出糧食好d! 今日去元朗搵好野食,黎到呢間懷舊主題既火鍋店! 一去到鋪頭就見到佢有一個大大嘅魚缸,養左勁多龍蝦🦞🦞🦞,隻隻都眼仔碌碌,游緊水!望下望下我就決定要食左佢🤣!🦞🐔醬爆龍蝦雞煲(原隻澳洲龍蝦)一來到就見到個煲有大大隻龍蝦,擺盆勁靚!跟住個職員就會來幫我哋炒一炒佢,即刻勁香勁惹味! 佢嘅龍蝦喺澳洲龍蝦,唔喺波士頓龍蝦架!所以啲肉特別大舊同彈牙,每一啖都好鮮甜,係高級既享受!之後啲雞會索哂啲龍蝦汁就更加惹味喇!食完之後叫職員加湯就可以打邊爐,湯底就會充滿住龍蝦味!🐷新鮮第一刀聽個名咁得意既,就問下職員,原來係第一刀斬下既豬肉。味道有d似豬頸肉,但更爽更甜,加上切得好薄好快熟,好快食完一塊又一塊!第一次覺得火鍋唔一定要食肥牛,豬肉都可以好好食👍🏻🥗火鍋配料潮州純牛筋丸&即炸潮洲魚片有驚喜!肉味極濃,一咬爆漿 !咬起黎好有彈性,必點!魚片外皮香脆,裡面彈牙,有新鮮魚味!即炸紫菜響鈴火鍋一定食響鈴,索哂啲龍蝦汁加倍滋味!即叫即炸卜卜脆,每一舊都大大件,每條響鈴都包住一塊紫菜,唔會太油膩,誠意之選!田園菇菜拼盤 並配有生菜、鮮菇、粟米、杏鮑菇,打完邊爐食番啲菜,飽足感滿分。🍹飲品:白雪公

🦞🐔醬爆龍蝦雞煲(原隻澳洲龍蝦)

🐷新鮮第一刀

🥗火鍋配料

潮州純牛筋丸&即炸潮洲魚片
有驚喜!肉味極濃,一咬爆漿 !咬起黎好有彈性,必點!
魚片外皮香脆,裡面彈牙,有新鮮魚味!

🍹飲品:白雪公主&黑馬王子
俾個名吸引左,想睇下究竟王子公主係咩野😂 原來白雪公主係雲喱拿雪糕加七喜,黑馬王子就係朱古力雪糕加可樂!大大杯,既係甜品又係飲品,話題之選!

