2023-11-30 94 views
在中環的一家小店 - 五感日常 💫💫網上說價錢相宜可吃出高質的串燒等我帶朋友去試一下,,,,驚喜位是$9🤫🤫可以吃到一串串燒!!餐廳串燒選擇很多 以code下單 方便 店員態度也很禮貌!! 🤓邶燒即叫即燒 等候需時 但有保證🤝店舖啤酒更有📍買一送一⋆_ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ__ ⋆📍A5熊本和牛金菇串📍日本豚五花金菇串📍汁燒豬頸肉📍鹽椒雞二角軟胃串📍汁燒牛舌📍花咲蟹甲羅燒2食串燒類推薦 A5熊本和牛金菇串 價錢吸引 牛肉味濃郁 。而花咲蟹甲羅燒2食 不能忽略 蟹肉好鮮甜呀!!!😛。汁燒雞皮墨魚滑 朋友愛好雞皮薄脆雞油不太濃 重點配墨魚滑香口惹味🤓。
在中環的一家小店 - 五感日常 💫💫
網上說價錢相宜可吃出高質的串燒
等我帶朋友去試一下,,,,
驚喜位是$9🤫🤫可以吃到一串串燒!!
餐廳串燒選擇很多 以code下單 方便

汁燒雞皮墨魚滑 朋友愛好雞皮
薄脆雞油不太濃 重點配墨魚滑
香口惹味🤓
2023-10-21 76 views
睇完影片分享網站 KOL介紹就即本落去試下,點知完全中伏,300幾ML生啤當500ML,都冇所謂,希望食物質素補救,點知燒出嚟嘅嘢超咸,好心同職員提醒,點知哦左一聲就算,比人感覺就係非常冷漠.,最大失敗點係一間飲啤酒嘅店舖,有廁所居然話唔比客人使用,真心唔明白點解,做生意緊係以客為本,眾所周知飲完啤酒就一定頻頻去廁所㗎啦,要用廁所話要行過去對面商場,真匪夷所思.當時見有一男一女入嚟坐低後發覺冇廁所用就即走.睇怕呢度唔做得耐.本來都想試多幾款串燒,後來都決定即刻埋單走人去揾下場好過.
2023-10-20 55 views
最近減肥所以幾乎每餐都是食雞胸,今日發現有新餐廳,所以試一試這次叫左香茅豬扒蒟蒻飯+雞湯浸娃娃菜第一次食蒟蒻飯,味道都不錯,份量適中,香茅豬扒不會太肥,所以相對上有少少實。因為本身蒟蒻飯都有少少濃味,再加上香茅豬扒,食完會有點咸。至於娃娃菜就略為唔抵,$28但一整棵菜的分量也沒有….總括黎講,減肥期又多個選擇~價值尚算合理

這次叫左香茅豬扒蒟蒻飯+雞湯浸娃娃菜

至於娃娃菜就略為唔抵,$28但一整棵菜的分量也沒有….

總括黎講,減肥期又多個選擇~價值尚算合理

香茅豬扒蒟蒻飯
2023-10-20 72 views
食正餐粥粉麵飯食到厭,想一次過品嚐多種款式又想香口多味,我多數都會揀串燒,滿足多多要求既我👻心機串燒小店,現場只有5張枱,佈置簡單樸實。食物即叫即燒,雖然等候需時,但食物質素有保證。串燒價格相宜,好多$9有交易🤝啤酒仲買一送一添,個人好喜歡食雞皮,在燒烤過程中變得薄脆,雞油分佈平均,香口惹味🤓串燒類推薦 A5熊本黑毛和牛西冷金菇串都係$9,牛肉味濃郁軟淋入味,必點必點哦燒牛舌心、燒菇、燒魷魚串、去骨雞腿、燒菠蘿🍍

