2023-04-18 89 views
前輩教路尖沙咀山林道有好多好好食嘅私房菜館,屋企人特別鍾意食中餐,見到呢一間門面竟然有已經好多年冇見過愛蓮說嘅詩詞,😳有種懷念…🔸脆皮素鵝熱辣辣脆卜卜,咬落去有層次,係精緻嘅點心👍🏻 🔸花雕醉雞目前係我嘅🔝其實我自己研製過好多次,試過唔同嘅酒,嗰種香味都唔及佢咁香濃。我忍唔住問店家,佢話秘方喺酒度👨🏻‍🍳 真正做到雞肉嫩滑,酒味香醇!🔸媽媽紅燒肉有家嘅味道,配合佢嘅膜餅一齊食,油脂感冇咁重,剛剛好🔸揚州大煮乾絲呢款清爽得嚟,有啲火腿香,可以中和下啲濃味菜式🔸土匪牛肉呢種味道係香口小龍蝦嘅香料味配嫩滑牛肉,會令人不停咁食!🔸揚州手作糯米燒賣估唔到咁大粒😂 巨粒糯米飯好飽,當食到後期都仲覺得好味,廚師係整得幾好嘅👍🏻#新籽田會館 #尖沙咀隱世美食#環境都幾清雅舒服

🔸脆皮素鵝
熱辣辣脆卜卜,咬落去有層次,係精緻嘅點心👍🏻

🔸花雕醉雞

🔸媽媽紅燒肉
有家嘅味道,配合佢嘅膜餅一齊食,油脂感冇咁重,剛剛好

🔸揚州大煮乾絲
呢款清爽得嚟,有啲火腿香,可以中和下啲濃味菜式

🔸土匪牛肉
呢種味道係香口小龍蝦嘅香料味配嫩滑牛肉,會令人不停咁食!

🔸揚州手作糯米燒賣

#新籽田會館
#尖沙咀隱世美食
#環境都幾清雅舒服
2023-04-03
$400 (Dinner)
  • 花鵰醉雞
1K
2023-04-10 60 views
✿╮❤╭✿✿雜感女生   好味日記✿˚*•✰。新籽田會館.傳統老滋味。✰•*˚✿✿小資女的Dolce Vita✿✿❤餓底飯聚.食勻全世界❤❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤  ❤今次是由港漂朋友帶去吃的新餐廳這店子名為新籽田會館亦有牌子說明港漂之家吃的是淮揚菜,好有特式  籽田貢菜這是一道平時少吃的前菜符合涼菜特色清甜爽脆非常好味 龍井煙燻溏心蛋香滑美味的溏心蛋用了鴨蛋,效果特別溏心一入口果然是充滿煙燻的氣息好有木香味 京蔥爆牛肉好有鑊氣的菜式牛肉香濃鮮滑,最吸引是蔥甜味道充分吸入其中所以特別有滋味  鮮竹杞子濃湯泡翡翠苗清新之選上湯有鮮竹的豆香也有翡翠苗清甜所以非常好食平衡了上一道菜的油香   尖椒回鍋肉辣椒煸炒出令人流口水的香氣特別是吸收所有精華的回鍋肉微辣爽口,激下飯既是傳統滋味又是良好的飯伴 上海老式炒飯味道濃香,火候均勻顏色與香氣見證了火力全開的功夫蝦子彈牙,菜粒爽口味道出色,我們都吃得非常有滋有味 此店大隱隱於市但有各路食客慕名而至是一家有特色的餐廳