❤️整體黎講,坐得舒服,服務一流!特別真係要食下龍蝦雞煲,你一邊食一邊睇住隻澳洲龍蝦游緊水🦞,好味新鮮又滿足,食好d推介!👍🏻

醬爆龍蝦雞煲
新鮮第一刀
潮州牛筋肉
紫菜響鈴
2023-01-05 62 views
喜歡吃火鍋的朋友們,準備好肚皮攻擊叁淥火鍋沒有? 叁淥火鍋可元朗火鍋界創新的龍頭,火鍋甚有特色,吃完回味無比,而且現在漸涼的天氣嚐火鍋最適合不過。在主角未登場前,先來個小食過過口癮,五味魷魚獨得的香料辣汁遇上爽口彈牙的魷魚,瞬間讓魷魚味道昇華,香辣開胃,極力推薦大家餐前來一客五味魷魚呢。即炸潮州魚片咬起來外皮香脆內爽彈,比一般吃到的魚片更有彈勁,而且有著濃濃的魚鮮味,用料實在,吃過這裡的即炸潮州魚片真是回不了頭。如果喜歡酥脆感明顯的話,可以沾點酸甜醬,直接享用即炸紫菜響鈴。如果喜歡吃半脆半軟的口感,可以把即炸紫菜響鈴放到湯汁中涮個幾下再品嚐,又是不一樣的風味咬口。叁淥火鍋的火鍋煲相當新穎,前所未見,如醬爆龍蝦雞煲,胡椒雞煲蟹,花膠海斑魚湯,我們這次便選了胡椒雞煲蟹,親切的店員為我們送上手套,濕紙巾以及吃蟹需要的工具,免得我們弄髒手。滿滿的本灣肉蟹搭配胡椒雞,完全是海陸通吃的概念,我們開始食指大動,出動手指來剝蟹殼,蟹殼都能輕易剝下,因為大廚烹調肉蟹前已敲碎蟹殼。肉蟹十分飽滿鮮甜,配上惹味的秘醬胡椒更好吃,雞肉軟嫰不乾柴,香氣十足,大口吃蟹,大口吃雞,幸福就在這一刻。這鮮紅與油花是美國安
叁淥火鍋火鍋煲相當新穎,前所未見,如醬爆龍蝦雞煲,胡椒雞煲蟹,花膠海斑魚湯,我們這次便選了胡椒雞煲蟹,親切的店員為我們送上手套,濕紙巾以及吃蟹需要的工具,免得我們弄髒手。
這鮮紅與油花是美國安格斯頂級牛頸脊的特有美色,立刻來涮一下牛頸脊吧,因為湯頭是胡椒湯底,所以老實說牛頸脊可以不用沾醬就可以吃。美國安格斯頂級牛頸脊肥瘦均勻,肉質厚實,稍微涮涮便熟嫩美味,一大片牛頸脊塞入口中絕對是享受。
如果跟我一樣喜歡卜卜脆的質感,那麼必點這兒的手打蟹籽墨魚丸,手打蟹籽墨魚丸味美到不行。光看霸氣滿滿的蟹籽,視覺效果令人滿意,墨魚丸的嫩彈及細嚼透出的甜鮮,喜悅感瞬間湧上心頭,加上蟹籽的彈脆,創造出墨魚丸咀嚼的豐富性。
火鍋不只吃海鮮和肉肉,也要攝取一些膳食纖維和蔬菜,五顏六色的田園菇菜拼盤囊括多種蔬菜,從粟米,西洋菜,唐生菜,冬菇到雞脾菇,種類繁多,豐盛到位,都是極之健康與新鮮的蔬菜跟菇類。
雖然現在不是炎熱的夏天,但是吃熱辣辣的火鍋總想喝點冰涼的,西瓜沙冰是我不二之選。西瓜沙冰不添加一滴水與糖,只有西瓜跟少量碎冰而已,西瓜沙冰濃縮到吸管放在中間動也不動的那種,充滿西瓜的清甜,好不解渴。
至於朋友則喝咸檸梳打,鹹檸梳打喝起來有檸檬的酸香,又有鹹檸本身的鹹味,半顆鹹檸加上冰涼的梳打釋出的小氣泡,鹹檸梳打好不過癮。
2022-12-27 91 views
今日帶呀媽來元朗工業區附近搵食,食到佢舔舔脷😏一開始店員奉上嘅調味料盤有一樣嘢係亮點!係自家製嘅香辣醬!呢個食辣嘅人士一定要試吓!真係超級好惹味!胡椒雞煲蟹🦀🐣用胡椒蟹配雞煲呢個諗頭非常特別,入面一斤重的本地蟹同雞,配上胡椒加青辣椒🌶️,識落勁暖胃因為胡椒味極重雞肉嘅肉質嫩滑,越食越香口!蟹食落去啖啖肉同鮮甜,成煲都好惹味!食完蟹煲之後就茄湯底做火鍋打邊爐手打黑松露豬肉丸除左每粒肉丸上有松露醬,店鋪亦將松露醬混入豬肉丸當中,所以松露味十分濃郁!食落都幾彈牙㗎!新鮮手切肥牛🥩牛肉色澤新鮮,而且塊塊都係厚切,鮮味濃,作為打邊爐嘅配料係一流新鮮鵝腸店家處理得好乾淨,淥幾秒就食得!口感爽脆
今日帶呀媽來元朗工業區附近搵食,
食到佢舔舔脷😏