燒牛舌心、燒菇、燒魷魚串、去骨雞腿、燒菠蘿🍍

2023-10-20 35 views
試咗一間健康為主題嘅新餐廳,主打蒟蒻飯和蒟蒻麵。我品嚐了他們的海南雞蒟蒻飯和花雕醉雞捲蒟篛麵。海南雞蒟蒻飯的海南雞肉口感一般,不是那種嫩滑的海南雞,飯的質地質比較特別,因為係蒟蒻,所以每一口都係健康的感覺。花雕醉雞捲蒟篛麵的蒟篛麵煮得有嚼勁,但花雕醉雞捲的份量就比較少,味道則比海南雞好少少。整體而言,這間餐廳絕對係健康之選或是減肥恩物,如果想食美味嘅海南雞,都係去返正宗海南雞店會好一點,普通泰國餐廳的海南雞飯都會比他好食。
試咗一間健康為主題嘅新餐廳,主打蒟蒻飯和蒟蒻麵。
我品嚐了他們的海南雞蒟蒻飯和花雕醉雞捲蒟篛麵。

海南雞蒟蒻飯
花雕醉雞捲蒟篛麵
這間位於中環的小店午飯時間專賣蒟蒻麵和蒟蒻飯🤤🤤晚市還有各種平價串燒,選擇超多超吸引🤤椒鹽豬頸肉、雞三角軟骨、蜜糖雞翼、蒜蓉燒蠔、牛油粟米🌽都是必點❣️因為價錢很相宜,可以點多幾款不同的串燒滿足口癮🤓枱面還有辣粉和孜然粉讓客人自行配搭,非常貼心!他們把串燒放在保溫架上,這樣邊吃串燒邊跟朋友談天也不怕食物會放涼😼一場來到當然要試一下他們的蒟蒻飯咬下去粒粒分明,帶點彈牙的口感🤤調味方面尚算清淡,感覺非常健康😂😂
這間位於中環的小店
午飯時間專賣蒟蒻麵和蒟蒻飯🤤🤤
晚市還有各種平價串燒,選擇超多超吸引🤤

一場來到當然要試一下他們的蒟蒻飯
咬下去粒粒分明,帶點彈牙的口感🤤
調味方面尚算清淡,感覺非常健康😂😂
2023-10-18 58 views
喜愛低碳飲食的我,聽朋友介紹這餐廳主打蒟蒻製品,有蒟蒻飯、蒟蒻冷麵和蒟蒻湯麵,以健康低碳飲食概念為主,好適合控制體重人仕去食,我即刻約朋友去食💞自家手打墨魚餅撈蒟蒻麵 $93蒟蒻麵入口非常爽口彈牙,配料還有很多青瓜絲,生菜絲,甘筍絲等,墨魚餅煎得口彈牙,帶微微胡椒香,倒上自家泰式酸甜汁,惹味又十分開胃💞口水雞 (跟餐+ $15)醬汁麻辣滋味,雞皮爽脆彈牙,肉身嫩滑彈牙,略嫌未太入味💞烤豬頸肉雜菌湯蒟蒻麵 $83豬頸肉烤得香香,肉質鮮嫩好入味,湯底味道濃郁,蒟蒻麵口感爽口有咬勁,且份量也不少,食完絕對有飽肚之感💞醉雞卷 (跟餐+ $15)肉質嫩滑,冰涼透心醉雞卷好入味,有淡淡花雕酒香味💞燒羊架(泰辣味 / 原味) $38/件好有驚喜,羊架燒得剛剛好,外層帶有焦香,內裡仍有豐富肉汁,脂肪分佈亦很平均,肉質鮮嫩不羶又不失羊肉味,不論泰辣味還是原味,整體都非常滿意💞茉莉綠茶冷泡 $18好香茉莉茶味, 而且茶甘味清新

