ROYAL INN

Restaurant: ROYAL INN
Terms & Details:
2024-03-13 53 views
🌟今日同老公皇帝堡行街搵食,順道去3樓Royal Inn dinner, 呢間餐廳一直係我wishlist好耐,因為門口實在太高貴。好幸運有門口噴水池位置,邊聽住流水聲邊享受晚餐。***** ***** ***** ***** ***** 法式芝士焗生蠔$28/1有粒粒香脆煙肉芝士同焗,非常香口又肥大肉厚的生蠔🦪法式大蒜蘑菇忌廉烤雞$238🐔烤好的酸種麵包🥖蘸上忌廉汁特別好吃;另外有薯仔大蘑菇伴碟,連烤雞全部都焗至熱辣辣香噴噴的,入口仲好creamy香口。香脆豬面頰肉,意大利松露小雲吞$158有baby菠菜作伴的小雲吞,層次感非常豐富。自家製藍莓醬士多啤梨班戟$88賣相已經好靚,每一口班戟都溶入自家製藍莓醬汁,很難忘壞的味道。整體嚟講,呢度環境很高貴,服務一流,食物有水準,價錢都公道,另外見佢哋有個大酒吧,難怪一直好多人都推薦。

***** ***** ***** ***** *****

法式芝士焗生蠔$28/1
有粒粒香脆煙肉芝士同焗,非常香口又肥大肉厚的生蠔🦪

法式大蒜蘑菇忌廉烤雞$238🐔

香脆豬面頰肉,意大利松露小雲吞$158
有baby菠菜作伴的小雲吞,層次感非常豐富。

自家製藍莓醬士多啤梨班戟$88

全店以白色為主調,門口映入眼簾就有一座巨大華麗的噴水池⛰️及歐式拱門🤩店內還使用很多水晶燈,超級有宮廷風🔮很適合來打卡📷👍🐖燒西班牙黑毛豬鞍架$𝟸𝟺𝟾份量十足👍肥瘦均勻,肉質柔軟細嫩和有彈性,肉汁豐富✨配菜有蘆筍和羽衣甘藍🥬🥧蘋果金寶$𝟽𝟾上桌熱辣辣✨肉桂味不太重,蘋果味很香濃🍎超多蘋果粒,整體酸酸甜甜不錯😌🥞雜莓班戟$𝟾𝟾(+$𝟷𝟾雪糕)份量不算很大,吃完正餐後和朋友叫一份來結束晚餐剛剛好🥰配上新鮮水果和另外加點的雪糕球很完美,雪糕可以挑選味道的~我們選了香草味🍹𝙼𝚒𝚡𝚎𝚍 𝙱𝚎𝚛𝚛𝚢 𝚂𝚖𝚘𝚘𝚝𝚑𝚒𝚎$𝟻𝟸🍹𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 𝙱𝚊𝚗𝚊𝚗𝚊 𝚂𝚖𝚘𝚘𝚝𝚑𝚒𝚎$𝟻𝟸兩杯都不錯👍不會很甜很解膩

🐖燒西班牙黑毛豬鞍架$𝟸𝟺𝟾

🥧蘋果金寶$𝟽𝟾

🥞雜莓班戟$𝟾𝟾(+$𝟷𝟾雪糕)

🍹𝙼𝚒𝚡𝚎𝚍 𝙱𝚎𝚛𝚛𝚢 𝚂𝚖𝚘𝚘𝚝𝚑𝚒𝚎$𝟻𝟸
🍹𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 𝙱𝚊𝚗𝚊𝚗𝚊 𝚂𝚖𝚘𝚘𝚝𝚑𝚒𝚎$𝟻𝟸
兩杯都不錯👍不會很甜很解膩

法式龍蝦濃湯($88) + 法式大蒜蘑菇忌廉烤雞($258) + 香脆豬面頰肉意大利松露小雲吞($158) + Passionfruit Mint Soda($48)(晚市/另加一) ★-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-★​“Royal Inn”最近喺銅鑼灣皇室堡開第4間分店,新店貫徹華麗裝潢風格,走歐陸宮庭浪漫感覺,掛滿水晶吊燈,入口放咗華麗羅馬噴泉⛲️地方闊落,有窗邊梳化卡位,望維園景,見隔離枱飲紅酒好chill🍷幾適合嚟慶生/慶祝特別日子/打卡🤳🏻龍蝦湯湯頭細滑,濃稠度同鹹鮮度拿捏恰好;烤雞配料有大蒜,薯仔同蘑菇,配大量濃稠忌廉醬汁,啱晒沾法包食,雞肉偏乾身;意大利松露小雲吞火候剛好,小雲吞煙韌,黑松露惹味,醬汁唔係好結嗰種,配脆口豬面頰肉好夾;本來諗住叫埋蛋糕做甜品,但太飽,留返下次🙃

