2024-01-22 280 views
今個冬天終於又一次有冬天的感覺啦!正!今日大寒後返工,又凍凍哋,公司有人請食肉骨茶暖暖身!叫咗森樂外賣肉茶同海南雞飯。排骨煲到好冧,湯夠暖身,食完後好warm! 鷄好嫩滑,今日凍凍食呢d,幸福!順帶一提佢d糕,因為又到一年一度吃賀年糕的季節!其實依家市面好多選擇,要揾到好食但可以年年保持到水準嘅唔多,驚喜哋食到森樂做概,上星期有人請試食賀年糕做茶點,好好食,起碼呢三幾年完全keep到水準,抵贊睇怕開始送糕俾人後要不停encore!PS:我舊年有個客食咗佢哋10底芋頭糕
今個冬天終於又一次有冬天的感覺啦!正

今日大寒後返工,又凍凍哋,公司有人請食肉骨茶暖暖身

睇怕開始送糕俾人後要不停encore!

PS:我舊年有個客食咗佢哋10底芋頭糕
瑤柱蘿蔔糕
2024-01-22
$75 (Lunch)
喺這間餐廳,食咗幾款菜,真係滿足晒我條食神。首先,佢哋嘅星洲炒蘿蔔糕,炒得啱啱好,外層微微焦脆,裡面蘿蔔糕軟綿綿,一啖一啖超滿足!辣椒軟殼蟹就更加出彩,個辣椒醬汁啊,又香又唔太辣,啖啖蟹肉,將晒我個舌頭撩起嚟😚!當然唔少得佢哋特色嘅馬來西亞肉骨茶,湯頭濃郁得嚟唔膩口,煲得啱啱好既肉,淋到簡直融喺口裡面。有甜豉油落去點,味道層次更加豐富。至於啲油炸鬼,真係吸滿湯汁,吃落去香脆得滯,真係嗌得滯啦🤤!整體嚟講,呢度嘅星馬菜味道正,分量又夠,真係令人食完仲想再食!會推介俾身邊每一個人,下次仲要約多啲朋友一齊去嘆👍。

2023-11-23 169 views
今個星期無出去吃飯叫了好幾日外賣 其實都不知想吃乜本來想行出去買野食但落到樓下見到森樂是日精選係温泉旦牛肉飯就決定唔出去今日個餐啲肉嘅份量好夠。唔似其他店嘅外賣俾d俾風都吹得起又要用放大鏡去揾嘅肉你食。一開盒右邊d肉明確咁見到夾起嚟可以一片一片咁仲有成隻温泉旦d菜仲要綠油油 (唔係平價椰菜浸咗成日咁,係芥蘭呢)飽肚 夠晒protein 遠遠好過連鎖店嘅(本來是想吃完肉然後去捐血,結果都係縮沙) 外賣$56 包飲品,真係是日競精選, value for money啦

今個星期無出去吃飯
叫了好幾日外賣
其實都不知想吃乜

一開盒右邊d肉明確咁見到
夾起嚟可以一片一片咁
仲有成隻温泉旦
d菜仲要綠油油 (唔係平價椰菜浸咗成日咁,係芥蘭呢)
飽肚 夠晒protein
遠遠好過連鎖店嘅

(本來是想吃完肉然後去捐血,結果都係縮沙

溫暖泉蛋牛肉飯
2023-11-23
TakeAway
$56 (Lunch)
溫暖泉蛋牛肉飯
  • 溫泉蛋沙律
  • 溫泉蛋牛肉飯
  • 森樂海南雞
2023-11-21 116 views
Monday Blues好想吃碳水的東西叫了個西班牙辣肉腸意粉外賣有正宗意式意大利粉水準香到叫醒坐我後面的同事😆😆份量一如以往偏大,食唔晒話時話,早兩個禮拜也叫了一隻海南雞。嫩滑,有雞味。返屋企唔駛點反熱都食到。輕輕蒸2-3分鐘仲掂。現在主廚駐場,食物比年初好多了。
Monday Blues

