2022-08-06 86 views
一個人無聊放工出旺角,行過雅蘭中心見到呢間係牛角隔離,係台式嘅放題~於是望吓幾個plan決定試吓🙌🏻開頭諗住食極品,但係見到$298殿堂plan多啲嘢食,最後揀咗298我選擇咗佢個豚肉湯底,個人覺得牛爽腹幾唔錯,其次是試左啲熟食,地瓜薯條我覺得幾好食😋滷水嘅都唔錯~覺得最難食嘅係魚皮,鹽酥雞,七里香,個人覺得食極品已經OK!湯底都唔錯,好多嘢飲,都幾多種類,食開其他放題火鍋~呢間都👌🏻~要讚嘅係有芋圓食~可能閒日夜晚黎唔算爆場~所以我坐到過左時都無趕我走~時間唔算太夠,因為種類好多,好多面我都食唔到~但係可以下次再食😻位置都算唔錯同埋環境有d嘈@@ 但係整體來講都算幾好!唔知點解冇豬血糕~美中不足!
2022-08-03
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
$330 (Dinner)
  • 地瓜薯條
  • 滷水牛筋
  • 滷水豬手
  • 牛爽腹
  • 九份仙草芋圓
2022-08-06 59 views
喺旺角行街諗唔到食咩,驚朋友介紹去食呢間台式火鍋放題 搭lift上到餐廳好彩Walk in有位,喺門口就揀埋湯底同餐,我哋揀咗青花椒麻辣拼酸菜白肉,牛肉方面我哋揀咗饌·和牛😋坐低就可以用電話QR code揀嘢食食物種類都非常之多👍🏻😍三百幾有呢個質素超抵食
  • 和牛,麻辣鴨血,滷味,懷舊雪條
之前同老公去旺角行街,見到呢間台式火鍋店,係呢個疫情時期,真係太耐太耐無去旅行,好掛住台灣,所以見到都即預約今星期食。一入門就見到好多種類既台灣小食,係食火鍋既同時仲可以嘆住啲鹽酥雞,炸地瓜條,炸油條,炸香芋丸😋我地選擇左最貴個款和牛,果然無失望,和牛套餐除了包出面各款台式飲品外,仲送一杯手搖飲品,如果想再飲都係另加$6,真心平😂我地叫左各款肉,和牛肉質鬆軟不會太油膩,牛爽腩牛味重,豬肉唔so好香👍另外個湯底我地撰擇左美人鍋,入面本身有好大舊雪耳,同其他配料。麻辣湯都有台式風味,配油條鴨血一流😋外面仲有好多丸,菜可以夾,仲有滷肉飯好味唔會好油,滷味好好食,滷蛋滷大腸滷牛根等等…甜品環節有芋圓,台式雪條等等。飲品方面,桂花烏龍白桃烏龍都好好飲,有驚喜,必試🤩
甜品環節有芋圓,台式雪條等等。
飲品方面,桂花烏龍白桃烏龍都好好飲,有驚喜,必試🤩
2022-08-05
Type of Meal
Dinner
  • 麻辣鴨血
  • 滷味
  • 地瓜條
  • 和牛
2022-08-05 46 views
原來香港都有質素不俗的台式火鍋!一直好喜歡到台灣品嚐美食特別係麻辣火鍋,不過疫情下出國都唔係咁易。最近得悉雅蘭中心新開了一間台灣火鍋放題名為「山見」,之前見屯門店口啤不俗,宜家市區有分店梗係即刻同幾位老友一齊前往大快朵頤😊店外裝修甚有台灣特色,顏色鮮艷的郵筒加上仿製台鐵火車頭裝飾,可以供顧客打卡影相猶如置身台灣當地,好有親切感!店內裝橫簡約時尚,空間感廣濶;配上台式夜市特色招牌設計,真係以為自己飛咗去台灣✈️!既然係火鍋放題當然先選擇湯底啦!我哋點選了花椒麻辣火鍋拼美人鍋雙拼,前者辣度十足且有層次,椒麻獨特的香味令人印象深刻;後者鮮味濃郁加上花膠等具美顏功效,大家都忍唔住先飲咗一碗,抵讚👍肉類包括牛肩胛,牛爽腩等肉味香濃,梅花肉、豚五花等質素亦見平均;少量海鮮包括水魷、墨魚仔、鯇魚片及鯪魚滑,質素亦見新鮮!另外山見亦供應多款台式美食如鹽酥雞、蔥油餅、柯仔煎、炸雞扒、口水雞、藥膳雞翼等,特別一提佢嘅蔥肉餡餅口感不錯,如果再熱啲就更好!大部分食品味道竟然同台灣當地差唔多,可見大廚有一定水平。最喜歡係台式滷水,味道濃郁而且層次豐富,特別係豬手好入味軟淋,質素嚴格來說更勝某些滷水專門店。甜品點選
原來香港都有質素不俗的台式火鍋