法式大蒜蘑菇忌廉烤雞
法式龍蝦濃湯
Passionfruit Mint Soda
法式大蒜蘑菇忌廉烤雞
法式龍蝦濃湯
Passionfruit Mint Soda
2024-03-10 95 views
星期日同三五知己一齊聚會,我們隨便選擇了在銅鑼灣皇室堡餐廳-Royal Inn 。我們大概是下午2:30下午茶時間,一入去就被精緻華麗的裝修吸引。餐牌選擇不算多,但剛好有下午茶tea set可以一試。下午茶Tea Set :外觀精緻,沙律感覺新鮮,而鹹點甜點水平較為一般沒有特別出色。意大利煙豬面頰肉卡邦尼意粉,芝士味重,較多肥肉,味道不過不失。三文魚香草茄汁戒指意粉,意粉份量不多,煎三文魚肉質可以,茄汁意粉味道有點似罐頭意粉醬。炸雞鎚牛角包窩夫:炸雞鎚香脆肉嫩,但是食起來不太方便,牛角包窩夫能吃到酥皮的感覺,但是質地偏硬。整體來說,餐廳裝修及環境打卡的話是ok;但食物水平屬於一般,收費與食物質素水平不成正比。

餐牌選擇不算多,但剛好有下午茶tea set可以一試。

下午茶Tea Set :

2024-03-08 73 views
跟同事在銅鑼灣找地方午飯, 繁忙街頭想找靜點的地方, 在OR見到之前在TST 試過的Royal Inn 原來也有分店, 就決定在此落腳餐廳裝潢比TST店更華麗, 而且地方寬敞關係, 如果TST店是精緻茶室, 銅鑼灣店就像歐洲古堡晚宴的感覺; 高高的樓底配上大型吊燈非常合襯最驚喜的走出餐廳內的圓拱形玻璃門, 是落地大玻璃窗的外圍餐桌位置, 每枱之間非常寬落, 白色為主的設計加上鏡子牆壁, 空間感非常充裕, 坐得非常舒適想像不到可以在銅鑼灣出現這麼高水準的環境卻貼地的收費, 不論早午晚下午茶, 在這裡坐下都可以非常享受是日餐湯是粟米湯, 濃濃的很不錯我就要了沙律, 有很喜歡的水牛芝士與無花果, 看似簡單的前菜, 味道已經非常好味同事的蜜糖芥末籽慢煮美國豬柳, 豬柳香軟, 點上燒汁令肉味突出; 特別喜歡配菜的南瓜蓉, 入口軟滑, 主角與配菜同樣高水準我的香煎鯛魚柳配燒露荀暮蓉, 魚柳煎得有點微焦帶香, 內裡魚肉keep 到濕潤 juicy 兩人最後點了牛油果 smoothie 與朱古力香蕉 smoothie, 味道濃香, 加上上面的 creamy, 已經好吃得像甜品一樣.
是日餐湯是粟米湯, 濃濃的很不錯
  • 蜜糖芥末籽慢煮美國豬柳
  • 香煎鱔魚柳配燒露荀暮蓉
2024-03-06 51 views
係銅鑼灣皇室堡睇完戲又到晚飯時間,上左皇室堡上面睇下有咩餐廳。行到3樓果時見到原來新開左間 ROYAL INN,咁就試下新野。餐廳裝修採用傳統歐式宮廷風格設計,正門有一個古羅馬羅馬噴泉,其他仲有水晶吊燈同沙發,感覺非常華麗。法式芝士焗生蠔(香脆煙肉)($28/隻)芝士焗生蠔做緊優惠,$28一隻緊係要試下。焗生蠔焗嘅時間控制得好好,生蠔可以保持住本身嘅鮮甜,唔怕焗到縮晒水,而芝士同煙肉唔單止無蓋過蠔嘅鮮味,反而令到生蠔係口感同味道上更加有層次。即開新鮮時令生蠔 ($48/隻)食完焗蠔當然要叫埋生蠔試下喇。今日生蠔係由西班牙進口。生蠔比焗蠔更大隻,而且入口有淡淡海水味,加埋cocktail sauce 同檸檬汁,鮮甜程度係焗蠔嘅幾何級數,性價比好高。紅酒燴牛肋肉意大利飯 ($158)意大利飯煮到軟硬適中,粒粒飯都包住香濃紅酒汁。而牛肋肉炆到好淋之餘又唔怕散晒。味道同賣相都好好。燒三文魚香草忌廉手工戒指意粉($168)餐廳採用挪威刺身級三文魚。三文魚用慢煮方法煮熟,以保持魚肉嫩滑,再將魚皮煎到金黃香脆。手工戒指意粉好特別一粒粒而且煙韌有咬口,加上香草忌廉汁,口感豐富。提拉米蘇($68)提拉米