好想吃碳水的東西

叫了個西班牙辣肉腸意粉外賣

有正宗意式意大利粉水準

香到叫醒坐我後面的同事😆😆

份量一如以往偏大,食唔晒

話時話,早兩個禮拜也叫了一隻海南雞。

現在主廚駐場,食物比年初好多了。
西班牙辣肉腸意粉
2023-11-20
西班牙辣肉腸意粉
  • 海南雞
2023-10-30 137 views
風味獨特:喇沙Laksa以其獨特的風味而聞名,結合了辛辣、咖哩、椰奶和海鮮的多層次風味。每一口都是一場美味的驚喜,令人難以忘懷。豐富多彩:這道湯麵的豐富多彩程度令人讚歎。不僅可以在湯底中找到各種新鮮的海鮮,還有豐富的蔬菜和米粉,為味蕾帶來多重享受。濃郁的湯底:喇沙Laksa的湯底以椰奶為基礎,搭配咖哩和香料,味道濃郁而奶香四溢。它既溫暖又滿足,讓人感到幸福滿足。香氣撲鼻:海南雞的最大特點之一就是其令人垂涎的香氣。無論是雞肉本身還是配以芳香的椰子飯,都能夠讓人馬上嘴角流涎,為味蕾提供一場極致的享受。簡單而精緻:雖然烹飪過程可能稍嫌繁瑣,但海南雞的味道卻是簡單而精緻的完美結合。嫩滑的雞肉,加上特製的辣椒醬和醬汁,帶來了一種美味的對比,給人留下難忘的味蕾印象。健康與美味:相對於其他炸雞或炸肉食物,海南雞通常是以簡單的烹飪方式製作的,使用的是天然的食材,不添加過多的調味劑。這使得它不僅美味,還相對較健康,適合追求美食與健康飲食的人們。

海南鷄喇沙, B仔鷄翼
2023-10-03
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
海南鷄喇沙, B仔鷄翼
2023-10-05 117 views
呢個海南雞飯,唔知點解可以咁難食..以前質素都唔係咁,真係好失望真係第一次嘗試海南雞飯嘅飯,係可以煮到好似食緊糯米飯咁樣!但公平啲講句啲雞,雞仍然係好滑。希望會有進步空間
呢個海南雞飯,唔知點解可以咁難食..
以前質素都唔係咁,真係好失望

真係第一次嘗試海南雞飯嘅飯,係可以煮到好似食緊糯米飯咁樣!
但公平啲講句啲雞,雞仍然係好滑。
希望會有進步空間
TakeAway
2023-09-21 101 views
觀塘區可以吃喇沙的地方不多,在這裡看到食評一面倒的好,帶來了希望,決定來試試!由於想吃海南雞,也想吃喇沙的關係,午餐決定點了海南雞喇沙和薏米水,一次過滿足了兩個願望。喇沙可選滲滲,亦可選擇米線或米粉。午餐一到先試試湯頭,不過不失,很合我這種不能吃辣卻又很喜歡吃喇沙的人,但卻缺少了喇沙應有的椰香味,湯頭不算濃郁也不厚,總覺得差點什麼似的,有點失望。相反,海南雞十分出色,雞肉滑而香。下次再來,我定必會點海南雞飯!

喇沙可選滲滲,亦可選擇米線或米粉。

海南雞喇沙
2023-04-21 313 views
前幾日去開觀塘做完嘢 穩下附近有咩食係宏利金融中心嘅對面振萬廣場入面有間主打星馬菜嘅餐廳🍽️原來個主廚有40年主理星馬菜嘅經驗餐廳環境設計簡約 但坐得好舒適而且店員相當Nice🥰🥰森樂海南雞飯 套餐奉送餐湯🥣同行嘅朋友係海南雞愛好者 佢表示啲雞好嫩滑同新鮮😌 無雪味👍🏻仲要起哂骨 啖啖肉仲配埋三款醬汁 啱哂唔同客人嘅口味另外套餐仲包飲品 選擇左自家製薏米水足料又大杯 少甜 係健康自選💪🏻 海鮮星洲喇沙摻摻 食星馬菜點少得喇沙呢😙 摻摻就係有兩種麵混合埋一齊餐廳選用米線同油麵 爽口彈牙😎呢碗喇沙有好多料 好豐富🥰有蝦 帆立貝 蟹棒 魚蛋 豆卜 雞蛋 芽菜 等等湯底幾香濃 充滿椰香味😗星洲炒蘿蔔糕都幾大碟☺️ 食落都有幾多蘿蔔糕配料有雞蛋 蔥 芽菜等等🤤🤤 好有鑊氣 好惹味 停唔到口🤓串燒 (四串)豬肉同雞肉串燒 每款各兩串😎唔會燒到乾哂 又唔會好韌加埋沙嗲汁😌 好惹味
前幾日去開觀塘做完嘢 穩下附近有咩食

