再嚟食呢間親民價海鮮餐廳,上次尖沙咀,今次就轉戰銅鑼灣,呢度嘅菜單同尖沙咀9成9相同,而且價錢一樣咁相宜。☺️.真心覺得如果你鍾意飲酒🥂,又鍾意食生蠔🦪,最好叫一支酒,咁食半打生蠔就只需$50,超抵👍🏽!今次嘅生蠔質素比尖沙咀店更好,大大隻,味道鮮甜!😋.芝士焗波士頓龍蝦配粗薯條($99),上次食未見有呢個餐,半隻龍蝦🦞肉質結實,仲有好多膏,配上即叫即炸粗薯條🍟,另一超抵食推介!👍🏽.總括嚟講,阿叔覺得銅鑼灣店嘅海鮮質素更好,不過呢度面積細啲,唔怕一晚膽固醇超標嘅話,記住早啲book定枱食喇!😁
2020-11-13 34 views
開心時刻就是:酒逢知己千杯少🥳放工又去鬆一鬆做人做事好歡容🥰————————-❤️意大利紅酒🍷:入口醇香、果味濃郁,超抵價錢既紅酒🍷,隨了價錢平,味道亦在我意想不到的好🥰————————-🤎即開新鮮生蠔🦪:真係平到自己唔相信,點解可以咁平咁新鮮,只要叫任何紅酒🍷,就可以用50元優惠價食到一打新鮮即開生蠔🦪,生蠔🦪鮮甜肉夠爽口,完全係超值之選⋯⋯👍✌️生蠔🦪我係唔會隨便食,但係即開新鮮又靚的我就會吃,愛吃生蠔🦪之人不得不吃👍👍👍👍👍😋😋😋😋😋—————————🧡秘制醬汁焗豬肋骨:烤焗得香,滋味,配有薯🥔角,沙律🥗菜,肉質烤焗得嫩又帶有質感,當然又是廚師👨‍🍳的功架👍😋,秘制醬汁又是特色的惹味,吃得津津的滋味👍——————————💚牛油🧈蒜🧄蜆肉意粉🍝上枱時就已聞到牛油🧈和🧄蒜蓉的香氣,帶著白酒微微的飄香,更令人望見未食已經很想吃…——————————酒逢知己千杯少:在這間餐廳享受美食暢飲紅酒🍷之時,你可以感到在你身邊的人是非常投契而又懂得和你分享:要懂欣賞喝酒又要大家投契要懂得和你分享大家的意見要懂得欣賞如何分辨好味道要懂得如何享受生活中美食每天懷着:❤️🧡💛💚💙💕懂得欣賞.珍惜.純潔.感恩的

開心時刻就是:酒逢知己千杯少

懂得欣賞.珍惜.純潔.感恩的心.簡單.開心
開心🥳⋯⋯可以好簡單
—————————
2020-11-13 53 views
我一向都鍾意食生蠔,雖然唔係特別識食…今次同女朋友嚟食呢間生蠔都算有驚喜!餐廳提供四款生蠔,我地樣樣都叫咗幾隻,最平嗰種$9隻,我地就叫咗一打半。我同女朋友都認為最平嗰種反而最好食,creamy正正…另外叫咗個海鮮拼盤同羊架。海鮮拼盤都算幾好,幾多款嘢食。羊架真心抵,百幾蚊但好大件,我諗同一般食開嗰啲比較,佢一件等於其他餐廳兩件!如果想扮少少豪氹男女朋友開心,又想抵食夾大件,呢度會係一個好嘅選擇!!
生蠔