法式芝士焗生蠔(香脆煙肉)($28/隻)

即開新鮮時令生蠔 ($48/隻)
紅酒燴牛肋肉意大利飯 ($158)
燒三文魚香草忌廉手工戒指意粉($168)
提拉米蘇($68)
提拉米蘇非常香滑細膩,咖啡、忌廉同可可粉嘅比例岩岩好,唔會太甜或太苦。

無論賣相定係食物質數,ROYAL INN都好高水準,喜歡西餐嘅朋友都可以黎試下。
2024-03-03
  • 法式芝士焗生蠔
  • 紅酒燴牛肋肉意大利飯
  • 時令生蠔
2024-03-05 81 views
留意咗INN嘅餐廳好耐但一直無幫襯過,近期發現銅鑼灣開咗分店,環境仲好靚,咁啱我又搵緊餐廳慶祝結婚紀念日就揀呢間🩷 門口位有個許願池,白色宮廷式裝潢加上每張枱都擺放小蠟燭好有情調,難怪全場都係女仔同埋情侶🤭 叫咗二人晚市套餐,前菜、湯、主食、飯麵都係2選1 ,但竟然唔包飲品,唯有散叫一杯凍朱古力。迷你海鮮拼盤其實唔細,老公最開心當然係有生蠔🦪樣樣海鮮都食得出好新鮮。 食完生蠔仲有芝士焗生蠔😍 龍蝦湯味道濃郁。 主菜擇紅酒汁燒安格封門柳7成熟,肉質軟腍但偏韌。牛油香煎大蝦手工絲帶闊麵加上一粒粒藜麥,好鐘意手工麵個種質感,特別彈牙同好食😋 最後當然唔少得甜品,寫上Happy Anniversary 💕 最貼心係全程跟住餐牌次序一道一道咁上,可以慢慢享受!

最貼心係全程跟住餐牌次序一道一道咁上,可以慢慢享受!

2024-02-02
2024-03-05 65 views
位於銅鑼灣嘅宮廷風西餐廳「ROYAL INN 」,全店以白色為主調,設有華麗的噴水池及歐式拱門,並搭配水晶燈做點綴,環境優雅,令人有置身歐洲宮廷的感覺,打卡一流。餐廳供應多款午市套餐、晚市套餐、海鮮、意粉、意大利飯及甜品等。辣炒西班牙八爪魚 $148炒至外脆內軟的薯仔粒和爽口軟腍的八爪魚加入甜椒粉和檸檬汁調味,風味十足又開胃。 香脆豬面頰肉意大利松露雲吞 $158表面鋪上香脆意式風乾豬面頰肉,入口香脆及有濃郁鹹香味,而小雲吞掛滿黑松露醬汁,口感crramy,且香氣濃郁。紅酒燴牛肋肉意大利飯 $158牛肋不單煮得腍身入味,肉質鬆軟,而且口感豐富,牛肋肉及意大利飯都帶有陣陣紅酒香味,能中和其油膩感,入口更清爽不膩。

辣炒西班牙八爪魚 $148

香脆豬面頰肉意大利松露雲吞 $158
香脆豬面頰肉意大利松露雲吞

紅酒燴牛肋肉意大利飯 $158

2024-02-26
香脆豬面頰肉意大利松露雲吞
2024-03-05 56 views
法式華麗宮廷風格🇫🇷,一入門口就有一個大型歐洲風格活水噴泉⛲️,加上水晶吊燈💎同白色歐陸拱門,高貴優雅又夠氣派😌🦪法式芝士焗生蠔(香脆煙肉)$28/1蠔肉大粒飽滿,配上芝士同煙肉粒焗製,鹹香有層次🦀手工牛油香煎蟹餅加上青檸蛋黃醬、檸檬、芒果莎莎醬嘅蟹餅,味道清新,蟹餅外層煎炸得非常脆口🐙西班牙八爪魚八爪魚很大粒,所以口感十分好。而且有咬口而不會靭,仲好多汁。配上薯仔粒同香葉,清新飽肚🥤Mixed berry smoothies鮮紅色的雜莓奶昔,如紅唇般十分吸引,味道甜美

