係另一道甜品!!!
今次服務要比五分!係比侍應妹妹不厭其煩地解釋餐牌,又比2隻為食貓試食大部份雪糕;當然仲有sky既貼心服務啦!!
今餐好豐富/滿足!!多謝baby!!