甜品點選了十分愛玉芋圓,如果到台灣旅行芋圓一定必食。山見既芋圓質素不俗,食落口感煙韌有嚼勁!另外還有花茶如桂花烏龍、白桃烏龍、冬瓜茶、抹茶、麥啤等多款飲品,任君選擇!整體來說食物質素不俗,員工服務亦殷勤招待,埋單每位大約$300,CP 值都算高,值得再次幫襯👍👍👍
2022-07-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
  • 麻辣火鍋
  • 台式滷水
  • 鹽酥雞
2022-08-04 70 views
疫情這麼久了,封關哪裡都不了。人悶在香港,就想出去透透氣,但是疫情一直反復,也沒辦法,唯有在香港找點樂趣...網上最近蠻火的一家台式火鍋店,竟然在旺角這個旺區開了分店,之前屯門太遠去不了打卡,一看見這消息,第一時間約人試試,騙騙自己去了台灣吧..在門口的打卡位許願墻上,才發現大家的願望都非常一致,不外乎中頭獎,升職加薪,減肥成功 (來吃火鍋希望減肥成功?哈哈)店內設有明信片投寄服務,明信片還有80塊的優惠券,收到的朋友下次來吃就可以有優惠了,真是個可愛的宣傳方法..平時台灣常見的地道小吃都有提供,味道蠻不錯的,特別是滷肉飯,一定要試試!!是在台灣吃到的味道,有肥肉的滷肉飯才是正宗的滷肉飯,太感動了..惡魔雞扒還有豬扒也要嚐嚐,剛剛炸好端上來,很酥脆..芋丸甜品也不錯,Q彈又不太甜。蝦子大隻又飽滿彈牙,可以一直安可..食物豐富,90分鐘好像不太夠,還多好多小吃都沒嘗試到,那些鹵水,丸子,蔥油餅好多好多...唯有下次再來..
2022-07-31
$340 (Lunch)
  • 滷肉飯,芋圓甜品,大海蝦
2022-08-04 34 views
星期六行完街餓餓地搵野食,見到有間新開既台式火鍋就試下,入去之前見到D裝修,已經好有台灣味同幾有特色。坐底左,我地揀左$358個餐,湯底揀左椰子同美人鴛鴦鍋,椰子湯底較為清淡,適合唔鍾意重口味既朋友,美人湯底都唔錯。同一般既台式火鍋唔同,呢間有較多台式小食,有鹽水雞,蚵仔煎,惡魔雞排,藥膳雞翼等不過黎到就緊係食和牛啦,所以都只係出面拎D有興趣試既小食就算。出面都有大路既火鍋配料拎,但最特別既係呢度有花生芽,其他火鍋店真係未見過。至於野飲都有D特色,有幾款台灣野飲係其他店都係未見過值得一讚既係上菜速度真係快,手機落完單3-4分鐘就開始送D肉出黎,拎完野返埋位就已經可以準備淥和牛食,和牛好有牛味對比起其他店D牛味更重,不過如果再多D雪花就再正D,另外封門柳都值得一試。係咁食和牛同封門柳,中間食肉太膩,就再去出面拎D蟲草花同花生芽等冇咁膩。食到最後一人可以落一個甜品,我揀左芋圓,D芋圓夠煙韌,配搭花生同仙草,最後一定唔好錯過!食埋個甜品真係好滿足,食到好似有左三個月咁。總括黎講比其他火鍋店出色,有和牛食,性價比中等,10分滿分我比8分。
至於野飲都有D特色,有幾款台灣野飲係其他店都係未見過
2022-08-03 65 views
今日同同事食生日飯,去咗位於旺角雅蘭中心新開嘅山見台式火鍋,當去咗一次台灣旅行😋我哋6點去到發現有好多人排緊隊,好彩一早訂咗枱可以揸揸林入去食。我哋試咗個90分鐘火鍋<殿堂.吃到飽>套餐。如果食生日飯仲會送壽包,不過要提早預訂。湯底方面我哋就叫咗個鴛鴦湯底,揀咗蕃茄同麻辣除咗用QR code落單之外出邊仲有好多熟食可以自己揀,有好多台灣小食例如滷水大腸,甜不辣,豬手,芋泥波波同埋甘薯等等。當中用QR code落單嘅蚵仔煎相當出色,推薦大家一試!除此仲有魚皮,糯米腸,鹽酥雞都唔差。食到差唔多飽嘅時候仲可以叫台式甜品,仙草芋圓入面有花生,紅豆,芋圓同仙草,相當之清涼嘢飲就梗係唔少得要叫台式飲品,我哋試咗珍珠奶茶。如果怕太甜嘅話,出邊雪櫃仲有佢自家嘅茶,例如桂花烏龍,白桃烏龍