雜感女生   好味日記

˚*新籽田會館.傳統老滋味*˚

✿✿小資女的Dolce Vita✿✿

餓底飯聚.食勻全世界

今次是由港漂朋友帶去吃的新餐廳

這店子名為新籽田會館

亦有牌子說明港漂之家

吃的是淮揚菜,好有特式

籽田貢菜

這是一道平時少吃的前菜

符合涼菜特色

清甜爽脆非常好味

龍井煙燻溏心蛋

香滑美味的溏心蛋

用了鴨蛋,效果特別溏心

一入口果然是充滿煙燻的氣息

好有木香味

京蔥爆牛肉

好有鑊氣的菜式

牛肉香濃鮮滑,最吸引是蔥甜

味道充分吸入其中

上海老式炒飯

味道濃香,火候均勻

顏色與香氣見證了火力全開的功夫

蝦子彈牙,菜粒爽口

味道出色,我們都吃得非常有滋有味

此店大隱隱於市

但有各路食客慕名而至

是一家有特色的餐廳

朋友請食飯,選擇於佐敦食肆林立嘅山林道。曾經係油尖旺最熱鬧嘅一條食街,如今有新大廈落成,餐廳座落於一楝叫銀座大廈嘅九樓。全楝以食肆為主,選擇非常多,朋友選擇此餐廳,因為香港少有准揚州菜,特地帶我一試,右上有半戶外大露台可以望到九龍夜景,都係賣點之一。前菜:籽田貢菜:麻油香加微辣,醒神開胃饞咀烏雞爪:烏雞爪脂肪比較少,皮爽有咬口,而且無骨易入口。湯:四季豐料老火湯,今晚老火湯係粉葛赤小豆,非常足料!見到色水就知係用料豐富,飲落順喉,比我屋企人煲嘅靚湯更濃烈!💯主菜:麻辣嗦螺,🌶️🌶️即係大排檔常見嘅花螺,偏細粒但非常鮮甜,最啱佐酒!揚州古法獅子頭,老闆極力推介!👍👍果然無介紹錯,香濃醬汁煨肉球,時間掌握得非常好,外酥內軟。而且醬汁煨得入味,印象難忘。揚州糯米燒賣,以為係平時食香港開嘅燒賣嘅尺寸,一上檯原來拳頭咁大😅大量糯米用包皮包裹,軟糯煙靭,每人兩隻剛好等於一碗飯,酒香豐腴,好滿足🫰🏻開業不久,餐廳內有大量貴賓房,暫時不設最低消費,大班人可考慮飯聚😎

前菜:
籽田貢菜:麻油香加微辣,醒神開胃
饞咀烏雞爪:烏雞爪脂肪比較少,皮爽有咬口,而且無骨易入口。

湯:

主菜:

揚州古法獅子頭,老闆極力推介!👍👍

揚州獅子頭
揚州獅子頭
2023-03-02 51 views
放假同朋友聚餐,想去個靜少少嘅地方,於是揀咗間古色古香嘅私房菜一試😊餐廳裝潢很有中國特色,有山水畫屏風、傳統圓桌、木椅等🪑牆上掛有水墨畫,餐邊櫃擺滿茅台酒🥃客人可以品嘗正宗淮揚菜之餘,亦可飲個暢快👏🏻🥢前菜:饞嘴烏雞爪、籽田貢菜、南乳花生去骨烏雞爪冰涼爽口,香辣彈牙😋貢菜爽脆帶辣,醒胃可口🌶花生香甜酥脆有咬感🥜總括而言三款都係唔錯嘅開胃小食😻🥣四季豐料老火湯老火湯以粟米、紅蘿蔔、黨參等食料熬成👍🏻味道清甜濃郁,滋潤暖心🎉鍾意飲湯嘅朋友不能錯過💕🐚麻辣嗦螺麻辣湯汁配上鮮甜螺肉,口感爽脆💋辣勁充斥住整個口腔,惹味非常,佐酒必備💫🐠籽田松仁魚米魚質鮮甜滑嫩😍配搭營養豐富嘅三色豆,健康簡單又美味✅🥟揚州糯米燒賣巨型燒賣以炒糯米飯同豬肉釀入餛飩皮而成💥入口煙韌軟糯,食完飽肚感十足🎊

