2019-05-21 170 views
去咗中環PMQ既咖啡展覽認識左呢間咖啡店後我同朋友決定嚟到大坑嘅呢一間門市度坐低食brunch飲咖啡老實講嘢食就真係正常水平 唔係重點但咖啡就真係好飲又香係我飲過其中一間最鍾意嘅咖啡店我叫咗杯焙茶latte朋友叫咗flat white (呢間仲要有得用oatmilk!)兩杯都好好飲茶味突出 咖啡味濃 打得卡又好飲會再黎
去咗中環PMQ既咖啡展覽認識左呢間咖啡店後
我同朋友決定嚟到大坑嘅呢一間門市度坐低食brunch飲咖啡
老實講嘢食就真係正常水平 唔係重點
但咖啡就真係好飲又香
係我飲過其中一間最鍾意嘅咖啡店
我叫咗杯焙茶latte
茶味突出 咖啡味濃 打得卡又好飲
會再黎
大坑出名多餐廳,雖然唔順路但都專程過去搵食😝 今次搵左呢間小店支持下呢!裡面坐位唔多,但枱與枱有距離,坐得都幾舒服。內在環境設計簡約,有一棵植物做裝飾,加強文青氣息。ice shaken tea - passionfruit $44生果味比較重,茶味不太多,味道ok 不太甜,但如果用玻璃杯會好看些,現在和杯墊及飲管都不太夾哦!all day breakfast - house $108份量好大,而且係我食過最高質既all day breakfast😍 有煙三文魚、煙肉、香草腸、茄汁豆、大菇、炒蛋、牛油果醬烘麵包、沙律菜。茄汁豆加香草煮,味道又多一個層次,心機之作,沙律菜都有好幾種,小蕃茄好甜好新鮮,而最鍾意個沙律汁,我未食過呢個味道,好開胃好好味。特別稱讚牛油果醬烘麵包,我本身好鍾意食牛油果,所以見到都好驚喜,而且工序都唔少呢,所以睇得出是用心製作呢!好味!支持用心小店,下次要再黎食過😋😋

好味!支持用心小店,下次要再黎食過😋😋

2019-05-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
Vanilla latte large/hojicha latte large 呢兩杯野飲唔但至別具特色,只係拉花既技術,就已經有視覺的享受,味道更加唔洗多講,一個字「正」 (signature...)意大利扁面条 賣相色彩豐富,未食已經流哂口水,更重要既係調味岩岩好,大,加上有巴馬火腿做伴菜。一啖肉一啖面好滋味全日早餐外國人必食既早餐,起初以為會好細份。點知唔但至成碟大大份,落足料去烹調,好味就不在話下,我個人最鐘意係個美式既抄滑蛋,非常滑同有好強既蛋香味五隻雞翼食落去好開胃之餘,咬落去既口感非常嫩滑,加上脆脆地既外皮,油份又唔會太多。岩哂減肥又想食得健康既你

全日早餐

五隻雞翼
2019-05-12 93 views
跟住朋友去咗大坑做一日偽文青~大坑雖位處銅鑼灣,但自成一角,靜靜地好舒服。裏面有好多cafe,我地入咗其中一 間,點咗pancake 同latte,又靚又好味~食到美食讓人心情特別舒暢💕
跟住朋友去咗大坑做一日偽文青~
大坑雖位處銅鑼灣,但自成一角,靜靜地好舒服。
食到美食讓人心情特別舒暢💕
2019-05-12 118 views
平時放假經過見到Cafe都好多人排隊,今晚平日有時間就去到大坑呢邊食過食個brunch,咁先可以真正咁享受下零整嘅環境同埋用心製作嘅美食全日早餐非常之豐富冇諗過份量多到有啲誇張而且味道仲幾有水準即係煙肉比較乾身啲啫二蝸牛漢堡肉質非常之亂畫多汁每咬一啖佢嘅肉質都心頭得好澎湃!值得推介咁你帶咗個全日早餐同埋黃牛漢堡配薯條你都Cafe緊單要飲番杯咖啡啦Cream brûlée’s latte朋友就叫咗mocha latte 雖然食完正餐都好飽但係甜品係女仔嘅第二個位我哋帶咗一個焙茶pancake冇後悔叫埋!賣相已經好吸引!滿滿幸福嘅味道!但係溫馨嘅提示製作時間要20分鐘所以要提早order定啦
全日早餐非常之豐富

Cream brûlée’s latte
朋友就叫咗mocha latte
賣相已經好吸引!滿滿幸福嘅味道!