💞自家手打墨魚餅撈蒟蒻麵 $93

💞口水雞 (跟餐+ $15)
醬汁麻辣滋味,雞皮爽脆彈牙,肉身嫩滑彈牙,略嫌未太入味

💞烤豬頸肉雜菌湯蒟蒻麵 $83

💞醉雞卷 (跟餐+ $15)
肉質嫩滑,冰涼透心醉雞卷好入味,有淡淡花雕酒香味

💞燒羊架(泰辣味 / 原味) $38/件

💞茉莉綠茶冷泡 $18
好香茉莉茶味, 而且茶甘味清新

2023-10-16 14 views
五感日常 #progress 小編平常lunch都會想吃得健康點,五感日常蒟蒻麵和蒟蒻飯是一個很好的選擇,上星期得知原來五感日常晚間會做串燒,小編便立即過來試試!🔥汁燒免治雞肉軟骨棒 $28🔥鹽燒雞腎串 $18🔥鹽燒雞軟骨串 $18🔥鹽燒雞三角軟骨串 $18🔥蜜糖雞翼 $18🔥麻辣雞肉串 $9🔥鹽燒雞皮 $9🔥蒜蓉辣椒焗蠔 HKD28/隻🔥汁燒牛舌 $28🔥鹽燒白鰻 $38🔥麻辣原隻魷魚 $58🔥桃香烏龍冷泡茶 $18重點推介:⭐️麻辣原隻魷魚 $58原隻魷魚大得有點誇張,長度與小編前臂一樣!非常適合打卡!濃郁魷魚味,口感亦都十分彈牙!上碟後,職員也會主動詢問會否需要幫手切細件,這個細心位加分!⭐️蒜蓉辣椒焗蠔 HKD28/隻十分新鮮惹味juicy! 必點!⭐️厚切汁燒牛舌芯 $28完沒有騷味,外脆內軟,入口軟腍!⭐️鹽燒白鰻 $38表面烤得非常香脆,肉質肥美加完全沒有骨,大推!⭐️總結:小編對於在中環以這個價錢吃到這麼高質的串燒感到很驚喜!在中環可以$9食到一串串燒!!而且選擇很多,店員態度也很禮貌!串燒上碟時,還有一個火爐保持溫度!
五感日常 #progress

🔥桃香烏龍冷泡茶 $18

重點推介:
⭐️麻辣原隻魷魚 $58

⭐️蒜蓉辣椒焗蠔 HKD28/隻
十分新鮮惹味juicy! 必點!

⭐️厚切汁燒牛舌芯 $28
完沒有騷味,外脆內軟,入口軟腍!

⭐️鹽燒白鰻 $38
表面烤得非常香脆,肉質肥美加完全沒有骨,大推!

• 麻辣原隻魷魚
𖠿 中環 —— 五感日常@sensory.alive5中環擺花街1-7號一號廣場地下9號舖𓏸  自家花雕醉雞卷 | $48𓏸 清新手撕雞蒟蒻卷拼沙律 | $45𓏸 自家手打蝦餅蒟蒻飯 | $68𓏸 烤豬頸肉蒟蒻麵配海螺椰子雞湯 | $68 𓏸 牛舌 (兩串) | $44𓏸 茉莉綠茶冷泡 (跟餐) | $8𓏸 柑桔水 (跟餐) | $8 𖧷 無加一  ‧˚₊ ៸៸#ewm中環‧˚₊ ៸៸*・゜香港首創蒟蒻製品專門店 | 輕食之選 ゜・*蒟蒻麵是近年新興的減肥恩物,皆因是低碳水食品,熱量非常低,不但減低糖分及碳水化合物攝取量而避免用餐後血糖急劇上升;而且纖維量高,在腸胃中吸水發脹,令飽肚感增加,幫忙控制食量。當熱量攝取低於身體所消耗的熱量,便能達到減肥效果~以中環地段來說,又能健康、又能吃得飽,價錢又要合理,性價比很高.ᐟ‪‪.ᐟ尤其是主打健康美食,更是百中無一,推薦上班族午飯之選 (ૢ˃ꌂ˂⁎)𖧷 蒟蒻麵並不能完全替代米飯或麵等主食,血糖會過低的! 偶爾吃一頓低碳的晚餐過過癮便好 (〃ω〃)‧˚₊ ៸៸๑  自家花雕醉雞卷 | $48酒香味很濃,十分入味! 推薦~๑ 清新手撕雞蒟蒻卷拼沙律
𖠿 中環 —— 五感日常

𖧷 無加一

#ewm中環

*・゜香港首創蒟蒻製品專門店 | 輕食之選 ゜・*

๑  自家花雕醉雞卷 | $48
酒香味很濃,十分入味! 推薦~

๑ 清新手撕雞蒟蒻卷拼沙律 | $45
十分清新的開胃小菜

๑ 自家手打蝦餅蒟蒻飯 | $68
手打蝦餅不會很油膩,而且有粒粒蝦粒
內裡有冬菇及蟲草花,不會只有蒟蒻那麼單調,比起白飯咬起來更有口感
飽腹感?有!!