另外叫咗個海鮮拼盤同羊架。海鮮拼盤都算幾好,幾多款嘢食。

威爾斯羊仔架

2020-11-08
生蠔
威爾斯羊仔架
2020-11-12 30 views
趁假期就同女朋友仔去食吓啲生蠔🦪搵咗一陣間就嚟到呢間專食生蠔嘅鋪頭 🍴一入到店入面有幅牆用咗好多酒蓋堆積而成好有亮點🤩所以都好容易認到--挪威煙三文魚沙律 $58🥬煙三文魚煮得剛剛好🐟食落又唔會過咸 仲有陣陣胡椒粒香味 🧂份量上亦都恰到好處再加上沙律菜同醋嘅配搭 味道真係好夾之餘又好味😋--炸美國薯條 $68🥔呢個小食係我哋成日都會叫嘅 所以好自然又會叫嚟食 啲薯條炸到熱辣辣同好香 🤤條條都好分明再點埋個兩碟滿滿嘅黑松露芝士醬同茄汁 🍅真係一流--美國特級安格斯肉眼 $248🥩到咗main course 就係安格斯肉眼牛扒啦 一上碟成塊牛有我塊面咁大👦🏻仲要肥瘦剛好 唔會偏向一邊 而且我哋叫咗5成熟🤚🏻食落去仲好juicy又唔會煮過頭 如果唔夠飽仲有少量薯條可以享用 😋--白酒煮馬尼拉蜆 $78🐚另一個主菜就係蜆啦 蜆嘅大小剛剛好 隻隻食起上嚟帶有好香同濃郁嘅白酒汁🍷啲汁順便可以令蜆嘅鮮味提升⬆️更加容易入味 果然愈食愈滋味 基本上差唔多清晒🍽--中碼生蠔 $50/6隻 🦪嚟到今日嘅主角生蠔啦 每一隻都咁新鮮呀👅雖然佢係中size 但個大小都唔差 就咁食起上嚟有啖啖清甜味🤤配埋個醬汁都仍

-挪威煙三文魚沙律 $58🥬

-炸美國薯條 $68🥔

-美國特級安格斯肉眼 $248🥩

-白酒煮馬尼拉蜆 $78🐚

-中碼生蠔 $50/6隻 🦪
嚟到今日嘅主角生蠔啦 每一隻都咁新鮮呀👅雖然佢係中size 但個大小都唔差 就咁食起上嚟有啖啖清甜味🤤配埋個醬汁都仍然keep住咁好味
-📍 Season Oyster & Wine Bar
Season Oyster & Wine Bar (銅鑼灣)
銅鑼灣信德街14號地舖
2020-11-11 52 views
朋友提議到位於銅鑼灣較僻靜的一間餐廳晚飯,我們先選了一個沙律拼盤,食材很新鮮,有煙三文魚、巴馬火腿、有機沙律菜及凍熟蝦。以這個價錢於銅鑼灣區吃到這優質食材及份量確實驚喜。沾上黑醋更提升鮮味,很開胃。賣相亦色彩繽紛,份量十足,單是上桌時都己經吸引眼球,有這位懂得享受生活的朋友真幸運。法國生蠔 No. 0 及南非生蠔 No. 1 各兩件,法國海水味極濃而且很肥美,而南非則相對較細但其實已經很美味,基本上都不用再調味。美國特級安格斯肉眼七成熟肉汁,配上薯角及沙律菜。內層肉質很嫩,切開很輕鬆。兩人份量剛剛好。芝士焗原隻龍蝦用芝士焗很香, 保持龍蝦肉的水份,令入口不會感到很乾。蒜蓉蜆肉意粉惹味,蜆肉亦算新鮮。蜂蜜柚子味手調啤酒入口回甘帶甜及凍蜂蜜柚子都充滿韓式風味。,

美國特級安格斯肉眼七成熟肉汁,配上薯角及沙律菜。

內層肉質很嫩,切開很輕鬆。兩人份量剛剛好。

蒜蓉蜆肉意粉惹味,蜆肉亦算新鮮。

蜂蜜柚子味手調啤酒入口回甘帶甜及凍蜂蜜柚子都充滿韓式風味。

2020-10-25
  • 美國安格斯肉眼
2020-11-11 29 views
今日放咗工想同朋友食好啲,我就同佢推薦呢間season plus 之前去過佢地既尖沙咀店,個個海鮮拼盤幾唔錯 今次一於試埋銅記分店質素如何~~~我地六點幾到 仲未係好多人,慢慢餐牌兩間分店選擇都差唔多,最後我地叫左芝士蒜香多士 一共有 5塊,上到黎熱辣辣蒜味好濃正正白酒煮蜆蜆大概有十幾隻,蜆肉都鮮甜,個白酒汁點蒜蓉包咁食好好味~~~日本一口和牛粒和牛粒煎得剛好,肉身軟稔份量唔少!之後就係主角上場~~~~烤焗海鮮拼盤拼盤有龍蝦,海蝦,扇貝,翡翠螺同大啡菇。海鮮全部都好新鮮,加埋芝士同蒜蓉去烤焗好香口!要讚係龍蝦肉質爽口彈牙,好新鮮,但我覺得可以唔駛烤太耐因為有少少烤得過乾🥺美國安格斯肉眼最後朋友既牛扒肉味香濃,而且油脂飽滿5 成剛剛好~切開再睇睇入面肉身仲保持鮮嫩粉紅! 另外作為配菜既薯角炸得香脆 都值得一讚~