胡椒雞煲蟹🦀🐣

食完蟹煲之後就茄湯底做火鍋打邊爐

手打黑松露豬肉丸

新鮮手切肥牛🥩

新鮮鵝腸
店家處理得好乾淨,淥幾秒就食得!口感爽脆

2022-12-25 80 views
🐳天氣凍就最適合打邊爐,所以今晚同老公嚟到《叁淥火鍋》食餐飽。雖然呢度地點比較格攝,但成間餐廳嘅裝修都幾有特色,座位都好寬闊,食得好舒服。🐳秘製泰國椰子雞煲💰238(半隻)先黎食一個有湯嘅椰子雞煲,真係真材實料,兩大個椰青喺你面前倒入個鍋度,即刻聞到椰青嘅香,之後店員仲會幫你起埋椰肉,可以食之餘,仲可以放埋落湯底度,個湯好清甜好正。🐳胡椒蝦💰98我覺得好抵食,有六隻又大又彈牙嘅蝦,佢哋用咗新加坡炒法,好香,超級惹味,又辣又停唔到口。🐳海鮮拼盤(細)💰308兩隻大扇貝,兩隻大生蠔,烚完之後都唔會縮水,非常新鮮彈口。🐳手打蟹籽墨魚丸半份💰48第一次食有蟹籽包住嘅墨魚丸,由於係手打出嚟嘅,所以好鬆軟彈牙。🐳美國安格斯頂級牛頸脊💰268好似一個大火山,最適合影相,安格斯牛真係不同凡響,入口有即溶嘅感覺。🐳田園菇菜拼盤💰68呢個蔬菜拼盤都好抵,份量好大,蔬菜好新鮮,完全唔使點醬汁,就食到田園嘅感覺。🐳蜜桃梳打💰38🐳菠蘿特飲💰38

🐳秘製泰國椰子雞煲💰238(半隻)

🐳胡椒蝦💰98

🐳海鮮拼盤(細)💰308
兩隻大扇貝,兩隻大生蠔,烚完之後都唔會縮水,非常新鮮彈口。

🐳手打蟹籽墨魚丸半份💰48

🐳美國安格斯頂級牛頸脊💰268

🐳田園菇菜拼盤💰68

🐳蜜桃梳打💰38
🐳菠蘿特飲💰38

❄️當聽到天文台宣佈, 寒冷天氣現正生效時, 第一時間即刻諗起打邊爐食雞煲😬 因為圍住個爐食野暖笠笠感覺好舒服。 於是二話不說跟友人訂了這間位於元朗朗屏站F出口附近的火鍋店。 餐廳材料十分新鮮, 全因老闆對食物質素要求高, 大部份食材唔會留過夜。 每樣食物都用心製作仲親自監督, 務求令顧客食得安心又開心👍🏻。 另一值得讚的地方係店員服務相當貼心, 店員會逐一講解食法及食物的來源地, 仲會不時幫忙更換骨碟。這餐廳招牌門面好大裝潢好特別, 主要圍繞住“叁淥”二字 例如:叁淥邨 叁淥市集, 當中最引起注目的可以話係店內最入的地方有張大的畫布印上“叁淥戲棚” 充滿粵式的設計十分有心思。餐廳的座位和枱都十分寬敞, 就算枱上放滿野食都會唔覺得逼, 加上餐廳樓底夠高就算隔離左右同時進餐周圍聲音都唔會覺得嘈。 最估唔到係餐廳竟然有多間大房, 細房供客人訂位, 房內仲可以唱K放飛標和打麻雀😆。 真係估佢唔到😮!🐔胡椒雞煲蟹🦀一款製法靈感來自新加坡胡椒蟹的蟹雞煲,當中材料有一隻一斤重的本地蟹及一隻雞再用胡椒和其他青辣椒撈埋一齊, 越食越感受到醬汁豉椒的香味, 蟹肉肉質厚實味道又鮮甜和充滿農家雞味的雞肉。 味

🐔胡椒雞煲蟹🦀
一款製法靈感來自新加坡胡椒蟹的蟹雞煲,當中材料有一隻一斤重的本地蟹及一隻雞再用胡椒和其他青辣椒撈埋一齊, 越食越感受到醬汁豉椒的香味, 蟹肉肉質厚實味道又鮮甜和充滿農家雞味的雞肉。 味道相當惹味, 令人不其然一件接一件食唔停口。

🐚海鮮拼盤🦐(扇貝、 蠔、 蛤蜊, 蝦)
遞上時我跟友人已被扇貝的體積吸引, 因為真係超大粒😮。 每款海鮮放入餐廳秘製胡椒湯底邊爐內都能帶出到海鮮的鮮甜味, 相當吸引, 蠔味道完全唔會腥, 蝦肉又夠爽口彈牙, 蛤蜊冇沙又鮮甜。

🐷新鮮第一刀🔪
第一刀是指豬隻被送到豬肉檔時, 第一刀斬落去的豬肉, 即是指豬的頸椎、豬頭對下的小部分, 又名為脢頭咀一隻豬只有五斤左右, 竟然在這餐廳可以食到, 真係好彩😬。 其味道質感既爽口又帶點煙韌仲好濃豬味👍🏻。