湯底方面我哋就叫咗個鴛鴦湯底,揀咗蕃茄同麻辣

2022-07-29
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
2022-08-02 48 views
同朋友試試旺角新開嘅台灣火鍋放題,自助款式選擇多,亦有不同種類嘅台灣地道小食選擇;鹽酥雞.手抓餅,豬手等等,未打邊爐已經食小食食飽。火爐方面,選擇咗和牛套餐、和牛肉質新鮮,脂肪比例正常,放題嚟講質素唔差,飲品選擇亦都好多,食飽最尾仲有台灣芋圓食,不錯..推薦!
火鍋
2022-08-02 70 views
星期二晚與眾老友聚舊 見到新開嘅台式火鍋 緊係要試一試 裝修充滿台灣氣味 真係懷念!雖然間餐廳都幾大 但因為都人多 等左一陣先到我地,門口已經有哂menu 見到好多夜市小食,真係好掛住可以去旅行嘅日子,呢度可以滿足到你想去台灣掃街嘅一時之癢。入到去,裝修都幾靚,特別鍾意門口個火車頭。坐底好口渴,好多野飲揀,推薦白桃烏龍茶,清清地幾岩打邊爐,如果想飲珍奶都可以,加$6/杯,但好多飲品選擇,所以我地都無叫。之後揀湯底,叫左美人湯底同麻辣,兩個湯底都好足料,食得辣嘅朋友可以試下麻辣,唔係好食得就唔建議叫,因為真係幾辣。出去行個圈拎醬油,原來仲有日式前菜螺肉,又有滷水牛筋,豬大腸之類,全部都好入味。我地叫殿堂餐,已斯經差唔多可以食哂店入面所有產品。餐廳會先黎牛肉,唔夠可以再order,有好多款牛肉選擇,全部都幾新鮮。但我更鍾意其他配菜,特別推介鬼馬油炸鬼,水餃,水魷同牛栢葉。當然,台式小食都係呢度重點推介,鹽酥雞,台灣腸,柯仔煎,炸雞扒,全部都好有台灣風味。食到差唔多再整個刀削麵,大滿足。最後甜品有芋圓,真係台灣風味到味,唔鍾意嘅可以試下西瓜雪條。埋單一人$300,抵到爛。可以一試!
2022-07-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
  • 鬼馬油炸鬼
  • 鹽酥雞
  • 水餃
今日喺雅蘭中心行街,比卡台灣火車頭吸引咗,行近啲仲見到十分老街嘅室內設計。原來係標榜台灣地道湯底同美式嘅吃到飽火鍋🍲,睇到個餐牌已經肚餓(定係餓旅行? ! ),即刻想入去坐低試一試,但都要揀咗湯底同套餐先👏。淨係火鍋湯底已經有好多款,除咗台灣地道湯底同埋藥膳湯底,唔少得愛靚女士最鍾意嘅「杜丹美人鍋」!今次就揀咗鴛鴦鍋,除咗美人鍋,就搭多個鳳梨蕃茄湯。套餐就有四款,有平有貴,任君選擇。「饌。和牛。吃到飽」(💰$368) 識食嘅就梗係叫「饌。和牛」。淨係食呢啲牛都已經回本,睇相你可以見到質素好高。唔同部位,唔同質感,肥瘦剛剛好,一個餐食得晒。豬都有四樣可以揀!而且點少得雞羊。仲有十幾樣其他小菜。特別一提,仲有清境鮮雞子、鵝腸、白鱔片,都幾新鮮,夠晒台灣。除咗自己烚吓烚吓,仲有好多煮好嘅即叫即食。滷水、蔥油餡餅、柯仔煎、椒鹽菜式、台灣炸物、台灣餃子…… 真係要拎多兩個胃嚟先搬到個台灣返屋企。嘢飲仲有兩個大櫃俾你揀,當然梗係有唔少台灣飲到嘅飲品啦。今餐雖然係打邊爐,但真係feel到「好。台灣」。除咗餐廳室內設計好有心機好靚,面積都好大,座位寬闊。就算近期疫情數字上升,都令人食得放心。店員好有禮

