Restaurant: Rhino Rhino (Kornhill Plaza North)
Info:

2024-08-15 662 views
正常人邊會食野前 check下個外賣乾唔乾淨 所以當我食到蛋餅最尾個陣 細心睇之下發覺個蛋餅勁多一條條不知明既物體(?)向店家查詢之後店家仲話應該係肉鬆 連佢地都講到咁唔肯定 其實都好難令顧客相信係燶左既肉鬆掛 所以呢第一次專登寫食評 比個警剔大家
Delivery
2024-03-09 707 views
行下行下,去咗太古城,見到有間得企位的,平日仲有下午茶。今日星期六就得返跟餐,叫食物可以加錢飲品$10/$20,可以加錢甜品$20/$30,可以加錢薯條combo。簡單叫了最愛的芋泥肉鬆吐司加哈密瓜升級燕麥奶,唔太甜都ok,本人唔太飲得鮮奶,所以覺得好過出面好多搖茶店,通常冇得揀。另外朋友叫了韓式牛肉捲餅追加芝士同大甲芋頭鮮奶,個餅好多汁,好正。芋奶其實係必點的,不過我今日唔飲了。下次可以試埋芋圓甜湯,加$30。
下次可以試埋芋圓甜湯,加$30。
2024-03-09
$59 (Tea)
【可以加番兩張枱四張凳】幫朋友整野,整到3點9佢話好想飲野,要有芋圓。諗起康怡三樓橋好似有間嚐仙,去到勁多人。於是過隔離望吓。芋圓波波抹茶鮮奶 $43聲稱用明治 4.3特濃牛奶。朋友覺得太甜,芋圓亦一般。黑珍珠岩鹽厚鮮奶 $38我隨手點了黑珍珠,反而唔錯,奶味好濃厚。花生醬棉花糖熱壓吐司 $37賣相覺得唔抵,因為壓到一塊薄片。食落就夠熱,花生醬綿花糖好難唔好食,正常發揮。見無得坐,於是外賣。揀野飲時,朋友問咩係歐蕾,咩係寒天。我答:點知。等野飲時,發現有解釋。你自己睇。唔想等,可以預先落單。(利申:我無試過)心諗咁大個鋪,擺番兩張枱四張凳應該都大把位。
【可以加番兩張枱四張凳】

芋圓波波抹茶鮮奶 $43
聲稱用明治 4.3特濃牛奶。朋友覺得太甜,芋圓亦一般。

黑珍珠岩鹽厚鮮奶 $38
我隨手點了黑珍珠,反而唔錯,奶味好濃厚。

花生醬綿花糖熱壓吐司

花生醬棉花糖熱壓吐司 $37

見無得坐,於是外賣。

唔想等,可以預先落單。(利申:我無試過)

心諗咁大個鋪,擺番兩張枱四張凳應該都大把位。

2023-12-03
$58 (Tea)
花生醬綿花糖熱壓吐司
  • 花生醬綿花糖高壓吐司
2023-07-25 787 views
真係越黎越差,今次嗌嘅熱壓吐司芋泥金沙成舊都係凍嘅,唔知食緊啲咩,勁垃圾,之前食過幾次係熱辣辣嘅同埋真係會食到咸蛋黃味,但今次佢整到芋泥還芋泥,金沙還金沙仲要係冇味嘅又凍冰冰,起初第一啖咬落去食到芋泥係凍嘅都已經覺得伏伏地,同埋撕開一半都未搵到舊所謂嘅金沙以為佢唔記得咗放,點知原來係最底仲要又係凍嘅未融嘅一pat黃色嘅野,以為係吉士醬,咬落都唔知係咩味嘅黃色廢料冇下次永久blacklist,連正常嘅芋泥肉鬆吐司都可以整得咁唔好食,可一不可再,超失望,店員又西口西面咁比錢買難受

芋泥肉鬆吐司
熱壓吐司 芋泥金沙
熱壓吐司 芋泥金沙
2023-07-25
Type of Meal
Tea
等候時間超級長❗️明明前面一個人都冇,我同朋友一人嗌一杯嘢飲,結果等咗20分鐘🤷🏻‍♀️過咗15分鐘嗰時,諗住追問下進度,結果店員話唔知點樣答我地,仲要黑口黑面,話下個就到我哋😅😅😅😅除咗等候時間好長之外,推介嘅蜜桃烏龍茶都唔係好掂🥲叫少甜。。一入口連埋啲果肉,好似同平時飲品嘅普通甜度冇咩分別,都幾甜下,烏龍茶味又冇乜▪️蜜桃烏龍 $32♡好味指數 🌕🌕🌑🌑🌑✔︎性價比🌕🌕🌑🌑🌑✔︎環境服務🌕🌑🌑🌑🌑✔︎推介指數🌕🌑🌑🌑🌑✔︎回頭指數 🌕🌑🌑🌑🌑