🦪法式芝士焗生蠔(香脆煙肉)$28/1
蠔肉大粒飽滿,配上芝士同煙肉粒焗製,鹹香有層次

🦀手工牛油香煎蟹餅

🐙西班牙八爪魚

🥤Mixed berry smoothies
鮮紅色的雜莓奶昔,如紅唇般十分吸引,味道甜美
2024-01-29
Celebration
Birthday
2024-03-05 59 views
華麗氣派之《ROYAL INN》銅鑼灣既ROYAL INN,門口十分有氣派,小型噴水池同裝修十分高貴,餐廳環境有宮廷風格十分浪漫,menu都好多海鮮,喜歡飲酒既朋友都好多選擇,Homemade Crab Cake :蟹餅十分精緻,外層香脆,咬落去啖啖蟹肉,味道鮮甜,面頭有少許甜椒碎粒,伴碟既沙律菜都好好食,Grilled Salmon Tubettini:原條三文魚柳上外皮煎得香口,入口有魚油香,肉質滑,香草忌廉汁質地拾到好處,唔會太杰太稀,戒指意粉口感不錯,Chicken Fricassee:烤雞肉質嫩,大小適中,麵包粘忌廉汁好惹味,而且蒜香味重,配料薯仔焗得好香,Apple Cinnamon Crepe:班戟面上勁多蘋果粒,開心果碎粒好食,味道甜偏,女士們應該好喜歡,總括黎講,每樣食物都有質素,而且餐廳環境好舒服。
華麗氣派之《ROYAL INN》

總括黎講,每樣食物都有質素,而且餐廳環境好舒服。
2024-02-22
2024-03-04 44 views
餐廳環境超級靚,座位闊落,裝修風格好有特色,黑白地磚再撞水晶燈再加雲石,真係好靚,打卡影相📸岩哂😎,食物方面都幾高質!👍🏻招牌威靈頓羊架 $298好少見有威靈頓羊架😁,一於試下佢,外皮酥脆香口,滿滿既牛油香,入面既羊架,羊味濃郁,肉質都好嫩口,非常好食🤤紅酒燴牛肋肉意大利飯 $158牛肋肉好入面,陣陣既紅酒香,夠哂軟腍,意大利飯都好惹味,飯既口感都好有咬口,開心果蘋果肉桂班戟 $88班㦸皮好香,食落都好軟熟,蘋果肉桂酸酸甜甜咁,果香鮮香,開心果既碎碎同杏仁片都令成個味道同口感都更豐富

招牌威靈頓羊架 $298

紅酒燴牛肋肉意大利飯 $158

開心果蘋果肉桂班戟 $88

2024-03-04 43 views
銅鑼灣搵嘢食,多數質素都唔錯。行街行到攰,想搵一間舒舒服服的餐廳坐下,同朋友傾下計。之前有食過尖沙嘴Royal inn,覺得味道不錯環境好適宜傾計,於是都想試試銅鑼灣新開的分店, 但味道都可以保持到相當水準!法式芝士焗生蠔雖然係焗生蠔,但生蠔還是生的,好特別的口感,外面係熟的芝士,裡面係清甜多汁的鮮生蠔,以為會好奇怪,但其實口感幾好,唔會腥,如果怕直接食生蠔的朋友,呢個食法都幾好。蟹肉忌廉汁意粉濃濃的忌廉香味,混合了厚厚的蟹肉碎,每一條扁意粉都包裹了香香的醬,份量兩個人分來吃剛好,不會膩。意粉都煮得剛剛好!炭燒8oz安格斯牛排下單時員工很貼心地告知呢個牛排會偏硬,想著沒關係。牛排來的時候,直接一口就一塊.. 還真有點硬。於是切小小塊再入口,要的五成熟,肉質是稍微有點韌,但牛肉味十足,慢慢享受,配菜焗土豆都香濃有口感,加上解膩的小番茄,牛排都唔錯!