👻鬼馬雙輝🐴
油炸鬼上面加上蝦丸和蟹籽既可即食又可以放落湯底進食, 相當有趣。 油炸鬼味道炸到脆卜卜好香口, 當餐前小食一流。

5️⃣味水魷🦑
餐前食一點微辣的菜式真係夠哂醒胃, 水魷味道香口肉質爽口彈牙唔又唔會痴牙, 用來佐酒是不錯的選擇。

🥟紫菜餃
大大粒足料紫菜餃皮薄餡靚, 就算煮耐左皮都唔影爆開。

🍡手打四寶丸
(蝦丸、 墨魚丸、 鯪魚丸, 牛丸)
蝦丸爽口彈牙重蝦味, 墨丸足料製作因為雖然一粒粒細細但有好多墨丸粒係入面, 鯪魚丸只有少許腥味但整體不錯, 牛丸肉汁多牛味濃。

🥥椰青
餐廳老闆親自挑選的椰青品牌, 質素當然有保證👍🏻味道好清甜又多汁, 一個二個都重量級😆。

餐廳環境幾舒服,好整齊、乾淨、光猛,仲設有特大卡位、貴賓房,私隱度高。知道餐廳都有做私房菜,佢地既火鍋配料睇個menu都見係特選高質👍🏼如肉類:有新鮮本地手切吊龍、牛小排、西班牙無激素豚肉片;手打丸類及手包餃類有:手打蟹籽墨魚丸、手打黑松露墨魚丸、手包鮮蝦雲吞等等。黎到梗係調返個私家醬,但最後發現調完都係冇乜點用,因為d野食已經好好味😂秘製泰國椰子雞煲(半隻)即開泰國直送新鮮椰青係你面前倒落個煲度,保證係真椰青湯底👍🏼,仲有紅棗、杞子、粟米等等一齊滾,滾出黎既湯勁鮮甜,飲左幾碗,清潤滋補,而雞好嫩滑,湯底吊出雞既鮮甜味手打蟹籽墨魚丸 & 手打黑松露墨魚丸丸大大粒,好彈牙,味道豐富,墨魚丸同蟹籽/黑松露味交集,好入味手包鮮蝦雲吞皮好薄,大大粒鮮蝦,餡料十足!即炸紫菜響鈴勁大卷響鈴😳紫菜卷起響鈴裏面,更加有風味美國安格斯頂級牛頸脊 & 西班牙無激素豚肉片一上菜已經見到肉既色澤好靚,擺盤好似一座火山咁,中間有煙冒出,即刻影返張相😹肉質細嫩,超高質!叫到成枱都係野😹😹

秘製泰國椰子雞煲

秘製泰國椰子雞煲(半隻)
手打黑松露墨魚丸
手打蟹籽墨魚丸

手打蟹籽墨魚丸 & 手打黑松露墨魚丸

手包鮮蝦雲吞
皮好薄,大大粒鮮蝦,餡料十足!

即炸紫菜響鈴
勁大卷響鈴😳紫菜卷起響鈴裏面,更加有風味
美國安格斯頂級牛頸脊

手打黑松露墨魚丸
手打蟹籽墨魚丸
美國安格斯頂級牛頸脊
西班牙無激素豚肉片
天氣轉涼,又係周圍去搵好地方打邊爐食好野的時候,元朗出名多好野食,今日我地同朋友揸車入去搵餐廳時見到80年代懷舊戲院主題火鍋店,門口燈牌非常有派頭,決定入去試一試😋餐廳樓底好高,裝潢設計與店面門口一致,以80年代的風格設計,有一種懷舊氣息。空間感十足,座位好寬敞,好舒適!店內有好多打卡位,有戲棚花燈式設計的打卡位,霓虹燈閃爍好有歡樂感,吸引不少食客拍照留念。店內見到有幾間房:叁淥城寨、叁淥邨、叁淥大排檔,房名好有趣,聽店員介紹先知原來呢度有K房及VIP房的服務,一次過滿足唔同朋友的要求!店員細心推介四款主打火鍋:泰國椰子雞湯(新鮮椰子汁)、醬爆龍蝦雞煲(澳洲龍蝦)、胡椒雞煲蟹(本灣蟹)及花膠海班魚湯,全部食材新鮮,入貨量不多,維持食材的鮮期及質量。最後我地叫左胡椒雞煲蟹(小辣),新鮮雞什拼盤(雞腸、雞心、雞腎及雞肝)、新鮮本地手切牛小排,手打蟹籽墨魚丸(半份)、黃金南瓜條、即炸紫菜響鈴、田園菇菜拼盤及飲品:蜜桃梳打及白雪公主。🌟胡椒雞煲蟹🦀(小辣)惹味雞煲上枱後,店員會幫手將雞件炒勻至入味,微焦的雞肉看上去更有食欲。 一路望住炒的過程,我已經流曬口水了🤤。 雞肉都好正,肉質好滑,散發陣