๑ 烤豬頸肉蒟蒻麵配海螺椰子雞湯 | $68
豬頸肉有驚喜! 爽口彈牙
比起蒟蒻麵更喜歡蒟蒻飯的質感 ~

๑ 牛舌 (兩串) | $44
原味和椒鹽味各點了一串
個人更喜歡原味~

๑ 茉莉綠茶冷泡 (跟餐) | $8
๑ 柑桔水 (跟餐) | $8
以跟餐來說,茉莉綠茶份量這麼多算是十分划算,不用吃完飯去買手搖了
朋友表示柑桔水不會很甜,味道不錯 ~

2023-10-03
Type of Meal
Dinner
2023-09-26 50 views
最近發現公司附近有香港首間蒟蒻製品專門店,咁啱男朋友戒食carbs,帶咗佢試下,滿足佢食「飯」「麵」嘅慾望🤣 食完一啲罪惡感都冇呢✨low carbs啱晒想減肥但忍唔到口嘅佢😆▫️自家手打墨魚餅蒟蒻飯 $68蒟蒻飯粒粒飽滿,mix咗蔬菜增加口感👍🏽味道似雜菌炊飯好香菇味🍄 大大塊墨魚餅都幾厚下😌▪️秘製滷水牛展雞湯蒟蒻麵 $68蒟蒻麵勁彈牙,我哋平時冇食過嘅覺得有驚喜真係食緊麵咁!就算影相耐咗都唔會淋咗🤣 湯底係每日新鮮煲嘅海螺椰子雞湯,味道清甜同個麵好夾❤️▫️清新手撕雞蒟蒻卷拼沙律 $45好似平時食開嘅越南米紙卷🤩 好清新冇負擔,夠曬開胃☺️▪️自家花雕醉雞卷 $48醉雞卷帶有微微酒香,唔會太濃呢,啱晒我嘅口味😋串燒sss▫️翠玉瓜 $14▪️雞肉 $16▫️牛舌 $223款串燒估唔到幾好食🫶🏽 翠玉瓜鮮甜多汁,雞肉外脆內嫩滑,牛舌彈牙得黎又啖啖肉😍另外有冷泡茶同柑桔水,好消暑唔會好甜~

▫️自家手打墨魚餅蒟蒻飯 $68

▪️秘製滷水牛展雞湯蒟蒻麵 $68

▫️清新手撕雞蒟蒻卷拼沙律 $45
好似平時食開嘅越南米紙卷🤩 好清新冇負擔,夠曬開胃☺️

▪️自家花雕醉雞卷 $48
醉雞卷帶有微微酒香,唔會太濃呢,啱晒我嘅口味😋

串燒sss
▫️翠玉瓜 $14
▪️雞肉 $16
▫️牛舌 $22
.🐷📌 #豬西食港島 #豬西食中環.👀 蒟蒻麵,你一定聽過。但是通常都是在家自己做吃,因為自己做蒟蒻麵真的太方便了,不需要太多繁瑣的步驟。但是在家做的時候,總是懶得加配料,因為懶得開爐子。有時候想吃健康一點,但又想吃豐富一點,但是沒有時間去準備自己做,真的不知道該吃什麼好。所以,可以去餐廳堂食蒟蒻麵,真的超正!而且,除了蒟蒻麵之外,原來五感日常這間餐廳還有蒟蒻飯、蒟蒻卷,還有很多好吃的小食可以選擇。.🐷炸豬頸肉蒟蒻麵 👅9/10 $68
配 椰子響螺雞湯湯底配 桃香烏龍冷泡茶配上 椰子響螺雞湯湯底 湯底非常鮮甜 椰子嘅香味同埋鮮甜嘅響螺煲埋一齊 味道濃郁 非常滋潤 飲番幾啖都得!! 另一方面 豬頸肉炸得酥脆香口 塊塊都係脆邊!!🐷 🍜而且呢 搭配上蒟蒻麵 食起來更加清爽 不會有油膩感🥢 麵條嘅份量亦都充足 絕對夠飽!
桃香烏龍冷泡茶🍑 清新又解渴!🍹🍑 呢樽冷泡茶帶著淡淡的桃子香氣 無論搭配餐前定餐後 都係絕佳的選擇!🌸🐷口水雞蒟蒻麵 👅8/10 $78配 椰子響螺雞湯湯底☕️配 桃香烏龍冷泡茶同樣嘅湯底 味道都係非常香 而口水雞嘅雞肉切得超級細膩 搭配上蒟蒻麵嘅Q彈口感😍 成件事都幾
🐷📌 #豬西食港島 #豬西食中環