▪️蜜桃烏龍 $32

♡好味指數 🌕🌕🌑🌑🌑
✔︎性價比🌕🌕🌑🌑🌑
✔︎環境服務🌕🌑🌑🌑🌑
✔︎推介指數🌕🌑🌑🌑🌑
✔︎回頭指數 🌕🌑🌑🌑🌑
蜜桃烏龍
TakeAway
這店開了之後,一直都覺得個包裝、設計好靚,我又喜歡台灣食品,加上昨晚買了的大甲芋頭奶覺得好味,今晚專程再去買晚餐,結果決定吃飽些,大堆頭買了捲餅、奶茶及芋圓甜品😆😆 結果有2分至5分的食物評分。.👇韓式將燒牛五花卷餅 $49 ⭐️⭐️只有2分的原因是真的超級油膩,我已經是喜歡重口味、煎炸食品,對油膩食物包容度較高甚至喜歡,不過這個捲餅一拿在手中已覺得油膩度很少有。全條捲餅由內而外、由頭至尾,每一點都是十分油膩,吃得個口感覺怪怪的,吃完想刷牙。另外低分原因是饀料不太多,又細份,比較幼身的捲餅,又油膩,又沒太多餸在饀料內,$49,我不會再吃這裡的捲餅,別的地方的手抓餅、捲餅都不會這樣油膩又少饀。.要讚的是包裝紙設計一流,有虛線位,一搣便很易撕開一截,方便吃,這些細節有心思,值得讚👍.油得很利害,全條捲餅”立立令”。.不太多餸在中間,這個是捲餅中間最多餸的位了。.👇大甲芋頭鮮奶$38, 加椰果另加$6,  共$44 ⭐️⭐️⭐️⭐️其實今晚的很甜,昨晚我買了一模一樣的,只是店員不同了,昨晚還有得選擇少甜,冰量則不能改,今晚的店員則甜度及冰量都不能改,結果很甜,昨晚的好很多,所以我給昨晚那杯4分。.👇犀牛

👇韓式將燒牛五花卷餅 $49 ⭐️⭐️

韓式醬燒牛五花捲餅

油得很利害,全條捲餅”立立令”。
韓式醬燒牛五花捲餅

不太多餸在中間,這個是捲餅中間最多餸的位了。

大甲芋頭鮮奶

👇犀牛芋圓 (烏龍奶茶底) $39 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

甜品好,反為沒有大甲芋頭奶那麼甜,而且很多料,有仙草、芋圓、珍珠等多種材料,我給5分💖💖

2023-02-20
TakeAway
$113 (Dinner)
大甲芋頭鮮奶
2023-01-08 610 views
犀牛犀牛喺各區都越開越多分店,其中康怡呢間就最近囉,有時放工路過都會買個蛋餅來做小食。今次就唔食蛋餅,試吓買佢啲台式飲品。😊飲品就普普通通啦,下次都係會繼續食佢啲蛋餅😂

今次就唔食蛋餅,試吓買佢啲台式飲品。😊
飲品就普普通通啦,下次都係會繼續食佢啲蛋餅😂
2022-11-05 730 views
做運動之前想食啲嘢,就嘗試左犀牛犀牛嘅吐司,經典肉片蛋味吐司我覺得幾好食,個豬肉醃得好入味,而且口感彈牙多汁,加埋脆卜卜嘅菜絲覺得好豐富。同埋佢話啲包係用湯種麵包會濕潤啲。只係個人覺得都幾貴下,下次會想試吓芋泥肉鬆味嘅吐司!
同埋佢話啲包係用湯種麵包會濕潤啲。
只係個人覺得都幾貴下,下次會想試吓芋泥肉鬆味嘅吐司!
2022-11-03 565 views
早幾日經過想試下 就嗌左個肉鬆蛋+$6芝士嘅蛋餅 當時個店員第一次淨係收到我$35 之後先再收$6芝士嘅錢 咁之後等左十分鐘左右就出喇 因為佢收錢果時 個芝士無打單 係直接對廚房講要加芝士 所以出果時佢就特登檢查有冇芝士先比我 我就見到佢攞住我個蛋餅望下摸下咁 一攞上手已經唔對路 比左$41嘅蛋餅 勁幼 餡勁少 連我加嘅芝士都唔知係邊 最尾去問店員係米唔記得加芝士比我 佢話肯定有加我最後係佢個底到發現極少量嘅芝士 絕對唔會再食 絕對唔推薦大家去食