「饌。和牛。吃到飽」(💰$368) [僎·和牛、牛扑肉(CAB牛頸脊)、無骨牛小排、月見封門柳、卡樂BEEF(牛五花)、牛爽腩(牛胸腹)、嫩肩里肌肉(牛肩胛肉)]
杜丹美人鍋、鳳梨蕃茄湯,僎·和牛,牛扑肉(CAB牛頸脊),無骨牛小排
月見封門柳,卡樂BEEF(牛五花),牛爽腩(牛胸腹),嫩肩里肌肉(牛肩胛肉)

識食嘅就梗係叫「饌。和牛」。淨係食呢啲牛都已經回本,睇相你可以見到質素好高。唔同部位,唔同質感,肥瘦剛剛好,一個餐食得晒。豬都有四樣[穀飼黑毛豬、松阪肉、梅花肉、豚五花]可以揀!而且點少得雞羊。仲有十幾樣其他小菜。特別一提,仲有清境鮮雞子、鵝腸、白鱔片,都幾新鮮,夠晒台灣。
穀飼黑毛豬,羊肉卷

除咗餐廳室內設計好有心機好靚,面積都好大,座位寬闊。就算近期疫情數字上升,都令人食得放心。店員好有禮貌,上菜都算快,而且店員一叫即到(唔似有啲餐廳,啲員工扮晒睇你唔到)。最有趣嘅係有張明信片,記住喺門口個郵筒既返俾自己呀,呢張明信片優惠券係要扱咗印先會有效㗎😄
有得食有得玩,真係好有去台灣旅行嘅感覺。(好彩6:00就坐低食飯,一出黎見到好多人喺度等緊!證明我冇揀錯。)

🍲 山見台式火鍋 (雅蘭中心) 🍲
🍲 旺角彌敦道639號雅蘭中心2樓201號舖
🍲 Tel 2311 8002
2022-07-24
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
穀飼黑毛豬,羊肉卷
  • 僎·和牛
  • 牛扑肉(CAB牛頸脊)
  • 無骨牛小排
  • 月見封門柳
  • 卡樂BEEF(牛五花)
  • 牛爽腩(牛胸腹)
  • 嫩肩里肌肉(牛肩胛肉)
2022-08-01 61 views
早前和朋友在屯門試過一次山見,整體感覺不錯,裝修很漂亮,有火車頭打卡位,服務又好,牛肉整體素質也不錯。這次聽聞開到旺角,就一早約了朋友再來試試。店面比屯門小,但是該有的打卡位置一樣保留著。跟朋友在火車頭前拍拍照,就進去吃飯了。我跟朋友點了最高級別套餐,和牛品質很不錯,一大份已經吃撐了我們。我最愛的就是各種台灣小吃,選擇超多又不失水準,炸雞排和芋圓是我的最愛,朋友第一次來,也超喜歡,一連點了兩份。另外蝦超大隻,很有彈性,活鱔片也超新鮮,非常喜歡!!