但係溫馨嘅提示製作時間要20分鐘所以要提早order定啦
2019-05-12 91 views
今日同朋友去到大坑chill下飲下咖啡。雖然地方細,但係平日lunch hour都冇乜人,可以慢慢坐同傾下計。Rose latte $43奶同咖啡比例啱啱好,既有咖啡香,又有玫瑰花芳香,好啱女仔飲。Hojicha latte $48香港唔係好多地方有得飲焙茶,依杯聞落好香,但係味道可以更濃。Scrambled egg, hummus, mushroom &crispy Parmesan cheese open faced sourdough $88好多配料,食嘅時候有啲狼狽,但係口感好豐富。Mentaiko & crabmeat linguine $98明太子同蟹肉好夾,充滿鹹香,不過略嫌意粉太腍,唔夠彈牙。Avocado kale salad $78材料好豐富,用左牛油果蓉代替沙律醬,creamy而且更加健康。
Rose latte $43

Hojicha latte $48

好多配料,食嘅時候有啲狼狽,但係口感好豐富。

明太子同蟹肉好夾,充滿鹹香,不過略嫌意粉太腍,唔夠彈牙。

Avocado kale salad $78
2019-05-10 64 views
Second Sip by Studio Caffeine /•cold brew•$58•crème brûlée latte•$45咖啡質素還好🤣但cold brew用黎打卡幾靚🥰但呢到既cold brew有啲偏淡🤔crème brûlée latte飲落咖啡會濃啲,但crème brûlée味唔算好突出🤫/•all day breakfast•$108呢到個adb一啲都唔求其😳好豐富呀😍sourdough上面仲有牛油果🥑炒蛋好滑又有蛋香🥰沙律好好食,啲沙律醋好開胃🤪大愛~/•genmaicha pancake•$98鐘意綠茶乜乜乜既人不能錯過💚茶味超濃,有回甘既感覺🍵配料又係超豐富,仲要有我喜歡的白玉🤩食完勁飽🤣/Overall: 7.5/10地址:大坑書館街23號地舖
Second Sip by Studio Caffeine

•cold brew•$58
•crème brûlée latte•$45

•all day breakfast•$108

•genmaicha pancake•$98
Overall: 7.5/10
地址:大坑書館街23號地舖
2019-05-05 70 views
今次去咗天后嘅一間餐廳食嘢,餐廳位置喺天后地鐵站行過去一段時間,環境裝修簡約舒適,食物以西式為主。同阿妹兩個叫咗一份全日早餐、一個黑松露薯條、雞翼、雜莓pancake。🌻全日早餐滑蛋入口好香,而且佢嘅大菇係我欣賞嘅地方,好多時候出面嘅全日早餐嘅菇都係比較乾身,但係今次呢個可以保持到佢嘅水份值得讚。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。🌻雞翼特色之處就係佢入面有蟹子,其實即係明太子雞翼香脆可口。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。🌻雜莓pancake一睇就知有好多唔同選擇嘅莓啦好鍾意佢嘅紅桑子同埋黑莓,個pancake係暖身,表面嗰層小小脆