炸豬頸肉

🐷口水雞蒟蒻麵 👅8/10 $78
配 椰子響螺雞湯湯底☕️
配 桃香烏龍冷泡茶

同樣嘅湯底 味道都係非常香 而口水雞嘅雞肉切得超級細膩 搭配上蒟蒻麵嘅Q彈口感😍 成件事都幾夾!
口水雞

🐷鹽焗手撕雞 👅8/10 $38
鹽焗手撕雞的外皮酥脆 內里嫩滑多汁 感覺都幾新鮮 手撕嘅方式更是增加左食慾 口感更佳! 配上香氣四溢的調味 真係非常唔錯👌
鹽焗手撕雞

🐷自家手打蝦餅 👅8.5/10 $58
呢款蝦餅外脆內嫩 蝦肉鮮嫩多汁 酥脆口感同濃郁的蝦香味真係會令人食極唔停!
自家手打蝦餅乾

🐷蒜香牛油雞翼 👅8.5/10 $42
呢個牛油雞翼簡直就係香到爆炸!外酥里嫩嘅雞翼搭配上濃郁嘅蒜香牛油 應該係咁多碟餸裡面 比較上不健康的吧!😆
蒜香牛油雞翼

無論你係素食主義者 定係好似小編咁樣咩都食 五感日常都係一個好正嘅餐廳!去到度試下佢哋嘅健康豐富蒟蒻麵同其他美食 絕對可以滿足你嘅味蕾😋
五感日常
📍中環擺花街1-7號廣場地下9號舖
#hkfood #hkfoodie #吃貨日常 #中環美食 #香港健康美食 #素食 #素食主義者 #健康 #中環好去處

炸豬頸肉蒟蒻麵
炸豬頸肉
口水雞
鹽焗手撕雞
自家手打蝦餅乾
蒜香牛油雞翼
2023-09-22 36 views
餐廳首創蒟蒻料理,提供各款蒟蒻飯同蒟蒻麵可以揀,就算出街食都可以食得健康啲!估唔到蒟蒻嘅口感都可以煮到咁好食,煮完出嚟一啲奇怪嘅味道都冇,加上一啲優質蛋白質,同平時出去食嘅撈麵炒飯差唔多,完全兼顧到均勻營養!佢仲有一啲串燒🍢、其他小食類可以選擇,品項幾多,而且都係用低油低糖嘅做法,健康無負擔!餐廳座位唔算太多,平時午市時段嚟到都幾爆場,見到都有唔少客人外賣自取,平時想食得健康啲又覺得食沙律🥗太寡,絕對可以試吓呢間!👍🏻------------------------------🦪◖蒜香辣椒焗蠔蒟蒻飯◗ $88有兩隻蒜蓉焗蠔,蠔肉唔算太大粒,但都多汁鮮甜!蒟蒻飯粒粒分明,好濃郁嘅野菌香味,加入紅蘿蔔絲、青瓜絲呢啲蔬菜拌炒,有口感得嚟一啲都唔覺得寡!🍜◖鹽焗手撕雞撈蒟蒻麵◗ $58蒟蒻麵上面放咗好多紅蘿蔔絲同青瓜絲,鹽焗手撕雞另上,用涼拌嘅方式,先加入手撕雞,再倒入撈麵汁,酸酸甜甜咁,有啲似越南撈檬嘅感覺,好清新!手撕雞肉質調味都唔錯,淡淡嘅麻油香,撈埋個蒟蒻麵,口感好豐富!🐓◖雞心◗ $18佢啲串燒有三款口味可以揀,分別係黯然味、沙嗲味同埋椒鹽味,揀咗黯然味,食得出孜然粉嘅香氣,幾實淨有
🦪◖蒜香辣椒焗蠔蒟蒻飯◗ $88

🍜◖鹽焗手撕雞撈蒟蒻麵◗ $58

🐓◖雞心◗ $18
佢啲串燒有三款口味可以揀,分別係黯然味、沙嗲味同埋椒鹽味,揀咗黯然味,食得出孜然粉嘅香氣,幾實淨有咬口,唔油膩又惹味!