芝士蒜香多士
一共有 5塊,上到黎熱辣辣蒜味好濃正正

白酒煮蜆

日本一口和牛粒
和牛粒煎得剛好,肉身軟稔份量唔少!

之後就係主角上場~~~~

烤焗海鮮拼盤
拼盤有龍蝦,海蝦,扇貝,翡翠螺同大啡菇。

美國安格斯肉眼

• 烤焗海鮮拼盤
2020-11-10 22 views
今日去了中央圖書館搵資料,出番嚟,天已黑齊。雖然是一支公,但都要對自己好啲,搵間好嘢去食好嘢。銅鑼灣 -- 我算係地膽,記得喺信德街有間好嘢,叫做 Season,啲扒、喲蠔好掂,仲好抵食,諗起都流口水,決定行去食。坐喺門口位,對住水吧位,酒架有好多酒。座位隔離係落地大玻璃,坐喺呢度好爽。落單叫咗個 “白酒煮馬尼拉蜆”,再加多個 “烤焗海鮮拚盤”,今勻一於以海鮮來滿足我的食慾。趁嘢食未到,就先來一個 Apple 味 beer 醒下個腦先,不竟,頭先喺 Library 太用腦了。冰冰凍凍,而有蘋果味,正呀!"白酒煮馬尼拉蜆"先試啖湯,有酒香味,鹹甜味適中。蜆仔好新鮮,沒有煮老到,嗦晒啲湯汁,蜆仔的鮮甜味更加特出,送啤酒真一流,好快俾我乾晒。叫多杯 Tini Bianco 來送一陣個主菜。呢杯酒賣相好得,橙橙紅紅好靚,味道唔錯,好易入口。"烤焗海鮮拚盤"有龍蝦、大蝦、帶子、花螺各大香菇,咁嘅陣容真係無得輸。烤龍蝦上面有芝士,兩者味道很夾,啖啖龍蝦肉,超正。花螺新鮮,肉質又爽。大蝦相對龍蝦為細,不過肉質好彈牙。烤帶子亦是加了芝士一齊烤,令帶子的鮮味進一步提升。最後食埋隻芝士大花菇,軟軟腍腍,口

"白酒煮馬尼拉蜆"

"烤焗海鮮拚盤"

有龍蝦、大蝦、帶子、花螺各大香菇,咁嘅陣容真係無得輸。

烤龍蝦上面有芝士,兩者味道很夾,啖啖龍蝦肉,超正。

花螺新鮮,肉質又爽。

大蝦相對龍蝦為細,不過肉質好彈牙。

烤帶子亦是加了芝士一齊烤,令帶子的鮮味進一步提升。

最後食埋隻芝士大花菇,軟軟腍腍,口感一流。
2020-11-10 14 views
和同事在銅鑼灣做完Job,便去飲番杯,食餐好。同事提議去呢度,因為呢度唔會好似老蘭嗰邊咁雜咁嘈,喺呢度飲嘢食嘢傾下計輕鬆下,很不錯。啤酒、cocktail有放題,$98一位任飲,我哋當然唔會放過啦。點咗個【白酒煮馬拉蜆】、【日本熊本霜降西冷】、【烤海鮮拼盤】一齊share,邊飲邊吃邊吹水。【白酒煮馬拉蜆】湯汁有酒香之餘,又很惹味,蜆仔新鮮,鮮甜味美。【烤海鮮拼盤】份量很足,有一隻龍蝦、兩隻大蝦、四隻螺、兩隻帶子和一隻大肉菇。龍蝦、帶子和肉菇都加咗芝士去烤,所以特別香口。龍蝦肉質彈,又有蝦膏,甘香好味。螺肉好彈牙。大肉菇烤得香軟,吃起來特別覺得滋味。【日本熊本霜降西冷】叫咗七成熟,外面帶點焦香脆。肉質超嫩,一切即開,肉色很吸引,入口腍軟,肉味濃郁。大杯酒,大塊肉,真是好享受!

