2024-09-09 17 views
湯底鹹淡適中,一開頭都擔心湯底會否好油,但上到黎個湯底鮮辣到可以飲,一d都唔油ge同時夾雜左蔬菜ge鮮爽同埋被久煮了的辣椒ge爽辣,real正!!魚腩個熟度掌握得十分好,所以魚腩入口仲系潤嫩咖!而且呢度ge魚腩唔係一片片,而系一大舊!舊舊都超過1cm厚,重要比足5舊!最後系d面,有米香ge同時用牙齒輕輕咬斷夾雜住湯汁ge魚粉真係爽到無人有!再加上d面可以免費加!如果唔係驚是窮店家,real想瘋狂加!p.s. 第一次寫食評,sorry for 1999 #美食日記 #無名real正餐廳
p.s. 第一次寫食評,sorry for 1999
#美食日記 #無名real正餐廳
  • 魚腩粉
2024-07-02 178 views
位於旺角的湖南特色粉麵店,跟平日吃的雲南米線不同,郴州主打的是魚粉麵,餐牌選擇是固定配料、麵底及湯底,主要是魚頭、魚腩、牛肉及豬肉碎等。魚粉:魚腩粉鎮店的招牌魚頭及魚腩粉,麵條較平日普通米線幼身,滑溜,帶點嚼勁。湯底不腥,味道有胡椒香,清淡鮮甜,微微帶辣,可以自行挑選辣度。魚肉採用了鯇魚,魚腩肉特別肥美,軟嫩,骨頭大條,所以較容易拔出來。小食:酸豆角涼拌豆角醃好,加點進湯底,酸酸辣辣,更加滋味。粉麵:泡椒新鮮牛肉粉牛肉新鮮,肉片蠻多,鋪滿整碗粉麵上,牛肉輕輕灼至剛熟,保持口感嫩。這碗湯底較濃而不膩,辣度是中辣,味道惹味、過癮。額外加配了一塊魚腩。粉麵方面,還可以免費加粉呢。
魚粉:魚腩粉

小食:酸豆角

涼拌豆角醃好,加點進湯底,
酸酸辣辣,更加滋味。
粉麵:泡椒新鮮牛肉粉

這碗湯底較濃而不膩,辣度是中辣,味道惹味、過癮。
額外加配了一塊魚腩。粉麵方面,還可以免費加粉呢。
2024-06-14 162 views
今日同朋友一齊去左女人街食lunch,發現一間好特別嘅粉麵店,又見到有明星幫襯,忍唔住好奇心入左去😆招牌魚頭粉魚頭好大份,煎到金黃香脆,食落好香😋湯底好鮮甜揀左少辣,愈食愈有勁☺️佢哋仲可以免費加粉特色肥牛粉好大癲,成碗粉麵鋪滿牛肉,好吸引🤩牛肉非常新鮮,肉味好濃,好好味下次可以試吓佢哋嘅特別版八寶粉,入面咩都有,仲只係$68🥰我哋仲點咗醉雞翼如果平時食牛腩粉麵厭厭地,可以去試下呢個湖南粉麵☺️而家新張優惠,仲可以送飲品/炸蛋

招牌魚頭粉

特色肥牛粉
下次可以試吓佢哋嘅特別版八寶粉,入面咩都有,仲只係$68🥰
我哋仲點咗醉雞翼

2024-06-10
Type of Meal
Lunch
2024-06-02 86 views
在旺角行街 想搵特色食品🍲。選擇了郴洲魚粉。2024年大酬賓,送飲品🥤熱洛神花茶👍🏻👍🏻品道不錯 酸甜酸甜有各種各樣的魚粉。普遍都是辣的。郴州魚粉"是湖南省远近闻名的特色美食。郴州(Sam chau)是,城,物產豐富、人傑地靈。話說三國時期的食物。魚腩粉 $68啖啖鯇魚肉,湯底清甜和辣 魚肉爽口骨少 味道鮮甜 健脾補氣飲一啖湯 有薑粒及芫荽蔥,暖胃👍🏻是用朝天辣椒🌶️ 調入特產的五爪膏等的佐料做成一道味道鮮甜又味甘性平的麵。粉是米線,非常爽滑👍🏻👍🏻炸蛋脹卜卜非常香脆及有咬口 蛋香而啖啖蛋白。好食🤤非常有特色的一碗「郴洲魚粉」。推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
在旺角行街 想搵特色食品🍲。