🥢前菜:饞嘴烏雞爪、籽田貢菜、南乳花生

🥣四季豐料老火湯

🐚麻辣嗦螺

🐠籽田松仁魚米
魚質鮮甜滑嫩😍配搭營養豐富嘅三色豆,健康簡單又美味✅

🥟揚州糯米燒賣
2023-02-28 409 views
朋友今次帶我食淮揚菜,對於淮揚菜我沒有什麽印象。知道淮揚菜是中國四大菜系之一。但具體沒有印象。網上搜尋才知道淮揚菜的特色是 “注重刀工,刀法細膩,口味清淡”。餐廳門口的裝飾古色古香,走的是中國風風格。淺啡色木牆身掛滿別致的水墨畫和字畫,配上中式木枱及木椅,單論環境已如此舒適,怎令人不期待這一餐中國菜呢?菜單都是我少吃的菜式,還是朋友拿主意吧(反正他請客)。可是這個朋友太貪心了,點得太多了,吃撐我們了。那天吃了:開胃小菜:淮揚水晶肴肉 $88、籽田貢菜 $58、饞嘴烏雞爪 $68龍井河蝦仁 $288上海小籠包 $98揚州大煮幹絲 $288清炒時蔬 $138選幾個推薦菜式來寫吧饞嘴烏雞爪不是普通鳳爪,是烏雞爪喔。已去骨的烏雞爪麻辣惹味,口感爽脆,怪不得叫饞嘴烏雞爪!龍井河蝦仁我對河蝦情有獨鍾,這味菜上菜時我特別興奮。龍井河蝦仁以龍井茶葉與河蝦仁為主料烹製而成,賣點是茶葉的清香與河蝦的鮮美。蝦肉晶瑩剔透,吃起來有嚼勁,味道甚好。貪心的我希望龍井茶香再濃一點就再好不過了!揚州大煮乾絲這是我第一次吃揚州大煮乾絲,看著名字也不知道由哪些食材組成。擺盤很漂亮,立刻打卡乍看就是白麵,配雞絲、火腿等配料

那天吃了:

選幾個推薦菜式來寫吧

饞嘴烏雞爪

龍井河蝦仁

揚州大煮乾絲
擺盤很漂亮,立刻打卡
乍看就是白麵,配雞絲、火腿等配料,走清淡路綫。
這道菜很考刀功,要把豆腐乾切成薄片再切成細絲,才給人麵條的效果。
比起麵條多了質感及豆味
配以雞湯,整碟才鮮美十足😜

清炒時蔬
家常菜,勝在豆苗超級新鮮
看得出餐廳特意挑過菜,每一口菜都是新鮮的!

服務一定要給滿分,服務員姨姨不時爲我們加水,還熱情給我們茶杯直接倒茶呢。如此勤快,讓我不得不在網上稱贊她。

食物味道總體是不錯,也是坊間少見的淮陽菜,但個人認爲收費略貴,如果家裏人很會煮菜就不太推薦,因爲媽媽肯定心痛錢(我媽媽肯定會説我也會炒豆苗、我的蝦仁也做得不錯、揚州大煮乾絲我可以做成原片豆腐乾)。

如果未試過淮揚菜絕對是值得一試的,在幽靜、環境古雅的餐廳吃飯,總要讓人賺點錢吧。
2023-02-25
  • 揚州大煮乾絲
2023-02-24 37 views
今日帶爹哋媽咪過嚟食私房菜,一入餐廳佢哋兩老已經好滿意環境,仲有個小露台可以望住公園☘️,好寫意呢!前菜先嚟涼拌,油燜香筍清甜爽脆,籽田貢菜麻辣爽ロ。其中最特別嘅係有烏雞涼拌,平時鳳爪雞腳食得多,烏雞涼拌真係第一次食!揚州大煮幹絲嘅麵係豆腐整成㗎,豆腐切成細絲,再配以雞絲、火腿等,入味又健康小炒方面有龍井蝦仁🦐,蝦肉厚實爽口。另外一個小菜係麻辣嗦螺,麻麻辣辣,非常惹味!除咗小菜,仲加咗揚州糯米燒賣,即叫即蒸, 糯米飯同少少豬肉做餡,煙煙韌韌,特別特別😋꧁☬小編食左咩☬꧂✅ 涼拌3小碟 (油燜香筍,籽田貢菜霶, 烏雞涼拌)✅粉葛老火湯✅ 揚州大煮幹絲✅ 龍井河蝦仁✅ 麻辣嗦螺✅ 揚州糯米燒賣(◔◡◔) ♥️ 人均傷害💰:$350♥️