龍蝦、帶子和肉菇都加咗芝士去烤,所以特別香口。

龍蝦肉質彈,又有蝦膏,甘香好味。

螺肉好彈牙。

大肉菇烤得香軟,吃起來特別覺得滋味。

Dinner
美國中碼生蠔 $𝟓𝟎海水同礦物味濃厚🌊,蠔身爽脆,$𝟓𝟎有𝟔隻真係好抵食🥳!雖然呢個優惠要叫酒先有,但紅白酒既價錢都好合理🍷,一支平均都係$𝟏𝟒𝟖-𝟑𝟗𝟖,個人覺得都幾抵飲🤤。-𝙂𝙞𝙡𝙡𝙖𝙧𝙙𝙚𝙖𝙪 𝙉𝙤.𝟎 $𝟑𝟗蠔身飽滿,入口清甜👧🏻,而且甜味非常𝙇𝙤𝙣𝙜 𝙇𝙖𝙨𝙩𝙞𝙣𝙜🥰。-南非生蠔 𝙉𝙤.𝟏 $𝟐𝟗入口先食到淡淡海水味,之後甜味再慢慢散出黎😻,好有層次。-𝙍𝙝𝙖𝙣𝙡𝙚𝙞𝙜𝙝 𝘾𝙝𝙖𝙧𝙙𝙤𝙣𝙣𝙖𝙮 $𝟏𝟗𝟖算係比較容易入口既白酒🍸,清新酸爽,帶淡淡果香同檸檬香🍋,可以突出到生蠔既清甜味。-黑松露薯條 $𝟔𝟖熱辣辣夠香脆🍟,雖然沙律醬味會較重,但勝在份量慷慨,送酒一流。-白酒煮馬尼拉蜆 $𝟕𝟖蜆肉飽滿,隻隻都吐哂沙,白酒香濃重,但略嫌鮮甜味唔夠突出😆!-安格斯肉眼扒 $𝟐𝟒𝟖熟成度掌握得唔錯🥩,岩岩好五成熟,肉質軟嫩亦唔會有太多脂肪,如果少啲血水會更好😆。-枝豆 $𝟒𝟖飲剩少少酒,所以叫咗兩款小食飲埋佢😋。枝豆非常入味,每粒都帶鹽香。-黃金炸豆腐 $𝟓𝟖成晚最難忘反而係呢道炸豆腐🤩!外層酥脆,內裏嫩滑,灑少少椒鹽喺面已經好好食😚。
美國中碼生蠔 $𝟓𝟎

𝙂𝙞𝙡𝙡𝙖𝙧𝙙𝙚𝙖𝙪 𝙉𝙤.𝟎 $𝟑𝟗
蠔身飽滿,入口清甜👧🏻,
而且甜味非常𝙇𝙤𝙣𝙜 𝙇𝙖𝙨𝙩𝙞𝙣𝙜🥰。
南非生蠔 𝙉𝙤.𝟏 $𝟐𝟗
入口先食到淡淡海水味,之後甜味再慢慢散出黎😻,好有層次。
𝙍𝙝𝙖𝙣𝙡𝙚𝙞𝙜𝙝 𝘾𝙝𝙖𝙧𝙙𝙤𝙣𝙣𝙖𝙮 $𝟏𝟗𝟖
黑松露薯條 $𝟔𝟖