🌻全日早餐

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

🌻雞翼特色之處就係佢入面有蟹子,其實即係明太子雞翼
香脆可口

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

🌻雜莓pancake
一睇就知有好多唔同選擇嘅莓啦
2019-05-02 1127 views
星期日總想在牀上nur多一陣,到真正肯行出街已是一點鐘,和男友決定落大坑行一轉睇吓有乜好食,行行下就見到呢間小小的coffee shop, 好似幾有特色,呢種小店在香港好少見到,當然要支持一下la外面有張枱仔可以坐到3個人,而裏面就大約可以容納十個人今日我決定要慢慢享受我的午餐,放下平時忙碌的步伐,希望漸漸學習慢活人生,但其實真的不容易。在門口當眼處見到這兩台咖啡機,我估計這裏的咖啡應該不俗Pourover$68~男友想叫一些特別一點的咖啡,所以試了這種由埃賽俄比亞生產的咖啡豆,上桌時用2款不同的杯盛著咖啡,原來店主别有用心,這一套兩款咖啡杯由挪威進口,一個是Split(闊口), 設計給果味强烈,花香明顯及酸度明亮的咖啡。闊杯口設計令咖啡進入口腔時可以更廣闊分佈於味蕾上,令酸味更為突出。另一個是Tulip(窄口),為低酸度的咖啡設計,窄杯口設計令咖啡集中流淌於味蕾中央以强調甜感,一款咖啡,兩種享受,是一種很有趣的體驗Ice Shaken Tea Passionfruit$44~很愛熱情果酸酸甜甜的果香味,亦有少少紅茶的味道,好清新,好冰凉Signature Carbonara Ling

外面有張枱仔可以坐到3個人,而裏面就大約可以容納十個人

在門口當眼處見到這兩台咖啡機,我估計這裏的咖啡應該不俗

Signature Carbonara Linguine$88

配料有煙肉,火腿和温泉蛋,醬汁以cheese, 蛋漿加pepper煮成,濃味又creamy,温泉蛋弄穿後蛋漿四溢混在其中,令每條細扁意粉都掛上醬汁,十分美味
,必試

Wagyu Beef Burger$118

和牛漢堡扒鬆軟嫩滑,肉汁豐盈,配上濃濃的芝士,新鮮蕃茄和嫩綠的生菜,還有焗得脆脆的包皮,非常滋味

Classic Pancake$78~最後當然食埋甜品先為之最高享受啦!鬆軟的Pancake伴上新鮮的無花果,士多啤梨,藍莓和小紅莓,再加上一球雲呢拿雪糕,非常完美的組合,好滿足

2019-04-14
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Lunch
  • SignatureCarbonaraLinguine
  • WagyuBeefBurger
  • classicspancake
  • pourover
  • IcedShakenTeaPassionfruit
2019-05-01 829 views
又來大坑覓食,這家店小小的,座位不多,但每張台以真花做擺設,非常認真!看一看餐牌,這家店的菜加入不少日本食材,例如明太子雞翼、飛驒牛肉漢堡、明太子意大利粉等。看見食客點的全日早餐的份量非常多,由於已經吃了點東西,所以想點一些小食。⭐️mentaiko chicken wings$68一隻隻雞翅很飽滿,外面炸得微酥,內餡塞滿了明太子,一咬下去,香氣四溢。明太子的味道很突出,鹹鹹香香的。⭐️mentaiko &crab meat$98明太子蟹肉意粉,上面鋪滿了蟹肉,撒滿了木魚絲。忌廉汁配搭明太子味道相當和諧,明太子的鹹味被忌廉中和了,加上鮮甜的蟹肉絲、木魚絲和海苔增加口感,味道很鮮明呢!全部都是我喜歡的食材,哈哈!⭐️poached egg ,avocado & crab meat with furikake$88水波蛋配上牛油果和蟹肉,上面鋪了洋蔥,撒了日本飯常用的飯素。水波蛋晶瑩剔透,一戳就流出蛋液,入口非常美味。最底的多士烤得酥脆,塗上一層厚厚的、柔嫩的牛油果醬,加上洋蔥和飯素,入口蛋液帶給多士濕潤,飯素添加了咀嚼的快感和享受,還有絲絲的蟹肉,實在太美味了!⭐️matcha pancake$

mentaiko chicken wings

⭐️mentaiko chicken wings$68
mentaiko chicken wings

明太子的味道很突出,鹹鹹香香的。

⭐️mentaiko &crab meat$98
mentaiko &crab meat

⭐️matcha pancake$98
matcha pancake

班戟有抹茶、玄米茶和焙茶三種口味。我選擇了抹茶,上面有白玉丸子、柑橘、紅豆蓉和脆米花。
班戟口感紮實飽腹,勝在抹茶味頗突出,配上水果、脆米花和白玉口感豐富,清新解膩。

japanese tea latte

⭐️ japanese tea latte(matcha)$48
這杯抹茶拿鐵非常好喝,原因在於奶味並沒有搶去抹茶的香,入口抹茶味道苦甘而不流於死甜,餘韻還有抹茶的香氣,很好喝!