🍤◖自家手打蝦餅◗ $58
蝦餅切片,裏面夾雜咗蝦肉,夠彈牙,用烤箱烤焗,出到嚟外層有脆皮嘅感覺,完全唔油膩!

🥬◖自家雞湯浸娃娃菜◗ $28
佢哋另一個招牌菜式就係自家湯品,用咗自家熬煮嘅雞湯煮娃娃菜,湯底好清甜一啲都唔油,娃娃菜吸滿湯汁,食落鮮甜多汁!

🍆◖蒜香茄子◗ $32
呢個茄子好大條,而且價錢唔貴,亦都冇坊間食到嘅燒茄子咁油,但味道都夠!同樣用烤箱烤焗,面頭鋪咗孜然粉同辣椒粉呢啲,再放上蒜蓉,食落好香好多汁!

🍑◖桃香烏龍冷泡茶◗ 跟餐+$8
帶有白桃嘅香氣,飲落給清新,茶底比較澀

🍵◖梨山烏龍冷泡茶◗ 跟餐+$8
呢個烏龍味道比較清,

🌟Encore指數:8.9/10
2023-09-22 37 views
🌟香港首間蒟蒻製品專門店🌟低碳水食品🌟適合控制體重🌟減肥恩物花雕醉雞卷雞湯蒟蒻麵 配海螺椰子雞湯湯底清甜,陣陣椰子清香~蒟蒻麵口感爽口,醉雞卷中間包咗杞子,甜甜地幾好味鹽焗手撕雞蒟蒻飯手撕雞有驚喜,雞肉嫩滑~蒟蒻飯混合菇菌、野菜,口感多層次,健康又好味野生竹笙松茸菌湯好多湯料,飲得出冇落味精,真材實料豬頸肉拼沙律豬頸肉有炭燒香氣👍🏻自家手打墨魚餅好好味!一定要試👍🏻墨魚味重,而且好彈牙五感日常 (中環)中環擺花街1-7號1號廣場地下9號舖

🌟香港首間蒟蒻製品專門店
🌟低碳水食品
🌟適合控制體重
🌟減肥恩物

花雕醉雞卷雞湯蒟蒻麵 配海螺椰子雞湯

鹽焗手撕雞蒟蒻飯
手撕雞有驚喜,雞肉嫩滑~
蒟蒻飯混合菇菌、野菜,口感多層次,健康又好味

野生竹笙松茸菌湯
好多湯料,飲得出冇落味精,真材實料

豬頸肉拼沙律
豬頸肉有炭燒香氣👍🏻

自家手打墨魚餅
好好味!一定要試👍🏻
墨魚味重,而且好彈牙

五感日常 (中環)
中環擺花街1-7號1號廣場地下9號舖
中環最近新開的全港首間蒟蒻製品專門店🤍主打新興低碳水食品,提供健康清新菜式這對於想要減肥或者控制體重的朋友們來說非常友好🥰特別是在夏天熱辣辣沒有胃口的時候他們的菜式能夠提供清爽又開胃的選擇😚❍ 蒜香辣椒焗龍蝦撈蒟蒻麵($𝟏𝟎𝟖.𝟎𝟎)❍ 花雕醉雞卷撈蒟蒻麵($𝟓𝟖.𝟎𝟎)即叫即焗的龍蝦尾,一上枱已香噴噴的蒜香賣相很誘人,龍蝦口感爽口彈牙,挺入味🦞另外的醉雞卷呈現出漂亮的卷形帶有淡淡的花雕酒香氣,柔軟滑嫩🐥撈蒟蒻麵口感嚼勁而且彈牙,加上大量小菜感覺像撈檬🇻🇳🧡配上柚子清爽酸汁給整道菜帶來更清新的口感❍ 自家手打蝦餅($𝟓𝟖.𝟎𝟎)❍ 五香牛腱($𝟑𝟖.𝟎𝟎)❍ 燒娃娃菜 ($𝟏𝟒.𝟎𝟎)手工製作的蝦餅,外皮煎至金黃色🦐口感外脆內嫩有嚼勁,配上酸甜辣醬,挺惹味切成薄片的五香牛腱,柔軟嫩滑🐄🥩帶有五香調味的香氣,跟蒟蒻麵很搭❍ 四季春冷泡茶(+$𝟖.𝟎𝟎)❍ 桃香烏龍冷泡茶(+$𝟖.𝟎𝟎)無論是追求健康,還是尋找新鮮美味的菜式這間《五味日常》都是一個不錯的𝐨𝐩𝐭𝐢𝐨𝐧 ( ˘ ³˘)♥📍 五感日常 (中環)🐰: 𝟒/𝟓#eatwithkeikei #五感日常 #中環#sweetiedaily