選擇了郴洲魚粉。

2024年大酬賓,送飲品🥤

熱洛神花茶👍🏻👍🏻品道不錯 酸甜酸甜

有各種各樣的魚粉。普遍都是辣的。

郴州魚粉
"是湖南省远近闻名的特色美食。
郴州(Sam chau)是,城,物產豐富、
人傑地靈。
話說三國時期的食物。

魚腩粉 $68
啖啖鯇魚肉,湯底清甜和辣 魚肉爽口骨少 味道鮮甜 健脾補氣

粉是米線,非常爽滑👍🏻👍🏻

炸蛋脹卜卜非常香脆及有咬口 蛋香而啖啖蛋白。好食🤤

非常有特色的一碗「郴洲魚粉」。

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2024-05-17 76 views
同老婆二人叫左兩碗粉,分別係三鮮粉同魚頭粉。首先,等待時間偏長平均大概十五分鐘以上(店舖其他客人已經食緊,應該只係做我地order),當然時間長好多時代表師傅每碗獨立煮,所以無太大問題。但本人點左魚頭粉,最後老婆上左碗面食哂之後先上我個碗,速度上有待進步。食物方面,三鮮粉唔錯,湯有肉味和同鮮味,豬雜不過不失。但豬血係無味果種,同豬腸太韌。魚頭粉非常失望,見到三鮮粉係做有豬肉鮮味,本身期待魚頭粉湯底會鮮甜,但上到黎湯底只食到普通清湯味道,毫無魚鮮味,我估係魚頭分開煮再放入面中。魚頭份量正常有半個魚頭,無突別調味,普通。最後店舖係用較幼身既米線,本身我見佢每碗煮面質應該有保證,但兩碗一樣面質過腍,唔合格。價錢旺角黎講都算ok,但可惜既係菜品有進步空間,我食完會諗點解店名叫魚粉反而做唔好,明明三鮮粉既湯底係做得唔錯,點解魚頭粉既湯底咁差,可惜。。。。。
同老婆二人叫左兩碗粉,分別係三鮮粉同魚頭粉。

Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
  • 三鮮粉
[ 郴州魚粉 ]香港主流食雲南及四川米線,中意食米線或者想試新嘢可以去旺角女人街呢間正宗湖南郴州米線。郴州(郴,讀音: 心)位於湖南省東南部,以魚粉聞名。呢間米線店用嘅湖南麵條🍜比平時食嘅米線幼身,粗度介乎米粉和米線之間,口感嫩滑彈牙,掛湯效果都不錯。湯底方面餐廳用新鮮鯇魚🐟熬湯,再係魚湯加入不同辣椒🌶️製作兩款米線湯底,湯底有BB辣、小辣至特辣7種辣度選擇。✿ 棲鳳渡魚粉 $55 🐟郴州傳統魚粉,將「五爪朝天紅辣椒」加入魚湯底,湯底偏紅色🥵,食得辣嘅朋友可以一試。✿ 招牌魚頭粉 $75 🐟另一款湯底係湖南泡椒魚湯,湯底呈奶白色,唔會煮出紅油,望落清淡其實唔惹小,湖南泡椒令到魚湯底香辣又嗆。配料有鯇魚魚頭及鯇魚魚腩,魚肉好鮮好嫩滑。✿ 三鮮粉 $55 🐷湯底同樣係湖南泡椒魚湯,但配料就由鯇魚改成豬肉、粉腸、豬潤及豬紅,份量都幾多。總結🫦 湖南正宗口味會偏辣🌶️🥵,BB辣對新手嚟講辣度啱啱好。旺角店做緊新開業優惠,叫任何款式粉麵免費🆓送炸雞蛋或飲品,而且免費加麵底。炸雞蛋🔥🥚表面香脆,內裡係流心蛋黃,食落相當香口。✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿郴州魚粉地址:旺角通菜街2
[ 郴州魚粉 ]

地址:旺角通菜街2A-2P號鴻光大廈地下L號舖
電話:3482 8798
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2024-04-10 82 views
之前喺《香港米線關注組》見有谷友介紹太子嗰間「郴州魚粉」,已經好想一試,今日嚟旺角做嘢,發現原來通菜街都有分店,當然唔可以錯過〜〜據知郴州位於湖南省東南部,鄰近昭關,以魚粉聞名。餐牌選項非常豐富,除咗主打嘅招牌魚頭粉外,仲有棲鳳渡魚粉、三鮮粉、酸辣粉同特別版 8 寶粉等等。點咗魚腩粉 ($68)、特色肥牛粉 ($70)、醉雞翼 ($25) 同 2 罐可樂 ($10@)。雞翼大大隻,好有肉地,食落酒味夠濃又唔會苦,作為冷盤小吃相當不錯 。所有嘅米線都可以自選辣度,魚腩粉揀咗唔辣,湯底味道好鮮甜,入口帶陣陣胡椒香。魚腩大大件,灼至剛熟,肉厚肥美,入口嫩滑細緻,鮮味十足。米線由郴州入貨,較平常見慣嘅幼身,食落超級煙韌,彈牙帶嚼勁,掛湯力極強,每一啖都能嚐到魚香。至於另一碗特色肥牛粉就揀咗BB辣,湯底辣度啱啱好,微鹹帶辛,好啱我呢挺食辣初哥過下癮。肥牛份量都幾多,口感爽滑,肉質柔軟,食落牛味好香濃。另外仲加咗 2 隻炸蛋 (+$8@)  雞蛋炸至金黃色,外圍酥香帶脆,蛋黃半熟流心,浸潤魚湯後,別具滋味!