豬肉同雞肉串燒 每款各兩串😎
唔會燒到乾哂 又唔會好韌
加埋沙嗲汁😌 好惹味
2023-04-13 220 views
#美食家水晶的尋食日記 去開觀塘工作,找了觀塘工作的朋友一起吃飯,叫了一個海南雞飯餐以及咖喱牛腩飯餐😋😋😋海南雞飯餐久違了的海南雞飯,有湯有飯有前菜再包飲品,也算是觀塘碼頭那邊的經濟之選了,當晚的前菜是有點辣的拍雲耳,雞挺嫩滑的, 而且吃海南雞飯要配的薑蓉還有甜醬油辣油都有配備好,無論時吃不吃辣的朋友都有照顧到👍👍👍湯是椰子湯,另外加了$3去轉冷的薏米水,飲品來的時候有嚇到,因為很大的一杯😳😳😳咖哩牛腩飯餐牛腩很淋,蘿白也挺入味的甜品甜品是另外單點了一個是日精選,店員說當天的兩款甜品都不在餐牌裡的,今次就試了特濃巧克力奶凍,有餅乾、杏仁碎、巧克力脆片和主角巧克力奶凍,奶凍是真的有很濃的巧克力味🤤🤤🤤,喜歡可可的朋友不要錯過💜💜💜環境方面店內的角落有個屋型的打卡位也是挺有趣的,當天店內客人不算很多,非常幸運地可以坐到那枱在觀塘碼頭那邊上班的朋友可以試試看😊😊😊
#美食家水晶的尋食日記
去開觀塘工作,
找了觀塘工作的朋友一起吃飯,
叫了一個海南雞飯餐以及咖喱牛腩飯餐😋😋😋

海南雞飯餐

久違了的海南雞飯,
有湯有飯有前菜再包飲品,也算是觀塘碼頭那邊的經濟之選了,
當晚的前菜是有點辣的拍雲耳,
雞挺嫩滑的,
而且吃海南雞飯要配的薑蓉還有甜醬油辣油都有配備好,
無論時吃不吃辣的朋友都有照顧到👍👍👍
湯是椰子湯,
另外加了$3去轉冷的薏米水,
飲品來的時候有嚇到,
因為很大的一杯😳😳😳

咖哩牛腩飯餐

牛腩很淋,
蘿白也挺入味的

甜品

甜品是另外單點了一個是日精選,
店員說當天的兩款甜品都不在餐牌裡的,
今次就試了特濃巧克力奶凍,
有餅乾、杏仁碎、巧克力脆片和主角巧克力奶凍,
奶凍是真的有很濃的巧克力味🤤🤤🤤,
喜歡可可的朋友不要錯過💜💜💜

環境方面
店內的角落有個屋型的打卡位也是挺有趣的,
當天店內客人不算很多,
非常幸運地可以坐到那枱

在觀塘碼頭那邊上班的朋友可以試試看😊😊😊
  • 巧克力奶凍
  • 森樂海南雞
近期值得推介:🧑🏻‍🍳森樂小廚👩🏻‍🍳👣值得科勞指數:🏃🏻‍♂️🏃🏻🏃🏻‍♀️🏃🏻主廚已經有超過40年的星馬菜料理經驗,這裡的菜式非常精緻,味道也非常美味。我們早一天預訂了肉蟹和馬來炸子雞(無骨),真的是非常值得一試的手工菜。❤️這次我們點了星洲炒蘿蔔糕,是我們的最愛,炒得非常香,口感也非常軟糯,而且料很足,非常滿足味蕾。❤️另外,金沙四季豆也是非常值得推薦的一道菜,四季豆炸得非常酥脆,而且配上金沙醬汁,味道非常美味。❤️最後,我們還點了一道清炒芥蘭,這道菜炒得非常好,充滿鑊氣,非常好吃。總的來說,森樂小廚是一家非常值得一試的餐廳,這裡的菜式非常精緻,味道也非常美味,而且主廚的料理經驗非常豐富,非常值得推薦。如果你喜歡星馬菜,一定不能錯過這家餐廳。📍地點:觀塘榮業街
近期值得推介:

🧑🏻‍🍳森樂小廚👩🏻‍🍳

👣值得科勞指數:🏃🏻‍♂️🏃🏻🏃🏻‍♀️🏃🏻

📍地點:觀塘榮業街
係觀塘碼頭附近一間馬來西亞餐廳,地理位置雖然唔算方便,但係性價比好高,餐廳坐位寬敞舒適,而且仲有兩個鋪位。馬拉盞炒通菜 $68好地道嘅一個菜式,而且馬拉盞好香,加上少少辣味,非常開胃。新加坡肉骨茶 $88肉骨茶份量好夠,而且仲包埋白飯。肉骨茶好濃郁,而且口感好鮮。森樂海南雞 半隻 $118雞肉好嫩滑,加埋搭配嘅醬汁,有好豐富嘅味道層次。而且啖啖肉,送埋白飯一流。檸檬薏米水 $13自家製檸檬薏米水,口感清爽去膩,飲大大杯都得。Overall黎講,地理位置雖然唔算方便,但係附近返工嘅人都可以一試,CP值都好高。
馬拉盞炒通菜 $68
好地道嘅一個菜式,而且馬拉盞好香,加上少少辣味,非常開胃。
新加坡肉骨茶 $88
森樂海南雞 半隻 $118
檸檬薏米水
檸檬薏米水 $13
自家製檸檬薏米水,口感清爽去膩,飲大大杯都得。

2023-03-23
檸檬薏米水
前幾日去咗觀塘碼頭呢邊,搵到間幾好味嘅星馬菜餐廳╰☆森樂海南雞飯 海南雞雞皮滑而不厚,雞肉食落滑捋捋,油飯微黃,味香而不油,米飯乾身╰☆馬拉盞炒河 夠獲氣,炒得惹味,唔會過濕或太碎😌╰☆泰式酸辣無骨鳳爪 無骨鳳爪口感爽脆,份量多,唔會太辣,啱晒我😋╰☆星洲炒蘿蔔糕 蘿蔔糕我好鍾意食,平時食開XO醬,第一次試呢種口味,連埋蛋同韭菜、芽菜一齊炒,香口又惹味╰☆新加坡喳喳 同我哋嘅紫薯西米露差唔多,椰香味十足,又唔會太甜,正😋╰☆蜂蜜紅棗茶 紅棗茶入口滋潤清甜
前幾日去咗觀塘碼頭呢邊,搵到間幾好味嘅星馬菜餐廳

╰☆森樂海南雞飯

╰☆馬拉盞炒河
夠獲氣,炒得惹味,唔會過濕或太碎😌

╰☆泰式酸辣無骨鳳爪
無骨鳳爪口感爽脆,份量多,唔會太辣,啱晒我😋

╰☆星洲炒蘿蔔糕

╰☆新加坡喳喳
同我哋嘅紫薯西米露差唔多,椰香味十足,又唔會太甜,正😋

╰☆蜂蜜紅棗茶
紅棗茶入口滋潤清甜
2023-03-30 80 views
疫情前最後一個飛嘅國家就係新加坡真係好掛住地道嘅肉骨茶😋原來觀塘碼頭附近有間小店主廚有40年星馬菜料理經驗今次兩個人叫左3個餸但已經食到好飽喇星洲炒蘿蔔糕盛惠$58,但堆到一座小山咁,份量超足,星加埋微辣菜莆炒,香口又惹味😍但都不及辣椒軟殼蟹🦀辣椒加入蕃茄底,唔會太辣但又好特別,加上醬汁令軟殼蟹冇咁乾身,食落啖啖蟹肉!最後介紹埋馬來西亞肉骨茶,呢個星期係藥材口味嘅,仲會配埋飯同油炸鬼,湯好濃郁,絕對係正宗口味👍仲有甜豉油俾你點肉食,肉已經煲到好淋,超正,再加埋油炸鬼吸哂湯汁,食落又係另一種口感!人均$150左右,就食到正宗星馬菜真係幾抵食,一定會再介紹朋友去呀!
疫情前最後一個飛嘅國家就係新加坡
真係好掛住地道嘅肉骨茶😋
原來觀塘碼頭附近有間小店
主廚有40年星馬菜料理經驗