肉鬆蛋蛋餅+芝士
2022-10-13 420 views
▫️有一次買過俾呀媽食之後,佢就愛上左🫶🏻🤪 今晚屋企無煮飯,又唔想食太多野,於是媽子又提議食捲餅🌯🤣▫️店內無位置坐既,不過有啲枱仔,但見大多數人都係外賣拎走🤭🥪 韓式泡菜起司豬吐司 $34 + 🌽 玉米 $5▫️泡菜辣辣地幾開胃,豬肉唔會好乾,配埋芝士同粟米,簡直係不敗既組合😼 不過可能外賣關係,吐司已經淋左,但食得出好重牛油味🧈🌯 鮪魚吃玉米捲餅 $42▫️捲餅拎到返屋企依然好酥脆🤩 食到跌晒落地🤣 吞拿魚份量都好多,食到最尾都仲啖啖肉🐟🫔 肉鬆蛋餅 $35▫️蛋餅就係煙韌口感,但食既時候已經淋淋地,對比之下我鐘意捲餅多啲🫣

🥪 韓式泡菜起司豬吐司 $34 + 🌽 玉米 $5

🌯 鮪魚吃玉米捲餅 $42

🫔 肉鬆蛋餅 $35

TakeAway
犀牛犀牛 (太古)♡︎𝗗𝗘𝗦𝗦𝗘𝗥𝗧 & 𝗦𝗡𝗔𝗖𝗞𝗦♡︎$40芋泥肉鬆蛋吐司(7.5/10🌟)💚ᴛᴏᴀsᴛ ᴡɪᴛʜ ᴛᴀʀᴏ ᴘᴀsᴛᴇ, ᴘᴏʀᴛ ꜰʟᴏss ᴀɴᴅ ᴇɢɢ💚將吐司🥪切開一半再包裝,感覺好貼心容易食用。吐司入邊有芋泥、肉鬆同蛋🍳。芋泥差不多去到液態狀態,食落好有醬汁既作用,配搭肉鬆令口感特別,個人幾中意✨。而各三種材料嘅份量都俾咗好多,蛋厚身,肉鬆味最突出,食到微微芋泥味道。而吐司麵包係軟既,整體好夾好味😋。$39 犀牛芋圓(烏龍奶茶底)(7/10🌟)💚ᴛᴀʀᴏ ʙᴀʟʟ (ᴏɴʟᴏɴɢ ᴍɪʟᴋ ᴛᴇᴀ)💚首次食有☕️烏龍奶茶做底既糖水,通常都係以鮮奶做底🥛。烏龍糖水底甜度十足,微微烏龍茶味道。糖水比嘅配料好多,有大粒芋圓、唔同顏色既珍珠🧋、紅豆🫘、仙草同芋泥粒。📍太古康山道1號康怡廣場北2樓S12號舖其他分店:📍沙田沙田正街21-27號沙田廣場3樓31E號舖📍中環皇后大道中93號中環街市2樓242A號舖📍天水圍濕地公園路9號Wetland Seasons Park地下6B號舖📍大角咀大角咀道33號富貴大廈東座地下7號舖📍香港仔南寧街2-16號香港仔中心四期1樓1號
犀牛犀牛 (太古)

♡︎𝗗𝗘𝗦𝗦𝗘𝗥𝗧 & 𝗦𝗡𝗔𝗖𝗞𝗦♡︎

$40芋泥肉鬆蛋吐司(7.5/10🌟)

$39 犀牛芋圓(烏龍奶茶底)(7/10🌟)
💚ᴛᴀʀᴏ ʙᴀʟʟ (ᴏɴʟᴏɴɢ ᴍɪʟᴋ ᴛᴇᴀ)💚

📍太古康山道1號康怡廣場北2樓S12號舖
其他分店:
📍沙田沙田正街21-27號沙田廣場3樓31E號舖
📍中環皇后大道中93號中環街市2樓242A號舖
📍大角咀大角咀道33號富貴大廈東座地下7號舖
📍香港仔南寧街2-16號香港仔中心四期1樓1號舖
📍葵芳葵富路7號葵涌廣場3樓87B號舖
📍西環士美菲路45-51號Smithfield Walk地下5B號舖