꧁☬小編食左咩☬꧂
✅ 涼拌3小碟 (油燜香筍,籽田貢菜霶, 烏雞涼拌)
✅粉葛老火湯
✅ 揚州大煮幹絲
✅ 龍井河蝦仁
✅ 麻辣嗦螺
✅ 揚州糯米燒賣

(◔◡◔) ♥️ 人均傷害💰:$350♥️

2023-02-19 37 views
前菜叫左 龍井煙燻糖心蛋、油燜香筍、籽田貢菜😌 呢一間嘅前菜係超級俾心機!每一味人精心咁烹調~糖心蛋睇到個樣已經知好食🤤🐽 揚州古法獅子頭呢個係要預定先會有得食!望落去平平無奇,但係絕對係超好食!用時間去熬製嘅湯汁,仲要啲獅子頭係入晒味😋一定要每人都叫一份!🐽 龍井河蝦仁蝦仁係爽口彈牙,龍井味香!好少喺出邊可以食到!好正宗🥹🐽 清炒時蔬豆苗超級新鮮😍真係估唔到咁正!係有專登揀過嘅菜✨👅 呢一間餐廳真係好俾心機!

🐽 揚州古法獅子頭

🐽 龍井河蝦仁
蝦仁係爽口彈牙,龍井味香!好少喺出邊可以食到!好正宗🥹

🐽 清炒時蔬
2023-02-09 58 views
新年食太多油膩野想返啲清淡少少,上網睇到有准陽菜私房菜就約埋朋友book位試下由於只有兩個人,所以都係以小食為主.四季豐料老火湯(需要一天前預約)主要以豬/雞同粟米熬成,非常濃厚而且無油係面,以一盅熱辣辣既湯開始今晚餐飯~.饞嘴烏雞爪第一次見烏雞雞腳,非常入味而且係無骨,可以見到店家既用心.油燜香荀微辣既香荀,完全無荀既臭味,哩個有驚喜呀.籽田貢菜係川味泡椒味,花椒味較重,鍾意食辣既朋友可以考慮哩一個小食.麻辣嗦螺係一個好送酒既小食,每一粒都好入味,食到後期越食越辣好過癮.揚州大煮幹絲店家推介既一味菜,上菜時發現原來係豆腐乾片成薄片再切成細絲,係一碟好考師傅既刀功,雞湯底完全無味精感,好新奇健康既菜式.松鼠魚尾菜單上無既隱藏菜式,因為係老闆新研發既菜式,店員推介決定一試,係一個驚豔既菜式,松鼠魚十分滑,完全無骨連細骨都無,配三色豆唔會搶左魚既鮮味,係成晚既亮點
.四季豐料老火湯(需要一天前預約)
.饞嘴烏雞爪
第一次見烏雞雞腳,非常入味而且係無骨,可以見到店家既用心
.油燜香荀
微辣既香荀,完全無荀既臭味,哩個有驚喜呀
.籽田貢菜
係川味泡椒味,花椒味較重,鍾意食辣既朋友可以考慮哩一個小食
.麻辣嗦螺
係一個好送酒既小食,每一粒都好入味,食到後期越食越辣好過癮
.揚州大煮幹絲
.松鼠魚尾

2023-02-04
1K
2023-02-07 44 views
新籽田會館 (尖沙咀)尖沙咀山林道38號銀座9樓松子魚尾粟米🌽松子超級爽口,不同程度嘅甜味有層次,魚尾超滑,細嫩,精緻。饞嘴烏雞爪我明白點解會會饞嘴😋首先佢冇骨,冰凍感十足,辣味夠刺激,口感爽脆。籽田貢菜青綠色,好養眼,超級冰凍爽脆,前菜非常開胃。南乳花生🥜鹹甜得宜,入味腍口,花生算大粒,有咬感。四季豐料老火湯極度推介,足料老火湯,鮮甜至極,一滴不漏咁樣飲晒,真係滋陰補腎嘅老火湯。揚州大煮幹絲賣相極靚,非常精緻,刀功極好,將豆皮絲切得均勻,入口Q彈。小籠包皮薄餡靚,juicy 無得彈。