▫️這家小店的食物選擇雖然不算很多,但是意粉和多士都十分好吃!
Tea
mentaiko &crab meat
matcha pancake
japanese tea latte
2019-05-01 49 views
同朋友睇完avengers endgame早場三個鐘,好肚餓行返出大坑揾下嘢食見到行到篤底咁濟有間咁靚嘅cafe覺得都唔錯食少少嘢,飯杯咖啡跟住去返工都好我叫咗杯凍latte,賣相幾靚而且舖頭係用不銹鋼飲管,加分香港暫時仲未有好多餐廳會全面使用環保餐具朋友嗌咗玄米奶茶,好飲茶味好香我地因爲唔係真係極肚餓,所以揀咗個芫茜醬煎雞扒扁意粉芫茜因爲做咗pesto,平時剌激嘅味道被平衡返,配少少松子仁做意粉醬好好味雞扒表面煎得香脆,唔乾焙茶pancake,賣相好靚之前從未試過厚pancake,覺得幾好感覺好實在,味道都幾夠配埋面頭唔同配料: 團子、焙茶雪糕、蜜柑、紅豆蓉、莓類等,各有唔同滋味🤪🤤店內環境都幾靚,望落同坐落都舒服落單同俾錢都喺門口位置,右側就係餐廳嘅小廚房
行返出大坑揾下嘢食
見到行到篤底咁濟有間咁靚嘅cafe覺得都唔錯
食少少嘢,飯杯咖啡跟住去返工都好

我叫咗杯凍latte,賣相幾靚
凍鮮奶咖啡  (iced  latte)

而且舖頭係用不銹鋼飲管,加分
香港暫時仲未有好多餐廳會全面使用環保餐具

凍玄米奶茶  (iced  genkaicha  latte)

朋友嗌咗玄米奶茶,好飲
茶味好香

Coriander  Pesto  Chicken  Linguine

我地因爲唔係真係極肚餓,所以揀咗個芫茜醬煎雞扒扁意粉
雞扒表面煎得香脆,唔乾

焙茶熱香餅  (Hojicha  Pancake)

焙茶pancake,賣相好靚
之前從未試過厚pancake,覺得幾好
感覺好實在,味道都幾夠

店內環境都幾靚,望落同坐落都舒服

落單同俾錢都喺門口位置,右側就係餐廳嘅小廚房
2019-04-24
$140 (Lunch)
凍鮮奶咖啡  (iced  latte)
焙茶熱香餅  (Hojicha  Pancake)
  • Hojicha Pancake
  • Iced  Latte
悠閒嘅假日,當然要去Cafe hopping一下。大坑呢個地方夾雜着林林總總嘅小店,咖啡店當然係其中唔少得嘅種類之一,然後有好多裝修好靚而且食物都唔錯嘅Cafe,就好似呢間。裝修主要以白色為主,食物亦都離不開all day breakfast同埋西式意粉之類,我哋叫咗個素食嘅漢堡包,佢個大菇煎得非常juicy,入面仲有牛油果醬啦、番茄啦,好豐富而且賣相一流,兩個人share啱啱好。明太子雞翼,最愛明太子嘅我10分滿足。呢度嘅招牌菜式之一就係呢個焙茶鬆餅啊!本身見到咁厚嘅鬆餅有少少擔心,原因係出邊食過好多呢種鬆餅都會好硬而且實的的,但係出乎意料之外地佢好鬆軟而且焙茶味我比一百分, 非常濃郁,佢個雪糕夾埋一齊食真係好有幸福嘅感覺!你coffee shop當然少不了一杯latte啦!溫和嘅味道會加埋甜點就係一個愉快嘅假日。Cold brew也不錯~