法式芝士焗生蠔

蟹肉忌廉汁意粉

炭燒8oz安格斯牛排
  • 燒安格斯西冷牛扒8安士
2024-03-04 49 views
呢間餐廳想嚟好耐,因為次次經過都見到裝修好靚!今次終於趁出糧過嚟慶祝一下!裝修好豪華,仲有大噴水池!Lamb Wellington: Lamb Wellington牛肉威靈頓就食得多,反而羊架威靈頓就真係冇咩地方有得食它的主要成分是嫩煮的羊肉,包裹在酥脆的酥皮中,烤至金黃色。中間仲讓入咗蘑菇同埋肝醬料,羊架係高級嘅幼骨羊架!羊肉的香氣和酥皮的口感完美結合,帶來豐富的層次感和美味。Truffle Tortelloni: Truffle Tortelloni意大利麵團製成的小餛飩,內餡則是以黑松露為主要成分。黑松露散發出濃郁的香氣,仲有新鮮嘅沙律菜夠晒健康!Blueberry Basque Burnt Cheesecake:巴斯克燒芝士蛋糕好軟熟,佢嘅外表烤得微焦,內部濕潤柔軟。藍莓的酸甜和燒芝士蛋糕的濃郁口感相互融合,雲呢拿雪糕都好好食!食落感覺好似係Häagen-DazsBlueberry smoothie奶味幾重

裝修好豪華,仲有大噴水池!

牛肉威靈頓就食得多,反而羊架威靈頓就真係冇咩地方有得食

羊肉的香氣和酥皮的口感完美結合,帶來豐富的層次感和美味。

意大利麵團製成的小餛飩,內餡則是以黑松露為主要成分。
黑松露散發出濃郁的香氣,仲有新鮮嘅沙律菜夠晒健康!

巴斯克燒芝士蛋糕好軟熟,佢嘅外表烤得微焦,內部濕潤柔軟。

Blueberry smoothie

奶味幾重
2024-02-29 59 views
今日嚟到銅鑼灣呢間Royal Inn , 咁其實因為我朋友未試過,所以我帶佢嚟試下,因為真係貪佢呢個景超靚,同埋鍾意有好多打卡位、咁就帶佢嚟打卡&食din啦 ,咁講都無謂,睇我食咗啲乜嘢。紅菜頭慢煮三文魚柳:這道紅菜頭慢煮三文魚柳是一道令我驚艷的菜式,展現了完美的口味結合。三文魚柳經過慢煮的過程烹調,保持著濕潤和柔軟的口感。慢煮過程中,紅菜頭的獨特香氣和微甜口味融入了魚肉中,結果形成了一道獨特而美味的菜式。燒三文魚香草忌廉手工戒指意粉:這道手工製作的戒指意粉搭配燒三文魚和香草忌廉,令我垂涎欲滴。三文魚經過燒烤後,肉質鮮嫩多汁,與意粉完美融合。香草忌廉帶來豐富的奶香味道,為整道菜品增添了層次感和風味。提拉米蘇:提拉米蘇是一道經典的甜點,它以層層疊疊的軟糕餅乾、咖啡和香甜的馬斯卡彭起司組成。這款提拉米蘇口感綿密,入口即化,咖啡的苦甜和馬斯卡彭起司的濃郁完美交融,帶來一種令我陶醉的甜蜜滋味。以上這些西餐菜式在Royal Inn都展現了獨特的味道和精湛的烹飪技巧,讓人享受到美味的西式餐點。鍾意西餐及打卡嘅朋友大家可以一試!

Royal Inn 尖沙咀分店是最紅的打卡餐廳銅鑼灣新分店相比起尖沙咀 更寬敞及舒適輕易就拍出歐陸式的網紅美照🤭食物質素都是色香美俱備✨可以滿足港女好睇兼好食的願望啊🌬️🐟Grilled Salmon Tubettini烤焗三文魚 外層邊位微脆內裡嫩滑味道鮮美清香Tubettini 完全索取醬汁口感煙韌彈牙配搭蔬菜一併食用🥬中和白汁的油膩感🐑Lamb Wellington再次回頭的威靈頓羊扒外層酥脆✨內裡細嫩粉紅👅生熟程度剛好沒有半點騷味值得一試🌟🌟🧁Tiramisu口感幻滑甜度適中面上還有奶油邪惡經典味道😈
Royal Inn 尖沙咀分店是最紅的打卡餐廳
銅鑼灣新分店相比起尖沙咀 更寬敞及舒適