今次兩個人叫左3個餸但已經食到好飽喇

人均$150左右,就食到正宗星馬菜
真係幾抵食,一定會再介紹朋友去呀!
2023-03-27 52 views
之前換身份證時發現間星馬菜餐廳店內環境以木系為主,設計簡約舒適座位闊落,坐得舒服店員親切友善,有不少熟客幫襯✾ 海南雞喇沙(摻摻)$88爽滑米線同彈牙油麵兩款不同口感喇沙香濃惹味,微辣中帶椰奶香而豆卜索曬湯汁,好想食多幾件豆卜🤭爽彈雞皮同嫩滑雞肉中間有一層啫喱口感層次豐富,配埋三色醬一齊更有風味✾ 星州麥皮蝦 $148鋪滿炒香金黃酥脆麥皮同鹹蛋黃入口甜甜奶香帶鹹蛋黃鹹香大蝦炸得香口乾身,蝦肉結實且有蝦膏✾ 星州炒蘿蔔糕 $58用上香蔥、芽菜、雞蛋同菜脯粒炒蘿蔔糕鑊氣十足,香氣撲鼻蘿蔔糕細細粒,一口一粒外皮微脆,入口軟糯,鹹中帶點甜味✾ 自家制薏米水(凍)跟餐$13清熱解暑,入口微甜清爽
之前換身份證時發現間星馬菜餐廳
店內環境以木系為主,設計簡約舒適
座位闊落,坐得舒服
店員親切友善,有不少熟客幫襯

✾ 海南雞喇沙(摻摻)$88
爽滑米線同彈牙油麵兩款不同口感
喇沙香濃惹味,微辣中帶椰奶香
而豆卜索曬湯汁,好想食多幾件豆卜🤭
爽彈雞皮同嫩滑雞肉中間有一層啫喱
口感層次豐富,配埋三色醬一齊更有風味

✾ 星州麥皮蝦 $148
鋪滿炒香金黃酥脆麥皮同鹹蛋黃
入口甜甜奶香帶鹹蛋黃鹹香
大蝦炸得香口乾身,蝦肉結實且有蝦膏

✾ 星州炒蘿蔔糕 $58
用上香蔥、芽菜、雞蛋同菜脯粒炒蘿蔔糕
鑊氣十足,香氣撲鼻
蘿蔔糕細細粒,一口一粒
外皮微脆,入口軟糯,鹹中帶點甜味

✾ 自家制薏米水(凍)跟餐$13
清熱解暑,入口微甜清爽
1K
2023-03-22 56 views
觀塘有間人情味小店,主廚🧑‍🍳料理星馬菜超過40年經驗,早一天預訂更可享用精緻手工菜:肉蟹、馬來炸子雞(無骨)等特別菜式,而平時餐單有午餐、下午茶☕️和各式小菜的!熱門菜式都好多,例如:海南雞飯 、星洲炒蘿蔔糕、新加坡麥皮炒虎蝦馬來西亞🇲🇾肉骨茶 等等!肉骨茶材料豐富,湯汁鮮美,肉排腍身可口,配上白飯好滿足!金沙四季豆惹味十足,用上金沙蛋炒的四季豆又不會太油,滋味!🥘 #森樂小廚觀塘榮業街2號振萬廣場地下B號舖

熱門菜式都好多,例如:海南雞飯
、星洲炒蘿蔔糕、新加坡麥皮炒虎蝦
馬來西亞🇲🇾肉骨茶 等等!

肉骨茶
材料豐富,湯汁鮮美,肉排腍身可口,配上白飯好滿足!

金沙四季豆
惹味十足,用上金沙蛋炒的四季豆又不會太油,滋味!

🥘 #森樂小廚
觀塘榮業街2號振萬廣場地下B號舖