🌟胡椒雞煲蟹🦀(小辣)
惹味雞煲上枱後,店員會幫手將雞件炒勻至入味,微焦的雞肉看上去更有食欲。 一路望住炒的過程,我已經流曬口水了🤤。 雞肉都好正,肉質好滑,散發陣陣焦香,色香味俱佳。秘醬胡椒勁惹味,香而不辣,本灣肉蟹好大隻🦀,啖啖肉,蟹肉細嫩鮮甜。

🌟新鮮本地手切牛小排🥩
牛小排的肉紋理好靚, 呈現粉嫩顏色的肉質,油脂分佈均勻, 入口即溶,口感滑溜,滿口都是牛肉和油脂的香味,實在太美味了。牛肉味道非常濃郁, 口感軟腍, 非常香滑。

🌟手打蟹籽墨魚丸(半份)
口感很細膩, 咬起來很有彈性👍🏻, 配上蟹籽,口感層次豐富,味道更清爽, 鮮甜,好滿足!

🌟新鮮雞什拼盤(雞腸、雞心、雞腎及雞肝)
因為新鮮的雞什唔易遇到,喜歡食內臟的朋友一定要試下,質韌脆嫩,口感好!份量足,仲有個小筲箕仔裝住,以防走失,好細心的設計。

🌟黃金南瓜條、即炸紫菜響鈴😍
黃金南瓜條,外表香脆,內裡軟腍香甜,好岩做開胃前菜。響鈴也是必點的,即叫即炸黃金響鈴脆卜,每條響鈴都包含紫菜,上枱時見到好似濕濕地以為係淋嘅,但原來超脆,又不會太油膩感。直接食都得,好正!

🌟田園菇菜拼盤及飲品:蜜桃梳打及白雪公主
蔬菜拼盤有生菜、西洋菜,粟米、鮮菇, 份量好多,食到好飽好飽!
飲品亦好大杯,唔會好甜,岩岩好,配以打邊爐一流!

整體而言,餐廳的食材好新鮮,份量足,擺盤亦有心思,服務一流,值得再來過!正😄
秘制配料
黃金南瓜條
即炸紫菜響鈴
新鮮雞什拼盤(雞腸、雞心、雞腎及雞肝)
手打蟹籽墨魚丸(半份)
飲品:蜜桃梳打及白雪公主
新鮮本地手切牛小排
2022-12-15
Type of Meal
Dinner
秘制配料
黃金南瓜條
即炸紫菜響鈴
新鮮雞什拼盤(雞腸、雞心、雞腎及雞肝)
手打蟹籽墨魚丸(半份)
飲品:蜜桃梳打及白雪公主
新鮮本地手切牛小排
  • 胡椒雞煲蟹
  • 手打蟹籽墨魚丸
  • 新鮮雞什拼盤
  • 黃金南瓜條、即炸紫菜響鈴
  • 田園菇菜拼盤及飲品:蜜桃梳打及白雪公主
2022-12-05 107 views
忽然降温咁ad hoc,最好梗係出街打邊爐,乾手淨腳唔使攪一大輪。好想食手打丸,喺開飯見呢度有手打丸,兼且即場開個椰青响你面前倒落鍋咁新鮮,就決定試下。點左個椰子雞鍋(半隻),湯都幾甜,雞就唔係鮮雞喇,不過會起埋椰肉比你一齊煲,幾好反正我鍾清甜湯。撞正12月份生日優惠,送牛肉一小碟,今次送吊龍。牛肉正喎😋😋😋,可惜今晚得2個人食,否則一定追加!另外叫咗手打丸,蝦同墨魚,感覺一般,無乜味又唔夠彈,有啲失望本想食手打丸先打邊爐。😩仲叫左個三拼水餃,紫菜、白菜、韮菜。紫菜出色!白菜遜色,韮菜正常發揮,唔好意思唔記得咗影相😂😂另外仲叫左個菜籃同竹笙,正常味道。個菜籃幾好好新鮮,仲有5款蔬菜。仲有叫咗個老公要食嘅貢丸,叫貨嘅唔係自家,又係無影相因無乜特別。埋單$800左右,整體嚟講還可以😌如果佢哋多啲魚嘅種類就好喇,好似淨係得脆肉鯇,我都唔食嘅想叫魚都無得叫。