白酒煮馬尼拉蜆 $𝟕𝟖

安格斯肉眼扒 $𝟐𝟒𝟖

枝豆 $𝟒𝟖

黃金炸豆腐 $𝟓𝟖
2020-11-09 642 views
今日放工去左銅鑼灣行街食飯,之前公司同事推薦銅鑼灣有間蠔吧可以試下,所以今次經過附近就決定試試,打電話book咗夜晚7:30,去到時發現餐廳都幾乎滿座,好彩有事前訂位,入面裝修幾四正,工業風設計。我地見到有生蠔套餐,叫支酒加$50就可以有半打蠔,感覺幾抵,所以叫左支南非chardonnay 白酒,都只係$198,跟住再叫左個一口和牛、白酒煮蜆、威爾斯羊架,食物冇等好耐就到枱,首先係支酒同啲生蠔,支酒係果味重既,所以偏酸,齋飲會覺得一般,但食完蠔再飲,又覺得啱啱好,仲會帶出蠔既鮮味,唔錯,至於蠔就唔算大隻,但食落都鮮甜,肉質比較creamy,又帶啲海水味,幾有層次。跟住輪到一口和牛,分量唔算多,但聞落幾香,不過食落雖然有濃郁嘅牛味,但煎得有啲過,肉質偏硬。至於白酒煮蜆,啲蜆煮得剛剛好,個汁都煮得唔錯,白酒唔會落得太多太酸或太甜搶咗個鮮味,雖然偏咸,但連埋啲蜆一齊食啱啱好。最後個羊架,我係最滿意既,雖然佢冇問我哋要幾成熟,但上碟時又煎得幾好喎,目測Medium,食落真係啱啱好,肉質鮮嫩,完全唔硬,又唔會太生有血水,肥瘦適中,亦都冇乜羊羶味,十分滿意,推介。我地掛住食野,搞到支酒都未飲哂,所

我地掛住食野,搞到支酒都未飲哂,所以最後我地叫多4隻生蠔,送酒食🤣係南非No.1同Gillardeau,超大隻,超creamy,超滿足。

2020-10-28
$400 (Dinner)
  • 威爾斯羊仔架
2020-11-07 74 views
聽聞是銅鑼灣一間性價比高的蠔店,位於銅鑼灣的邊陲,需要一點時間走過去。七點多來到已經坐滿了人,每枱客人都吃著生蠔手拿著酒杯。Menu有多種選擇,酒精飲品也有數頁,除了主打食蠔,還有一連串小食、牛扒、羊扒及意粉。首先點了支mascato,充滿香氣,飲落清新怡人,不似紅酒般搶喉,而且只是200多元,十分實惠,在等待主食時作為頭淡湯的確不錯。由於要了白酒,之後可用半價50元order半打美國生蠔。生蠔尚算肥美,海水味不太重,比較易入口。另外還點了南非及法國生蠔,南非生蠔比較大隻肉質飽滿,法國生蠔海水味重比較creamy,各有千秋。除了食蠔之外,還點了日式小食明太子雞翼。外層炸得鬆脆,內裏的明太子填得全滿,一點也不姑寒。美酒配生蠔是不錯的配搭,有機會要再試。

美酒配生蠔是不錯的配搭,有機會要再試。
2020-11-05 153 views
朋友知我中意食生蠔同扒,介紹我去銅鑼灣信德街嘅Season Oyster & Wine Bar。餐廳好容易搵,因為佢個招牌係一片綠色嘅草披。裏面布置幾有氣氛,店員亦好有禮貌,service好好。晚市都幾多人,好受歡迎。叫咗八隻生蠔一齊食,其中有六隻半打法國蠔,兩隻美國中碼好, 十分新鮮😋。再點咗兩個前菜,炸雞軟骨($68)同煙三文魚沙律($58) 。雞軟骨脆卜卜好好食,沙律菜肉夠新鮮。熊本霜降西冷($198) 幾抵食,叫咗七成熟,切開見到西冷仲有啲紅色,生熟度好啱心水,牛肉味超濃郁👍👍