新籽田會館 (尖沙咀)
尖沙咀山林道38號銀座9樓

松子魚尾

饞嘴烏雞爪

籽田貢菜
青綠色,好養眼,超級冰凍爽脆,前菜非常開胃。

南乳花生🥜
鹹甜得宜,入味腍口,花生算大粒,有咬感。

四季豐料老火湯

揚州大煮幹絲
賣相極靚,非常精緻,刀功極好,將豆皮絲切得均勻,入口Q彈。

小籠包
皮薄餡靚,juicy 無得彈。
尖沙咀山林道銀座9樓,有間高質中菜館😍如果多人聚餐可以包場,地方環境舒適今日我哋坐咗露台位置,望住尖沙咀景色, 食物精緻,非常開胃🤗前菜龍井煙燻溏心蛋,籽田貢菜,油燜香筍 花生蓮藕老火湯非常夠火候👍揚州大煮幹絲$288🥣 大煮幹絲是淮揚菜中的一道菜,豆腐乾薄片切成條條細絲,刀工精細,加了雞絲,淡淡清香👍 🦐龍井河蝦仁$288都係中國出名名菜,利用茶湯茶葉炒河蝦,淡淡茶香味亦有蝦鮮味麻辣嗦螺$188👍麻辣嗦螺唔會太辣,朋友教食嗦螺要用啜食法🤪出嚟,啜出麻辣鮮香和湯汁,品嚐螺肉揚州糯米燒賣$18件,每粒計,人多可以Order多幾粒✔️糯米軟綿綿煙韌環境舒適🤪又是一個打卡點📸

揚州大煮幹絲$288🥣

🦐龍井河蝦仁$288
都係中國出名名菜,利用茶湯茶葉炒河蝦,淡淡茶香味亦有蝦鮮味

麻辣嗦螺$188👍

環境舒適🤪又是一個打卡點📸

2023-02-05 46 views
冷盤三小碟老火湯$68/碗麻辣嗦螺$188清炒時蔬$138揚州大煮幹絲$288揚州糯米燒賣$18/隻好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️推介原因:還有不夠3個月就要結婚了。有天去了山林道取帖,取帖後想找間中菜館吃晚飯。見到有幢頗新的商廈,差不多全部是食肆,選了這間餐廳,試試平時少吃的淮揚菜。餐廳座位數量不多,檯與檯之間有充足距離,原來是私房菜,好舒適。若想有多點私隱度,餐廳可用屏風遮擋。試了6款食物。冷盤三小碟有饞嘴烏雞爪、油燜香荀、籽田貢菜。烏雞爪跟貢菜都爽口,麻麻辣辣的,夠刺激。油燜香荀夠入味。3款冷盤最特別是烏雞爪,坊間比較少見。平時放工,沒什麼時間煲湯。想喝點湯水,點了老火湯。好足料,好清甜,有粟米🌽、沙參、玉竹、五指毛桃、豬骨等,可以健脾化濕。麻辣嗦螺有點似辣酒煮花螺的味。嗦螺比花螺更細,每隻更易浸滿辣汁,跟啤酒應該是絕配。吃完比較重口味的食物,點了些較清淡的食物中和一下。清炒時蔬竟然有我喜歡的翡翠苗,還要堆得成座山那麼高!平時買翡翠苗$20左右炒完只有好少。這座山,才$138,好抵😆
冷盤三小碟
環境舒適:😌😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹
推介原因:

清炒時蔬

揚州大煮幹絲有驚喜!以為是麵的一條條東西,竟是豆腐造成!豆腐絲配有香菇絲、肉絲、火腿絲,突顯豆腐的味。
揚州大煮幹絲

最後點了個即叫即蒸的揚州糯米燒賣作結。熱辣辣又軟糯🤤
揚州糯米燒賣

另要讚讚侍應,服務態度有禮。送上每道菜時會說出菜色名,又會問我們口味合不合適。
2023-02-03 43 views
食乜無乜,一定要一早預訂廚房門長期打開廚房師傅講既粗口,食客聽到哂仲要大大聲叫待應問我地:我地上哂菜架啦,問下佢地洗唔洗要埋糖水?糖水得一樣:桂花小丸子如果有其他選擇,我會叫架食物同價錢,唔成正比!最緊要粗口滿場飛同去大排檔感覺,無分別!
食乜無乜,一定要一早預訂

廚房門長期打開
廚房師傅講既粗口,食客聽到哂
仲要大大聲叫待應問我地:
我地上哂菜架啦,問下佢地洗唔洗要埋糖水

糖水得一樣:桂花小丸子
如果有其他選擇,我會叫架

食物同價錢,唔成正比!
最緊要粗口滿場飛
同去大排檔感覺,無分別!