中環最近新開的全港首間蒟蒻製品專門店
🤍主打新興低碳水食品,提供健康清新菜式
這對於想要減肥或者控制體重的朋友們來說非常友好🥰
特別是在夏天熱辣辣沒有胃口的時候
他們的菜式能夠提供清爽又開胃的選擇😚

❍ 蒜香辣椒焗龍蝦撈蒟蒻麵($𝟏𝟎𝟖.𝟎𝟎)
❍ 花雕醉雞卷撈蒟蒻麵($𝟓𝟖.𝟎𝟎)

即叫即焗的龍蝦尾,一上枱已香噴噴的蒜香
賣相很誘人,龍蝦口感爽口彈牙,挺入味🦞

另外的醉雞卷呈現出漂亮的卷形
帶有淡淡的花雕酒香氣,柔軟滑嫩🐥

撈蒟蒻麵口感嚼勁而且彈牙,加上大量小菜感覺像撈檬🇻🇳
🧡配上柚子清爽酸汁給整道菜帶來更清新的口感

❍ 自家手打蝦餅($𝟓𝟖.𝟎𝟎)
❍ 五香牛腱($𝟑𝟖.𝟎𝟎)
❍ 燒娃娃菜 ($𝟏𝟒.𝟎𝟎)

手工製作的蝦餅,外皮煎至金黃色🦐
口感外脆內嫩有嚼勁,配上酸甜辣醬,挺惹味

切成薄片的五香牛腱,柔軟嫩滑🐄🥩
帶有五香調味的香氣,跟蒟蒻麵很搭

❍ 四季春冷泡茶(+$𝟖.𝟎𝟎)
❍ 桃香烏龍冷泡茶(+$𝟖.𝟎𝟎)

無論是追求健康,還是尋找新鮮美味的菜式

📍 五感日常 (中環)
🐰: 𝟒/𝟓

#eatwithkeikei #五感日常 #中環
#sweetiedaily_central
2023-09-17 22 views
中環開咗間新派餐廳🍴主打健康低碳飲食, 係全港首間蒟蒻製品專門店!有一系列蒟蒻飯同蒟蒻麵供選擇, 低碳水、低卡路里, 啱晒一班追求低碳水、生酮飲食、想控制體重嘅人士!🍚花雕醉雞卷蒟蒻飯想試蒟蒻飯好耐啦🤩!蒟蒻飯混入牛旁、香菇、紅蘿蔔絲、腐皮等等, 蒟蒻飯Q彈軟糯, 又有粒粒分明嘅口感, 好似食緊真米飯咁, 有飽肚感, 低卡低升糖值, 健康美味無負擔✦雞卷啖啖肉, 肉質嫩滑, 雞皮爽滑, 花雕酒味滲入雞件中, 帶淡淡酒香, 配合杞子一齊食, 感覺更養生~ 🍚自家手打墨魚蒟蒻飯手打墨魚餅煎至金黃色, 質地緊實爽彈, 鮮味十足!蒟蒻飯Q彈有咬口, 味道微甜, 而且入味⸝⸝🍚鹽焗手撕雞蒟蒻飯 手撕雞好重麻油味, 仲有蘿蔔絲同青瓜絲做配料, 配蒟蒻飯好夾!🫖桃香烏龍冷泡茶烏龍茶味夠濃, 充滿香桃味🍑

🍚花雕醉雞卷蒟蒻飯

🍚自家手打墨魚蒟蒻飯

🍚鹽焗手撕雞蒟蒻飯

🫖桃香烏龍冷泡茶
烏龍茶味夠濃, 充滿香桃味🍑
2023-09-16
TakeAway