明太子雞翼

明太子雞翼,最愛明太子嘅我10分滿足。
焙茶鬆餅

Cold brew也不錯~
Lunch
明太子雞翼
焙茶鬆餅
2019-04-29 346 views
之前係網上面見過好幾次人地介紹呢間小店既Pancake,但係地理位置比較偏,一直都等緊個住大坑嘅朋友帶我去,不過營業時間唔太長有啲難夾,呢日終於朋友有假放得閒食😛由於餐廳座位唔太多,閒日既下午茶時間去到都爆滿既,假日可能要等一陣位架🤤▪️ Hojicha Pancake(6.5/10)💲98無錯我就係衝住佢而黎,上檯果然係好有份量,佢既質感似係偏厚實類既蛋糕,食落有淡淡既焙茶香,個人口味問題一向都唔特別好呢種質感既Pancake👉🏻👈🏻相比下自家製既焙茶雪糕對我黎講更為有驚喜,入口有住香濃既焙茶味,會想就咁encore十球雪糕😍另外仲有唔少既配料,包括白玉、紅豆蓉、新鮮水果如士多啤梨、紅黑桑子、藍莓、柑等等,再淋上甜絲絲既楓糖漿,整體頗為飽肚🤗▪️ Classic Waffle(7/10)💲68 (2pcs)窩夫有兩塊或者四塊既選擇,叫左Pancake既關係,呢個少少地要兩塊算啦😂佢整到外脆內軟,而且富有蛋香,配上自家製既雲呢拿味雪糕同埋忌廉,水果都係有士多啤梨、紅黑桑子、藍莓,最後依然加上楓糖漿☺️▪️ Classic Chocolate - Hazelnut(7/10)💲48 (Iced)

▪️ Hojicha Pancake(6.5/10)💲98

Hojicha Pancake
Hojicha Pancake

Classic Waffle  (2pcs)

Classic Chocolate - Hazelnut  (Iced)

見人地叫熱飲有靚靚拉花,但係行到過黎天氣太熱,即刻要叫返杯凍飲降溫🤦🏻‍♀️朋友飲既呢杯朱古力不過不失,會甜左少少咁話🤔

▪️ Japanese Tea Latte - Matcha(7/10)💲54 (Iced)

Japanese Tea Latte - Matcha  (Iced)

我既飲落滑身,都有陣陣抹茶香,不過始終凍既冰溶左後漸漸變淡,感覺上會無熱飲咁強烈既回甘🍵

🔎 整體評分(7/10)
Classic Waffle  (2pcs)
2019-04-28 74 views
大坑有少少與世隔絕的感覺,所以到附近下午茶,都是一個為自己差電的好方法。*Wagyu Beef Burger + Fries ($133)牛肉漢堡比較乾身一點,不過牛肉味出奇地濃;薯條新鮮炸起,超香脆!*Avocado & Smoked Salmon Sandwich ($78)牛油果三文魚包上有一隻benedict egg;牛油果很creamy;界開蛋黃,讓麵包吸收蛋黃漿;煙三文魚不算太咸。*Matcha Pancake ($98)抹茶pancake是一個海綿蛋糕,很有彈性,且抹茶味濃;抹茶雪糕的味道亦很濃厚;還有白玉煙煙UNUN的,紅豆蓉個人覺得甜了一點;拌碟的水果,酸酸甜甜的,很消膩。*Hazelnut Chocolate ($45)熱榛子朱古力,不會太甜;指定要我最愛的龍貓做拉花,哈哈!

牛肉漢堡比較乾身一點,不過牛肉味出奇地濃;
薯條新鮮炸起,超香脆!

牛油果三文魚包上有一隻benedict egg;
牛油果很creamy;
界開蛋黃,讓麵包吸收蛋黃漿;
煙三文魚不算太咸。

*Matcha Pancake ($98)
抹茶pancake是一個海綿蛋糕,很有彈性,且抹茶味濃;
抹茶雪糕的味道亦很濃厚;
還有白玉煙煙UNUN的,紅豆蓉個人覺得甜了一點;
拌碟的水果,酸酸甜甜的,很消膩。

Matcha Pancake

指定要我最愛的龍貓做拉花,哈哈!
Hazelnut Chocolate
2019-04-26
$200 (Tea)
Hazelnut Chocolate
2019-04-28 42 views
忙裡偷閒 呢度的手沖咖啡係超正的😌我好鐘意黎呢度知道點解再有2隻杯飲嗎?同一壺咖啡用壺蘆形杯飲,係酸味用壺直杯飲,係苦味厚身鬆餅佢地都係好出色,多脆內軟 食完仲想要多個🤤
2019-02-28
$200 (Tea)
Pancakes
手沖咖啡