仲叫左個三拼水餃,紫菜、白菜、韮菜。
紫菜出色!白菜遜色,韮菜正常發揮,唔好意思唔記得咗影相😂😂

埋單$800左右,整體嚟講還可以😌
2022-12-03
$400 (Dinner)
  • 吊龍
2022-06-21 728 views
第三次來為呢間餐廳寫食評,皆因佢值得我花時間去讚好!當日父親節,其實唔係嚟慶祝,只係夾啱大家嗰日先得閒。由於而家有早鳥優惠,4:00-6:30,6:30 前離坐先有七折,所以坐低即叫嘢食。椰子雞鍋:侍應喺食客面前即倒兩個新鮮椰青水落去鍋中,滾起再落清遠雞件(半隻),然後冚蓋等 5 分鐘就食得。湯底未食就聞到好大陣椰子味,已經流口水啦!再嚟就先飲兩碗椰子雞湯先,嘩,甜到漏,非常清甜!湯底配菜仲有杞子、粟米、馬蹄同芫荽。清遠雞:只要跟足侍應教嘅煮法,就會好滑,一啲都唔嚡唔靭,脂肪又少。青蘋果沙冰:好香好清新嘅青蘋果味,初頭飲酸酸甜甜都幾開胃,但飲耐咗就有少少偏甜。天下第一刀:意思係劏豬時第一刀切落去起出嚟嗰塊肉。聽講由於切呢塊肉時隻豬仲未流出一滴血,所以,呢塊肉嘅肉味比較濃。果然,由於餐廳厚切,豬肉食落豬味濃,而且好腍滑,可以成塊放入口唔使分兩啖都唔會靭。仲有,$17x 超大碟,嚇親!溫體手切吊龍:吊龍係牛嘅邊度我唔得閒查,但係牛味好濃,又好腍滑冇渣,就算冇乜脂肪都唔容易淥到嚡烚烚。牛舌:牛舌切嘅位就差啲,有部份黐住淋巴,又有啲筋位比較靭。味道有少少羶香,還好。手打四寶丸:由上至下分別係牛
第三次來為呢間餐廳寫食評,皆因佢值得我花時間去讚好!

當日父親節,其實唔係嚟慶祝,只係夾啱大家嗰日先得閒。

椰子雞鍋:

清遠雞:
只要跟足侍應教嘅煮法,就會好滑,一啲都唔嚡唔靭,脂肪又少。

青蘋果沙冰:

天下第一刀:

溫體手切吊龍:

牛舌:

手打四寶丸:
由上至下分別係牛丸、墨魚丸、蝦丸同鯪魚丸。牛丸略腍身,有牛味。墨魚較削,但好多墨魚粒。蝦丸冇食,我敏感。鯪魚丸好鮮魚味,仲有淡淡嘅陳皮味,好香。以上嘅丸唔係超結實彈牙嗰種,代表係手工造,而唔係用機打,真材實料。

老干媽虎皮尖椒:
純粹畀個名吸引咗,以為會好辣,點知一啖咬落去就爆汁,超甜,一啲都唔辣,好似食水果咁,好味!

椒鹽大鮑魚:
採用南非鮑魚,煮前先喺海鮮缸度撈上嚟,仲係一隻隻啜住哂,可見非常新鮮生猛。椒鹽唔鹹,夠哂惹味,鮑魚隻隻都手掌咁大,咬落腍滑爽彈,鮮味濃郁,正到暈!

薑葱生蠔煲:
當日有美國桶蠔同台山桶蠔畀我哋揀,侍應話台山蠔當造,淨係呢幾日先有,貨量比較少。於是我哋就叫咗台山蠔試下。開頭侍應話一桶大約 6-7 隻,嘩,點知煲蠔夾極仲有,好似聚寶盆咁,最後數到有成 13 隻!每隻蠔大約手指公咁長,唔算好大隻。但係咬落去邊位好脆(應該係輕輕走過油),蠔身爽口彈牙,蠔味鮮香。而且,一啲都冇渣,未食過咁好食嘅蠔煲!仲要,蠔煲冇多餘嘅配菜充撐場面,只有薑、葱同蒜。