餐廳好容易搵,因為佢個招牌係一片綠色嘅草披。

2020-11-04 104 views
今日約咗朋友收工後嚟銅鑼灣食晚飯聚舊,之前幫襯過尖沙咀山林道走平民路線的蠔吧「Season Plus」,感覺非常之好, 今次就決定試下信德街呢間分店。門面好有格調,用上一排大型的落地玻璃作設計,再襯以招牌上的人造草皮裝飾,一片綠意央然,令人耳目一新。先看餐牌,食物分門別類,簡單易明,而且每頁均附有菜式相片,相當精美清晰。除了主打嘅生蠔外,還有前菜、小食、主菜、海鮮、炸物等。飲品方面,以酒精類為主,當然也有汽水、柚子蜜及果汁等供應。友人想吃西冷,而我就睇中咗波士頓龍蝦同比目魚,一於三樣都點齊,大家開心 Share。牛油焗比目魚扒 ($88)  率先送上,魚扒共有 2 塊,件頭中等,香煎後再放入焗爐內烤焗,配以煮至焦香的牛油汁。魚肉雪白肥美,味道不會過濃,食落完全無雪味。牛油汁液滲進魚扒內,令到魚肉滑嘟嘟,滋味無窮。旁邊的的沙律菜,味道亦唔錯,簡單以黑醋汁伴吃,新鮮爽脆。芝士焗原隻龍蝦 ($168),龍蝦以平底煎鍋盛載,上檯時熱辣辣、香噴噴,引人食慾。叉起蝦肉,肉質爽滑有咬口,非常鮮甜,趁熱拉住邪惡的芝士絲入口,芝士醬汁在口腔中爆發,夠曬 Creamy,啖啖滋味! 壓尾送上的美國特級安格斯
壓尾送上的美國特級安格斯西冷 ($198)  水準亦唔錯,點了 7 成熟,火候控制得很好,外微焦、內肉嫩,入口唔會韌,肉味濃郁,加上肉汁又夠豐富,誠意十足。配吃的薯角質素亦不俗,薯味頗濃,食落唔會好硬身,外脆內鬆化。
飲品方面,朋友點咗杯忌廉 ($18),而我就揀咗杯凍蜂蜜柚子蜜 ($28),柚子蜜冰涼清爽,帶柚子的微酸,味道天然清新,啱曬我口味。
2020-11-04 39 views
衝著生蠔而來,果然冇失望。價錢抵食,仲好新鮮😋NO. 0法國生蠔 ($39/隻) 超巨型,我哋叫咗半打法國生蠔($18/隻) 。 生蠔肥美鮮甜, 肉質結實有彈性,帶點脆口。另外再點咗兩隻美國中碼生蠔試下, 入口感覺creamy, 飽滿多汁又鮮甜。餐廳仲做緊優惠,只要點一支紅酒或者白酒,就可以有多款超值優惠,例如50蚊就有1打精選生蠔。白酒煮馬尼拉蜆$78蜆肉新鮮大隻,一啲沙都冇,白酒好香。威爾斯羊仔架 $168羊仔架煎得香口, 裏面嘅肉仲有啲粉紅色,唔會太熟剛剛好。肉質嫩滑,羊味濃郁, 配脆卜卜嘅薯角同埋沙律菜。

衝著生蠔而來,果然冇失望。價錢抵食,仲好新鮮😋

NO. 0法國生蠔 ($39/隻)

白酒煮馬尼拉蜆$78

蜆肉新鮮大隻,一啲沙都冇,白酒好香。

威爾斯羊仔架 $168

2020-11-03
  • 生蠔
2020-11-02 98 views
去了銅鑼灣Season plus, 聽說呢度既生蠔幾得又抵食!所以和愛蠔既朋友黎食,之後我地叫左free flow, 98蚊任飲,白酒為意大利品牌,入咁香醇帶點清甜感!個feel幾正,白酒配生蠔是必需的!!之後簡了精選生蠔9蚊隻,性價比超高,而且無上限可以任叫!當晚精選生蠔產地為法國,雖然蠔肉唔夠厚身,但係味道係超得!creamy到極,食完真係會想閉眼回味個隻好味,所以我地都 reorder多3 round, 因為真係太高性價比!而其他款生蠔都每樣試左隻,最大隻為gillardeau, 厚肉夠哂厚身,而且非常飽滿,想要口感和味道,食呢隻包滿意!再配上白酒,完美。同行朋友都讚不絕口!炸薯條,到台時仲脆卜卜,夠哂熱,但又無油膩感,再配上松露沙律醬,食夾,胃口大增!燒羊仔架,肉嫩又夠香!唔會有過份羊肉嘅騷味,質地幾有彈性,生熟度剛好,食出嫩滑感。配有薯角沙律菜,份量幾夠!呢度食野飲野夠哂正,員工service都幾好,食既過程都唔會話要等好耐,所以都幾滿意,下次想食蠔成為不二之選!

之後我地叫左free flow, 98蚊任飲,

雖然蠔肉唔夠厚身,但係味道係超得!creamy到極,