#dessert #snack #taropaste #toast #taiwanfood #taroball #onlongmilktea #afterdinner #sweet #takeaway #hkfood #hkfoodie #foodhk #foodiehkig #hkfoodblog #芋泥 #肉鬆 #吐司 #犀牛犀牛 #烏龍茶 #芋圓 #香港美食 #太古美食 #香港小食 #小食 #香港甜品 #甜品 #小食 #飯後甜品
2022-08-08 507 views
今日口痕痕, 買左杯白桃烏龍茶,要少甜,第一啖入口好多白桃肉,但就仲係好甜。。。。😅😅😅好似叫杯正常甜度咁甜, 完全飲唔到 烏龍茶味😟朋友就見爆谷媃茶個名咁得意, 就買黎試下,飲落其實就係焦糖味奶茶😒😒有點失望。。。,與爆谷其實扯唔上關係。。。仲要唔算好飲。。。蘔飲方面應該無下次😕😕
2022-08-08 372 views
專登走去食三文治,嗌咗犀牛推薦塔塔炸雞三文治,盛惠40x蚊。返屋企開袋見切面得兩細嚿雞已經好不妙,揭開嗰方包嘩便利店都冇你咁孤寒喇,炸雞仲係急凍勁厚皮勁少肉果啲款,駛唔駛咁😄片蛋薄到火腿咁,都懷疑一份三文治有冇一隻蛋方包都似擺咗一排,冇點烘到,都可以咁硬,不如再風乾多幾日做croutons😄吞落胃袋好唔舒服似有個多邊形頂住(但半個鐘之後又肚餓)仲加咗杯奶茶,比較三文治算正常,但都淡過市面普通臺式奶茶,慳到盡呀

2022-08-08
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$60 (Tea)
2022-07-26 336 views
本身諗住早啲自己買野食當晚餐,行完商場見到一路想試嘅一間店,見到menu啲相好似幾吸引又未到晚飯時間冇人排隊,於是就買咗一份蒜味海陸綜合吐司。未連野飲單買已經要$40,諗住單一個睇相應幾大份,點知見到店員拎出嚟已經知唔會係厚版,平時類似吐司對開切我一半已經好飽,呢個唔飽之餘仲要唔見得好食,少料不在講,個包係似普通方包多⋯可能關唔俾堂食事,外賣行5分鐘返屋企已經係要用少少力先扯得開個包,雖然$40唔算貴,但cp值低,咁嘅質素我會食麥記🤧🤧🤧🤧
Waiting Time
8 Minutes (TakeAway)
2022-07-17 344 views
剛行完柏架山,諗住食少少野再返屋企。行到入商場,俾個廣告牌吸引咗,於是去幫襯。叫咗一份芋泥肉鬆蛋吐司(唔記得全名,因為返到屋企先寫,但肯定餐牌寫住j3),再加多杯熟成百香。份吐司圖文不符得好緊要,芋泥稀到滴落來,令到肉鬆濕淰淰……我食咗兩啖,個口感真心食唔落去,交俾另一半夾硬哽埋佢。野飲就一般,留意返少甜少冰都仲係好甜下。講返環境,門面好光猛,睇落幾簡潔乾淨。可惜,食野張枱就有少少黐立立。我地食完自行包好垃圾,仲抹埋枱。走嘅時候睇下店面有無垃圾桶啫,個店員即刻好串咁講:「垃圾要自己掉架!」心諗,我個人企喺店外,隻手都拎住哂d垃圾,又唔係就咁放喺枱面就走。店員態度非常有問題都算,衛生先係一大問題。佢前面d頭髮成日跌落來,用手整返上。用同一隻手收錢,又用同一隻手出野食俾人。佢有個窗口仔喺門側邊for送餐。我睇住佢行入去用返嗰隻手幫手整食物,期間無洗過手,非常唔衛生。我好少食野影相,好彩杯野未飲哂。等我可以拎到返屋企,影張相證明我有來過。補上野飲相一張

我食咗兩啖,個口感真心食唔落去,交俾另一半夾硬哽埋佢。

野飲就一般,留意返少甜少冰都仲係好甜下。

補上野飲相一張