2022-06-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
  • 天下第一刀
  • 薑葱蠔煲
  • 椒鹽鮑魚
  • 椰子雞鍋
環境寬躺!服務質素超好!重點!!❤️係食物好有驚喜!🥰價錢抵,食物份量好足夠龍蝦雞煲必試!龍蝦原隻上 大隻多肉,肉質勁彈牙,新鮮門口放住埋啲龍蝦同鮑魚比你睇!另外嗌埋胡椒豬肚雞湯底,諗住五個人兩個煲😍個湯底一樣咁出色🥹🥹每人飲左一碗湯,先打邊爐叫咗牛頸脊、靚牛、即炸午餐肉、即炸響鈴、韭菜餃好出色!胡椒豬肚湯浸味岩岩好!唔會得個辣字😍另外見到有包房,見到個plan好吸引!朋友聚腳好地方,我一定翻轉頭😂😂服務好好,咩都解釋得清晰好難得比我遇到一間令我想寫評比佢👍🏻👍🏻
環境寬躺!服務質素超好!
重點!!❤️係食物好有驚喜!🥰
價錢抵,食物份量好足夠
龍蝦雞煲必試!龍蝦原隻上 大隻多肉,

肉質勁彈牙,新鮮

門口放住埋啲龍蝦同鮑魚比你睇!
另外嗌埋胡椒豬肚雞湯底,諗住五個人兩個煲😍
個湯底一樣咁出色🥹🥹每人飲左一碗湯,先打邊爐
叫咗牛頸脊、靚牛、
即炸午餐肉、即炸響鈴、韭菜餃好出色!
胡椒豬肚湯浸味岩岩好!唔會得個辣字😍
另外見到有包房,見到個plan好吸引!
朋友聚腳好地方,我一定翻轉頭😂😂
服務好好,咩都解釋得清晰

好難得比我遇到一間令我想寫評比佢👍🏻👍🏻
2022-05-12
$2100 (Dinner)
  • 龍蝦雞煲!絕!必食!
2022-05-05 433 views
放寛晚市第一餐,想食餐好,之前社交平台 睇到尼間火鍋店,襯生日一家人去試,大家都好滿意,食得好開心,所以令我有心第一次好想寫食評😂先講環境,樓底好高,座位濶落,乾淨,好舒服,有VIP房,我地預早訂左房再講服務,而家出街食,真系好少會有印象深既服務,好有親切感,因家有一老,雖然好忙,但我地有咩要求都會盡力滿足我地,十分要讚👍🏻最後當然食物質素,火鍋湯底好多都好吸引,但店員推介招牌湯底系椰子雞同龍蝦雞,今次就試兩款招牌煲,先講椰子雞,店員系面前倒2隻泰國椰青落煲,啖湯超正,再落椰肉繼續煲,成家都每人飲左2,3碗,不得了,店員好細心,建議先飲椰子湯後上龍蝦雞,因比較濃味,龍蝦睇住師傅系魚缸新鮮捉,龍蝦鮮甜厚肉,個醬好惹味,仲有成隻雞,抵食,最後想推介個新鮮牛小排,出面真係未食過,出面叫幾百蚊一碟牛都係冰鮮,原來真正新鮮係甘好味,尼餐真係食得好滿足,搵到岩間岩食真好,出品有質素,服務又好,真系好享受
2022-05-04
Type of Meal
Dinner
  • 椰子雞煲,龍蝦雞煲,新鮮牛小排
2022-05-01 386 views
原本預留左房間,個老闆娘轉頭就話比人book左,到第二日又話可以比返間房我地,安排十分混亂。order 豉椒聖子米粉底,轉頭話冇米粉,咁米粉我地話取消,個老闆娘又話聖子已經劏左冇得取消,點知個聖子係到最後埋單至送上枱?即一早劏好哂但唔煮,直至到食哂其他餸至煮?咁樣做生意真係好唔老實,冇下次。講返食物味道一般,叫龍蝦伊麵有龍蝦有異味,伊麵就太淋一pat咁,認真麻麻👎👎椒鹽鮮魷粉太厚,冇椒鹽👎👎
椒鹽鮮魷粉太厚,冇椒鹽👎👎
2021-11-07 712 views
🎃 Halloween 🎃 節目 ~ 一人一鍋🍲打邊邊👫呢度係一人一鍋,店內設有自助吧,提供甜品🍮,西瓜🍉及前菜。 用二維碼手機點餐📲,非常方便快捷👍🏻。 適逢10月大優惠有飲品買一送一,啱啱趕得切😆🍲勁茜皮蛋湯 ~ 有2隻皮蛋,好正,啲湯好清甜🍲極品沙嗲湯 ~ 勁濃郁既沙嗲,加咗幾次湯都仲咁濃👍🏻🐮美國肥牛🦑手打芫荽墨魚滑 ~ 嫩綠色🍀,但食落無芫荽味🦐手打鮮蝦滑 ~ 呢個反而頗有蝦味,幾爽口🐮牛筋丸🐏羊肉片🍜紅薯粉🍺金裝青島🍺藍妹🍲無時限,坐得都舒服😌