2023-02-03 43 views
❣︎ 香港小見特色准揚私房菜准揚菜係中國四大菜系之一注重刀工同食物本身既味道一開𨋢門進入大堂就感受到濃濃的中國古風氣息環境裝潢相當古色古香有室外同室內座位一班人可以預約派對房間♡⋯⋯食評⋯⋯♡ ☻ 4.4/5 🫶🏼饞嘴鳥雞爪· 油燜香筍· 籽田貢菜三樣前菜味道都唔錯唔會太咸 👍🏻🫶🏼揚州古法獅子頭 $168/盅以相當打卡able的獅子盅登場🦁入面的獅子頭圓碌碌大大粒肉質軟腍 入口肉味香濃🫶🏼揚州大煮幹絲 $288師博用豆皮以高強刀功切成薄絲以清湯烹煮突出食物原味因為有金華火腿絲所以都唔會太清淡岩岩好🫶🏼四季豐料老火湯 $268/4-6位推薦✨✨✨好足料的老火靚湯飲完成個人暖哂🫶🏼揚州糯米燒賣 $18/隻 以糯米取代豬肉的燒賣糯米軟糯的口感又有另一番風味.
❣︎ 香港小見特色准揚私房菜

🫶🏼揚州糯米燒賣 $18/隻
以糯米取代豬肉的燒賣
糯米軟糯的口感又有另一番風味

2023-02-01 40 views
江南菜平時喺香港比較少食,因為好考師傅嘅刀工和手藝,呢啲手藝喺坊間已經好難搵。揚州干絲職員推介嘅菜式,將干豆腐切絲,豆苗冬菇萵筍都切成絲,每條的粗幼差不多,好考功夫和心機。配上上湯,吃到師傅的心思。籽田貢菜 烏雞爪 油燜香筍幾款前菜都幾特別,第一次食烏雞爪,唔使吐骨,口感爽脆味道麻辣,幾開胃。餸菜和香腸都是爽爽甜甜的。龍井炒蝦仁推介這個龍井炒蝦仁,清淡的蝦仁鮮甜,餘韻留有淡淡龍井茶香。老火湯這個老火燉湯需要兩日前預訂。依度得四五張枱仔,好多菜式都需要預訂。因為係私房菜,如果有想食嘅菜式都可以打電話嘅時候同職員講,Menu意外嘅菜式,佢哋都會配合。

揚州干絲

籽田貢菜 烏雞爪 油燜香筍

龍井炒蝦仁
推介這個龍井炒蝦仁,清淡的蝦仁鮮甜,餘韻留有淡淡龍井茶香。

2023-01-28 51 views
中菜常常吃 但淮揚菜這個派別真的第一次吃在openrice看到很多人推薦就訂位試試可能因為新年後大家都回家吃飯 所以是夜人流較少職員服務很殷勤 一入座就奉茶 介紹特式菜五指毛桃粟米燉雞腳老火湯果然火候十足 非常足料喝起來沒有味精 就像家裡煲幾個鐘的甜味冷盤三小碟醉雞花雕香氣突出 籽田貢菜口感爽脆 加了麻油很清爽烏雞爪已經去骨了吃起來很方便 帶點點麻辣很開胃麻辣嗦螺雖然淮揚菜主要都是清淡為主但也有一些比較刺激的像這個嗦螺小小的 平常比較少吃到的一口一隻 真是又辣又過癮揚州大煮幹絲這款是店員大力推薦的看起來像麵 其實是由豆片切成 很考廚師刀工配雞絲火腿菜苗等 口感豐富 味道清淡健康清炒豆苗最後炒個菜清清味蕾過年後吃這樣一頓的清淡中菜也不錯
中菜常常吃 但淮揚菜這個派別真的第一次吃
在openrice看到很多人推薦就訂位試試