2020-08-24
大熱天的星期日,想出街食brunch,我就嚟到大坑呢間fusion餐廳,因為佢哋個餐牌上的食物是中西結合,非常之特別。元蹄賓尼迪 Pork Leg Benedict (HK$108)這一份鋪滿了非常多的啤酒燒元蹄肉,肉質都軟腍,不會乾,有脆口嘅豬皮。元蹄上有一隻溫泉蛋,最鍾意篤穿讓蛋黃流晒出嚟,與青蔥荷蘭醬和元蹄肉一齊食,超正。不過,我覺得只有一隻溫泉蛋好似少咗啲,一般賓尼迪不是有2隻蛋嘅咩?最底塊酸麵包係配上面嘅食才一齊食,整體來講都係好食嘅,不過食到最尾係剩低啲元蹄肉,如果其他食才有得添加就好啦。Remedy (HK$63/medium)呢度有25款不同口味嘅手工啤酒可選,我就揀咗呢款叫Remedy,有淡淡嘅薑、青檸和檸檬酸嘅香氣,入口會感覺到啤酒中嘅酸味和微鹹味、帶有少少薑和胡椒嘅辛辣味道,味道具有層次感,易入口,幾好飲。
Remedy (HK$63/medium)