2024-04-10 49 views
全港特色湖南美食「郴洲魚粉」小店,真係食過返尋味,大角咀總店經常出現大長龍,終於開設第一分店,出名食大大份既大鯇魚粉,而新分店仲增添左不同新菜式😍😍😍🐠招牌魚頭粉 $75🐡魚腩粉 $68(額外加左一份魚頭 +$10)採用大鯇魚既魚頭配上足料牛骨湯湯底,有辣唔辣🌶️個魚頭真係大到隻碗岩岩好放得落🤣🤣魚既肉質嫩滑,連魚頭都好多肉,亦都唔會有魚鯹味道,份量又多,厚切魚腩都起碼有5舊,絕對係真材實料另外佢既粉條好特別,口感介乎米線同檬粉既質地,幾好味😋😋如果唔食魚既都有其他特色既粉,酸辣粉、三鮮粉、泡椒新鮮牛肉粉等😉😉第一分店📍 郴州魚粉 (旺角)🗺️ 旺角通菜街2A-2P號鴻光大廈地下L號舖總店📍 郴州魚粉 (太子)🗺️ 太子界限街23號地下B號舖

🐠招牌魚頭粉 $75
🐡魚腩粉 $68(額外加左一份魚頭 +$10)

另外佢既粉條好特別,口感介乎米線同檬粉既質地,幾好味😋😋

第一分店
📍 郴州魚粉 (旺角)
🗺️ 旺角通菜街2A-2P號鴻光大廈地下L號舖

總店
📍 郴州魚粉 (太子)
🗺️ 太子界限街23號地下B號舖
2024-04-06 61 views
2018年係太子工作無意間見到 郴州魚粉 做為湖南人有種特別的親切感,工作完後走進去試試的心態,點知一入門就見到一位同事係裡面食粉,傾談中得知佢都係湖南人,而且經常專程過來食粉,真正的家鄉味道聽到都開心😁當一碗魚頭粉上台後見到好大個魚頭 魚頭鮮 嫩滑而不腥 米缐 爽身香滑 湯底清甜 一食難忘 👍🏻👍🏻👍🏻由於餐餐在外食的我自此後就多了個好去處,唔知唔覺一食就5年多了,幾十年來未試過呢5年食嘅魚頭多,真係食唔厭,魚頭係我的首選,健康有益😋但趕時間就不能選擇魚頭了 近期旺角新鋪推出的8寶粉滿足了我速食嘅時間問題,不用多想樣樣齊食物種類豐富正👍🏻👍🏻👍🏻
2024-04-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 魚頭粉
  • 魚肥粉
  • 肥牛粉
  • 魚頭粉,魚腩粉,泡椒新鮮牛肉粉
郴州魚粉是湖南省遠近聞名的特色美食👅郴州(廣東話讀ꜱᴀᴍ ᴄʜᴏᴡ,普通話讀 ᴄʜᴇɴ ᴢʜᴏᴜ)是林邑之城,物產豐富、山水美麗、人傑地靈意思😍⋄🍲以鰱魚與辣椒熬湯,魚肉或魚頭作配料,佐以米線來吃,集鮮辣於一身😝😝為準備魚湯,店主每天從北河街街市買來數十斤大鯇魚🐟,魚頭、魚肉、魚腩用來灼;魚骨則做湯膽,加豬骨、薑片、芹菜等熬3小時,加辣椒🌶️香辣鮮甜👍🏻👏🏻⋄⋄====—====—====—====—✦ 小食 ✦🫛酸豆角($10)🐷五花腩炒蘿蔔乾($15)2款小食均是湖南特產,是店家每日新鮮製作,酸豆角和五花腩炒蘿蔔乾淨香辣惹味,配以粉條吃更添滋味👅⋄✦ 招牌 ✦🐟招牌魚腩粉($68)淡淡魚肉的魚腩粉份量頗多,爽口骨少,嫩滑無比,湯底純正,味道鮮味,味甘性平,健脾補氣,是港人喜愛的口味😋這裡的粉也是招牌,由湖南直送過來,口感較一般米線更加嫩滑,愈吃愈滋味😍還可免費加粉,浸在鮮甜的魚湯上份外滋味😛 ⋄✦ 剁椒魚頭 ✦🌶️🐠剁椒魚頭一人套餐($108)套餐配汽水、粉或飯(🍼豆漿加$5)人氣熱銷之一的剁椒魚頭也是店內招牌,老闆首先將魚頭調味醃製後,待入味後才蒸熟,及後再加蔥油蒜等爆香,吃上來非常