2022-07-19
  • 和牛、活鱔片
2022-08-01 49 views
聽說旺角新開了台式火鍋,一直想試試!!公司部門聚餐吃晚餐,終於逮到機會可以試一試啦!預約了星期五晚上7點半,到場已經滿座了。還好有提前預約,要不然十幾個人,不知道要等多久。進座後,因為疫情原因,我們選擇了每個人單獨的小鍋(主要是因為可以試不同的湯底,哈哈哈!)我比較重口味 ,選擇了青花椒麻辣湯(要+$18),味道真的不錯,還是強烈推薦麻辣的!! 火鍋就是要麻辣的!!我們吃的是第二貴那個套餐,三百多一人,有我喜歡的封門柳,牛肩胛肉,還有花胶和魚滑。真的愛了愛了!!!小吃的話,很推薦雞排和台灣香腸!!自助區的麵線糊和滷肉飯也值得試試蔬菜都很新鮮,萵筍很脆,玉米超級甜。喝的話,除了自助的飲料,還可以加錢點珍珠奶茶。強烈推薦這個套餐!感覺還是很划算的!
愛玉珍珠奶茶
蔬菜自助區之二
麻辣鍋
飲料自助
麵線糊
其实平时都很少写食评的,不过这家火锅服务态度真是好好。服务非常认真,甚至可以说,此店主打服务特色,从你一进门到你坐下,到你离开,每一个服务员都无比热情,热情的让你都很不好意思。很显然,经理是有意培训员工这一点的,虽然这也说明不了什么,但我相信这至少能表明,他们开店开得非常用心,非常进取,非常动脑子思索怎样才能经营好这家店,因此我觉得,在服务之外的其它方面,他们也一定能做得很用心。食物因为种类非常多,而且甜品特别特别好吃!!!取得朋友一定要点有甜品和饺子的那个套餐,吹爆!!芋圆用的小碗太好看了,很有质感,就像艺术品一样。大力推荐大家一定要去!
锅底
和牛
芋圆
2022-07-20
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$350 (Dinner)
锅底
和牛
芋圆
  • 芋圆,和牛,牛小排
2022-08-01 42 views
平日工作忙碌,週末最大的樂趣莫過於和女朋友一起四處嘗鮮,這個週末去了旺角新開的山見台式火鍋,雖說是火鍋店但店內裝潢舒適,很適合情侶一邊聊天一邊涮涮。一坐下先點杯珍珠奶茶,然後在外面的自助餐區先拿點小吃,配上麻辣鍋,又是一絕。建議喊鴛鴦,一個麻辣一個養生美人鍋和牛和封門柳都十分好吃,女友則偏愛牛爽腩,肉質入口嫩滑帶點麻辣香,配上奶茶讓人食慾大增,雖然吃得頭頂冒汗但完全停不下來。自助餐區中的配菜選擇很多,蔬菜也很新鮮,入口清甜,再涮幾片封門柳,加上那個淮山刀削麵,又是另一番風味。直接上了我和女友的口袋名單!

鴛鴦(麻辣➕美人鍋)
自助區
各色刀削麵
鴛鴦(麻辣➕美人鍋)
自助區
各色刀削麵
Nat最近食過咁多放題中,🐮和牛邊爐最高性價比top 1!人氣臺式放題,終於係旺角開設新分店喇😍Nat最近食過咁多放題中,🐮和牛邊爐最高性價比top 1!人氣臺式放題,終於係旺角開設新分店喇😍饌和牛·吃到飽 90分鐘成人$358 小童/長者$268 🇯🇵饌·和牛真係勁正勁新鮮,牛味重,口感超香滑。🥩靚靚紋路,敢保證,食過之後一定會上癮😎🐮月見封門柳細細片,配埋蛋漿一齊食超香!爽嫩質感,更有嚼勁。新鮮活鱔片,爽滑牛骨髓,清境鮮雞子,少見配菜,同樣唔可以錯過❤出邊仲有自助吧,推薦特色臺式滷味,牛筋牛肚,豬手,甜不辣,豆腐,雞蛋,可以無限任拎😉🍨最後記得食埋雪條,芋圓甜品,同埋牛奶磚先走呀~😋一開始都驚個半鐘唔夠食,到最後時間覺得啱啱好,夠哂時間,好飽好滿足!環境舒服,服務態度好好,上菜齊,速度快😘

饌和牛·吃到飽 90分鐘
成人$358 小童/長者$268

🇯🇵饌·和牛

🐮月見封門柳
細細片,配埋蛋漿一齊食超香!爽嫩質感,更有嚼勁。

環境舒服,服務態度好好,上菜齊,速度快😘