🎃 Halloween 🎃 節目 ~ 一人一鍋🍲打邊邊👫

🍲勁茜皮蛋湯 ~ 有2隻皮蛋,好正,啲湯好清甜
🍲極品沙嗲湯 ~ 勁濃郁既沙嗲,加咗幾次湯都仲咁濃👍🏻

🐮美國肥牛
🦑手打芫荽墨魚滑 ~ 嫩綠色🍀,但食落無芫荽味
🦐手打鮮蝦滑 ~ 呢個反而頗有蝦味,幾爽口
🐮牛筋丸
🐏羊肉片
🍜紅薯粉
🍺金裝青島
🍺藍妹

🍲無時限,坐得都舒服😌

2021-10-31
$250 (Dinner)
2021-10-10 476 views
近排唔知做咩成日不惜搭長途車入元朗食飯!😅呢間店係第二次嚟,上次試咗一人一爐火鍋午餐,今日試埋佢哋嘅川式小炒。叫咗呢個「四川回鍋肉」套餐,$58 + $2 凍飲。回鍋肉係新鮮即叫即炒,上枱大大碟,熱辣辣香噴噴令人食指大動! 五花腩肉帶皮,甘香腍滑得嚟又有煙靭口感,配菜清甜爽脆。而且,原本以為回鍋肉係辣嘅,點知原來一啲都唔辣,怕辣嘅朋友都唔怕。不過可能四川嘢係習慣用得油多,所以食到底就好多油,不過都好好味,值得一試。
近排唔知做咩成日不惜搭長途車入元朗食飯!😅

四川回鍋肉
四川回鍋肉
2021-09-19 255 views
見你哋個 fb 講到咁吸引,於是今日特登入元朗去試食。😋呢間主打食四川嘢嘅火鍋店,地方夠大,座位夠闊,冷氣夠足,就算食到㷫合合都唔會覺得熱。講返啲嘢食先!今次嚟係試佢嘅午巿火鍋,$68 + $28 轉沙嗲湯底 + $2 轉凍飲,杯凍檸水超大杯,好抵呀!湯底:沙嗲麻醬湯,唔鹹,好香濃嘅沙嗲味,有丁丁咁多辣,仲有 4 大舊好滑嘅豆腐。😍美國安格斯牛頸脊有 4 片,厚切,肉味濃郁,軟腍冇渣。(晚巿一碟要 $98 架!唔係 cheap cheap 肥牛呀!)手工韮菜豬肉餃子有 2 隻,韮菜香濃,豬肉餡有咬口又多汁,餃子皮夠彈牙。墨魚丸 1 粒,同食開嘅唔同味,都好味。魚蛋 1 粒,超濃魚味,又彈牙。貢丸 1 粒,都好食,不過襯沙嗲湯底就鹹咗少少。雞髀菇數件、鮮冬菇 2 隻,正常味。生菜、娃娃菜,都正常。壽桃牌火鍋麵,未試過就試下,麵質好似公仔麵,撈埋啲沙嗲湯底,正到冇朋友!😍😍😍凍檸水走甜,用隻啤酒杯裝到滿瀉咁滯,超勁大杯,呢 $2 加得好抵!行到熱辣辣,飲返幾啖即刻暑氣全消!🤩仲有仲有,呢度嘅侍應個個服務態度都好好,有禮又體貼,不錯!
見你哋個 fb 講到咁吸引,於是今日特登入元朗去試食。😋

雞髀菇數件、鮮冬菇 2 隻,正常味。

生菜、娃娃菜,都正常。

仲有仲有,呢度嘅侍應個個服務態度都好好,有禮又體貼,不錯!
  • 美國安格斯牛頸脊