====—====—====—====—
✦ 小食 ✦
🫛酸豆角($10)
🐷五花腩炒蘿蔔乾($15)

✦ 招牌 ✦
🐟招牌魚腩粉($68)

✦ 剁椒魚頭 ✦
🌶️🐠剁椒魚頭一人套餐($108)
套餐配汽水、粉或飯(🍼豆漿加$5)

人氣熱銷之一的剁椒魚頭也是店內招牌,老闆首先將魚頭調味醃製後,待入味後才蒸熟,及後再加蔥油蒜等爆香,吃上來非常惹味,魚肉嫩滑入味,魚油滲透在每一條米線非常惹味🤤❤️

====—====—====—====—
📌店名:郴州魚粉’
📍地址:旺角通菜街2A-2P號鴻光大廈地下L號舖
2024-04-05
2024-04-04 36 views
發現新大陸😆做野附近原來有間好好食嘅粉面餐廳 來到附近個間湖南郴州特色魚粉和小菜 碟碟非常之足料 店主仲好細心同我地逐個介紹😊價錢都好親民 📌招牌魚頭粉 BB辣超大個魚頭同埋好有肉😋抵食!份量十足👏👏仲可以免費加粉🤣啲米粉好特別係好幼、分明 📌泡椒雞翼 3隻冷盤唔算太辣😆幾好食📌特別版8寶粉 吾辣想揀所有材料都食晒嘅朋友啱晒👍😊又或者只啱選擇困難嘅朋友 同時就想食魚又想食肥牛/豬雜🤣呢個就有齊晒炸蛋📌秋葵豐富水溶性纖維😋👍好食飲品📌豆漿🏷️郴州魚粉(旺角)📍旺角通菜街2A-2P號鴻光大廈地下L號舖7#油麻地#旺角#魚粉#郴州魚粉

📌招牌魚頭粉 BB辣
超大個魚頭同埋好有肉😋抵食!份量十足👏👏仲可以免費加粉🤣
啲米粉好特別係好幼、分明

📌泡椒雞翼 3隻
冷盤唔算太辣😆幾好食

📌特別版8寶粉 吾辣

炸蛋

📌秋葵
豐富水溶性纖維😋👍好食

飲品
📌豆漿

🏷️郴州魚粉(旺角)
📍旺角通菜街2A-2P號鴻光大廈地下L號舖
#油麻地#旺角#魚粉#郴州魚粉
2024-03-26 33 views
第一次食呢間 試咗魚腩粉 都幾多魚因為屋企人係湖南人所以試吓味道好正宗 好似返咗鄉下咁 碗粉望落去平平無奇 食落去鮮味好足份量都好足 一個男人食完全夠飽 仲可以免費加粉配埋炸蛋簡直絕配
第一次食呢間
試咗魚腩粉 都幾多魚
因為屋企人係湖南人所以試吓
味道好正宗 好似返咗鄉下咁
碗粉望落去平平無奇 食落去鮮味好足
份量都好足 一個男人食完全夠飽 仲可以免費加粉
配埋炸蛋簡直絕配

2024-03-26 41 views
叫左一個八寶粉,幾豐富 好食主要是湯鮮甜 面質不錯60幾蚊價錢算好抵食朋友食梅菜扣肉飯,就麻麻地味道有點太重味50幾蚊 質素中下不過始終是粉面餐廳 對飯要求不應太高整體不錯很好吃👍🏻
叫左一個八寶粉,幾豐富 好食
主要是湯鮮甜 面質不錯
60幾蚊價錢算好抵食

朋友食梅菜扣肉飯,就麻麻地
味道有點太重味
50幾蚊 質素中下
不過始終是粉面餐廳 對飯要求不應太高
整體不錯

很好吃👍🏻

2024-02-18 92 views
食過兩次,第一次食牛肉粉,呢次食三鮮粉,粉腸好啱我,好味又唔臭,肉既份量對得住個價錢,每次去都會加佢d小菜,十零蚊一碟仔,都幾惹味。不過米線份量相對少,但佢有寫可以免費添粉。佢有別於雲南米線口味,但佢個湯都好鮮。總之會再去,泡椒米線好味。值得一提,小辣都好夠辣了
值得一提,小辣都好夠辣了
三鮮粉
2024-02-14